• miraSKS

    Zdravím všechny cyklisty :)

    Před pár měsíci jsem se vydal na trip do Chorvatska, a dneska jsem konečně dostříhal video, tak se můžu podělit o zážitky i s ostatníma :).

    https://www.youtube.com/watch?…

    0 0
    • Doomek  

      Not available dude ;-)

      0 0
    • SloM  

      Pro mobil je video nedostupne. Ale to je fuk.

      Muzu poprosit o info treba do zprav? Mozna se letos taky vydame. Zajima me hlavne: trasa, problemy na ceste, cas na trase, jak resit prespani (spacak, stan?), je to schopny ujet mene trenovany clovek, ubytovani na miste (resit predem?), cesta zpet. Pripadne jakekoliv jine informace.

      Diky

      0 0
      • Seky  

        Jestli chceš někam vyrazit doporučuju nic neřešit a hlavně vyrazit. Nejhorší smrt je z vyděšení. Sbal si co si myslíš, že budeš potřebovat a vyjeď si to vyzkoušet na víkend někam pár kiláčků za barák a uvidíš jestli se o sebe dokážeš postarat. Výbava se ti pak utříbí, uvidíš co máš navíc a naopak co ti schází. Vodu musíš doplňovat cestou, brát si sebou žrádlo je pitomost, stačí jen 2–3 tatranky jako železná rezerva, ostatní je nejlepší kupovat vždy cestou vše čerstvý a a rovnou sežrat. Základem je dokázat se v zahraničí alespoň malinko domluvit a mít něco na kreditce, pak se vyřeší všechno.

        V létě jsem vyrazit na cestu z Benešova do Grada v Itálii. Strašně jsem to řešil, nechal si radit od lidí co jeli se mnou a jeli to už po několikátý. Pak jsem se nechal uchlácholit skoro nic neřešil nic si neval s tím že oni vše ví. Nakonec se ukázalo, že ty jejich rady byli akorát pěkný nesmyly, kterým ovšem oni zcela věřily a že s nima nevydržím víc jak dva dny a to jsem mega flegmatik a nedal jsem to. V Pasově jsem jim řekl nazdar, šlápl do pedálů a ujel jsem jim. Už v Shardingu, mi došel adrenalin a začalo takový to sumýrování, kdy jsem si říkal, co já jsem to za hovado, nevim kde jsem, skoro nevim kam jedu, nemám kontakt na lidi co nás z Grada povezou domu, nemám mapu, nemám naštudovanou cestu, jsem někde úplně v prdeli v Rakousku a sám, (venku je +40°C a já mám vodu max. tak na 2 hoďky) – to jsem nevěděl, nevím kam dojedu, kde budu spát, co je cestou, jestli si někde nakoupím a přede mnou cca 500 km do cíle včetně přejezdu Alp. K tomu to byla moje první taková cesta absolutně bez zkušeností, natož v Alpách, kde jsem před tím nikdy nebyl. Prvotní paniku a zděšení jsem zahnal urputným odhodláním, že s těma debilama už nepojedu ani vteřinu a jel jsem dál co to šlo. Pak to bylo už jen skvělý. Když jsem pustil vše za hlavu a začal v těch 40 stupních používat chladnokrevně hlavu tak šlo vše skvěle a bez nejmenšího problému. Člověk musí bejt trošku přidrzlej nebát s zastavit zeptat jestli mu neporadí cestu, jestli si může natočit vodu z kohout ku do bidonu atd. Všade byli milí přátelští, a po cestě jsem potkal a svezl se se spoustou jiných cyklistů, kdy jsme si vyměnili typy na kempy, hostely a jiné cestovní tipy. Prostě idylka, o kterou bych s těmi pitomci byl ochuzen.

        Letos jedu znova, sólo do Splitu, nebo někam poblíž, cíl je zatím spíš orientační, nic neplánuju, cesta se najde cestou a co tam uvidím až tam budu.

        0 0
        • SloM  

          Díky za reakci. Určitě si to nejdříve zkusím „nanečisto“. Chystám se na cca 5–7 dní po ČR, kde prakticky není problém kdykoliv sednout na vlak a vrátit se. Já to zas mám tak, že se rozhodnu a jedu. Pak se občas stane, že si něco zapomenu doma a musím řešit operativně. Jen by mě zajímalo (kdo ma zkušenost) jestli je vhodné spoléhat na to, že mě někdo nechá přespat na pozemku (na vesnici). A druhá věc, jak řešit zajištění kola, např. při nakupování.

          0 0
          • novas752  

            Přespat na pozemku v ČR vůbec není třeba. Já jsem jel jen pár dvou a trojdenních vejletů a spal jsem na střeše pohraničního bunkru, na rozhledně, v turistickém přístřešku, jen tak na louce s pěknym výhledem v trávě… Kdyžtak je v každý druhý vesnici autobusová zastávka. Vozim třísezónní spacák, alumatku a nějaký termoprádla (čepice je důležitá) a stačilo mi to i v sedmi stupních a slušnym vichru co valil mraky přes hřeben Orliček, akorát bylo ráno všechno mokrý no. :)

            Nakupování je nejjednoduší ve dvou a více lidech – jde jeden, druhý hlídá a naopak, ale dá se to i v jednom. Před každou sámoškou je nějakej stojan, kolo zamkneš a na rychlo vlítneš dovnitř a jdeš na jistotu – já jezdim na rohliky s debrecínkou a pití. :) Na oběd se zastavim v restauraci se zahrádkou nebo s výhledem přímo na stojan/kolo.

            0 0
          • favorit.  

            spaní – já to dělám tak, že když nikdo nevidí kam jdu spát, tak ani neví kde spim, páč je tma, a tim pádem mě za to ani nikdo nezprcá. Člověk se s tim prostě nesmí tak *****. Nejlíp si někde ustlat, nikoho neotravovat, nikomu nepřekážet, nedělat a nenechat po sobě bordel a pak je to na pohodu všude.

            0 0
            • makaltom  

              dělám to stejně, ale už jsem otevřel ráno oko a uviděl jak vedle mě sedí dědek, Spal jsem mu totiž na stole v zahradním altánku a on tam chodil každé ráno vypít kafe a vykouřit cigáro než dojde ke slepicím. Prej mě nechtěl budit, ale když už jsem vzhůru, tak že mi udělá kafe.

              0 0
              • favorit.  

                loni v Srbsku se takhle ráno vedle mě pásli koně a osel :))

                0 0
              • Peslezedirou  

                Supr,krásný ráno :-)

                0 0
                • makaltom  

                  ve skutečnosti je každé ráno úžasné, ale někdy to prostě „nevymyslíš“

                  jinak jsem s dědkem neprohodil ani slovo, nalil mi z konve do starýho hrnku strašně silný kafe, poděkoval jsem a pak bylo jen ticho a koukali jsme do mlhy. Za deset minut vstal a bezeslov odešel.

                  0 0
      • favorit.  

        záleží kudy chceš jet. Podle mě jsou dvě dobrý varianty.

        – přes jižní Moravu směr Vídeň a pak akorát přejet hřeben Alp někam směr Terst/Slovinsko. Z mýho pohledu je tu trochu voser Vysočina. Jsou to takový ty kopce „stokrát nic zabilo vola“.

        • anebo Linz směr Benátky. To máš v podstatě přes dva kopce v Alpách, přejet Českou Sibiř a Šumavu (ale to je v pohodě, když jedeš přes Krumlov a Vyšší Brod)

        Spaní všude v pohodě, jsou to zbytečný obavy. Nejlíp jet nalehko (ale je to jen můj názor. Někdo to možná vidí jinak). Ujede to kdokoliv, jen je to otázka času a jak moc se bude stavět (kamarád to jel z Krumlova do Benátek za 27h – cca 550km, ale to už je trochu uchylarna :) ).

        Počítej jen s tím, že v Rakousku se v neděli nepracuje, obchody maj zavřeno.

        0 0
        • Smazaný účet  

          favorite, nepřemluvil bys toho kámoše aby sem prsknul trasu, pomýšlel jsem na něco podobnýho jako malej kondiční testíček, jestli má a nebo nemá smysl uvažovat o transcontinen­talu. Samozřejmě vím o Alpe Adria Radweg ze Salzburgu do Terstu, ale zdá se mi, že vede zbytečně přes Villach oklikou.

          0 0
          • Fran-tic  

            no pokud bych se na takovou stíhací jízdu dal, tak urcite mimo cyklostezky. co jsem jel Brno-Viden-Slovinsko-Krk, tak ty cyklo se strasne motaji a nejrychlejsi je vzdycky to strelit po ceste. To se mi potvrdilo, kdyz jsme jeli do monaka, akorat cesta kolem dunaje a inu na insbruk utikala rychle a v italii na gardu to taky ficelo :)

            0 0
            • favorit.  

              no, já jezdim jen podle automap :)

              0 0
              • Fran-tic  

                taky jsme měli automapu, ale někde se hodí vědět o zkratce nebo boční cestě např stoupání na Brener nebo když jsme jeli do Cortiny, tak cyklostezka byla ještě fajn :)

                0 0
          • favorit.  

            neni na BF a ani na FB moc nebejvá. Ale co vim, tak jel Linz – Obertauren. Pak si akorát nejsem jistej jestli to dával přes Katschberg (to spíš) anebo Lienz.

            Na čtyři Snickersky a dvě zastávky v McDonalds. A zpátky Studentem.

            Každopádně ten rok (2015) mu to celkem jezdilo. Byl i sedmej na 1000mil

            0 0
            • Fran-tic  

              doplním to trošku – vraceli jsme se přes Veronu a Vincenzu směrem na Brno, fajn cesta byla směr Feltre – Belluno – Cortina (rozhodně doporučuju, prostě Dolomity :) ) – potom jsme kopírovali řeku Drau až do Spittal an der Drau – Katschberg (opravdu brutální kopec). Potom směr Murau – Judenburg – Leoben – my jeli na Vídeň, ale na Mariazell se to da taky fajně projet.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Díky za info. Mimochodem, HellKitty je fakt pěkná:-)

              0 0
              • favorit.  

                Dík :)

                Ted mam místo ní v dílně Darth Vadera. Letos chci jet na východ, tak at neprovokuju

                0 0
    • aymara70  

      Pěkný :-)

      0 0
    • budulin666  

      Inspirativní, Já přemýšlím projet Rumunsko..

      0 0
    • Alojs01  

      Hezký video… Pěkná cesta… :-)

      0 0
    • DanMaxbike  

      Ahoj, co jsi to měl za nosič na sedlovku, vidím že jsi ho měl celkem naložený, nebyl s tím žádný problém ? Jinak moc pěkné video, něco podobného mě taky celkem láká, ale zatím si vystačím s ČR.

      0 0
      • miraSKS  

        Nosič Sport Arsenal 220, na něj přímo dělaná brašna Sport Arsenal 550. Mají to ve spoustě i kamenných obchodů, ale co jsem oblítal v Přerově / Olomouci, tak dost drahý, dohromady tak za 1 800. Mám to z bikeprodejna.cz, vyzvedával jsem na Praze 8 za 455 Kč za nosič a 615 Kč za brašnu.

        0 0
        • Pavel  

          Tak přesně ten podsedlový bastl od Arsenalu mi na hřebenech Rychlebek v tom sváru praskl… Ještě, že brašna měla popruh, takže jsem ji hodil přes rameno a opatrně se vydal dolů do civilzace shánět náhradu. Nakonec se mi v Jeseníku v třetím cyklošopu podařilo sehnat jiný. „Noname“. Ale vypadá skoro stejně jako ten „origoš“ :-D Prostě dopoledne na ty nosiče nějakej šikmoočko v Čajně lepí samolepky Sport Arsenal a odpoledne má lepič volno. :-)

          0 0
          • Ervum  

            Taky ji beru na delší expediční výlety SA 220+550 a moje svary drží dobře. :-) Jen mně štve že ta zapínací spona na sedlovku se hrozně nasazuje, je tam krátky šroub a tak ho musím vždy skoro na poslední závit vytočit a pracně ho tam nasazovat, a to pod to už nedávám ani žádnou gumovou podložku, protože bych ji tam nedal, jen to lehce obtočím izolačkou abych si nepoškrábal sedlovku. Ale jinak sem s tím už zajel cca 2k v pořádku.

            0 0
            • Jezevec70  

              Buď rád. Známému už takhle praskly dva nosiče na sedlovku. A to nejezdí moc terénem.

              0 0
    • Sodoma  

      Líbilo. Musel to být krásný výlet.

      0 0
    • Picino  

      parádní video, snad se taky někdy přemluvím a dám to.

      0 0
    • lutte3  

      Pekny vylet, jen na me moc civilizace :)

      0 0
    • Yura  

      Tady asi bude hodne dulezity, jestli je clovek pohodar, spis flegmouš a nebo naopak stresař, nervak apod. V takovem pripade bych se do takoveho cestovani na kole moc nepoustel, bo to cloveku muze sebrat klidne 10 let zivota a to doslova..

      0 0
      • lutte3  

        Zkus to rozvest, proc by takovej vylet mel cloveku sebrat 10 let zivota :)

        0 0
        • Carloss  

          třeba když si jdeš rychle koupit vodu a malou svačinu a po návratu z obchodu zjistíš že nemáš na čem odjet.. nemáš si co obléct, obout, prší, je ti zima… jsi 500 km od domova, 30km od vlakového nádraží… začíná se stmívat… To ti vezme i 20 :)

          0 0
          • lutte3  

            No, tenhle stres sem mel prvni tyden – dva v zahranici, protoze ti milion lidi rekne ze te vsude okradou a pak zjistis ze to vubec neni pravda a i kdyby nema cenu se tim stresovat. Ke konci vejletui uz jsem byl 2500km od domova, bez poradny mapy. bez gps a s 30eurama v kapse a vubec to neprozival, je to o zvyku :)

            0 0
            • jIrI___  

              Jsi měl štěstí. Nás upozorňovali, že na Korsice máme parkovat jen na vyznačených parkovištích a už vůbec neparkovat na, na první pohled opuštěných, pláccích u silnic v horách daleko od vesnic. A my jsme na jednom takovém plácku druhou noc zaparkovali a nějaký dobrák nám za to prokopl čelní sklo na autě. Další nervy pak byly s autorizovaným servisem, protože s takovým přístupem, jaký předváděli, jsme tak tak stihli trajekt na pevninu (z původních slíbených třech dnů opravy se nakonec vyklubalo devět dnů). Takže v tomhle případě to varování pravda byla :D

              0 0
              • lutte3  

                Spal jsem na 30 ruznych mistech a ani jednou problem v celem Spanelsku. Korzika je vyhlasena, kamos tam zazil dobrej horor.

                0 0
                • oddie  

                  Korsiku šla žena zcela sama, spala kde to zrovna vyšlo, a nikde žádnej horor se nekonal, budu se jí muset zeptat, co dělá špatně…

                  0 0
                  • JSt  

                    na korsice staci davat pozor na prasatka. ;-)

                    0 0
                  • lutte3  

                    Tak to je spis o smule a je rozdil bejt nekde schovanej v horach sam na trailu a parkovat s multivanem nekde u silnice. Kamosovi se stalo ze prijela banda, rozsekali jim auto a zmlatili je.

                    0 0
                  • Stingray  

                    Domorodci tam jsou takové divočejší povahy. Nám se tam nic nestalo,ale známému tam v devadesátejch letech prostřelili koleno a kámošovi před dvěma rokama tam zastřelili chlapa na chodníku přímo před nosem.

                    0 0
                    • 01carbon  

                      hleděl jsem tam do uříznuté dvouhlavňové brokovnice (asi teda – lauf fí cca 15mm) s týpek měl na hlavě moto přilbu se spuštěným hledím.

                      0 0
                      • Stingray  

                        Tak tam je národní sport prostřelovat dopravní značky a posílat kradený auta do propastí.

                        0 0
        • Yura  

          Rikam, ze za predpokladu jestli je dotycnej nervak a stresař. V takovem pripade ses celou cestu na kortizolu a adrenalinu. Coz telo slusne vyzdime…

          0 0
          • lutte3  

            Stresar uplne nejsem ale chapu tvoji pointu. Mam za sebou 3 mesicni cestu a ty nervy tam obcas jsou i kdyz jsi pohodar, k tomu slusna fyzicka zatez. Kdyz sem prijel mel sem slusnej syndrom vyhoreni, ale spis z pohledu toho ze navrat do normalniho zivota a stereotypu byl tezky, pocas cesty jsem byl v pohode.

            0 0
            • Yura  

              Netusim jakou „cestu“ myslis, ale v pohode jsi mohl byt prave diky vsem tem hormonum, ktery telo pumpuje jak o zivot, kdyz ses dlouhodobe pod psychickym/fyzickym stresem..

              0 0
              • jecnak  

                Proto je nejlepsi prdet doma na gauci. Akorat je pak otazka, co se pak zmeni, kdyz clovek prdi do hliny.

                0 0
                • Yura  

                  No jasne to je klasika co. Butto jet pres evropu na kole a nebo prdet na gaucu… Z extremu do extremu.. Ja jen prsote rikam jak to je..

                  0 0
                  • jecnak  

                    Tak jet po Evrope snad neni zadny velky dobrodruzstvi. Kdyz clovek neni blbej, tak si predem neco malo nastuduje, pak si to zkusi na necisto u nas na dvorku a pak teprv vyrazi. Jezdival jsem s brasnama hned po skole a bylo to fajn. Dodnes na to rad vzpominam. Dneska sednu do auta a jedu klidne ze dne na den za dobrym pocasim a na miste pak jen doresim ubytko. Zrovna cesta k mori je uplna klasika a jel bych to klidne i s detma od kempu ke kempu a obcas nejaky hotel nebo zimmerfrei. Krizovka se samozrejme obcas objevi, ale to se ti muzes stat i cestou z prace.

                    0 0
                    • Yura  

                      No tak jiste. To me vubec neprekvapuje, ze nejaky vejlety na kole k mori jsou uplna brnkacka. Co to je pro borce z BF…

                      0 0
              • lutte3  

                2000km pres Spanelsko na MTB v lete, odkazan sam na sebe, prvni takova cesta. Vidis, tohle me nenapadlo a zni to logicky. Stres to byl kazdopadne. Fyzicky – teploty hodne casto nad 35°C, kopce a nutnost spravne se rozhodovat (malo vody). Kazdopadne silny zazitek a urcite bych zase vyrazil!

                0 0
                • Yura  

                  Ja sem zase tady u nas potkal na kole nejakeho Madara co jel pres celou Evropu a ten mel ruce a xicht spalenej od slunce jak to vidis ve filmech, kdyz nekdo leze mesic pousti. Dobrej magor, ten jestli dneska neskoncil s rakovinou kuze, tak ma fakt stesti heh..

                  0 0
                  • lutte3  

                    Neco delal spatne, ja to objel s 1 malym 50kou kremem. Prvni mesic sem mazal poctive a pak uz jsem byl opalenej a spaleni hrozilo max na nose.

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Ono hlavne v tech vysokych teplotach dole na jihu a pri te zatezi se clovek neuveritelne poti a pak je jakykoliv krem stejne zbytecny, do par minut pot vsechno smyje a novy krem nejde natrit jak je clovek oslizly. Po par dnech jsem to vzdal.

                      0 0
              • JSt  

                jako temer vzdy pises uplne nesmysly. kazdy rok jedu na nejaky vicetydenni vylet na kole kde je predem dany akorat start a cil. oproti beznemu zivotu doma je to vzdycky absolutni relax a pohoda. jediny, co to muze trosku pokazit je akorat telefonat z prace. ;-)

                po navratu se z takoveho vyletu mi dobry tyden trva, nez se prizpusobim psychicky narocnejsimu, beznemu zivotu.

                jen pro zajimavost se te zeptam, kolikrat jsi podnikl podobny tyden+ vylet. ;-)

                0 0
                • Yura  

                  Jake nesmysly pisu? No tak asi nepatris mezi stresare a nervaky.. Patris mezi elitu a nadlidi z BF. Ja bohuzel ne..

                  0 0
                  • pepek  

                    Tak brzdi trochu s těma steroidama, pak tu váhu musíš furt vozit s sebou.

                    0 0
                  • JSt  

                    ja ti rikam, ze v kazdodennim zivote mas nesrovnatelne vic stresu nez na vylete.

                    jinak jestli jsem to spravne pochopil, prezentujes tu jen sve domnenky nepodlozene osobnimi zkusenostmi. narozdil od tech, kteri tu pisi opak. ;-)

                    0 0
                    • Yura  

                      jake domnenky? Prave naopak, kdyz me odrovna jeden den na kole( na trase s kopcema) na tyden, tak si nedovedu predstavit na tom kole jet mesic v kuse. Tzn.. ne kazdej na to ma fyzicky nebo i psychicky. To ze ty tu napises, ze to pro tebe neni problem znamena, ze to nebude problem pro ostatni? To je jen tvoje domnenka..

                      0 0
                      • JSt  

                        to neni moje domnenka. to je realita. nekdo ujede za den 600km, jiny 100km, nekdo dalsi treba jen tricet. takze fyzicky na to jet na kole ma kazdy a kdo neni shnily, ma na to i psychicky. ;-)

                        ono neznam nikoho, kdo by podnikl prvni delsi vylet na kole a ten byl jeho posledni. ale znam spoustu lidi, kteri se k necemu takovemu nikdy neodhodlaji. ;-)

                        0 0
                        • makaltom  

                          souhlasím, je to potom jako droga. Poprvé jsem jel v patnácti a od té doby mám pravidlo alespoň jednou ročně na minimálně týden vyrazit někam pryč. Patřím k těm co jezdí na divoko a spí po škarpách, ale už jsem taky přespával u dobrých lidí v obýváku, v soukromém karavanu, v garáži … lidi rádi pomůžou. Jen mě ještě nikdo neznásilnil … svět tam venku je jiný než v televizi.

                          na zakládajícího:

                          obdivuju tvoji trpělivost něco natáčet. Já cestování tak propadnu, že občas nepřivezu ani jednu fotečku. Loni jsem se hodně na focení soustředil a nafotil jsem asi 20 fotek od Baltu.

                          0 0
                          • Pavel  

                            S tím „Jen mě ještě nikdo neznásilnil“ se chlubíš anebo si stěžuješ? :-D

                            0 0
                      • mr.antik  

                        Já furt nevim, co je na jízdě na kole tak stresujícího? Chápal bych, kdybys třeba někde musel být na čas, trajekt, vlak, a všecko se hroutilo 5 dnů dopředu, musel jsi nějak improvizovat…

                        Jinak jen šlapeš a čumíš okolo… do blba…

                        Větší level bude samozřejmě když máš za někoho zodpověnost (manželka, děti)…

                        0 0
                        • puka  

                          Pokud máš už rezervované hotely pár dní dopředu, tak to chápu. :D

                          0 0
                          • mr.antik  

                            Tak zaplacený hotely to je to co tě stresuje, ne? musíš ujet kilometry, nesmíš se ztratit…

                            0 0
                            • oddie  

                              Prostě když si zarezervuje hotel, tak se pak celou dobu stresuje, aby ho našel, byl tam včas, no a když si ho nezarezervuje, tak se celou dobu stresuje, zda vůbec nějaký najde a kde bude spát. Jak se říká opaku win-win? :)

                              0 0
                              • skorpion  

                                s kamaratmi sme to robili povodne tak, ze sme niekam dorazili a hladali ubytovanie (hotel, penzion – co najlacnejsie). Potom, co sa rozsirili smartfony bookujeme na den dopredu (napr. booking.com). Je to lepsie ako chodit od dveri k dveram. Rekord bol 2 hodiny klopani, hladani a odmietani (1 noc? sorry!). Vacsinou sme ale nasli do 15 minut. Dalsia moznost je najst miestne turisticke info centrum a poziadat ich, nech daju nejaky tip, eventualne casto ochotne aj penziony obvolaju.

                                0 0
                                • lutte3  

                                  Takovy obstrukce kvuli 8 hodinam spanku. Zalehnu nekde u potoka kde me nikdo nevidi a rano razim dal. :))

                                  0 0
                                  • skorpion  

                                    ano, ale musis tahat kopec veci. My jazdime s 30l batohmi (6–9kg). A nie je to cesta k moru, ale tyzdenna etapovka v Alpach. Princip s ubytovanim je vsak ten isty. A ako pisem, vyhladat ubytovanie, resp. zabookovat je vacsinou otazka 15 minut.

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      No je to asi trošku jiná kategorie než se tu řeší… Už jen zkus tohle aplikovat někde mimo alpy

                                      0 0
                                      • skorpion  

                                        napriklad kde? Hotely a penziony su vsade. V Europe nie je moc miest, kde na nejaky 50km nenarazis.Mozno v severskych krajinach, ale nie cestou k moru.

                                        0 0
                                        • JSt  

                                          byt odkazan na spani v hotelu a bookovani pres telefon by mne docela kazilo vylet. ;-) ale kazdy to ma jinak. ;-)

                                          0 0
                                          • skorpion  

                                            to bolo na margo toho, ze niekto vyssie pisal o strese pri hladani/rieseni ubytovania pod strechou. Ja v tom nevidim o nic vacsi stres nez spat vonku. A uz vobec nie s modernymi technologiami. Spat pod hviezdami je fajn a mam to rad. Ale ked ti napriklad 3 dni a noci prsi a mas 5–15 stupnov, tak to uz taka romantika nie je :-)

                                            0 0
                                            • mr.antik  

                                              Nemá smysl to řešit, jsou to jiné disciplíny, která tě nutí vybírat trasu podle hotelů (který jsou navíc v patřičný sezoně otevřený) a v případě nějakých neturistických prdelí tě nutí zajíždět do měst nebo k hlavním cestám, nebo řešit cenu (což na 30 nocích už může být dost provar dát si pár hotelů po 90E

                                              0 0
                                              • lutte3  

                                                Tak tak, neda se rict ze je jedno lepsi jak druhy. Kazdy ma svuj smysl a specifika a bude jinak vyhovovat pro jine lokality a jinym lidem.

                                                0 0
                                                • JSt  

                                                  pokud si s sebou vezes spani, kdykoliv muzes zakotvit v hotelu. ;-)

                                                  0 0
                                    • oddie  

                                      To je fakt. Se spacákem s karimatkou a plachtou to bude vážit o kilo víc, a dokonce bude možná třeba vzít si 35 litrový batoh místo 30 :)

                                      0 0
                                      • skorpion  

                                        poradis spacak, karimatku a plachtu vaziace spolu 1kg a zaberajuce objem 5 litrov? Nie teoreticky objem, realny. Pocitaj s dazdom a teplotamy okolo 5–10 stupnov. Ja mam ultrilight vybavu, ale do tychto parametrov sa nedostanem.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          spacák sir joseph minimis

                                          tarp sea to summit ultra nano sil 2×2,6

                                          thermarest neo air krátká, jen na torso

                                          A máš to v kupě:-)

                                          0 0
                                          • skorpion  

                                            kratka karimatka + tarp + perovy spacak v dazdi. Kolko noci planujes spat v mokrom spacaku?

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Tak za prvé, ptal ses, jestli trojkombinace spacák, károška a plachta se dá stlačit pod kilo váhy a pět litrů objemu. Myslím, že dá, což jsem ti dal na příkladu těch věciček v mém odkazu.

                                              Za druhé, to už je otázka zkušeností a strachu. Strach tě nutí si sebou brát příliš mnoho věcí. Nemá cenu tady dělat ramena a psát kde jsem všude byl a vypisovat místa kde jsem spal, ale asi takhle. Moje nejdelší cesta byla asi tři měsíce,spal jsem každou noc a jasně, někdy mi byla zima, někdy mi bylo i mokro, ale tak buď jsem z tuhýho těsta a dám to a nebo sedím doma na prdeli. Co se týče letní Evropy na kole, tady mi stačí lehoučkej žďárák, dovnitř hedvábná vložka do spacáku a slabá péřovka. Pokud zrovna prší, no tak se kousnu a na kole dešti ujedu a nebo se vždycky najde nějaká zastávka, seník, bankomat ve vestibulu atd.

                                              0 0
                                              • skorpion  

                                                kombinaciu si dal sice peknu, ale co z toho, ked je nepouzitelna (vid. druhy odstavec)

                                                durha vec je, ci chces ist dovolenku, dobrodruznu cestu, alebo survival. Kazde je o niecom inom. Nevidim dovod vedome a dobrovolne spavat v niecom studenom a mokrom. Mozno ho mas, ja ti ho neberiem, ked ta to bavi, kazdemu podla chuti. Ja chcem spat v teple a suchu, cize volim bud penziony, ked chcem ist co najlahsi, alebo pod sirakom, ked mi nejake to kilo a objem navyse nevadi.

                                                A hlavne, ja som tuto debatu nezacal. Len som napisal ako jednoducho vyriesit nocovanie pod strechou na zaklade svojich skusenosti. Nemyslim si, ze bol dovod to niekam rozvijat.

                                                0 0
                                        • oddie  

                                          Hm, budu muset tu plachtu zvážit. Ale i kdyby to bylo 1,5kg, furt je to prd rozdíl.

                                          0 0
                                          • skorpion  

                                            moja vybava: perovy spacak 0,5kg, objem 6 litrov (vyrobcom udavanych 1.5 litra je mozno po slisovani valcom), karimatka 0.35kg, objem 1 liter, bivak 0.5kg, 1.5 litra. Toto su realne vahy a objemy. Cize spolu 1.35kg a objem 8.5 litra. Kedze nic nezabere v batohu priestor idelane, realne mam 32 litrovy Deuter tymto naplneny z polovice. Nejde ani tak ovahu, ako o objem. Ked som takto siel, mal som spacak na riadidlach.

                                            0 0
                                            • oddie  

                                              Minimálně tu plachtu mám placku ve velikosti dvou peněženek, vejde se i do brašničky v rámu, a alumatka se dá pověsit na řídítka. Ten spacák musím někdy zkusit, kolik má objem v kompresním obalu.

                                              0 0
                                              • skorpion  

                                                ale pisal si o 5 litrov vacsom batohu, nie ze budes nieco davat na riadidla ;-) Tak neviem, ako s tou alumatkou. Nie je ani tak dolezity objem spacak ako to, kolko miesta ti zaberie v batohu. Ja som si tiez myslel, ze to zaberie menej miesta, ked vyrobca udaval objem po kompresii 1.5 litra a batoh ma 32. Ver tomu, alebo nie 21 spacakov do toho batohu nedam. Realne 3.

                                                0 0
                                                • JSt  

                                                  kdyz nechces spat venku, hotely si urcite obhajis. ;-)

                                                  0 0
                                                  • skorpion  

                                                    nemam problem spat vonku. Ale reagoval som na nieco ine. Debata sa nejak posunula tymto smerom :-)

                                                    0 0
                                                • oddie  

                                                  Ale nepsal jsem ani o tom, ze budu alumatku davat dovnitr batohu :) Popravde by me to ani nenapadlo, vzdycky jsem ji daval zvenku na veci – na kolo, nebo pesky na bagl… Ale to je fuk, verim, ze i putovani po penzionech muze mit sve kouzlo, akorat ja je beru spis jako nouzovku.

                                                  0 0
                        • favorit.  

                          neni to pro každýho. Samota může být ubíjející :-)

                          0 0
        • Jakobo  

          Tak treba dcera pana Fritzla sla jen na vylet do sklepa pro brambory a vzalo ji to 25 let, ze. A to sla pesky. Takove veci se holt stavaji.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Pise mi to, ze video neni dostupne …

      0 0
      • SloM  

        Neni dostupne pro mobilni zarizeni. Na PC funguje :-)

        0 0
        • Jakobo  

          Staci zadat Request desktop site a znovu nacist stranku, mne to pak na tabletu slo. Jak se to jmenuje cesky netusim.

          0 0
          • SloM  

            „Verze pro pocitace“ v moznostech. Spatne jsem to napsal, myslel jsem verzi mobilni verzi webu. To je jedno, kazdy si poradi jak umi

            0 0
    • Marskatin  

      Pro mě je tam moc Mirka a málo krajiny.

      0 0
    • koko0925  

      To že nevozíš cyklooblečení a nášlapy, to se dá pochopit, ale přilbu by si vozit měl. Jinak chválím.

      0 0
      • puka  

        Přilbu měl na řídítkách, takže se jí nemohlo nic stát. :)

        0 0
      • miraSKS  

        Nad nášlapama jsem přemýšlel, třeba někdy pořídím; helmu jsem používal spíš jenom ve městech a za tmy.

        0 0
    • milan.v  

      V helmě by mu to asi tolik neslušelo …

      Jinak cyklo výkon super.

      0 0
    • JaHo  

      Ahoj, prosím zkušené o rady a názory. Jak to při vícedenní cestě v letních teplotách řešíte s dresem ? perete ho ? nebo jezdíte více dní v propoceném ? Při ježdění více jak 100 km za den víc dní po sobě jsem docela rozedřenej mezi noha, má někdo podobná problém ? co s tím ?

      0 0
      • puka  

        100km za den můžeš ujet tempem 10km/h pokud strávíš na kole 10hodin, takže se nemusíš nikam honit.

        Pokud jsi rozedřenej,tak víc trénuj a nějak to už skousneš.

        0 0
        • JaHo  

          Mám s tím problém i během sezóny kdy mám našlapáno kolem 3–4 tis km.

          0 0
      • oddie  

        Bepanthen.

        0 0
      • aymara70  

        Určitě prát-vymáchat v potoce :-) Prostě se zbavit soli,která tě jinak „sežere“ A sebe samozřejmně taky… Na rozedření nějakou mast-myslí,že se to tu už probíralo-pohledej. A hodně pomáhá holení…tak to tu v diskuzi někde je.

        0 0
      • Manzak  

        K tomu jak jiz rekli spravne predrecnici, jeste muzes vymenit sedlo za nejaky Brooks.

        0 0
        • JSt  

          brooks je imho pro cestovani krajne nevhodne sedlo. zmoknes, nachcije, zmekne, prosednes ho a schne klidne dva dny.

          ono je to sedlo nevhodne vpodstate na vsechno, krom designu. ;-)

          0 0
          • Libores  

            to jako vážně???:)))

            0 0
            • JSt  

              vozil jsem b17 a rozhodne slzu nezamackavam. bylo relativne pohodlne, ale pro me pohodlnych sedel jsou mraky a neni treba jim venovat zadnou peci. ;-)

              0 0
              • Libores  

                ok, já mám zkušenost opačnou. Na hodně dlouhý akce, kdy jedu třeba dva týdny v kuse, bych už nevzal nic jinýho.

                0 0
                • Manzak  

                  Asi tak. A krome toho pokud se nekde podivas na expedicni kola, myslim ze vetsina bude mit sedlo od Brooks. Nastesti zminene problemy mne nepotkaly, sedlo jsem asi 2× mazal zevnitr nejakym voskem na konska sedla, a pokud jsem s nim nekde venku, mam pod sedlem takovou sprcku kterou na noc nasadim a rano zas sundam, jinak se o to sedlo nestaram, a to bys musel delat stejne, nebot i ty plastove sedla dokazou radne nasaknout vodou a jak se na ne posadis po nocnim desti, mas prdel mokrou skrz naskrz.

                  0 0
                  • JSt  

                    mozna v katalogu. ;-) neuvedomuju si, ze by treba nejaky cestovatel kolem zemekoule, ultramaratonec, zavodnik na worl tour apod. sedel na brooksovi. ale vyjimky se urcite najdou. jestli te zminene problemy nepotkaly, nikdy jsi s tim sedlem poradne nezmokl, ze? ;-)

                    0 0
                    • Manzak  

                      Vidim ze fakt nemas Brooks rad, to ale nic nemeni na faktu, ze je to nejpouzivanejsi sedlo na expedicich, a nejakej duvod to asi bude mit, kdyby to bylo jak rikas, asi by to nikdo nevozil. Katalogy neznam, ale muzes kouknout na crazyguyonabike, pripadne YT Sean Conway, z cechu je to https://www.facebook.com/…gpilgrimage/ ktery na tom sedle nasedel pokud vim kolem 50t. km a objel prakticky cely svet..... a mnoho dalsich samozrejme.

                      0 0
                      • Libores  

                        ono je fakt, že v dlouhým silným dešti to může bejt blbý, nasákne to, to je fakt. To je imho jediná vada kožených sedel. Lehký déšť něbo přeháňky nejsou problém, zhora to celkem chráníš tělem a zespoda na to přes brašnu nanacáká. Při silným dešti na to natahuju potah co byl v krabici se sedlem a celkem to funguje. Loni jsem jel 1000mil a nechtělo se mi s tím povllakem babrat, tak jsem jel na SqLab, který mi sedí a dost jsem ke litoval. Nekecám, že jsem měl ke konc prdel tak rozšlehanou, že jsem byl rád za každej kopec, kdy jsem mohl sesednout a chvíli tlačit… to se musí zažít:)

                        0 0
                        • Manzak  

                          Ja to zazil, zaparena a nasledne rozedrena kuze, to se nezahoji do rana ale par dni to trva, clovek pak sedi na jednom stehne, pak na druhym…

                          Ten Brooks se pomalinku vytahuje, aspon ze zacatku, ale proto mas zespoda napinak kterym to zas srovnas.

                          0 0
                      • JSt  

                        to sedlo se mi libi, proto jsem si ho ostatne poridil. ;-) jenze jsem zahy prisel na to, ze je strasne neprakticky. znamena to vezt s sebou specialni klic a krem. pro me to nebylo sedlo na vylety, kde mi stacilo jednou chytit fest slejvak a nez sedlo uplne uschlo, trvalo to dva dny. ani do mesta se mi nehodilo, vpodstate ze stejneho duvodu. necham nekde kolo zamknuty venky, zaprsi a sedlo je mimo hru. proto jsem se ho zbavil.

                        0 0
                        • Manzak  

                          Vzdycky sebou neco vezes, bud klic na sedlo, nebo gel na prdel, zalezi na preferencich daneho jedince. A co se tyka prochcani sedla, mel jsem prochcanou penovou vystelku nejakeho obyc sedla, sednout si do toho po ranu je pro labuzniky, a taky to dlouho vydrzi :)

                          No ale nechal bych uz toho recneni, nemam akcie firmy Brooks, takze to tu nepotrebuju obhajovat, kazdej at si vozi co jen chce.

                          0 0
                          • JSt  

                            pokud mas nejakou papuc, ktera nacuca vodu, je to neprijemny jen pro tebe na ni sednout. ale na vodou nasatym brooksovi se jednak spatne sedi tobe a druhak ho tim dost nicis. ale jako jo, pokud s tim nekdo nema problem a je spokojeny, jedine dobre. ;-)

                            0 0
      • liskin  

        Sundám boty a tak jak su s dresem a vším vlezu do řeky.

        0 0
        • Kuba78  

          takze tam vjedes na kole v ponozkach, helme a s brejlema? nu.. proti gustu zadny disputat.

          0 0
      • JSt  

        zaklad je jezdit co nejvic ze sedela. mne funguje stridat gate s vlozkou a bez vlozky. pokazde si odiras jine partie ******. kdyz ani to nestaci pomuze lehka zmena sklonu sedla. tohle jsem na sobe to nezkousel, ale kamosovi to zabralo. kdyz budes vicedenni vylety jezdit, najdes si svoje zpusoby, jak na kole vydrzet.

        0 0
        • lutte3  

          Jo to stridani s vlozkou a bez mi fungovalo, mohu doporucit.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jako že první den ujedeš dvěstěpade – třista kiláků s vložkou a druhej den si vezmeš gatě bez vložky a dáš dalších tři sta a takhle pořád dál? Nevěřím. Na tohle funguje jenom zen. Bolest je jenom pocit:-)

            0 0
            • Pavel  

              Že se vám do toho montuju – k čemu je vlastně chlapovi vložka? To jako kvůli hemeroidům? :)

              0 0
            • JSt  

              pokud zvladnes ujet dva dny po sobe 300km, nebudes mit s prdeli problemy. ;-)

              0 0
            • lutte3  

              Takovy brutaly jsem nikdy nejezdil a asi nikdy nebudu. Ale proste kdyz jedes 2 dny x hodin (ja jeste s batohem) tak mas otlacenou prdel v urcitych mistech. Kdyz si pak vezmes nebo naopak sundas vlozku. Tak se mista otlaku posunou o par mm a zvysi to na nejaky cas (den) pohodli. Puvodni mista otlaku mezitim zregeneruji a pak to zase prohodis.

              Me tohle nikdo neradil, proste to mam vyzkouseny z praxe.

              0 0
              • JSt  

                to jsou veci, ktere kazdeho napadnou, kdyz je postaveny pred problem. ;-)

                0 0
                • lutte3  

                  Presne tak. Nejlepsi je proste vyjet a pokud clovek neni dement, tak si pocas jizdy vetsinu veci vychyta. Prvni vyprava je jako prvni sex: mas z toho zbytecnou tremu, udelas hodne veci spatne, ale zjistis ze je to zabava a cely zivot na to budes vzpominat. ;)

                  0 0
                  • Machinefeera  

                    Nebo když už chceš fakt střídat tak si vem další sedla a prohazuj. Nebo ho na chvíli úplně sundej.

                    0 0
    • maajkee  

      Hezký, já to zvládnul dokonce bez i blbých opiček do kamery přes selfie tyč…

      0 0
    • oddie  

      Když už tu to téma je, zvlášť ten odkaz s těma dětma, nechystá se tohle léto někdo na nějakou kratší verzi? Já bych dal prvních 14 dnů v červenci Alpe Adria, resp. cca z Lipna do Grada, s dětmi 5 a 6,5 let, oba na 20". Ne úplně natěžko, s sebou sice spacáky na případný podširák, ale klidně občas přespat pod střechou, prostě co se zrovna najde a bude vhod. Na místě pár dnů koupání/přejezd někam, Benátky, nebo se dá třeba i trajektem do Puly, podle času a nálady, a návrat asi vlakem. Pokud by byl někdo s podobně starými dětmi a zaměřením, můžem udělat partu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.