• milota89

    Zdravím!

    Jsem rekreační cyklista (o víkendu delší trasy, v týdnu v průměru každý druhý den kratší projížďky v okolí Hradce Králové), v záplavě kol na trhu se neorientuji, proto prosím o pomoc s výběrem. Měřím 186 cm a vážím 95 kg. Jezdím 50–60% asfalt (cyklostezky. rozbité silnice nižších tříd), zbytek šotolina, polní a lesní cesty. Žádné divoké sjezdy, traily apod., ani se na to nechystám. Terén…placka Hradec Králové a okolí, o víkendech pak nejčastěji Orlické hory. Pro mě naprosto vyhovující terén, např. v Krkonoších jsou na mě už příliš velké krpály. Mám rád svižnou jízdu po asfaltu, ale i v lehčím terénu. Preferuji krosové kolo kvůli pohodlnější geometrii, nevyhovuje mi příliš sportovní posed, proto mě MTB příliš neláká a myslím, že vzhledem k mým preferencím bych ho ani nevyužil. Gravel nechci určitě.

    Ve výběru mám Author Codex 2020 a Meridu Crossway 500 2020. Obě kola mohu mít za cca 23.000,– Kč. U Meridy mi o trochu více vyhovuje geometrie, ale zásadní rozdíl to není. U Authora se mi líbí vyšší zdvih vidlice a použití širších plášťů, obecně mi přijde použitelnější v lehčím terénu. Co si obecně myslíte o změně konceptu krosových kol Author, která jsou od roku 2019 prezentována s větší zaměřením na terén? Má vidlice Authora proti Meridě nějaký smysl? Které z těchto kol byste volili? Případně, co jiného byste doporučili. Cena ideálně 20.000,– Kč, maximálně 25.000,– Kč.

    0 0
    • scota  

      Jenže z 29" MTB uděláš kross přehozením plášťů ;-) A ta pružinová vidlice u Meridy nic moc.

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • plysovykozisek  

      Stavba u stavitele.

      0 0
    • hoko25  

      Koukni na Kellyse .

      https://www.kolaglaser.cz/…9394095.html

      0 0
      • Tomas_82  

        Kellys vypadá lépe (osazením) než Merida a Author, nicméně si myslím, že by za 25k šlo postavit o dost lepší kolo.

        0 0
    • Hrabex1  

      Vim, ze si stejne nenechar poradit a koupis si krosovy kolo. Uvedom si ale, ze vetsinou maji 28mm nohy a ty mas 95 kg. Radsi bych vozil pevnou vidlici a abych trochu vykompenzoval to pohodli, jezdil bych na nakych rychlych balonech.

      0 0
      • Tomas_82  

        Na většinu crossů v téhle ceně se dává 30mm, ale osobně bych bral stavbu a raději použil třeba Raidona a zdvih snížil na 80mm.

        0 0
        • xtonda  

          Pokud jde čistě o délku rámů, tak v MTB je větší variabilita a dá se najít i krátký rám, MMR řady Kuma a Woki sou kratší než spousta krosů/treků.

          0 0
    • johninho017  

      Před pár lety jsem taky řešil krose do 20000. Taky jsem se upnul na krosové kolo a odmítal jsem 29 s tím, že budu jezdit jen silnice a šotolinové cesty. Teď už bych určitě zvolil 29ku s tím, že bych kdyžtak obul užší pláště. Rozměr kol je u krose i a 29ky stejný, takže výběr plášťů je veliký. Teď po pár letech jsem začal jezdit s partou i do lesů a musel jsem do krose narvat horské pláště, a šířka 2,1 je fakt naknap. Naštěstí jsem si kolo nechal postavit, takže aspoň že nemám tenkou pružinovou vidlici jak bývá obvykle na sériovkách, ale vzduchovou nrx s 30 mm nohama, takže to do terénu není až taková hrůza. Určitě bych na tvou váhu doporučil 29ku s vidlicí aspoň 30mm, spíš 32 mm s tím, že přezuješ na užší nebo rychlejší pláště. A jestli trváš kvůli geometrii na krosu, tak určitě nechat postavit a dostaneš lepší vidlici než bude na sériovce nebo nechat dát pevnou vidlici

      0 0
    • oddie  

      Změna konceptu krosových kol Author, která jsou od roku 2019 prezentována s větší zaměřením na terén :D :D :D

      No jo, ono to dává logiku. Marketing udělal za posledních pár let z horských kol příšerné obludy nevhodné na normální jízdu, tak se teď holt lehčí horák pro masy bude vyrábět z crossu. Ještě pár let a standardní šířka crossové gumy bude 2,0, a „crossové“ kolo pakbude vypadat asi jako to, jsem si postavil někdy před 12 lety na rámu tehdejšího Wakana – prostě jsem tak asi o 15 let předběhl dobu :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.