náboj x kazeta - kde je chyba ?

56 nepřečtených
  • hurikan

    Při několika posledních vyjížďkáh na silničce se mi stávalo, že jsem při záběru do pedálů jakoby prošlápl naprázdno. No a teď jedu, šlápnu, vzadu něco lupne, zachrastí a najednou mám volnoběh na obě strany. Prostě při šlapání se kazeta na náboji volně protáčí…Tak teď nevim jestli je problém v náboji – ořechu, nebo někde v kontaktu mezi kazetou a nábojem? Nemáte někdo prosím tušení, co za tím je?

    0 0
    • juli  

      Docela urcite bude problem ve volnobezce orechu. Oprava znamena rozebrani orechu, kontola zapadek a vnitrniho ozubeni orechu (pokud jsou to náby Deore co mas v profilu), ev. vymena praporku, vycisteni, namazani. To je ovsem neprijemna prace. Spise se vyplati koupit stejnou nabu a orech vymenit.

      0 0
      • jecnak  

        Coz je ovsem jeste neprijemnejsi prace.

        0 0
        • juli  

          Co? Vymena orechu?

          0 0
          • jecnak  

            Promin, nedocetl jsem to dokonce. Reagoval jsem na to, ze by se menila cela naba. Na druhou stranu rozebrani orechu neni az tak slozite a obvykle se da zachranit i orech v katastrofic­kem stavu.

            0 0
            • juli  

              Pokud je hodne opotrebene ozubeni na tele orechu a neda se zapilovat, tak to teda nevim, stejny je to z drahami pro kulicky. Praporek snad – pilnik, vymena. Cistení a mazani pochopitelne neni velky problem, ale chce to chvili casu a hlavne nezmagnetizovanou pinzetu.

              0 0
      • hurikan  

        Díky za radu. Je to náboj Tiagra – silničku nemám v profilu. Právě že už to kolo má nakrouceno docela dost – holt to bude asi únava materiálu. Koupím nejspíš komplet novou nábu a kazetu, ať je pokoj…Nebo se dá sehnat i samostatně ořech?

        0 0
        • juli  

          Pokud jsou konusy a misky OK tak se u Tiagry vyplati sehnat pouze orech, teda pokud vubec bude. U Deore je vhodnejsi koupit celou nabu, jelikoz rozdil v cene orechu a naby je maly.

          0 0
          • Zdenda CUBE  

            Celou dobu se tu baví o silniční tiagře, sehnat ořech od Shimana na takovou sadu a k tomu zvlášť jednu nábu bude oříšek a finančně nezajímavé. Myslím, že menší problém bude koupit ve výprodeji levná zapletená kola a bude to :-)

            0 0
            • juli  

              :-) celou dobu se o Tiagre nebavi. Upresnil to az v posledni sve reakci. Nicmene si myslim, ze naba vyjde porad levneji, nez jakakoliv zapletena kola v trosku rozumne kvalite.

              0 0
              • Zdenda CUBE  

                Pokud vycházíš z toho, že jeho dosavadní Tiagry náby byla „trošku rozumná kvalita“, tak jsme se asi nepochopili :-)

                0 0
                • juli  

                  Asi ti prilis nerozumim. Jasne, ze jde o to ktera Tiagra jeho z. naba je (FH XXXX ?). Pokud to v tuto chvili beru obecne, tak zadni Tiagru sezenu za ±1200, k tomu servis za prehozeni orechu s vymenou osy a konusu (pokud jsou misky v naboji ready) cca 120. Vychazi mi z toho, ze z. kolo v „rozumne kvalite“ za 1400 nesezenu. I prepleteni do puvodniho rafku vyjde levneji, nez nove z kolo za pradpokladu, ze krome naboje nebude potreba nic dalsiho vymenit. Pochopitelne cele to je doslova virtualni debata, vzhledem k mnozstvi informaci o hurikanove zadnim kole.

                  0 0
                  • Zdenda CUBE  

                    Šlo mi spíš o to, že když sečteš náklady na případnou koupi náby, osy, a ořechu a přihlédneš k problémům s tím jak se shání díly od Shimana (pokud to vůbec sežene) + práce s přeplétáním a možností dalších investic do drátů a servisu, když si to není schopný udělat sám, že se pomalu vyplatí koupit hotová zapletená kola, která budou mít lepší vlastnosti, než kolo na těchto nábách a cenový rozdíl nebude takový a hlavně nebudou problémy se sháněním. Takto to bylo myšleno :-), nic ve zlém, jen vím jaký je problém bez známých sehnat ND k Shimanu.

                    0 0
                    • juli  

                      V podstate nemam co dodat. Mas pravdu, ze mnohdy je lepsi se vykvaknout na servisovani a poridit novy komplet. No a dostupnost Sh ND je kapitolka sama pro sebe, ac tedy musim pripustit, ze v posledni dobe se mi dari sehnat poshanet nektere ND docela dobre.

                      0 0
                    • olkyczase  

                      a vše bude mít absolutně nové .. J.

                      0 0
                  • hurikan  

                    Az na tu nabu/ořech, je zadní kolo OK.Jinak to je Tiagra FH4400…O novych kolech jsem taky přemýšlel, ale vzhledem k tomu, že až na tenhle problém jsou obě kola v pohodě, koupím nejspíš jen tu novou nábu (když neseženu ořech, jako že asi nee, jak to tak sleduju…:) a nechám udělat nový výplet…

                    0 0
                    • juli  

                      Nabu urcite sezenes v pohode do litru. Google to jisti :-)

                      0 0
    • jecnak  

      Da se zachranit treba i tohle. www.bike-forum.cz/…ponenty.html?…

      0 0
      • juli  

        8-O tady neni co zachranovat. To je jenom kvalitne zasrane.

        0 0
    • srance  

      nebudu zakladat podobny thread Mam problemy s kolem (zadnim) – kdyz jedu po rovince Nebo mensi kopec a slapu tak je vse v poradku, ale jakmile je nejaky prudky vyslap a ja zaberu neco mi na kole klepe, krupe. Mate s takovym problemem nekdo zkusenosti a co proto udelat aby to prestalo?

      0 0
      • juli  

        Pokud se ti pri tom, kdyz to krupne pootoci na volno kliky ve smeru slapani pak je pravdepodobne problem bud v orechu (naby heylight neznam,tak toto bez s rezervou), nebo mohou byt ojete pastorky kazety, popr vytahany retez. Pokud se kliky neprotoci, tak bych hledal problem v ramu (prasklina)

        0 0
      • kubad  

        v tvém konkrétním případě a náboji který tu nikdy nikdo nevyděl těžko říct, pořádně zkontrolovat jestly není někde neco prasklé – případně rozebrat a zkontrolovat náboj

        0 0
        • srance  

          no partorky ok, retez ok, prasklina nenasel jsem. Jak rozebrat naboj?

          0 0
          • RADO77  

            tady najdeš návod: www.ivelo.cz/domaci-dilna/

            0 0
            • kubad  

              pochybuju že mu tohle pomůže rozdělat náboj Higlite :-) ale ten odkaz se hodí

              0 0
            • juli  

              No nevim, jestli tam najde navod zrovna pro tuhle nabu. Jinak to je loziskova naba a prachovky vypadaji, ze jsou zajistene hexa cervikem. Zkusil bych po demontazi matice na ose sundat prachovky a osu jednoduse vysunout-lehce vyklepnout.

              0 0
              • srance  

                tam zadny cervik neni. Z obou stran to vypada stejne. Viz obrazek. A na kterou stranu bych to mel vytloukat?

                0 0
                • srance  

                  jo a kdyz vemu kolo. a zatresu snim tak z naboje mam takove sterkatko. Cosi v tom jemne sterka.

                  0 0
                  • kubad  

                    zvuky jako křupání za jízdy a to sterkatko – bnevěstí vůbec nic dobrého. Jak nábu rozdělat hledej na stránkách výrobce, někde tam snad manuál bude www.heylight.de/…produkte.htm

                    0 0
                  • juli  

                    Posuzoval jsem jen podle obrazku z nemeckeho webu. Pokud v nabe neco chrasti, tak to chce asi fakt rozebrat, ale vzhledem k tomu, ze na strankach vyrobce neni mozne o servisu nic zjistit, tak davej pozor, hlavne upevneni orechu muze byt jine nez u klasickych naboju. Do osy zkus lehce tukat hlinikovým, nebo mosaznym kladivkem, nebo pres drevo, ci plast, ze strany na kterou se bude pohybovat.Tipnul bych si, ze to pujde z leva a vyleze ven pres orech.

                    0 0
                    • srance  

                      tak povolit se to podarilo. vytahl loziska s hridelkou ale a nejake tenoucke podlozky. Dle mne sterkaly ony nic jineho tam nebylo a jak jsem je vytahl s tou oskou nic uz tam nesterka. Uz ale vim co to krupe. Kdyz vemu orech do ruky a skusim zabrat proti cvrku tak mi tam udela lup. kdyz znova povolim a skusim opet pootocit znova to lupne (to je ten zvuk co jsem slysel pri jizde) Foto orehu prikladam. Jak se dostat do nej???

                      0 0
                      • srance  

                        z fotky jde videt ze tak je nejaky krouze ktery ma zarez (je tam hromadka mazaciho tuku). Ten by mel jit asi povolit ze?

                        0 0
                        • juli  

                          Ted a to koukam, ze to asi vypada na beznou konstrukci orechu. Pokus se opatrne vyloupnou tu prachovku pod loziskem a udelej foto. Matice se zarezem bude asi horni miska kulicek loziska orechu, na jeji povoleni je potreba spec klic s vystupky. Bude se to urco povolovat ve smeru pohybu hod. rucicek!

                          0 0
                          • juli  

                            Co jsem myslel, asi neni prachovka. Jakysi slozity tvat, nevim. Ale klasickou misku se zarezy vidim. Dal jak pisu vyse.

                            0 0
                      • kubad  

                        asi bude klasicky přišroubovaný mrkni jestly nemá vevnitř hrany na imbus klíč

                        0 0
                      • juli  

                        Udelej foto dovnitr orechu, tak aby to bylo zevnitr nasvetlene, treba proti lampe. Na fotce, kterou vidim se mi nezdaji ty jakoby rozlamane kousky neceho (pod prachovkou) co to je? Jinak zkus potukat ze strany na orech, jestli se neuvolni od naby, nebo prozkoumet vnitrek, zdali tam neni duty upevnovaci sroub orechu z vnitrnim sestihranem, nebo tisicihranem.

                        0 0
                        • srance  

                          jsem si vsimnul ze z druhe strany je obrovsky sestihram na inbus klic (je skoro tak velky jak prumer naby) . Ale to budu muset pockat do zitrka bo z te strany se tam zatim nedostanu protoze je tam zarezle lozisto tak jsem to striknul a az se to povoli tak to zkusim povolit. Nic tam rozlamane neni. Co myslis? Viz foto 1– jsou tam takove vystupky (dva naproti sobe) ktere nejsou rozlamane (je to krasne opracovane) 2– zarez na krouzku (taktez je i na druhe strane krouzku)

                          0 0
                          • juli  

                            Jo 1 to je jasne – miska 2 nevim, neznam, Jinak dneska budu orech Sh sevisovat, tak to nafotim i spotrebnym naradim. Pro inspiraci.

                            0 0
                            • srance  

                              vetsi foto. no to je ten jakysi krouzek s drazkami. Ta stejna drazka je i na druhe strane (tzn o 180 stupnu).

                              0 0
                              • juli  

                                Prave tohle se mi jevi jako opotrebovane, nebo ulomene, navic me nenapada k cemu to slouzi.

                                0 0
                                • srance  

                                  no ono to je trosku otlacene. Dle mne je to z toho jak je tam nandava ta hridelka (viz foto). Jak se ta oska nalisuje tak to jsou dosedaci plosky. ta oska ma taky otlaky

                                  0 0
                                  • srance  

                                    jinak omluvte ty me fotky (material jsem necistil a fotim na automat)

                                    0 0
                                    • srance  

                                      ale jak jsem psal, problem vidim v tom bazmektu na ktery se nasazuje kazeta. vuli zadnou nema (jen nepatrnou) ale jak snim silne pootocim ve smeru slapani cosi tam rupne (nepatrne se to pootoci) – fakt jen jakby si tam neco sedlo). Jenze jak slapu do kopce tak to je rachot

                                      0 0
                                      • olkyczase  

                                        Nába je na vyhazov, páč neseženeš nový ořech a Sh nebude pasovat .. Oprava nemožná .. J.

                                        0 0
                                        • srance  

                                          doufam ze orech pujde sehnat u vyrobce. Otazkou je cena :-(

                                          0 0
                                          • kubad  

                                            Mrkni na náboj o kterém Srance píše, pak si zjistí jeho cenu. Dojdeš k názoru že se oprava vyplatí :-) ale jinak u levných náb máš pravdu.

                                            0 0
                                          • srance  

                                            prosim umi zde nekdo dobre psanou nemcinu a byl by ochotny mi pomoci. Chtel bych kontaktovat vyrobce ale sprechteni mi nic nerika

                                            0 0
                                      • juli  

                                        Proste, je treba rozebrat orech a podivat v jake kondici jsou jeho vnitrni casti. V tom pripade budes potrebovat podobny klic, jako je na obrazku.

                                        0 0
                                        • srance  

                                          ten klic by meli mit v kazdem servise nebo jde o nejaky nedostupny special?

                                          0 0
                                          • juli  

                                            Nevim jestli bude k dispozici v kazdem servisu, ale zpravidla snad ve vetsine. Nicmene bude dobre zmerit zakladni rozmery misky orechu, aby tam bezny klic vubec sedel.

                                            0 0
                                          • Twister  

                                            Prasata vezmou velkej šroubovák a kladivo. Kolo pořádně zapřít v rohu o stěny, asi budeš potřebovat ještě jednoho člověka. Dá se tak povolit i miska utažená z výroby, chce to ale tlouct na správnou stranu, tuším proti směru hod. ručiček.

                                            0 0
                                          • olkyczase  

                                            Klíč se běžně v servisech nevyskytuje. Servisy se takovými detaily nezabývají. Celý ořech, potažmo nába, má větší cenu, než práce. A většínou je ořech stejně na odpis. J.

                                            0 0
    •  

      666er for ever!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.