• dodin

    Zdar borci

    Mám problém,v březnu mě srazil autem jeho vinou občan cizí státní příslušnosti(Vi­etnamec)pravdě­podobně dobře finančně zajištěný.Utrpěl jsem zlomeninu obratle,čtyři šrouby,otřes mozku ,nějaké tržné rány,stále jsem jěště v pracovní neschopnosti.Kolo zlomené na půlku o oblečení ani nemluvě.Až teď se ozval přes advokáta,že by se chtěl mimosoudně vyrovnat,asi má nějaký trest z minulosti,ale to hádam.Nemám představu o kolik bych si měl říct,jestli jste to někdo někdy řešil tak poraďte.Jen solidní a osobní zkušenosti ,né nějaké přemrštěné sumy.Zajímal by mě váš názor na výši vyrovnání.

    Ďík za radu

    0 0
    • se-se  

      především, pokud takovou dohodu uzavřeš, tak s výslovným vyloučením že by se týkala případných trvalých následků. Musí tam být uvedeno, že pokud budeš mít trvalé následky, tak nejsou odškodněny tímto mimosoudním vyrovnáním. Je to lacinej trik advokátů pozor na to!!!

      0 0
      • Charles2k  

        Ohledně případných trvalých následků je to správná poznámka. Zlomenina obratle není žádná legrace.

        A při případném jednání o výši odškodného nezapomeň zohlednit to, že se nejedná jen o Tebe. K požadavku náhrady škody, kdyby bylo řešeno soudně, by se totiž mohla přidat i zdravotní pojišťovna a za léčení v nemocnici by platil další velkou sumu.

        0 0
    • se-se  

      a ještě pozor na další věc- jeho advokát tě může tlačit k podpisu smlouvy tak že ti bude tvrdit, že jinak z něj nic nedostaneš. Každou schůzku si nahrávej a pokud toto advokát udělá, bez váhání podej trestní oznámení pro trestný čin vydírání.

      0 0
    • Richi  

      A proč teda nejdeš za svým právníkem?

      0 0
    • kurýr na bajku  

      Zvaž hlavně ty rvalý následky. Jestli už jsi ready, tak půl míče není přehnaná částka.

      0 0
    • Tomcat  

      V našem právním systému není možné se určitých věcech zříci svých práv.

      Takže i když mezi v Váma bude dohoda. Zástupce státu nebo jiná strana by ho beztak mohla obvinit z neúmyslného ublížení na zdraví minimálně z nedbalosti když už nic jiný ho. Takže opravdu se jedná o mimosoudní vyrovnání?

      Zapltejte na to především advokáta tohle je spíš o tom že budete mít v ruce bezcenný papíru a peněz se taky nedočkáte.

      0 0
      • Ruprt2  

        dobrá blbost.

        0 0
        • Tomcat  

          To je realita.

          Pokud Vás někdo přizabije. Vy sice ho nemusíce žalovat, ale bude ho žalovat strana státu. To že bude dokazova, že se sním dohodnete, nebo ho jinak omlouvat. Naprosto nemusí strana zastupující justici akceptovat.

          Mimosoudním vyrovnáním v tomto případě by bylo. že ten Vietnamec se vyhne tomu, že on po něm bude chtít peníze tedy moc peněz v rámci soudu. Ale nevyhne se tím soudu jako takovému že něco někomu udělal byť nechtíc.

          Předpokládám, že ten Vietnamec tohle jaksi neakceptuje. Myslí si že se tím vyhne jakémukoliv soudnímu popotahování

          0 0
          • Kubiczech  

            Tady jde o to, jestli existuje nějaké zahájené trestní řízení nebo se to hraje v duchu hesla „kde není žalobce, není soudce“. Tohle teda nepředpokládám.

            Na druhé straně. V rámci trestního řízení je cyklista účastníkem jako poškozený a může v rámci adhézního řízení žádat náhradu škody. Což předpokládám udělal. Pokus o dohodu zřejmě směřuje k ukončení trestního stíhání v rámci narovnání mezi poškozeným a obviněným, což musí být soudem schváleno.

            0 0
            • Tomcat  

              Ne viz to dole.

              V případě dopravní nehody je žalovatelem „stát“ a mimosoudní vyrovnání je snižuje případný trest, nebo je místo druhé části kde se bude řešit škoda.

              0 0
          • Ruprt2  

            Já myslím, že moc čučíš na filmy.

            Ty konstrukce, které tu rozvíjíš nikdo ani nezmínil.

            0 0
    • MirosPikos  

      Když tak čtu různé reakce, možná i od lidí právně vzdělaných, vzal bych si na to právníka. Tohle není legrace, jako když si máš vyměnit na kole vidlici :)

      On už s tebou probere co a jak. Zkus kontaktovat známé a nějakého dobrého právníka určitě seženeš!

      0 0
    • Roman  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • dodin  

      Samozřejmě,že na to půjdu s právníkem,ale zajíma mě názor Vás bajkerů co stím máte už nějakou zkušenost.

      Zatím dík

      0 0
    • Honz8t  

      Stalo se to v březnu a jsi pořád v pracovní neschopnosti? 6 měsíců je opravdu hodně. To má ten řidič na krku trestný čin, pokud se nepletu. A trestný čin žaluje stát, nejde o občanskoprávní spor. Takže s případnou dohodou o mimosoudním vyrovnání by myslím musel souhlasit i státní zástupce.

      Zvaž to, že škody na tvé straně jsou minimálně tyto (nepočítám

      trvalé následky, které bych z dohody každopádně vyloučil)

      přímé škody způsobené nehodou (poškození kola,

      oblečení, …)

      výdaje spojené s léčbou (poplatky, doplatky na léky, cesty

      k lékaři, doprovod, rehabilitace, čas, …)

      ztráta výdělku po dobu pracovní neschopnosti (ta stále trvá)

      zhoršení tvé pozice v zaměstnání v důsledku dlouhodobé pracovní

      neschopnosti a v důsledku toho nižší příjmy v budoucnu a i riziko

      ztráty zaměstnání

      zhoršení životní situace rodiny, případně finanční ztráty

      z nutnosti sáhnutí na úspory atd

      A to jsou jen náklady a ušlé příjmy, nikde není zahrnuté bolestné, odškodné, kompenzace ztráty více než půl roku normálního života.

      Já osobně bych o mimosoudním vyrovnání rozhodně uvažoval, protože pokud bude soud pro trestný čin, tak si nejdřív budeš muset počkat na jeho výsledek. Pokud bude vina uznána, bude vyměřen trest, ale ne odškodnění pro tebe. Toho by ses musel domáhat v občanskoprávním sporu, pokud se nepletu. Takže vyrovnání by to pro tebe celé urychlilo. Ale byl bych velmi opatrný v tom, uzavírat dohodu ještě předtím než budeš doléčený a po rehabilitaci a rozhodně bych výslovně uváděl že to nepokrývá kompenzaci trvalých následků a snížení možnosti společenského uplatnění v souvislosti s nimi.

      Ber to všechno trochu s rezervou, jsem právník amatér. Proto rozhodně doporučuji aby sis našel vlastního dobrého právníka, jde o spoustu peněz. Záleží na tom co děláš a jak jsi placený.

      0 0
    • Meluzina  

      Můžeš se obrátit na Probační a mediační službu, která je v každém městě, kde je soud, se žádostí o zprostředkování mediace a právě způsobu náhrady škody. Je to zdarma, poradí ti vyškolení pracovníci, nemáš se čeho bát…:-)

      0 0
      • Meluzina  

        v tom případě samozřejmě ani nepotřebuješ právníka:-)

        https://www.pmscr.cz/

        0 0
        • Meluzina  

          měla jsem pár podobných případů, ale právník fungoval na baterky, jeden z těch údajně renomovaných dokonce vypočítával náhradu ušlé mzdy z hrubého platu:-) a strašně se to vleče, probačka rovnou oslovuje i státního zástupce, zjistí aktuální životní situaci obviněného, jeho nejen finanční možnosti a zpracovává zprávu pro státního zástupce a pro soud, pro obviněného s návrhem potrestání, toto řešení je výhodné pro obě strany, obviněný v 99%souhlasí se spoluprací s PMS…

          0 0
          • drbo  

            a nemas zkusenost jak se zjistuji prijmy a souvisejici veci u lidi s vietnamskou narodnosti ? vsem asi musi byt jasne ze oni nemaji danove priznani postavene na realnych prijmech ;-)

            0 0
            • Meluzina  

              nepotřebuješ daňové přiznání, škoda je vyčíslena na základě hodnocení lékaře, ušlý zisk se dá spočítat jednoduše, způsobená škoda je vyčíslitelná, cokoli navíc je na dobré vůli obviněného, pokud zaplatí víc, má větší šanci na uložení alternativního trestu – tzn. trest domácího vězení nebo obecně prospěšné práce, to ale pouze v případě, že není v podmínce nebo v posledních třech letech neměl uložen trest OPP, který nevykonal…

              důležité je, že trest má navržený v podstatě na míru a poškozený není odkázán na občanskoprávní řízení, které je zdlouhavé a psychicky náročné..

              kromě toho, kdo ví, třeba by se obviněný rád omluvil a poškozený by omluvu uvítal…

              0 0
    • caesius  

      Hlasuji pro advokáta. B-F NE. Vyčíslení škody na zdraví je tak strašně individuální věc, že ji takto nelze ani přibližně určit – může se pohybovat v řádech korun až miliónů. Přičemž k uplatnění nároku vedou v tomto případě asi tři cesty:

      1. v trestním řízení v rámci tzv. adhezního řízení (soud případně

      přiřkne náhradu v prokázané výši, v ostatním odkáže na civilněprávní řízení)

      1. v civilním řízení – bude se dokazovat skutečná výše škody +

      ušlého zisku, přiměřeného zadostiučinění apod.

      1. Formou mimosoudního vyrovnání. Zde bych však uvedl na pravou míru to,

      co z de bylo mylně uvedeno. Případné mimosoudní vyrovnání státního zástupce při podávání obžaloby nebude v podstatě zajímat. Mimosoudní vyrovnání se dotýká toliko nároku poškozeného, nikoliv trestněprávní odpovědnosti obviněného/ob­žalovaného (institut svolení poškozeného k trestnímu řízení připadá v úvahu pouze mezi příbuzných). Ale pozor, celý tento velkorysý návrh na mimosoudní vyrovnání může sledovat pouze jeden cíl – může sloužit jako důkaz účinné lítosti pachatele trestného činu popř. jako polehčující okolnost (zde se už i snaha cení, i když nevedla k žádnému výsledku – může se tak stát, že vám protistrana nabídne neakceptovatelné).

      Závěrem bych ještě upozornil na krátkou promlčecí lhůtu – ta je zde dva roky. Proto, pokud se s druhou stranou nedohodnete na rozumné částce v rozumné době, preventivně bych doporučoval podání civilní žaloby, která staví promlčecí lhůty. A to i tehdy, budete-li uplatňovat nárok na náhradu škody v adhezním řízení. Trestní řízení může skončit všelijak a za různě dlouhou dobu a nebyl byste první ani poslední, komu by se nárok za tu dobu již promlčel. Prostě hlasuji pro advokáta.

      0 0
      • MirosPikos  

        +1

        0 0
      • Meluzina  

        spolupráce s advokátem se přece nevylučuje, advokáti s PMS většinou rádi spolupracují, i když jsem zažila jednoho, který klientce poradil, aby se k nám po svém pravomocném odsouzení k OPP na naši výzvu nedostavovala:-):-):-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.