membránovou nebo softshellovou bundu ?

38 nepřečtených
  • zdean

    Zdravím. Vybírám si nějakou jarněpodzimní bundu a protože nejsem zrovna velký znalec moderních materiálů, potřeboval bych poradit, co je vhodnější. Jestli jít do membrány z materiálu DYNATECH R-STAR THERMO a nebo do softshellu. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Rozhoduji se mezi http://www.rogelli.cz/…lexni-zluta/ a

    http://www.rogelli.cz/…orino-modra/ Díky za pomoc.

    0 0
    • op  

      nekdo to asi okomentuje uplne presne, ja bych jenom rekl, ze ty materialy jsou dost podobne, oba jsou to „membranove“ „softshell“, jen se tomu pokazde mirne jinak rika. U toho prvniho materialu udavaji prodysnost 3000 g/m2/24 hod, to je hodnota dost zoufala, urcite bych nekupoval..

      Ja zamrzl v dobe, kdy svet byl jednoduchy: bunda na hory=material Goretex/XCR, bunda mensi hory/podzim/zi­ma/bezky=Windstop­per (pripadne horsi varianta NoWind). Dnes jsou vselijake nazvy ProShell, Softshell, Activeshell atd (nevyznam se v tom).. Pokud bys chtel radu od staromilce, tak za me jednoznacne Windstopper, napr. Tilak Tour

      0 0
      • scret  

        souhlasim s tebou, ze rozhodne neni jednoduche se v dnesnich materialech vyznat… Navic jeste pred par lety i renomovani vyrobci sili prevazne ze „znackovych“ materialu – vicemene vetsina z temer stejnych:) (napr. Gore)

        V dnesni dobe si kazdy vyrobce dela hlavne svoje materialy a clovek pak moc nema sanci zjistit jak takova vec opravdu funguje, bez toho aby si ji koupil, pripadne zjistil info od kamose atd.

        Tak jako tak se ale da orientovat podle znacek, ktere udavaji trend a jsou nekde v popredi a jen nekopiruji…

        K tem bundam, rovnou jsem nechtel psat, ze je to shit, ikdyz parametry prodysnosti pro cyklistiku jsou teda hodne tragicke!!

        Jinak Tilak Tour je rozumna volba, stejne tak spousta dalsich kvalitnich znacek dela neco podobneho, bohuzel se za to musi zaplatit!

        Ikdyz obcas se da chytit neco ve vyprodejich, posezon.slevach at­d.

        Ja treba na kolo doporucuju bundu Marmot Tempo jacket – je to z nemembran.sof­tshellu M3, ktery uchrani pred vetrem cca z 80%, ale zaroven je jeste o dost prodysnejsi nez treba Gore WS softshell… Na bika super… Neco podobneho ale dela i treba Berghaus, Mammut apod.

        Na silnicku kde fouka permanentne bych klidne volil i ten WS…

        0 0
        • zdean  

          Díky tobě i opovi za vysvětlení pojmů. Trošku si mě překvapil s tvrzením, že ty bundy od Rogelli jsou na kolo shit. Měl jsem za to. že hlavně ta druhá je podle uváděných parametrů celkem slušná, ale jak jsem již psal nejsem žádný odborník. Hledal jsem na internetu tu bundu Marmot, co doporučuješ, ale našel jsem jen dámskou. Pánskou jakoby už nevyráběli. Podívám se ještě po těch ostatních. Díky.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Rogelli je imho obecně šit

            koupil jsem od nich „výhodně“ dlouhej tenkej dres

            kalhoty jakž-takž jdou

            ale vršek nedýchá, nasákává potem a po funkční stránce je to prostě naprostá tragédie

            ale bylo to levný :-/

            0 0
          • scret  

            Problem s Marmotem je ten, ze dostupnost je proste horsi…

            Kdyz si najedes na primo stranky Marmotu , tak ji tam najdes:)

            na mall.cz se da obcas neco sehnat… Meli Tempo v cerne dokonce jeste donedavna ve vyprodeji cca za 1800,– Ja chtel zelenou, tak jsem ji musel koupit za plnou cenu (tusim kolem 2700,–)

            A muzu rict, ze je uplne bozi, presne splnuje po dlouhy dobe, co jsem ocekaval – kapky po tom klouzou, neprofoukne, prodysnost je spicka, je krasne strecova, opravdu hodne.. atd. Na hadry jsem pomerne narocnej, ale tohle me mile prekvapilo… A ty barvicky…:)

            Jak jsem psal, da se sehnat i treba Berghaus, Mammut atd.

            Ten Tilak Tour taky neni spatnej…

            0 0
        • op  

          vsiml jsem si uz driv, ze se v tom vyznas :) Nechtel by sis dat praci a sepsat tu nejaky „update“ pro lidi jako ja? Proste nejak okomentovat ty materialy Gore proshell, softshell, activeshell, Winstopper atd vs treba co dela Event pripadne nejaka (me neznama) dalsi velka znackova konkurence na trhu.. To by bylo moc fajn.

          Ja treba mam momentalne Tilak Raptor, coz byl v te dobe kdyz jsem kupoval Goretex/XCR (tu menit nehodlam, ale stejne by me zajimalo co je ted v tomhle ranku na spicce), pak mam Directalpine NoWind bundu (ta uz je za hranici zivotnosti), Windstopper vestu. Hledam nahradu za Directalpine, bude to asi Windstopper (Tilak Latok?), ale treba se necham zviklat i do neceho jinyho (Gore softshell/cosi od Eventu?).

          0 0
          • scret  

            Uff, pravidelne sem na tema outdooru prispivam, zkus si moje prispevky vyhledat, tusim by to melo nejak jit podle nicku…

            Prtze obsahnout tohle tema by bylo na hodne dlouho:(

            Ted mam malo casu, ale v rychlosti…

            GTX Pro shell – v podstate GTX XCR

            Performance shell – stary GTX

            Paclite – Paclite – pomalu ale jiste se od nej pocitam

            asi bude upoustet, jeho misto zaujme

            Active shell

            GTX Active shell – nejprodysnejsi GTX vsech dob… zatim

            parametry a ohlasy na nej jsou hodne dobre..

            WS softshell – oproti klas. flys.WS je studenejsi, ale zas

            lepsi co se tyka odolnosti atd.

            GTX softshell – diky technologicke narocnosti ho ma v nabidce malo firem, resp. malo vyrobku… Je to drahota… ale melo by to byt neco mezi hardshellem a softshellem… Pocitam prodysnost nekde jako Proshell az WSsoftshell a pritom zevnitr to ma jemnej chloupek (miniflys) jako softshell…

            Event – byl v rozmachu pred par lety, kdy se mluvilo o tom, ze ukroji velky kus prodeje firme Gore…

            Bohuzel v posledni dobe – mozna diky nejakym marketing.tlakum apod. jeho rozmach stagnuje a tolik videt neni… Vyzkouseny ho nemam, ale zezkusenosti lidi neni vubec spatny… Ale takovych membran je dneska uz cela rada…

            Spis je dulezity strih a zpracovani bundy nez presne kterou membranu… GTX, Event, Blocvent, Marmot Membrain, Dermizax apod. To je myslim asi jedno… Driv ty hadry dnes zestarnou moralne anebo je clovek znici, nez ze by prestaly fungovat…

            Hlavne trend je v lehkych vecech – hardshell se postupne odlehcuje a tak neni problem mit dnes 3vrstv. GTX Pro bundu kolem 500g… „Pacliteovky“ dnes bezne kolem 250–300g…

            Samozrejme to ma vliv na zivotnost hadru…

            Jestli mas treba staryho Raptora, tak ten byl jeste docela tvrdy, cim novejsi, tim mekci, prijemnejsi… Stary raptor bylo uplny „prkno“…

            0 0
            • op  

              skvele, dik. To je presne ono, co jsem potreboval.

              Ohledne strihu souhlasim ze je dulezity, ale beru to tak, ze za 1. vsechny lepsi firmy uz maji strih promakany a za 2. poznam dobry strih (narozdil od materialu) pri zkouseni bundy/kalhot (uz mam celkem zkusenosti).

              Mel jsem i jine materialy – Gelanots membrane, Symphatex, Activent (to je draha a nedokonala plastenka).. a vsechno to bylo proti Gore proste horsi.. Stejne tak Windstopper oproti ostatnim podobnym neGore materialum, co jsem mel moznost zkusit, je rozdil.

              U svrchni vrstvy obleceni pozaduju maximalni kvalitu, naopak fleecove mikiny jsem kupoval u Vietnamcu a par jich jeste mam a pouzivam.

              0 0
              • obda  

                Cos měl za problém s tím Gelanotsem? Kolem roku 2000 byl určitě prodyšnější jak GTX. Mj. i vzhledem k dvouvrstvé konstrukci měl nižší odolnost, ale pár let při rozumné údržbě vydržel (mně odešel/rozpadl se na límci, kde byla bunda hodně propocená, zašpiněná a hodně ohýbaná, jinde je ještě v cajku.

                Jinak mezi membránami jsou rozdíly, GTX, eVent či BlocVent jsou kvalitativně jinde než Sympatex či Activent. S těma střihama je to pravda. I kvalitní značky ti nemusí padnout. Navíc i mezi nimi jsou rozdíly. Za mně jde zejména o kapuci, kterou firmy z UK mají obvykle líp vyřešenou.

                0 0
                • op  

                  s Gelanotsem zadny konkretni problem nebyl, jen proste nebyl tak dobry. Vic jsem se potil, namrzle vysrazene kapicky zevnitr. Dalsi problem (coz uz nesouvisi s membranou) byl, ze vlhkost vzlinala – nepromokl, ale na konci prsiveho dne byly hlavne rukavy uplne mokre zevnitr.

                  0 0
              • scret  

                ja mam napr. 2,5 vrstvy Blocvent a ten je na urovni Paclitu nebo XCRka (Pro shellu) takze si nemuzu stezovat…

                2,5vrstv. Sympatex – ten nejlepsi, jsem zkousel a taky v pohode.

                Takze opravdu pokud je to kvalitni membrana, tak je jedno jestli GTX nebo neco jineho…

                V membran.sof­tshellu mam vyzkouseno ze je opravdu nejlepsi Gore WS softshell – ma nejlepsi prodysnost! NoWind softshell a td. nejsou tolik nedychaj…

                To ja si rad dopravam kvalitu i na 1. a 2. vrstvu – ikdyz je pravda ze je jedno jestli ma clovek Sensor anebo Mammut:)

                Ted posledni dobou me hlavne bavi merino, konecne se na horach clovek neciti jak dobytek a nesmrdi jak bezdomac…:)

                Ja jsem navic zvykly, kdyz jedu na hory, nespinkat pekne v teple na chate, ale poradne venku, se vsim vsudy… Pak je to ale vsechno o dost tezsi…

                Z chaty clovek vyleze vyspinkanej, vonavej a to pak ty vrcholy jdou snadnejc:)

                0 0
                • op  

                  ja vetsinou chodim tam, kde zadny chaty nejsou. Mam rad snih/ledovec, nemam rad bahno.

                  Blockvent na urovni XCRka? .. verim Ti, ale zkouset to nebudu :))

                  Merino beru jako idelani na turistiku.. Kdybych jel do Indie a bral si na cestu jedine tricko, bylo by to merino, ale tam kde je zima bych si ho nebral. Proti syntetice preci jen dlouho schne..

                  0 0
                  • scret  

                    mam HP Physicist, ktera je 2,5vrstv. – ze vsech BlocVentu ma nejvetsi prodysnost…:)

                    Merino taham i v zime na hory atd. Dlouhe schnuti resim na kole, na hory atd. ne, uschne to na me:) a vyhoda vlny je v tom, ze ikdyz je mokra, hreje…

                    Pocitove to funguje tak, ze nez to zahrejes – cca 10min. tak se chova jak syntetika, odvadi pot a clovek ma takovy normalni klima… po 10min. aktivity to jakoby najednou zacne uplne krasne hrat a topit… Samozrejme pokud to propotis uplne na kost a stojis a nehybes se, pak to muze nekoho mozna vic chladit… ja s tim problem nemam, vzdy se oblecu tak abych nebyl durch a nebylo mi vedro, ale tak aby mi zas nebyla uplne kosa…

                    0 0
                    • op  

                      ja ty pocity znam, testoval jsem poctive a vratil se k bezne moire.

                      ja s tim problem nemam, vzdy se oblecu tak abych nebyl durch a nebylo mi vedro, ale tak aby mi zas nebyla uplne kosa…

                      to je teorie, v praxi muze palit slunce a zaroven foukat ledovy vitr a zastavit musis vzdycky z nejakeho duvodu, proste me se to tolik neosvedcilo (treba zejmena oblast ledvin pod batohem je mokra vzdycky).

                      Mimochodem, zde jsem nasel dobrej slovnicek materialu.

                      0 0
                      • scret  

                        fakt k moire? tyjo, tak to ja ji nechci uz ani videt… radsi Sensor apod.

                        Ale je to proste o tom, kdo s cim ma jake zkusenosti a jak co komu vyhovuje…

                        jj, muze v praxi foukat, tak jak pises, ale to stejne clovek musi vydrzet ve vsem, ani dnesni matrose nejsou vsemocny:) ja jsem byl driv zastancem syntetiky, ale postupem casu radeji nosim merino cim dal vic.. Hlavne kvuli tomu nesmrdeni:)

                        Na kolo ale preferuju jen syntetiku, v merinu bych se zaprvy uvaril, zadruhy to schne pomalejc a zatreti kdyz se clovek zrakvi, neboli to tolik penezenku:)

                        0 0
                        • op  

                          jo, moira, klimatex, v pohode

                          ohledne nesmrdeni to neresim, kdyz uz jdu na hory tak na vic dni a pri navratu do civilizace tricko premachnu nebo mam na prevliknuti, stejne smrdi vlasy, kalhoty, boty, mokrej batoh.. Nesmrdici tricko v teto situaci je jen takovy maly bezvyznamny + :))

                          0 0
            • obda  

              Jenom bych doplnil pár věcí, které tu nezazněly.

              Paclite – Goretex membrána není zevnitř chráněna vrstvou látky či volnou děrovanou podšívkou, ale „plastovými ťupslíky“.

              Event – mám na bundě, prodyšnější než GTX (jak teoreticky, tak prakticky), pro zachování dobré funkčností je nutno ho častěji prát. Ta prodyšnost je IMHO zvýšená natolik, že bez pohybu to je dokonce chladněji, protože se neudrží ta vrstva teplejšího vzduchu mezi tělem a bundou. Gore zřejmě převálcoval marketingem, o jiných důvodech nevím.

              0 0
              • scret  

                Event jsem zkousel jen jednou a prisel mi nastejno s GTX, ale ty mas dlouhodobejsi zkusenost, tak jsem rad za info..

                Jinak GTX bys mel prat teoreticky taky relativne castejc – pory membrany se ucpavaji vsim moznym sajrajtem co vypotis…

                Pro vetsinu uzivatelu ale to staci cca 1 rocne…

                Jinak tusim s tebou jsem resil GTX active shell – docela rad bych ho zkusil a az mi doslouzi moje BlocVentovka (coz bude bohuzel za dlouho, prtze z 85% nosim ss) tak chci do nej skocit…

                0 0
          • op  

            tak jsem jako WS softshell bundu koupil Schoffel Windchill Jacket s peknou slevickou – jsem nadsen, pekna bunda…

            0 0
    • Necris  

      Cokoliv od Craft/Gore/Spe­cialized je tak nějak osvědčené. Všechno je to membrána.

      A všechno to většinou používá shodné univerzál materiály

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • zdenek  

      Jestli je to čistě na kolo, tak bych zkusil nějakého výrobce dresů.

      Já jsem si u jednoho nechal ušít podzimní bundu. Dostal jsem na výběr z několika druhů membrán s různou propustností a zateplením. Vybral jsem si tu nejtenší a ještě ji nechal dát jen na přední části dresu. Perfektně mi vyhovuje od 0 do 10°C.

      Hodně taky záleží na individuálním vnímání tepelné pohody.

      0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
        • zdenek  

          Píšu: „Jestli je to čistě na kolo…“

          Na kole jsem na autobus ještě nečekal. Ale třeba na celodenní bežky bych si to nevzal, i kdyby bylo nad 0. Zastávka na svačinu by znamenala prochladnutí.

          0 0
      • scret  

        taky varianta, bohuzel maloktery vyrobce dresu dokaze zajistit kvalitni membranu a povetsinou pouzivaji levne neprodysne shity… Zas ale diky pouziti treba jen na predek a vrchni cast rukavu muze vykompenzovat omezeni matrose…

        0 0
        • zdean  

          Máte někdo zkušenosti přímo s bundami od CRAFTU? Ten Marmot z příspěvku nahoře vypadá dobře, ale abych se přiznal jsem taková tyčka. Samá ruka, noha. Hrozně blbě se na mě shání oblečení, takže bych radši zašel do obchodu a pořádně si tu bundu vyzkoušel. Nějaké objednávání přes internet bych radši vynechal. CRAFT mají tady u nás.

          0 0
          • scret  

            s Craftem moc zkusenosti nemam, mam od nej jen jeden dres s kr.ruk.- hrozna shitka:( a pak nejaky funkcni hadry – coolmax… to ujde…

            0 0
    • Flegmatik  

      Do jakých teplot? Píšeš sice jarněpodzimní, ale nevím, jakou máš představu. S tou první Rogelli se dá jezdit docela komfortně tak od –10°C do +10°C, s tím, že pod tím nic moc nemáš, jen nějaký triko, který ti odvede pot, pod nulou pak ještě něco a něco na krk. Neprofoukne to ani v největším vichru a v dešti taky bez problému.

      0 0
      • zdean  

        Viděl bych to tak na teplotu od –5°C do +10°C, možná až do +15°C, když nějak nepříjemně fouká. Ono je to těžký. O pár příspěvků zpět je ROGELLI označený jako shit.

        0 0
        • Flegmatik  

          Tak otázka je zkušenost s tím daným konkrétním výrobkem (ne značkou obecně). Možná to není výkvět hi-technologií s extrémní propustností par, ale já s tím nemám nejmenší potíž. Ty teploty jak uvádíš ta bunda zvládne v pohodě. Fakt ale nemá smysl pod tím tahat nějaký těžký mikiny apod. – teplo si pod ní vytvoříš sám.

          0 0
          • zdean  

            Ta bunda v druhém odkazu má podle výrobce vyšší prodyšnost a na té stránce mají odkaz na test v časopisu cykloservis v kterým dopadla velice dobře. Tak to snad nemůže být úplná hrůza. – Jsem radši když nemusím tahat na sobě nějaký těžký a objemný vrstvy, takže to bych jen přivítal.

            0 0
            • Flegmatik  

              Jo, pravda, ta má ty papírové parametry trochu lepší. Sympatický je u ní vyšší límec a garáž na zip :) Jinak to bude asi dost podobné.

              0 0
              • zdean  

                Problém je že u nás je vede jen jeden obchod ( co vím ) a to si tu bundu musíš ještě objednat, jak jsem zjistil. Bojím se, že by mě nemusela padnout, s tou mojí postavou, a copak s tím. Snad se nějak s prodejcem domluvím. Asi to zkusím, jestli se tady ještě někdo neozve ohledně CRAFTU.

                0 0
                • Flegmatik  

                  Tak z HK do Teplic nad Metují, kde je sídlo Rogelli, to nemáš zase tak daleko, když bys to chtěl zkoušet. Nebo tam na stránkách u bundy mají i tabulku velikostí a 100 dnů na vrácení zboží/peněz.

                  0 0
                  • zdean  

                    Zkusím to nějak pořešit. Díky za pomoc. Teď to tady balím, jdu do práce. Ještě jednou díky.

                    0 0
                • scret  

                  tak potom bych nevahal a koupil pres e-shop, tam to muzes alespon vratit:)

                  Ale pokud by nechtel ten kamenak nejakou zalohu, tak bych objednal, vyzkousel a kdyz by nesedla, maj smolika…:)

                  0 0
    • goofy  

      Prodysnost 5000 je prakticky zadna, a to rovnou mohli napsat neprodysne :o)

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce