MountainBajking - co to pre vas znamena ?

57 nepřečtených
  • Dumbo

    Dost ma sokovalo zistenie ze aj spomedzi tunajsich bike foristou sa najdu taky ktorym prekazme my milovnici jazdenia mimo znaceny chodnik, si naozaj myslite ze skodime komunite bikerov ako takej ? Krvaca vam srdce ked vidite ak nejaky biker bezohladne valcuje vo vetre vlajuce sa stebla travy vo volnom horskom terene ? Pride vam to ako neunosna zataz pre rovnovahu v prirode ? Moze vlastne jeden pripadne vacsi pocet slusnych adrenalinovych nadsencov napachat zavazne skody na majetku mestskych ci statnych lesov ? Hlavne teraz v dobe ked velke spolocnosti devastuju planetu ? Nevravim ze treba uplne stopnut tazbu dreva, ja sam snivam o kanadskom zrube z gulatiny ;-)… tak teda preco sa nemozeme my volne pohybovat a obcas zvalcovat ci namotat do prehadzovacky kus cernicoveho porastu ked oni mozu polovat, mozu jazdit autami, mozu tazit rudu, preco teda nemozeme aj my ?

    0 0
    • feuerman  

      mountainbajking vidím na fotce, určitě ne žádné ničení!

      0 0
      • feuerman  

        někteří to asi vidí jako ničení :)

        0 0
        • Dumbo  

          pravdepodobne ano, zrejme este nekusili volnu jazdu… :-)

          0 0
        • Dumbo  

          clovek by cakal pochopenie aspon medzi svojimi, ja sa tiez neobuvam do maratoncov ci orientacnych cyklistou ktory tiez jazdia vela krat aj mimo chodniky, akurat ze oni su vopred dohodnuty a povoleny… tiez viem ze po takych pretekoch je castokrat este niekolko mesiacov vidno kolo trate obaly z doplnkovej gelovej mnamky a inych chem. sraciek… no to este nemam dovod hadzat spinu na celu komunitu maratoncov ci krosarov len preto ze niektory znich videli na eurosporte ze to tak odhadzuju aj elitaci… :-) jzdit len tych par smiesnych km oficialnych cyklotras tak si to skutocne mountain bikove caro nikdy nevychutnam naplno…

          0 0
          • Krys  

            Ježíšmária Dumbo, v nominatíve množného čísla prídavných mien a zámien je v slovenčine na konci mäkké i. Ktorí, dohodnutí, povolení … jasné, že sa z toho nezbláznim, len dávam na vedomie. ;)

            0 0
            • Dumbo  

              pekne si mi to vysvetlil, ja tu poucku ovladam ale v praxi to dajak neviem pouzit :D

              0 0
          • kámen úrazu1  

            V pravidlech MTBO je jízda mimo cesty zakázána a důvodem k vyloučení.

            0 0
    • rock  
      1. „Když dělá on (něco nesprávného, nezákonného nebo vůbec něco, co se mi nelíbí), tak já si budu dělat, co uznám za vhodné“ není argument
      2. moja stopa v lese sa zregeneruje po roku max dva

      Mnohem dřív – za předpokladu, že už po ní nebude nikdo jezdit. Pokud bude, je i tento argument scestný 3. Vím o místech, kde skupina místních freeriderů zanechala stopy naprosto nepřehlédnutelné. A protože je to v blízkosti vesnic a ne města, dal by se počet členů té party spočítat na prstech jedné ruky. Jestli je ta zátěž neúnosná nebo devastující, nevím. Nejsem ekolog. Hezky to rozhodně nevypadá …

      P.S.: Ad Tvůj výlev v sekci foto: neptej se, když nechceš slyšet odpověď …

      0 0
    • pitos  

      Jízda mimo značené i neznačené chodníky v lese je zakázána,neměli by se vyjíždět nové,bez povolení.

      Jestli tedy jezdíš volně v lese tak musíš za to nést plnou zodpovědnost a vědět že děláš něco nelegálního.

      O těžbě dřeva a ničení chodníků traktory se vedou úplné jiné debaty a nemůžeš tohle srovnávat,oni totiž věčinou postupují legálně(tím nechci říct že s tím souhlasím)

      Osobní názor na tento problém ti ale nepovím,když už zákon poruším tak to neroztrubuji na veřejném foru a ještě se divím že co jako ostatním vadí.

