• kochese

    Cau,potrebuju poradit – stahnul jsem si par tras pro GPS a nevim, jak to dostat do GPSka. Trasy jsou v Oziexploreru, na GPS je zakladni mapa a free mapa z netu. K GPS (eTrex Legend) mam program Mapsource – pujde to tam naladovat pres nej, nebo je treba ten Oziexplorer? GPS nove, zkusenosti zadne. Dik

    0 0
    • Krutohlav  

      Musíš mať Oziexplorer, MapSource nevie pracovať s formátom trás pre OziExplorer.

      0 0
    • Kotěnočkin  

      Trasy jako routes nebo tracks z Oziexploreru by jsi měl bez problémů dostat z PC do eTrex a pak by měla navigace normálně fungovat podle nahrané trasy. Ale asi bez mapy, protože ta z Oziho nahrát nepůjde a nevím jak by nahrané trasy chodily s mapami v přístroji. Jednoduše řečeno, ty si prostě do své eTrex nahraješ nějakou trasu, což je soubor míst na trase daných jejich souřadnicemi a eTrex tě podle nich bude navigovat. A obráceně, projetou trasu si můžeš nahrát do Oziho, upravit a uvidíš jí v mapě, případně trojrozměrně, pokud máš Ozi3D atd.

      0 0
      • Krutohlav  

        Ano, ale dotazujúci má problém že má trasu vo formáte OziExplorera a nemá program OziExplorer.

        0 0
    • bradek  

      Nějaký program si stejně budeš muset koupit, protože si budeš chtít tvořit vlastní trasy, já používám TTQV a spokojenost.
      Jinak tady je pár praktických rad: www.skyfly.cz/…xe/index.htm

      0 0
      • Krutohlav  

        TTQV sa mi zdá prehľadnejší soft ako OziExplorer ale sklamalo ma, že nevie zobraziť na mape trasu, ktorá nieje celá na tej mape. T.j. ak je kúsok trasy (začiatok, stred, ..) mimo mapu tak odmietne nahrať celú trasu. Ozi v pohode zobrazí iba tú časť trasy, ktorá prechádza mapu, ktorú má nahratú…

        0 0
    • Krutohlav  

      Skúsil by som si stiahnuť demo verziu Oziho alebo prekonvertovať to z Oziho na MapSource formát: www.gpsbabel.org

      0 0
      • kochese  

        Dival jsem na ten gpsbabel, stahnul jsem si ho, ale nedari se mi to prekonvertovat. Ty trasy jsou ve formatu .plt a zkousel jsem to jak na .mps, tak i na .dbf, ale kdzy to otevru v Mapsource, tak se mi ta trasa neukaze. Co delam spatne?

        0 0
        • bradek  

          No s příponou .mps by se to v Mapsource otevřít mělo. Ty tam máš nějakou mapu na které by se to mohlo zobrazit ? Já mam v Mapsource TOPO 50 a trasa ztažená z Garminu, se mi na ní ukáže. Ty trasy, které máš jsou jen body a podle mě potřebují mapu, na které se vykreslí.

          0 0
          • kochese  

            Mam tam ten garminovsky Trip 5 Wazpoint Manager a nejakou free mapu TopoGuide Czech Republic.

            0 0
    • Milenius  

      Nejlepší je G7ToWin resp. G7ToCE, je to právě na nahrávání dat do/s GPS, pracuje to snad se vším co existuje, stáhnout to lze tady: www.gpsinformation.org/ronh/

      0 0
      • kochese  

        Stahnul jsem si to, ale nejak mi nefici-po spusteni mi skoci na chvilku okno, podobne jako pro DOS a hned se zavre. Co delam spatne?

        0 0
    • bradek  

      Jak už řekl Krutohlav, zkus si stáhnout demo verzi Oziho, třeba zde: www.oziexplorer.com , jsou tam nějaká omezení, jako třeba množství kalibračních bodů, ale pokud už máš trasy vytvořené, tak je to jedno.

      0 0
    • Krutohlav  

      Ďalší program, ktorý by to mal vedieť prekonvertovať je gartrax www.p-terminator.nl/…/gartrax.php?…

      0 0
    • kochese  

      Diky za rady, ale porad mi to nejak nejde – do toho Oziexploreru (trail verze) je treba stahnout jeste nejake mapy ci nikoli? Zkousel jsem to i prevest na jiny format, ale taky nic – ten Gartrax nemuze precist format .plt, ten G7toWin mi nefici pres USB, gpsbabel sice ten .plt prevedl na .mps nebo .gdb, ale v Mapsource to jakoze otevru – nahore v okne je nazev souboru v .mps, ale na mape ani v zalozkach trasy, body, se mi nic neobjevi, takze do GPS neni co poslat. Asi neco delam spatne, ale nevim co. Diky

      0 0
      • kolombo  

        Jakou máš verzi toho MapSource ? Zkus se podívat na web, jestli už není vyšší verze, rozšiřoval se tam počet podporovaných typů souborů. MapSource by mělo být schopné otevřít hotovou trasu z Ozi … Ale časem stejně přijdeš na to, že připravovat si dopředu podrobnou trasu se nevyplatí, nahraješ si jen databázi bodů. co Tě zajímají k návštěvě a pojedeš podle svého a pak si vyhodnotíš záznam.

        0 0
      • croscountry  

        Tak poďme na to!

        1. Musíš mať Oziho. Buď demo verziu (na to čo potrebuješ ty to stačí), alebo plnú verziu a nájdi si na nete crack.
        2. V Ozim si nastavíš typ prístroja – Garmin e-Trex Legend. Hore na lište File-Configuration-GPS a ďalej ešte aj v čom pracuješ. České mapy väčšinou v systéme S-42, iné (aj Slov) vo WGS 84.
        3. Mapu v PLT formáte si dáš do adresára Data.
        4. V tom Ozim potrebuješ mapu danej oblasti. Buď si ju oskenuješ, alebo ak by bola na nete, tak stiahneš.
        5. Teoreticky ak nemáš žiadnu mapu by si si mohol v Ozim otvoriť prázdnu mapu – hore na lište štvrté z ľava MAP a v ňom Blank Map.
        6. Ďalej hore na lište hľadaj – Load, v ňom Load Track from File. No a tam si nájdeš Oziho, v ňom data a v nich ten plt súbor, ktorý si tam uložil.
        7. Hore na lište si nájdeš Garmin a zadáš Send Track to GPS.

        Hodne zdaru.

        0 0
        • croscountry  

          Pardon. Pod dvojkou nie mapu v plt formáte, ale samozrejme trasu, ktorú potrebuješ dostať do GPS.

          0 0
        • kochese  

          Zkousel jsem to, vsechno fungovalo, ale po poslani do GPS se mi v menu Trasy ta poslana trasa neobjevi. Co delam spatne? Dik za radu

          0 0
          • croscountry  

            V menu máš trasy a prošlé trasy. Ono to skočí do prošlé trasy a tam si to uložíš. Môžeš ich uložiť 10. No a potom naviguješ do cieľa cesty, alebo od cieľa po štart. Tie trasy, ktoré tam máš (nie prošlé trasy) sú vlastne route. To znamená cesty, ktoré si vytváraš pomocou waypointov. Tých tam môžeš mať 20. ešte raz: 10 prošlých tras (track) a 20 tras (route)

            0 0
            • kochese  

              Sorry, ze zas otravuju, ale jak udelat, aby to nenavigovalo od cile na start, ale opacne. Nejak mi to nejde.

              0 0
              • croscountry  

                Daj si normálne navigovať a posledný krok, ktorý sa ťa opýta bude či do cíle, alebo od cíle. Zvolíš do cíle.

                0 0
        • kochese  

          Trochu ozivim, delam to jak jsi mi to tehdy napsal, zkousel jsem jak s mapou, tak bez, ale ted jsem prisel na dalsi problem – chtel jsem nahrat do GPS trasu, a kdyz jsem ji dal v Ozzim posilat do GPS, dole v liste bylo pocitadlo bodu, ktere melo kolem 2200. Po odeslani trasy do GPS na pristroji vyskocila hlaska „trasa byla zkracena“ (tak nejak) a v GPS se vykreslila jen cast te trasy. Cim muze byt tento problem zpusoben? Pristroj je Garmin eTrex Legend C. Pripadne je moznost v Ozzim tu velkou trasu rozdelit na nekolik mensich? Diky

          0 0
      • Krutohlav  

        ten G7toWin mi nefici pres USB

        G7ToWin vie pracovať aj s USB portom.

