• MF

    Rád by som si začal vyrábať „jonták“ sám doma. Poskúšal som zopár produktov a dajako mi vadí, že sú dosť kyselé. Tak si vravím, že si niečo namixujem doma a vynechám to čo robí tu kyselosť. Vedeli by ste poradiť dajaký recept ? Minule som našiel celkom podarený návod (tuším od trénera Slovinskej reprezentácie), kde radil zmixovať hroznový cukor, dextrozu a glukopur. Tak som sa pobavil a vravím si, že asi prekladal expert:) Takže našiel by sa dajaký návod ? Ide mi o niečo čo dám do flaše počas výkonu. Kludne ale zarobím aj niečo iné čo bude vhodné po výkone.

    0 0
    • muppet  

      Nějaký návod byl ve Velu ,ale v kterém čísle to si už nepamatuju.(le­tos) :-)

      0 0
    • Dlabka  

      čaj, špetka soli, kdyžtak přidat maltodextrin. není vůbec sladkej

      0 0
    • Indus  

      Zkus Plzeň. Ta je zásaditá :)

      0 0
    • rob133  

      kyselý to je ?? já beru ionťák ISOSTAR, ale teďkom v aktuálním čísle 53×11 psali, že když to budeš víc koncentrovat, že to i prospěje…

      0 0
    • BigKarel2  

      Sem se lekl po přečtení dadpisu…četl jsem to jako náboj a né nápoj :D

      0 0
      • MF  

        Lázeň ? A nééééé káááázeň, ja to špatně četl :)

        0 0
      • hribik A1  

        čoby, ten názov pôsobí, ako že chce páliť v pivnici slivku pálenú

        0 0
    • Neunzikger  

      Zdar. V současném chladnějším počasí lze snadněji udržovat iontová bilance regulací oblečení. Omezením pocení omezíš i ztráty iontů a jejich dopňování není nezbytné.

      U kupovaných ionťáků doporučuji ověřit, jestli to – co Ti opravdu vadí – je jejich kyselost. Diskomfort mohou způsobovat i „přírodně identická i neidentická aditiva“ jako např. příchutě, barviva. Nevolnost může způsobit i nadměrné pití ionťáku – všeho moc škodí.

      Pár tipů na nekyselý ionťák:

      1. Syrovátka – dá se koupit tekutá, ochucená i sušená. Já se občas stavím v kozí farmě. (Možná ted někomu z toho textu cuká oko – doporučuju vyzkoušet a pak hodnotit.)

      Další nápoje obohatit o ionty mixnutím vytlučenou minerálkou. Např. Vincentka ani není sycená oxidem uhličitým.

      2. Melta.

      3. Čaj.

      4. Bylinkový „čaj“ . Zkus třeba v lékárně koupit nějakou bylinnou směs – nemusí být ukrutně zdravá, ale dobrá. Někdy přijde k chuti jako vítaná změna.

      Osladit si to budeš umět.

      Po výkonu to pivo. Tmavé obohacením karamelem, nikoliv barvené umělým barvivem nebo praženým ječmenem.

      0 0
      • vladaza  

        taky mi vyhovují bylinné čaje, dobré a levné jsou třeba v Lídlu,vůbec je nesladím, obecně mi přijde čaj /teplý, vlažný/ tělem lépe tolerovaný jak ionťák do studené nepřevařené vody, čaje i různě mixuji, chuť bývá někdy hodně zajímavá :-), místo melty se dá použít instantní kávovinová směs třeba od Nestlé, piksla za pár kaček a vydrží dlouho, syrovátku z kravského mléka nám jeden čas vozil zemědělec, docela mi chutnala vychlazená, teď bych si ji na kolo nevzal.

        jo, k výrobě tmavého piva se používá pražený slad /jinak to nemůže být pivo/, pro dosažení typické chuti se může dosladit cukrem /ale např. tmavý budvar cukr vůbec neobsahuje/, bohužel často i umělým sladidlem, použitím samotného karamelu se černé pivo nevyrobí,jako sladidlo může být dobře použitelný, ale nemyslím, že by ho velké pivovary moc využívaly, cukr nebo sacharin je vyjde levněji

        0 0
        • MF  

          Fajn. Tie čaje vyskúšam, to je dobrý nápad. Len tam asi ešte nie sú žiadne minerály. Chcelo by to dajaké Na+, horčík a čo ja viem čo ešte v tých jonťákoch býva. Ak si bore pamatám tak sa dáva často ešte B12..

          0 0
          • Rychlej turista  

            K čemu to potřebuješ? Všechno potřebné máš v normálním jídle. A extrémy asi nejezdíš, to by ses neptal.

            0 0
            • MF  

              Extrém nejazdím. Mno a keď idem dačo čo má viac ako 40–50 km a normálne pijem iba vodu (množstvo podla tepla, teraz okolo 2–3 litrov v lete viac), tak po dojazde som smedný a to tak že dosť. Keď si zoberiem dajaký isostar, tak po dojazde problém nie je. Neptrebujem to ani na zvýšenie výkonu ani na chudnutie. Ide o to aby som sa na bajku cítil lepšie.

              0 0
              • Mamut  

                Ak pri sucasnych teplotach vychlastas 2–3L na 40–50km a aj si po dojazde strasne smadny, tak by som si skocil vysetrit ladviny alebo ubral 2 vrstvy oblecenia. V lete by to bolo ok.

                0 0
                • MF  

                  liter na 20–25 km mi pride OK. No je fakt, ze sa radsej obleciem teplejsie a domov prichadzam dost spoteny. tiez je fakt ze tie smedy po dojazde su skor typicke pre leto ako pre sucasne chladnejsie pocasie.

                  0 0
        • Neunzikger  

          Zdar, zkratkovitým (abych se nevzdaloval tématu ionťáku) vyjádřením o pivu jsem se dopustil vyjádření, které vyznělo jako nepřesnost. Slad se přesněji vyjádřeno suší: při nízkých teplotách na světlá piva – typ Prazdroj, při vyšších teplotách na piva bavorské barvy, ještě vyšší – kdy už slad karamelizuje – pro tmavá piva. Pražený slad či ječmen za vysoké teploty (úprava podobná pražení kávy) přidává do piva např. Guinness – proto ta „kafovitá“ barva. Jako nápoj po zátěži jsem preferoval pivo s vyšším podílem využitelných cukrů a chtěl vynechat ta barvená (aby to nevyznělo čím tmavší tím lepší) a sacharínová. I teď se vyjadřuji zkratkovitě. Omlouvám se ještě za překlepy.

          0 0
    • Internaut  

      Když jedu na méně než cca hodinu tak vodu se solí. Na delší – viz obr.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.