Nejlepší ultrazoom současnosti - koupě

219 nepřečtených
  • Hynas

    Přátelé,

    uvažuji o koupi digitálního foťáku, a po specifikaci svých nároků jsem se rozhodl o zlatou střední cestu…nechci kapesní kompakt ani zrcadlovku…ale univerzální foťák. Mé požadavky jsou obecné = cca 10Mpix, minimálně 20× optický zoom, průhledový hledáček, výklopný LCD displej, možný provoz na nabíjecí AA baterie, cena ± 10000,–-.

    Web mám nastudovaný, vychází mi modely od canonu, sony, nikonu, olympusu.

    Poraďte mi, případně doporučte, který jste si zvolili vy, pokud jste majiteli, co vás k výběru vedlo a jak jste s konkrétním typem spokojení.

    Díky za podnětné rady a relevantní názory. Od jisté doby jaksi prodejcům na druhé straně pultu nevěřím…

    0 0
    • Smazaný účet  

      Proč vlastně ultrazoom?

      Z vlastní zkušenosti, kdy jsem UZ kupoval před pár lety, můžu říct, že ten zoom naprosto nevyužiju a mohl jsem koupit něco jiného.

      0 0
      • zichis  

        jen ho nech. Dokud si to nezkusí, neuvěří že jezdit s uzinou na kole je hódně nepohodlný.

        0 0
        • zichis  

          Mmch, co je to za kravinu, chtít průhledový hledáček na UZině? To se kdysi dávno dělalo, měl to tuším Canon G1,G3 ale hodně rychle se tahle vývojová ulička upustila, bo je to hrozně komplikovaný, dělat k objektivu ještě jednu spřaženou optickou soustavu se stejným zoomovacím rozsahem. Podstatně pohodlnější je konstruce s EVF hledáčkem. Ten bych uvítal i na mýdlence, ptž když je málo místa za zádama, typicky při focení v hospodě, nalepím se na zeď a EVF přitisknu na čučák.

          0 0
          • Hynas  

            Omluva laika…uvažovaný průhledový hledáček odpovídá EVF.

            0 0
      • Smazaný účet  

        tak tak, mi máme 10× zoom a je to celkem zbytečné.

        Podle statistiky mi to vychází, že 80% mých fotek je foceno v rozsahu od 38 do cca 100 mm.

        každopádně já uvažuji podobným způsobem jako zakladatel.

        Focení mě baví, ale zrcadlovka je cca 20t a víc. A to se mi moc dávat nechce. Navíc je to velké a těžké. Kompakt mi nestačí. Moc se mi líbí Canon G11, nebo teď má vyjít nová G12. Líbí se mi vyklápěcí displej a patice na blesk, časem bych uvažoval o nějakém systémovém blesku.

        Je tady někdo kdo s ním má zkušenosti?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já tu „střední cestu“ EVF zrcadlovek – ultrazoomů chápu jako něco, co má jen uměle rozšířit trh, protože výrobci už neví, jak dál vydělávat. Buď to s focením myslím vážně a koupím si zrcadlovku, nebo mi stačí nějakej top kompakt.

          0 0
        • Smazaný účet  

          a co mě teda sere, tak že tam cpou na ten malej čip 12 Mpx… k čemu? stačilo by kvalitních 6.

          0 0
          • gazman  

            Tak tak co s toho že můžeš teoreticky řezat jak vzteklý když už u ISO 300 u některách i méně je to tak zrnité že se to nehodí.Moc poxelů narvaných na malý snímač,to je fabrika na šum.

            0 0
            • Smazaný účet  

              jenže to je tak u všech foťáků :( měl jsem na zkoušku vodotěsnej Olympus 12 mpx a v porovnání s 5 let starým 5 mpx UZ Kodak je to nepoužitelné.

              0 0
          • zichis  

            dyť to tady sám vidíš. Čím vyšší číslo (nejlépe když se uvede jen jedno) v popisu produktu, tím líp se to prodává. Ovčané to chtějí, ovčané to mají. Každej ovčan (včetně mě) si myslí že tomu rozumí, že čím víc pixlů tím víc Adidas, ale o MTF už ví hovno.

            No schválně, ovčané, kontrolní otázka: Znamená udaj 10Mpix ve skutecnosti

            1. 10Mpix
            2. 10M subpixlů
            0 0
          • Smazaný účet  

            a tak pozor G11 má ‚jen‘ 10 Mpx.

            0 0
          • v POHODÌ klokan  

            Přesně to mě taky na kompaktech nejvíc štve. Čipy se neustále zmenšují namísto aby se s přibývajícími Mpixely zvětšovaly…

            0 0
      • Chiron  

        Já třeba ultrazoom mám už pár let. 12× optika a rozhodně nelituju že jsem ho koupil. Akorát ted si chci koupit ještě nějaký malý kompakt na kolo a na takové to rodinné focení. Prostě něco jednoduchého, co zvládnou i rodiče. Momentálně když sem někde na kole, tak fotím provizorně mobilem. Jinak ultrazoom beru na nějaké výlety, tůry atp. Sice je větší a těžší, ale rozhodně užitečnější jak kompakt.

        0 0
    • vitki  

      fujifilm finepix s200exr, podla mna lepsi ulrazoom nenajdes.

      0 0
      • kiwibibo  

        ale ani ťažší nenajdeš, to už môže rovno kúpiť lacnejšie zrkadlo :/

        0 0
        • gazman  

          Velká váha je u aparátu vítána,zamezuje roztřesení.Je třeba se rozhodnout jestlichceš fotit,nebo ho nosit.

          0 0
          • vitki  

            no ale nemusis uz vrazat peniaze do objektivov a ma to vsetky funkcie ako „lepsia“ zrkadlovka. Precitaj si recenziu na dpreview.com.

            Ak je tazky, tak potom Canon G11

            0 0
            • vitki  

              este ma napadlo lumix lx3.

              0 0
            • gazman  

              Jo? A umí 6 obrázků za sekundu a 20 fotek v sekvenci v RAW za sebou,má ostření rychlé jako objektivy USM, světelnost v celém rozsahu 2,8, baterie udělá 600 i více snímků je zapakovaný proti prachu,kovový, voděodolný, použitelný v šeru se slušnými snímky při ISO 800,atd atd?Nenech se vysmát.

              0 0
              • vitki  

                ale s tym co si napisal sme sa ocitli v uplne inej kategorii cenovej a kvalitativnej. Ak si nechce obrazky lepit do izby namiesto tapety:), tak mu staci G11 v pohode.

                Ty si tu napisal veci, ktore bezne pouzivaju len profici ked 3 dni cakaju na Aljaske na grizzliho:).

                0 0
                • Pebe  

                  bych si troufl tvrdit, že to jsou vlastnosti, které využiješ u jakéhokoliv focení závodu na kolech

                  0 0
                  • gazman  

                    Tam určitě,abys pofotil pořádně pohyb jako je jízda na kole potřebuješ ta 1/800s lépe 1/1000s na iso 100 nebo 200 k tomu potřebuješ při světelnosti f4–5,6 hodně slunce a když není vyfotíš prd.

                    0 0
                    • Pebe  

                      no a když jede víc lidí pohromadě, těžko jich vyfotíš víc, tp prostě ty kompakty nezvládaj, zrcadlovku zmáčkneš a držíš a máš fotek 3 (|)

                      0 0
                • gazman  

                  :-))

                  0 0
            • Ruprt2  

              to je k smíchu.

              0 0
          • v POHODÌ klokan  

            Ale když někdo hledá foťák, který je kompaktní (kvůli tomu si nekupuje zrcadlo), tak asi chce foťák, který bude kompaktní, ne? Zrcadlo (nebo ekvivalentní EVF) prostě do malý brašničky nebo camelu nenacpeš…

            0 0
            • gazman  

              Jak jsem už psal,musíš se rozhodnout jestli chceš fotit nebo pleskat obrázky.

              0 0
      • kyl  

        Já mám na takové to focení FujiFilm FinePix S 8000fd.8Mpx,18× zoom.Kámoš si ho často pučuje na dovolenou,asi je sním spokojenej,já moc fotky neřeším.

        0 0
    • jan 2  

      Já mám Sony H9 a ta mi dělá fotky, že se mne ptaj co mám za zrcadlo, tak nevím. Vozit zrcadlo v batohu na kola v horách za x peněz se mi fakt nechce. Tohle je pro mne velká věc za 6 tisíc. Tak nevím za mne ultrazoom je skvělej vynález pro amatéra na bajku, kterej chce fotit lépe než z kompaktu

      0 0
      • McBlacky  

        většinou je problém jinde a to ve zkreslení barev a někdy i rozměrů při použítí většího přiblížení. klasický kompakt s 6× kvalitní optikou poslouží v 95% případů.

        0 0
      • gazman  

        Kdysi jsem fotil na analog zrcadla,pak přišly ultrazoomy a já jsem myslel že je to spása,že nebudu muset nosit tolik krámů a trápil jsem se z různýma UZ pár let.Teď mám digi zrcadlo a vím že uř nikdy do ničeho jiného nepůjdu,zvláště pokud budu fotit pohyb,tzn. sport.U té krajiny to ještě jde,pokud je dobré světlo,s mlhou šerem a deštěm si ty nahuštěné pix. na malých snímačích neradí moc dobře.I když ten tvůj sonák má tuším 8 mpx což není tak tragické.

