Nevracející se páka Shimano XT/Zee

21 nepřečtených
  • Yareck

    Ahoj, mám takový problém. U starších brzd Shimano Zee se mi před nějakou dobou přestala vracet páka. Odvzdušňoval jsem, napouštěl novou kapalinu zkontroloval třmen i páku a nenašel jsem nic čím by to mohlo být. Větší problém nastal s tím, že to samé se mi objevilo u nových brzd XT, které jsem odvzdušňoval jen z důvodu zkrácení hadice. U těch starších je to takové že se vůbec nevrací, u nových XT je jen pomalejší, ale vrací se. Nesetkal se s tím někdo? Díky

    0 0
    • kubad  

      Čím s ty brzdy plnil?

      0 0
    • Sistematicx  

      To ze se ti necraci paka nemusi souviset s kapalinou. Paka se vraci pomoci pruzinky. Mozna mas boreel nekde v cepu paky. Nebo praskle ty pruzinky. Nebo je v pace mozna jeste pruzinka ktera pistek vraci do vychozi polohy a pistek bude pridrenej.

      0 0
      • Yareck  

        u te starsi Zeeckove jsem komplet vypustil kapalinu a a bez kapaliny se vracela krasne, tady u te XT nema byt z ceho zahnojena, byl jsem s ni jednou, ted v pondeli.

        0 0
        • kubad  

          Pak kapalina

          0 0
          • Yareck  

            A v cem by mohl byt problem? Kapalina je spravna a i kdyby nebyla, tak by to asi nezpusobilo tohle. Nebo ze by se mohla smichat s origo shimano a neco to vytvorilo? U tech zee jsem pouzival myslim Motorex kapalinu, az ted mam tu Bikework.

            0 0
            • wilda81  

              Může to být jinou viskozitou.

              0 0
            • atty  

              Jenže tady se Ti někdo snaží vysvětlit, že ta „kapalina“ (i když samozřejmě Bikeworks a další výrobci) budou tvrdit, že je naprosto kompatibilní se Shimano brzdama), může mít prostě lehce jiné paramtery viskozity, bodu varu a já nevím, čeho ještě… Takže prostě s konkrétní novější brzdou od Shimana nemusí fungovat ideálně – a u nových řad XXXX je známo, že jejich vnitřní průtok kapaliny je tak na hraně, aby to dobře fungovalo a někomu to i tak dobře nefunguje, protože kapalina v okruhu asi cestuje pomaleji a méně, než by měla (známé problémy třeba 8000 řady s pumpováním a propadáním páky, které rozhodně nejsou vždy způsobené špatným odvzdušněním či jinou „chybou“ servisu nebo montáže).

              Propláchni to (nech propláchnout) originál Shimano olejem a pak napusť a dobře odvzdušni – možná to začne bez problémů fungovat.

              Prostě není olej jako olej – ač se výrobci ohánějí kompatibilitou druhovýroby, nemusí to fungovat někde ideálně. A taky že nefunguje.

              0 0
            • MirosPikos  

              Zeptám se lehce mimo. Jaký je důvod pro to nepoužívat originál Shimano při její ceně?

              0 0
              • atty  

                +1

                Já to vidím na to, že se nikomu nechce kupovat to hodně předražené 100ml balení a chce ušetřit 2 stovky. Nicméně na bazarech se často „rozlejvaná“ originálka prodává, v servisu Ti jí za smutný voči a stovku na dřevo taky odlejou, nebo se prostě koupí litr a nechá na horší časy či taky odprodá…

                Prostě způsobů je dost.

                0 0
                • Rubi  

                  vsak litr stoji 4 kila, to je nic, lidi utrati za vetsi kraviny, nebo to nechaji za par skopku v hospode…

                  0 0
    • Yareck  

      Určitě zkusím napustit origo olejem, uvidíme. Jen je trochu zvláštní že motorex jsem používal věky, stejně jako tu starou zee a pak z ničeho nic zacla protestovat. Bike work mám na dalších 2 kolech s xt brzdama a funguje… zkusím shimano olej a třeba to bude tím. Dík za rady.

      0 0
      • Atilla  

        Ještě se zkus podívat jestli se nepřicpal trn. Kamarád servisák mi říkal, že dávají do závitu k olivce nějaké lepidlo a občas se stane, že to lepidlo ucpe trn a pak to nechodí.

        0 0
        • Yareck  

          Zrovna ted me podobna vec napadla, jestli nemuze byt neco s trnem at uz blbe zalisovane nebo podobne. Skouknu dik

          0 0
          • Rubi  

            ted jsem si vzpomnel ze se mi to taky stalo, spatne se zalisovala olivka, takze koukni a uvidis…

            0 0
    • allrose  

      Někdo tady nedávno psal to samé.na příčině byla brzdovka bw..dej shi

      Měl jsem od novoty černí „gumové“ špuntíky v páce i třmeni.ale to asi není tvůj případ.když jsi odvzdušnoval..

      0 0
    • boo-beek  

      Netvrdím, že to není olejem (!), ale ten Bikeworx používám v m615 a m8000 a funguje mi v pohodě…

      0 0
      • Yareck  

        Tak já to zkusil včera odpoledne ještě jednou celé napustit (Bikeworx) a ještě navíc zkrátit i přední brzdu a odvzdušnit. a je to v pořádku. Nevím čím to může být, možná i olejem, ale zatím se to tak netváří. Říkám si jestli to nemůže být nějakou bublinou někde ve správným místě, takže prostě blbě odvzdušněné.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.