MTB 26 - chci poskládat nový bike/elektrobike

2 nepřečtené
  • carbonframecz

    Zdravím,

    pro mámu chci poskládat nové MTB 26", přesněji nové MTB 26, které bude dodatečně elektrifikováno středovým pohonem 250W s baterií 36V 13Ah. Předesílám, že čistý elektrobike nechci. Máma je malá (155 cm), takže proto jsem zvolil velikost 26" v kombinaci s rámem vel. 15".

    Protože již delší dobu vůbec nesleduji novinky na trhu MTB, chtěl bych požádat o nějaké rady/nápady/poučení jak co do výběru řešení, tak klidně i přímo konkrétní návrhy značek, modelů apod.

    Po pár denním prolézáním internetu jsem na tom zatím takto:

    Rám MTB Maxbike 26" M506 velikost 15" (4990 Kč) viz. http://www.maxbike.cz/…atny-cervena. Není to čistě dámský rám. Pokroucené horní rámové trubky na dámských kolech se mi nelíbí, takže proto tento. Pokud by někdo měl jinou variantu, tak ji uvítám. Představec uvažuji krátký (50, 60 mm) a řidítka vlaštovky cca 660 mm.

    Vidlice – zde uvažuji o něčem kolem 5000 Kč. V této cenové hladině jsem našel Suntour Epixon RL-R (cca do 4500), trochu dražší Epixon 9 RL-R (cca 5500), několik typů Raidonů a několik ne moc dobře specifikovaných Epiconů a Rock Shox Recon goldů, takže zde bych musel dále pátrat, co že to vlastně ten který prodejce nabízí. Epicony a Recony byly navíc pro osu 15 mm nebo s tapered sloupkem.

    U vidlice tedy nastávají první z dilemat. Výše uvedený rám má krk 44 mm. Má cenu řešit tapered vidlici s patřičným hlavovým složením do krku 44 mm? Má cenu řešit vidlici pro osu 15 mm? Kolo bude určené pro jízdu po horách (po stézkách), lesních a polních cestách, zkrátka „lehčí“ terén a vzhledem k uživateli i lehčí náloži. Vidlice musí být tmavá (černá), aby šla k rámu.

    Kola – tady jsem na tom s rozhodováním a vlastně i financemi bídně. V ceně, kterou bych chtěl za kola dát (cca 4000 Kč) toho na výběr asi moc není, resp. mi tak přijde, že skoro nic není. Při hledání jsem narazil na pár problémů a to:

    • řešit či neřešit 15 mm osu (alespoň vpředu), pro kterou ale zase není většina výše uvedených vidlic (něco by se ale našlo, viz. Epicon, Recon)
    • nabízené ráfky jsou občas pro bezdušovky (chtěl bych duše, ale nechám se přesvědčit, případně nasměrovat)
    • kotouče jsou na centerlock (raději bych 6 děr a šrouby, ale netrvám na tom a opět se nechám navést na něco jiného)

    Vzhledem k výše uvedené ceně, kterou bych chtěl za kola dát, neřeším nějaké individuální akce se splétáním něčeho „na míru“.

    Pár odkazů na zapletená kola, na které jsem narazil:

    http://www.mojekolo.cz/…b-26-al-uni/

    https://www.kupkolo.cz/…elena_z3875/

    S dalšími věcmi se nějak poperu. V další výbavě (brzdy, kazeta, řazení apod.) bych se chtěl řídit zlatou střední cestou za což považuji řadu Shimano Deore.

    Samotné kolo bez elektrifikace a bez přesmykače, trojtácu, klik a středového složení, které jsou v podstatě vyřešeny v elektrifikačním kitu by mělo vyjít na cca 22 tis.

    Za případné rady předem děkuji.

    0 0
    • Pán z Dubu  

      Skládat kolo samodomo je dost neekonomické řešení, vyžaduje to i vercajk https://www.youtube.com/watch?…

      a ještě na to roubovat elektropohon, přinese další montážní problémy. Jestli si nevybereš z hotovek, které už jako elektrokolo jsou projektované, doporučuju obrátit se na někoho, kdo to má jako živnost – např. http://www.rebelbike.com

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.