        1. stiahni www.gpsinformation.org/…/g7towin.zip
        2. v menu File/Configuration zalozka General je sekcia COM port. Tam zaškrtni položku USB. Všimni si, že zároveň sa ti zmení položka Select GPS na „Garmin_USB“
        3. otvoríš tu trasu a v menu GPS/Upload to GPS to nahráš do tvojho prístroja

        Alebo cez Save As to nahráš do formátu pre MapSource…

        0 0
        • Krutohlav  

          A ešte som zabudol že ak to otvoríš v tom g7towin tak je tam v menu aj položka Send to/Send to MapSource (to by malo poslať tú trasu do MapSource bez medzikroku ukladania trasy do súboru vo formáte MapSOurce, samozrejme musíš mať spustený zároveň MapSource)

          0 0
          • kochese  

            Diky za rady, zkousel jsem to, v Mapsource se mi ta trasa objevi, ale kdyz ji dam poslat do GPS, nikde ji tam nenajdu-pritom na PC se objevi hlaska odeslano do GPS. Je treba to nejak najit v tom GPS-v menu trasy se nic neobjevi. Diky

            0 0
    • Ascalabrus  

      S kterými GPS navigacemi tato metoda (naskenování mapy, naplánování trasy, upload do GPS) funguje?

      0 0
      • bradek  

        Přístroj musí mít možnost propojení s PC a funkci navigační trasa, což některé levnější přístroje nemají a umožňují pouze záznam waypointů v terénu a záznam prošlé trasy, takže navigace pak rovněž funguje pouze na waypointy nebo po již prošlé trase, což poněkud ztrácí smysl. Rovněž je vhodné (spíše však nutné) aby přístroj měl možnost uživatelského nastavení souřadnicového systému.

        0 0
        • Ascalabrus  

          Týká se to Garmin eTrac, Garmin GPSMAP nebo něčeho úplně jiného? Naskenovat mapu a upnout ji do GPS navigace mi přijde jako použitelná technika.

          0 0
          • bradek  

            Práce s naskenovanou mapou nespočívá v tom, že jí přeneseš do GPS, ale v tom, že jí vidíš v programu na PC (např. Oziexporer, TTQV), na ní si vyklikáš trasu a pak si pouze tu trasu, takže sled po sobě jdoucích waypointů přeneseš do GPS. GPS přístroj tě pak po ní pomocí šipek naviguje. A na to ti stačí právě nemapový GPS. Mapový GPS znamená, že na displaji GPS přímo vidíš mapu, ale nedá se tam přenést ta naskenovaná, to jsou jiné mapy, které se přenáší programem Mapsource, například TOPO50. Ale pokud to chces například na kolo, tak ta mapa na displeji ti je v podstatě k ničemu, na tom malém displeji je nepřehledná a je lepší se nechat navigovat jen podle šipky, která ti ukazuje kam máš jet, podle toho jak sis tu trasu předtím vyklikal v počítači. Já používím Garmin eTrex Vista. Vzadu se vymění kryt na baterie, který dá se upnout do držáku na kolo.

            0 0
            • kovar  

              podle mých preferencí ona mapa na dipleji k ničemu teda není ani náhodou ani v podstatě. Možná v oné černobílé Vistě, v barevné VistaC je mapa na displeji lepší, asi bezesporu.

              0 0
              • bradek  

                OK, mě na kole víc vyhovuje navigace podle šipky :-).

                0 0
                • kovar  

                  jsem líný si trasu plánovat, ale někdy tu šipku zkusím, třeba při návratu lesem potmě se to může hodit, vracím se vždy po té samé trase a vždycky ve tmě někde odbočím mimo, hlavně na podzim, když je vše zapadané listím.

                  0 0
                  • bradek  

                    Mě to plánování právě docela baví, i vím kolik tak bude trasa měřit a pak nemusím stavět u každé křižovatky a zkoumat kam odbočit.

                    0 0
            • Ascalabrus  

              Měl jsem za to, že se jednoduše do GPS přenese celá mapa, resp. její část.

              S pomocí Oziexploreru apod. to tedy funguje tak, že si klikáním označím místa, kterými chci projet, a do GPS přenesu v podstatě pouze trajektorii cesty. Ano?

              0 0
              • bradek  

                Ano.

                0 0
                • Ascalabrus  

                  Sice si už připadám jako v prodejně GPS Navigací – za což se omlouvám ;-) – ale dá se tato technika použít u GPSMAP řady Garminů? Kovář mi v www.bike-forum.cz/…5/forum.html#… odepisoval, že nikoli, jelikož tato řada používá vlastní vektorovou mapu – např. turistickou MAP50 – a Mapsource.

                  Na tom naplánování trasy před jízdou se mi líbí, že si jakoby projdu celou trasu a extra „zvýrazním“ místa odboček, resp. vyznačím trajektorii, po níž chci jet. Samozřejmě, že to jsou většinou turistické stezky, a ty se občas mění a pamatovat si „modrá → červená, červená → modrá, modrá → žlutá, žlutá → zelená“ je otrava.

                  0 0
                  • kovar  

                    psal jsem nikoliv přenos map, trasy jsem říkal, že asi jo, ale nevím přesně OZI nemám.

                    0 0
                    • Ascalabrus  

                      Sry.

                      0 0
                      • kovar  

                        vlastně jak vidím – nepsal, jsem ten příspěvek , reakci na poslední dotaz,jaksi zapomněl odeslat, mám ho rozepsaný na monitoru :-)

                        0 0
                        • Ascalabrus  

                          Znám :-).

                          Takže shrnuto: existují dvě techniky outdoor GPS navigace.

                          a.) vyklikáním trasy na naskenované mapě v PC a přenesení trajektorie do GPS přístroje. Přístroj pak hlídá dodržování trasy a dopředu ukazuje, kde/kam odbočit.

                          b.) používáním klasické mapy, např. MAP50 – a hlídáním si trati na displeji přístroje. Samozřejmě bez varování, že se z trati sjelo – je to ovšem vizuálně vidět, že „Cervena“ jde jinam než kam jedu já. Trasa se zaznamenává ⇒ pro cestu zpět lze použít trajektorii zaznamenanou v přístroji.

                          0 0
                          • bradek  

                            Ano, trasa se zaznamenává pokud aktivuješ záznam prošlé trasy, což můžeš v obou případech. Třetí možnost je pokud si trasu vyklikáš a máš mapovou gps, tak mít zobrazenou mapu na displeji a na ní uvidíš tu vyklikanou trasu a záznam kudy se skutečně pohybuješ a tam vidíš, jestli tu naplánovanou trasu dodržuješ.

                            0 0
                            • Ascalabrus  

                              Pak je tedy nejuniverzálnější přístroj podporující mapy („mapová GPS“), u nějž lze volit zobrazení:

                              1. trasa
                              2. mapa
                              3. trasa + mapa
                              0 0
                              • bradek  

                                Ano, to je pravda. Já jsem spíš měl na mysli, že podle mě čistě na kolo nemapová GPS stačí.

                                0 0
                                • Ascalabrus  

                                  Nemás s těmi dvěma typy zkušenost, ale takhle jak to probíráme s tebou musím souhlasit. I z pohledu toho, že za řídítkama není tolik času stále kontrolovat, zda-li jsem z trasy sjel či nikoli. A i tvoje poznámka, že při „vyklikané“ trase znáš dopředu její délku apod., byla užitečná.

                                  0 0
                                  • bradek  

                                    Nemáš ? Mám, já mám mapovou GPS, ale jak jsem psal, na kole používám pro navigaci navigační šipku.

                                    0 0
                                    • Ascalabrus  

                                      SRY! :-D Nemá"M", samozřejmě. Překlep. Takže dejme tomu i s GSPMAP 60 lze volit zobrazení:

                                      1. trasa
                                      2. mapa
                                      3. trasa + mapa

                                      a doma si „naklikat“ trasu? A u všech Garminů lze používat MAP50?

                                      0 0
                                      • bradek  

                                        Jo tak to potom jo :-).

                                        Ten GPSMAP60 umožňuje nahrání mapy přes Mapsource. Ty digitální mapy jsou poměrně drahá záležitost, TOPO50 stojí zhruba 4 tisíce.

                                        Na co to hlavně chceš ? Na kolo ?

                                        Co to je MAP50 ? To myslíš to TOPO50 ?

                                        0 0
                                        • Ascalabrus  

                                          Primárně bych si GPSMAP pořizoval na kolo, ale „dal bych to k dispozici“, pokud by někdo z firmy chtěl navigaci do auta.

                                          Ano, TOPO50. Zase na mě dnes padá jarní únava ;-). Tomu se snad už ani nedá říkat překlep :-D.

                                          0 0
                                          • bradek  

                                            Nemůžeš u všech Garminů používat TOPO50, to můžeš právě jen u těch mapových. Do auta by asi do toho byla potřeba uliční mapa ATLAS10R, která podporuje navigaci křižovatku po křižovatce. Do auta ale asi budou lepší speciální GPS přijímače, s větším displejem, které jsou třeba zde: www.gpscentrum.cz/auto.html .

                                            0 0
                                            • Ascalabrus  

                                              Jo, díky vám už tomu rozumím. ;-)

                                              Do auta by to šlo jen v opravdu výjimečných případech. Skutečně primárně na kolo.

                                              Díval jsem se i ke Štádlerovi, nabízí velkou spoustu registrovaných map za celkem přijatelné ceny do TTQV.

                                              0 0
                                              • Ascalabrus  

                                                Ještě mě vlastně napadá… pokud bych kupoval tyhle mapy do TTQV, nemusím pořizovat TOPO50. Mám pravdu?

                                                0 0
                                                • bradek  

                                                  Ne, to TOPO50 nepotřebuješ. Však bych si ho dneska už ani nekupoval ;-).Já jsem ty zkalibrované mapy u něj i kupoval, ale nakonec jsem byl na to kolo spokojenější s mapami, které jsem si naskenoval podrobněji sám. Ta kalibrace je fakt jednoduchá, není čeho se bát.

                                                  0 0
                                                • bradek  

                                                  Respektive, nepotřebuješ ho, pokud nebudeš chtít mít nahranou mapu v GPS.

                                                  0 0
                                                • kovar  

                                                  pokud nechceš mapu na displeji GPSky, a chceš jen posílat trasy a body, tak TOPO50 kupovat nemusíš. Chceš-li, tak nejspíš musíš, nikde u Štádlera jsem nenašel informaci, že TTQV umí poslat své mapy do mapového Garminu a nebo cosi jsem našel ale bylo to spíš takové mlžení, jako důvěru v takové informace nemám.

                                                  //

                                                  # 18.2.2006 18:39 Anonymní uživatel Dobrý den, pořídil jsem si v USA nový Garmin Legend Cx – tj. barevný Legend s paměťovou kartou. Do ČR se tento model zatím nedodává, na trhu je od ledna/února 06. Nejsem tudíž příliš limitovaný vnitřní pamětí přístroje. Rád bych si pořídil mapy a hledám vhodné prostředí.

                                                  Pro turistické potřeby jsem váhal mezi TOPO 50 pro MapSource a mezi koupí prostředí TTQV a jednotlivých map či jejich nascanováním a kalibrací. Varianta TTQV je dražší, avšak dle mého názoru je univerzálnější, neboť umožňuje libovolný scaning a kalibraci.

                                                  Dále zvažuji koupi silniční mapy/atlasu, který by uměl routing. Je jasné, že prostředí TTQV sice umožní zobrazení silničních map, avšak nikoliv navigaci. Z tohoto pohledu se mi jeví jako použitelný Atlas 10R pro prostředí MapSource.

                                                  Pouze dodávám, že vše je pro mé soukromé – hobby potřeby, nikoliv pro profesionální využití. Budu vděčný za názory zkušenějších uživatelů GPS.

                                                  Marek # Odpovědět20.2.2006 18:03 Štádler Vladimír TTQV sice má umožňovat vlastní výrobu map pro Garmin, ale to nic nemá společného s výrobky pro prostředí MapSource Topo50, R10......Pouze tyto produkty lze nahrát jako mapy do přístrojů Garmin. Vista Cx se již prodávat začíná.

                                                  # Odpovědět22.2.2006 0:38 Anonymní uživatel Můžu tedy mít doplňující dotaz – znamená to, že např. mapu pro TTQV od Shocart či jinou vlastní nascanovanou a zkalibrovanou mapu (jako obrázek) si nemůžu do Legendu Cx nahrát tak, abych ji měl jako mapu zobrazenou na displeji (samozřejmě bez možnosti routingu)? Děkuji za odpověď, Marek //

                                                  žádná odpověď už nenásledovala

                                                  0 0
                                                  • kolombo  

                                                    No, ono už moc není na co odpovídat :-( Prostě můžeš koupit TOPO50 nebo R10 a nahrát si tyto mapy do GPS a nebo si můžeš v TTQV nebo v OziExporeru nakreslit mapu svoji a nahrát si ji tam taky. Rozhodně nelze vzít bitmapovou mapu a natlačit ji do GPS, te používá vektorové mapy. Vzhledem k rozsahu plochy republiky je poměr cena/práce jasný. Ještě lze použít mapy z gps-maps.info/cz/

                                                    0 0
                                                  • Ascalabrus  

                                                    Takže je to buď – anebo.

                                                    Pokud chci mapu – musím mít TOPO50.

                                                    Pokud chci plánovat trasy, pak buď TTQV nebo Oziexplorer. Mapy buď koupit u Štádlera nebo si je sám skenovat. Jejich upload do přístroje není možný.

                                                    0 0
                                                  • kolombo  

                                                    Ne buď a nebo, ale TOPO50 a k němu TTQV nebo Ozi … Mapova GPS bez nahrane mapy je blbost, to si mužeš koupit nemapovou za dost menší peníze … Tam pak řešíš jen projetou trasu a navigaci k předem zadaným bodům.

                                                    0 0
                                                  • Ascalabrus  

                                                    OK – buď:

                                                    • nemapové GPS → pak jen TTQV a tím pádem jen trasa
                                                    • mapové GPS → smysl má TOPO50 + TTQV, kde lze volit mezi
                                                      • jen mapa
                                                      • jen trasa
                                                      • trasa + mapa

                                                    UF! ;-)

                                                    0 0
                                                  • kolombo  

                                                    Abych Ti to ještě zatemnil, tak jsou i routovací mapy, pro GPS, které nenavádí „rovně“ ale berou v úvahu i existenci cest. Tam pak můžeš zadat dva body a GPS Tě navede po cestách (zatím hlavně po silnici) tou správnou trasou do cíle a dokáže i přepočítavat změny trasy a pod.

                                                    0 0
                                                  • Ascalabrus  

                                                    Kdepak, zatemnění se nekoná: routovací mapy pro GPS jsou v autech, že jo? ;-).

                                                    Mně právě moc nebyly jasný tyhle Outdoor-navigace. A hlavně dvojí způsob práce s nimi. No, po akci u Mountfieldu se zaručeně objeví řada dalších, kteří se to budou snažit pochopit jako já :-D. Tak snad budou přímočařejší…

                                                    0 0
                • Ascalabrus  

                  Automaticky se nabízí ještě jedna otázka: kolika body (kliknutími) se označí dejme tomu 10 km trati v průměrném terénu? Jinak se – předpokládám – prokládají body úsečkami, tzn. nekopírují přesně trasu se zatáčkami apod.

                  0 0
                  • bradek  

                    to se nedá takhle říct, pokud pojedeš pořád rovně tak dvěma :-), záleží na počtu křižovatek a odboček a jak přesně to chceš mít, body se prokládají úsečkami, takže pokud je nějaká dlouhá táhlá zatáčka a mohlo by to být nepřehledné tak vyklikám i tu

                    0 0
                    • Ascalabrus  

                      Když pojedu pořád rovně, tak z místa startu ujedu odhadem 20 metrů: daleko se tedy nedostanu :-DDD.

                      Jde mi spíš o to, jak je to časově náročné na přípravu konkrétní trasy, např. 50 km, v průměrném terénu. Půl hodiny klikání není ta nejlepší zábava (klikání myší ;-) ).

                      0 0
                      • bradek  

                        Pokud už to je připravené, takže naskenovaná a zkalibrovaná mapa v počítači, tak to vyklikání trasy už je hračka, to trvá déle vymyslet kudy vlastně pojedeš. Ted jsem jel cca 50 km a měl jsem uloženo asi 100 bodů. A pro mě lepší 15 minut klikat, než pak bloudit :-). Ovšem 15 minut klikovat bych nechtěl :-)).

                        0 0
                        • Ascalabrus  

                          Paměť strojů je 1.000 bodů?

                          0 0
                          • bradek  

                            To je různé, třeba ta Vista má 20 tras, každá po 175 bodech.

                            0 0
                            • kolombo  

                              Je důležité si uvědomit, že není možné naklikat průjezd každou zatáčkou. Já si připravuji trasu jen jako nekolik velmi zajímavých bodů, které rozhodně nechci přehlédnout, každou křižovatku a odbočku rozhodně nezadávám. Pokud si trasu připravím, tak se dá celkem snadno odhadnout, kdy a kam asi dojedu, jen GPS počítá z průměrné rychlosti, takže dojezdy nahoru do prudkého kopce ji trochu vyvedou z časového rozvrhu. Ale perfektní je právě ten záznam celkové projeté trasy.

                              0 0
                              • bradek  

                                Průjezd každou zatáčkou ne, ale každou odbočku si zadám.

                                0 0
                                • kolombo  

                                  No, je to asi takhle: vždycky jsme sundali kola z aut, prevlékli se a vyrazili. Teď se začíná vybalením notebooku a nahráváním map do přístrojů, tvorbou trasy a montáží držáků … Vyrážíme zpravidla o 1–2 hodiny později. Navíc, nedovedu si představit, že bych v TOPO50 naklikal trasu tak, abych do ní v terénu nemusel sahnout, buď z časových nebo jiných důvodů. Takže já si dopředu nahraju mapy, nachystám si zajímavá místa a popřípadě vyjedu kus papíru s nějakým popisem. A pokud jedu na Geo výpravu, tak si tisknu i popisy cache a odhaduji přístupovou trasu. Na důkladnou přípravu celé trasy je v našich podmínkách škoda času, chce to jen nezakufrovat zcela mimo uvažovanou osu pohybu. Já si dávám body tak po 5 – 10ti km, podle terénu a povahy výpravy.

                                  0 0
                                  • croscountry  

                                    Teď se začíná vybalením notebooku a nahráváním map do přístrojů, tvorbou trasy a montáží držáků … Vyrážíme zpravidla o 1–2 hodiny později.

                                    Toto si môžeš urobiť doma. Notebook so sebou vôbec nepotrebuješ. No a pokiaľ si dávaš body po 5–10 km, tak ani GPS nie.

                                    0 0
                                  • kovar  

                                    UFF! Jako majitel mapové GPS nevěřícně zírám. Jen tak pro zajímavost, co používáš za komplikátor, teda vlastně GPS přístroj?

                                    0 0
                                    • kolombo  

                                      Já mám æb Vistu a používám ji hlavně na záznam trasy a profilu, takže mě ani odjezd tak nezdrží. Ale pokud jezdím s jedním z naší prázdninové party, tak to má přesně ten průběh, co jsem popisoval :-) A fakt je ten, že trasu jsem si naposledy připravoval tak 1/2 roku zpátky na Žďárské vrchy, jinak vlastní okolí jezdím hlavně na záznam.

                                      0 0
                          • croscountry  

                            Treba rozlišovať ešte cesty a trasy. To čo ste sa bavili doteraz sú v podstate trasy. Cesty sa vytvárajú pridávaním waypointov. To znamená, že každý waypiont môžeš nazvať ako chceš, označiť ako chceš atď. Napr: Ak ideš po zelenej a prichádzaš na križovatku s červenou, po ktorej chceš ďalej íst, môžeš si bod križovatky označiť ako „na červenú“ Keď sa budeš k tomuto bodu blížiť uvidíš ho na displeji (aj vzdialenosť k nemu)a šípka ťa bude navigovať ako ďalej. Oplatí sa to mať, aj keď to nie je najlacnejšie

                            0 0
              • kovar  

                stejným způsobem můžeš trasu plánovat i tej topo50 mapě v Mapsource

                0 0
                • Ascalabrus  

                  V PC?

                  0 0
                • bradek  

                  já mám i to TOPO50, ale na plánování tras ho nepoužívám, naskenované mapy mi připadají přehlednější

                  0 0
                  • zbartos  

                    Vrátím se ještě k názorům ze sekce „naviiON etc“, kde jste mi oponovali, že je velmi jednoduché si trasu do GPS připravit. Ja ovšem nemluvím o ČR a SR, kde je asi nejlepší nic si do GPS předem nepřipravovat, jezdit podle mapy a značek KČT/KST a GPS příp. použít jen tam, kde nebude jasne jak dál, resp. nebude jasné kde přesně jsem (určení aktualní pozice pomocí GPS a pak pomocí buzoly a mapy určení azimutu k dalšímu bodu).

                    V tom textu v sekci „naviiON etc“ mi šlo o plánovaní tras pro GPS tam, kde mapy nejsou vůbec, nebo nejsou v přijatelném měřítku (1:50000–1:200000) a nejsou se souřadnicemi (příp. souřadný systém není znám). Podle mne tam kde nejsou mapy, nenaplánuji předem vůbec nic. Tam, kde mapy nemají souřadnice mohu plánovat snad jen pomocí azimutu a vzdálenosti od nějakého bodu v mapě, o kterém předpokládám, že ho v reálu najdu i v terénu (startovní bod – SB). Není ale asi možné takto nachystanou trasu nahrát doma do GPS a pak jen čekat, až se v reálu dostanu přímo na „startovní bod“ a zadám tam jeho souřadnice. Bude asi nutné mít na papíře soupis azimutů a vzáleností od SB k dalšímu klíčovému bodu (v podstatě k waypointu bez předem daných souřadnit) a na každém dalším klíčovém bodu znovu ručně zadávat azimut a vzálenost k bodu kam se chci v další fázi dostat. Podmínkou samozřejmě je, aby GPS takovýto způsob určování souřadnic umožňovala. Nebo máte někdo lepší nápad jak si trasu s mapou bez souřadnic předem nachystat ?

                    0 0
                    • bradek  

                      Můžeš specifikovat jaký kout světa máš na mysli, že k němu nebudou existovat žádné mapy se souřadnicemi ? ;-)

                      A ještě by mě zajímalo proč je nejlepší si v ČR do GPS předem nic nepřipravovat.

                      0 0
                    • croscountry  

                      Taká krajina ako píšeš snáď už ani nie je. Aspoň nie pre bežného československého bikera.

                      A neviem ako iní, ale ja keď viem, že budem máť čas celý deň na bika, tak si predtým zoberiem mapu a uvažujem, kde by som mohol ísť. Aby to nebolo ani 5 km, ale ani 200. A hlavne aby to nebolo po ceste. A keď už sa na takúto trasu vyberiem, chcem ísť skutočne tam, kde som si doma zaumienil. Nie viac či menej blúdiť po okolí. V Čechách som bol na biku iba na Šumave. Tam skutočne človek GPS nepotrebuje. Všetko je perfektne značené. Pochybujem však, že takto je značená celá ČR. A o SR už ani nehovorím.

                      0 0
                    • Ascalabrus  

                      Jak to souvisí s naviiON? Ten je o tom, že se trasa už přede mnou jela, a já kopíruji směr + dodržuji nadmořrskou výšku.

                      1. Trasu si nelze doma připravit a pomocí naviiON po ní jet.
                      2. Pokud není dostatek tras od někoho, kdo trasu absolvoval, jedu jako první: v takovém případě si trasu zaznamenávám buď pro sebe propříště, příp. pro ostatní majitele naviiONu.
                      3. Zaznamenávání trasy za jízdy mi přijde obtěžující – a to buď „nahotovo“ nebo i s poznámkami. Pojedu-li poprvé terénem, bude rychlost jiná, než když tudy pojedu potřetí… a stále jiná, než když tudy pojedu poprvné s point-to-point navigací po někom.
                      4. Pokud někdo zapomene zaznamenat jednu jedinou odbočku na křižovatce, z níž vedou dvě cesty ve stejné nadmořské výšce, je konec.
                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Mozno ze sa mylim, ale som ochotny tvrdit, ze GPS a naviiON su principialne odlisne veci, tak by bolo fajn o nich nepisat v jednej vete.

                        0 0
                    • kolombo  

                      V době aplikací jako je Google Earth nedokážu vymyslet oblast, kde bych nedokázal připravit do GPS alespoň „základní postupový plán“. Pokud pojedu do civilizované oblasti, tak podle rozpočtu můžu klidně koupit mapu oblasti pro GPS a nebo si pomocí dostupných papírových map vytvořím několik tras. Existují i free mapy, sice ne tak podrobné, jako komerční, ale podrobnější, než vestavěná „celosvětová“ v GPS. S Navionem jsi v situaci starověkých mořeplavců, víš směr a rychlost pohybu, ale o poloze se můžeš jen dohadovat :-(

                      0 0
    • ivaneck  

      taky bych měl problém. Mapy.cz umožňují vyhledanou trasu uložit jako soubor .gpx, ale v ničem mi to nejde otevřít, zkoušel jsem Oziho i ostatní. Jde vám to někomu?

      0 0
    • BB  

      Stejný problém řeším jednoduše. Nejprve zkonvertuji soubor .plt na .gpx. Na to je celá řada freeware konvertorů, stačí zadat do google. Soubor .gpx potom potom natáhnu do MapSource a dám do GPS. Edge 705 vidím ve windows jako flash disky, tak to tam můžu zkopírovat přímo operačním systémem.

      0 0
    •  

      Baník pyčo!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.