Minimální délka krku vidlice?

18 nepřečtených
  • choceň

    Ahoj, dávám starou vidlici do nového rámu, který má delší hlavovou trubku. I když tam nemám žádnou podložku, představec je o cca 3 mm vyšší než krk vidle… horní šroub toho představce je někde v úrovni toho, kde končí ten krk… je to ok? Jaý je požadavek na minimální délku krku vidlice?

    Díky!

    0 0
    • novas752  

      Krk by něl končit až nad představcem.

      0 0
      • Breakpain  

        Píše 3mm, plno lidí tak jezdí, že nemá malou podložku nad, to je myslím v poho, ne?

        0 0
        • scortis  

          Já taky nemám malou podložku nad představcem. Nemá to, přijde mi, ani většina kol v výroby. Pokud představec nedrží na polovině délky objímky tak pár milimetrů je OK, vlastně je to i nutný aby ta podložka nahoře plnila svojí funkci. Dávat podložku nahoru je možná dobrý z hlediska pevnosti (ačkoliv mi to přijde zanedbatelné), ale taky to vypadá fakt hnusně.

          0 0
          • Georrge  

            Mala podlozka neni nutna, ale u extra lehkych predstavcu muze tech par milimetru chybet. Ja mel lehky predstavec, krk koncil tak 4–5mm a po utazeni slo na predstavci videt, ze okolo horniho sroubu se uz predstavec trochu borti, nevypadalo to uplne presvedcive. Od te doby radeji max. 2mm a jestli se vleze vicko neresim, proste pri stahovani hl. slozeni dam pod vicko podlozku, utahnu predstavec a podlozku vyhodim.

            0 0
            • Tomcat  

              …u extra lehkych predstavcu muze tech par milimetru chybet. Ja mel lehky predstavec, krk koncil tak 4–5mm a po utazeni slo na predstavci videt, ze okolo horniho sroubu se uz predstavec trochu bortil… Hárám že strojaři a průmyslováci si rvou vlasy nebo zvrací :). Váha a deformace není přeci to samé. Kroutit se to bude i z olova a bude to x-násobně těžší..... … otázka jestli se už nebortil i duralový nebo „carbonový“ sloupek vidlice.

              Gramaři to dotáhnou zevnitř třeba utahovákem ala Shaman racing a nepoužívají ani ježka. Po dotažení ho vyndají a tačí jen plastová záslepka, představec drží a je to lehčí.

              0 0
              • Georrge  

                Samozrejme ze vaha s deformaci souvisi, kde je min materialu tam je vic deformace. A asi jsi to nepochopil. Pokud okoli horniho sroubu predstavce (ne vicka, ale horniho z tech (typicky) dvou co drzi predatavec na krku) neni dostatecne silne a je kratsi krk, ktery by to zevnitr podrzel, tak pri utahovani toho sroubu se to bude okolo sroubu deformovat. Drzelo to, ale nevypadalo to idealne.

                0 0
                • Zdyn  

                  Nelze říci, že kde je míň materiálu, tam je větší deformace. Záleží na konstrukci.

                  0 0
    • Singlespeed  

      Máš to krátké. Klasický problém domácích bastlerů.

      0 0
      • choceň  

        To není o bastlení doma nebo jinde, ale o 20mm delší hlavové trubce nového rámu…

        0 0
        • Singlespeed  

          Nevím, jak jsi přišel k novému rámu, ale klasický hurá bastler si při koupi rámu nezměří délku krku vidlice a pak se diví :-).

          0 0
        • Singlespeed  

          Pokud je hlavovka jen o 2 cm delší, ale chybí 3 cm vidlice, je jasné, že vidlice byla krátká už se starým rámem. Který dobrák ji tak blbě zařízl? :-)

          0 0
    • DejfSejf  

      Není pravidlem že musí krk vidlice čouhat nad představec… Jestli je vidla o 3 mm kratší než představec je to v klidu, dej krytku a litej…

      0 0
    • Tomcat  

      minimální délka krku který má být stažený představcem je úměrná i délce objímky toho představce.

      Když nenapíšeš kompletní sestavu je to vaření z vody

      …představec je o cca 3 mm vyšší než krk vidle… horní šroub toho představce je někde v úrovni toho, kde končí ten krk… kolik cm podložek? 2cm? je to nutný ?

      Jasně proč neušetřit za představec , ale je i bez toho drží nedrží ta geometrie

      ok?

      Otázka zní kolik cm drží objímka představce?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.