• bucivoj

    Ahoj.Dám tu pár fotek,jak jsem lisoval ložiska.Dávám to tu jen tak,kdyby někdo neměl představu jak to udělat,tak ať se koukne :o) Ať za to v servisu zbytečně nemusí platit.

    První foto: sundal jsem ty plastové krytky z ložiska a natlačil

    jsem tam hustější vazelínu,aby se tam nedostala voda

    Druhé foto:vlevo doplněné ložisko vazelínou

    vpravo nedoplněné

    Myslím,že je to dobré udělat,protože voda by tu vazelínu,která je tam od výroby daná (potřebné minimum),za nějakou dobu určitě vyplavila a pak by to zarezlo,tak jako se mi to stalo předtím.Ale tohle je na každém,jestli tohle udělá:o)

    Třetí foto:dvě ložiska jsou už zalisovaná

    Čtvrté foto:lisování

    Páté foto:lisování

    0 0
    • Smazaný účet  

      Jenom bych dodal, ze u lozisek vahadla naplneni vazelinou nevadi, ale treba lozisko v naboji by se mohlo zbytecne hrat a nazivo by vyteklo ven…vseho s mirou:)

      0 0
      • bucivoj  

        jo,to je jasný :o) Já jsem se bavil jen o ložiskách,které jsem lisoval do těch vahadel a zadní stavby.Tam jsou malé pohyby,takže se nic nezahřeje :o)

        0 0
    • se-se  

      spíš bych podotkl, že ta podložka, kterou se to lisuje by měla být mírně ozazená, aby seděla jen na vnějším kroužku. Při domácké výrobě se to asi dá nahradit nejakým kroužkem ,nebo by stačilo i podložku prohnout (posadit na trubku a přez nějaký trn pořádně lísknout kladiven na střed podložky). No zrovna v tomhle případě bych to asi fakt nacpal tuhou vazelínou. připadá mě důležitejší nepustit tam vodu ně lehký chod. Zakrytování je dost naprd – většina vodu pustí a pak to vyrezne

      0 0
      • bucivoj  

        To ano,zakrytování těch ložisek je opravdu ubohé!Je tam jen proto,aby tam bylo.Samozřejme co chceš ale od ložiska za 30 kč.Ale ta vazelína tomu trochu pomůže :o)

        0 0
        • se-se  

          Fakt za 30 jo? To bych asi zvolil něco kvalitnějšího. Vazelínu jsem chtěl koupit hustou v Praze v Industrial (distributor INA i SKF) ale chtěli za tubu asi 500 Kč a menší balení nebylo. Nakonec jsem do ložiska tlumiče použil pastu na brzdový prasátka – je tuhá a fakt hodně přilnavá. Na rotující to není, ale na kývání je to myslím OK, asi lepší než vazelína

          0 0
          • bucivoj  

            Težko posoudit kvalitu ložiska jenom podle ceny.Tyhle měli skladem,tak jsem je vzal.Myslím,že na životnosti se podepíše hlavně to,jestli se tam dostane ta voda,nebo ne.Podle mě tam nebyla o moc kvalitnější ložiska,než ty,které jsem tam teď nalisoval.Nedělám i o tom žádné velké iluze :o)

            0 0
            • se-se  

              Maj na sobě nějakou značku výrobce?

              0 0
              • bucivoj  

                Jo něco tam bylo,ale SKF to určo nebylo :o) Uvidím,jak budou fungovat.Kdyby se na nějakém objevila nějaká vůle nebo prostě nějaký problém,tak ho hned vyměním a hned bych zkusil nějaké dražší.Výměna zabere pár minut.Takže se uvidí :o)

                0 0
          • jecnak  

            Na kolo obvykle staci vzit neco levnejsiho, jen je treba zkontrolovat jak vypadaji tesneni a neposkodit je pri montazi.

            0 0
            • se-se  

              Já fakt ložiska beru ty nejlepší co se dostanou – zas takový pálky to nejsou. Kola furt meju a to ložiska nemaj rády

              0 0
              • pepek  

                Takže ty SKF zreznou až o 2 dny později, než lágry od Čankajška?

                0 0
                • se-se  

                  nerezový nezreznou ale sou drahý to jo. Jednou dám radši o dost víc a nemusím to rozebírat co čtvrt roku. Ono se ta kvalita pozná ale na odvalování – tam je rozdéíl patrný fakt každýmu – tedy namontovaný ten rpzdíl asi jen tak nepoznáš, ale když máš ty ložiska v ruce tak to poznáš ne tuti.. A myslím že kvalita utěsnění bude taky rozdílná

                  0 0
                • se-se  

                  nerezový nezreznou ale sou drahý to jo. Jednou dám radši o dost víc a nemusím to rozebírat co čtvrt roku. Ono se ta kvalita pozná ale na odvalování – tam je rozdéíl patrný fakt každýmu – tedy namontovaný ten rpzdíl asi jen tak nepoznáš, ale když máš ty ložiska v ruce tak to poznáš ne tuti.. A myslím že kvalita utěsnění bude taky rozdílná

                  0 0
                  • pepek  

                    KValita odvalování v rozmezí ± 15° na zadní stavbě je určitě moc poznat. Kromě toho nevěřím, že na tý plečce máš celokeramický ložiska. Byla by totiž dražší, než zbytek kola.

                    0 0
                    • se-se  

                      jakou plečku máš na mysli? Ty snad víš co mám za kolo? A je jedno kolik se díl natáčí – ty to nepoznáš – ale ty díly to poznaj. Ložiska nemusej bejt keramický a ne všechna keramický hned znamenaj kvalitu. Ten rozdíl je v kvalitě materálu a přesnosti. Tím je i vyšší životnost.

                      0 0
                      • pepek  

                        Tak pokud o nerezových mluvíš v souvislosti s vyšší životností, tak musím začít pochybovat o tvých schopnostech nejvíc nejlepšího strojaře.

                        0 0
                        • se-se  

                          Ach jo, proč jen proč? To jsou dvě věci ne – nerezová = odolnost proti korozi ale měkčí materiál – to volím já, protože jak píšu kola furt máčím. A pak životnost – porovnávám SROVNATELNÁ ložiska ruzných výrobců. No neboj s ložřisky zkušenos mám – tvé úšklebky jsou zbytečné. Ale to je ze sportu ne.

                          0 0
                  • bucivoj  

                    Říkám,uvidím co ty ložiska,které jsem tam teď dal,vydrží.Předtím tam byly podobné ložiska a vydržely 3 roky.A myslím,že kdyby byly nacpané tou vazelínou,tak jak jsem je nacpal teď,tak že by byly v lepším stavu.Stejně to vidím tak,že na tom kole pojezdím ještě tak cca 2 sezony a pak koupím nové brko :o) Ale teď je třeba,ať je všecno v cajku a ať všechno funguje tak jak má !!!

                    0 0
              • Bafoon  

                mi nabídli ložiska za 50kč/ks nebo 380kč/ks to už mi přijde k zamyšlení

                0 0
    • jecnak  

      Zrovna rejpat se v kontaktnim tesneni lozisek povazuju za naprosto kontraproduktivni. Zvlast vzhledem k cenam netenkostennych lozisek levnejsich vyrobcu mi prijde podobna snaha jako ztrata casu.

      0 0
      • bucivoj  

        Proto jsem napsal,že je to na každém,jak to zváží jestli „domazat“ nebo ne.Já si myslím,že ano (mazat).To těsnění jde lehce vyloupnout a nepoškodí se.

        0 0
      • se-se  

        já myslel že to je jednostranně krytý, teď mě dochází, že tam ty kryty vidím sundaný.. Máš pravdu, že sundavat kryt je špatně (skoro vždy se tím poškodí) – snad jen pro záchranu na chvíli před výměnou když to zrezne. Spíš mě tydy připadá divný, že by tam ta vazelína nebyla z výroby – dodávaj se přeci naplněný. Já až to budu muset dělat, tak tam dám asi nerezový. Víc než cena mě vadí ta práce s tím.

        0 0
        • bucivoj  

          No tak nevím jestli jsem tak šikovný …o:) ALe ty krytky jsi vytáhnout opravdu lehce.Nebyl to zádný tvrdý plast nebo tak něco.Vazelína z výroby tam byla (na začátku jsem to psal),ale bylo ji tam opravdu málo.

          0 0
        • La Piér  

          Na to sundavání krytky je třeba použít malý plochý šroubováček s hodně tenkou „šroubovací“ plochou. Pak se těsnění nepoškodí.

          0 0
          • bucivoj  

            ano,ano :o)

            0 0
          • Smazaný účet  

            Na bruslach jsem loziska otviral jehlou. Taky bez poskozeni krytky…

            0 0
            • gazman  

              Dělám to jehlou už mnoho let:-) je to v pohodě, od výroby je v lágrech často hodně mrzký tuk, třeba v atypických lágrech od ENDURO byl takový sranec, že si to nabral mezi prsty a vodou sis to s těch prstů normálně umyl!!!! Normálně se to s tou vodou míchalo!!!!!

              0 0
              • se-se  

                zkoušels někdy rozebírat i plechový kryt? Mě nikdy nenapadlo to riskovat tak se ptám.

                0 0
              • goofy  

                Hmmm.. Takze nejdriv promaznout nez to tam budu rvat. Dobre vedet

                0 0
                • goofy  

                  Tak jsem si resuscitoval stare Enduro loziska. Misto valeliny tam byla pulka lesu. Drahy a kulicky ale byly uplne vporadku, tak jsem je proplachnul, narval tam hustou vazelinu a chodi jak nove

                  0 0
                  • goofy  

                    Tak jo… Houstone mame tady problem! Vyndane lozisko – ok a toci se bez problemu. Jakmile ho nalisuju – zasekle, temer se netoci. Silene drhne. Zkousel jsem to dvakrat a pokazde stejne… A asi to vysvetluje to, proc se netocilo i predtim. Cili ted hlavni otazka: co s tim?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      ******* a dat nove.

                      0 0
                    • gazman  

                      Možnosti jsou dvě, buď si ho nalisoval křivě a pomoc je nasnadě, nebo jak psal lukas:-)

                      0 0
                      • goofy  

                        Mno melo by to byt podle me rovne (je tam nadoraz). Jeste na to mrknu zitra za poradneho svetla… Muzu tam jeste zkusit nalisovat i jine, ale mimo ram chodi pekne. Nebuze byt napikacu ten otvor do ktereho se to lisuje? Me prislo, ze predtim to tam chodilo stejne blbe. Po vytahnuti a precisteni jsem tam nahodil jine lozisko, a problem je zase

                        0 0
                        • gazman  

                          Tak tu díru poměř, jestli je kruhová a jaký je průměr a porovnej ten průměr s párovou dírou na druhé straně rámu, nebo vahadla. Myslím ale že bude ten lágr prostě v prdeli, občas se to projeví až po nalisování, už jsem se s tím setkal moc krát.Dobře ten lágr prohlédni, jestli není prasklý.

                          0 0
                          • goofy  

                            Jo zitra na to mrknu… Dneska uz jsem nastvany a kaslu na to :o) Jeste to je zrovna lagr, kteryho se nejdebilneji lisovalo. Zbytek byl vpohode, jen ta jedna mrska mi zkazila radost.

                            0 0
                            • pepek  

                              Jestli to šlo těžko, tak je díra malá. Měl jsem to taky tak. Ty lehký řady ložisek moc nepotřebují a zmáčknou se.

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              jestli se to blbe lisovala, tak mozna nebud euplne v ose..nemohlo se trochu pohnout?

                              0 0
                            • gazman  

                              Hmmm zákon schválnosti je všudypřítomný. Omrkni to poměř a uvidíš.

                              0 0
                              • goofy  

                                Tak jsem to promeril, a vnitrni rozmer mi vysel od 27,76mm po 28,0mm, lozisko ma 28mm. Je to v norme, nebo uz je to moc sisate? Ja jsem stavar, a u nas milimetr zadna mira, tak netusim :-D

                                0 0
                                • kyl  

                                  Pokud měřils dobře tak taková díra pro ložisko je zmetek.Kdybys naměřil 27,96–28,00mm tak by se to dalo.

                                  0 0
                                  • Hnoj  

                                    Tohle je ale smutná realita mnoha rámů…

                                    0 0
                                    • goofy  

                                      Hmm… No a co vcil s tim teda? :-) Vahadla byly vklidu, tam vlezly loziska jak po masle, ale v te zadni stavbe jsem se celkem pral se vsema, a to posledni proste ne a ne narvat :-/

                                      0 0
                                  • gazman  

                                    Přesně tak.

                                    0 0
                                • gazman  

                                  Tudle zradu jsem tušil, taky ti zřejmě kvůli tomu ty lágry klekly tak brzo.

                                  0 0
                                  • kyl  

                                    Pokud je to u sváru tak se to teplem stáhlo.Po svaření by se to ještě mělo kontrolovat a ne pustit do světa.

                                    0 0
              • Bulda  

                přesně tak, špendlíkem a nic se nepoškodí, maximálně trochu ohne a to srovnáš jak nic

                vazelína v nových ložiskách je hodně bídná co do kvality i kvantity a to i v SKF

                0 0
      • JSt  

        jestli treba i peti domazanima usetris jedno rozebirani zadni stavby a vylisovani lozisek, tak uz je to naopak zisk casu. si teda myslim ;-)

        0 0
        • jecnak  

          Jenze pri tom otvirani proste porusis ostros britu tesneni. Neni to sice na prvni pohled videt, ale porusis. Pak tam natece voda a je to. Navic pokud by se jednalo o skutecne rotacni cast – stred, naby – tak je nacpani vazelinou taky spatne, protoze vyrobce tam dava presne mnozstvi s ohledem na volne otaceni kulicek a klicky, aby se zaroven nevytlacovala vazelina ven.

          0 0
          • pepek  

            Jednak už psal že je to do zadní stavby a druhák, když to nadzvedneš jehlou na vnější straně, tak nic nepoškodíš. Tý vazelíny je tam málo,je řídká a málo „soplovitá“

            0 0
            • gazman  

              Myslíš vazská? :-)

              0 0
              • pepek  

                Ne, myslím soplovitá. Neexistuje pro to jiné výstižné slovo :-)

                0 0
                • Vilém  

                  Teda muj sopel miva ruzne konzistence, od zcela tekute az po ostrou, ze by se clovek poskrabal:)

                  Ale ty mas tu svoji osvedcenou vazelinu, ze? A00 je to?

                  0 0
                  • pepek  

                    No to je pravda s tím soplem :-) OO byvala taky OK. Na MB 1000 se to táhlo nekonečně z každé z jedenácti maznic.

                    0 0
                  • StuntJ  

                    A00 je nejlepší na takové aplikace, málo pohyblivé ložiska, či zaplatlání středu, hlavy proti vlhkosti. Na ložiska, která musí fofrovat už není moc dobrá, pro svoji lepivost …

                    Já mám A00 zapatlanou utěsněnou a zapatlanou hlavu a i přes bordel, déšť ložiska čisté a v plné kondici.

                    0 0
          • bucivoj  

            Nevím proč si někteří myslí,že všem doporučuju mazat VŠECHNY ložiska.Napsal jsem jen,že si myslím,že ložiska v zadní stavbě a ve vahadlách u fulla to docela potřebují,protože když koupíš ložisko a vyloupneš tu plastovou krytku,tak uvidíš,že je tam té vazelíny opravdu ******** málo a ke všemu je to takový docela řidký.Samozřejmě jsou ty ložiska mazána od výroby tak nějak univerzálně,ale hlavně tak,aby tam něco bylo.Jenže si myslím,že při mém používání kola (jezdím v jakémkoliv počasí) se ta vazelína při tom množství zachvíli vyplaví a pak mi to zarezne,tak jako předtím.

            0 0
          • Zdyn  

            Kdyz nema clovek volsovy ruce, tak tesneni se pri demontazi nijak neposkodi. A co se tyce mazani, tak je treba myslet na to, ze výrobci pouzivaji vetsinou standardni loziska, u kterych se pocita s daleko vetsimy otackami v provoze, a proto tam je relativne malo vazeliny. Pri pouziti na kole se muze lozisko nacpat komplet vazilinou a jen mu to prospeje. Maximalne prebytek vytece ven.

            0 0
          • Bulda  

            mluv za sebe :) ja nikdy zadny neporusil, dyt je to guma :) musis ho podebrat u vnitrniho krouzku a necim, co nema ostry hrany (treba ta jehla) a pak srovnat do roviny

            s tou vodou naopak, ta se dostane i pres sebelepsi tesneni, kdyz k tomu ma podminky, ale nedostane se tam, kde uz je „plno“ (vazeliny)

            cemu vadi, kdyz se prebytecna ci stara vazelina vytlaci ven? vzdyt na tomhle principu funguji vsechny tlakove maznice

            0 0
            • bucivoj  

              Taky nechápu,jak bych mohl porušit to těsnění.Byla to taková opravdu poddajná guma,ze které to bylo udělané.Jedině kdybych to opravdu vytahoval něčím ostrým,tak bych to snad mohl nějak natrhnout,nebo tak něco,ale ven i dovnitř to šlo velmi lehce.Podle mě je to zakladní úkon před lisováním ložisek do zadní kyvky.Ať si někdo říká co chce,tak já si to myslím,protože ložíska v zadní stavbě se hýbou jen opravdu málo,takže zaplnění vazelínou jim nemůže uškodit,ale naopak jim hodně pomůžou,pàotože aspoň na nějakou chvíli zabrání vodě při vniknutí dovnitř ke kuličkám!!!

              0 0
      • Bulda  

        ty, Jecnaku? :)

        no jo, kazdej se mame jeste co ucit :)

        0 0
    • Bafoon  

      super, díky

      0 0
      • bucivoj  

        Příště tu pak dám ještě fotky,jak jsem snžoval objem HV komory na svém tlumiči (zvýšení progresivity).Neměl jsem o tom totiž ani páru,jak se to dělá.Ikdyž mi tady kluci radili,jak to udělat: joo,to tam strč do HV komory kousek gumy,duše atd..,tak jsem stejně nevěděl o čem mluví,protože jsem ani nevěděl co je ta HV komora a jak celkově ten tlumič funguje :o) Ale teď,když jsem na netu stvávil pár hodin o hledání informací,tak už vím,o čem to mluvili :o)Takže to tu pak hodím,připojím nějaké odkazy.Ať si někdo jiný,kdo si to bude chtít taky udělat sám,může v klidu prohlídnout a ať nemusí trávit docela dost času tím,že bude zjišťovat co má vlastně udělat.A hlavně fotky vždycky hodně pomohou a když to bude mít všechno pohromadě,tak to myslím hodně pomůže.

        0 0
        • unitak  

          Super, přesně na toto se chystám v brzké době, tak si asi počkám :)

          0 0
          • bucivoj  

            Na to zvýšení té progresivity jsem to chtěl dát totiž do servisu,ale když jsem se dozvěděl kolik by za to chtěli,tak jsem do toho zafáral a zjištoval,jak to udělat sám.Tak jsem seděl u kompu a hledal a hledal :o) Co máš za tlumič?Já mám rock shox monarch 3.3

            0 0
    • Smazaný účet  

      mužu se zeptat jak ty ložiska vyndaváš? díky L

      0 0
      • goofy  

        Sroub, podlozka, kousek trubky (nebo neceho podobneho), podlozka, matka, dva klice

        0 0
      • bucivoj  

        Ven jsem je dostal tak,že jsem ložiskem prostčil delší šroub,kde se hlava šroubu opřela o ten menší průměr toho ložiska (když je ten vniřní průměr větší než hlava toho šroubu,tak použij nějakou podložku,aby se ti to opřelo o ten vnitřní průměr),no a pak jsem na druhou stranu dal takovou podložku,která měla vnitřní průměr a šířku takovou,aby se do ní ložisko vlezlo.Pak jsem jen už nasadil matku a dotahoval a tím se ložisko vylisovalo ven.

        Ven se vylisovává přes ten malý průměr,zato dovnitř se lisuje přes ten větší průměr.

        Snad je to srozumitelné :o)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.