• Mr.Dan

    Vlastně to budou dvě témata v jednom. Jednak stále a už několik let řeším, že moje slečna má na rozdíl ode mne ke kolu obecně spíš negativní vztah. Plyne to už z její rodiny, která nikdy nikam nejezdila a když už, tak na nákup autem. Takže když chtěla po pubertě kolo, koupili jí „tescosráče“, zkrátka toho nejlevnějšího Olprana cca za dva, max. tři litry. To kolo je samozřejmě spíš za trest, i posed je šílenej – máte pocit, že přepadnete dopředu atd. atp. Navíc ten rám je na ní IMHO moc velkej a dlouhej, nejede to, neřadí to. To samozřejmě na oblibě cyklistiky moc nepřidá a v důsledku toho pak na takovym kole jedete, jen když opravdu musíte. Takže přeloženo ona vyrazí na bicyklu tak 3× do roka, kdy jí někam vytáhnu, dokonce jsme párkrát byli na dovče s kolama (autem, kola v kufru). No představte si, kdybyste doslova celej rok nejezdili a najednou měli někam dojet, nedejbože v Novohradkách nebo v pálavskejch kopcích a navíc na takovym superkrumplu. Je to prostě začarovanej kruh. Aby nebyla v nevýhodě, tak jsem si na společný vyjížďky dycky brával tu nejtěžší a nejhorší ukrajinu, ale stejně se ona trápila 10× víc, ačkoli šlo o trasy kolem 20 km a žádný šílenosti. Přitom jinak chodí a jezdí ven do přírody fakt ráda, není to žádná městská fifinka. Co s tím? Máte to taky tak?

    No a tak jsem samozřejmě přemýšlel, že lepší kolo by jí určitě její vztah k bicyklistice podstatně vylepšit, takže jsem navrhnul toho Olprda střelit dejme tomu za litra a pořídit něco slušnějšího a o něco málo dražšího. Jenže ona do toho samozřejmě nechce nic investovat nebo aspoň né teď a já bohužel taky moc ne, protože sám si teď stavím bajka a všecky prachy dou do toho (sobec :). Je potřeba říct, že kdyby chtěla, tak by na to peníze nejspíš měla, ale přirozeně nechce utrácet za něco, po čem vlastně moc netouží. Přitom věřím, že za pár litrů by se dal pořídit slušnej bazarovej kros a že by jí pak ježdění mohlo sakra chytnout… Jinak se taky samozřejmě nabízí postoupit jí svůj stávající bajk, až dostavím novej, kdy velikost by jí mohla v podstatě na rozdíl ode mě sedět (17' rám, 166 cm), ale jinak to není o moc lepší než to, co má nyní, navíc sakra těžký, prostě devadesátkovej low-cost mtb, takže tudy cesta taky nevede, řekl bych. Nevím co s tím, proto tu takhle fňukám, protože věřím, že řada z vás něco podobnýho už řešila a snad i úspěšně vyřešila.

    0 0
    • oddie  

      Jo jo, taky jsem to řešil, párkrát stavbou kola pro ženskou, až jsem postupem času přišel na to, že je stejně lepší jezdit bez ženský :P

      0 0
    • nitraq  

      Ty rád píšeš, viď? Taková dlouhá a zbytečná story a přitom to stačilo napsat v pár větách. Jezdíte čistě silnici nebo i polní/lesní cesty? Za pár litrů asi slušnýho bazarovýho crosse neseženeš, ale můžu se mýlit. A pro info – popiš kolo, který si stavíš pro sebe, od toho se taky bude odvíjet, jaký kolo by bylo vhodný pro tvou slečnu.

      0 0
      • Mr.Dan  

        He, no doufal jsem, že se to vejde do pár stručnejch vět, ale to by pro popis situace asi nestačilo. Já si stavím XC s pevnou, ale to je jedno, protože nepočítám, že bych si ho bral, kdybych jel někam s ní. Supr by samozřejmě bylo jí ho pujčit, aby si to fakt užila, jenže by jí bylo velké (rám 19). Jinak silnice, polňačky, lesňačky, prostě na crosse nebo treka. Jinak souhlas s oddiem, tak to praktikuju už pár let :) Ale rád bych to právě změnil, protože třeba kolegyně z kapely si teď do Phy koupila levnýho bazáčovýho treka (sama od sebe) a tak jí to začlo bavit, až mě to inspirovalo k tomu, že nikdy není pozdě. ;)

        0 0
    • alinceb  

      U nás byl vývoj takový, že měla od puberty ocelového crosse Fort (pevná, 3×7 alivio/acera, posed jak na záchodě) a cyklistiku kvůli nucení ze strany rodičů neměla moc v lásce. Postavil jsem jí teda MTB ze zbytků s minimální investicí. Na tom jí začlo bavit jezdit, a to i přes to, že to kolo vážilo přes 14kg a rám velikost jí úplně neseděla. Pak jsem jí naťukl na silničku. Nejdřív se bránila, ale pak jsme pořídili starého oceláčka – na něm mimo jiné 2× vyjela Grossglockner­strasse. Potom jsem jí začal shánět díly na lepší MTB a v zimě 2011/12 postavil vraníka s investicí 13k a váhou pod 12kg. Zima 2012/13 pak byla o stavbě nové silničky a letos na podzim jsme provedli menší upgrade jejího MTB, které se dostalo na váhu kolem 10,5kg. Silničku čeká teď další přestavba na Campu 10s a lehčí kola.

      Podotýkám, že v tomto sobec nejsem. Stavím si kola pro sebe a její taky vylepšuju…:)

      0 0
      • alinceb  

        Btw. všechny naše letní dovolené jsou teď cyklistické – kombinujeme MTB v lehčím terénu se silnicí.

        Pokud pro sebe stavíš MTB, tak jí sežeň tak. Obuj ho třeba do rychlých Furious Fredů 2.0 a uvidíš, že jí cyklistika začne bavit…;)

        0 0
        • Mr.Dan  

          Mnó, díky za povzbuzení, to je pěknej příběh se šťastnym koncem. :) Tak to asi vypadá, že jí postoupim svýho Fotra, kterej je sice těžkej a má SIS řazení, ale furt pohodlnější než to její. Jenže já právě plánoval, že právě na něm budu jezdit, až poejdeme někam spolu a ona na svym novym lepším bajku, kdežto takhle to dopadne asi zase na ukrajinu. :D

          0 0
          • alinceb  

            Kop jí něco jako tohle , obuj do rychlých plášťů a uvidíš, jak bude spokojená…;)

            0 0
            • Mr.Dan  

              Jo, Rotor je pěknej a barva by určitě taky vyhovovala ;) Večer jí to ukážu. Díky za tip…

              0 0
    • tomekusti  

      A co jí třeba někde půjčit něco rozumného na víkend, ať si vyzkouší jak může slušný kolo jet, jak se na tom sedí a jak to vypadá, když to řadí. Třeba pak bude svolnější. Nebo naopak řekne, že je to stejně vopruz a nepomůže ti ani karbonovej mazlik za sto litrů. Já bych začal tímhle. Ukázat jí, co (zhruba) může získat a pak teprve řešit jestli jí (vám) stojí za to do toho investovat a případně kolik.

      0 0
      • nitraq  

        Tohle je dobrej nápad. Přítelkyně měla docela dobrýho Amuleta Rival, ale velikost nebyla úplně ono, takže ježdění ji moc nebavilo. Pak jsme šli do Radotína na test víkend, kde si projela Cannondala RZ 120 XLR 2, z čehož byla nadšená, takže se začalo uvažovat o novým kole. Nakonec hodně rozmýšlela základního Nerva u Canyonu, ale 35 tis bylo moc, skončila u scalaroviny, se kterou je náramně spokojená (až na sedlo, ale to bude laborování u většiny kol).

        0 0
      • Mr.Dan  

        Jou, to zní velmi rozumně. Pokud přemejšlím o kamarádech, kteří by skoro určitě byli ochotni svůj bajk na den dva půjčit, tak ale tam je problém v tom, že všichni do jednoho maj víc jak 180cm, takže rámy 19 a 21, kdežto ona imho potřebuje 16–17. No a půjčit něco z prodejny, to by zase mohlo stát dost prachů jenom ta zápůjčka, ale netuším, neb s tím nemám zkušenosti. Každopádně dobrej tip, to by mohlo bejt řešení!

        0 0
        • tomekusti  

          Testovačky má kde kdo a taky se blíží testfest a forbikes. Na okouknutí a základní vyzkoušení by to být mohlo fajn. A dát někomu pětikilo za zápůjčku kola je myslím furt lepší, než vrazit desítku do vlastního a pak ho mít někde schovaný v rohu.

          0 0
          • Mr.Dan  

            Jo, tak jestli je to zápujčný v řádu stovek, tak pohoda, já se bál, že za to chtěj spíš litry… Jen nevim, zda jí „donutím“ jít na něco jako ForBikes apod. :) Si říkám, až uvidí záplety, co si dneska přinesu od Hnoje, tak třeba zatouží taky. :D

            0 0
            • nitraq  

              Na for bikes ji můžeš nalákat taky na hadříky a i se tam dá nasbírat dost informací o turistice – mapy, letáčky, prostě tipy na výlety. A pokud je dost do přírody, jak říkáš, tak tohle by mohlo fungovat:) Nebo pak v dubnu/květnu test víkendy ve Ski bike centru Radotín, zápůjčka na tři hodiny gratis.

              0 0
    • Neunzikger  

      Abyste se oba vyžili na kole, je třeba to organizačně zmáknout. Tzn. zvolit si výletní lokalitu např. s lanovkou, co bere kola na získání převýšení, k tomu trasy s turistickým profilem, které hospodaří s nadmořskou výškou. Ty si po vlastní ose vylítneš k horní stanici, ona Ti přinese pivko, a se zevlingem společně do krajiny rozložíte návrat dolů.

      Tohle nabízí např. areál Dolní Morava s lanovkou ke Slaměnce. V Jizerkách bere kola gondola ve Swieradowě Zdróji. Využít se dá též cyklobus či vlak. Netřeba kvůli tomu kupovat kolo – stačí využít místních půjčoven (zároveň si vyzkouší různá kola). V Jizerkách půjčují Scotty v Jakuszycích nebo něco u Singltreku. Lokality nabízejí i trasy pro pěší výlety – to aby nebyla od sedla moc omačkaná hráz a nebyla z toho důvodu večer nuda ;-)

      A třeba se vztah ke kolu vytříbí.

      0 0
    • Mr.Dan  

      Tak vytáhnu vlastní polomrtvolku. Vzhledem k finanční situaci a preferencím bylo nakonec rozhodnuto o doladění stávajícího treka Olpran. Krom debilních řidítek je na něm podivně chodící řízení: při nepatrnym dotažení hlávka (na sloupku stále vůle jako kráva) řízení kolem střední polohy drhne, takže to šacuju na křivej sloupek. Co se s tím dá dělat? Dá se vůbec sloupek aspoň přibližně srovnat, nebo je třeba celá nová vidle? Tahle je neodpružená, takže se to skoro nabízí a byl by to asi jedinej smysluplnej upgrade toho kola, ale nevím, v jaký cenový relaci vs. kvalitě se pohybujou trekový 60mm vidle… Díky za názory.

      0 0
      • KOLOMECH  

        To je jak číst horor.

        0 0
      • Jakobo  

        Olpran, to si predstavuju 16 kg kolo s osazenim Joytech a Tourney. Neni tam jeste stara zavitova 1" vidlice? Jestli je to ohle nebo bys mohl poznat sam, odmontuj vidli a podivej se treba proti hrane futer.

        Pokud je vidlice nezavitova 1 1/8", tak tuto Marzocchi: http://www.kupkolo.cz/…-60mm_z3112/

        0 0
        • Mr.Dan  

          Díky, to kolo jsem asi rok vůbec neviděl, takže tohle si nevybavim, ale je to cca 10let starej krumpl za dva litry, takže jednopalcovce bych se vůbec nedivil. Kdyby ne, tak dám na Marzochi radu, vypadá použitelně.

          0 0
          • Jakobo  

            Za ty penize a pri tom stari tam bude 1" vidlice na 99 %. Pokud je opravdu zohla po nejakem velkem padu, tak kup obycejnou ocelovou vidlici, tu koupis kolem 500 Kc. Kolo bych zprovoznil s minimalni moznou investici a jezdil.

            0 0
            • Mr.Dan  

              Asi to tak nejspíš bude, bohužel. Jediný, co to kolo má celkem slušný, jsou ty Včkový brzdy, co na tom jsou, jinak všecko maximálně ojebaný. Tak možná tu vidli a nějaký lepší řidítka a kratší představec, to by se do litra mohlo vejít. Dám vědět, až se k tomu pseudokolu dostanu, jak to s tou vidlí vypadá… Děkuju za rady Vacátka!

              0 0
              • KOLOMECH  

                Je naprostá pitomost do takového kola cpát další peníze, na aukru se co chvíli draží takové podobné nové olprany kolem 2 až max. 3k.

                0 0
              • KOLOMECH  

                Hlídej si třeba toto, běžně se tam prodává za 2700,–kč. Nebo pak levnější stroje. Je docela sranda, když toto někdo přinese opravit a dá za opravu půlku ceny celého kola.

                0 0
                • Mr.Dan  

                  Samozřejmě by to byla blbost do toho cpát tisíce. Ale myslím, že když se to vejde do litra, tak pohoda. Jakmile by tam bylo ještě něco dalšího, tak to rovnou nesu do sběru..

                  Na druhou stranu mám pocit, že 10 let staré kolo za 2 litry bude kvalitou stejně o dost jinde než dnešní nové kolo za 2 litry (jednak inflace, jednak daleko větší šizení materiálů aneb cutování costů atd.), takže další důvod, proč se nevzdávat. ;)

                  0 0
                  • KOLOMECH  

                    Přeji hodně štěstí, většina by jej ovšem pustila za pětikilo na blešáku neb odborné oko zjistí další problémečky u tak starého kola než je na první pohled vidět. Nebo to pak už musí být jedině pravá láska. :)

                    0 0
                  • Carloss  

                    i kdyby ses vlez do litra, tak to stejně bude šrot a jezdit na tom ji zákonitě bavit nebude

                    0 0
                    • Mr.Dan  

                      Mnojó, tak to ale neříkej nahlas. ;) Jinak by na to mohla možná pasovat takhle vidle, ne? Asi bude teda pekelně těžká, ale hlavně že by to tolik nedrncalo, což by určitě mohlo na zábavovitosti dosti přidat,ne?

                      http://aukro.cz/…4446398.html

                      0 0
                      • nitraq  

                        Aby to nebyla jen váha navíc oproti pevný.

                        0 0
                        • Mr.Dan  

                          To ano, ale přiznám se, že pevnou s 1palcovym krkem a cenou do litra jsem zatim ještě nenašel… Tahle Suntourka prej váží 2240g nebo něco takovýho! :(

                          0 0
                      • Carloss  

                        bude štěstí, když si jí vůbec všimne :D .. každý přese ví, že nejdůležitější je barva (když nesedí, dá se to nouzově nahradit kytičkama) a pohodlný sedlo

                        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.