nechat se vyšetřit na CT při pádu na hlavu když praskla helma?

96 nepřečtených
  • Charles2k

    Dnes přede mnou jeden expert v autě poměrně náhle na hlavní silnici v autě zastavil, že bude odbočovat doleva na vedlejší. Blinkry dal až na poslední chvíli (vlastně ani nevím jestli je dal vůbec). No a já rovněž zareagoval blbě, jel jsem trochu jakoby v aero posedu, těžiště bylo více vpředu a v 35km rychlosti, nevím proč, jsem zmáčkl přední brzdu, takže klasika – vyhození přes řidítka a pád na asfalt. Hlavní náraz schytalo rameno a hlava, helma praskla. Žádná krev, pocitově jsem se cítil dobře a s hlavou žádné problémy. Teď po pár hodinách to cítím stylem jako bych měl na levém boku podélně modřinu ale jinak ok.

    S ramenem půjdu zítra na rtg a přemýšlím, jestli by nebylo vhodné udělat i CT hlavy. Když jsem spadl podobně před mnoha lety, tak mi tehdy CT dělali (ale byla tehdy i krev).

    Jak to máte u pádů na hlavu, když praskne i helma? Když Vás jinak nic nebolí a všechny reakce jsou ok. Dále neřešíte, nebo jdete preventivně na vyšetření/CT ?

    0 0
    • Georrge  

      Spadl jsi hlavou na plochu nebo na nejaky predmet? Bylo ti vecer (pripadne zitra) zle? Mel jsi zavrate? Kam na hlavu jsi to dostal? Kdyz uz jdes na rtg hlavy, tak se doktora zeptej co si o tom mysli.

      0 0

        MTBIKER doporučuje

      • Charles2k  

        Na asfalt (rovina). Zle mi nebylo, závratě nebyly, na vše si pamatuji. Helma praskla v oblasti levého spánku.

        Na rtg půjdu na rameno

        0 0
        • Georrge  

          Tak to myslim ze budes ok. S tim rtg jsem se prepsal, myslel jsem to tak ze kdyz jdes s ramenem, tak se muzes doktora zeptat i na tu hlavu.

          PS: predni brzdu je dobre aktivne pouzivat a naucit se s ni i prudce brzdit, pomaha to i v krizovych situacich abys nepreletel. Ja uz takhle parkrat dobrzdoval na prednim kole se zadkem za sedlem, ale nastesti jsem to vzdy ustal.

          0 0
          • JachymP  

            Souhlas, hlava bude ok. Jestli si vše pamatuješ, nezvracíš, nemotal ses, nebyl jsi v bezvědomí – já bych rozhodně nechodil do nemocnice, jen se tam nasereš a ještě bys mohl něco chytnout. Já bych se vykašlal i na rameno.

            Padání na kole je normální, já několikrát v roce, i když je fakt že v menší rychlosti většinou.

            0 0
    • blackseal  

      Dva mesiace dozadu som prehliadol retarder v klesani, urobil som bud salto, alebo kotrmelec, chvilu bezvedomie, na CT mi zistili aj prasknute korenove vybezky na dvoch krcnych stavcoch (obratlech) a na jednom prasknuty obluk stavca a to nebolelo. Na tvojom mieste, pre pokoj duse by som na CT isiel.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Já rozbil pádem 2 helmy, před dvěma měsíci jsem boural v rychlosti 42km/h.

      Vzhledem k tomu, že jsem na sobě nepociťoval žádné negativní účinky, tak jsem nikam nešel. Mimochodem jsem krásně viděl rozdíly v kvalitě helmy za 2000,– a za 3500,–.

      Zatímco ta levnější mi při pádu v zatáčce v rychlosti asi 28km/h úplně praskla (a to jsem ani nespadl primárně na hlavu, ale na rameno a hlavou jsem jen ťuknul), tak ta dražší mě podržela před dvěma měsíci, kdy jsem boural v rychlosti 42km/h a letěl jsem hodně metrů ve vzduchu a ta helma byla jen trochu promáčknutá. Akorát BOA systém prasknul.

      Mimochodem jsem nedávno viděl rozhovor s neurochirurgem a ten říkal, že jistý otřes mozku mají i cyklisti po pádu, hráči rugby atd. Všechno tohle splňuje tu definici, i když nic necítíš.

      Ale já už jsem za ty roky nesmrtelný. Po takovým karambolu, co jsem zažil v srpnu už o tom jsem přesvědčený. Taková bouračka a odnesl jsem si jen naražené zápěstí a rameno a za týden ani památky po nějaké bolesti. A vzhledem k tomu, že jsem na beton rovnou dopadl, tak žádné odřeniny, jen malá odřenina na rameni …

      0 0
      • SilnicniPavel  

        Já se teď taky na silničce vysekal a nestačim se divit, jaktože jsem všechno na tu rychlost ( okolo 40km/h) přežil celkem vpohodě. Loket sice sedřenej na kost a kyčel je na tom podobně, ale všechno ostatní je docela vpohodě–bez otřesu mozku, nic podrcenýho, nic zlomenýho. Helma se s asfaltem vůbec nepotkala. Nojo asi prostě umíme padat :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já trefil v těch 42km/h překážku, takže na místě jsem to zazdil a vyletěl jsem … Garmin mi to identifikoval jako skok o délce 9,2 metrů … beru to jako ponaučení a už nebudu jezdit za každé situace na hraně. Je neuvěřitelné, že jsem si nepřerazil páteř a že jsem si nezlomil rameno je mi teda taky velkou záhadou.

          A kolo taky v pohodě, jen na obou kolech byly osmy a jak jsem se vzpamatoval z toho šoku, sedl jsem na kolo a dojel jsem si 22km domů :-D

          0 0
      • novas752  

        To zase tak moc nevypovídá, ta helma prasknout má, protože tím pohltí nárazovou energii. A ta závisí spíš na tom jak moc hlavou pleskneš o zem než jak rychle jsi jel. Při tvrdém nárazu je lepší helma která praskne než ta která ne.

        Kamarád zlomil integrálku certifikovanou na motokros na dopadu malinkého skoku při rychlosti asi tak 20km/h. Ale plesknul tam hlavou jak když hodíš pytel cementu na zem.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Rozbil jsem na 3 cm kousíčky celou polystyrénovou vrstvu v Uvex Magnum při banálním pádu na asfaltu v cca 25 km/hod. Ani to nezabránilo otřesu mozku.

        Promáčkl jsem vnější skelet na Bontrager přilbě, polystyrén vydržel. Bez příznaků otřesu mozku, ale pár desítek sekund výpadek pohybu na záznamu Garmina se našlo.

        Křapnul jsem vepředu silniční přilbu, nevím kde, nevím jak.

        Sklouzl jsem se na silničce ve vracečce, dres i kraťasy rozedřené, na přilbě pár povrchových škrábanců, jinak bez poškození.

        Manželka přijela s tím, že „trochu“ spadla. A co přilba? Přilba prý nic, hlavou se země vůbec nedotkla. To jsem jí úplně nevěřil, našla se prasklá výztuha vzadu, také promáčklá díra po kameni mi dala za pravdu.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Bontrager má program výměnu v prvním roce v případě nehody. Považuju investici do této helmy za dobrou, protože já se vysekal asi měsíc po tom, co jsem ji koupil. Takže se příplatek vyplatil a nakonec jsem ušetřil ve finále …

          0 0
          • Smazaný účet  

            A jsi tak jeden z 1000. Příplatek se bontrageru fakt vyplatil.

            0 0
          • JanITCZ  

            Potvrzeni kvality Bontrager – pad nazad plnou vahou(srazeni zezadu autem)tela.Pro porovnani „barva“ zadni casti tela.

            0 0
            • gerrard  

              a kurwa

              0 0
            • Esi  

              pěkný, bacha na tu modřinu, takhle velká by se měla řešit, dělají se na to různé masti s heparinem aby se to postupně rozpustilo, máma měla něco pdobného z inline bruslí a doktoři to řešili kvůli nějaké případně embolii

              Edit: Teď koukám na datum té fotky tak to už jsi asi vyřešil :-)

              0 0
              • JanITCZ  

                Jo,musel jsem „podepsat“ ze se druhy den vratim na kontrolu – jak pises meli obavy na embolii vzhledem k prodelane PTCA(stent) na aorte.Jinak jenom kurevska bolest cca 14 dni.

                Jinak na tu helmu stoupnu plnou silou a nejsem schopen ji rozlomit i kdyz ma prasklinu(ulozena pro vzpominku-prozatim).

                0 0
                • Esi  

                  jo tak hle nějak si představuju takovou tu výhružku rodičů: zmaluju ti prdel že si 14 dní nesedneš :-)

                  TAk hlevně že to nakonec dobře dopadlo

                  0 0
                  • Breakpain  

                    A nesestřelili ho právě rodiče? :D

                    0 0
                    • Esi  

                      no hlavně měl kliku že z toho byla jen modřina, takhle sestřelil na křižovatce někdo autem kolegyni která seděla na motorce a čekala na zelenou a měla z toho 2 prasklé obratle

                      0 0
      • Charles2k  

        Tohle byla nějaká levná asi 7 let stará Lídl helma, i když málo ježděná. Na bocích má ale větší vrstvu polystyrenu nebo z čeho se to dělá, než Ekoi, kterou většinou používám. Jen měla vevnitř mizerné ty pěnové výstelky.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Buď rád, že jsi rozbil přilbu levnou a ne drahou a už vůbec ne lebku. :-)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Mě kdysi poslali na EEG.

      0 0
    • DaD  

      Když nemáš s hlavou problém a necítíš se špatně, tak bych se na to vykašlal. Já mám teď čerstvě opět další silniční smotku. Dvě žebra zlomená, propíchnutá plíce a něco s játry. Helma POC Ventral praskla jak meloun a všechny hadry na hadry:)

      0 0
    • RapMan  

      je nějaká statistika nejčastějších příčin pádů pro různé cyklistické disciplíny? (silnice, XC, atd.?) Nepozoronost, nepřizpůsobení rychlosti, cizí zavinění? Nezkoumal to někdo?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Mně při hokeji podrazil soupeř a v pádu jsem si zlomil o mantinel kotník. Helma a vše ostatní ok. Stejně mi CT hlavy v nemocnici udělali, prý preventivně.

      0 0
    • Johny_r  

      Promiň, ale od toho jsou doktoři, kam se stejně chystáš. Popiš co a jak se Ti stalo, vyšetří Tě a pošlou na potřebná další vyšetření. Jestli nemáš nějaké kámoše na radiologii, tak na CT, stejně jako na rentgen toho ramene, musíš s žádankou od doktora, který rozhodne, jestli to je nebo není potřeba. CT hlavy Ti nikdo soudný „jen tak“ neudělá.

      0 0
      • dr nick riviera  

        přesně, vyšetření indikuje lékař, tzn. chceš-li být vyšetřen lékařem, zajdi za ním a bude-li z jeho pohledu potřeba dodělat další vyšetření, tak se domluvíte na dalším postupu

        0 0
      • kubad  

        +1

        0 0
      • TK75  

        Na CT mě poslali jednou a to po pádu kdy jsem se praštil ksichtem o kolej a oko mi koukalo jinam než druhý.Chamele­on styl

        Každopádně řešit s doktorem a on už ti řekne

        0 0
    • jecnak  

      Pokud se na takovou otazku ptas na B-F, doporucil bych spis jineho specialistu.

      0 0
      • JachymP  

        +1 chtěl jsem to taky napsat, ale přišlo mi to blbý ;)

        0 0
      • Charles2k  

        Tak to pozor! Ptám se proto, protože já i mí známí mají velmi různorodé až protichůdné zkušenosti s doktory.

        Už v dětství při komplikované zlomenině nohy z lyžování se přede mnou hádali primář chirurgie a ortopedie a vzájemně jeden druhému říkal, že ten druhý to dělá špatně (a to byli dokonce známí mých rodičů). A také mi do sádry primář chirurgie tehdy nohu špatně narovnal a od té doby mám trvale vybočené chodidlo.

        No a postup při pádu na kole s rozbitou helmou rovněž v každé nemocnici zcela odlišný. Před pár lety jsem měl na kole obdobný pád, v obdobné rychlosti, na stejné místo hlavy (rovněž všechny reakce ok, žádné bezvědomí) a doktorka v nemocnici mne hned hnala na CT a pak i EEG a vůbec o tom se mnou diskutovala (a to jsem ostatní části těla měl méně dobité než včera).

        No a dnes to dopadlo tak, že ani obvoďák ani v chirurgické ambulaci nic nehodlali u hlavy vyšetřovat a když jsem se zmínil, že mám od té doby trochu zalehlé ucho, tak mne odbyl, že si mám řešit na ORL. Jednalo se ale o jinou nemocnici než v předchozím případu.

        A kdybych tu měl popisovat jak laxně postupoval neurolog v případě mého táty, když nemohl hnout s tělem a jak odbyli CT vyšetření, tak to by teprve bylo. Táta pak zemřel.

        0 0
        • Johny_r  

          To pořád nic nemění na tom, že pro žádanku na CT musíš k doktorovi a ten ti jí nedá, protože si o ní řekneš, ale protože posoudí tvůj stav tak, že je vyšetření na místě. Pokud máš pocit, že tě vyšetřil blbě, jdi jinam pro druhý názor. To je běžný postup u složitějších případů.

          0 0
          • Esi  

            Přesně tak a pokud chceš mít jistotu že tě na to CT pošle tak je třeba nedělat hrdinu ale naopak to trochu přibarvit ve stylu bolí mě hlava pád si nepamatuju.

            Nejhorší obvoďák kterého můžeš chytit je ten který všechno zná a všude byl 2×.

            Tátovi zachránilo život že obvoďáka vyměnil na vstupní prohlídce u nové doktorky mu z laborky vylezlo PSA 14 a po 20 sezeních v protonovém centru je úplně v pohodě. Byl tenkrát velký boj prosadit si Protonové centrum místo té klasické řezničiny, stálo to poměrně dost peněz, ale je zdravý

            0 0
            • Johny_r  

              No tak PTC a chirurgie nejsou zrovna srovnatelné postupy, často se spíš doplňují (vyndat a ozářit zbytek). Nicméně protony proti fotonům v případě prostaty rozhodně smysl mají (dělal jsem nějaký výzkum, kde se mimo jiné řešily vedlejší účinky ozařování a optimalizace protokolů a těm vedlejším účinkům bych se docela s chutí vyhnul, což protony do určité míry zajistí).

              0 0
    • iceduck  

      Mel si rovnou pockat na rychlou.

      Me k nehode prijela PCR, sanita v zavesu a pak pres urgent v nemocnici RTG, CT, sono…Osobne bych to doporucil, sam mam cca 2sec vypadek pameti s tim co se delo, takze tvrdit ze se hlava (helma) cokoliv nedotklo zeme ci kapoty by bylo hodne odvazne.

      0 0
      • Radek Broz  

        Osobně si myslím, že se jinak na CT dřív než za pár týdnů stejně nedostane, i když mu to teď nějaký doktor napíše:)

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        2sec? To je dobré. Já jsem dojel domů s přesvědčením, že to sice byla j*ba jak sviňa, ale prostě jsem hned vstal, zjistil, že se kolu ani mně nic nestalo, nasedl a jel dál. A ono ejhle: Garmin zaznamenal něco úplně jiného, jeho vnímání času a zejména toho „hned“ bylo od mého dost odlišné.

        0 0
        • iceduck  

          Mám v Garminech auto stop při nulové rychlosti, takže nevím – Pamatuju si kapota vs levý bok na levé straně a pak chvíle off .. určite to nebylo víc než 10 sec, bo sem se zorientoval dřív než řidička vystoupila za auta.

          myšlenky:

          1. proboha co je kolu
          2. měl bych se odplazit, ať mě něco nepřejede
          3. do práce to asi nestihnu
          4. kua .. můžu se hýbat?!

          .. podle toho jak sem se pak cítil tak určite lehký otřes mozku a přitom na přilbě není nic vidět (takže za chvíli cyklobazar – jako lehce jetá, dívkou.. jen na cyklostezce :)

          Ale abych to shrnul – byl sem za rychlou a pak tu anabázi v nemocnic (všechna vyšetření cca 4 hod) vlastně rád. Jistota je jistota, lepší než potom řešit nějaké dlouhodobé následky (a navíc mi sestřičky daly přesnídávku bo sem měl příšerný hlad :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            :-D já když jsem se vysekal v těch 42km/h, tak jak jsem si stoupnul, hned jsem si začal prohlížet kolo. To byla moje první reakce …

            0 0
        • Esi  

          Jo já mám takové hned na lyžích 5 minut, z boku mě trefil v Alpách nějaký Rakušák, podle garminu byla rychlost v okamžiku srážky 85km/h. Cca 10 minut si nic nepamatuju. U doktora jsem tenkrát nebyl asi bych to už teď nepodcenil, těch 10 minut se mi nikdy nevrátilo, patrně lehký otřes mozku, bylo mi od žaludku jak po pořádné kalbě. Helmu jsem tenkrát vyhodil, byla hodně odřená a po zkoumání uvnitř prasklá. Naštěstí jsem měl pateřák, sjezdovka byla tenkrát dost tvrdá. Zastavil jsem se 150m od místa srážky, ale to znám jen z vyprávění.

