Nastavení treter - kufrů - noha se dotýká o kliku ??

36 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Ahojte,

    Jak je to s teorií, že paty by měly směřovat mírně „dovnitř“ a zajímá mě hlavně, jestli se to dá nějak zobecnit o kolik stupňů by tak mělo být?

    Přes hodinu se s tím už zaobírám.Na SPD sem doteď najel asi 1400km, ale nějak se mi zdálo, že mám nohu rovnoběžně s rámem kola a tak sem se snažil kufry všelijak pootočit abych měl paty dovnitř. Ale pořád mám pocit, že má noha je rovnoběžně. Když zkusím kufry otočit jinak, tak se mi už zase dotýká noha kliky. Takže mě buď šálí zrak a noha není rovně, ale je pootočená třeba jen o 1° max 2° , nebo je pořád rovně.

    Jak to máte vy s patami a o kolik vám směřují „dovnitř“ ?

    Mám nohy tak nějak do V když stojím, ale takto ty kufry nemůžu nikdy nastavit, protože mi noha bude třít o kliku.

    Ach … už nevím co s tím. Jestli mám neřešitelný problém nebo z toho dělám jen moc velkoý humbuk :D

    Dávám sem fotku polohy mých kufrů, když tak můžu poslat ještě jak to vypadá, když sedím na kole ......

    0 0
    • Smazaný účet  

      Na poucky se vyser, kufry musis mit nastavene jak ti vyhovuje, jinak te po chvili zacnou zlobit klouby…

      Pokud nevyhovuje rozsah nastaveni, tak nejake podlozky pod kufry a podobne veci jsou, ale v tom ti nejlepe poradi asi nekde, kde delaji BG fit…

      0 0
    • kyl  

      Tohle jsem nikdy neřešil.Podle toho jak jsem měl na obyč.pedálu botu jsem kufry dal do ± tak aby tretra byla ve stejné pozici a hotovo.Posed na kole to stejný,žádný měření,koleno,pe­dál,kloub na palci a další ptákoviny.

      0 0
      • Smazaný účet  

        De o to, že noha je rovnobežně s rámem kola – prý je to špatně. Jako cítím se při jízdě fajn, takže neřešit a jezdit si svoje ?

        Já moc věcí řeším, vždycky se snažím mít vše správně no … :/

        0 0
        • Smazaný účet  

          kazdy ma paraty narostle jinak…musis to mit nastavene pro sebe…

          0 0
        • duk  

          Bota se dozadu zužuje, takže když máš nohu rovnoběžně s klikou, je to už celkem dost do V a u většiny lidí cca optimum, pokud ti to vyhovuje, nechal bych tak. Já si kufry nastavuju tak aby tak akorát nešktraly paty o rám, vyhovujou mi paty celkem dost k sobě a takhle mi to vyhovuje. Jestli je tohle na fotce nastavení s kterým jezdíš a nemáš totál křivý nohy, tak bych to srovnal aspoň tak, ať jsou obě podobně. Pravá noha mi přijde cca normál, levá je nastavená totál patou ven.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak mám asi křivé nohy. Protože zrovna levá se mi zdá, že sedí nejlíp, tře se o kliku minimálně a je víceméně v rovině. To spíše s pravou nohou mám problém, že mi ujíždí kvůli vůli, kterou mají Shimana 520 patou ven :D

            0 0
            • DADMTB  

              Na té fotce se mi zdá, že na levé tretře(na fotce v pravo) je ten kufr nějak divně , nevím co je to za tretry, ale jako by to bylo špatně tvarované, nebo nějak blbě uložené (ten plech do kterýho se kufr šroubuje). Jen mě to zaráží a otázkou je, zda nejsou špatné tretry.

              Ale pokud to tak máš schválně…člověk není symetrický

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mam to tak nainstalovane, proste mam divnou nohu. Na te noze sem mel 3× vyvrtnuty kotnik a jak tu radil kolega vyse, abych si sedl na stul a svesil nohy… tak tam to bylo hezky videt, jak mam nohu nakrivo

                0 0
    • tromboonen  

      Doporucuje se nastavit tak, jak mas prirozene nohy, nekdo ma spicky od sebe atd… zavri oci, poskoc snozmo dopredu a jak dopadnes zapamatuj nebo obkresli si polohu chodidel… nebo se posad na stul a nec nohy od kolene volne houpat a vsimni si jak mas chodidla..

      U SPD to neni tak kriticke, je tam nejaka vule v pedalu, ale pokud to mas silne hnute, respektuj to, jinak muzes mit problem s vazy.. pokud ti bota skrta o kliku, bud to ignoruj, nebo dej kufr na bote malinko dovnitr..

      Predozadni poloha je taky dulezita, ne podle boty ale podle nohy v bote, viz: http://www.bikefit.com/…d-bikes.aspx

      (je to pro silnicky, ale podrobne a vetsina plati i pro MTB, to o kufrech urcite s tim, ze to neni tak kriticke jako u silnicnich treter..)

      0 0
      • ememem1  

        to je sice fajn clanok, ale urobit si to podla neho sam a obzvlast niekto kto nema dlhodobu skusenost je takmer nemozne.

        0 0
        • tromboonen  

          To si teda nemyslim, staci cist, premyslet a zkouset.. neni to raketova veda.. Ale jestli se chces zbavit 3000 a nechat si to udelat od znudeneho prodavace co na to ma internetove skoleni (a obcas se blbe vyspi a odflakne to), jdi do Speslu..

          0 0
          • ememem1  

            ja som tam pred rokmi bol prave preto, ze som to sam urobit nevedel, fakt neviem jak si odmerat aspon pripblizne niektore zakladne uhly a sledovat co mam jak ked pri tom sedim na biku. ak mas extra skusenost mozno, neviem. a nestazujem si, za tu stovku to stalo, mam pokoj a navyse zrovna tie kufre mi nastavia a checknu odvtedy vzdy zadara.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Zásadní chyba je asi v tom, že si ty železa na botách utáhnul hned napoprvý na fest.

      Si vykously zoubkama do bot důlky a i když ty kufry trochu pootočíš, tak se ti zas při utáhnutí vrátí do původních důlků.

      0 0
      • pavlik6022  

        dobrá blbost :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nemyslim si…

          0 0
          • Smazaný účet  

            nene tím to není, jak sem psal výše, mám to nastavené úmyslně. To, co popisuješ výše, zatím nemám. Ale jsem si vědom, že jsem to mohl udělat šetrněji :D

            0 0
        • ememem1  

          preco?

          0 0
        • Breakpain  

          No má pravdu v tom, že pokud si vykousneš kuframa dírky a pak to chceš jen lehce posunout, je to porod utáhnout, aby to neskočilo zpět do nich ;). …

          0 0
    • mr.ricardo  

      Nastav si kufry rovne v ose boty, kufr ma v pedalu vuli a noha si sedne, jak je ji to prirozeny. Pokud te po delsi jizde nic neboli, je pro tvoje nohy prirozena rovnobezna poloha. Mam nejednu zkusenost, ze se telo celkem rychle ozve, kdyz ho nutis delat neco spatne. Ja to mam tak, ze kdyz jsem cerstvy a v pohode, tak slapu pohodlne kolena dovnitr a nohy rovnobezne, a kdyz jsem utahanej, tak si telo ulevuje a kolena jdou od sebe a paty mirne dovnitr. Nechce to lamat nasilim podle poucek a podle toho jak vypadaj na kole profici :)

      0 0
    • michomin  

      Phantasmo, já ti nerozumím. Na 1400 km jsi si ověřil, že ti nastavení kufrů vyhovuje, pak si někde něco přečteš a najednou je zle. Dává ti to smysl? Mně ne.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Hlavně šlo o to, že mě po jízdě bolely podkolenní šlachy. Začalo to když sem na jaře absolvoval 180km do Znojma a zpět (to bylo ještě s klasickými ohrádkovými pedály). Pak sem začal používat nášlapy, ale po jízdě to vždy nebylo ono – šlachy pak zase začaly. Tak sem tak nějak pořád řešil nastavení kufrů, furt sem se v tom rýpal – furt sem měl podezření že to mám špatně nastavené.

        No, někdy v lednu sem založil toto vlákno, to sem poprvé od října vytahl kolo a zase sem začal řešit ty pozice kufrů – bál sem se aby nohy zase nezačaly bolet. Pak sem se na to vykašlal namontoval sem to do výchozí polohy a jezdím tak už druhý měsíc bez bolesti.

        Takže si myslím, že ta bolest šlach byla způsobena tím, že do Znojma sem tehdy jel s těmi ohrádkovými pedály a pravděpodobně sem jen špatně šlapal a tím dostaly šlachy zabrat. Po dvou měsíčním odpočinku se bolest již nevrátila.

        0 0
        • Hanyz1  

          Neměnil jsi nastavení sedla? Měl jsem stejný problém, když jsem měl sedlo „moc“ vysoko

          0 0
          • Smazaný účet  

            To už si nepamatuju, ale jelikož sem ze začátku s výškou sedla taky často manipuloval tak to nemůžu vyloučit. Každopádně su rád, že se mi konečně podařilo kolo nastavit :-D

            0 0
    •  

      Jinak u speslu to nebude stat jen tech cca 3taci. Je mozna taky vymena sedla predstavce riditek ale i klik. Vyplati se dojet ku Praze je tam doktor ktery byl dlouha leta v teamu telekom. Jinak s kuframa se nijak nezaobyram , vzdy pod nejsirsi cast nohy v ose boty. V spd je dostatek vule pro pohyb. Neco jineho je silnice kde je noha vic zafixovana ale i tam se daji sehnat kufry s vetsi vuli.

      0 0
    • Vvigos  

      Mně se zdá, že na levé botě to máš natočený obráceně. Jakoby špičky k sobě.

      0 0
      • Esi  

        Možná už to za těch 3,5 roku vyřešil

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce