Kratší kolo s delším představcem nebo naopak?

34 nepřečtených
  • Hunt

    Potřebuji poradit od odborníků, měl bych dát radši přednost kratšimu kolu s delším předtavcem nebo delšímu rámu s kratším představcem? Která varianta je lepší a proč? Bude to kolo(kvalitní MTB) hlavně na rekreační cyklistiku, trening, žádný velký honění kilometrů, max! 2–3k za rok. Jsou jen dvě varianty, nedají se měnit, ve variantě s delším představcem tento nepřesáhne nikdy stanovenou délku, je to tedy konečná maximální délka. Ovladání kola s 9cm a 12cm představcem mě přijde subjektivně stejný.

    Anketa: Dělší rám a kratší představec nebo naopak?

    0 0
    • Stanley_vy  

      Přd nedávnem jsem vyměnil bike (delší rám + 12cm představec) za jiný (skoro o 2 cm kratší rám + 10,5cm představec) a musím říct, že ovladatelnost je z mého pohledu opravdu někde jinde ve prospěch kratšího představce.

      0 0
      • buzekpar  

        A nebude to ve prospěch kratšího rámu? :-))

        0 0
      • Lister  

        tady bude asi problém v tom, že jestli máš teď o 15mm kratší představec a ještě o 2cm kratší rám (nepřepsal ses náhodou???) tak byla u původního kola někde chyba ve volbě velikosti :-)

        0 0
        • Stanley_vy  

          Author je 19" s délkou rámu 603 mm, Cube 18" s délkou 588 mm. Když jsem jezdil Authora, nepřiměřene dlouhý mi nepřipadal. Proto jsem s Cubem dlouho váhal mezi 18" a 20" (tuším 605 mm), nakonec zvolil 18" a teď musím říci, že jsem snad zvolil dobře. Kolo je ovladatelnější, posed vzpříměnejší (letos na jaře jsem dost trpěl na bolesti za krkem a loktů, které zmizely)…

          0 0
          • Lister  

            Takže se nepřepsal a platí to o špatné volbě velikosti u prvního kola :-)

            PS: author 19 s délkou 603mm, to musí být něco tak do roku 2003 (2004 maximálně)

            EDIT: tak vidím 2006 – jsem ani netušil, že tu dlouho stavbu drželi tak dlouho, pak na čas celkem radikálně zkrátili…

            0 0
            • Stanley_vy  

              Hlavně,když jsem ten první „lepší“ bike kupoval, tak jsem neměl o nějaké geometrii ani ponětí a netušil, že se z něj stane něco víc, než dopravní prostředek…

              0 0
    • mr.antik  

      Hlasoval jsem pro delší rám a kratší představec, ale předpokládám, že ta geometrie je daná a že už nebudeš experimentovat. Záleží ještě na šířce řidítek, ofsetu sedla atd…

      0 0
      • Hunt  

        no pokud to pomůže, offset bude 2,5cm, šířka řidítek 560mm

        0 0
        • mr.antik  

          No špatně jsem se vyjádřil – pokud to bude na obou kolech stejný, tak je to jedno. Jinak 560mm je teda celkem aerodynamickej posed :-)

          0 0
          • Hunt  

            to je správně, dřív sem nějakou dobu vozil široký vlajdy a byla to hoodně velká chyba z mé strany, na rovný úzký řidítka nedám dopustit, ruce jsou na tom o 100% líp.Ale klidně bych mohl mít 580mm:))

            0 0
            • Wojtek  

              heh, ja vozím 56 a sem 100% spokojen

              0 0
              • lutte1  

                já vozím 60cm rovná řidítka a užší bych nesnesl záleží jak je kdo stavěnej,hlavně ramena a ruce

                0 0
    • Lister  

      Tak přesně tohle se tady už kdysi dávno řešilo, ale je pravda, že dohledat to bude asi problém.

      Za mě: lepší delší kolo a kratší představec.

      Výhody, delší stavba kolo zklidní, ale krátký představec zase udrží obratnost na tak vysoké úrovni, že to nebude problém – řízení tak bude klidné ve stopě s rychlou odezvou. Těžiště se lépe rozdělí mezi kola.

      V opačné kombinaci může být kolo neklidnější a dlouhý představec ho udělá ještě hůře ovladatelné – kolo bude pomaleji reagovat na změnu směru od řidítek. Těžiště bude dost vepředu, v prudkých sjezdech může být problém.

      Ale jedná se o teoretické předpoklady, každé kolo na tom bude jinak a když si prohlédnu ty tvoje udávané kombinace, tak tam to zase takový rozdíl nebude. Kdybys uvažoval třeba v jedné variantně představec 100mm a u druhé 130, tak tam by to bylo znát, ale rozdíl 90mm vs 110 si nemusíš moc všimnout. 120mm je pro mě maximum pro ještě nějakou ovladatelnost, cokoliv delší dělá z kola autobus.

      0 0
    • kubad  

      nejak me ty tvoje pocty nesedi rozdil v delce ramu je 20mm

      takze predstavce 11–12cm a 9–10cm osobne bych volil na rekreacni cyklistiku delsi ram a kratsi predstavec, takze 62cm

      :-)

      0 0
    • nox159  

      v aknete sem nehlasoval ale kdybych vybiral ja, tak bych bral kratsi ram + delsi predstavec. bude tam hrat roli asi celkova geometrije kola…

      ale vidim ze tu mas rady zkusenejsich nez ja ktere jsou uplne opacne tak se rid asi podle nich ;-)

      0 0
    • Daf  

      11–12cm není zas tak moc. Podle mě zcela běžný rozměr. Takže pokud máš raději kratší rámy, tak já v tom problém nevidím. Co je nad 12cm a pod 10cm, už podle mě není u XC kola normální.

      0 0
    • Snowball  

      dlhsi ram + kratsi predstavec – kolo lepsie drzi smer, stabilnejsie v zjazde napriklad.

      kratsi ram + dlhsi predstavec – bude obratnejsie.

      Cize zalezi, ci mienis jazdit aj niekde, kde obcas musis prejst nejake technicky narocnejsie miesto, co v lese zvycajne musis. Okrem toho, kratsi ram pravdepodobne bude nizsi, co byva obcas vyhoda.

      Mozno by si mohol napisat, o aky model sa jedna a aky si vysoky.

      0 0
    • Snowball  

      A este jedna vec: bral by som pri tom vybere ohlad aj na to, ci dana znacka ma vseobecne „dlhsiu“ alebo „kratsiu“ geometriu, lebo ked ma „kratsiu“ a ty si vyberies dlhsi z dvoch do uvahy prichadzajucich ramov (teda velkosti ramu), tak ti bude neprimerane vysoky, a naopak.

      0 0
    • Greyhound  

      Já bych se delšího představce nebál. Deset let jsem jezdil na kole s poněkud extrémním představcem 14cm a když jsem ho pak vyměnil za delší rám s 10cm představcem tak jsem se s tím nějak nedokázal sžít – ostřejší odezva na řízení byla příjemná, ale díky delšímu rozvoru a vyšší horní rámové trubce jsem si v terénu připadal dost neobratně. Takže jsem ho vyměnil za kratší s představcem 12cm a jsem celkově spokojenější, i když je ta vyšší obratnost vykoupená nižší stabilitou, je to prostě něco za něco a záleží co komu vyhovuje.

      0 0
      • MlokCZ  

        Ta vyšší horní rámová trubku s tím ale takhle přímo nesouvisí. To si jen vybral špatnou geometrii rámu u toho delšího rámu.

        Měl jsi volit delší rám, který ale nebude současně vyšší.

        Ideální rám je vždy akorát dlouhý dle potřeb jezdce a stylu jízdy a k tomu co nejnižší pro použití ještě rozumné délky sedlovky (tím myslím, aby se to zase nepřehánělo stylem, že je nutné použít 420mm nebo ještě delší sedlovku vytaženou na max).

        0 0
        • Greyhound  

          Souhlas, přímo to sice nesouvisí, ale větší velikost má tu horní rámovou trubku obvykle výš. Najít ideální rám tak jak popisuješ je samozřejmě nejlepší, ale v reálném světě se někdy člověk rozhoduje mezi dvěma velikostma kde je na hranici (třeba já se 178cm jsem obvykle někde mezi M a L). Na základě vlastní zkušenosti bych v této situaci já preferoval kratší rám a delší představec, ale někomu to samozřejmě může vyhovovat naopak.

          0 0
    • nobody  

      já bych vzal kratší rám a kratší představec :)

      0 0
      • o.1  

        A ja tiez! S tak dlhymi predstavcami sa snad da ist len rovno a z kopca pesi:-)

        (trochu prehanam, ale mozno zas nie az tak moc)

        0 0
        • Snowball  

          a s kratkym zas do kopca, ale lanovkari ani nevedia ze na kopec sa da ist aj na bicykli ;)

          0 0
          • JSt  

            jakej nejkratsi a jakej nejdelsi forbec jsi zkousel? ;-)

            0 0
            • Snowball  

              to je co za otazka? Nemyslis, ze ked uz sa prechcavat ze kto skusal kratsi a kto dlhsi, tak ma asi svoj vyznam aj aka dlha je horna ramova trubka?

              Mal som 75 mm a ten som zistil ze je kratky resp ze znesiem aj dlhsi, a tak mam 100 mm. A na rame, o ktorom si dovolim tvrdit ze tu malokto ma dlhsi ;)

              0 0
              • JSt  

                co je to za otazka? cist umis, ne ;-).

                ptam se te proto, ze jsi naznacoval, ze s kratkym predstavcem se neda jet do kopca. coz je blbost. da se vykompenzovat tezistem, ale s dlouhym predstavcem neudelas nic.

                samo, ze delka se odviji predevsim od kola a zamyslenemu pouzivani kola. ale jestli nekdo vaha mezi mensim ramem s 12cm predstavcem a vetsim ramem s 9cm predstavcem, tak ta druha varianta mi pripada riditelnejsi ;-). nehlede na to, ze podle tebe bude dalsi vyhoda vyssi tuhost ramu, protoze je vetsi. no ne? ;-)))

                0 0
                • Snowball  

                  s kratkym predstavcom do kopca – vid moja reakcia na mloka nizsie (aj to s dlhsim predstavcom dole kopcom)

                  riditelnejsi by sa mi prave zdal mensi ram, ak v zmysle technickejsie prekazky… Dlhsi ram s kratsim predstavcom bude stabilnejsi, menej bude jazdca zamestnavat drzanim smeru, cize toto by som bral ako vhodne napriklad na maraton, ale zas prekonavat s tym obtiaznejsie miesta je take… ine nez na mensom obratnejsom kole.

                  tuhost – uz som to podrobne vysvetlil inde, aj sa tam odvolal na stranku dekerf, ked sa ti to stale nezda, nech to byt, ale myslim, ze tuhostou ramu sa absolutne netreba zatazovat kym nevazis 90 kg, a ani by som ju neriesil vyberom vacsieho ci mensieho ramu.

                  0 0
          • MlokCZ  

            Pokud se budeme bavit o stejném rámu, tak dlouhý představec to ve sjezdu vždy zhorší a jezdec už s tím nemůže nic dělat (více dozadu ho ten představec už prostě nepustí, pokud nechce pustit řídítka).

            Krátký představec ale výjezd nezhorší vůbec, protože zcela stejného těžiště ve výjezdu jako s dlouhým představcem dosáhnu s krátkým představcem tím, že skrčím ruce. Pouze ten delší nemusí nutit krčit ruce tolik a může to být o trošku pohodlnější.

            0 0
            • Snowball  

              OK, suvisi to s volbou ramu. Ked mam dlhy (ci skor stredne dlhy) predstavec ale dlhy ram a polozenejsiu prednu vidlicu, nepotrebujem dostavat prdel v zjazde az tak za sedlo.

              S tym vyjazdom to sice teoreticky ide, ale aspon pre mna osobne, ked idem take hranicne vyjazdy na kasparka ze uz mam namale zastat a vytlacit to, tak velmi mi pomaha, ze nemusim robit to co popisujes, mat pokrcene ruky aby som tazisko udrzal vpredu. Uznavam, je to individualna a kompromisna volba medzi vlastnostami vo vyjazde a v zjazde, ale dobre (alebo aspon prijatelne) vlastnosti v zjazde som dosiahol tym co spominam hore (dlhy ram a mensi uhol vidlice) a tym, ze som riadidla nechal pomerne vysoko, asi v urovni sedla alebo tak 1 cm pod nim na nezatazenom biku.

              0 0
              • fousek  

                Nechci ti kazit iluze, ale cim delsi posed mas tim vic mas vahu na predku, zadni stavba bejva cca stejne dlouha a ram se natahuje jakoby dopredu, takze prave naopak dlouhej ram je do sjezdu horsi nez kratkej protoze nemuzes tolik jit za sedlo

                0 0
                • Snowball  

                  no nepochopil si to, nevadi. A pozri si nieco o geometrii genesis, mozno objavis novy svet ;)

                  0 0
    • Pekáček  

      Na MTB Duratec 22" jsem vždy vozil 13cm představec a byly to docela dlouhé rámy. Vyhovovalo mi to (měřím 193cm). Nový Torain mi vyrazil dech, je o 3cm delší, tak to kompenzuju 11cm představcem, zatím zpracovávám jestli je to lepší nebo horší. Ale 3cm jsou na první pohled vidět.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.