          0 0
          • hmm  

            Když vidím M. Schumachera tak mi to připomene jednoho velmi zdatného vybaveného lyžaře co na silvestra v Rakousku po srážce na svahu zemřel. Přirovnal bych to ke srážce motorky a mé kamarádky která na vnitřní zranění na místě zemřela.

            0 0
            • Esi  

              Jo tenkrát bylo obrovské štěstí že jsme se vzájemně tělem vůbec nesrazili, on mě trefil lyžema z pravé strany do bot. I tak ti teda byla obrovská rána patrně jak mě podrazil tak jsem šel nejdřív hlavou do to zmrzlé sjezdovky, nic z toho si nepamatuju a do teď si to nevybavuju. Ta sjezdovka tenkrát byla v podstatě prázdná vůbec nevím kde se tam vzal a on mě evidentně taky neviděl. Jinak si uvědomuju že při téhle rychlosti se stačilo srazit v jiném úhlu a mohlo být zle, takhle jsme po chvíli sbírání se oba odjeli na lyžích

              0 0
              • jonti  

                Lyže jsou v tomto zrádné, ten pocit rychlosti tam takový nemáš. Ale ta kinetická energie se při nárazu s jiným lyžařem nebo pevnou překážkou projeví. Dokud jsem neměl GPS ani nebylo možné měřit rychlosti GPS jsem si neuvědomoval, že jet na lyžích 60km/h není pocitově žádná velká rychlost.

                0 0
                • Esi  

                  jojo ono jen to že jedeš na kotváči kterej se strašně plouží a podle GPS jede rychlostí 12km/h pokud je sjezdovka prázdná tak se úplně v pohodě aniž by se človek snažil při rychlé jízdě dostáváš nad 90km/h když jedeš vysloveně pomalu tak je to tak 70km/h maximálku co jsem měl na garminu zapnutém pro sjezdové lyžování jsem měl 110km/h na obřákových lyžích, samozřejmě sjezdovka pro takové hovadiny musí být upravená a pokud možno prázdná, když je tam víc lidí jezdím pomalu, už se mi stalo že nějaký pitomý snowboardista seděl pod hranou tenkrát jsem ho naštěstí efektní roznožkou přeskočil, zaregistrovat ho o zlomek vteřiny později tak jsem mu špičkama useknul palici. Hrozně se divil proč mu nadávám, mohlo mu být tak 15, nějak nechápal že když už musí sedět uprostřed sjezdovky tak by mohl sedět alespoň an té hraně aby byl vidět

                  0 0
            • Lister  

              Tady by se bohužel dalo diskutovat, kdo měl štěstí a kdo smůlu.

              Já Michaela už pohřbil, rodina to bohužel zatím udělat nemohla.

              0 0
          • andydas  

            Já mám cca desetiminutový vokno a to jsem na prkně „jen“ zahranil čelem ke svahu a v podstatě z nulový rychlosti volně přepadnul ze svahu na zátylek. Samozřejmě v přilbě, bez ní na prkno nevlezu.

            Prej jsem se normálně zvednul, sednul si na svah. Jen si nic nepamatuju.

            0 0
            • Esi  

              Jo to je přesně takové to že zabít se můžeš i spadnutím z postele

              0 0
    • Lister  

      Neuraž se, ale cítím v tom takový ten typický přístup lidí v poslední době.

      Pacient má jasnou představu o tom, jaká vyšetření potřebuje, klidně se i objedná a pak jen informuje svého lékaře, že si to zařídil a „jenom potřebuje žádanky“.

      O vyšetření žádá lékař v případě, že je to dle vyšetření a stavu postiženého potřeba, takže pokud CT budeš potřebovat, tak se tam dostaneš. Tedy v tomto případě se tam nedostaneš.

      0 0
      • BabbaJagga  

        Úplně Tě chápu, moje žena pracuje v nemocnici a často je to tak, jak píšeš. Ovšem setkal jsem se i s opačným přístupem, kdy mě po 5. rozpárání břicha vypustili s propouštění zprávou z nemocnice a: Hlaste se do 3 dnů u svého praktického lékaře. Tak jsem se ohlásil, MUDra. si přečetla zprávu a prý: A co po mně chcete? Praktika už mám tedy nového.