      0 0
      • rock  

        Souhlas slovo od slova …

        0 0
      • Luka  

        dobry nazor

        0 0
      • Darkson  

        taky souhlasim

        0 0
      • Dumbo  

        to ja viem ze je to zakazane, aj sa teda fakt divim co komu vadi, kolko tunajsich skialpuje pripadne splavuje divoku vodu… nejazdim po narodnych parkoch tolko drzosti vsebe nemam, nevidim ale zmysel vtom celoplosnom zakaze hlavne ked su nase lesy obhospodarovane tak ako su, jeden holorub vedla druheho, rozjazdene cesty tazkymi autami, pneumatiky, retaze, kanistre a co ja viem co vsetko som uz vlese po pilcikoch videl… tolerovany nelegalny odstrel chranenej mackovitej selmy zachytene dokonca na video, tam kde je biznis sa toleruje vela, no uboheho bikera z lesa vykazu von, aky je rozdiel medzi mnou a napriklad hubarom ? plast nenecha v lese vacsiu spust ako ludska noha, ked sa nejedna o vacsiu akciu 20 a viac bikerov… obyvatelia ciganskych osad rubu stromy v slovenskom raji a urady len pozeraju nic sa stym nedeje, to co treba riesit je zakazat bicykle, ved je to uplne na hlavu postavene vsetko a ty sa este cudujes ze ja sa cudujem preco ? ;-)

        0 0
        • chodec  

          viz níže – rozdíl mezi tebou a houbařem je ten, že když se vyfotí houbař v lese, tak i kdyby někdo nenáviděl všechny houbaře, nemůže říct ani popel, protože stávající zákony chození po lese nezakazují – naopak ho výslovně povolují a rovněž tak výslovně povolují sběr lesních plodů. Zatímco když někdo nemá rád cyklisty (a takoví lidé jak víme jsou – ti tupější napínají dráty, ale nepochybuji, že časem se najde někdo sofistikovanější), tak se zásobou podobné dokumentace může snadno vyrazit na křížové tažení proti všem kolům v terénu.

          Opravdu se tu nikdo nebaví o tom, co udělá kolo, ale čistě o tom, aby jsme si blbou reklamou sami zbytečně neutahovali oprátku kolem krku.

          0 0
      • chodec  

        přesně – ale úplně přesně takhle jsem to myslel (viz pitos a rosk) když jsem ti psal komentář k té fotce.

        vůbec tady nejde o absolutní srovnání toho, co napáchá víc škody – zda ty nebo traktor či důlní společnost, a také vůbec nějde o to, zda tu nacházíš pochopení pro své záliby – můžu tě chápat a přesto nepovažuji tuhle „prezentaci“ za rozumnou a užitečnou, spíš naopak.

        Jde tu o to, že fotodokumntace zakázaného ježdění mimo cesty po lese a přiznejme si poničeného povrchu dráhy (nikdo nebude zkoumat, kde to přesně je) si prostě říká o to, aby, když trochu zjednoduším, to nějakej demagog – lobista naházel do jednoho pytle zamíchal s dalšíma nonsensama, dal na to nálepku „NUTNO OMEZIT CYKLISTY“ (vím že je to hovadská argumentace, ale bohužel nemohu říct, že bych takhle demagogickej postup v legislativě nezažil) a voila máme zbytečně zaděláno na nějakou další regulaci navíc s dokumentací naservírovanou pomalu námi samotnými a poukazem na to, že evidentně to co tu bylo není dostačující. :-(

        0 0
        • Dumbo  

          takze jazdit volne podla teba mozeme len to mame drzat v tajnosti ? aby to nahdou niekto napouzil proti nam ? to mam skryvat svoje nadsenie zo slobodneho pohybu ? to je rovnaka situacia ake ked BaseJumper zoskoci z nejakej TV anteny alebo vyskovej budovy aj ked si uvedomuje ze dole na ulici ho caka policajna hliadka… som slobodny clovek kto je viac ? (nestupem nikomu po jeho pravach a slobodach) ak sa nieco poserie tak si to odnesiem len a len ja… ake skody mozem sposobyt majitelovi lesa ?

          0 0
          • MlokCZ  

            Neodneseš to jenom ty, protože můžeš těmi fotkami velkou měrou přispět k dalším zákazům, které zatím nejsou.

            0 0
          • xentar  

            svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého… to „svobodné“ ježdění je protiprávní – v SK i u nás. Tím, že seš na to „hrdej“ se stavíš na úroveň nácků – ty jsou také svobodní a obhajují se svobodou projevu.

            0 0
          • chodec  

            Asi to nechceš chápat – sorry – jak tu někdo řekl, neptej se když nechceš slyšet odpověď. A ty jí asi opravdu slyšet nechceš, protože jinak bys nepřekrucoval co tu lidé píší. Nikdo ti např. nenapsal, že jezdit po lese můžeš – všichni včetně mě tuhle část hodnocení z různých důvodů vynechali – všiml sis? Napsáno tu máš dost – zařiď se jak myslíš.

            0 0
            • Dumbo  

              ale preco, ja vam rozumiem, no zachadzate do extremov… hlavne xentar, to su potom nackovia aj aktivisti z CEMBA viete odkial je tato veta ? (4) Štát dbá o šetrné využívanie prírodných zdrojov, o ekolo-gickú rovnováhu a o účinnú starostlivosť o životné prostredie a za-bezpečuje ochranu určeným druhom voľne rastúcich rastlín a voľne žijúcich živočíchov. ano stat chrani prirodne bohatstvo ale preco len pred cyklistami ? to mi nieje jasne… este donedavna ked bolo prijatie zakona aktualne sa vacsina tu prispievajucich bikerov hrdo udierala do prs teraz stiahla chvost a tvrdi tu ze zakon je zakon, ked sa to raz nesmie tak sa nesmie… co ak je zakon do neba volajuca pycovina…?

              0 0
              • pitos  

                To není jen o zákonu,existují i určitá pravidla kterými by se měl biker řídit. cemba.cz/kodex-terenniho-cyklisty/

                0 0
              • Palo TT  

                Ten zakon je blby, ale jednalo sa tam o ine. Bikermi pozadovana formulacia bola, aby sa mohlo jazdit po lesnych cestach a chodnikoch. To mne osobne urcite staci. Pohyb volnym lesom na biku je dost neprakticky, stane sa obcas ked zabludim. A nemyslim si, ze jazdis volne lesom stovky kilometrov – podla mna skor jazdis opakovanme tie iste useky, cim budujes novy chodnik a ak tam par dropov porobis – to je problem – ak by som bol majitel lesa, vadilo by mi to – z principu uz z dovodu, ze je to bez mojho vedomia.

                0 0
                • Dumbo  

                  niesom sam, vtej starej teme su podobne prispevky.. „Jsem z Beskyd, jezdím na MTB 20 let a to i tam, kde kolo nesmí, nikdy jsem neměl kolizi s chodcem ani při FR/DH. Vždy zabralo zpomalit, pozdravit a poděkovat. Jedna kolize mě však neminula a to s blbcem v podobě zeleného na vyasfaltovaném hřebenu v Krkonoších. Chtěl po nás pokutu a přišel s tím, že se nám z kol drolí kousky gumy a ty zasírají přírodu. Za 15 min. slovní přestřelky kolem nás projelo cca 7 skopčáků v autech, prý měli zaplacenou povolenku:D Cítím s bratry slováky a držím pěsti.“ ako som uz uviedol pri fotke v galerii, nejedna sa o drevene lavky ani klince v stromoch, viem jak sa ma spravat cyklista na lesnych cestach… prave preto vacsinou freerajdery jazdia mimo chodnik aby obmedzili zrazku s pesiakmi a inymi cykloturistami, neobmedzujem a neohrozujem nikoho, skody na lesnom poraste minimalne tak kde je potom problem?,

                  prispevok v uvodzovkach je od uzivatela windblow z dredu bike-forum.cz/forum/slo­vensko-zakaz-bicyklovania-na-lesnych-chodnikoch/631744/­forum.html#un­read1

                  0 0
              • xentar  

                Když tomu rozumíš, proč se tak prsíč svou rebelií?

                Se zákony nemusíš souhlasit a máš spoustu možností, jak ten nesouhlas vyjádřit, vědomým porušováním zákona ale ničeho nedosáhneš, akorát si zkomplikuješ život, pokud tě chytnou, a hlavně – zkomplikuješ život ostatním, kteří ten zákon třeba doržují…

                A co se týká čemby, tak ta se právě snaží věci řešit legální cestou – lobing v oblasti zákonů, kontakt se samosprávou, lesáky.. tím lze dosáhnout víc než tím, že se projedeš po lese mimo stávajícíc cesty

                0 0
                • Dumbo  

                  ono je to cele otom ze ten zakaz tu nieje z dovodu ochrany prirody.. ide skor oto ze zeleny nas tam nechcu, preco sa z nejakym lesnikom dohodnut da a druhy hlada sebemensiu kravinu na udelenie pokuty ? nas problem je vtom ze pri tvorbe spominaneho zakona sedelo v parlamente vacsie percento debilov… ak by nasim zakonodarcom skutocne tak zalezalo na ekologii tak sa nedeje vnasom state to co sa deje…

                  0 0
                  • xentar  

                    jak píše rock – tohle porušováním zákona nezměníš, na to se musí jinak

                    0 0
              • rock  

                co ak je zakon do neba volajuca pycovina

                • Vol takového politika, který prosadí změnu
                • Stěžuj si u ombudsmana (pokud máte, nevím)
                • Stěžuj si u svého zastupitele
                • Demonstruj
                • Pokud cítíš, že proti tomu zákonu chceš aktivně vystupovat, založ občanské sdružení, které tak bude činit, nebo podporuj už nějaké existující

                Anebo si hraj na partyzána, ale riskuješ že jak partyzán dopadneš (ty s kulkou v palici a tři okolní dědiny vypálené) …

                0 0
              • hribik A1  

                preto len pred cyklistami, lebo osamoteny cyklista alebo rodinka s detmi na lesnom chodniku, na rozdiel od tlupy ciganov co rubu ilegalne drevo, alebo od financne podkutych taziarov, ktori rubu bez ohladu na naslednu obnovu lesa, sa lahsie chyta

                0 0
        • hribik A1  

          mala poznamka: fotodokumentaciu zakazaneho jazdenia tu robi prakticky kazdy, kto do sekcie fotky umiestni nejake fotky z bikovacky na slovensku, pretoze tie cesty, resp. chodnicky, pochopitelne, nad 4 metre bezne nemaju. a moze to byt aj lahsie XC, nie zrovna freeride, a predsa je to fotodokumentacia zakazaneho jazdenia (zakonom zakazane a moralne odsuditelne – nejsu v ziadnom pripade totozne pojmy. ja bezne jazdenie v lese za moralne odsuditelne nepovazujem)

          0 0
      • krhac1  

        jj.krhac.

        0 0
      • marapara  

        Tak nějak…

        0 0
      • Dumbo  

        trosku som patral, v Polsku to zakazane nieje ? je to fuk, nebolo to fajn trosku skutocneho terenu ? ;-) ty vandal… bike-forum.cz/forum/fot­ky/ostatni.html?de­tail=4996

        0 0
        • mar_tin1  

          píše tam, že poblúdili. nemyslím, že by tento úsek zámerne vyhľadali, aby mohli jazdiť voľne lesom.

          0 0
        • pitos  

          Nikde jsem neřekl že jsem pravidla neporušil nebo nikdy neporušuji,jen své osobní názory a zkušenosti neprezentuji veřejně. To na foto jsme,jak píše martin opravdu zabloudily a stal se z toho vynucený prvosjezd.

          Jinak osobně mám tři pravidla:

          • prvosjezdy jezdím max ve třech lidech a nejlépe sám(ale je to nebezpečné)
          • nikdy sjezd neopakuji,jedu maximálně jednou na stejné místo za rok..
          • vybírám lokality kde je minimální šance někoho potkat
          0 0
          • Dumbo  

            tak to tam nieje vela odlisnosti,… fotka k teme na ktoru reagoval chodec je z legal trate nie s prvozjazdu,…

            0 0
      • RadaR  

        souhlas s pitosem… když to přeženu tak v beskydech připadá jedno stéblo trávy na 2 bikery, jak to asi bude vypadat až začnem všichni jezdit FREERIDE :)

        0 0
    • Krys  

      „Oni“ môžu preto, lebo oni o tom rozhodujú a točia sa v tom peniaze. Nie je to tak, že ja si vymýslím nejakú super zábavu a zároveň automaticky mám právo na podporu štátu a okamžitú úpravu zákonov. Ak moja forma zábavy niekomu vadí, je nutné sa nejak s tou druhou stranou dohodnúť. V žiadnom prípade nepomôže porovnávanie s inými činnosťami typu „veď oni škodia viac“. To že niekde bager vykope jamu neznamená, že hocikto zrazu môže niekde inde vykopať menšiu jamu. Dohoda je konštruktívnejšia ako konflikt.

      0 0
      • gumid  

        Sám za sebe, nikým se nebudu zaštiťovat, můžu říct, že se mě Tvůj přístup nezamlouvá. Jednak nesdílím Tvůj názor na škodlivost Tvého bikingu, jednak považuji argumentaci za silně zavádějící a v neposlední řadě moc nemusím lidi, kteří si myslí, že na cokoliv „mají nárok,protože to potřebují“. Zkus to vzít nejen z Tvého pohledu, myslíš, že se nenajde zrovna v tom „Tvém“ lese nikdo, komu Tvoje stopy nebudou vadit? Co by jsi mu řekl? Že je zbytečný estét, když mu vadí rozrytá hrabanka a obnažené kořeny, vybržděný rigol-erozní rýha? Také ten člověk bude mít svým způsobem pravdu. Určitě jsem dalek toho, abych Tě jakkoliv chtěl poučovat. Jen pro ilustraci uvádím situaci z minulého týdne, kdy si „frajer“ natočil svou jízdu autem, dal ji YT a byl náramně hrdý na to, jak kašlal na všechny předpisy, příkazy, zákazy a zdravý rozum – čekal, že jej budou podobně postižení inteligenti obdivovat… Vyjádření státní moci na sebe nenechalo dlouho čekat a výsledek? Jeden bezmozek dal exekutivě do rukou parádní bič na všechny ostatní, takže se můžeme všichni těšit na ještě větší „ochranu a pomoc“… Tohle přece necheš, nebo jo?

        0 0
        • gumid  

          Omluva Krysi, patří Dumbovi.

          0 0
        • Dumbo  

          pockat ale to je ine, auto je zbran !

          0 0
          • Strangerr  

            V urcitym ohledu muzes i bika povazovat za zbran, kdyz pujdeme do dusledku. Je to mozna pritazeny za vlay ale je to tak. A tak jak se tu psalo, vedomym porusovanim zakona niceho nedosahnes a jen ublizis sobe a ostatnim. Dulezity je taky neplist si demokracii a svobodu s anarchii. Neznamena to ze ja sem svobodnej a tak si muzu delat co chci. Jsou v tehle spolecnosti pravidla, ktery je potreba dodrzovat. Jak uz bylo psano svoboda jednoho konci tam kde zacina svoboda druhyho.

            0 0
    • goofy  

      Nechce se mi cist ten tvuj elaborat, odpovim jenom na zakladni otazku v nazvu threadu:

      MTB pro me znamena svobodu! Uvolnit se od stresu, uzit si kolo, splynout s prirodou a terenem. Kochat se jim a prizpusobovat se mu.

      Mno a ted i to jdu vyzkouset v praxi. Tesim se jak maly :o)

      0 0
      • Dumbo  

        a presne otom to je, splynut z terenom natolko az nerozlisujes cestu necestu, proste ides ale nevandalizujes… ;-)

        0 0
        • KRAJIC  

          Já ti rozumím. Pochop, že velké procento lidí tady nikdy nezažilo ten pocit, kdy už ti fakt hrábne a jedeš ve stoprocentní koncentraci jak idiot z kopce dolů. Jenom ty kolo a amok. Někdo prostě má nejoblíbennější část ježdění někde jinde – proto jim připadá tvoje vize MTB divná – oni to prostě neznají. Proto ti chci říct ať jezdíš jak chceš protože tím žiješ, naplňuje tě to, musíš to mít a vyser se na zbytečné řešení a hádky – nemá to cenu. Kolo je o ježdění a když to začne mít politický nádech je to popírání sebe sama – něco jako komerční punk.

          0 0
        • goofy  

          Jasne. Obecne jezdeni mimo chodniky a ve volnem terenu moc neprovozuju (vlastne temer vubec, krome nejakeho bloudeni). Byl bych i sam proti sobe, protoze hajim zajmy CeMBy, ale proste kanci stezky uz jsou normalni normalne uznavane, a vetsinou to byvaji nejlepsi predem pripravene freeridky :-)

          0 0
    • mar_tin1  

      dumbo, ja sa tiež pridám na stranu tých, ktorí s jazdením voľne lesom nesúhlasia. v prvom rade je to nelegálne, v druhom rade to nie je až také zábavné. mne sa v lese mimo chodníka/cesty jazdí dosť zle. množstvo napadaných konárov, príliš mäkký podklad… voľným lesom s výnimkou blúdenia alebo obchádzania nejakej neprejazdnej prekážky nejazdím. keď lesom prejdú sem-tam jeden dvaja bajkeri, nie je to až taká záťaž. ale ak jazdíš niekoľko hodín fr na jednom úseku, tak brzdením narobíš dosť škody a neverím, že brzdíš vždy bez šmyku. myslím, že je dosť chodníkov, na ktorých sa dá pekne vyblbnúť, prípadne si vybaviť povolenie na stavbu lavičiek… osobne nerád jazdím po lesných cestách a obľubujem hlavne singletraily s koreňmi a šutrami, to aby si si nemyslel, že som zástancom jazdenia len po cestách. fotky máš pekné, ale aj tak som v podstate proti tvojmu spôsobu „využívania“ lesa.

      0 0
      • Dumbo  

        teraz nerozpravam o jazdeni po umelom traile kde das denne aj 10 jazd ako to bolo vtom Kysaku na fotke, slo hlavne o plnohodnotne vyuzitie allmountain biku, akurat ma strasne sokovalo ze na fore o mountainbajkingu nemaju ludia pochopenie pre freerajding a dokonca ma oznacili za vandala… a pri samotnom brzdeni sa toho tolko zas nestane, na jesen napada dalsia vrstva listia a stopy su prec, divocaci rozriju vacsie plochy predsa len sa jedno o horu nie o mestsky park a anglicky travnik… ;-)

        0 0
        • mar_tin1  

          ja si nemyslím, že freeride je o vjazdení voľným lesom cez porast. ono dosť záleží na podklade. po šutroch, kde nemáš ako napáchať škody, je to iné, ako po mäkkom ihličí/lístí, keď po tebe ostane stopa aj keď nebrzdíš.

          0 0
          • Dumbo  

            ale co je natej stope skodlive mi nejde do hlavy,

            0 0
            • Misiak  

              pozri-ja by som to bral nasledovne-medzi tebou a vlastnikom pody po ktorej jazdis by mali fungovat nejake pravidla (demokracia)-tie pravidla by som zhrnul takto: existujuca stopa. „jazdi po mojom revire, ale tak aby si neskodil“. dohoda musi byt vzdy, inak ak to prezeniem koncis vojnou. ak chces novu stopu, pridi sa o tom porozpravat s vlastnikom, zaargumentuj. idealisticky pohlad, ale s velmi prizmurenymi ocami to tak zatial funguje. (aj ked ten novy zakon…) bud rad aj za to malo co mame, aj ked momentalne toho vlastne vela nemame, co je ale uz celkom iny problem. neprilievaj prudko horlave palivo do ohna. aspon nie verejne. v zaujme nas vsetkych by si mal poziadat o zmazanie tejto temy…

              0 0
            • marapara  

              Co? Třeba může časem začít působit eroze. Přijde nějaký větší déšť, třeba průtrž mraček, což není nic neobvyklého, prudká voda spláchne volnou hlínu a zákled eroze je na světě, že? Stačí trochu myslet. Nic proti FR, ale ježdění v porostu a volném lese bez cest nepovažuju za správné, tudy asi cesta nevede.. Nemám nic proti tomu pokud by se měl zbudovat singletrack a jezdit po něm.

              0 0
    • dancing dog  

      MountainBajking pro mě osobně znamená jezdění na MountainBajku…

      0 0
    • mr.antik  

      ta fotka s tou otázkou nemá nic moc společnýho. Jestli rád jezdíš volně po lese, nechápu, že uděláš takovouhle stopu, to bys tam musel jezdit každej den. Když už tohle uděláš, přirodě prospěje, když tu trasu necháš nějaký rok uležet a budeš jezdit jinudy. Jinak z toho bude to, co je teď pod Ještědem a to zrovna není vizitka pro argumentaci s ekology a pěstitely lesa.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.