MTB - 30 - 50 tis. Kč, lesní cesty, HT nebo CP?

20 nepřečtených
  • czexp

    Ahoj,

    prosím o radu – vybírám nové horské kolo (staré je Pells Razor 29 z roku 2011 – odešla už vidlice)

    • jízda: 40% lesní cesty, 30% terén (kořeny, kamení), 30% silnice, vyjímečně traily a single tracky
    • osazení ideálně Shimano (ideálně XT)
    • nějakou dobrou vidlici
    • výška 194 cm, váha 93 kg
    • rozpočet: 30 – 50 tis. Kč (těch 50 tis. Kč je max)

    Pročítal jsem diskuze, ale nenarazil jsem na kolo, které by mi vyhovovalo – z dostupných v XL variantě jsem našel tyto, které by odpovídaly:

    https://jizdni-kola.heureka.cz/…specifikace/#…

    https://jizdni-kola.heureka.cz/…specifikace/#…

    https://jizdni-kola.heureka.cz/…specifikace/#…

    https://jizdni-kola.heureka.cz/…specifikace/#…

    Otázka – v daném rozpočtu a účelu jezdění byste raději vybrali lehčí hard-tail nebo těžší celopéro (viz např. Author A-Ray)?

    A je pro dané účely zdvih vidlice 100mm dostatečný?

    Při pročítání diskuzí mě také překvapilo doporučování kol z Decathlonu a TSBohemia – opravdu jsou kvalitově OK? Podle komponentů a váhy to tak vypadá.

    Moc děkuji za jakékoliv doporučení – už jsem s tím strávil hodiny pročítání diskuzí, ale přijde mi, že jsem pořád laik :-)

    0 0
    • mrazik01  

      Z těch čtyřech bych bral ten Cube

      0 0
      • JachymP  

        Souhlas, z těhle rozhodně Cube.

        Na to co píšeš je full nesmysl a hlavně pokud chceš dát max. 50K to prostě na fulla není. To co píšeš je spíš na gravel bike, ale chápu že chceš MTB tak tedy HT se zdvihem 100 mm jednoznačně, víc je na tyhle účely zbytečný a nevyužil bys to.

        TSBohemia je jen prodejce, sice myslím ještě distributor pro MMR nebo co, ale to je jedno. Je to prodejce jako každej jinej a je úplně jedno, kde si kolo koupíš jestli v krámu nebo na internetu. Rozhoduje dostupnost a cena. Samozřejmě někdo si radši pro kolo zajde do své oblíbené kamenné prodejny a pokecá s prodavačem, to už je ale na každým jaký má vkus.

        Naopak Decathlon není jen obyčejný prodejce ale i výrobce, prodávají jen kola co si sami vyráběj. Kola vzhledem k ceně mají celkem kvalitní ale jak si můžeš domyslet, není to pro každého a proto taky všichni nejezdíme na kolech z Decathlonu. Záleží co chceš. Jestli je pro tebe důležitá cena a jinak nic moc od kola nečekáš, tak Decathlon není špatná volba.

        0 0
        • czexp  

          Děkuji za vysvětlení ohledně TSBohemia a Decathlon. U Decathlonu to chápu tak, že byť mají kvalitní komponenty, tak celkový dojem z kola nemusí být ideální.

          s Gravelem bych si netroufnul do kořenů a kamenů

          0 0
          • JachymP  

            Tak bych to neřekl že dojem z Decathlonu nemusí být ideální. U kola je hlavně důležité, aby ti sedlo a to nejen velikostí, ale hlavně geometrií. Značka je pro někoho důležitá, pro někoho ne.

            Komponenty bych nepřeceňoval, pokud se bavíme o HT nad 40 tisíc, komponenty budou dostatečně kvalitní prakticky na jakémkoliv kole. Rozdíly samozřejmě jsou, ale asi pod tvojí rozlišovací schopností. Vyjímka je právě ten Decatlon, tam budou komponenty o třídu lepší při stejné ceně.

            0 0
      • czexp  

        Děkuji – můžu se ještě zeptat na důvody?

        0 0
    • maros.77  

      Podíval bych se po nějakém 29" trailovém HT.

      Nebo nechat složit, posledně jsem dělal jedno odolnější a vyšlo na cca 35.

      0 0
    • Pepin Thorx 70  

      a co Author?

      https://www.ramala.cz/…a-cervena-21

      https://www.cyklocentrum.cz/…ster-29-2019#…

      https://www.cyklocentrum.cz/…volt-29-2019#…

      po pravdě o dost hezčí kola než ten Cube,ale tak nějak mají bikeři averzi na Artury

      0 0
      • czexp  

        Děkuji za tipy – většinou má slabší komponenty než mnou vybraná kola a jeden je ve SRAMu, který nechci.

        0 0
    • mrazik01  

      Našel jsem ještě tohle, sice oproti Cube horší brzdy (SLX vs XT) ale lepší vidlice (Fox 32 vs RS Recon) a vypadá sakra dobře oproti Cube

      0 0
    • Johny_r  

      Budu teď dělat chytrýho po čerstvým přesednutí z HT na fulla. To, co píšeš půjde určitě jezdit na HT (vyzkoušeno), ale full je full a i na blbý uježděný lesní cestě, kterou Ti to vyžehlí, je to prostě jinej zážitek. Jako o hodně jinej zážitek :). Na těch 30 % kamenů a kořenů pak jasně vede. Naopak na silnici zábava končí. Druhá pravda ovšem je, že rozpočet je trochu limitující. Za těch 50 bych zvážil XC900s z Decathlonu (pokud fulla). HT za to koupíš v pohodě a v lepší konfiguraci. Já už po prvních pár km vím, že teď budu důsledně plánovat trasy tak, abych minimalizoval asfalt, co to jde. Takže, pokud Tvůj jízdní plán nezávisí na někom dalším (třeba cyklostezky s dětma), počítej s tím, že ho s novým kolem možná přehodnotíš :).

      0 0
      • honzabike  

        Je to tak asfalt, už není co bejval. Teda co se týče aut, který přibejvají, jezdí agresivnějc, prostě už to není jak za starých časů kdy se vpohodě jezdilo po okreskách. Navíc u nás na Vysočině je v lesích často všechno přeorané „od kůrovce“ takže full je jasná volba.

        0 0
    • czexp  

      A co tohle:

      https://qayron.com/…ode-x-1--p10

      0 0
    • czexp  

      nebo ještě tohle:

      https://www.tsbohemia.cz/…d300213.html

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.