• hribik A1

    nazdar, vzhladom na to, co mi pripravila tato zima (na rozdiel od tej minulej) som sa tak zamyslal nad tym, co je vlastne najviac nebezpecne na jazdeni (cyklistike, samozrejme) po cestach, povedzme na rozdiel od terenu, ale aj celkove.

    auta sa mi, hlavne teraz v zime, ako najhorsie nezdaju – v sucasnom obdobi totiz badam na cestach akosi viac slusnosti a zodpovednosti od ich soferov. bodaj by to tak bol zaciatok takehoto trendu, a nebolo to sposobene len tym ze tie najvacsie „prasata“ sa na zimne cesty boja…

    kamiony taktiez nie, celkove mi pripadaju tak, ze ich soferi skor vedia s cim jazdia a zvacsa sa nenatlacia s malou medzerou kusok odo mna…

    niekolkokrat som vyskusal aj sneh, hlavne ked cerstvo napadal a „zavrel“ ma niekde daleko od domova, najlepsie za kopcom. jazdit na snehu sa da naucit, hoci ja v tom zatial moc dobry nejsom…proste na nom moc najazdene nemam. okolite auta su riziko, na druhej strane jazdia pomalsie a teda pripadne nasledky by boli mensie nez pri zrazke s normalne iducim autom mimo snehu (100 km/h)

    ako najnebezpecnejsi sa mi nakoniec zda silny vietor, aspon mna taketo pocasie ohrozilo najviac. mozno ciastocne zver na ceste potme, ale ta sa vyskytuje menej casto

    a co vy, co povazujete za najvacsie nebezpecenstvo ked uz chtiac alebo nechtiac vyrazite na bajku, ziletke alebo ukrajine na cesty?

    Anketa: najnebezpecnejsie su:

    21x
    84%
    0x
    0%
    3x
    12%
    1x
    4%
    0 0
    • sYs  

      U mě vedou bezohlední řidiči, co jezdí jak kdyby tu cestu osvobodili.

      0 0
      • hribik A1  

        niektori taki, bohuzial, su, predsa vsak mam dojem, ze aspon v tomto obdobi je takych menej nez cez rok. mozno je to len moj subjektivny dojem, tazko povedat

        0 0
    • Rychlej turista  

      Hodně nebezpečná je i nerovná – nakloněná vozovka.

      0 0
      • hribik A1  

        ako naklonena – z kopca a so zatackami? alebo prilis klopena?

        0 0
        • Rychlej turista  

          Prostě šikmá a když to klouže, tak ti kolo podjede a ležíš.

          0 0
          • hribik A1  

            mozne to je, zrovna tohto som si nikdy nejak nevsimol, po evidentnej poladovici nejazdim, len po cerstvom alebo utlacenom snehu, a toto sa mi zatial nestalo

            0 0
          • Jirik123  

            jo to je hnus, jednou jsem takhle vyjel na lehce ledovaty silnice. po rovnych se dalo jet vcelku bezpecne, ale kdyz jsem prijel na takovouhle naklonenou, tak se to proste nedalo. po dvou drzkach jsem to radsi otocil a jel jinam, v tenhle moment jsem si pripadal nejnebeznecnejsi sam sobe. ale jinak se nejvic ohrozeny citim od ridicu, nastesti jich u nas nepotkavam zas tolik.

            0 0
            • jizby  

              souhlas, velmi účinné jsou podélně vytlačené koleje, nebo propadliny. Na jejich bočním sklonu to klouže a tlama je hned.

              0 0
        • Rychlej turista  

          Jo, dá se říct klopená i na rovině.

          0 0
    • Sinty  

      Minulou zimu jsem najížděl kilometry hlavně po silnci, pouze za světla (méně frekventované úseky) a chování řidičů mně připadalo víceméně stejné jako v létě. Poslední dobou plánuji vyjížďky tak, abych vyjel cca 60minut před setměním a dojížděl za tmy, takový „after sunset biking“ mě dost baví:-) ale jezdím hlavně v terénu, takže žádny motorista mě neohrožuje, max. srna nebo zajíc, či nějaké jiné stvoření mi můžou vběhnout do cesty. Třeba včera, –4°c, led, sníh (na lesních a polních cestách se celkem drží ale ve městě nic), to byla sranda:-)). Na silnici nejezdím, hlavně z důvodu oslnění reflektory automobilů. Nebezpečí vidím např. v nachlazení kolen, při pohybu necítím chlad, ale po návratu mám kolena celkem studená (používám čapáky se zesílenou vrstvou u kolen). Musím to ještě pořešit.

