Nechce se někomu do Mongolska ?

30 nepřečtených
  • temis

    Chystáme se s kamarádem v srpnu na tři týdny do Mongolska a sháníme ještě cca dva kusy, aby se to vyplatilo a bylo veselejc. Na MTB 15 dní, cca 1000km/15000m, vše jen terén. Zbytek přejezd, památky, ulanbatar. Spaní a strava jak to vyjde. Mám už projeto autem a pěšky. Náklady cca 1000e (letenka) + 1000e (skládačka, ze který si chcem nakonec vracet co nejvíc zpátky).

    0 0
    • karliner  

      Mě ne. To jen abyste se mnou nepočítali a aby vlákno nezapadlo.

      0 0
      • alinceb  

        Malej grammar nazi ve mně jásá, že tě nachytal…:)

        0 0
        • nitraq  

          Bych řekl, že grammar nazi-ování přesáhlo tu míru, kdy bylo zábavný.

          0 0
    • lutte1  

      Vypadá to dost lákavě ale je to dost peněz, já už na letošek plány mám, tak ať najdete odvážlivce.

      0 0
    • Vilém  

      Zatim mi staci vylezt v Blansku z baraku a prijde mi, ze jsem v Ulanbataru.

      Ale jinak tam musi byt krasne.

      0 0
      • Frostty  

        Blansko šlo tak dolů?

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Samá tak zvaná ubytovna :(

          0 0
        • Vilém  

          Pred asi 10ti lety je sem dotahnul jeden mistni podnik na praci. Mezitim nadelali deti, ktere maji ceske obcanstvi a uz je odtud nikdo nikdy nedostane. Kolik jich je, to tezko rict, par set urcite.

          Ne, ze by mi nejak extra vadili, ale semtam jsou mezi nema pekny hovada. Driv to ale byvalo horsi, to porazeli ovce v bytovce ap., ted uz se vic zaclenili a da se to.

          0 0
    • gargamel  

      Letos už mám taky celkem zaplánováno, ale je to lákavý. To chcete jezdit nalehko, či na těžko? Možná bych pak od tebe načerpal nějaký zkušenosti.

      0 0
      • temis  

        První půlka v NP Terelj, kde se srazíme s autem každej večer, takže nalehko ať si zasportujem. Druhá půlka na severozápadě, bez auta max. 3 dny, takže taky žádný velký expediční balení. A všude se najde pár pohodovejch domorodců.

        No a s korunama – já vím, že je to pár peněz, ale porovnej s exotikou u cestovek, kde nemáš moc volnosti a jezdíš dost v civilizaci. A i kvůli sobě chci, aby to při 4 lidech vyšlo co nejblíž 1500–1700e. No ale to už taky podle toho, jak se nakonec rozšoupnem v barech v Ulanu.

        0 0
        • Jakobo  

          Od Mongolska me odradil nejaky motorkar, co projizdel Mongolsko na masine a proti tem pohodovejm domorodcum a se musel branit slznym plynem, polni lopatkou a naskocenim na masinu. Tak si o Mongolsku moc dobreho nemyslim :-(

          Tys tam uz byl a mas asi jinou zkusenost.

          0 0
        • gargamel  

          Tenhle způsob ježdění (poznávání) mám taky rád a taky to tak provozuju. Pár dní jednodenní výlety „okolo auta“ a pak nějaký vícedenní přesun se spacákem na zádech, ale furt na lehko. Takhle jsme bajkovali v Maroku a některých dalších zemích.

          No, vypadá to lákavě, pokud to uskutečníte, tak bych potom rád sehnal nějaké info…

          0 0
    • mirabike  

      zkus kontaktovat info uzenáč monfish.cz

      Kamarád (Roman), co tuhle firmu vlatní jezdil hodně na biku a v Mongolsku má rybářskej srub, kam pořádá zájezdy – třeba vás napadne nějaká „spolupráce“ ;-)

      0 0
    • Lily-Brno  

      zní to moc lákavě :), ale naneštěstí v tuhle dobu už mívá hodně lidí léto nějak rozplánované. já bych se navíc asi bála, abych nepřišla o kolo pod zadkem…

      0 0
    • micu  

      Cau, v kolik tam v srpnu vychazi/zapada Slunce? Krajina jsou v tech planovanych castech spis kopce a lesy ? Zadna step,poust pro zmenu ? Jak jsem se docetl tak teplota v tom obdobi je do 20 pres den a v noci o dost chladneji? Teren to jsou cesty vyjezdene auty, zviraty ? Tech 66/1000 na den zvladate v pohode(date i vic)? Co se ti v Mongolsku tak libi, ze se tam vracis a nezkusis to jinde ? Jake pamatky mas v planu ?

      0 0
      • temis  

        Jéje, těch otazníků. Tak popořádku :

        Se slunkem je to podobný jako u nás – budeme se pohybovat geograficky jen maličko jižněji než doma, takže toho denního světla je taky jen o málo míň.