        0 0
        • jan 2  

          Ano, já vím že to není žádnej zázrak, v případě špatných svět. podmínek šumím jak prase, spousta fotek jde do hajzlu. Na nějaké dynamické fotky to taky není, ale pořád je to pro mne dobrj kompromis na něco menšího v batohu, co můžu relativně i zašpinit, co když spadne i oželím a přesto všechno jsem s tím schopen vytvořit PRO MNE super fotky.

          0 0
          • gazman  

            Na ty krajiny při slušném světle to fakt stačí a je to vidět na tvých snímcích,myslím si že jsou pěkné.A to je vidím jen tady na B-F po tom co s tím provede zdejší komprese.

            0 0
        • mr.antik  

          Tak tak, ideální je jedna rozumně levná mini krabička (max 3–5× zoom) a k tomu nějaký zrcadlo přesně dle potřeb.

          0 0
          • Lenka.05  

            Souhlas. Mám doma cca 15kg fotovýbavy a na kolo prakticky výhradně lumix FX35 velikosti mobilu připevněný v maličkém pouzdře na popruhu u camelu, takže ovládání jednou rukou i při jízdě no problém, příjemný bonus-začíná na 25mm :) DSLR+skla je další kategorie…na kolo výjimečně. Mám i nějaký UZ (konkrétně Canon SX10) a válí se na poličce. Na kolo už velký, na pořádný focení je DSLR..defacto k ničemu krám v domácnosti a vyhozené peníze.

            0 0
            • Manas  

              Ja mam takhle Panasonic FX500 .. umi manual a stejne ohnisko :-)

              0 0
            • mr.antik  

              mám to samý (FX37), základní je prostě aby to to šlo jednou rukou v rukavicích vyndat, vyfotit nebo natočit video, zandat a jet.

              Lepší nekvalitní fotka než žádná…

              0 0
      • zichis  

        jop. S ním se dobře dělá, má to displej výklopnej nahoru/dolu, má to RC, má to extra čudlík na změnu režimu měření světla, extra čudlík na sekvence, firmwér spolehlivej a velice rychlej. Ale i u tohodle foťáku je ten neduh co na něj upozorňuje Foose. Dělal jsem přímý porovnání H9 vs starší H5 a ačkoliv má jen 7Mpix, tak při porovnání obrazové kvality vyhrála na celý čáře! H9 u mě propadla taky z toho důvodu, že si tam začal koncern SONY dávat svoje spc Li-ion akuše, na který si nasadili židovskou cenu. Jako ostatně na veškerý další příslušenství.

        0 0
        • jan 2  

          ano příslušenství sony to je masakr, třeba takovej polarizák soda :)

          0 0
      • Martin  

        tím H9 fotíš všechno nebo máš víc aparátů?

        0 0
    • Jarkis  

      Nejlepší ultrazoom, co kdy byl je Panasonic FZ 50 sice se už neprodává ale ta vybavenost byla více než luxusní, manuální zaostřování…to prostě žádnej takovej foťák teďka na trhu nemá:)

      0 0
      • gazman  

        Použiješ jen když je špatné světlo a automat to nedává,ale to už zase nemá smysl takovýn fotákem fotit bo z toho vyleze stejně matlanina.

        0 0
      • pepko  

        bol drahy, velky a robil otrasne fotky … aberacia jak svina, sum jak des … mimo slnecny den sa s tym nedala odfotit ziadna akcia … kompakt vo velkom tele … same nevyhody … vyskusal som a nekupil som …

        0 0
    • Hynas  

      Přátelé, abych vyvrátil spekulace o své potřebě UZ mít, tak bych jen doplnil, že mi nejde o foťák primárně na kolo, ale o univerzální foťák, kterému stačí odpovídající brašnička, která se vleze i do menšího batohu na cykloturistiku, turistiku, dovolenku na pláž, na hory, do města a podobně. Na kolo mám kovový odolný olympus, který mi už xkrát spadl na zem a stále fotí obstojně.

      UZ bude používat jak já, tak přítelkyně…zrca­dlovka by mohla být lepší, nicméně nemíním s sebout tahat tubusy, brašnu a profesionální focení pro mě taky není podstatné.

      Rád bych univerzální foťák, co vyfotí člověka na půl kilometru, s dostatečnou ostrostí fotek; foťák, který když zapnu, tak můžu rychle zmáčknout a stejně tak si s nastavením můžu pohrát manuálně.

      Takže teď čekám „jen“ na rady o konkrétní značce a typu viz úvod vlákna. Díky. ;o)

      0 0
      • kiwibibo  

        Keď už máš tak špecificky kladené nároky (AA batérie, výklopný display), máš už asi nájdených nejakých kandidátov. Nad ktorými teda premýšlaš?

        0 0
        • Hynas  

          V podstatě by pro mě byl provoz na AA nabíjecí baterie nejefektivnější, nicméně když tato vlastnost nebude splněna, nic nenadělám. :o)

          V užším výběru mám cca tyto:

          SONY Cybershot DSC HX-1

          CANON Powershot SX1

          CANON Powershot SX10

          NIKON Coolpix P100

          FUJIFILM FinePix S200EXR

          Cena u všech je OK, chci za své peníze nejlepší kvalitu. Mám nastudované recenze na digimania.cz a u každého z nich (pokud recenze je) je uvedena, pro mě jakože pro laika, vždy nějaká až fatální vlastnost, která mi výrobek kazí. Třeba u canonů obecně obrovská aberace, nikon má zase hodně nekvalitní fotky (nějaké potlačování šumu a pak doostřování), fuji taky něco, sony zasunuje optiku, když se chceš podívat na vyfocenou fotku a v podstatě startuju od nuly, tj. reakční doba cca 3 sepindy. A tak.

          0 0
          • stan99  

            Chybí mi tam Panasonic Lumix DMC-FZ38.

            http://www.dpreview.com/…_dmcfz35.asp

            Nejsvětelnější objektiv.A asi z těch UZ nejlepší-Leica.Nízká váha.

            Spokojenost uživatelů vysoká

            http://www.dpreview.com/…opinions.asp?…

            Na těchto stránkách je kvantum testů

            http://recenzie.hladacik.sk/index.php…

            A akumulátory mají při dnešních cenách jen výhody.Konkrétně na tento Pan stojí neznačkový cca 200Kč.

            0 0
            • zichis  

              jj, ten se líbí i mě, někdy bych ho chtěl projet. Zkušenosti s kompaktama Panasonik mám dobré. Asi to bude daný tím že jsem měl v ruce jen modely s Leica sklem, konkrétně FZ5,7,8 a 30. Tvar akumulátorů dělají takový univerzálnější, nesnaží se ho měnit čtyřikrát do roka, jako to zpropadený Sony, takže bude snadný sehnat případnou náhradu.

              0 0
              • kankrlicek  

                Panasonic čelil v minulých letech několikrát nařčením, že jejich baterie vybouchla v přístroji. Vždy se pak zjistilo, že to byla baterie neznačková, ale Panda si to moc bere. Takže vložil do softu požadavek na orig. baterii a myslím, že stojí ranec :)

                Možná, že když vložíš neznačkovou baterku do přístroje, tak po tobě chce prohlášení, že se vzdáváš záruky, ale toto je nejisté – jen jsem tomu tak rozuměl, přičemž je můj jediný jazyk čeština, ještě mohu říci, že rozumím slovenštině :)

                0 0
          • kiwibibo  

            Nikon P100 kvalitou fotiek fakt nič moc. Na kvalitu fotiek u mňa vedie Panasonic FZ38, len nemá ani výklopný display ani AA, takže pre teba asi ne..

            0 0
            • Hynas  

              Nejhorší je, že se do výběru může dostat i tenhle panasonic, výklopný displej není zase nejpodstatnější, nicméně jeho existence je efektní. A na digimanii vychází jako pěkně fotitelná věc. Díky za tip.

              0 0
          • phootchice  

            Zvážil bych „bezzrcadlovky“

            Např. od Sony: http://www.fotografovani.cz/…nex-5–3.html – tam je výhoda APS-C čipu.

            S menším čipem Olympus: http://www.fotografovani.cz/…p2–2009.html

            Podobné mašinky dělá Panasonic a Samsung a myslím, že se tenhle směr bude rozvíjet stále víc. Nevýhoda je prozatím nic moc cena, fakt se stále vyplatí i low-end zrcadlovka.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Co nějaká levnější zrcadlovka a širokorozsahovej zoom 18–270 mm? Nikon D3000 + http://www.megapixel.cz/…ro-pro-nikon?…

        0 0
        • Smazaný účet  

          širokorozsahovej objektiv, sem chtěl napsat, samozřejmě. ne zoom.

          0 0
        • Ruprt2  

          i ten nejlepší supercompakt superzoom se může jít zahrabat vedle nejlevnější zrcadlovky s univerzálním houby sklem, u kterých se fotografové tváří, že neexistují.

          Takže za mě tuto nebo obdobnou variantu.

          0 0
        • pepko  

          ja hlasujem tiez za … aj ta najlacnejsia zrkadlovka s najobycajnejsim setovym objektivom urobi o 2 triedy lepsie fotky ako nejaky velky ultrazoom kompakt, ktory sa casom ani nemoze upgradovat, iba niekam zahodit …

          0 0
      • Singlespeed  

        Kupovat ultrazoom nepovažuju za dobrý nápad. Optika a kvalita obrazu (optické vady a šumy) odpovídá malému kompaktu. Ultrazoomy šumují statečně už od ISO200 a na tmavých místech i při ISO 100 a menší. Stačí pohledat na netu příklady fotografií jednotlivých typů ultrazoomů a porovnat s kompaktem (je to to samé) a se zrcadlovkou (nebe a dudy). Pokud teda foťák, tak normální kompakt nebo zrcadlovku.

        0 0
      • joudys  

        UZ si nenech vymluvit, s dlouhým sklem se super fotí při výletech atd.

        zkus třeba Canon PowerShot SX20 IS

        0 0
        • Hynas  

          Nenechám. ;o)

          0 0
          • yedlosh  

            jak pisu dole.. pokud ti staci kvalita fotek z kompaktu, jen chces pridat MEGA rozsah tak potom UZ is way to go :) Pokud bys chtel kvalitni kompaktni fotak, s pouzitelnym rozsahem a kvalitnejsim obrazovym vystupem, tak potom G11. A pokud super kvalitni fotky, s libovolnym rozsahem .. za libovolne mnozstvi penez .. tak potom asi chapes.. :)

            0 0
    • Krys  

      Mal som Canon S3 a napriek tomu, že je to vlastne taký prasopes, bol som s ním nadmieru spokojný. Akurát, že sa už pokazil :/

      A ten zoom som používal často. Aj som prestal voziť zo sebou ďalekohľad 10×50. Proste ten foťák to priblížil viac a ešte aj zaznamenal.

      0 0
      • Manas  

        Ten sem mel taky. Fakt prima vec, a na tech fotkach navic jsem moc aberaci nepozoroval (reakce na vyse napsane).

        Ono recenzenti to prakticky testuji v laboratornich podminkach, coz pri normalnim foceni prakticky nenastane.

        0 0
      • zichis  

        S3 stejně jako S5 sice dávala díky vymakanýmu FW pěkný barvičky, ale s ostrostí v rozích to bylo neuspokojivý. Kvůli podprůměrnýmu sklu. Firmvér se tu optickou vadu snažil maskovat tím, že se snažil za každých okolností fotografovi vnutit clonu aspoň 1:5,6 za cenu delších časů a ztohovyplývajícího roztřesení. Což je dost zoufalý – mít objektiv se světelností 1:2,7 a přitom moct dosáhnout ostrých fotek jen na střední díru.

        0 0
        • zichis  

          Nadto jsem se u S5 setkal jeste s jednou vyrobni vadou, ktera tu zhorsenou ostrost uplne dorazila – spatne nastavena planparalelita snimaciho cipu. Poslal jsem to na reklamaci, doufal ze to seridi (ladi se to pomosi tri miniaturnich sroubku) ale mistri v AWH jednoduse vymenili celou optickou jednotku za novou, ktera ale mela tu samou vadu a s klidnym svedomim mi to bez premereni poslali zpatky! Ono je to totiz pro ne narame vyhodne. Namontuji klidne zmetek, hlavne aby bylo pri pristi oprave zase co firme Canon fakturovat.

          0 0
      • mais  

        nic proti, ale ty fotky jsou děsný

        0 0
        • Krys  

          Ja viem. Ale ak mi dodáš tie fotky v inej kvalite, kľudne nimi nahradím tie doma na disku. ;)

          Inak by si možno mohol upresniť, čo je na tých fotkácch špatne. Teda ak sa to dá posúdiť z týchto zmenšenín.

          0 0
    • yedlosh  

      Tak tak, mohu jen pritakat zdejsim odpurcum UZ, na prvni ani na druhy pohled se nemusi zdat vyrazne horsi + ultra rozsahove sklo za cenu pod nejlevnejsimi zrcadlovkami. Kdyz jsem se dival na fotky na ISO 100, tak jsem si rikal ty jo proc jsem si kupoval D5000, kdyz tohle foti taky paradne + ten rozsah.. No a pak jsem videl fotku pri (pro me) docela dostatecny svetelnosti, vyfocenou na ISO 400.. tak uz vim proc ;)

      Muzu rict ze diky ne uplne skvele svetelnosti setaku jsem docela casto tlacen ke 4mistnym hodnotam ISO a je to prostě velikost cipu co dela DSLR tim co jsou ( + vymenne objektivy … pokud bych mel zrovna na dalsi a dalsi vymozenosti :)).

      Ano, nepotreboval bych tolik vysoke ISO kdybych mel kvalitni blesk, nebo svetelnejsi objektiv ale kde vzit jako neprilis pracujici student ty $. Navic pri foceni na party je docela zajimave fotit na delsi uzaverku prave s vyssim ISO s doblesknutim na druhou lamelu (ehm proste na konci uzaverky).

      Za tuto cenu, pokud nechces kompakt ani DSLR bych doporucoval tu G11, je to prostě fotak co foti kvalitne a je kompaktni. Je to jediny fotak kterych bych bral misto DSLR. Ovsem pokud opravdu potrebujes vysoky rozsah za nizkou cenu, tak nic jineho nez UZ te asi neuspokoji. Ac se dle zdejsich i mych reakci muze zdat tak to nefoti nejak strasne, pokud jsi zvykly na kompakty tak je to v poho…

      Ja osobne jsem se svym Nikonem D5000 spokojeny, obrazove naprosto, nic lepsiho jsem v ruce nedrzel, ALE zacina mi trochu vadit jeho velikost – pokud proste jdu fotit, at uz kamkoliv tak je to v poho, ale na cyklistiku, trekking.. ehm.. A potom jsem si proste koupil zrcadlovku se setakem, a do dneska jsem proste nemel na to abych si koupil nejake dalsi dlouhe sklo, coz me znacne limituje. Nicmene zrcadlovka jako takova mi dost prirostla k srdci a myslim, ze prechodem treba na G11 by mi hrozne schazelo to kouzelne cvakani zrcadla :)

      0 0
    • radek80  

      můj názor je takový, že bys měl přehodnotit své nároky. Pokud chceš radu zde od BF, tak napiš, co hodláš nejvíce fotit, pak se dá něco vymyslet.

      V zásadě pro zhotovení slušných fotek z cyklovýletu (ve dne) ti totiž stačí znát některá pravidla kompozice, potom princip clony, uzávěrky, citlivost. Pak ti stačí telefon vybavený alespoň 5Mpx a f2,8(nebo nižší). Pokud fotíš i ve tmě, pak xenonový blesk (např Nokia 6220). Fotografie snesou tisk do A4 (já dělám po korekci na PC i A3).

      No a na pořádnou fotku, kde chci vedle kompozice pěknou hloubku barev a textury, tak potřebuju kvalitní tělo a objektiv s pevným ohniskem. U mě Nikon D700 + Karl Zeiss Planar 50 mm. V případě UZ pak Nikon 18–200.

      Kompakt foťák je podle mě na prd. Hledáš-li něco za 10tis., tak bazar, nebo se nauč fotit mobilem a zpracovat na PC:

      0 0
    • weekend warrior  

      no za mě mohu říct jen to, že mám fuji s100fs a jsem s ním max. spokojenej. Samosebou, je to velká a těžká kráva, ale to bývalá 5600 byla celkem taky. Zrcadlovka by nebyla o nic lehčí, ale zárověň by byla s objektivy větší, nehledě na mnohem větší finanční výdaj, relativní zranitelnost atd…

      Musím vozit velký batoh, ale ten jsem stejně vozil takřka vždy i bez foťáku.

      Měl jsem, právě na kolo, i olympus mju(číslo nevím), ale ten neuměl udělat kloudnou fotku za nepříznivého světla, tedy ani v lese za denního světla. Takže jsem ho daroval do rodiny na momentky na zahradě u pískoviště.

      0 0
    • jan 2  

      Ještě jedna úvaha: z vlastní praxe mohu říci, že jestliže se bavíme o focení na kole, musím říct že pro tuhle kombinaci je zrcadlovka velmi nepraktická a to z pohledu chování kní. Focení samo osobě je věc, která vyžaduje čas a trpělivost, řekl bych až moře času.

      Jedeš na kole, najednou vidíš věc kterou chceš fotit, zastavuješ sápeš se po batohu, spocenej, kape ti na objektiv pot fotíš roztřepanejma rukama. Tohle všechno jsou věci které drahej foťák nesnáší. Kdo má dost peněz tohle ignoruje, chudák jako já tohle nesnese aby likvidoval takhle drahou věc, proto volíl kompromis tzv falešné zrcadlo. Jednoznačně na větší iso šumí ihned a dost, ale jak říkám moje h9 mi dala tolik fotek a to vše bratru za 6 litrů, dvakrát letěla ze skály s přistáním v borůvkách, objektiv je špinavej věčně, ale žije.

      Fotit na kole je kompromis, je to jako chtít gumy na asfalt i do terénu v jednom – nejsou, vždycky něco chybí

      0 0
      • stan99  

        Má pravdu,předse­da.A na kole se jezdí většinou za dobrých světelných podmínek.Venku,ve dne a většinou svítí sluníčko.Tím se nevýhody kompaktů a UZ smazávají.

        A ta váha zrcadlovek.Gram­honiče by trefil šlak :-)

        0 0
      • Ruprt2  
        1. je minimální rozdíl mezi Ultrazoomem a zrcadlem v tom co

        jsi popsal

        1. souhlas, a proto na kolo vozit malý kompakt nebo mobil
        2. Hynas psal, že to nemá být na kolo
        0 0
        • Smazaný účet  

          Přesně tak. Velikost a hmotnost ultraroomu je srovnatelná s zrcadlovkou. Na fotky „pro zábavu na kole“ kompakt, jinak neexistuje důvod, proč sáhnout po UZ namísto DSLR.

          0 0
      • Pedro404  

        Já vozim svojí D40× v báglu a eště v polstrovaný fototašce, už sem s tim hodil minimálně dvě hustý držky a foťák furt v pohodě. Dost často nic nevyfotim, ale dycky když sem si ho nevzal tak sem narazil na něco co sem vyfotit strašně chtěl a nemoh. Tak se snažim ho radši vozit.

        0 0
      • gazman  

        Pořádné zrcadlo vydrží daleko víc než kompakt nebo UZ.Měl jsem tři panasy fz každý tak dva tři roky a nazdar,choval jsem se k nim docela normálně nedaly to asi jim nebylo dobře ve velkých mrazech vlhku,prachu,­větru,nebo v batohu společně s mačkami:-)

        0 0
    • Pytlik  

      Pokud chces kompakt nebo UZ, tak se drz Canonu nebo Panasonicu. Nad ostatnim zaplaces. (Nemluvim o zdrcadlovkach, tam je to jinak).

      Taky jsem zacinal na UZ a dlouho mi to neprislo zas tak spatny, ale je to celkem zbtecne velky. Po zniceni jsem koupil kompakt s 10× zoom Panasonic TZ-2 a ten ho bez problemu nahradil (fotky i lepsi, ale nema napr manual a hledacek) a k tomu zrcadlovku. Idealni kombinace…

      Nebal bych se bazarovek – koupil jsem na aukru TZ-3 (pote, co mi ukradli TZ-2) a foti bez problemu. Starsi zrcadlovku koupis v bazaru urcite do 10k i s objektivy…Muzes si to vyzkouset…no problem…

      0 0
    • t29  

      Jako canonista doporučím Canon, i když poslední dobou se skřípěním zubů, že už nechtějí dělat slušné foťáky.

      Takže SX20 IS, jiný s výklopným displejem už snad ani v prodeji není.

      Nevím, jak jsou na tom ostatní značky, ale Canoní UZ od doby S1 IS mají USM pohon, který sice nemá rychlost objektivů zrcadlovek, ale je naprosto tichý při natáčení videa.

      Pak stabilizace v objektivu – bez toho nemá 20× zoom smysl, stabilizovaný čip některých výrobců je slabá náhražka.

      Co se týká obrazové kvality, nečekej zázraky, je to kompakt jako každý jiný.

      0 0
    • dieegoo  

      Přeskočím moudra místních ultra profi fotografů a povím ti radši něco přínosného…

      UZ rozhdoně není kategorie k zahození, naopak jako mezikrok mezi malými kompakty a drahými zrcadlovkami mi přijde jako ideál. Od kompatků, jejichž nastavení začíná a končí u tlačítka ON/OFF je k UZ pekelně daleko co do funkčnosti a často i kvality skla, zrcadlovky jsou zas daleko cenou, „pohotovostí“, skladností..

      Sám fotím nějaký pátek Canonem S5IS a bohatě na běžné použití dostačuje. Výklopný displej je fajn, ale nemyslim si, že by byl nezbytně nutný – i když možnost přivřít displej k tělu aby se nepoškrábal, je fajn. Tužkovky si rozmysli, taky jsem je bral jako podmínku a víckrát bych je nechtěl. Přínosnost 20× zoomu je trochu sporná, absolutní přiblížení od zoomu 10× roste už jen velmi pomalu.

      Pokud neznáš, mrkni na web cameralabs.com, jsou tam poměrně lidsky podané recenze, ze kterých jde vyčíst spousta užitečných informací.

      Kategorie UZ má prostě své limity a rady – UZ je na prd, jedině D700 + sklo s F2.8 v celým rozsahu jsou úsměvný – asi jako radit žiletkáři, ať si koupí fulla, protože na žiletce nemůže do lesa – napadlo vás, že někdo fakt fotí v situacích, kdy mu plně vyhoví i ten zatracovaný kompakt? :)

      0 0
      • Ruprt2  

        takovou radu mu tu nikdo nedával. Kompakt tu zatracovaný není. UZ je kočkopes mezi zrcadlem a kompakterm.

        A při dnešních cenách zrcadlovek, vlastně ani není co řešit.

        rozdíl mezi kompaktem za 4K a UZ za 10–12K je přinejmenším sporný.

        rozdíl mezi UZ a zrcadlem je jako mezi babetou a oktávkou.

        0 0
        • dieegoo  

          Rozhodně je co řešit. Zrcadlo s objektivy o rozsazích, které budou ekvivalentní rozsahům UZ, vyjde minimálně na dvojnásobné peníze a to v tom lepším případě. Ty levné širokorozsahové objektivy pro zrcadla (tamron 18–200 kolem 6 peněz) nestojí opticky za moc a svou rychlostí totálně zabijí pohotovost zrcadlovky. Jediné, co pak zůstává jako výhoda, je onen nižší šum – otázkou pak je, jestli se jen za tohle vyplatí tolik připlatit, osobně si myslim, že rozhodně ne. Pokud zrcadlo, tak s odpovídajícími skly, jinak to podle mě nemá moc cenu. Taky si nekoupíš M-kový BMW na plecháčích, že ne? :)

          0 0
          • Ruprt2  

            neradím BMW, ale radím entry level zrcalo.

            levné objektivy nejsou opticky nic moc v porovnání s dražšími nebo méně universálními, ale v měřítkách zrcadlovek.

            Oproti sklu UZ je to prostě někde jinde.

            0 0
          • pepko  

            nesuhlasim … aj najlacnejsi objektiv na zrkadle mu urobi lepsiu sluzbu ako nejaky super objektiv typu leica na ultrazoome …

            UZ jedno nema dovod na kupu … je to drahe, velke a vo vnutri je to len kompakt … fotky zo zrkadla su inde …

            v principe su len dve moznosti, na bike si treba kupit maly kvalitny kompakt … na biku sa jazdi cez den a vacsinou za slnka, v takych svetelnych podmienkach kompakt staci …

            zrkadlo je velke, ale v aute sa da odviest, na turistike sa da odniest, doma s rodinou, na party s kamosmi si vie poradit so zlymi svetelnymi podmienkami … urobi tak dobre fotky ako sa len da …

            UZ ma len nevyhody … na bike sa nehodi a za horsich svetelnych podmienok neurobi dobru fotku … cena sa blizi k lacnym zrkadlovkam … dovod ku kupe nevidim ziaden …

            0 0
            • dieegoo  

              Musí? Proč by musel? Bez nějakého srovnání je to hezké plácnutí do vody ;)UZ nemusí být velký. Ale jakkoliv argumentovat s místními UZ odpůrci nemá smysl :) Každý ať si koupí, co potřebuje a co mu vyhovuje.

              0 0
            • pepek  

              na biku sa jazdi cez den a vacsinou za slnka – tak to bych zrovna od tebe nečekal. Kdysi jsi tady psal, jak je to na 3,14ču, že se tak pozdě stmívá a ty musíš dlouho čekat, než vyjedeš :-)

              0 0
              • pepko  

                mas uplnu pravdu … toto je blbe obdobie roku … ani sa neviem dockat tmy … ale nepisem o sebe, pisem o vacsine … a tiez mu nepisem, ze si ma kupit nikon D90, aby mohol robit nocne fotky, bez stativu, len z ruky, na vysoke iso, so svetelnym objektivom …

                0 0
            • zichis  

              Takže podle tvé rady by měl před všemi UZ kompakty dát přednost objektivu Zuiko. Pochopil jsem to správně? Tohle mu beze srandy doporučuješ?

              0 0
      • mr.antik  

        proto doporučuju koupit žiletku i fulla :-)) Jde teď jen o to, čím začít, pokud nejsou prachy na obojí…

        0 0
    • phootchice  

      Už jsem to psal výš – počkal bych až trochu opadnou ceny „bezzrcadlovek“. Na bicykl mají ideální skladnost a kvalita fotografií je srovnatelná s DSLR. Ovšem 20× zoom je tam problém. To je ale i u ultrazoomů. Kvalita jde prostě s univerzálností rozsahu dolů.

      0 0
    • dieegoo  

      V nějakém časopise – computer tuším, byl teď takový krátký test kompaktních UZ foťáků, vítězně vyšel tenhle kousek od Sony , tak se mrkni.

      0 0
    • PHiLiPZ  

      Tiez by som odporucil Canon G11 alebo Panasonic LX3.

      Mal som UZ, ale velmi malo fotiek bolo na dlhsie ohnisko, ako ponukaju tieto spickove „kompakty“.

      UZ sice ponukne rozsah napr. 38–380 po prepocte na 35mm, ale na udrzanie dlhych ohnisk treba velmi kratky cas a idealne stativ, vyborne pocasie (rozhoruceny vzduch sa trepoce, rozptyleny prach znizuje kontrast).

      Spickovy kompakt je vyborny spracovanim, ergonomiou, moznostou prace s RAWom. Ak sa zacnes foteniu venovat hlbsie, rozhodnes sa investovat do polarizacneho a ND filtra, stativu, v pripade AA baterii do kvalitnej nabijacky. Pripadne dlhsie ohnisko sa da do istej miery nahradit vyrezom, 8 a viac mpix dovoluje pri tlaci do A4 slusne moznosti orezu a vacsina ludi aj tak ostane pri

      0 0
      • PHiLiPZ  

        tlaci fotiek do 15cm.

        Presiel som si fazou UZ, entry level DSLR az po sucasny (polo)profi techniku (Nikon D300, Nikon 17–55 AF-s f/2.8, Nikon 70–200 AF-s f/2.8 VR) a nad G11 sam rozmyslam. Mal som ho v ruke, je to poctivy kus kovu s vybornym ovladanim. Canon dostal rozum a znizil rozlisenie oproti predchodcovi G10. Panasonic ma zase velmi siroky objektiv s vybornou svetelnostou.

        Dlhe ohnisko dozenies orezom, siroke iba drahym konvertorom.

        0 0
    • Smazaný účet  

      100

      0 0
    • Hynas  

      Přátelé,

      vůbec…ale vůbec mi nepomáháte. :o(

      Nejspíš na vaše názory vyzraju lstí, jeden z foťáků, které jsem uvedl, si „někde“ půjčím, pofotím podle svých požadavků, nároků, možností a příležitostí…a pak se asi rozhodnu sám, protože co člověk tady, to jiný názor.

      Na začátku jsem říkal, že chci univerzální foťák, co není primárně určen na kolo, ale dá se s ním vyfotit i hory, momentky s kamarádama, průjezd závodníků na závodě, chlastačku, děcka na písku, udělat nějakého fajného makroidního brouka, a tak…

      Všem díky za podnětné názory, doufal jsem v reakci někoho, kdo některého z uvedených modelů vlastní a to se nestalo.

      Nicméně díky za rady. :o)

      0 0
      • pepko  

        v tom pripade si kup lacne zrkadlo a nesnivaj o nejakom univerzalnom fotaku … pretoze nic take neexistuje … bud chces nieco co dokaze urobit dobru fotku v kazdom prostredi … alebo chces fotak, ktory mozes zobrat vsade so sebou … ale ultrazoom nie je ani jedno ani druhe …

        0 0
      • Lenka.05  

        Kdybys byl z Prahy, půjčila bych ti canon SX10.

        0 0
      • rainbowone  

        Nevím, já mám spíš dojem že ty nevýš co chceš.

        Já se taky zblbnul do Super zoomu a koupil si Panasonic Lumix DMC-FZ5 ve své době docela dobrý stroj. Jenže zásadní problém je velikost a váha . Za týden už tě nebude bavit tahat se s těžkým pouzdrem , které ti zabere půlku batohu a než vytahneš foťák tak to taky zabere hromadu času. Taky si vem jak bude trpět těžká optika při jízdě na kole . Osobně bych zvolil něco jako http://www.panasonic.cz/…5/index.html

        . Na normální focení to stačí a víc než 12× zoom stejně v ruce neudržíš. Na zrcadlovku bych se vykašlal úplně, cenovka je jinde , nutnost vlastnit víc než 1 objektiv a složitá obsluha. Než něco nastavíš tak je půl dne pryč. Nejlépe zvolit něco co fotí pěkně v automatice a není moc drahé a velké.

        0 0
        • Pedro404  

          S tim dlouhym nastavovánim zrcadlovky bych takhle nemystifikoval, když chceš něco vyfotit narychlo tak tam tu automatiku prdnout klidně můžeš a cvakat během sekundy. A nutnost vlastnit víc objektivů? Kdo koho nutí?

          0 0
          • rainbowone  

            Pokud chceš aby to foto za něco stálo tak prostě nastavovat musíš a to i u obyčejného poloautomatu. Jasně dá se fotit automatikou ale jak to foto bude vypadat ? V nastavováni ruzných režimů focení je přece rozdíl a jestli fotíš statický objekt nebo objekt co se pohybuje , zaostřoješ na střed nebo v mřížce atd. Takže to nastavení tak jednoduché taky není že.

            Pokud chce ultra Zoom a chce fotit i interier tak to asi s jedním objektivem nezvladne !

            0 0
            • Pedro404  

              Tys to ale postavil tak, že na zrcadlovce musíš předem dlouho něco nastavovat. Nemusíš, a furt bude fotka na automatiku lepší než u kompaktu/UZ. A když máš čas tak si můžeš přesně nastavit ISO, clonu a čas, což ti jednodušší foťák dost často ani nedovolí, čili zrcadlovka má to samý + nastavení navíc, nic jí nechybí.

              Je fakt že 18–55 neni žádnej desetinásobnej zoom, ale taková 18–105 už myslim pokryje naprostou většinu potřeby použití.

              0 0
              • Ruprt2  

                Sluší se říct, že jí chybí video.

                resp. video májí střední a vyšší modely

                A s nastavováním máš pravdu, na druhou stranu kvůli hloubce ostrosti, je snažší fotit kompaktem.

                0 0
                • gazman  

                  Pořádné zrcadlo se dá ale zas použít i jako kladivo,to kompakt/UZ ne.

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    jo a zoomováním si nastavuješ délku topora že?

                    šel by s tím nýtovat řětěz

                    0 0
                    • gazman  

                      Chtěl jsem tím říct že točit solidní video na foťák je zoufalství.

                      0 0
                      • maajkee  

                        jasný, video na foťáku je nouzovka, ale někdy se fakt hodí :)

                        0 0
                        • pepko  

                          ale umoznuje robit zaujimave efekty co sa na kamere nedaju robit … teda mam na mysli zrkadlovku s vymenymi objektivmi …

                          0 0
                      • Smazaný účet  

                        to bych zas tak netvrdil.. viděl jsem jak točí videoklip Ewa Farna… a nechápal jsem, oni to natáčeli na Canon 5D :)))

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          i celý poslední díl house MD poslední série je natočený na 7D kvalita je super, to nikdo nezpochybňuje, ale je to obtížné

                          0 0
                        • Pedro404  

                          5Dčko točí supr, ale taková D90ka (taky jiná cenovka) je na video celkem nepoužitelná kvůli absenci autofokusu a vlnění při pohybu.

                          0 0
                • gazman  

                  To že má kompakt velkou hloubku ostrosti vnímej jako zápor,lezou z toho díky tomu placaté obrázky kde je ostré všechno,no je nežádoucí.

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    ale až budeš fotit dva lidi a oba budeš chtít mít ostré, tak si musíš dát se zrcadlem bacha :-)

                    0 0
                    • gazman  

                      To je blbina ale i tak,jeden pohyb ukazováčkem a z clony f4 je clona f11.

                      0 0
              • rainbowone  

                Na zrcadlovce bude obraz lepší ale má to svá uskalí. Prostě na normální focení pro začátečkíka na kolo je lepší kompakt a pro někoho kdo chce fotit na úrovni je lepší zrcadlovka.

                0 0
                • Pedro404  

                  Přesně tak. Kompakt naprosto respektuju, akorát ultrazoom mi hlava nebere. Moc velkej na pohodový přenášení a moc blbej a pomalej na vážný focení.

                  0 0
        • pepko  

          co to tu pises za klamstva ???????

          jaka nutnost vlastnit viac objektivov ???

          jaka zlozita obsluha ???

          preco tu pises demagogiu ???

          ja mam nikon d90 a k tomu setak 18–105 … ziaden kompakt neurobi lepsiu fotku … ziaden kompakt nedokaze fotit tak rychlo … ziaden kompakt nema tak premakanu automatiku … zenska to chyti do ruky, nastavi si rezim automatika a cvaka a cvaka … k zrkadlovke nic viac nepotrebujes … ano mozes si dokupit dalsie objektivy a ine prislusenstvo … ano mozes sa hrat s manualnym nastavenim … ale to vsetko je vyhoda a nie nutnost … kto nechce pouziva automatiku s jednym setakovy objektivom a robi krasne fotky …

          0 0
          • tonik666  

            Stejně nejvíc záleží, jaké má kdo oko. Pořád mě láká nahradit svůj starý Nikon Coolpix 3200 něčím novějším, ale zatím jsem to vždycky odložil, protože to ze mě lepšího fotografa stejně neudělá.

            Znám dost lidá, co by nafotili lepší fotku tím Coolpixem než já čímkoliv pokročilejším.

            0 0
            • pepko  

              to je odpoved na tie klamstva ?

              0 0
              • Manas  

                Pokud fotis jen tak, tak zrcadlo s jednim objektivem celkem tak nejak ujde.

                Nicmene v okamziku kdy te to zacne vic bavit, proste vic objektivu potrebujes. Ale to ciste zalezi na tom co si vyberes, co te bude bavit fotit. Na prirodu bys potreboval dlouhy svetly sklo, na architekturu siroky a dobry sklo, a cena těhle se k sobe skoro blizi.

