Náhrada kazety 11-32 za 12-36 - kompatibilita s přehazovačkou

48 nepřečtených
  • Dunde.e1

    Prosím o technickou radu.

    Mám na dvou kolech tyto komponenty (2. kolo v závorce)

    páčky řazení Deore SLM590 (Alivio SLM430)

    přehazovačku Deore RDM591 (Alivio RDM430)

    kazetu HG50/9 11-32z (stejná)

    Je možné kazetu nahradit za 12-36 zubů např CS-HG400 ?

    U přehazovačky RDM591 je většinou uvedeno použití pro kolo max 34z u toho alivia to bude asi to samé. Znamená to tedy, že tyto přehazovačky s 36zuby nemohou fungovat? Nebo budou špatně řadit?

    Když na obou kolech zařadím současně největší pastorek 32zubů, tak přehazovačky lze ještě hodně odklopit (viz foto), takže vejít by se to tam mělo, ale nebude to dělat problém při řazení? Radši bych měl jistotu, že už to tak někdo zkoušel a tato kombinace bude fungovat.

    Přehazovačky zatím fungují dobře, takže bych je chtěl ponechat.

    Všem dík za rady.

    0 0
    • Evilcleaner  

      je to možné, řadit to bude. maximálně budeš muset pomocí stavěcího šroubu na šaltru oddálit šaltr od kazety v případě, že by horní kladka interferovala s 36z pastorkem;)

      0 0
    • Dunde.e1  

      A mohu ponechat původní závěrnou matici (11zubů) nebo musím dát závěrnou matici, která je určená pro 12zubů (chci použít kazetu 12–36)?

      0 0
    • zelhor  

      Nedá mi to abych nereagoval, byť s ročním zpožděním. Na základě této diskuse jsem koupil kazetu HG-400 12–36, abych si ulehčil stoupání na horách (mám crosse s dnes obvyklými talíři 26–36–48 a na stará kolena mě zlákalo zdolávání hor na kole, abych nemusel likvidovat kolena pěším sestupem). Přehazku mám asi 5 let starou Deore XT a původní kazeta byla 11–32. Bohužel pastorek 36 zubů je nepoužitelný, protože po namontování už s kolem na montážním na stojanu bylo zřejmé, že cca každý 6. zub pastorku způsobí poskočení přehazovačky (oddálení napínáku od osy zadního kola). Předesílám, že jsem zkoušel přehazku oddálit od kazety dotažením B-šroubu (B-tension adjustment screw) nadoraz. Dotahováním se situace mírně zlepšovala, ale ani na dorazu to není OK. Ještě upřesním, že poskakování (oddálení kolečka napínáku od kazety) není způsobeno střetem zubů pastorku a kolečka napínáku (jsou od sebe vzdálené několik milimetrů), ale nájezdem zubu na váleček (čep) řetězu (HG93). Neptejte se mě proč, neumím to logicky vysvětlit. Jak jsem už psal, dělá to každý asi 6. zub, pět mezi nimi je v pohodě. Dodatečně jsem se ve specifikaci přehazovačky dočetl, že maximální pastorek je 34z a asi vědí proč. Proto sem píšu !!! VAROVÁNÍ !!! dalším zájemcům. Jo a ještě pro koumáky, měl by se prodloužit řetěz (o 2 články), ale ani jsem to nezkoušel, protože na velkém převodníku problém není, na středním začne a na malém (tedy když je nejdelší část řetězu v napínáku) je to nejhorší. Logicky z toho vyplývá, že prodloužení řetězu by situaci spíš zhoršilo.

      ALTERNATIVA:

      Stejný problém (zlehčení převodů) jsem v téže době řešil u manželčina kola (26–36–48 / 11–32 9s) jiným způsobem. Má trojtác Acera, naštěstí šroubovaný. Koupil jsem 3 levné převodníky Force Nine+ (22–32–44) dohromady za cca 330 Kč (tedy levněji, než kazeta 12–36), posunul dolů po sedlové trubce a seřídil přesmykač. Dodatečně jsem musel ještě zkrátit řetěz (při řazení na malý talíř se občas namotával volnější řetěz zespodu na převodník a šlapání se kouslo) nakonec o 4 články. Od té doby maximální spokojenost, zlehčení převodů odpovídá rozdílu na kazetě asi 6 zubů (tedy víc, něž by šlo docílit změnou pastorku z 32 na 36 zubů).

      VÝSLEDEK:

      jsem bohatší o zkušenost a chudší o vyhozené 400Kč za kazetu 12–36z

      0 0
      • oddie  

        Tak ta kazeta se dá prodat, kór jestli není prakticky vůbec jetá…

        0 0
        • zelhor  

          Kazeta „jela“ jen na montážním stojanu minulý čtvrtek, obratem jsem vrátil starou 11–32 na sobotní výlet na Praděd. Mimochodem z Koutů je nahoru (na ČH sedlo) zavřená nejen státovka, ale i cykloasfaltka na Petrovku, kdyby se tam někdo chystal. A to zavření je tak vážné, že je lepší jet k dolní přehradě a kamenitou cestou přes Hladový důl, kdo zažil, pochopí :-). Zážitek nemusí být krásný, hlavně když je silný :-)

          0 0
          • T(h)omik  

            Kolem toho Hladového dolu jsem kdysi taky jel, ale z neznalosti. Zážitek je to silný, o tom žádná :-D Jinak na Pradědu jsem byl před týdnem, ale tam od Karlovy Studánky a nazpět přes Petrovku a ČH sedlo. Cesta z Koutů na Petrovku plus část cesty od kamzíku ke Švýcárně má být uzavřena až někdy do listopadu. Na stránkách Lesy ČR je asi měsíc varování.

            0 0
      • Vilém  

        Mozna by bylo jednodussi napsat jaky presne typ XT mas, pak by se dalo dohledat, zda je to mozne nebo ne.

        EDIT: Pises ve specifikaci 34z, to by pobrat mohlo. Otazkou je zda jsi mel spravnou delku retezu.

        0 0
        • zelhor  

          Merida Crossway 700 TFS /2010, ve specifikaci kola je o přehazce jen Deore XT

          0 0
      • Chlebovnik  

        Ještě upřesním, že poskakování (oddálení kolečka napínáku od kazety) není způsobeno střetem zubů pastorku a kolečka napínáku (jsou od sebe vzdálené několik milimetrů), ale nájezdem zubu na váleček (čep) řetězu (HG93).

        Nech mě hádat: Nová kazeta + starý (vytahaný) řetěz, že jo?

        Jinak „kolečko napínáku“ = kladka.

        0 0
        • zelhor  

          Zklamu tě, stav řetězu je OK, měření šuplérou 132,6 mm (na výměnu má být podle různých zdrojů při 132,6 nebo 132,8). Na jaře jsem kupoval dva nové HG93 a ten dosud nejetý má 132,3. Aktuální řetěz má najeto cca 1000 km tak napůl na velkém a středním převodníku, malý výjimečně. A nejsem žádný Herkules, spíš naopak, v blátě nejezdím (většina jízd za sucha na asfaltu), řetěz mažu a dvakrát za sezónu vyperu…

          0 0
      • scalar  

        Já mám opačnou zkušenost, kazeta 12–36 mi na staré přehazce XT chodí (tak 10 let stará, ještě inverzní).

        0 0
    • vlk  

      Myslím, že by to mohlo být spíše řetězem spíše asi délkou. Kdyby jsi se někdy pohyboval okolo olmika tak muzem zkusit-mame na jednom kole taky 9sp xt hazku.

      0 0
    • člen  

      Řeším podobnou výzvu. Trekové kolo Merida Crossway TFS 500, model 2007. Střídám se silničkou, takže velmi zachovalá. Po poslední výměně řetězu to vypadá, že s další výměnou bude zralá na výměnu i kazeta. Aktuální je 9 sp. 11–32, ale s ohledem na skutečnost, že je to cross s trojtácem 48–36–26, tak kombinaci 48–11 vlastně skoro nikdy nepoužívám. Takže by mi přišlo lepší upgradovat na 9 sp. 12–36, přišel bych o nevyužívaný nejtěžší převod a přibyl jeden ještě lehčí (vše ostatní je shodné). Otázka je, jestli tam tu 12–36 dostanu. Bohužel neznám přesné označení přehazovačky, jen to že je to Deore XT. Pomůžou fotky k identifikaci, zda by to šlo? Předem díky.

      0 0
      • xtonda  

        Na té přehazovačce modelové číslo bude někde uvedené, pořádně se podívej.

        0 0
        • člen  

          A dokážeš mi poradit, kde asi hledat? V jakých místech? Díky

          0 0
          • xtonda  

            To je jedno, všechny před shadow byly do max 34 jak se píše níže, není to velký rozdíl, zkusil bych to.

            0 0
            • oddie  

              Ty před Shadow s excentricky uloženou horní kladkou byly zřejmě značené do 34z spíš proto, že Shimano tehdy větší pastorek než 34z nedělalo. Zároveň tehdy frčely trojtácy a musela tam být dostatečná rezerva, aby se kladka nesrazila s pastorkem nezávisle na zařazeném převodníku. Toho se dá celkem dneska využít u 1×8 nebo 1×9, s příslušně krátkým řetězem a tedy patřičně „nataženým“ ramínkem, kdy je kladka nejdál od pastorků, to klidně bere i 40z pastorky. Divil jsem se, ale už jsem zkoušel asi 3 různé a bez problémů, ani se nemusí kdovíjak zašroubovávat B šroub. S dvoutácem by to ale už asi s 40z neklaplo.

              0 0
              • xtonda  

                Sám na dětském kole provozuju RD-M591 v režimu 1×9 s kazetou 11–40. Ale on tam má trojtác s rozsahem 22z, čili maximum co se při návrhu té přehazky uvažoval. Jak píšu´, zkusil bych to a pokud by se mu nelíbilo jak to chodí může tam dát shadow M4000 / M3000 / M2000 podle peněženky.

                0 0
          • iiki  

            Označení je na spodním ramenu (směr k výpletu).

            12/36 jsem teď pokusně nandal a ta XT to v pohodě dá. Ovšem na jiném rámu to nemusí být pravda (jiná délka zadní stavby, jiná patka).

            0 0
        • člen  

          Jo, to by mohla být ona. Díky. Ještě tedy zkusím dle rady výše hledat přesné označení na té své.

          Bohužel to co čtu, tak max. je 34 zubů, takže mám asi smůlu.

          Jea rozumět pojmu „rozsah napínání řetězu 45 zubů“? Chápu správně: největší převodník 48z vs. nejmenší 26 z = 22; aktuální kazeta 32–11 = 21 tzn. teď využívám rozsah 22+21=43 zubů. Takže i z tohoto pohledu by kazeta 36–12=24 nešla, protože max. rozsah by byl spolu s převodníky 46 zubů. I když zrovna u tohoto si myslím, že pokud nikdy neřadím nesmyslné kombinace nejmenší – nejmenší a největší – největší, tak by to nevadilo. Podle délky řetězu by už ani technicky tjedna z těchto kombinací zařadit nešla, ale to nepořebuju.

          0 0
          • kubad  

            ano potřebuješ rozsah 46 a přehazka má 45.

            nebál bych se toho

            pokud nastavíš správně délku řetězu aby to pobralo 48/36 tak ti to papírově nenapne řetěz na převodu 26/12 což je stejně nepoužitelné, zbytek bude fungovat.

            0 0
            • člen  

              Tohoto bych se také nebál, spíše jestli nebude více omezující druhý parametr hazky a to max. 34 zubů. Podle čeho tohle vyhodnotit?

              0 0
              • kubad  

                B šroubem ji trochu posuneš aby to na těch 36z bylo OK , myslím že to pobere, tím že máš nejmenší 12z je trochu výhoda,

                0 0
              • Tom-T45  

                2 zuby rozdíl by ještě mělo být OK. Mám to stejné na 10 sp. Tiagře (psáno 34z, kazeta 36z) a funguje to v pohodě.

                0 0
          • iiki  

            Jezdím sestavu 48/36/24 a 11/34, tj.rozsah 47 z. a to XT to dá v pohodě. Velká/velká je trochu rezerva, malá/malá ramínko řetěz napíná, nedrhne to.

            0 0
    • cubista  

      Mám dvě MTB kola, obě s 9-rychlostní kazetou. Na jednom přehazovačka Shimano Deore XT RD-M772, na druhém přehazovačka Shimano Deore XT RD-M751. Na obou jsou stejné kazety 11–32 Shimano CS HG 50–9, náby Shimano XT a trojtácy Shimano 44–32–22.

      Chci kazety nahradit kazetami 12–36 https://www.kupkolo.cz/…ra-9_z97357/?…. Uvádějí, že jde o přímou náhradu mojí kazety CS HG 50.

      Hledal jsem v Shimano kompatilitních tabulkách a nenašel jsem problém, stejně tak na kupkolu to uvádějí jako přímou náhradu. Ale raději se zeptám, pokud někdo má konkrétní zkušenosti, tak budu rád.

      0 0
      • tompca  

        Musiš mít typ přehazovačky SGS (dlouhé raménko), oboje podle specifikace Shimana jsou do max. 34z pastorku (36z na 99% proberou), dále rozsah napínání je max. 45 zubů, což je v tvém případě u převodníku 44–22=22 a u kazety 36–12=24, celkem tedy 46, tam jsi o zub nad specifikaci, fungovat by to mělo.

        0 0
        • cubista  

          Díky. Na přehazovačce je napsáno pouze RD-M772, nic víc. Jak poznám, že je SGS jsem nikde nenašel. V tabulce kompatibity Shimano 2010 uvádějí rozsah 12–36 u přehazovačky RD-M772 jako možný. Jen označení je CS-HG 61–9 bh. Jaký je rozdíl mezi tímto označením a mým CS-HG50–9 netuším. Zrovna tak nevím, co znamenají zkratky bh, bd, be as ,au a tak dále.

          0 0
        • cubista  

          Tady jsou fotky obou přehazovaček. Myslím, že mají dlouhé raménko. Ale raději to zkonzultuji. Dík.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Jj to jsou dlouhá ramínka, neskutečně hrozí :-)

            0 0
            • cubista  

              Díky. A co hrozí?

              0 0
              • Peslezedirou  

                Délka toho ramínka, mě to tenkrát hrozně štvalo jak je dlouhý, tak jsem přešel na GS na všech kolech :-)

                0 0
                • cubista  

                  OK. Mě zase štve, že s věkem ubývají síly a kvůli stojkám musím montovat větší kazetu:-)

                  0 0
          • Lišák  

            Tu starší vozím na prasopsu. Placky 44 – 32. Velký pastorek 36. Velká / velká jezdím běžně, kolo s těmito převody provozuju druhým rokem. Bez problémů.

            0 0
            • cubista  

              Díky. V průběhu ledna objednám, namontuji a poreferuji.

              0 0
              • Honzis  

                Musí se obvykle skoro zcela dotáhnout stavěcí šroub pro oddálení přehazky. XT 751 to vezme naknop z mojí zkušenosti. Ovšem rozdíl jestli mít 32/34/36 je dost malý , kor s převodníkem 22z se jedná takřka o nevyužitelně lehký převod , spíš aby ti 11ka nechyběla do sjezdu

                0 0
                • cubista  

                  Bydlím na horách, šedesátka na krku, potřebuji ulehčit do krátkých stojek.

                  0 0
                • oddie  

                  Ty jo, 22/36 jsem rád, že mám, a to ještě na 27,5, na 29" koketuju s myšlenkou zkusit 21, abych kompenzoval ten větší průměr :)

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.