• Lister

    Nazdar lidí, potřeboval bych nějaké tipy. Plánuji koupi nového rámu/kola pro manřelku. Požadavky: musí to žehlit jehličí, váha anorektická, zdvih minimalistický, výška Špagetkovksá, délka Štaflíkovská.

    Pokud někdo nerozumněl :-) XC full se zdvihem maximálně 100mm, ale klidně i menší. Naprostá podmínka je maximální citlivost na malé a střední nerovnosti, dále už je to celkem jedno, ale lineární krok bude samozřejmě výhoda. Nevypínatelný propedal apod nepřipadá v úvahu. Naopak věci jako funkce pod bržděním, pedalkick apod nehrají roli – pokud bude vše splňovat jednočep, tak beru klidně ten. Geometrie klasicky ženská nebo klidně i nějaký hodně krátký mužský s odpovídající geometrií. Rám velikosti 15–16 (maximálně 17, ale tam jedině když bude snížená horní trubka), délka 560–565mm. Sedlovka 73,5–74%, hlava nejlépe kolem 70. Váha co nejmenší, target weight celého kola cca 12–12,5kg. Musí mít zachovaný klasická rámový trojúhelník, nebo alespoň možnost vozit láhev v klasickém umístění. Nejlépe s čepy na V, ale když nebudou, tak nevadí.

    Chtěl bych jen rám – může být klidně i bazar - nebo celé kolo, které bych přestavěl. Cena max do 40 tis. za celé kolo u rámu cca 25 tis.

    Dík za každou radu a postřeh – nejlépe opravdu praktický.

    PS: hledat se mi samozřejmě nechce :-D

    0 0
    • Pedro RB  

      RB Fun Full

      0 0
    • kubad  

      něco bych možná měl – kamoš na tom jezdil než postavil nové

      je to „S“ lehké to bude tlumič je starší model RL ještě s plným lockem a ostatní podmínky bude plnit s přehledem – cena taky ujde :-)

      ICQ když tak máš

      0 0
      • Lister  

        no ty nikdy nesklameš…to je teda nářez, ale přece nemůže mít lepší kolo než já…nebo může ? :-D Pohledám jakou to má geometrii a ozvu se…ale asi budu muset spěchat, protože tohle se moc dlouho u tebe neohřeje :-)

        0 0
      • kolda  

        to je bomba. Listere,nevahej:)))

        0 0
    • Jenda  

      pokud se ti prilis neprici dovoz z dojclandu tak toto by mohlo splnovat tve naroky http://www.bike-discount.de/…aempfer.html

      nicmene kubadovu RM to asi nemuze konkurovat – ale zase by nemela lepsi resp hezci ram nez ty:-)

      0 0
    • MlokCZ  

      Máš moc protichůdné požadavky. 100mm a menší zdvih prostě nikdy nebude skvěle žehlit střední nerovnosti a pohodlný prostě nebude.

      Moc nechápu, proč to striktní omezezní zdvihu a nevezmeš nějakých dobře fungujících 120mm.

      U Fox tlumiče bych v každém případě sáhnul po upravené verzi u TF tuned a pokud ne, tak propedal/compres­sion tune jedině na minimu, u lehké váhy to bude horzně znát a to i rozdíl mezi neupraveným s interním nastavením na minimu a upraveným.

      Jednočep být klidně může, ale rozhodně jen jednočepy s níže a více vzadu položeným hlavním čepem, tedy v žádném případě nic ve stylu Prophetu a podobných s vysoko a vepředu položeným čepem.

      Ve 100mm neporadím nic, protože tam prostě nic dobře nežehlí a těch 20–25mm zdvihu navíc je hrozně moc znát.

      Já bych vzal něco ve stylu AMS 125tky (tedy třeba i Radon), ale musí to být, jak jsem psal s upraveným tlumičem nebo minimálně s nastaveným na minimum, tedy letošní modely tak nebudou a bude nutné upravit.

      Případně s malinko menším zdvihem bych sáhnul maximálně po Canyonu XC4 a hodil Rebu na 115mm a nechal Rebu i RP23 upravit a bude to žehlit super. To je podle mě minimální hraniční zdvih, který bude ještě žehlit dobře střední nerovnosti.

