MTB - nasazení levé kliky (rychlodotaz)

16 nepřečtených
  • djx

    Protože mi za poslední dobu už 2× upadla levá klika, chci se ujistit, že jsem ji nasadil správně. Došlo mi totiž, kde se asi stala chyba…

    1. Naklepal jsem pravou kliku, co nejvíc to šlo
    2. Nasadil jsem levou kliku a poklepal, abych to srazil co nejvíc k sobě
    3. Našrouboval plastovou zátku a rozumně dotáhl
    4. Proti této zátce jsem pak utáhl ty dva protichůdný imbusy – moment od oka, ale dostatečně silně a dostatečně jemně, prostě s rozumem

    (při předchozím nasazení jsem blbec napřed utáhl imbusy a pak jen tak naoko našroubova tu zátku, což zpětně hodnotím jako zásadní chybu ;-))

    Dotaz č. 1: Je tenhle postup OK?

    Dotaz č. 2: Neměla by být levá klika naražena ještě víc na ten tisícihran? Poslední střed mi měnil zkušenej mechanik, takže tam dal i podložky a věřím tomu, že to takto je OK…

    Celý kolo je tak hodně zarubaný proto, že jsem den předtím zmokl jak prase a večer po pivku se mi to už nechtělo řešit. Přísáhám, že hned po nasazení kliky bylo kolo dokonale vypucováno ;-)

    0 0
    • novas752  

      To asi moc zkusenej nebyl. Mas asi mufnu 73mm, takze tam ma byt jen jedna cerna podlozka pod pravou miskou (u prevodniku), leva tam byt nema a je tam, proto se klika nenasune na celou osu. V klice mezi sroubama ma byt plastova zapadka ktera ma zapadnout do dirky v ose.

      0 0
      • felix.org  

        jo, ještě západka evidentně chybí :-)

        0 0
        • djx  

          Západka tam je – sice má jeden konec (to obejmutí imbusu) lehce ulomenej, ale je tam – ale asi furt blbě, viz druhej post s další fotkou :)

          (podstata těch fotek byla hlavně ta „dostatečnost naražení“ na tisícihran – jestli je to tak OK nebo ne)

          0 0
      • djx  

        Aha, takže ta klika má skutečně obejmout celou osu, no, myslel jsem si to.

        K té plastové západce – tady jsem mi právě zdálo, že ta díra by měla být ještě víc uprostřed (je jakoby víc pod tím imbusem blíž k rámu), že tam byl problém dostat tu pojistku – a že by tomu právě pomohlo sundání té podložky u levé kliky, aby se to celý hnulo ještě víc ke středu.

        Je teda skoro zázrak, že to za posledních několik let neupadlo. A je teda fakt, že je to takto pořád blbě :-(

        Díky, budu s tím muset něco udělat :)

        0 0
      • djx  

        Ono abych neplival na mechanika – možná to tam takto bylo z výroby, což je možná ještě smutnější :) (už si nepamatuju, jestli jsem měnil střed na starým bajku nebo na tomhle, asi to bylo fakt na starým a takto je to z výroby, protože se mi moc nezdá, že by to mechanik nasadil takhle blbě).

        A jak píše felix.org, tak tam měly být buď 3 podložky (pro 68mm), nebo 1 (pro 73mm) – ale tady vidím dvě, což je nějaký divný…

        0 0
      • lidumil  

        Já teda ve většině os (Shimano XTR 960) dírky nemám a tím pádem ani plastový západky. Tady je pravda, že jen 1 podložka vpravo. Podle fotek osy je středová mufna 73 mm.

        0 0
    • felix.org  

      Postup OK, počet podložek, jestli si dobře vybavuju, je podle šířky středové mufny. U 68mm 3ks, u 73mm 1ks.

      0 0
    • Espen  

      Teď už si to udělal správně. To podlepání nedělám, max rukou, ale ničemu to nevadí.

      0 0
    • Jakobo  

      On ti ten mechos dokonce vyndal pojistku ze zarezu v klice. Je to pojistka pro blbce. Muzes utahnout kliky vsechno je asi OK, nemuzes neco je spatne. Pro jistotu zmer sirku domku a pokud bude 73 mm jak uz tu psali tak je to jasne, mechos je osel. Bez mu to vratit do servisu.

      0 0
    • djx  

      DÍKY MOC všem za reakce! Konečně v tom mám jasno, tak seženu stahovák, sundám tu jednu podložku a pak už bude vše nejvíc nejlepší:)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.