      0 0
    • Roman  

      V noci a v zimě jezdím po asfaltu často a musím říct, že jsem překvapený z toho, jak jsou šoféři slušní. Nevím, jaké to bylo dřív bo asfalt dávám jen poslední 2 roky.

      Za tu dobu na mě jen jednou vyloženě schválně najížděl autobusák (tedy jen jeden naschvál!). Potom „mám“ 2 konkrétní řidiče, kteří na mě při míjení dlouze troubí a výrazně gestigulují. Je to jejich koníček a dělají to na všechny s kolem, ale jinak nejsou agresivní.

      Nejbezpečněji se cítím v noci mimo obce. Ověšen všemi světly, blikačkami a reflexem mě vidí šoféři mnohonásobně lépe než ve dne a jejich předjížděcí oblouk je větší + psychoefekt, že vidí v noci magora, tak raději opatrně kolem něj.

      Naopak nejnebezpečnější, jak jsem zjistil, jsem sám k sobě. Veškeré krpy co mě potkaly jsem si vlastně zapříčinil já.

      0 0
      • hribik A1  

        s tym obchadzanim vacsim oblukom v noci je to pravda, mozno okrem toho psychoefektu aj vec prazdnejsich ciest. dlhe vytrubovanie som si nejak nevsimol, ale semtam niektori zatrubia kratko len tak pre nic za nic, neviem co tym chcu povedat, kazdopadne idu dalej. ono je mozne aj to ze ma niektori uz z videnia poznaju, jazdim casto, kazdopadne ja ich nie. alebo z nejakeho ineho dovodu, netusim. naschvaly som si od nich nevsimol, sem tam je niekto proste bezohladny ale naschvaly nerobi nikto. ono je to mozno aj o tom ze „ako sa do hory vola tak sa z hory aj striela“, ja sa snazim jazdit slusne.

        ako najvacsi problem mi pride ten silny vietor. raz ma uz zostrelil z cesty (resp. do cesty) a dalsich niekolkokrat k tomu moc nechybalo, najzaludnejsie je ked fuka na jednej strane kopca a na tej odkial ides moc nie, potom vie dost prekvapit. ale voci nemu sa neda ani sa pripravit a cokolvek robit, na rozdiel od snehu, dazda, tmy, takze je nebezpecny aj ked az tak neprekvapi.

        0 0
        • Roman  

          Všechno co píšeš je jako bys jezdil se mnou :o)

          0 0
        • KOMOÒ  

          Když jedu autem tak to občas taky dělám,bojím se jen že o mě cyklista neví(je proti prudšímu větru,má Mp3,zrovna ho míjí auto v protisměru atp.) tak krátce tůtnu abych měl jistotu, že o mě ví a taky ví, že vim vo něm :-) ,prostě jen sem tu ,předjíždím/míjím Tě ,dá se to brát i jako pozdrav.

          0 0
          • hribik A1  

            jj – ja osobne mam na hajtre spetne zrkadlo, cize o drtivej vacsine aut viem skor nez ich soferi o mne (vacsina cyklistov samozrejme nie), kazdopadne nepriatelske trubenie to nebyva, berem to tak ze k tomu svoje dovody ma, napriklad prave take ake si uviedol. velmi malokedy sa stane ze sa pozabudnem a zavadzam niekomu v ceste, vtedy je samozrejme aj dlhsie trubenie na mieste

            0 0
          • jizby  

            Doufám, že to neděláš, ale většina troubílků dělá tu chybu, že netroubí včas, ale až když je mi těsně za zadkem. Výsledkem je že se nepříjemně leknu a na případnou reakci jak v pozitivním, tak negativním smyslu stejně ani nemám čas. To z troubení tímto stylem činí nesmysl a stále znovu se tím utvrzuji, že kdo se tak chová, dělá to z blbosti, či škodolibosti. Pokud na mě někdo decentně tůtne s dostatečným předstihem, nevadí mi to. Ale jak tak si matně vzpomínám, tak se mi to za celý můj život snad ani jednou nestalo. ( možná trochu nadsazuju, ale ne moc:-)

            0 0
            • KOMOÒ  

              Jojo,snažím se-klidně 100m,leč když je to za zatáčkou a jedu rychle tak se to muže stát-člověk to neodhadne,čímž se omlouvám všem kerejm sem tůtnul za zadkem ;-) ,ale myslím že je jich hoodně málo(doufám). Ale ono je to všechno o vzájemné toleranci,párkrát už se mi v autě stalo že sem na poměrně frekventované silnici potkal dva žiletkáře vedle sebe zběsile fakující kohokoli kdo by na ně zatroubil,mám dycky chuť jet 2metry před nima a na volnoběh tůrovat motor,pak případně zabrzdit ;-) ,ale nedělám to.Nicméně dvě kola vedle sebe na přehledném úseku nefrekventované silnice v poho objíždím protisměrem-to beru jako normální.

              0 0
        • Krys  

          Tak znova. Keď prebieham autom cyklistu krátko zatrúbim. To, že potom ukazuje fakáča a podobne, ma netrápi. Hlavné je, že o mne vie. Ako poznamenal jzbytovsky, dôležité je zatrúbiť s dostatočným predstihom. Teraz cez sviatky som absolvoval autom niečo cez 1200 km. Z toho bola vyše polovica mimo diaľnice. Stretol som (potešilo ma to) mnoho cyklistov. Vypozoroval som, že drvivá väčšina vodičov sa chová k cyklistom na ceste ohľaduplne. Dúfam, že to nebol iba duch Vianoc.

          0 0
    • hribik A1  

      prechadzal som tak cez jednu dedinu na hlavnej ceste 50 (banov) a na konci dediny siel po kraji cesty ded o dvoch palicach. ked som sa k nemu dostal, cesta bola vpredu aut prosta, vzadu aut prosta, tak som ho obisiel s trochu vacsim odstupom. nasledne sa stryc voci tomuto pocinu ohradil: „jed po kraji, tady jezdiju kamiony“. aby nebol stryc sklamany, ze mi nic nove nepovedal, tak som zahral ksicht c.12, znamenajuci „a do pici, tak to som fakt nevedel“, a siel dalej, mysliac si, ze dneska uz fakt nikomu nevyhovies. tymto chcem vyzvat vsetkych tych chodcov, babky ukrajinky a dedov ukrajinkarov, ktori si zelaju obchadzanie alebo predbiehanie s odstupom mensim nez pol metra (ako ho predtym obehol nahor iduci kamion), aby tuto poziadavku nejako zretelne formulovali, napr. tabulkou s textom, vyjadrujucim toto zelanie, napisanou pismom velkosti 72 (aby som ho videl dostatocne zavcasu aj ked pojdem zrovna dole kopcom). ak tak neucinia, nebudem im moct vyhoviet, a moze sa im tak stat, ze od nich prejdem vo viac nez dvojmetrovej vzdialenosti

      0 0
    • drtyc  

      chodci

      pseudo-ofroady hlavne takovy co pospichaji a na dvouproude predjizdeji levym pruhem, ktery je odbocovaci vlevo a soucasne primy… zaparkuji, protoze je ten pred nima zablokuje, protoze nema misto k odboceni vlevo a ano vazne chce doleva. ofroad chce samozrejme rovne, tak kouka do zrcatka a kdyz vidi mezeru ve ktere jedu ja z kopecka s kolonou 65km/h ano bylo to na Kolisti, tak mi na krizovatce s kolejema tramvaje hodi mysku 30m pred nosem z 0km/h mi zatarasi napric cely pruh, aby tam objel toho stojiciho pred nim. fakt mi nestacil v tu chvili slovnik. nastesti jsem den pred tim doladoval pritlak brzd, protoze zadni uz nedokazala zablokovat kolo v jednom padacku…

      no a pak samozrejme koleje, ale ty jsou predvidatelny.

       
      0 0
    • hribik A1  

      toto je iba skuska niecoho

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.