                Abych ti dal za pravdu, ano zrcadlo s jednim 18–105 bude stacit. Nicmene, pokud sezene UZ za 4000.- jako jsem mel ja tak to je nejjednodussi vol­ba.

                Stejne je to vsechno jen o tom jaky mas oko. Vem si na co Henry Cartier fotil a jak jsou jeho fotky nadcasovy. Nemluvim ani o Drtikolovi :-)

                0 0
                • Ruprt2  

                  No však nefotili kompaktama.

                  a UZ za 4K není nejlepší UZ současnosti. Drž se tématu.

                  0 0
                  • Manas  

                    Ja vim, jenze to je jak se vsim. nejlepsi UZ soucasnosti bude za 3 mesice ten nejhorsi dle marketingu firmy co ho vyrabi.

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      tak znovu.

                      Bavíme se o nejlepším UZ současnosti.

                      Ne budoucnosti :-)

                      0 0
                • Krys  

                  Niekedy tak uvažujem, že ak chce byť niekto dobrý fotograf, mal by si zaobstarať, nejaký šitový fotoaparát. Nech sa naučí fotku vytvoriť sám.

                  S tým ultrazoomom je to niekedy odysea, ale jeden sa pritom mnohému naučí.

                  0 0
          • rainbowone  

            Zrcadlovka je prostě složitější na ovládání a to je prostě fakt. Je o dost snažší si nastavení rozhasit než u Kompaktu.

            Rozhodně není tak blbu vzdorná jak Kompakt a i když se dá fotit automatikou tak přece jen to chce mít už trochu na trenované. Už vidím jak si to vezme do ruky nějaký amater a nebude to umět ani zapnout né tak fotit.

            Kdo chce fotit interier tak si na to objektiv 18–105 určitě nevezme ale použije nějaký širokoúhlý. Navíc si uvědom že kompakt je do 10tis. a d90 stojí 25tis.

            0 0
            • Ruprt2  

              borci vy si to tu nečtete nebo co?

              • D90 tu nikdo nenavrhuje, D90 už je taková spíš střední třída a tu sikupuje ten kdo si chce koupit zrcadlovku.
              • co je špatného na 18–105 do interiéru? to nemá většinakompaktů
              • Pokud nemáš na zrcadlovce nic nastavené tak na automatiku fotí líp nežkompakt. a blbě můžeš mít nastavený i kompakt.
              • nejlepší UZ dneška nestojí do 10tis ale spíš těch 10 a výš.
              0 0
              • Manas  

                18–105 ma vetsina kompaktu. Nezapomen na prepocet podle velikosti snimace. V idealnim pripade se na Nikonu s prepoctem 1.5 dostanes na 27mm, s Canonem jeste na 29mm.

                I muj blbej kompakt ma 25 a je to znat.

                0 0
                • Ruprt2  

                  já si to umím spočítat velmi dobře to se neboj a moje sigma 17–70 umí být stejně široká jako můj kompakt 28mm. Širší kompakty jsou spíše vyjímko. Asi se budu po desáté opakovat, ale jestli existuje širší UZ, tak by se i vsadil že ne.

                  Držel jsi v ruce vůbec kompkat, UZ a zrcadlovku?

                  Máš s tím nějaké zkušenosti. nemůžu si pomoct, ale zní to jako plácání do vody. O tom, že si vybereš jednu větu z celého příspěvku a na to reaguješ nemluvě. Já narozdíl od tebe jsem se snažil poradit. ne pochlubit, že mám kompakt s 25mm což je v tomto vlákně naprosto bezcenná informace.

                  Divím se sám sobě, že na to ještě reaguju.

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    ajo teď dole vidím, že máš i D80.

                    Ale pak fakt nechápu co jsi tím chtěl říct.

                    0 0
                  • Manas  

                    Protoze jsem s ostatnim souhlasil, jen jsem reagoval ze tu konkretni cast.

                    Stejne mi prijde ze tady se k nejlepsimu soucasnymu UZ nikdy nedostaneme, protoze tabulkove hodnoty a testy, ktere doporucime stejne muzou byt pretlucene uzivatelskou neprivetivosti a tim co kdo za ovladani preferuje.

                    Konkretne ja si myslim ze lze tezko najit nejlepsi UZ, vzdycky to bude kompromis a nikdy nebude fotak co umi vsechno co presne uzivatel chce, a to nemluvim ani o tom ze fakt uz musis vedet co chces.

                    Takze mi tu muzeme nadhodit nejaky UZ a dalsi clovek ho zdrbne ze to ma aberaci/chroma­tickou vadu atd. a pritom to na fotkach nemusi byt vubec znat a muze to uzivateli delat stejnou radost.

                    Proto rikam, ze dost kompaktu splni uzivatelske naroky napsane vyse a navic se daji rozumne vozit kamkoliv.

                    Takze si myslim ze pokud zakladatel zvoli jeden z te trojice – Canon, Nikon, Sony ze stejne chybu neudela a postupem casu zjisti napriklad to, ze potrebuje funkce ktere jsou na jinych modelech a nebo ze pulku veci nevyuzije. A nebo ze to je velke a nebavi ho to vozit.

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      Jo OK, člověče v tomto vláknu začínám být lehce podrážděný.

                      Objeví se tu vždycky nějaký výkřik, jako pokusy o vyvolání flame. Pravděpodobně i nevědomě.

                      Já ty fora nesnáším :-)

                      Taky jsem přehlédl, že ty jsi někdo jiný, než na koho jsem reagoval prvně.

                      Celé to technologicky i cenově stejně spěje k tomu, že všichni budou mít zrcadlovky a místo kompaktrů mobily.

                      A je to dobře. Lidi co fotí víc budou mít celkově levnější techniku :-)

                      0 0
            • pepko  

              to je zase klamstvo …

              nikon D90 sa naucila ovladat aj moja zenska … akurat som je musel vysvetlit, ze volic rezimov si ma otocit na zeleny piktogram co je automatika … tam sa neda nic rozhasit … a vychadza z toho 99% bezproblemovych fotiek … z kompaktu jej vychadzalo iba tak 80% …

              ziadne ulety typu zle vyvazenie bielej, ziadne typu preexponovane, podexponovane alebo rozmazane fotky … co sa jej s kompaktom bezne stavalo …

              zrkadlovka sa hodi do ruky kazdemu, kto znesie velkost ultrazoomu, ten zvladne aj zrkadlo … na bezne nosenie to nie je, ale o tom nie je tento tred …

              a to co zvladne D90 v rezime automatiky do dobre zvlada aj stara D40, ktoru sme tiez par tyzdnov mali doma … a to uz je zrkadlo za 10tisic …

              0 0
        • madcat  

          Panasonika FZ5 jsem měl, respektive furt mám taky, a na svou dobu to byl dobrej stroj. Dokonce i dnes by mně až na pár drobností vyhovoval pro většinu situací, ale holt kvůli své velikosti mě čím dál míň bavilo ho vozit na výjezdy ssebou, protože musel být furt v batohu, a to se člověku nechce tolik zastavovat a lovit to tam. Takže jsem ho nakonec bral míň a míň, až nakonec skoro furt ležel doma v šuflíku. A jelikož jsem fotky z akcí nějaký chtěl, tak jsem trochu popřemýšlel, jakým blikátkem bych to nahradil, a nakonec pořídil zase Panasonika, ale tentokrát TZ18. Vejde se do relativně malinkýho pouzdra, který můžu mít na opasku nebo i v kapse, když chcu něco vyfotit, tak je okamžitě po ruce, a těch jeho pár nedostatků holt nějak překousnu. V podstatě mi teď vadí akorát nižší světelnost objektivu, zbytečně vysoký rozlišení snímače, který objektiv možná ani nevyužije, a blbě se s tím kvůli absenci gripu a malým rozměrům fotí jednou rukou – to s FZ5 šlo bez problémů, i na všechny ovládací prvky jsem tou jednou rukou celkem pohodlně došáhl. Na druhou stranu super je rozsah objektivu – těch 24 mm na širokým konci je fajn. Samozřejmě si nedělám iluze o bůhví jaké kresbě a ostrosti objektivu s takovým rozsahem, ale nějak mi to ani nevadí…

          0 0
      • mr.antik  

        V tom případě nechápu, na co potřebuješ ohnisko větší než 100mm (což má většina kompaktů)

        0 0
    • Splinter  

      Mam Canona S5. Pokud neni dobry svetlo muzes se stavet na hlave a dobra fotka z toho nevyleze. Oproti zrcadlovce jsou ty fotky navic hrozne placaty(muj pocit), o sumu nemluvim. Nakonec to tahat prestanes pac ti zacne vadit to ze musis tahnout pulkila navic.

      Takze jsem se rozhod zbavit se S5 i s polarizakem a kravinkama a koupit zrcadlovku na foceni a kompakt na jezdeni na kole..

      Treba ti to pomuze.

      0 0
      • Manas  

        Doporucuju uplne to same. Mam Nikon D80 + zopar objektivov na seriozni foceni a Panasonix FX500 na kolo. Vozil jsem driv UZ Canon S3 ale je to velka krava a pak te to prestane bavit tahat.