        Typ krajiny – dá se kouknout do G.Earth. 1-NP Terelj (50 km sv od Ulanu) zvlněno a 2-jezero Chuvsgul (500 km zsz od U) kopečky. Porost cca 20 %, potom 50 %. Mongolsko je ve všeobecnosti dost placka, i když výše položená, koukni jakoukoliv zeměpisnou publikaci. My uděláme všechna stoupání v rozmezí 1500–1900 mnm v prvním terénu a 1700–2500 ve druhém, prostě houpáky, žádný galeje. Do jižní Gobi nepojedem – jednak není čas a jednak je na bajk dost monotónní. S teplotou máš pravdu. Samozřejmě při téměř 0 % vlhkosti se snáší i extrémy lépe. Teď mívají i minus30 a kluci tam v pohodě bajkují. Nejmíň jsem měl v horách v srpnu cca 5, což bylo tak na dlouhý tričko.

        ty kilometry a metry jsou jasně plus mínus, abych někoho hned neodradil. ve 4–5 lidech se dá na rozdíl od cestovek dost experimentov, ne ? nejvíc mi vychází tak 130/2000, ale víckrát těch 60/500.

        Proč znovu MNG ? Minule jsem to dělal bez bajku jako přídavek po cestě Transsibem a pěšárně kolem Bajkalu, s 18-letým klukem, kerej si po cestě zlomil rameno. Takže jsme v MNG už byli dost jetý. Ale byla to přesně ta země, kde si řekneš sem se musím ještě někdy vrátit. Co se mi konkrétně líbilo ? Šecko.

        to Jakobo a Lily-Brno : Pokud jde o bezpečnost, asi bych aplikoval tu zkušenost, kterou musí každej získat časem sám totiž že čím „zaostalejší“ země, tím bezpečněji a srdečněji. Takže MNG určitě v poho. Otázkou je, co bychom měli považovat za zaostalost. Proto ty uvozovky. Potkal jsem tam autobus Taliánů, co si stěžovali, že jim neumí udělat pizzu. Ve stepi. Proč tam teda kua lezou ?

        Sorry, že se rozpisuju, už nebudu.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Tak tam pozdravuj Gambolda, že na něj tady furt vzpomínáme :-)

          0 0
          • karliner  

            Tak tos mi připomenul mládí a květnové seance u Studia Závodu míru se Smolíkem a jeho historkama :-)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Docela by mě zajímal jeho další osud a jak na něj koukali samotní Mongolové. Myslím, že je to bezkonkurenčně nejslavnější mongol od dob Čingischána :-)

              0 0
        • knihomol  

          Čoveče, vypadá to dost lákavě. Ale mám čas pouze do 10.8. Tzn musel by to být přelom července/srpna, jinak nemůžu. Vy jste vázáni termínem, nebo s tím můžete ještě hýbat? Pakliže by to šlo pohnout, tak bych o tom velmi vážně uvažoval.

          0 0
          • temis  

            původně jsme měli termínů víc, srpen se nějak postupně vykrystalizoval. mně by v podstatě posun termínu nevadil, horší je to s parťákem, kterej je závislej na pracovních termínech. prověřuje, dá vědět.

            0 0
            • knihomol  

              Tak co, jak to vypadá s možným posunem termímu? Pořád mám zájem, ale po 10.8. musím být z5 v práci.

              0 0
              • temis  

                promin, zprava na tvym emailu u tiscaliho. funguje ?

                0 0
        • Člověk a jeho svět  

          … čím „zaostalejší“ země, tím bezpečněji a srdečněji…

          No jéje, holky v Pákistánu by mohly vyprávět.

          0 0
          • Jakobo  

            Prej tam potkal autobus plnej Talibánců, tak taky nevim co si o tom Mongolsku myslet :-)

            Kousek na vychod a S Afriky jsem uz byl take, ale nakonec nejvic se mi vzdycky libilo ve stredozemi. Loni jsem proto radeji jel na Korsiku, tady je kratke shrnuti. Letos bych chtel usktecnit neco podobneho ve Skotsku.

            Ten kulturni sok na vychode je fakt velky, asi nemam moc pochopeni pro tyto narody.

            0 0
          • jIrI___  

            Jakmile narazí dvě husy na hejno ptáků, je zle.

            0 0
    • madcat  

      Mongolsko je jeden z mých snů, ale radši v sedle něčeho jako KTM 990 Adventure apod. :) A vzít to třeba i do okolních středoasijských států – Kyrgyzstán, Tádžikistán, M41 Pamir highway, no jéje :) Možná někdy…

      0 0
      • karliner  

        Hehe, po ní jsem jel někdy 95/96 z Oše do Murgabu, ale nějakým Uralem nebo jak se ta obluda jmenovala. Teď už to taková romantika asi nebude…

        0 0
      • temis  

        jj, ale na bajku toho za jedny prázdniny tolik neujedeš. v kyrgyzsku jsem jezdil před pár lety 2–3 neděle a můžu doporučit.

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce