• meris

    Ahoj,

    začínám se poohlížet po nějakém levném kompaktu na vyjížďky (zrcadlo tahat nechci i když mě to občas mrzí). V kompaktech se vůbec nevyznám a tak ani netuším v jakých cenových relacích se mám pohybovat. Potřebuji něco, co mě nebude mrzet, když to rozbiju. Takže max 5000, ale spíš míň. Má někdo nějaký tip? Rád upřesním, když budu vědět co.

    Díky všem za podněty.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Máme doma tento Sony a jsme s ním spokojeni. Za tu cenu fotí parádně :) Zrcadlo to není, ale jako menší pomocník je fajn.

      0 0
    • o.ndra3  

      Mám předchůdce tohoto: http://www.alza.cz/…-d388712.htm a na focení na vyjížďkách, kde není problém s dostatkem světla mi to přišlo na kolo ideální. Nemusíš řešit pády, déšť. Mívám ho v kapsičce na popruhu od batohu, takže hned po ruce aniž bych musel sundavat batoh.

      0 0
    • MirosPikos  

      Hele, já kupoval minulej rok Nikon Coolpix P7700. Fotky v pohodě, ale někdy ho radši nechám doma, abych ho nevozil desítky km na zádech. Když ale vidím, jak fotí Xiaomi Mi2S, pak bych si radši koupil mobil na momentky a na větší focení každopádně zrcadlo.

      0 0
      • ememem1  

        pokial ma fotak v mobile minimalne horsie svetelne podmienky alebo „momentka“ nestoji par sekund na mieste tak je to absolutne o nicom. inak povedane je to dobre tak na osvetlenu krajinku alebo kamosov pred bufetom. akonahle to ma zachytit nieco v pohybe pripadne potrebujes to potrebujes rychlo iank scena zmizne tak je mobil uplne o nicom, aj najlacnejsi fotak za 50E je v tomto o triedu lepsi.

        0 0
        • MirosPikos  

          Ano, já si to také myslím. Proto jsem nakonec koupil P7700, třeba že mě přesvědčovali před rokem i zde na BF, že stačí lepší mobil.

          Kompakt není tak citlivý na světlo a je to prostě foťák ne mobil. Ale jak říkám, s odstupem času bych se spokojil s mobilem, s kterým bych udělal momenty, přesně jak říkáš – krajinky a nebo kámoše před bufetem. A to je přesně to, na co má člověk obvykle na kole čas.

          No a kdybych jel někam třeba před rozbřeskem a stativem cíleně fotit, pak zase základní zrcadlo je o třídu jinde než ten můj kompakt. Ale základ bych nekupoval, spíš něco na úrovni D7100 s velkým potenciálem pro pořádná skla.

          0 0
          • meris  

            Na krajinky a kamarády mě stačí opravdu ten mobil. Spíš šlo o to, že si občas sjedeme nějakou skalku, nebo něco podobného a tam mobil nestačí. To je důvod mého dotazu.

            0 0
            • ememem1  

              pokial nechces nosit zrkadlovku ale pohotovostny fotak tak bych naozaj volil co najmensi a lacny kompakt. napr. ten canon a pod. neni to uplny shit a zas ti nebde luto ked ho zahodis lebo podobnym zaobchadzanim ho po dvoch rokoch aj tak odpalis. imho najhorisa volba je „kompromisny“ t.j. drahy kompakt. fotit bude len o trocha lepsie jak ten slusny lacny, znicis ho rovnako a navyse uz moze byt dost velky.

              0 0
              • meris  

                Tak nějak jsem o tom přemýšlel, jen jsem si to chtěl potvrdit.

                Díky

                0 0
              • Martin  

                „najhorisa volba je „kompromisny“ t.j. drahy kompakt. fotit bude len o trocha lepsie jak ten slusny lacny“ – a na tom jsi byl kde?

                0 0
                • ememem1  

                  osobna skusenost. rozdiel v beznych akciovych fotkach ktore nasledne premietnes niekde pri pive na velkoplosnu obrazovku pripadne bezneho projekatora niekde na stenu zo slusneho fotaku za 50 alebo 250 euri je nula cela nula nic. a dnesne fotaky za 50e technicky v pohode postacuju na tlac a4 pri 300 dpi. zbytok je v obsluhe.

                  0 0
                  • Martin  

                    jasně. a kompakt za skoro 8 tisíc produkuje něco, co se dá považovat za olejomalbu i na ISO 100 bude mít slušný výsledek na A4

                    http://www.megapixel.cz/…-wx350-cerny

                    http://www.megapixel.cz/…wx350/01.jpg

                    ale jo, sni dál :) pixelová hustota je jenom mýtus, že ano.

                    0 0
                    • nitraq  

                      Asi by to chtělo definovat, co znamená „drahý kompakt“.

                      0 0
                      • ememem1  

                        napr. ten sony z doomovho linku je uz drahy. lacny je z mojho pohladu cca 50–60 E.

                        0 0
                    • ememem1  

                      ty si proste pleties pixelovu hustotu s fotkou. viac z mojho pohladu nemam k temeco povedat.

                      0 0
                      • Martin  

                        mi to prostě přijde jako mazanice. mezi pixelovou hustotou a kvalitou snímku je určitá závislost.

                        0 0
                        • ememem1  

                          lenze tu nejde o super fotku ale slusnu fotku pripadne momentku z akcie ako nazvime to spomienku na cosi a to dnesne lacne slusnejsie kompakty za par desiatok E po kazdej stranke ozvladaju na lepsej urovni jak kompakty za par sto E spred cca desat rokov. tak o com potom? jasne, fotit s tym vnutri zo zabudovanym bleskom alebo riesit velke vyrezy a pod. je mazanina. ale tu ide o to aby to bolo male, lahke do dresu alebo na popruh batoha s relativne slusnym reakcnym casom od zapnutia cez zaostrenie po cvak a vydrzalo to na jedno nabitie tyzden s tym, ze urobis 200 fotiek a par kratkych videii. a ked ti to jebne na zem tak to nemalo o moc vacsiu zbytkovu hodnotu jak ta karta vnutri. a imho aj najhorsi kompakt je v tomto lepsi v kazdom parametre jak mobil.

                          0 0
    • meris  

      Zrcadlo vezmu rád někam, kde budu dopředu vědět co a kde fotit. Můj mobil má hrozný zpoždění a nedaří se mi vyfotit co chci. Tak nějak jsem ve skrytu duše doufal, že někdo doporučí i levnější kompakt. Nechci kupovat úplně zajíce v pytli.

      0 0
      • Bruca  

        já vozím na kole Nikon P330.

        kupoval jsem ho jako novinku za cca 9.000, teď už je kolem 6.000. fotí docela slušně, má větší snímač než většina kompaktů a ukládá i do rawu :)

        0 0
        • meris  

          Díky za tip…raw nepotřebuji. Ta cena je pro mě limitující. Už tak jsem letos dal do kola výrazně víc, než jsem počítal :-) Ty fotky nemají mít kdovíjakou uměleckou kvalitu. Je to spíš o zachycení momentu.

          0 0
        • fantozzi  

          Ten vypada fakt dobre, mrknu na nej.

          0 0
    • ReBeka  

      http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/…ot-sx160-is/

      kupoval jsem ho jako rezervní je jak nový, nenese žádné známky používání. Dohledej si recenze, ve své třídě to byla paráda.

      Kdybys měl zájem na ceně bychom se domluvili.

      0 0
      • meris  

        Vypadá zajímavě. Napiš mi prosím, kolik by jsi si představoval do mailu v profilu. Díky.

        0 0
    • Spathodus  

      Já na kolo vybíral co nejmenší a nejlehčí, co by ještě slušně fotilo a s Panasonicem řady DMC SZ myslím neuděláš chybu. Slušnej objektiv Leica s rozumnou světelností. I když, mohl by být ještě o něco světelnější:-)

      0 0
    • Tehu  

      osobne mam s levnyma kompaktama spatny zkusenosti, jeden doma mame, fotku v pohybu to neni prakticky schopny udelat (myslim tim napr. jezdce na trailu) a dalsi kompakty az po outdoorovy v okoli a dokazal bych to postavit do jedny lajny s telefonama. Takze radsi lepsi telefon. Tak jsem osobne taky zjistoval co a jak za kompakt aby se to dalo vozit celej den v batohu. Dva profi fotografove mi doporucili ze na moje potreby staci toto http://www.foto.cz/…16–50mm.html

      tak nevim zda to risknout nebo ne :-D

      0 0
      • Tehu  

        samo ale ta cena i me trochu tyra :(

        0 0
      • ememem1  

        to plati naozaj len pre velmi zle kompakty. aj najlacnejsi canon, nikon a pod. za radovo 50 tento problem nema. ako iste zrkadlovka to neni, ale ani mobil.

        0 0
      • Elwing  

        Mám stejný názor a budu si kupovat na mnohá doporučení sony alpha 6000, chci totiž hledáček. Taky investuju do pár objektivů a levně to teda nevyjde. Nicméně ty strašný fotky, co lezou z mého kompaktu už dál trpět nehodlám. To je vážně lepší mobil. Ale já má zkušenosti s foťáky od Olympusu a to je všeobecně odpad.

        0 0
        • Lister  

          Myslel jsme, že mi hledáček chabět nebude, ale nakonec docela chybí, protože na přímém slunci je občas houby vidět.

          K Olympusu – naprostý nesouhlas. Kdybych chtěl kompakt, který bude hlavně fotit, nezajímala mne kvalita videa, tak bych volil právě Olyho – sice už postarší kousek, ale zase za ty peníze nepůjde nic moc lepšího sehnat.

          0 0
          • nitraq  

            Souhlas, tenhle Olympus je dobrej, od ségry jsem si ho párkrát půjčil a fotí na ty prachy fakt slušně.

            0 0
            • Lister  

              Mně to přijde fakt jako nejlepší volba za ty peníze. Nejvíc těží z výborné optiky, proti většině konkurence nebude mít problém za horších světelných podmínek díky své světlosti.

              Ještě k videu – omlouvám se za mystifikaci. Horší rozlišení videa měl XZ1 – ten bych taky klidně koupil, kdyby se někde ve výprodeji válel. Tohle už má parametry videa naprosto OK.

              0 0
          • JSt  

            ono mozna nebude spokojena ani s fotkama z te alphy. ;-)

            0 0
      • fantozzi  

        Toto uz je na mne moc velke. Resim ted aktualne taky novy kompakt, ale musi byt opravdu do kapsy. Byl jsem se divat v Megapixelu a tam mi doporucili, ze v kompaktech nejlepe vychazi Sony.

        Konkretne ted premyslim o DSC-WX350

        0 0
        • Martin  

          Formát snímače: 1/2,3 Rozlišení: 18,2 Mpx – hm, to už raději vodovky nebo tempery :)

          tohle je fakt otřes: http://www.megapixel.cz/…wx350/01.jpg

          0 0
          • fantozzi  

            No jo, zadna slava to asi neni. Taky bych vzal radeji DSC-RX100, ale potrebuji vice jak 4× zoom.

            0 0
          • fantozzi  

            Tak ja mam temer vybrano – mam posledni 2 kandidaty. Mate, prosim, nekdo zkusenost s nekterym z nich

            0 0
            • Bruca  

              já bych šel do té P340, respektive klidně i P330, pokud ti nevadí absence toho dodatečného prstence a ukládání rawu cca 10 vteřin. i když teď po upgradu firmware se to o fous zlepšilo

              0 0
      • Ossis  

        Z levných kompaktů mám podobný dojmy. Svůj beru víceméně jen tehdy, když vím, že nechci plácat baterku v mobilu focením. Jinak mi přijde jako zbytečná váha navíc.

        0 0
      • Lister  

        Vozím svoji Nex5 v pouzdře od Lowepro upnutém na popruhu batohu a je to pohodlné, rychlé na vytáhnutí a fotit můžu docela rychle a pohotově. Fotí to fakt úplně jinak než základní kompakty, ale už je to cenově někde mimo a ač je ten systém docela skladný, tak je to zase na druhou stranu o dost větší než skladné kompekty.

        Jinak se dívám, že Nex má úplně nové označení.

        0 0
    • Kalic  

      do 5k už můžeš mít slušný kompakty, klidně třeba Ultegru.

      :-)

      0 0
    • Kami  

      Říkáš, že se ti nechce tahat zrcadlovka, ale ty hlavní parametry podle kterých vybíráš zrdadlovku, jsou stejný jako u kompaktu.. tudíž bys měl poznat podle parametru, kterej kompakt by byl dobrej:) (světelnost, velikost snímače, počet mpx, rychlost závěrky, atd.)

      kompakty který fotí:

      • Lumix LX 4 až 9
      • Nikon 1
      • Olympus PEN (nej poměr cena/výkon) ale díky měnícímu objektivu nenínejmenší

      V ceně 2000–5000 vybíráš spíš fyzický parametry jako velikost, ultrazoom, ..

      0 0
      • meris  

        Ano, parametry jsou stejné, ale u téhle cenové kategorie tak mizerné, že mě spíš zajímala osobní zkušenost.

        ZZatím to vypadá tak, že vlezu do obchodu a najdu něco, co se bude rozumně držet a ovládat.

        0 0
        • kastan02  

          když to je těžké. Osobní zkušenost… to co se někomu může zdát jako kvalitní fotka, Tobě může připadat jako nekoukatelná hrůza. Já kompakt nevozím, protože to co z nich leze za horšího světla je fakt otřes. Stačí les. A MTB je hodně o lese.

          0 0
          • meris  

            Vím o tom a uvědomuji si to. Ale díky tomu, že se „začínám“ učit jezdit techničtější věci a kamarádi se kterýma jezdím jsou na tom líp, tak je pro mě zrcadlo na zádech neskutečná zátěž. Ale je fajn přivézt si z nějakého úseku pár sníků. Potěší to. Tak proto jsem začal přemýšlet nad kompaktem. Nikdy před tím jsem o něm neuvažoval. Stejně jsou to fotky jenom na lajkování na Facebook a podobně. žádne velké umění od toho neočekávám. Jde o to vyfotit „Pepu jak sjíždí skalku“. Nečekám, že s tím půjdou fotit „dramatické průjezdy klopenkou“.

            0 0
            • Kouba_2005  

              nechceš tohle?

              0 0
            • kastan02  

              Jasný. Tady není jednoduché řešení. Prostě je to kompromis. Tahat zrcadlo je vopruz. Pár lidí z rodiny mě žádalo o pomoc při výběru kompaktu. Nevim, jestli je to mou deformací, ale zdá se mi, že čím novější modely, tím více mega, funkcí atd, tím výsledek horší. Nejlepší kompakty byli v době, kdy měly 4–6 MB. Zdáli se mi celkem dobré kompakty Canon řady A (A520,A540).

              0 0
              • meris  

                Ano, v té době jsem vybíral kompakt mámě. Canon IXUS v2. Slouží dodnes a na dokumentační fotky, co dělají rodiče jim stačí bohatě.

                0 0
    • kyl  

      Já ještě stihl koupit na takové to blikání tento

      http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/…specifikace/

      0 0
    • Pan.Fazole  

      nebo popremyslet o tomto XZ-1

      tu cenu bych si mozna ale predstavoval nizsi – ja ho kupoval loni za 5k s dvouletou zarukou.

      ale fotky to dela pekny

      0 0
    • tomxxx  

      Tak od Canonu dy Géčka jsou hodně v pohodě, ale trochu velký. Hlavně se toho dá hodně nastavit, ne jako u levnejch kompaktů, kde jsou přiblblé režimy, filtry a nemůžeš pořádně manuálně ani zaostřit.

      Další hodně pěkné jsou lumixy LX, jak píše kami. Do toho bych šel asi já, kdybych nechtěl výměnné objektivy.

      Rozhodně bych nekupoval nějako moderní sračku, tam budeš mít hromadu imbecilních fukcí (zaostření na úsměv, rámeček z kytiček a podobný píčoviny), ale nevyfotí to nic, to je i lepší funkčí starší kompatk za pár kaček z bazaru.

      0 0
    • meris  

      No a já mám asi rozhodnuto. Rozpadl se mi stativ (už nikdy nic z fotovýbavy nikomu nepůjčím). Takže jdu šetřit na novej.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.