Nába Novatec D712SB - pískání, zadrhávající se točení.

149 nepřečtených
  • stan.zak

    Ahojte, prosím o radu; po minulé deštivé vyjížďce začal lehce pískat zadní náboj na kole manželky. Po sundání kola z kyvky jsem zkusil osou otočit rukou a zjistil, že se kolo netočí lehce, ale jakoby „přerušovaně“. Poprvé jsem něco takového rozebral, co js našel, je na foto. Mám ložiska namazat (pokud ale vím, jsou čtyři a dostanu se jen ke krajním) x vyměnit (servis/rekla­mace?)? A to na ořechu mezi prsty klouže a je to mastné, ale vypadá to zvláštně – je to ještě vazelina nebo jen co z ní zbylo, protože se tam dostala voda? Jinak kola mají najeto 400km. Děkuju za rady.

    0 0
    • McBlacky  

      vyčisti ty západky a namaž to řídkým olejem pak to slož a mělo by to fungovat. Ložiska vypadají ok. Ten bordel na západkách se mi moc nezdá. Mám ty samé náboje na dvou kolech a tohle jsem v nich neměl.

      0 0
    • Vilém  

      To je solidni humac. Ale jak pise Blacky, vycisti ten volnobeh a melo by to byt OK. Osa samotna se toci bez problemu a pridrhavani? Jeste je otazka, jak budou vypadat loziska v orechu. Zkusil bych ho nasadit treba na tu osu, nebo na jinou kulatinu stejneho prumeru a opet zatocit naprazdno. Nebo aspon vrazit prst do loziska a pokud by pridrhavalo, tak bys to citil.

      0 0
      • stan.zak  

        Děkuju za rady; trochu jsem zagooglil – tedy dvě ložiska jsou v náboji, a dvě jsou v ořechu :-O

        Jinak ořech se točí v pohodě; ale osa ne – přidrhává, v pytli je tedy nejspíš jedno z ložisek v nábě. Stahovák nemám, jen nějaký samodomo, když jsem měnil ložiska na kyvce; zkusím nejdřív vyďobnout těsnění a nacpat vazelinou. Eventuálně osa by šla vyklepnout? Je to celkem nějak moc lehké a tenké, vzít na to kladivo je mi celkem proti srsti. Olej stačí třeba motorový?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Já bych zkusil tu reklamaci, každopádně ložiska nový, jakmile jednou vypáčíš tu krytku, už to nikdy nebude těsnit, jak z výroby…

          Při samodomo se bez řádných úderů kladiva neobejdeš…

          0 0
        • Vilém  

          Stahovak zadny nepotrebujes. Pokud to chces resit samodomo, tak staci gumova palicka, nebo spalik tvrdeho dreva, jimz vyklepnes osu vcetne jednoho loziska. To druhy vyklepnes stejne, muzes osou, nebo cimkoli jinym, vhodneho prumeru.

          Dat novy loziska zpet je horsi postup, ale s trochou improvizace to jde:)

          0 0
        • Smazaný účet  

          A to zubatý který je v těle náby jak do toho zapadaj praporky se asi vykuchat nedá bez toho aniž bych nezničil nábu což?

          0 0
          • Vilém  

            Pokud by sis na to vyrobil vhodny pripravek, tak myslim, ze ano. Byva to na zavit.

            0 0
            • Smazaný účet  

              No právě že když bych tam narval přípravek, tak by se tim jakoby rozepřeloto to zubatý a ten závit ještě víc zasichroval. Nehledě na to, že povolovat zarvaný šroubovací například šestikolečko je sám o sobě pěknej pakec(a to je ještě kam pořádně za co chytit-přípravek s tisícihranem)

              0 0
              • Vilém  

                No ten pripravek by tam v idealnim pripade mel zapadnout natesno po celem obvodu. Pak by to v kombinaci s nahratim tela naby muselo povolit.

                Muzu se optat proc nad timto spekulujes?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ehm, jak bych to řek, prostě sem tentokrát jen zvědavej. Ale spíše myslim, že v joytechu to maj spočítáný tak, aby se to nedalo vyndat, ale musel se koupit novej náboj. A asi ten udělátor stejně nejde koupit náhradní.

                  0 0
    • Smazaný účet  

      pokud zadrhává osa, je problém v ložiscích, takže reklamace, zapouzdřené prům. ložiska se nemažou, ty se mění…

      0 0
      • pepek  

        Ale prdek, namazaný jsou lepší, jak nový.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Inlajnisti to tvrdí taky, prodejci ne:-)

          Jednou mi v ZKL vnutili extra utěsněná ložiska NSK s červenýma gumičkama a já se pomalu nemohl rozjet, jak to šlo ztuha :-(

          0 0
    • stan.zak  

      Vypadá to na výměnu ložiska u kotouče, děkuju za rady a postřehy.

      0 0
      • kyl  

        Já mám u této náby jinej problém,když kolo tlačím tak se mi otáčejí i kliky,ne pořád,záleží taky jakej je zvolenej převod ale už mě to štve.Rozděláno,vy­čištěno,namazá­no,ložiska jsou ok,není cítit žádnej odpor nebo drhnutí.Kazena se dozadu točí s krásně hlasitým cvrkotem ale kliky se při tlačení pootáčí dál.:-(

        0 0
        • tonik666  

          To se mi dělo když jsem měl poškozený ořech (bylo to u jiného náboje, asi ložiska nebo praporek), řešil jsem to výměnou ořechu.

          0 0
        • pstasek  

          Tohle nastane, pokud má ořech větší „odpor“ než ložiska osy klik. Bylo by asi s nima něco špatně, kdyby se to při zařazeném těžkém převodu nedělo. Pokud ti to netahá za řetěz na volnoběh, neřešil bych.

          0 0
          • kyl  

            Už to odeznělo samo od sebe,bez šlapání to řetěz neprověšovalo jen mě štvalo když jsem kolo tlačil že se mi pedály pletly do noh.

            0 0
            • mastihuba  

              zkontroluj jestli při utažení krytek nedosedá ořech na tělo náby, řešil jsem to před měsícem. Mezi 3–4ložiskem je na ose vložka, která by měla přesahovat ořech. Někdo tady přidával tenkou podložku, aby to bylo cajk.

              0 0
              • kyl  

                Právě že všechno bylo dobré,nikde nic nedrhlo.Naštěstí se to asi ochodilo samo a je to dobré.

                0 0
    • pižmoň  

      Cus,nebudu kvuli obdobnemu problemu zakladat dalsi tema:-) mam tyto naby a lozisko u kotouce je tak zatvrdle,ze se neotaci,ale toci se mi v nem osa!!(pri toceni v ruce i kdyz na to zatlacim,jak za jizdy nevim,kazdopadne to jde ztuha..)Naboj sem rozdelal jak je na hornich fotkach,akorat nevim jak vyklepnout loziska,mel sem to podlozene drivkem a kladivem klepal na osu od strany orechu,ale ani se to nehne,napadlo me zkusit lis a vytlacit to,je normalni,ze to lozisko nechce jit ven?a vubec,mam to do toho hrabat,kdyz se to se toci:-D ?

      0 0
      • tonik666  

        Osa točící se v ložisku zrovna dobře nezní. Ložisko musí v náboji držet, aby se neprotáčelo :) Šel bych do výměney.

        Jak to dostat ven ti neporadím, u vlastního náboje jsem se v výměně zatím nedostal (ještě se jakž takž točí:)

        0 0
      • Vilém  

        2 znami maji tyto naby, oba maji problem s casto odchazejicim loziskem na strane kotouce, takze zrejme konstrukcni chyba.

        0 0
        • pižmoň  

          no problem loziska u kotouce vidim v tom,ze tam je jen krytka a na ni O krousek a hned za tim lozisko,ten O krouzek sem mel shora vydreny a ztvrdly od prachu a blata,takze necistoty se tam dostat muzou pomerne snadno:-( jak je to v jinych nabach,napr. nejakych kvalitnejsich DT to nevim…?..

          0 0
      • Mamut  

        Vsetky loziskove naboje som rozoberal vyklepnutim kladivom po ose. Asi jeden typ sa vyklepavalo najprv „orechove“ lozisko, ale to nie je pripad Novatecu (ten som rozoberal asi pred 2 mesiacmi, taktiez totalne zatuhle lave lozisko o pretacala sa osa). Musi ist vyklepnut. Mal som koleso polozene na stehnach pri sedeni a vyklepol som to.

        0 0
    • xshreck  

      mám taky dotaz – otáčí se na novatecu ořech trocha hůř, než např u shimana? tím myslím že když roztočím kazetu, u novatecu se to otočí párkrát a pak zastaví kdežto u sh se to točí o dost dýl … taky jsou tam uplně jiné systémy, ale jen by mě zajímalo jestli to není např špatně. (musím to někde radši vyzkoušet :-/)

      0 0
      • Majkí  

        Myslím, že to je v pořádku. Mám výše uvedený Novatec a taky se roztočená kazeta na ořechu otáčí víc líně a rychleji zastaví než třeba Shimano náboj. Bude to v konstrukci ložisek, západek a praporků.

        0 0
        • xshreck  

          nn v praporcích to nebude ( i když je tam o jeden víc…). Dělají to nejspíš ty ložiska, středové ložiska jsou taky línější. Já jen jestli mi nezarezávají a nekazí se. Dneska otestováno na jiném novatecu a je to OK :)

          0 0
          • kyl  

            Mám zadní Novatec D712SB,ložiska jsou ok,vše je čisté a promazané a když kolo tlačím tak se mi točí i kliky.Při protočení klik dozadu ale jde vše lehce,řetěz se neprověšuje.Na těžkých převodech to nedělá,jen na lehčích.

            0 0
            • xshreck  

              jj právě já to mám sundané po závodech tak jsem se lekl že se mi dostala dovnitř voda bo něco.

              Dík :) možná by stálo za zkoušku stříknout do ložisek buď řídký olej bo vazelínu uplbně vyplavit a máznout je míň :-/

              0 0
              • kyl  

                Já podezřívám pružinu praporků,je celkem silná a asi dost tlačí praporky do zubů v těle náby a pak když kolo vedu tak místo aby zuby přeskakovali tak zůstanou jakoby v záběru.

                0 0
                • xshreck  

                  nene, zkus ořech sundat a prstem pootočit s ložiskama … Jdou dost ztuha. To bude problém, ale snad to nevadí :)

                  0 0
                  • kyl  

                    Právě že nejdou,není cítit jediné škubnutí v ložisku,samotnej ořech s nasazenou kazetou si narazím na prst a točí se perfektně.Kolo s osou bez ořechu taky ale ty praporky mají dost odpor.Trochu se to zlepšilo když jsem to rozebral a tu lepivou vazelínu co tam byla odstranil a dal olej.

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  A proč sem našel pod prachovkou ve vořechu ještě jednu náhradní pružinu do praporků? 6e by jí nevěřili v novatecu a dali pam ješte pro jistotu? :)

                  0 0
    • xshreck  

      Reklamoval někdy někdo AL ořech z novatecu? Jsou s tím problémy?

      0 0
    • McBlacky  

      včera jsem ulomil ořech a zlomil osu na 712ce.

      žádný extrém, normální šlapání do kopce na vyjíždce :/

      se 72kg bych to teda nečekal.

      0 0
      • xshreck  

        Ja mam praskliny pod praporkama … Dela mi to neplechu. Ale mam skoro 80 a zasebou par zavodu :/ ale zase jezdim kadencne tak taky nechapu

        0 0
    • mastihuba  

      kua co toje za náby? když jedu bez šlapání tak se mi sukuje řetěz protože volnoběh jaksi nefunguje. Praporky sem vyčistil od lepivé vazelíny a namáznul řídým olejem, ale dělá to furt a dělá to jenom při zatížení. Mám se ještě zaměřit na ložiska? Nebo to muže dělat něco jinýho. Je to fungl nová nába.

      0 0
      • Vilém  

        Treba jsi tak tezkej, ze po nasednuti zohnes osu a praporky pak zachytavaji o zubatku.

        0 0
        • mastihuba  

          nestraš :) je fakt že blacky psal že zlomil osu a to je proti mně muší váha. :(

          0 0
      • JFtryall  

        Loziska odejdou hned, hlavne u kotouce a v orechu. Vyzkousej SKF a pohoda. Dulezity to je po bahne rozdelat a vycistit. Praporky jen premaznu silikonem a nazdar. Sundat to je jednoduchy, chce to delat casto :-)

        0 0
        • mastihuba  

          najeto 30km po silnici za pěknýho počasí. :) todle to asi nebude.

          0 0
        • Hnoj  

          Sory, ale D712 má ložiska EZO, který jsou kvalitou velice srovnatelný se „slavými“ SKF, který jsou IMHO za totální nesmysl cenu…

          0 0
          • JFtryall  

            Mas pravdu, ale jen castecne. SKF ma jeden typ, ktery ma specialni zatesneni pro tyto pripady. A rozdil tam je obrovsky. Za kvalitu se plati, ale kdyz je clovek linej rozdelavat a cistit je to jedina volba. :-)

            0 0
          • mastihuba  

            mužeš na icq?

            0 0
        • se-se  

          mě ložisko pod kazetou zrezlo asi po 3000 km. po vymytí, vyfoukání a namazání chodí bez zadrhávání ale má vůli – je tedy po něm. Ty ložiska prostě netěsní – bylo plný rezu. Koupil jsem tedy celonerezový SKF – drahý jako prase.

          0 0
          • Kouba_2005  

            Ložiska a ořech pořádně propláchnout WDčkem. To vyplaví ten mazutek i relativně dokonale odstraní rez. Pak namazat něčím hustším, ve spreji je dobrý třeba HS2000 od Wirtha.

            0 0
      • McBlacky  

        ložiska u 712 patří k tomu nejlepšímu co nabízí.

        Podle mě máš bordel u praporků, stačí vlas, nebo tak. Ještě jednou bych to servisoval. Mazat hodně řídkým olejem. Normálně to vydrží namazaný tisíce km.

        0 0
        • mastihuba  

          už sem na to došel. mezi 3–4ložiskem chybí rozpěrná trubička, takže když utahnu krytku tak si ořech sedne na nábu. Asi to vzniklo když se měnil ořech SH za Campu.

          0 0
          • McBlacky  

            divný, že to dělalo jen při zatížení.

            0 0
            • mastihuba  

              mě spíš přijde divný že to netočí s klikama :) teď když to mám povolený tak to chodí normálně akorát asi zbytečně zatěžuju osu.

              0 0
    • Ossis  

      Njn, ty hrozný konusy :-D…

      0 0
      • mastihuba  

        uplně si nejsu jistej jaký konusy a čemu se směješ. :)

        0 0
        • Ossis  

          Když se podívám na ty problémy, tak si nejsem jistý, jestli jsou kónusy až takovým zlem…

          0 0
          • mastihuba  

            já proti konusům nic nemám :) jedinej problém je v tom že když někdo vyměňoval ořech SH za Campu, tak tam nedal jednu podložku. Je to stejný jako dyby ti někdo nedal do náby konus. Akorát jsem hned nemoh přijít na to kde je chyba. Chybějící konus bych poznal hned, to je pravda. :D

            0 0
    • biker jura  

      Otvírám vlákno s prosbou o radu. Mám ten novější typ novatecu 712SB. je stejný jak ten starý aspoň myslím jen je v ořechu malý červík který zřejmě jistí ořech prosti vysunutí. Ten jsem vyšrouboval, ale stejně mi nejde ořech stáhnout dolu a to ani když na něj dám kazetu a silně za ni táhnu i s ořechem ven. Není na to nějaká fligna? setkal se s tím někdo? Odklepávat kladívkem to mám strach.

      díky moc

      0 0
      • Vilém  

        Presne tento model jsem v rukou nemel, ale byva to vetsinou stejne. Tzn. povolit cervik, stahnout koncovku c.1 na obrazku vyse. Nekdy nechce jit hladce dolu, tak si muzes pomoci treba prostrcenim upinaku, nebo vhodne kulatiny, z druhe strany naboje tak, aby se kulatina zarazila o koncovku c.1, tak aby neprosla dirou v ni. Pak by mel jit orech stahnout z osy.

        0 0
        • biker jura  

          Ano to všechno mám ale nejde to. Mám ještě jeden stejný náboj a tam to jde jak má ale tady u toho je to na té ose snad přilepený :(

          0 0
          • Vilém  

            Casto se prilepi okrouzek, ktery byva v koncovce. Jeste me napada, zda v koncovce neni vnitrni 6ti hran, v dire kterou prostrkujes upinak. Potom by se to mohlo sundavat sroubovanim, ale to je fakt vesteni z koule:) Skoda, ze vyrobce poskytuje tak strohe info, na strankach ma jedinej rozkres na kterym je navic napsano, ze jednotlive verze naby mohou mit nekompatibilni di­ly:(

            0 0
            • biker jura  

              ne ne ta koncovka je právě už na imbus (dřív se jen stáhna rukou), ale tu mám odšroubovanou. jde jen o stažení ořechu, to mi nejde… u jineho novatecu stejné řady jen bez červíka v ořechu to jde a mám to uplně stejně, takže tady drží ořech na ose sám od sebe moc pevně a nevím jak to dostat dolů. Asi to budu muset vyklepat nějak …

              0 0
              • MirosPikos  

                Zkusil bych nahřát ořech, jestli se to neroztáhne a nepujde to snáze dolu. Až pak bych volil stupňovanou sílu :)

                0 0
              • Vilém  

                Tak to potom nevim. Osobne bych zkusil silu vetsi nez malou. Ale pouze tah, ne nejaky mlaceni kladivem atd. Pak dej kazdopadne vedet, jak to dopadlo:)

                0 0
                • biker jura  

                  Tak už je to. Problém byl nejspíš v tom že náboj byl skoro nový, jetý asi 1000km a z výroby to bylo všechno takové zatuhlé. Takže po neúspěšném tahání za ořech vší silou jsem použil starou vyřazenou kazetu, dal ji na ořech a uchytil do svěráku. Pak jsem lehce přiložil k ose náby dřevěný kolík a kladívkem do něj párkrát klepl a to poměrně lehce a ořech se vysunul (resp. sesunul jsem osu z ořechu). Takže už je vše ok. Každopádně díky za pomoc. :)

                  0 0
      • kyl  

        Myslíš ten červík uprostřed ořechu?Tak s ním nic nedělám,sundám jen koncovky osy a ořech jde dolů sám.

        0 0
    • MirosPikos  

      Využiji tohoto vlákna jako vlákna věnujícímu se problémům s tímto nábojem.

      Zadní kolo se poměrně rychle zastaví po roztočení. Ložiska nezadrhávají – kontroloval jsem je. Vyčistil jsem co se dalo a lehounce namazal praporky. Když byly namazány více, tak to bylo ještě horší. Teď už se to dá, ale stále mi přijde, že to není ono. Když to srovnám s obyčejnými Novatec co má přítelka na svým Apache, tak je to nebe a dudy v její prospěch.

      Co na to „říkáte“:

      [http://www.dropbox.com/…11.04.30.3gp ?

      0 0
    • Concorde  

      Oživuju mrtvolu.

      Mám zadní náboj Superstar Switch EVO. Asi po 2000km AM ježdění (náboj mám od dubna) mi nějak začal přidrhávat ořech. Po rozebrání jsem našel praskliny pod praporkama. Zkouším reklamovat přes superstar, ale moc tomu nedávám.

      Co jsem slyšel, je to jen „přelepený“ novatec. Chtěl bych se teda zeptat, jestli je možné použít ocelový ořech z novatec náboje? Ocelový proto, že už tomu alu prostě nevěřím.

      0 0
      • Concorde  

        Nikdo nic? :(

        0 0
      • alinceb  

        Pokud ti během jedné sezóny rupnul ořech, tak je asi něco špatně. Hádám, že se k tomu Superstar postaví čelem a pošlou ti nový ořech. Ale ani ten ořech nestojí raketu – takže bych spíš vzal to, co tam patří.

        Btw. já si chci tyhle náboje teď objednat na 9/10mm osy. Máš nějaké další postřehy kromě toho ořechu? Budu je jezdit na XC a asi na celopevňáku nebo HT (ještě nevím, jakou dám vidli).

        0 0
        • Vilém  

          Pokud to opravdu novatec, jako ze to tak vypada, tak to neni nic prekvapiveho, ze takto praskl i po pomerne kratkem case.

          Zajimave je vsak jak se to potkalo s rohatkou v nabe. To vypada, jako by se ohybala osa, byla zohla, nebo byly K.O. loziska.

          0 0
          • alinceb  

            Tak pevná RWS 10mm osa by to mohla vyřešit, ne?

            0 0
            • Concorde  

              Pevná 10mm tam byla teď. Důvod těch drážek níže :)

              0 0
              • alinceb  

                To nechapu – co ma pevna spolecneho s drazkama? Nebo ktere drazky mas na mysli?

                0 0
                • Concorde  

                  Vilém říkal, že to, že se to potkalo s rohatkou, může být ohlou osou. Nebo je řeč o něčem jiném ještě?

                  0 0
                  • xshreck  

                    Já bych řkl že se ořech roztáhne a proto se dotkne zubů v náboji.

                    Proto tam jsou obtisklé

                    0 0
          • Concorde  

            Nic z toho. Když se praporek opřel o nalomenou část toho těla ořechu, tak se prasklina rozšířila a dotklo se to rohatky. Ano, je to hodně nalomené. Divím se, že jsem zatím vždycky dojel a ořech fungoval relativně v pohodě. Kdybych nesundal kazetu, tak si toho nevšimnu.

            0 0
        • Concorde  

          Když už, tak bych z tama vzal ocel kterou tam mají, ale i tak to pak vyjde asi na devět stováků. Ten novatec tady seženu za 600, což je pro mě jakožto studenta zajímavější. Proto se ptám, jestli jsou totožné. Na pohled nevidím rozdíl.

          0 0
      • Hnoj  

        Je to ořech pro D882 a nebo D712. Kdyžtak bych měl, napiš.

        0 0
      • Endurix  

        Ahoj,

        Mám s nábou SB 712 naprosto stejnej problém, akorát jsem na tu prasklinu přišel dřív takže neni tak velká.

        Momentálně mám v reklamaci už druhej ořech kterej prasknul stejným způsobem. Kažedej vydržel cca sezonu.

        Pokud budou mít ocelovej ořech tak jdu do něj, už mě to přestává bavit furt reklamovat.

        0 0
        • Petr78  

          Tak tyto ořechy se jim fakt nepovedly.

          Když vidím jak málo materiálu je mezi uložením praporku a vnitřní dírou, tak se nedivím, že to praská.

          Ale divím se, že to nepřišlo divné inženýrům v Novatecu.

          Jestli to vůbec testovali na pevnost…

          Hned jsem zjišťoval, jak je na tom hliníkový ořech TS-2 u Crossridů 2013 a tam je naštěstí „masa“ dost. Tam to snad nepraskne.

          Ikdyž taky nejsem šťastnej z hliníkovýho ořechu.

          To fakt nebyl dobrej nápad dělat tuto součástku z hliníku.

          Kazety se do toho zakusujou, praská to,…

          To je teda inovace…

          0 0
          • alinceb  

            Mám hliníkový ořech na nábojích DT Hügi tak minimálně dekádu starých a žádný problém s nimi není. Spíš to bude problém tohoto konkrétního ořechu.

            Kazeta se sice zakusuje, ale když použiješ nějakou s AL unašečem (SLX, ale radši XT popř. XTR), tak taky není problém.

            0 0
            • mastihuba  

              Do al ořechů se seka i xt kazeta. :)

              0 0
            • Vilém  

              Nj, ale u Hugi je ten orech uplne jinak udelanej, tam to takto nepraskne.

              Co se tyce zakusovani, tak do Hugi se zakusuje kazeta uplne stejne jako do jakehokoli jineho duraloveho orechu.

              0 0
            • Petr78  

              Kazeta s Al unašečem je zbytečně drahé a přesto ne zcela funkční řešení.

              Dva nebo tři nejmenší pastorky nebývají na unašeči, takže se s chutí zakusují do ořechu.

              Mnohem levnější a 100% funkční je použití obyčejné kazety a vypodložení zubů na ořechu třeba čepelkou z holítka.

              0 0
        • xshreck  

          výměna kol a tyto předat něžnému pohlaví. praskání vyešeno :D

          0 0
      • MysoK  

        Taktiez po sezone (800km). Uspesne vyreklamovane v RB. A tiez sa mi donho otlacila rohatka. Bolo to na 5mm RU. Teraz som upgradoval na 10mm RU tak uvidime co vsetko praskne ;)

        0 0
    • siskin  

      Tak jsem taky v klubu ,dnes při sundání ořechu jsem zjistil prasklinu na ose zadní náby (D712SB) ,až posléze jsem si všimnul prasklin v ořechu ,vypadá to že jsou miniaturní u všech praporků ,ještě mě zarazilo jakési poškození z vnějšku ořechu ,od čeho to může být? Jak vyklepnout osu z těla náboje ,zkoušel jsem gumovou paličkou ,ani se nehla mrcha. A kde seženu osu+ořech? Náboje mám cca 3roky ,takže po záruce..

      0 0
      • Vilém  

        K te druhe fotce. To je prolis branici pootoceni pera vracícího praporky.

        0 0
        • siskin  

          Jo díky ,jsem si říkal že to vypadá nějak moc souměrně :-)

          0 0
          • tonik666  

            Kup si rovnou ocelovej. Light steel typ B2 stojí okolo 750. Já ho bral z Rideko.cz. Pokud by sis chtěl prohlídnout tabulku kompatibilit, tak ji má novatec na webu.

            0 0
            • siskin  

              jo ,už to řeším s Hnojem.

              Díky

              0 0
            • Singlespeed  

              Ocelový z Rideka vydrží stejné kulové jako ten hliníkový, takže nebrat žádný a raději přeplést na něco použitelného:

              http://www.bike-forum.cz/…l-46559.html

              0 0
              • siskin  

                Tak tos mě moc nepotěšil ,chtěl jsem vzít ten ocelovej ,přeplítat se mi to zrovna nechce..

                0 0
              • metr-x  

                Za poslední měsíc jsem poslal 4 prasklé ořechy a jeden celý náboj na reklamaci. Sám mám záplety na tomto náboji a nechám si je jako záložní.

                Mi už došla trpělivost a napletl jsem si kola na DT350.

                0 0
      • Hnoj  

        Mam skladem ořechy i osy. Kdyžtak emailem.

        0 0
        • siskin  

          Už jsem ti psal ,kola jsou od tebe.

          0 0
        • siskin  

          Hoši ,jak dostanu ven tu osu z náby? Buším do toho paličkou a ani se nehne mrcha.

          0 0
          • tonik666  

            Osu nevyndaváš, jen stáhneš ořech, ne? šlo to rukou, výměnu jsem určitě dělal bez nářadí. Teda u 812SB, al to by mělo být stejný.

            (osa drží mezi ložisky náboje a ořech jde stáhnout, viz zde

            snad jsem pomohl, teda jestli jde jen o výměnu ořechu

            0 0
            • siskin  

              mám naprasklou i osu ,takže musí taky ven. Ale díky ,snaha se cení :)

              0 0
          • Vilém  

            Sndas orech a vyklepnes i s loziskem na levou stranu. Pak z ni sundas to lozisko a koncovku a muzes s ni vyklepnout lozisko pod orechem.

            Na vyklepavani je dobra gumova palicka, nebo aspon pres nejaky spalik tvrdeho dreva ap.

            0 0
        • dua  

          Na kolik výjde cca ta osa? Že ji mám prasklou jsem zjistil náhodou, když jsem vyndal kolo a odpadla kazeta s ořechem, dal jsem to tam zpátky, po protočení prasklina zapadla a odjezdil jsem na tom Rychleby i Beskydy, tak nevím, jestli to má cenu řešit, když jsem na biku seděl 10× letos.

          0 0
          • McBlacky  

            to jsi měl kliku, protože většinou při tomhle provozu netrvá dlouho a praskne i ořech, mrkni na něj, budeš ho mít nejspíš už naprasklý

            0 0
            • dua  

              Ořech jsem již jednou měnil, snad před rokem

              0 0
          • Hnoj  

            Osa je za 200Kč. Skladem.

            0 0
      • georgio  

        Zkousel jste nekdo typ B1, udajne updatovane reseni se 4mi praporky?

        http://www.rideko.cz/…y-nova-verze

        0 0
        • Georrge  

          až se mi taky vyjebe ořech, tak určitě zkusím tuhle verzi, určitě to s ní bude lepší :)

          0 0
        • Palo TT  

          Pri rieseni reklamacie (naboj Force) som dostal naboj s tymto novym orechom, zatial drzi, ale ho mam len kratko.

          http://forum.mtbiker.sk/post849287.html…

          0 0
        • tonik666  

          K dostání je teprve krátkou dobu, na Rideku tho ještě tam měsíc zpět neměli na eshopu.

          Taky je vtipný, že tam mají upozornění výrobce že duralový ořech nesmí na kazety bez unašeče – na druhou stranu, tenhle ořekch by už měl mít ocelovou planžetu, takže by to mělo být jedno…

          0 0
          • McBlacky  

            vtipný spíš je to, že než jsi ho dojebal kazetou bez unašeče tak stejně dřív prasknul ;-)

            0 0
        • georgio  

          tak uz ho mam na kole…jeste jsem netestoval…oproti puvodnimu ma hodne tichy volnobeh…skoda, snad tedy aspon vydrzi dele :)

          0 0
    • ZejdlaCZ  

      Zdravím … dovolím si použít tohle vlákno, protože mám stejný problém

      Dostalo se mi do ruky na opravu kolo jednoho kamaráda a je tam nába s tímhle ořechem … a co byste řekli … praskliny u praporků … :/ :/

      Můžete mi prosím doporučit nějakou alternativu, kterou ho lze nahradit ?? … díky

      0 0
    • Cavendish  

      Zdravím, máte někdo zkušenosti s výměnou ložisek u ořechu náboje Novatec F482SB-SL? Trochu mě přidrhávají ložiska a chtěl bych je vyměnit. Ořech jsem si stáhnul z náboje, z čela vytáhnul tu černou prachovku a teď přemýšlím, jak dostat ven ložiska. Nenapadá mě, čím bych je mohl vyrazit ven. Díky za zkušenosti.

      0 0
      • Vilém  

        Pokud je duralovy, tak bych ho nahral a klepl s nim a pevnou podlozku.

        No a nebo vytahovak lozisek.

        0 0
        • Cavendish  

          Je duralový, ale nevím jestli by povolili tak lehce. No vytahovák nemám a pořídit si ho by bylo dražší než nový ořech. Ložiska mám doma, byla by škoda kupovat nový.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Čím je nejvhodnější mazat mechanismus volnoběhu? Vazelína by asi ty západky zalepila a nepružily by, předpokládám. Možná hustší olej?

      0 0
      • Cavendish  

        Převodový ideální :) já v nouzi používám 10W-40 co mám do auta

        0 0
        • Smazaný účet  

          Zatím jsem zkusil 80W, ale přijde mi to pořád moc řídký, aby se postupně nedostal přes tu jednu prachovku okolo ořechu…

          0 0
          • Cavendish  

            Tak to chce tak jednu kapku pod praporek. Ta se pak roztahá po praporku a udělá film. Nic nikam nepoteče

            0 0
            • Smazaný účet  

              To jsem právě myslel, že je potřeba významně víc – přece jen s ohledem na to množství zubů v náboji.

              0 0
              • Cavendish  

                Ne-e maže se jen ten kloubek praporku. Tam dej olej a jen trochu. A ten tisíci hran v těle náboje můžeš namazat vazelínou podle toho, jak moc to chceš mít cvrček nahlas.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  No a teď jsem právě úplně zmatenej. To se pak zase smíchá, ne?

                  0 0
                  • Cavendish  

                    A bude husté mazivo tak akorát :) a nebo pod praporek použij tak vazelínu, ale jen malinko.

                    0 0
      • scota  

        vazelínou na praporky Shimano, DT Swiss apod.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.