• chodec

    Ač jsem hledal, nenašel jsem ;-)) – ERGO prosím o radu. Začaly se mi nějak ozývat zvuky z oblasti středu – podezření na střed klik – dělá to při silovějším šlapání a postupně malinko i při lehčím šlapání. Tak jsem se konečně kouknul na čem to vlastně jezdím –

    kliky Bontrager Race GXP – trochu jinej disajn, ale jinak jde o systém Truvativu GXP – misky vně rámu – kliky s osou v celku, levá klika se přitahuje velkým imbusem a i se s ním hezky stahuje (chytré). Ložisko (zapouzdřený průmysl) v pravé misce má vnitřní průměr o chlup větší než v levé.

    Sundal jsem kliky (super – na to stačí jeden imbus – to zas někdo myslel hlavou), vyloupl prachovky z misek ložisek, vše důkladně očistil, nově navazelínoval a pokusně zkusil pohnout ložisky – a EJHLE, z nějakého důvodu ložiska docela dost přidrhávají – místy jsem měl mastným prstem problém s nimi za vnitřek ložiska zatočit. Posléze s klikama to není tak markantní – v hmotě klik a na té páce ten odpor není moc znát, ale přijde mi to divné.

    Normálně jsem zvyklý, že průmyslová ložiska jsou hlaďounce, tadyta šla velmi kostrbatě, jako by v nich byl bordel. Neměl jsem klíč na sundání misek a ani nová ložiska, tak jsem se do toho víc nehrabal – stejně bych nic neviděl – jsou zapouzdřená – je na nich ale překvapivě nápis „Truvativ“ ;-)))

    Máte s těmihle ložisky někdo zkušenost? – mají jít nová hladce (asi ano že)? A dají se tahle ložiska koupit i samotná, nebo dá se někde koupit tohle Truvativí GXP složení klidně i s miskama? Na koloshopech nevím pod čím to hledat – pod středama to nikde nevidím – nebo se koukám blbě.

    Díky

    0 0
    • Volf  

      www.tandem-bike.cz/…stredove-osy Od jistý doby vím na netu o zasraným Truvativu skoro všechno :-)))

      0 0
    • Pebe  

      koupil jsem bazarový kliky a taky šla ložiska docela ztuha, ale na klikách to nebylo tak znát. Teď už to taky trochu lupe, ale vůli nikde nemám, tak s tim chvilku ještě vydržim a taky pořídim nový ložiska i s miskama…

      0 0
    • tm  

      Mam presne ten samy problem jako popisujes na svym GF Paragon 29, kliky se moc netoci a navic v nich praska. Jestli by to meli delat i ty novy loziska od Truvativ tak snad koupit nejaky jiny, jen musim zjistit poradne rozmery.

      0 0
      • Volf  

        No jestli ti to pomůže, tak Truvativ má vnitřkem ložiska 24 mm a v levým je naraženej kroužek s vnitřním průměrem 22.

        0 0
      • chodec  

        Tak jsem byl v krámě, zkusil chod nových a jdou hlaďounce – sice ztuha – jsou asi plná vazelíny – ale krásne hladce bez náznaku zadrhnutí. Tak jsem je rovnou vzal, večer to prohodím a uvidím, co se zlepšilo a jak dlouho vydrží ta nová.

        Prý se dají sehnat i samotná ložiska od třetího výrobce (třeba INA), ale na to nemám čas a sílu – to zkusím jedině pokud by se ukázalo, že Truvativí ložiska běhají, ale nevydrží. Stejně věřím, že si je Truvatim nevyrábí sám, takže to nejspíš jeden z těch málo světovejch výrobců ložisek bouchá s jinejma logama na těsnění ;-)

        0 0
        • tm  

          v kterym krame je maj a za kolik?

          0 0
          • chodec  

            Já to koupil v 69 cyklosport v Řeznické – první kamennej krám, kterej se mi namanul poblíž u práce – musím říct, že kluci byli tam slušní i když cena nebyla lidová – 900 – na netu jsem to viděl v průměru o 200 levněji, ale upřímně nemám čas na obrážení jinej kšeftů ani na čekání na dodání někdy odněkud. Tak jsem moc neváhal. Měli i klíč – velkej ocelovej poctivej ořech na GOLU – ne tu plechovou nádheru co ti to ožvejká a stejně nepovolí, takže mám snad vše co budu potřebovat ;-).

            0 0
    • kyl  

      Ahoj,nevíte někdo jakej je vnější průměr ložiska,mám kliky Truvativ Noir 3,3 karbon,vnitřní vím,na jedné straně 22 a na druhé 24mm.Chci si udělat lis na vylisování a nalisování ložisek.

      0 0
      • kubad  

        37mm

        0 0
        • kyl  

          Dík a náhodou průchozí průměr přes misku.Aby mi tudy prošel trn.Koncový průměr 27,67mm mám zatím od oka.

          0 0
      • stepan k  

        Ahoj. Mam stejne kliky a resim nova loziska do GXP osy. Jaka loziska jsi volil? Tedy hlavne jaky rozmer? Mel jsem za to, ze jsou 37vnejsi/25vni­trni/7sirka, tedy 61805, ale najednou tady na bikeforu ctu neco o rozmerech 22 a 24mm. Diky za radu.

        0 0
        • xjack  

          Řeším úplně stejný problém, měřil jsem ložiska co mám a rozměry vnitřní 22.1 vnejší 36.7, hloubka 11.8, Osa je Truvative GPX. Zkoušel jsi ty ložiska 61805 jestli pasují?

          0 0
          • stepan k  

            No tak uz vim, jak to je:) Ty loziska co jsem popisoval jsou na Shimano kliky, mozna jeste FSA apod. GXP osa ma na strane prevodniku 24mm a na leve strane 22mm(do loziska se zasune jen ta uzsi cast s drazkami na levou kliku). Leve lozisko ma jeste sirsi vnitrni cast, tak aby se osa oprela presne jak ma. Zajima me jestli to nekdy nekdo menil, protoze rozmer loziska 37/24 a 37/22 se mi nepodarilo nikde dohledat. Natoz tak aby melo loziko vnitrek siroky cca12mm, zatimco vnejsi obal cca7mm. To jsem nikdy pred tim ani nevidel:) Zatim to vypada tak, ze neni jina moznost nez koupit celou ‚osu‘, tedy loziska s miskami.

            0 0
            • royal  

              No, bohudik jsem mel v ruce (a vyndaval loziska) orig. vyrezlou osu GPX, takze jsem to s tim nestand. levym loziskem vedel.

              Ted kdyz jsem na kolo montoval stylo kliky (ktery jsem dostal), tak jsem si k tomu radsi objednal osu ve ktery ty loziska snad pujdou vymenit – http://superstar.tibolts.co.uk/index.php….

              Na obou stranach maj plastovej vnitrni kloboucek, tak predpokladam ze to menit nejak rozumne pujde :-). Cenove to vychazi vicemene stejne jako ta orig. osa :-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.