• cardamm

    Hojte, sistr chce poskládat nějaké kolo. Nechce do toho vrážet moc a rád bych se tu poptal jaký rám byste mi doporučili. Docela se ji líbi Merida Matts TFS XC 900-V 09 (bílý :-D). Bude to na takové to lehčí ježdění. Ani se mi nechce moc používat termín XC, ale nejaký ten terén si myslím i profrčí. Chtěla by pevnou stavbu. žádný full nebo karbonove stavby. Má na rám zhruba těch 4500…vic ani ťuk. popřípadě mi i pisněte jakou velikost rámu mám vzít...... počítal jsem tak 17–18…ale rady sou nad zlato ;) Měří 165cm a štíhla jak lunt. Diky a bajku zdar

    0 0
    • Jogador  

      Kdyby jsi sem radši hodil jeji fotku:) Mrkni na toto. A velikost bych viděl možná i tu 16…

      0 0
    • siafu  

      velikost 16", kdyby snad mela nejak dlouhy nohy, tak mozna i 16.5" by se dalo

      0 0
    • ZbynekN  

      Těžko říct, jakou velikost. Co měla do teď  za velikost rámu? Myslim, že merida je fajn volba

      0 0
      • cardamm  

        nevím, jakou veliskost méla doteď. Nálepky se už sundaly dávno :)

        0 0
    • Lenka.05  

      Měřím 162cm, mám dvě kola – jedno 15" a jedno 15,5" Velikost mi bez výhrad vyhovuje. Větší bych určitě nechtěla. Holce 165cm bude kolo 18" s největší pravděpodobností velké, podle mně i 17" už je na hraně, záleží na geometrii.  16" by mohla být optimální velikost.

      0 0
    • t29  

      Loni jsem si vymyslel postavit „kočičáka“ a na výšku postavy 160 cm jsem vybral Superiora v 15" velikosti – délka rámu 555 mm. Možná by mohl být o centimetr delší, víc asi ne. Se zalisovanýma miskama hlavového složení váží 1,9 kg.

      Ta vybraná Merida má v 16" délku 570 mm, v 18" délku 590 mm, což už se mi zdá moc. Hmotnost 1,7 kg je celkem příjemná, předpokládám, že v 16" by mohla být ještě trochu menší.

      Druhý doporučovaný No Saint Angel měří v 16" 540 mm a v 18" pak 570 mm, což by na 165 cm bylo odpovídající, ovšem 18" velikost znamená vyšší rám a míň místa pod rozkrokem, takže bych se přiklonil k Meridě.

      Napadají mě dámské Superiory, které jsou letos taky laděné do běla (i když nevím, jestli se jí trefí do vkusu):

      Dream (dost těžké, přes 2kg v 17") – v 15" délka 555 mm, v 17" délka 565 mm – tady je délkový rozdíl minimální, rozhodoval by prostor pod rozkrokem, případně jak dlouhý chceš použít představec a jak daleko bude potřeba dát sedlo.

      XC870 je trochu delší, 585 mm v 16,5" tak tak vyjde, ale možná to v kombinaci s kratším představcem bude pasovat a hlavně hmotnost kolem 1,7 kg už je rozumnější.

      Ještě možná i zde na fóru přehlížený Author, Traction ASL – ten je teda hodně krátký, v 16" má délku 533 mm, takže spíš 18" 566 mm.

      Každopádně pokud se holce líbí Merida, doporučil bych obejít prodejce Meridy a pokud někde bude kolo skladem, zkusit, jak jí ten rám pasuje (s přihlédnutím k rozdílům proti ostatním komponentům, ze kterých to poskládáš) – pokud bude pasovat, tak ber Meridu, pokud pasovat nebude, tak budeš mít aspoň představu, po čem se shánět.

      0 0
      • t29  

        jak tak přemýšlím, s tím XC870 jsem to přehnal, ten už bude moc dlouhý

        0 0
        • cardamm  

          Hledal sem na netu všude možně geometrii rámu merida a nějak se mi to nepodařilo. Nevíš náhodou kde bych na to mohl narazit? potřeboval bych i vědět průměr sedlovky a hl.složení. A díky za rady :) docela obohacujíci :)

          0 0
            • cardamm  

              Díky. Díval jsem se na velikosti a nejspíše pujdu do te 16" meridy. Není to dámský rám, ale ten on stejně nikdy neměla, takže by ji to nemělo vadit. Jenom doufám, že ji to nebude malé. Ale každopádně děkuji za rady :) Pak skusím hodit kolo do biků až bude hotové.

              0 0
              • siafu  

                male by ji to byt fakt nemelo, na vysku ok, na delku ten ram patri k tem delsim (570 mm), predstavec k tomu vidim do 10 cm, na pohodove jezdeni i kratsi…

                0 0
              • Lenka.05  

                Horní rámová trubka 570mm? To si myslím jí při 165cm určitě bude akorát, malé určitě ne.

                0 0
                • cardamm  

                  Tak jste me teda presvedcily :D

                  0 0
                  • t29  

                    Sice už jsi přesvědčený, ale přidám se s přesvědčováním :)

                    Ta Merida je nízký a přitom dostatečně dlouhý rám. Důležité je dosáhnout obkročmo na zem tak, aby nad horní trubkou zbyl dostatečný prostor – důvod pozná každý při prvním náhlém zastavení a sesednutí :) ať už to bude kvůli terénní překážce, nebo čemukoli. Takže když budu mít na výběr dva stejně dlouhé rámy, jeden velikost 16" a druhý 18", vezmu ten 16".

                    přihřeju si polívčičku, takhle vypadá 15" rám – výška se dožene dlouhou sedlovkou.

                    0 0
    • MaxMB  

      Kamarádka vloni kupovala Superior Porcelain. Měří 165 cm a 15" byla malá. 17" byla akorát.

      0 0
      • cardamm  

        Neměl by jsi nahodou fotku toho rámu? nebocelého, poskládaného kola? Rád bych viděl jak to vypada hotové :)    Kdyžtak pošli na cardamm@seznam.cz    díiiiky

        0 0
        • siafu  

          mam Meridu v 16", akorat trochu jiny ram, ale ta geometrie s tim TFS se az tak nelisi… HTE 570 mm je u obou, vidlice 80 mm, predstavec 100 mm –8 st., riditka 580 mm, kliky 170 mm a merim do 165 cm

          0 0
        • MaxMB  

          Na rozdíl od fotky co má "Superior ":http://www.superior.cz/…en/bike.html?… stránkách, má to kolo bílou i vidlici a sedlo Fízi:k Vitesse. Na fotkách co mám by ten rám asi tak dobře nebyl vidět.

          0 0
    • yetti  

      Moje zena meri stejne a 15" Corratec je na ni uplne akorat. Od Meridy tomu bude odpovidat 16" vetsi urcite nekupuj.

      0 0
    • karelH  

      Na ty velikosti bacha. Rám s dámskou geometrií je kratší při stejné velikosti. Spíš bych se díval na délku toho rámu a to kolem těch 565mm. Já jsem teď ženě koupil Supa LINK v 17", ale ještě ho nemám doma, tak nemůžu sloužit.

      0 0
      • Hejdik  

        jen další možnost-tohle

        0 0
        • mitch  

          Tenhle jsem koupil mladý v 17". Rám vypadá moc pěkně a jí se taky líbí :). Ještě sem ho teda nevážil, na stránkách superioru je váha 1,65kg…

          0 0
          • Honzyn  

            Segra ma 166 cm a Meridu v 16.Idealni,vubec si ji nedovedu predstavit na 18!Ja mam 175cm a kola jezdim v 17,pripadne v 18.

            Merida je vyborna volba,ramy jsou kvalitni a lehke i z nizsiho kvalitativniho pa­tra.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.