• 21cmTrueDamage

    Dobrý den,

    doufám že mě tady neukamenujete, ale jsem začínají biker. Nechal jsem si poskládat kolo, maximální spokojenost, je to mé první nové kolo, takže je to úplné jiný level jízdy :) Ale při jízdě se ozývají lupavé zvuky, trření z hlavového složení. Kolo zajíždím, mám najeto 150km. Je to špatně nebo to k novému biku patří a pořádným zajetím si to vše sedne ?

    0 0
    • SloM  

      Ahoj, pokud to stavěl nějaký normální člověk /servis, tak bys měl mít garanční servis zdarma třeba po 200km.

      Lupání se těžko diagnostikuje na dálku. Nedělají ti to jen bowdeny, které se o sebe třou při otáčení řídítky? Případně bowden o rám (příp. v průchodkách na vnitřní vedení).

      0 0
    • 21cmTrueDamage  

      Na ten se samozřejmě chystám, ale napsal na forko, tady se člověk vždy dozví kupu nových věcí :D

      Na to vnitří vedení se podívám, ale nemyslím si. Hlavně když zaberu a šlápnu tak to lupe. Nechám to na tu garančku, spíš mě zajímala jednoduchá otázka. Nové kolo = ticho jako v hrobě nebo bude dělat pazvuky, než se zajede.

      0 0
      • SloM  

        Tak pokud to dělá při záběru, tak to může být zase plno věcí. Vycházel jsem z informace, že to jde někde zepředu. Každopádně, zvuky se rámem šíří různě. Dělá to i při šlapání ve stoje nebo když zkusíš jet kousek bez sedlovky? Třeba je to klasika – lupání sedlovky v rámu → vyčistit a máznout vazelínou. Nebo to nech na ten servis. Těžko se radí když kolo nemáš u sebe.

        Jinak ano, může si to trošku sednout, i proto je ta garančka, kdy se znova seřídí, dotáhne a prostě zkontroluje komplet. Aspoň tak by to mělo být.

        0 0
      • Roxteedy  

        Kolo dela pazvuky porad. Dulezity je rozeznat ty dulezity.

        Jezdi a naucis se naslouchat svemu kolu :)

        0 0
      • Davidakta  

        Zkus vyndat očistit sedlovku, když to nepomůže,tak to nech na servis

        0 0
      • bradek  

        Vyčisti, promazej a dotáhni pedály, stejně tak zadní osu.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Vrat to kolo skadateli, at se pochlapi:)

      OT: ty budes dobrej ptak:D

      0 0
    • palo7  

      U mně dělala zvuky přední brzda, přesněji uchyceni třmenu

      0 0
    • IndyCZ  

      Mně zas kolikrát lupe v levém pedálu, pokud ho nemáznu. :-)

      0 0
    • Luwa  

      Někdy pomůže kolo umýt, může cvakat i zaschlý bordel v pohyblivých částech kola.

      0 0
    • tromboonen  

      A já myslel, že SexyBonbonek byl nejdrsnější nick :)

      0 0
    • dědek mohy  

      Mě od novotí kola lupala sedlovka. Vyčistil jsem, po 20km začala lupat znovu. Vyčistil jsem, namazal jsem a po 20km začala lupat znova. Takhle jsem to dělal nějakou dobu, až jsem se nasral, vyčistil a přechod rám-sedlovka jsem omotal černou izolačkou (mám černou sedlovku a v tom místě černý rám, takže nic nejde vidět), bordel už se tam nedostává, a už mám více jak rok klid

      0 0
      • Lister  

        Většinou se tam dává kousek staré duše – vypadá to líp než izolacka.

        0 0
        • dědek mohy  

          Jak jsem psal, na první pohled nejde nic vidět, na druhý taky ne, až na třetí z blízka jo =)) Je to černá na černé, vidět to fakt nejde, nemám tam žádnou hrubou vrstvu, jen omotaný ten přechod. Duše by podle mě byla vidět více, už i kvůli toho, že vetšina duší není čistě černá, ale nějaký trochu světlejsí odstín

          0 0
          • MlokCZ  

            Jenže duše má celou řadu jiných výhod:

            • funguje mnohem lépe, protože je potřeba zakrýt nejen přechod, ale hlavně rozříznutí sedlové trubky, což v reálu znamená, že to je přes celou sedlovou objímku na obě strany a dobře to přelepit aby to opravdu těsnilo všude nejde snadno
            • funguje opakovaně, tzn. když se sem tam potřebuje vyčistit sedlovka (kryté to vydrží mnohem déle, ale když je třeba na hraně tolerance rozměrů sedlovky a sedlové trubky, tak se i se zakrytím stává, že to potřebuje občas rozebrat) nebo bys potřeboval zvednout/snížit sedlo na vyjížďce
            • esteticky je to pak taky otázka, při přelepní opravdu funkční dle prvního bodu to nebude s izolačkou žádná výhra ani esteticky na těch nepravidelných tvarech, které to musí přelepit, duše se smrští a obepne všude hezky natěsno
            0 0
            • Davidakta  

              O tom se dohadovat asi nemůžu,já na jaře nastavím posed a sedlovky si nemusím všimnout celou sezónu

              0 0
              • MlokCZ  

                Nejvíce to ovlivní tolerance sedlovka vs sedlová trubka.

                Třeba na fullu mi vychází tolerance perfektně (tedy sedlovka je opravdu hodně na těsno) a tam mi to za celý rok nelupe vůbec ani když tam nemám žádnou ochranu bordelu.

                Na HTčku se mi sešly tolerance špatně (moc velká díra v rámu), takže jsem musel nejprve hledat sedlovku, která se co nejvíce blíží přesně 31,6 (narval bych tam i tak 31,63–31,65, ale tolerance tímto směrem se nevyskytuje u sedlovek nebo jsem zatím nikdy žádnou neměl, co by měla přes rozměr – taky by to nešlo, to by do některých rámů nevlezla vůbec). Se sedlovkou s mírně horší tolerancí to lupalo i ihned po instalaci s vyčištěním (a to jak s vazelínou, tak bez vazelíny, prostě už moc volné).

                A i se sedlovkou co nejblíže 31,6mm i přes použití duše, která to kryje musím tak 2–3× do roka sundat a vyčistit. Bez duše to vydrží jen tak 2–3 vyjížďky.

                0 0
                • Davidakta  

                  Ja to zatím neřešil,jezdím bez ochrany.jen mi přijde a izolačka lepší,ale jestli někdo mění posed podle terénu tak je to jasný.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To je vidět, že jsi to neřešil.

                    Jak chceš tou izolačkou aspoň trošku rovně (aby nebyla moc nakrčená a shrnutá) omotat přes sedlovku přes sedlovou objímku až na sedlovou trubku, jak je to různých průměrů a nepravidelných rozměrů (a jak se to nedá přes objímku nahoru i dolu a není to i přes celé rozříznutí sedlové trubky, tak to pořádně nefunguje a bordel tam pořád leze). Já tohle rozhodně nedokážu.

                    0 0
                    • Davidakta  

                      Právě ta izolačka to všechno krásně okopiruje,když tam teda není RU

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Rychloupínák tam mám, takže o to horší, ale i když by tam nebyl, tak ty rozměry se pořád liší dost a to krásné okopírování bych chtěl vidět. Možná tak ještě nějakou smršťovačkou.

                        0 0
            • dědek mohy  

              Safra, já se vyjádřil úplně špatně, a jelikož už to jsou 2 roky, tak si to i blbě pamatoval =). V podstatě mám omotanou jenom sedlovou trubku na místě toho proříznutí, jelikož jsem odhadoval, že ten bordel se mi dostává dovnitř tudy. Tudíž mám trochu pásky, přes to jde objímka, takže opravdu nejde téměř nic vidět. Je to rozebiratelné a funguje to super, bordel se tam již nedostává a nic nelupe.

              Uf, omlouvám se za prvotní dezinformaci

              0 0
              • dědek mohy  

                Tolerance sedlovky a sedlové trubky mi vychází asi blbě, jelikož když povolím objímku, tak sedlovka zajede dovnitř. Proto v místě toho rozříznutí byl prostor pro chytání bordelu a lupání

                0 0
              • MlokCZ  

                Jen přes rozříznutí je jasné, že páska v pohodě jak píšeš (a bude to jak rozebíratelné, tak to půjde v pohodě esteticky. A tudy tam leze bordel asi více, ale u mě jsem dosáhnul lepší výsledků, když jsem to měl všude až přes objímku na sedlovou trubku.

                0 0
        • Davidakta  

          S tou duší jsi to nemyslel vážně:D

          0 0
          • dědek mohy  

            Duše se na toto opravdu používá a nevypadá to tak blbě, jak to zní =) Ale pro mé potřeby izolačka posloužila dokonale

            0 0
            • Davidakta  

              Já vím,že se to používá.Ale když tam 3× otočím elektrikarskou izolačkou,která všechno přesně zkopíruje tak je to pro oko úplně někde jinde

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.