        0 0
    • mais  

      ultrazoom jsou poslední vyhozený peníze, než pochopíš, že dělá pořád jen obrázky a fotky dělá zrcadlovka – a když seženeš pořádnej (s pořádných chipem), tak to není za deset tisíc – vlastní zkušenost, taky jeden takovej mám a dobrej je jedině na vožení na kole, protože mám o zrcadlo strach

      0 0
    • Janes  

      http://www.digimanie.cz/…06DF751.html taky možnost, ale cena už trochu výše :-(

      0 0
    • jecnak  

      Nejlepsi ultrazoom je mala zrcadlovka s objektivem 18–105mm. Na 99% fotek naprosto dostacujici a ovladani proti EVF je uplne o necem jinem, vahove stejne, cenove taktez. Akorat to hold nema vodotrisk, mp3 prehravac a dalsich milion vychytavek. Zas to ale foti.

      0 0
      • maajkee  

        já už mám asi 5 let UZ Kodak DX6490, za ty léta už mi mnohokrát spadnul, je poměrně skladnej, asi nedělá fotky, ale obrázky :) ale mně pořád naprosto stačí.

        Nejsem fotograf, jsem především cyklista a muzikant, kdyby měl člověk do všeho vrážet spoustu peněz, tak se z toho zblázní :)

        0 0
        • jecnak  

          Dneska stoji levny zrcadlo 10k CZK. Co se tyce odolnosti tak svyho Olympuse – zrcadlo jsem uz mnohokrat upustil, nakopnul, nechal kutalet az to hezky neni a porad foti a nic mu neni.

          Stavis to, jako kdyby koupe zrcadlovky, tedy relativne min spotrebniho zbozi nez je kompakt byla velka investice a ze by zrcadlovka stala neporovnatelne vic jak EVF ultrazoom. Tomu moc nerozumim. Pred temi peti lety bylo zrcadlo opravdu vyrazne drazsi, ale dneska uz to rozhodne neplati.

          0 0
          • maajkee  

            přesně tak, pře 5 lety bylo zdrcadlo výrazně dražší, tak říkám, že jsem koupil UZ a už 5 let mi v pohodě stačí :)

            Takže nevidím důvod proč tenhle hodit do koše a kupovat zrcadlo.

            Myslím že zrcadlovky třeba taky většinou nemaj možnost videa, ne?

            0 0
            • jecnak  

              Tak tohle presne me a stejne tak zakladatele thredu zajima.

              0 0
              • maajkee  

                co?

                snažím se jen říct, že UZ může prostě naprosto dostačovat, oproti kompaktu toho umí víc a netřeba se o něj bát.

                Zrcadlovka je pro mě už prostě věc na focení jako koníčka, ale ne abych ji házel do báglu a jezdil terénem.

                Slušnej UZ navíc dneska koupí novej za 5 tisíc a jetej za 2–3, což pri nějakým karambolu pak není taková škoda.

                Navíc funkce videa je pro mě třeba docela užitečná.

                0 0
                • jecnak  

                  Nejlepsi je si veci pamatovat. To je nejlevnejsi a nic se ti znicit nemuze. Pripadne si muzes kreslit momentky.

                  0 0
                  • maajkee  

                    tak ale nepřeháněj.

                    mimochodem já kreslím a maluju docela rád :)

                    0 0
            • gazman  

              Ale maj a dokonce i HD

              0 0
              • maajkee  

                to ale až ty dražší zrcadlovky ne?

                0 0
                • gazman  

                  Asi jo třeba Canon EOS 7D

                  0 0
                • Bully  

                  Nikon D90, Canon EOS 550, .. stredni trida.

                  0 0
                  • StuntJ  

                    škoda že Cannon už nedělá ty stavové displaye, no co :o) Nikon se jich stále drží :o

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      myslíš horní display? To má až střední třída a dál

                      0 0
                      • StuntJ  

                        No 550 už je tuším střední třída, stejně jako D90

                        0 0
                        • Bully  

                          On se C a N docela rozchazi v kategoriich DSLR. Cenove a parametrove je sice C550 s D90 na podobne urovni (ne uz dobou vzniku), C550 je ale vic „uzivatelsky“ zamereny a N90 se dokonce ve dobe radil do stredni az poloprofi tridy, i kdyz mu pochopitelne spousta atributu aby se tam mohl zaradit schazi.

                          0 0
                        • Ruprt2  

                          není

                          s D90 provnávej 40D,50D apod. ty ho mají

                          sttejně tak jako ho nemá D60 apod

                          0 0
                  • maajkee  

                    však říkám, ty dražší, 25 tisíc, za tolik tady většina lidí nemá ani kolo :)

                    ale video bude mít UZ i za 3 tisíce :)

                    0 0
                    • Bully  

                      To bude mit ve srovnatelne kvalite i ten malicky kompakt. Sam mam D90ku a video jsem jeste ani nezkusil, na to mam videokameru. On jde udelat ze zrcadla urcite super videozaznam co se optiky tyka, ale na obsluhu je to dost silenost.

                      0 0
                      • maajkee  

                        to bude, vždyť právě, ale zrcadlovku s videem za 10 nekoupíš :)

                        né všichni maj super foťák a ještě super kameru a super kolo a super… ;)

                        Pokud člověk není bohatej, tak je pak život otázkou priorit, člověk nemůže mít všechno :)

                        0 0
                        • Bully  

                          Hned si prijdu tak nejak .. spokojenejsi :o)

                          Clovek by toho chtel vzdycky mnohem vic nez muze mit a casto nez vubec vyuzije.

                          BTW videokameru mame nejakou uplne starou za par supu, od te doby co me chytilo foto (1. DSLR byla kvuli decku) ji prakticky ani nezapneme.

                          0 0
          • Ruprt2  

            přesně tak.

            0 0
          • dieegoo  

            Ona ta zrcadlovka ale stále mnohem dráž vyjde. Ultrazoom koupíš v cenovém rozpětí 5–10 tisíc. Zrcadlo jak říkáš za 10 – to nejlevnější a ok, máš k tomu kitovej objektiv s 3× zoomem… vzhledem k tomu, že autor chce UZ, předpokládám, že se s 3× zoomem nespokojí. Čeká ho tedy investice do dalšího skla a rázem jsme na dvojnásobné ceně toho UZ.

            0 0
            • Ruprt2  

              bavíme se o nej UZ dneška, takže něco takového nebo třeba

              V porovnání cenově s tímto

              nebo tímto popř tady

              neměl bych vynechat nikon

              Tak ti nevím za mě cenový rozdíl minimální a kvalitativní nebetyčný. Co tam máš dál?

              0 0
              • Ruprt2  

                a kdybych šel do bazaru, tak jsme za stejné prachy ještě o třídu výš

                0 0
              • dieegoo  

                Zajímavé, jak všichni nad Olympusem ohrnují nos, když se řeší kvalita, ale jakmile se argumentuje nízkou cenou, tak je Oly první, kterým se všichni začnou ohánět. To samé pak platí o širokorozsahovém tamronu… všichni nadáváte na kvalitu UZ skel, vzápětí ale doporučíte tenhle levný tamron, na jehož optickou kvalitu a rychlost se ódy taky zrovna nepějí. Chtělo by to měřit stejným metrem a ne se snažit prosadit zrcadlovku jako jedinou správnou možnost za každou cenu. K čemu mi pak bude rychlá zrcadlovka, když budu v horších světelných podmínkách čekat třeba 1–2s, než se tohle sklo uráčí přeostřit?

                0 0
                • Ruprt2  

                  člověče měl jsi to někdy v ruce? :-)

                  Už jsem to tu v tématu psal. je to tak, že Kvalitní UZ má parádní optiku a rychlost ve své třídě. to je jako Oktávia RS.

                  ostatní uživatelé škodovek slintají.

                  Ale já ti říkám, že za stejné prachy můžeš mít Porsche Boxter, což je sice vizitka, že si lůzr protože nemáš na Carreru, ale dej si závody s tím modrým eReSem :-))

                  Olympus je snad horší oproti Nikonu a Canonu, ano universální zoomy typu 18–200 mají nižší optickou kvalitu a horší světelnost, ale v porovnání s ostatníma zrcadlama a objektivama.

                  Ne v porovnání s plastovým krabičkama :-)

                  PS: třeba ty UZ co jsem poslal jsou podle mě velice dobré foťáky. Ve své třídě pravděpodobně to nejlepší. ale optická kvalita funkce a velikost čipu v porovnání s Entry zrcadlem. To nemá srovnání.

                  PPS: pokud si Hynas koupí UZ typu G11 tak si koupí dobrý a kvalitní foťák. A chybu neudělá. Ale koupí si kočkopsa. Pokud to tak chce bude spokojený.

                  0 0
                • maajkee  

                  měl jsem dřív Olympus c2000z

                  starej 2mp foťáček, ale vzpomínám na něj strašně rád, dokonce mě přišlo, že dělal lepší fotky než ten kodak co jsem koupil pak. Akorát EČ uměl nejdelší 1/2s, proto jsem ho pak prodal, páč se s ním moc nedalo fotit v noci.

                  0 0
                  • dieegoo  

                    Taky jsem měl Olympuse C745, byl jsem s ním moc spokojenej, pak ale dostal ránu dveřma a bylo po něm :)

                    0 0
              • pepko  

                clovece ten canon tisicka s objektivom 18–200 ma tak zaujimavu cenu, ze som to az necakal … ono fakt nema zmysel kupovat nieco ako „Nejlepší ultrazoom současnosti“ … to by boli len vyhodene prachy … aj lacne zrkadlo je uz zrkadlo … a vystup z neho je o kus inde ako z ultrazoomu …

                0 0
    • Mike Gaucher  

      Já vim jenom jedno – tahat „zrcadlo“ na kole je vopruz. Už takhle mě otravuje tahat EVF (C Pro1) kvůli její velikosti a váze v batohu.

      0 0
      • maajkee  

        jj, tak pokud se jseš fotograf, co se za focením dopravuje na kole, tak zrcadlovka je jansá volba, pokud jseš bajker co chce občas něco vyfotit tak dle mně bohatě stačí malej nebo UZ kompakt.

        0 0
      • weekend warrior  

        To se dá řešit nákupem pohledů, pak nemusíš tahat nic, jen peněženku nebo sežmoulaný prachy v kapse..

        fakt nechápu tyhle rétoriky. Mám dobrej a velkej bágl, v tom relativně slušnej foťák, udělám si relativně slušnej výlet, s relativně slušnejma fotkama, je to jen o kompomisu!!!

        Když bych chtěl super fotky, půjdu pěšky a vím kam, když bych chtěl chrtit, pojedu s lahví vody v rámu a vím kam(nehledě na to, že okolí nevnímám).

        0 0
        • maajkee  

          tady jde o to, že prostě jedeš, jedno kdy a jak, jakým tempem a za jakým učelem, malej foťák se ti vždycky někam vleze.

          Pokud chceš bejt fotograf ( což je dneska dost v módě, fotí každej druhej blb ) tak si koupíš zrcadlo a můžeš chodit pěšky, nebo jezdit na kole s velkým báglem a zrcadlovkou a dělat pěkný fotky.

          0 0
          • pepko  

            presne tak … najskor si treba kupit co najmensi, kvalitny ale nie moc drahy kompakt … a neskor si treba nasetrit na zrkadlo … nic medzi tym nie je … resp. nema vyznam …

            0 0
          • weekend warrior  

            ale malej foťák ti tu fotku prostě neudělá, to se na mě nezlob. Mám na mysli fotku v byť jen trochu složitějších podmínkách jako je křoví v lese a když je pod mrakem.

            Ale je to fakt jen o prioritách, nikomu nic nevnucuju:

            • malej foták = vždy při ruce na popruhu báglu, ale fotka je velice častoo ničem (snad jen ten canon g11, ackoli to ani není malej foták)
            • UZ = velkej batoh a fotka je také někdy o ničem, momentka takřka vždyna h… (vyndavačka z báglu, pak jí často vozim jen tak, pak zasezandavačka, při obtížnějším terénu)
            • dslr = nemám, ale tuším i dle otce, který na kolo vozí většinou můjbývalý UZ, že to nebude úplně ono, protože to je buď o dvou obj… nebona „prd“ jeden UZ objektiv.

            už jste někdo zkoušel ten pen??? od olyho?

            0 0
            • maajkee  

              UZ = velkej batoh

              já teda UZ vozím v malým batůžku :)

              zrcadlovka by se mi tam už nevešla, navíc kdybych jí měl, tak bych ji s sebou na kolo do batohu setjěn nikdy nebral, protože občas jezdím jak prase a bál bych se o ní, o svůj starej UZ se fakt nebojím :)

              Pokud mě ale někdy focení fakt chytne, tak zrcadlovka bude jasná volba, každopádně UZ mě taky dost věcí co se nastavování foťáků týče naučila.

              0 0
            • pepko  

              tu fotku ti neurobi ani maly fotak ani velky fotak … ultrazoom ma rovnake creva ako kompakt … to ze ma zlozitejsi objektiv s vacsim rozsahom a vyssim poctom obrazovych chyb ti nepomoze …

              naproti tomu zrkadlo ma uplne ine creva a uplne iny obrazovy vystup …

              0 0
              • Ruprt2  

                jo a taky má zrcadlovka jiné střeva :-)

                0 0
              • weekend warrior  

                papírově to možná tak vypadá, ale asi i ty uznáš, že v praxi je podstatný rozdíl mezi mini kompaktem a uzinou vytvořený právě tím lepším sklem, třeba i včetně mechanické stabilizace obrazu, lepším sw zpracováním obrazu, možností nastavení nebo i o desetinky větším čipem.

                Samosebou na zrcadlo to nemá a ani mít nemůže: manuálně zaosřit je takřka nemožné, hloubka ostrosti nic moc, vady obrazu snad na všech ohniscích, pomalé automatické ostření při slabém světle atd…, ale tvrdit, že to je stejné jako kompakt v krabičce od sirek je opravdu troufalé..

                0 0
                • Ruprt2  

                  sorry já to třeba neuznám.

                  UZ ti poskytne více možností a asi i vždy manuální režim, který u mýdlenek v dnešní době už není moc k vidění.

                  Ale čip je většinou stejný hloubka ostrosti je stejná.

                  a to lepší sklo, je na tom někdy ještě hůř než levný kompakt, protože má obrovský rozsah a chtějí se po něm zázraky.

                  Stabilizace obrazu, SW… co blbneš to jsou všechno stejné firemní díly.

                  např. kompakty od canonu mají stejný SW pro zpracování obrazu DIGIC jako zrcadlovky od canonu.

                  Není důvod, aby to tak nebylo. To je jenom zbožné přání spotřebitele, který si za víc peněz přeje dostat více.

                  0 0
                • pepko  

                  pred par rokmi som chcel tiez ultrazoom od panasoniku, par ludi si to kupilo a boli nadseni … lenze ja som stale cital nejake recenzie a porovnaval a porovnaval … a nakoniec som pochopil, ze neviem najst parameter, ktorym sa odlisuju … tak som nakoniec kupil maly FX07 a povedal som si, ze vacsi bude zrkadlo … a ten FX07 sme porovnavali s velkym ultrazoomom FZ8 a mensim ultrazoomom TZ1 … a clovece ten FX07 robil lepsie fotky … svetelnost mali vsetky objektivy rovnaku, ale FX07 nemal tolko vad … FZ8 aj TZ1 mali aberaciu ako svina, ale TZ1 mal este aj totalne skreslenie v rohoch … a kamosi boli po tychto zisteniach velmi sklamani … jednoducho creva boli vo vnutri uplne rovnake, len objektiv bol iny, na bezne pouzitie dokonca horsi …

                  a teda ano FZ8 mala aj manualny rezim … ale to ma dnes uz vela kompaktov …

                  zjavne si sa aj ty nechal nachytat na marketing vyrobcov a ocakavas vo vacsom tele nieco viac … no ale nie je to tam … ultrazoomu by som sa fakt vyhol …

                  0 0
        • Mike Gaucher  

          U mě je to o tom, že když fotim tak si pořádně nezajezdim a když jezdim tak zase nezbejvá na focení.:-)

          0 0
      • gazman  

        Si měkota.

        0 0
    • wert_1  

      Položil jsem před časem podobnou otázku odborníkům (lidem, co už dlouho a kvalitně fotí) a prý si chci koupit „kočkopsa“. Ten výraz se mi moc líbil a je asi naprosto výstižný. Takže mám malej kapesní kompakt i zrcadlovku. (jinak v hledáčku jsem měl http://www.digimanie.cz/…055F075.html )

      0 0
    • kankrlicek  

      Zneužiji toto pěkně živé vlákno:

      Dostanu na tělo Canona 7D kanoňácký objektiv, který má označení FD?

      Děkuji za odpověď.

      mk

      0 0
    • Smazaný účet  

      Zvažuji koupi nějakého lepšího foťáku. Zatím nejkvalitnější fotky co mám jsou z mobilu a to už mi nestačí.

      Jelikož bych se chtěl naučit taky trochu fotit, uvažoval jsem o koupi nějaké levnější zrcadlovky.

      Do oka mi padl Olympus E-450 , který není extrémě drahý – s objektivem ZUIKO DIGITAL ED 4–42mm 1:3.5–5.6 stojí 6 000 bez DPH.

      Jako naprostý začátečník bych do toho nechtěl narvat příliš peněz, tahle cenová relace mi přijde na začátky akorát. O bazaru v žádném případě neuvažuju. V recenzi 450tku celkem chválí. Nemá ho někdo? Zajímaly by mě vaše zkušenosti – třeba takového Gazmana nebo Marapary :0) Za každé info předem dík :0)

      0 0
      • pepino  

        Drahý objektivy, se zrcadlovkama Oly končí.

        0 0
      • Chodec80  

        Mam E420 s dvema setakama (dual zoom kit) a na zacatky to celkem staci. Proti memu predchozimu ultrazomu je to i tak velky krok vpred. Dnech bych asi sel do neceho se stabilizatorem a svetelnejsim objektivem (ale kde na to brat ;-) ).

        0 0
    • Bat1  

      Kup si dalekohled a přikládej ho k fotáku. Nekupuj drahý blbosti stejně to nevyužiješ. Můžu říct že to s tím dalekohledem funguje. Nikdy jsem to ale netahal do města:D V přírodě ale maximální pohoda. Teď mam 3× zoom který stejně nepoužívám protože to co chci tak vyfotím i klasicky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.