        0 0
        • zdenek  

          A cos po ní tedy vlastně chtěl? :-)

          Já podobně chodil k praktické se zprávami od specialisty jen kvůli prodlužování neschopenky…

          0 0
          • BabbaJagga  

            Nic konkrétního jsem po ní nechtěl. Byla to ve 45 letech moje prvni PN, tak jsem čekal, ze praktička před duchodem bude vědět co a jak. Ve spitale to sekaj jak Baťa cvičky, vyriznout, zašít, jíš, vyměšuješ, chodíš, bez teplot, tak hybaj domu.

            0 0
            • hmm  

              Obvodni Co vám je? Co na to chcete? Chcete být doma? Zkusíme tohle...... Ve špitále. Nemáte teplotu, už jste byl na velké? Ano! Jdete domů…

              0 0
      • Radek Broz  

        Na druhou stranu dost praktiků na tom je tak, že pokud si sám nezařídíš, co potřebuješ, tak chcípneš.

        0 0
        • Lister  

          Nikdo nikoho nenutí chodit k lékaři, kterému se nedá věřit.

          pokud si sám nezařídíš, co potřebuješ, tak chcípneš.

          Můžeš se snažit sebevíc, ale tomu se asi nevyhneš ;-)

          0 0
    • psbiker  

      Prasklá helma nic neznamená, otřes mozku se dá snadno rozenat. Důležité je se pořád nebouchat do hlavičky, může to mít následky.

      0 0
    • Ujco  

      Pokud nejsou klinické příznaky a nativní rtg neg tak není CT indikovane, také ber v potaz znacnou radiační zátěž …

      0 0
      • Esi  

        tak nějaká radiační zátěž tam bude ale pokud nechodíš na RTG a CT několikrát měsíčně a potřebuješ jednou za několik let CT tak to nebude zdravotně významné

        0 0
        • Lister  

          To není úplně pravda. Neplatí to obecně a pro specifické skupiny ještě víc.

          0 0
          • pepek  

            Takže CT a 30× rtg během 3 – 4 měsíců nemusí být bezpečné?

            0 0
            • Smazaný účet  

              RTG hlavy ti stejně jen tak neudělají, alespoň mně ho neudělali i když jsem měl žádanku.

              0 0
            • Esi  

              no asi to nebude ideální, čím méně tím líp

              0 0
        • Smazaný účet  

          Mene je nekdy skutecne lepe…

          0 0
          • Esi  

            jo to určitě, ale pokud spadneš přímo na palici že rozmlátiš helmu, budeš mít krátké bezvědomí a třeba závratě tak si myslím že je CT na místě. Samozřejmě že je nesmysl se nechat rentgenovat úplně zbytečně. na RTG mimo zubů jsem nebyl určitě minimálně 10 let, prostě jezdím na MTB pod své možnosti :-) i když křápnout helmu se mi jednou za takové 3–4 sezony povede pravidelně

            0 0
            • Smazaný účet  

              Proto tam je ten lekar, aby to posoudil. Stejne tak, aby posoudil nasledky a jejich trvani. Pokud praktikovi neveris, zmen ho…

              0 0
        • Ujco  

          Jen pro zajímavost, RTG 0,02–0;1 mGy; CT až 40 mGy

          0 0
          • Esi  

            takt o je mazec, to by mě nenapadlo že je to tolikrát víc, i když těch 40mGy je patrně celotělové CT

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Tak si uvědom, jak CT funguje, pak je jasné, že to musí být násobná dávka.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Jakmile to vypiješ, svítíš zevnitř, takže je jedno, co pak zkoumají :-)

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Kontrastní látka je něco jiného, není bezpodmínečně nutná pro všechna vyšetření, myslím, já jsem narážel na délku expozice u CT (podklady pro výpočet 3D modelu) vs. klasického jednorázového (2D) rentgenového snímku.

                  „Pacient je zasunut do přístroje, kde jej po kruhové trajektorii obíhá zařízení složené z rentgenky a detektorů. Brzdné záření, které je emitováno na anodě rentgenky, prochází vyšetřovaným objektem a po dopadu na detektor je zaznamenána intenzita dopadajícího záření (která je po průchodu objektem vždy menší než intenzita vyzářená).“

                  No a pak je samozřejmě ještě otázkou obvyklé sloučení CT a NMR (fyzikálním principem úplně odlišných metod) do jednoho pytle.

                  0 0
                • Lister  

                  Záleží, co vypiješ nebo co ti stříknou.Ale scintigrafii tu ještě nikdo nezmínil, takže v případě RTG ti vypití čehokoliv už zátěž nezvýší.

                  0 0
                • JendaH  

                  Diskuze je o CT hlavy, většině lidí neprochází zažívací trakt hlavou ;). Při vyšetření hlavy bys dostal kontrast do žíly, ale záleží, co se vyšetřuje, někdy není nutný. A kontrast pro CT je absorbční, nesvítí. To si asi pleteš s PET.

                  0 0
                  • Lada1  

                    tady bych si dovolil poznámku: PET je pro běžné lidi možnost jak se prakticky v životě setkat se slabou jadernou silou

                    0 0
              • Esi  

                jo jen mě překvapilo že je to 400× :-), ale i tak když půjdeš na CT jednou na několik let tak tě to na zdraví asi neohrozí, samozřejmě že tě tam pošlou jen když je to potřeba a ne když si řekneš

                0 0
            • Smazaný účet  

              No…a tak vznikaji laicke predstavy a dohady…

              0 0
            • Ujco  

              Ne není, je to jen hlava, hrudník cca 20mGy, břicho to samé…

              0 0
          • Charles2k  

            v tomhle je lepší MR, obvykle vyšší přesnost a bez ionizujícího záření.

            Jenže je dražší, není v každé nemocnici, takže se méně předepisuje.

            0 0
            • Lister  

              No ono hlavně je časově mnohem náročnější, pro pacienta mnohem nepříjemnější a v mnoha případech i méně vhodné. Každé má své pro a proti.

              MR je třeba výborné na měkké tkáně.

              0 0
              • JendaH  

                Mně MRI hlavy nijak nepříjemné nepřišlo :). Ale máš pravdu v tom, že to někdy nemusí být vhodné, protože to zobrazuje něco jiného (zjednodušeně CT ukazuje hustotu, MRI ukazuje koncentraci vodíku, především tedy vody, trochu i tuku), a konkrétní vyšetřovaná věc bude na jednom z toho vidět hůř a na druhém líp.

                0 0
                • blackseal  

                  Mna poslala neurologicka po pade na MR v oblasti krcnej chrbtice, kde zistovali, ci platnicky neutlacaju nervove vybezky, ci nie je vyhreznuta niektora platnicka krcnych stavcov, na MR mozgu resp lebecnej dutiny, kde zistovali ci nemam zrazeniny v dutinach a mozgu.. Samotne vysetrenie nebolo nijakym sposobom traumatizujuce. Zvuky boli trochu sci fi, az som na chvilu vahal, ci su fyzikalnym dosledkom prace pristroja, alebo sluzia na umocnenie dorazu jedinecnosti celeho vysetrenia :).

                  0 0
              • Charles2k  

                na MR hlavy jsem také kdysi byl a nijak nepříjemné nebylo. To mi asi více vadilo to EEG s tím neustálým blikáním.

                0 0
            • Ujco  

              Problém magnetu není ani tak cena, jako časová náročnost vyšetření, např.CT hlavy cca 30sec, tak MRI 20 min i víc…takže logicky nejde to sekat jen tak…

              0 0
              • Lada1  

                urgentní sken při úrazu hlavy (podezření na nitrolební krvácení, akutní mozkový edém..) se provádí jen CT, protože MRI to není moc schopné podchytit

                0 0
                • Ujco  

                  Nebavíme se o urgentním vyšetření !! Indikace znám …

                  0 0
              • xtonda  

                Ale ta pomalost s tou cenou souvisí. Kvalitní MRI přístroj není levná hračka, CT předpokládám taky ne a pak je rozdíl, jestli se tím dá vyšetřit za hodinu 20 pacientů nebo jen dva, v druhém případě je potřeba těch přístrojů desetinásobek. Mě dělali MRI kolene a na výpisu z pojišťovny byla částka 3000 a něco.

                0 0
                • Charles2k  

                  Obecně by mi nevadilo si MR zaplatit sám i bez pojišťovny. Podstatné pro mne je, aby bylo co nejkvalitněji a rychle diagnostikováno. Třeba začínají mi po vyšší zátěži určité problémy s pravým kolenem a chci vědět co nejpřesněji, co se tam děje (a nerad se doktorů doprošuji a nesnáším jejich často povýšené jednání)

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.