      A k těm dvoum kolům. Ten RM co nabízel kubad na ten zdvih bude fungovat super, ten Radon co dával odkaz Jenda na ten zdvih taky. Ale ani jeden nebude zvlášť u holky, která pravděpodobně nebude jezdit agresivněji super žehlit střední nerovnosti.

      Tohle krásně trvale pozoruji u manželky na AMS Pro, což je to samé co ten Radon. Ještě díky progresivnějšímu tlumiči nevyužívá úplně celý zdvih. Může to díky tomu vozit ještě méně nafoukané, nejmenší nerovnosti to žehlí super, ale střední prostě ne. Samozřejmě je to nějak pobere a v rámci zdvihu funguje dobře, ale o skvělém žehlení nemůže být řeč. Ono když nejede agresivně a na střední nerovnostech to nejde do celého zdvihu (nejde tak při neagresivní jízdně nastavit žádné kolo, jinak by měla sag 50% a nic z toho), tak na tu překážku je prostě vždy málo zdvihu a skvělé to nikdy nebude.

      Do toho 100mm Radonu bych prostě určitě nešel a vzal 125mm.

      Je ten rozdíl mezi 100 a 125mm hrozně velký, delší dobu jsem jezdil 100mm a 125mm a střídal je.

      A ideální se mi zdá právě ten Cube/Radon na 125mm s upraveným tlumičem kvůli ideálnímu průběhu pro tvoje požadavky.

      Radon i Cube bude asi ok i v pánské geometrii v 16ce (oboje kolem 560mm), u Cuba je kdyžtak ještě kratší dámská 15tka. Radony ještě nedávno měli a to v pěkný slevách, takže ta cena za celé kolo byla parádní.

      0 0
      • Pedro RB  

        Nemyslíš taky jako já, že pro tyhle požadavky by od Canyonu byla nejlepší tahle Special Edition s tlumičem, která má komoru High volume?

        http://www.canyon.com/…s/index.html?…

        Tipuju, že to zvětší linearitu průběhu stavby a i bez skoků bude líp využívat celý zdvih..

        0 0
        • MlokCZ  

          Máš pravdu, speciál edition by byla ještě lepší s high volume tlumičem a navíc je k mání. Na tu jsem úplně zapomněl, že ji teď nabízejí.

          0 0
          • Pedro RB  

            A netušíš náhodou, jak je to u těhlech RP23 High volume s nastavením Compresion tune? Jestli je to taky na max. tak si to říká o okamžité odeslání do Anglie nebo aspoň na Slovensko..

            Fotka toho XC 5.0 SE neodpovídá osazením popisu a ten tlumál mi taky připadá standartní a ne HV

            0 0
            • MlokCZ  

              Na fotce není high volume, ale sami tam píšou, že foto je jen ilustrativní a že je třeba se řídit popisem osazení.

              Jaké nastavení tam je nevim, ale odhaduju, že to bude s compression tune na max., že jim zbyly RP23 high volume s AMek a ty tak nastavené byly.

              0 0
              • Pedro RB  

                Taky jsem si to myslel. Ale i tak bych tu moji na tenhle stroj rád ukecal..

                0 0
                • MlokCZ  

                  Při té ceně nevidím problém pak připlatit za úpravu vidlice (navíc s přehozením na 115mm) i tlumiče a pak to bude i pro lehčí váhové kategorie a méně agresivní styl jízdy skvělé kolo.

                  Já pořád řešim, co s tlumičem na AMS Pro pro manželku, upravený RP23 v TF tuned by tomu pomohl k lepšímu (lepší využití zdvihu + už i lepší citlivost než ten MC 3.R, ten je s citlivostí cca jako RP23 s compression tune na minimu, takže také celkem slušně, ale ještě lepší by to být také mohlo, tomu RS k tomu chybí vzduchová negativka), ale zase to už je peněz hodně, takže zatím to necháváme jak to je a spíš za pár let koupit celé nové kolo s o malinko vyšším zdvihem.

                  Ta varianta Canyona special edition s upraveným tlumičem a vidlicí by se mi také líbila pro manželku o něco více než AMS Pro.

                  0 0
                  • Pedro RB  

                    Dík za schválení výběru:-) Zkusím to protlačit..

                    0 0
                  • Pedro RB  

                    Tak jsme objednali Nerve XC 5.0 SE v Sku a černé barvě. Bílá je v malých velikostech vyprodaná a už nebude. Černá se budou montovat ve 37. týdnu (téměř až za měsíc)

                    0 0
              • kloubik  

                K tomu bych doplnil, že dle mého názoru to není tak jak píšeš. U Nerve XC special edition píšou v popisu že vidlice i zadní tlumič jsou nové modely 2009 a ty mají dle info z internetu z nějakých pro­pagačních materiálů Foxe nas­tavený střední stupeň vnitřní komprese. Je to vidět i na většině obrázků nových modelů, co jsem našel na netu.

                0 0
                • MlokCZ  

                  To je možné, jsem ty modely special edition až tak nestudoval a jak jsem psal, tak to byl jen můj odhad a netuším, jak reálně nastavené ty tlumiče budou.

                  Kdyby byly na střed, tak je to sice lepší, ale stejně to nic neřeší.

                  0 0
      • Lister  

        Pokud jde o tu velikost překážek tak to asi každý berem jinak :-)

        Když jsem napsal střední nerovnosti tak jsem to myslel relativně vztaženo vzhledem ke zdvihu – řekněme že když to bude žehlit nerovnosti do 5cm, což je tak maximum čeho bude po odečtení sagu schopné dosáhnout 10cm kolo tak to bude super. Mě nejde o nějakou prostupnost terénem nebo žehlení velkých vbolných kamený a příčních kořenů. Primární je opravdu ta citlivost z kraje zdvihu až do cca 2/3.

        Pokud jde o samostatné rámy tak je to krapet horší než jsem myslel, moc firem samostatné rámy nenabízí, asi proto, že je to cenově dost nevýhodné a tak si to každý asi rozmyslí.

        Zatím to vypadá na něco ale Cube AMS. Radon je sice cenově fajn, ale bohužel to neprojde asi přes design. Zatím to vidím AMS Pro v červené barvě – ten rám splnujě vše co jsem chtěl a je krásný. Designově by byl lepší Comp, ale moc nevěřím tlumiči a cenový rozdíl je minimální. Otázkou bude dostupnost (vypadá to že bude už asi jen 18) – to začnu řešit příští týden. Nejsem ale striktně vázaný na letošní modely, klidně můžu počkat až s čím přijdou výrobci na příští rok (říjen-listopad 2008) Zvažoval jsem i pánský Ghost, ale není velikost – nejmenší je 17,5, což je vlastně 18 u Cube. Další možností je "Ghost Miss RT ":http://www.ghost-bikes.cz/…Miss-RT-7500- geometrie odpovídá, design nejlepší, jen se bojím, že ve velikosti 15,5 nebude kvůli prohnutí horní trubky už místo na košík a láhev. Navíc asi nepůjde sehnat jako samostatný rám, tady bych musel zainvestovat do celého kola.

         
        0 0
    • Bebe  

      Mrkni se na cyklobazar.cz, od včerejška je tam Blur velikost M za 26tis nový.

      0 0
    • Mug  

      Přítelkyně má tohle jen s Rebou v S-ku.

      0 0
      • Mamut  

        Merida Mission. Vdaka tomu dlhemu tlmicu, to chodi ochotne.

        0 0
        • kolda  

          Missiona Elite jsem kdysi mel. nechodilo to spatne..

          0 0
    • DaD  

      Co takhle Giant Cypher?Moc pěkné a funkční.

      0 0
      • Vegan  

        uz nesezenes my ho tahali ze sveta u nas uz proste nejsou :( a to jsme ho zhaneli od pulky cervence pac nam vsude rekli ze uz je po sezone takze vyprodavaj :(

        0 0
        • kloubik  

          V pátek jsem viděl ještě třeba v Progresscycle v Hostivicích na prodejně…ale netuším velikost. Jinak je pravda, že např. Tranci X v L-ku jsou už nesehnatelný. Obvolal jsem opravdu snad celou ČR :) nakonec se teda na mě usmálo štěstí v podobě jednoho testovacího. Jinak koukněte třeba na Cypher sem 

          0 0
        • DaD  

          Právě prodávám Trance 1 (M) 2008 za 39.000,–Mám k němu všechny papíry.Má najeto cca.500km.

          0 0
    • Bebe  

      A co se zkusit zeptat na LaPierre?

      http://www.zamo.cz/…0/22470.html

      0 0
    • Bebe  

      Do 30tis by se měla dát sehnat SC Juliana:

      http://www.bikesunltd.sk/?…

      0 0
      • Lister  

        tady by byl problém s flaškou – batoh bohužel vozit nemůže – ze stejného důvodu proč už dále nemůže jezdit na HT…

        0 0
        • TheIF  

          Tak by ji dala na sedlovku (za sedlo) někde sem zahlíd ten spešl košík…

          0 0
        • K2  

          Než to vybereš a poskládáš, tak ji tam vraz Suntour odpruženou sedlovku – funguje překvapivě dobře a je levná…

          0 0
        • Medviedok  

          „tady by byl problém s flaškou – batoh bohužel vozit nemůže – ze stejného důvodu proč už dále nemůže jezdit na HT…“

          Nerad ti do toho kecam, ale ma tvoja partnerka / priatelka problem s chrbticou? Ak ano a je to aj vaznejsie, neviem ci robis dobre, ak ju podporujes / nevedome smerujes k rozvijaniu tohto sportu… Moze si ublizit tak ze skonci pod nozom, ak je to platnicka, alebo neviem. Este raz prepac ze som si dovolil ti / vam do toho zasahovat, ale uvaz to radsej velmi starostlivo, ci to ma zmysel.

          Rad by som zazelal vela stastnych km v sedle ako mam vo zvyku, ale tuto je to na povazenou. Je mnoho inych peknych a zabavnych sportov, z ktorych sa da tesit bez riskovania zdravia. Verim ze cyklistiku zbozujete, no i tak… Vcera mi toto lietalo hlavou ked som sa bol previezt, a ze je tu 50 odpovedi ale vsetci nevidia les kvoli stromom :(

          (Ak to nie je nic vazne a trvale tak si toto nevsimaj) 

          0 0
          • Lišák  

            a ze je tu 50 odpovedi ale vsetci nevidia les kvoli stromom

             

            Možná to bude proto, že většina lidí tady ví, že Lister je MUDr. Tak má asi v otázce zdraví své ženy jasno.

            0 0
            • pelhrimov  

              Kdyby měli všichni MUDr. jasno v otázce svého zdraví a zdraví svých partnerů, tak by třeba někteří nekouřili, nepolykali prášky a nechlastali první ligu. Vztah ke svému zdraví občas není v souladu s profesí a vzděláním. (tato poznámka je myšlena obecně)

              0 0
            • Medviedok  

              ok potom som totalne kludny.

              0 0
            • Lister  

              Nevím proč, ale většina lidí má pořád potřebu řešit více důvody a motivace volby určitého kola/ komponentu nebo čehokoliv jiného/ mnohem více než by spíše poradili, co by tak mohlo odpovídat daným požadavkům.

              0 0
              • MlokCZ  

                To víš, když neví nic k tématu a nutně musí něco napsat, tak začnou rozebírat motivaci.

                0 0
              • Medviedok  

                Proc? Protoze napriklad: Moze si ublizit tak ze skonci pod nozom, ak je to platnicka, alebo neviem.

                ale tak ked je ok, tak ok a uzite si to.

                0 0
                • Lister  

                  poslední dotaz – kde si tady vyčetl (z některého mého příspěvku!!!) že má nějaké vážně nebo vůbec nějaké zdravotní problémy ????

                  0 0
                  • Medviedok  

                    precitaj si moj prispevok z 26.8. 7:46, tam je to v prvom riadku. Zial si sa nevyjadril jednoznacne, takze som sa mohol len domnievat, a v tom tone som ten prispevok aj napisal. Ak sa ta to nejak extra dotklo, tak mam len jedno, dnes som to uz tusim raz pisal. Na Slovensku sa hovori nieco o psovi a plote, to si lahko najdes…

                    0 0
    • Bebe  

      Do 30tis. by se měla dát sehnat Juliana:

      http://www.bikesunltd.sk/?…

      0 0
    • MaPa  

      Duratec Butterfly? Na míru. Je ale na hraně cenového limitu a jetý v téhle velikosti bude oříšek. Tlumič z bazaru – SID nebo něco normálního za pár tis.

      0 0
    • Hynas  

      A co tohle?

      http://cgi.ebay.com/…cmdZViewItem?…

      :o)

      0 0
    • Lister  

      doplňující dotaz – nějaké zahraniční eshopy (EU, ne USA), kde by se dalo něco dobrého sehnat.

      Ebay prosím nedoporučovat, to ani nevím jak funguje :-D

      0 0
      • TheIF  

        Na kostky urcite CRC

        0 0
        • Lister  

          jo jasně, to je tady profláklé. Spíše jsem myslel, jestli je ještě něco jiného. Zatím to vypadá, že skončím u komplet dámského kola od Ghostu – na mojekolo jsou dobré slevy, dokonce to vyjde i lépe než ve všech německých šopech, co jsem zatím našel…

          0 0
        • MlokCZ  

          Otázka je, zda tam budou mít k dispozici 16tky velikosti, když je nemají ani jako volbu special order only.

          0 0
          • Lister  

            jo s těma malýma velikostma je problém – 16 asi nebude vůbec, ale stejně to asi nakonec vypadá na jinou značku.

            0 0
    • Lister  

      Váš názor – bude kolo s takto nastavenou sedlovkou dle vašeho názoru zbytečně velké – na první pohled se mi to nezdálo, ale ta horní trubka je dost snížená, takže mi to nakonec připadá OK.

      PS: délka rámu je v pohodě.

      0 0
      • Luka  

        je to trochu moc nizko, jak je zena velka? tohle vypada jak nastavene pro dite…

        0 0
        • Lister  

          Má 165cm (má kratší nohy a delší tělo – taková chlapská postava :-) – stejně vysoká holka klasických proporcí, by měla sedlo o něco výše). Ono to asi vypadá blbě kvůli té zvýšené sedlovce s výztuhou nad rámem. Je to zvednuté o 45cm, když si to člověk odmyslí, tak už je to celkem OK. Po horní okraj horní trubky má ten rám 40cm a od tohoto místa je sedlo ve výšce 23cm – to mi nepřijde málo.

          Jinak k osazení – nebyla by to přesně tato varianta, ale jiná barevná verze s jiným osazením, ale tu jsem nanašel takhle hezky vyfocenou z profilu, tak jsem použil tenhle obrázek.

          Teď jezdí to co je na obrázku – tenhle rám má až po rychloupínák nějakých 39cm.

          0 0
      • kubad  

        no moc mě to taky nesedí :-(

        0 0
      • Jenda  

        tak na pohodovy jezdeni pokud ma problemy se zadama by to mohlo byt OK, spsi bych mel strach z ty vidlice – marena nevim jestli je pro damu ta nejlepsi volba

        0 0
        • Luka  

          kdyz se trochu poladi, da se rict ze s holkou prezije uplne vsechno. A priznejme si, ze mi holky obcas nejakou peknou prasarnu dokazeme vytvorit (tu obrubnik, tu nedozvednuty predni…).

          0 0
          • Jenda  

            jenze pri vasich kilech je vase megaprasarna to co ja delam se s voji vahou v terenu uplne normalne:-) nejde o trvanlivost vidle spis o citlivost pocatecniho kroku – vzhledem k Listerove urcite averzi vuci ladeni vidle milanem by pak jeho zena mohla trpet – jak je na tom maruna v originale vis sama nejlip:-)

            0 0
            • Lister  

              vzhledem k Listerove urcite averzi vuci ladeni vidle milanem…

              To jsem nidky nenapsali. Máme určité teoretické spory, ale nikdy jsem jeho práci jako takovou nesnižoval. Jinak jak jsem psal výše, to kolo bude v jiné výbavě a vidlice tam bude jiná, ale pokud to kolo koupím a s Milanem se domluvím, tak na 80% stejně na úpravu půjde.

              0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce