• steepe

    Zdravím, minulý rok jsem si dal dohromady kolo na lítání po horách.. Chtěl bych ho tento rok ještě dodělat(řazení,vět­ší kotouče,napínák na řetěz)… Potřebuju radu s řazením a přehazkou. Jestli si koupit XT 08 nebo jít do SRAMu x.9… jaké jsou výhody, který komponent víc vydrží?

    Anketa: jaký typ řazení a přehazky?

    11x
    26%
    30x
    71%
    1x
    2%
    0 0
    • gekon69  

      Ja som tiez vahal medzi XT 08 a x9 ale v podobnom fore mi vsetci odporucili x9 a ja som ju aj jednu sezonu vozil… a tak som sa rozhodol opat pre x9 a nelutujem co sa tyka prehadzovaciek ja som jednoznacne za SRAM … a poznam asi 2 ludi co maju XT 08 a ze veraj sa strasne zle ladi a jeden ju uz aj stihol predat :) tolko moj nazor/skusenost

      0 0
    • Blabas  

      Čistě můj subj. názor: X.9 je lepší, řemeslem, jinym způsobem vlastního chodu, jistějšími polohami. Nemůžu ale srovnat konkrétně s letošním XT, takže jen obecně XT. Po mnoha letech vožení obojího musím říct, že je to stejně hlavně o zvyklosti. Hlavně pokud si budeš chtít zapřemýšlet o páčkáchxgripech. Relativně nejhorší nápad by byl myslim kombinace XT a otočné Atack

      0 0
    • rasputin  

      Já jsem pro SRAMáckou X.9!! Taky přemýšlím nad tím co dát na bike, ale vypadá to, že tam nakonec skončí XT Shadow, protože ji nejpravděpodobněji dostanu od týmu…

      0 0
      • šlapatko  

        Mám sram X.9 a je super.Řazení grypshift X.O

        0 0
        • Blabas  

          Mám právě totéž a jsem nadšen. Pravda je, že zatim mám na týhle kombinaci jen prvních pár tisícovek. Počítám, že časem zase odejdou gumy. Mechanismus je nezničitelnej.

          0 0
          • šlapatko  

            S řazením grypshift X.0 mám najeto 7000km.Myslím že ta guma snese ještě jednou tolik.

            0 0
            • Blabas  

              Tak to je dobrá zpráva, protže na 7.0 mi totálně odešly gripy po 4000.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Mám na X.0 7 567 km a vidím to podobně jako Šlapatko. Ale jezdím hodně bez rukavic.

                0 0
              • šlapatko  

                Hrany co jsou na gumách od novoty se brzy sjedou do kulata.Pak už to ubývá pomalu.Samozřejmě kdo je tam chce bude měnit tak cca po 4000km jak píšeš.V rukavicích se řadí super.Nedávno jsem kolo umýval a jen tak ujel párset metrů bez rukavic.Z mokrýma rukama jsem nebyl schopný zařadit,šlo to fakt blbě.

                0 0
                • Blabas  

                  Mě se ty gumy zkrátka rozpustily a zežvejkačkovatěly. Ale já mám hodně agresivní pot. Stříbrný věci se mi na krku takřka rozpustěj:o)

                  0 0
        • robby1  

          každá volba bude dobrá, každý upřednostňuje něco jiného. Dle mého názoru je lepší Rapidfire od Shimana, řadí pocitově daleko líp. Když Sram tak Gripshift-to je naprosto bombovní záležitost, navíc řazení X-0, vyjde celkem rozumně. Přehazovačky jsou srovnatelné, vyber si co se ti líbí. Z této volby bych já šel do Shimana.

          0 0
          • qwerty  

            Jasně, od Sramu jedině Grip, páčky vůbec neřadí. Když jsem poprvé vyjel na páčkách, měl jsem pořád stejnej převod, ač jsem řídítka kroutil, jak se dalo. Ale vážně. Trigger je o hodně přesnější než Grip. Takový tvrdší, konkrétnější pocit z řazení (Ačkoli tak přesné jako páčky bez indexace to asi nebude nikdy. Leda u el. řazení nějaký senzor přímosti řetězu a servo dolaďování…). A přirozeně s ním lze najednou brzdit a řadit. Cena – Grip Shift zase může nechat víc místa na řídítkách, když ho bereš jako součást gripu. A je takový čístší – je s ním, kupodivu, míň páček na řídítkách. Multitasking brzda-šaltr jsem s ním nezvládl. Cena + (Srovnávano XO-XO.)

            0 0
            • Blabas  

              osobně páčky od sramu nemůžu. Maj na mě dlouhý krok. Tedy na mý krátký prsty. Ale o tom dotaz nebyl.

              0 0
      • Mutant Marana  

        Tak uprimnou soustrast

        0 0
    • marapara  

      Rád bych se podělil se Shimanem a Sramem. Předtím jsem měl na fullu XT 07. Měl jsem občas ten problém, že mi při jízdě rozbitějším terénem, tak mi přeskočil řetěz na kazetě. Prodal jsem XTčko a koupil Sram X.9 + páčkové řazení Sram. V týdnu jsem namontoval, dneska lehce projezdil. První dojmy … sram je velmi přesné řazení, prostě nekompromisně cvak, šup a je tam. Hlavně jsem jezdil přes díry a Sram se ani nehnul. Shimano lítalo jako blázen. Jediné co má Sram, tak na páčky se musí trochu víc přitlačit. Má tvrdší pružiny. Shimano jde lehčí řadit, ale taky dřív ztrácí na přesnosti než Sram.

      0 0
      • steepe  

        právě o to mi jde… když se jede terénem, tak aby to řazení bylo přesnější. Momentálně vozím na kole SH Lx, inverzní a to se nedá za boha vyladit… přítelkyně má XT z minulého roku a taky je problém to sladit na většinu pastorků…

        0 0
        • marapara  

          Mně o to taky šlo a proto jsem šel na fullu do sramu. Na Ht mám Shimano LX/XTR a chodí docela dobře, ale je fakt, že časem se přesnost snižuje. U sramu počítám, že to tak nebude. Kamarád vozí Sram X.9 s páčkovým řazením X.9 rok a něco a říkal, že nic lepší nevozil. Shimano tak dobře neřadilo.

          0 0
        • Gorgov  

          doporučuju srovnat patku

          0 0
          • steepe  

            patka je právě nová, dělalo to i u staré… a je tam dána rovně dobře přitáhnutá

            0 0
            • MlokCZ  

              To že je patka rovná neznamená vůbec nic. Rám má často křivkou plochu kam patka dosedá. Nová patka dost často potřebuje srovnat ze všeho nejvíc (samozřejmě záleží na konkrétním kole).

              0 0
              • steepe  

                rám by měl být vpoho… protože jak se seštěluje přehazka tak je na chvilku vpoho a za chvilku zas o ničem…

                0 0
      • Splinter  

        souhlas…

        0 0
      • Blabas  

        souhlasím doslova

        0 0
      • Garyk  

        Tak tenhle popis mi docela sedí i na nové řazení XT '08 a šaltr Shadow. Akorát odřazování mi u Sramu přijde, že je rychlejší, i když u Shimana si můžeš vybrat, jestli palcem nebo ukazováčkem. Ale pružinu v šaltru posílili, takže na páčkách je znát větší odpor a konečně mají přímé vedení bowdenu k šaltru – oko na zajíce je minulost.

        0 0
        • marapara  

          Nevím jak u XT, ale u sramu je ještě i pérko, které usnadňuje podřazování dolů.

          0 0
          • Blabas  

            Taky se mi líbí u GS Sramu, že na krajních pozicích můžeš při nepozornosti zabrat a je tam „netvrdý“ doraz. Taková pojistka proti blbosti. Propruží a nic neulomíš, což u Sh není. Tim nechci říct, že bych měl takovou páru, že ulomim páčku. Možná u starší oběhaný, ale?!

            0 0
    • Bafoon  

      při koupi jsem váhal mezi LX a X.7 nakonec mě pán z netbiku ukecal na sram (tužší pružinu – delší životnost a jistota v terénu) nelitoval jsem. Ted vozím X.9 2006 a jedna velká spokojenost. XT nemůžu srovnávat celý život na sramu :-D

      0 0
    • steepe  

      na řazení bych bral páčky, jsem už na ně zvyklý…

      0 0
      • wridfe  

        já bych do SH už asi nešel, měl jsem sice deore ale to sem musel furt ladit a loni jsem koupil kolo na kterym byla X.0 a ještě jsem na to nesáhl a chodí to suprově. měl jsem tam mit páčky ale v kupkolo.cz mi to vyměnili za gripy(nemam problemy se škrtáním řetězu o přesmyk) a jeste me to prišlo levnějc

        0 0
    • Lucke  

      ja jsem jezdil XTcko 07..razeni taky od SH…:)a potom jsem presel ke Sramu x,0 a k razeni grip shift x,0:)…a bral bych uz jedine sram, razeni rychlejsi..pres­nejsi:)lepsi:)

      0 0
    • xentar  

      Já nemám moc zkušeností, ale přehazovačku Schimano XT bych nebral. Mám jí na kole a seřídit jí je docela náročný, a nevydrží dlouho, takže jsem s kolem, na kterém je najeto 170 km byl 2× v servisu na seřízení a už to potřebuje zase :-(

      0 0
      • fousek  

        Je dost mozny ze si sedaj bowdeny, nebo je spatna koncovka a zacinaj lezt draty z bowdenu krz koncovku

        0 0
      • Vilém  

        V prehazce to nebude, to bych spis pricital bowdenum a dualum.

        0 0
      • Blabas  

        Nejstarší co vozim je XT 99. Přehazka je v pohodě a páčky už maj trochu vakl. Výsledkem je, že na tak 4.pastorku vázne zařazení. To začalo před nedávnem. Jinak vždy v pohodě. Má najeto odhadem tak 12000 km. Dokud se to nerozsype bude na oldschoolíku sloužit dál. Nové ale už určitě nekoupim nic než sram. XT do roku 2000 mi přišlo řemeslně i materiálově lepší než v posledních letech.

        0 0
    • Skater  

      Můžu srovnávat jenom LX a X-9, LX je nižší sada, ale už bych shimano nikdy nechtěl – pořád rozštelovaný, skákání řetězu na kazetě, jak tu někdo psal. Sram řadí naprosto přesně a drží (nerozštelovává se). Mám páčky, ale znám lidi co si pochvalují grip shift.

      0 0
    • maxtor  

      Nestačím se divit, kolik lidí tu píše o „neseříditelných“ přehazovačkách Shimano. Přátelé, jezdím dlouhodobě Deore, které už je v hodně bídném stavu, to zdůrazňuji, a XTR, které dokonce nemá ani to štelovací kolečko na přehazovačce a dá se seřídit pouze kolečkem u řazení. Kupodivu obojí funguje naprosto bez problémů. Stačí nastavit správně dorazy, zvolit správnou délku řetězu a mít trochu trpělivosti a umu. Pokud něco člověk z tohoto zanedbá, skutečně to nebude chodit správně. To ale není problém přehazovaček Shimano. Pochopitelně jsem si vědom toho, že na BF je módou nadávat na Shimano a vyzvedávat Sram, ale co je moc, to je moc…

      0 0
      • Pebe  

        vůbec bych se nerozčiloval, jsou to jenom názory uživatelůa ty holt máš zkušenost jinou :-) taky se může stát, že má někdo rád to mlácení přehazky do rámu, větší náročnost na bovdeny/koncov­ky/lanka a jako bonus ten krásnej oblouk bowdenu u přehazky ;-)

        0 0
        • maxtor  

          JJ, s tím bowdemem naprosto souhlasím. Řešeni Sramu (a nových shaddow, které to ze vší pravděpodobností od Sramu převzaly) je rozhodně lepší. Nicméně to bouchání do rámu … já osobně s tím problém nemám a to, že něco takového existuje, jsem se dočetl až tady na BF. Opět si myslím, že správně dlouhé ramínko a řetěz dokáží divy.

          0 0
          • maxtor  

            … a ještě bych dodal správné řazení – mít tam nejmenší placku a nejmenší pastorek, tak to si pak skutečně přehazovačka dělá, co chce.

            0 0
            • Pebe  

              osobně s řazením už problémy nemívám, nějak se mi poztrácelo, ale u rámu, kdy mi Shimano bouchalo(hlavně kvůli tvaru patek) tak Sram nebouchal. Ale teď už to neřešim. Spíš jsem tě chtěl trochu popíchnout ;-) taky proto ty smajlíky :-)

              0 0
              • maxtor  

                Máš štěstí, že nejsem M…1 nebo O…c – to bych rovnou napsal tak 1 A4 textu, kde bych ti polopatě vysvětlil, jak jsi omezený, nebo tě rovnou poslal do p…, popř. založil speciální thread za použití nového nicku :-)))

                PS – vůbec to neberu jako nějaké popichování nebo tak – normální slušná výměna názorů – tak by to tu mělo být vždycky. Bohužel není…

                0 0
                • Blabas  

                  Maxtore neboj. Shimano není out. Sramacký patenty ( DIRT a pod. ) jsou koupený před léty od Sachse a zdá se, že to byl tak trochu objev mikrovlnky. Zkrátka to fak bomba funguje. Ostatně letošní XT Shadow je zřejmě tak trochu čorka. Subjektivně mám pocit, že v řazení Sram poslední dobou vyhrává i mimo B-F. Tedy když se kouknu na to co je na kolech v katalozích ( těch drahejch ). Sám jsem s XT ani ničím jiným od Alivia výš něměl nikdy při seřizování problémy ani moc práce to nedalo. Teda za předpokladu, že to nebyl šrot a nebo řetěz, kazety, náboj. Taky se těm názorům o hrozně dlouhym a častym seřizování divim. Přesto, když jsem poprvé nainstaloval a seřizoval Sramáckou kombinaci, byl jsem překvapen, jak rychle bylo hotovo a to bez chybičky.

                  0 0
            • fluider  

              Najmenší prevodník a najmenší pastorok je dosť zvláštny prevod …

              0 0
              • maxtor  

                Pro některé lidi evidentně ne:-) Dokonce někteří bikeři ještě kolo s takto zařazeným převodem hrdě vyfotí do sekde Naše biky:-))

                0 0
                • pepek  

                  A proč ne, dávám to tak po každé jízdě, aby si pružinky odpočinuly. Focení není jízda, za jízdy samozřejmě ne. Jinak to mlácení je dáno tvarem patek, příp. vidlice u některých rámů a ne bordelismem uživatele, délka ramínka je daná jinými požadavky. Musí se holt v hrbatým sjezdu dát o pastorek nebo dva do pomala.

                  0 0
                  • maxtor  

                    Já myslím, že diskutujeme o věci, na kterou máme stejný názor. Taky doma, když vím, že nějakou dobu na kole nepojedu, řadím nejmenší placku, u silnice nejmenší pastorek a na biku něco se středu kazety (přece jenom je to inverz, tak je to takový kompromis – pokud rovnou kolo nepřezimuje bez řetězu jak v současnosti moje silnička)

                    Mluvil jsme o expertech, kteří takto fotí kolo někde na vrcholové vyhlídce, kdy z kola sleze na 5 minut, ale to je každého věc.

                    0 0
          • MlokCZ  

            Bouchání přehazky do rámu u Shimana závisí z 90% na jakém rámu to je a jak je tam velká mezera mezi přehazkou a rámem. Občas to problém může být, zvlášť u některých fullů.

            0 0
            • maxtor  

              Souhlas – to jsem zapomněl zmínit.

              0 0
            • marapara  

              S tím boucháním přehazky do rámu, jsem se setkal na právě na fullu. Na HT ne, ani se mi nestávalo to, že mi při agresivnější jízdě rozbitým terénem přeskočil řetěz na pastorku, jako na fullu. Teď co jsem přešel na Sram X.9 čekám, že to přeskakovat a bouchat nebude. Jen co jsem zkoušel dneska, tak při přejezdu větších děr se přehazka skoro ani nehla. Shimano tady lítalo jako divé.

              0 0
          • marapara  

            To je samo pravda, že se musí nastavit dorazy a chodit to bude dobře. Já jsem teď vyměnil bowdeny a lanka na Zaskaru, kde mám kombinace LX/XTR řazení a chodí krásně, řadí lehčeji, než X.9. Otázka je, ja dlouho to vydrží. I když mám bowden v jednom kuse, stejně po cca půl roce se přesnost řazení zhorší. Ale ne tak, že by to nešlo použít a musel měnit :). Jinak s tím shaddow bych to tak dobře neviděl. Viděl jsem XT shaddow na bajku u Hynče v obchodě a zkoušel ho. Sám Petr říkal, že seřídit to jde o poznání hůř, než klasika od Shimana a to je všechno na tom kole nové. Navíc ten vzhled se mi moc nelíbí, jako celek je to docela složité. No to jsem zvědavý na údržbu. Jako jedinou výhodu bych viděl to, že to fakt moc netrčí ven ze zadního kola, ale je to jakoby schované za pastorkem. Takže je menší náchylnost na poškození při pádu na stranu přehazky.

            0 0
            • raceman  

              shadow mam tyden doma… je na starých LXsovych dualech a serizene sem to mel za 10 minut. :) uvidime, az se to zajede…

              0 0
      • MlokCZ  

        Souhlas, taky nechápu.

        Jezdil jsem Shimano v kuse asi 7 let, chvilku LXo a pak XTčko a žádné problémy jsem neměl a řadilo to perfektně. Teď jezdím dvě sezony na X9ce a chodí to také perfektně.

        Každé to řazení je trošku jiné a každému může sednout více jedno z nich, ale rozhodně není ani jedno špatné.

        Osobně mi o malinko více sedí Sram a to hlavně kvůli páčkám, odřazování palcem mám raději. Ale nejezdil jsem dlouhodobě poslední páčky, které už mají také odřazování palcem (ty jsem jen krátce zkoušel), takže nedokážu objektivně porovnat.

        0 0
        • kungpao  

          Pod toto sa podpíšem aj ja. Začal som jazdiť na kombinácii GripShift 600+Shimano LX, potom som 3 roky jazdil na Shimano XT+XTR a keď vyšla X.O tak som na ňu ihneď prešiel. Za ten čas čo som strávil so Shimanom sa nedá povedať že by som mal problémy, je pravda že XT/XTR potrebovali doladiť tak raz za rok ale to je myslím aj tak nadštandard. Jediný dôvod pre ktorý som prošiel na X.0 bolo že som si uvedomil že mi grip sedí viac a až časom sa ukázali ďalšie benefity ako výrazne vyššia výdrž funkčnosti systému v bahne, snehu, a pod. Zhadzovať Shimano alebo Sram nemá význam, každý si zaslúži jazdiť to čo mu sedí najviac!

          0 0
          • kleinis  

            Je to zvlastni…nerekl bych ze si neumim naladit saltr, ale treba kdyz sem vezl nekam kolo (a to kolo v aute nelita) tak to skoro vzdycky delalo neplechu a bylo pri jizde vzdycky potreba doladit koleckem na razeni! Ty ze nato kouknes jednou za rok, tak to mas celkem dobry!;-) Asi je to tim ze sh taha jen pulku lanka oproti sr a tim je to choulostivejsi… Me vyhovuje na sramu ta presnost, jaxem uz psal nahore – rachne to a je prehozeno a bez kecu, u sh je to moc citlivy na „precvaknuti“ nebo „nedocvaknuti“ (mel sem XT/LX07).

            0 0
            • roud  

              Taky sem si vždycky myslel že kolo umim seřídit ale pak sem ho dal jednou do servisu a co mi tam s tim provedli to nepochopim chodí to nádherně :O) XT/XTR

              0 0
              • kleinis  

                Nejsu tady na bf nejak kovanej, ale pride mi ze kdykoliv se tady vyslovi slovo servis tak vsem spis naskakuje husi kuza!:-D Tak na saltr to tam opravdu davat nebudu…stacilo ze sem jim to dal na zkraceni hadic u brzd! A to nebyl zadnej sracka servis…

                0 0
                • roud  

                  Asi záleží na tom kdo ti ten servis dělá :O) Já si po zimě hezky nechám dát kolo do kupy v servise :O)

                  0 0
                  • kleinis  

                    V zime si ho servisuju prubezne sam…ikdyz neni moc co natom delat…mam sram!:-D Ne, to byla sranda…aby me nekdo zas nechytal za slovo! Se proste nudim v praci ;-)

                    0 0
            • Blabas  

              Souhlasím s tím, že je Sram razantnější. Taky systém pohybu umožní řadit hodně pastorků oběma směry více méně bez zádrhelů. Tak nějak hladčeji, což v hodně houpavých terénech užiju. Sh je trochu rozvážnější a mám pocit, že víc trpí.

              0 0
              • Blabas  

                Jo a taky mám rád, že na řazení jsou veliký štelovací !kolečka", lépe se mi seřizuje i za jízdy. Pokud už musím:-)

                0 0
      • Skater  

        Zapomněl jsem napsat, že na zimáku mám cca 8 let shimano STX (7 kolečko) a je pravda, že na to jsem za tu celou dobu nesáhnul a šlape jako hodinky, ročně to má najeto 2.5 – 6 000km, bohužel předloňské LX mě otrávilo natolik, že už nechci.

        0 0
        • Skater  

          Ještě mě napadá, že to možná šlape právě pro to, že jsem na to nešahal:-)

          0 0
      • Extremist  

        Uz si pripadam, jak kdybych cetl Velo. Tam maji taky problemy se Shimano prehazovackami. :-))) Ja osobne jsem vozil vzdy saltr Shimano a neda se rict, ze bych to nejak setril (viz. me biky v profilu). Nutno dodat, ze se serizenim a naslednym rozstelovavanim, jak se zde pise, nemam problemy.

        0 0
      • přišlapávač  

        přišlapávač..­...letos jsem XTRo seřizoval asi jednou pokud si to vubec pamatuju, šlape jak švýcarský hodinky.

        0 0
      • miki  

        suhlasím, líp bych to nenapsal vozím XT/XTR

        0 0
    • roud  

      Jak tak na to koukam tak většina lidí vozí sram protože nedovedou seřídit shimano xD

      0 0
    • jecnak  

      Shimano je mnohem narocnejsi na ciste bowdeny, nezlamane bowdeny a spravnou delku retezu. Pokud das na bowden zatesnene koncovky nebo jeste lepe ho vedes v kuse, pak je chod mnohem lepsin nez u Sramu – cistejsi, kultivovanejsi. Druha a pro me mnohem zajimavejsi vec je materialova „kvalita“ cepu u Sramu. Jen moje zkusenost, nikomu nic nevnucuju.

      0 0
      • Stancek  

        Muzes prosimte trochu rozpitvat tu „kvalitu“ cepu u Sramu? Vozim shimano a vcelku jsem spokojenej jak to radi (pridal jsem rollamajig) a stim jak to jde seridit, nebo jak se to ovlada, s funkci proste docela spokojenost, ale sejri me ze davam tak jeden saltr do roka a smyk tak za dva roky, po te dobe mivaji neuveritelny vakl v cepech, sram bude jako jeste horsi?

        0 0
        • kubad  

          sram je horší – má vakl už z výroby, ale jeho funkci to kupodivu nevadí

          0 0
          • kleinis  

            Rejpale!:-D

            0 0
            • kubad  

              no co si nasaď i XO na rám a bez řetězu s ním zakvedlej :-)

              0 0
              • Blabas  

                To máš Kubo asi recht, ale i s tim, že to vůbec nevadí a hlavně se to nezhoršuje. Osobně na mejch je ta vůle v hlavním uchycení k patce.

                0 0
                • kubad  

                  však píšu že to na funkci nema vliv a jak píšeš provozem se nezhoršuje :-)

                  0 0
    • Thomas  

      Sice od lonska jezdim Sh LX Dual C ale pred tim jsem jezdil SRAM 7.0 Sice trosku jine sady nez porovnavas ty, ale kdybch to kolo nedostal jako sluzebak :-) tak bych sel opet do SRAMU

      0 0
    • Vlado Jekyll  

      shimano tiež funguje a funguje aj sram, ale pomer cena a výkon, podľa mňa, nahráva sramu. Ergonómia páčok mne vyhovuje oveľa viac u sramu, dizajn…to je vec čisto subjektívna, u mňa sram, životnosť, alebo skôr doba funkčnosti radenia pri rovnakej presnosti je lepšia u sramu, to sa dá aj podľa príspevkov vydedukovať. Shimano je taka jemná hodinárska robota, kopu súčiastok, jemnučké prižiny…sram je taký neokrochanejši, hrubý, jednoduchší, shimano by som prirovnal k Delonovi, uhladený týpek, mestský typ a sram k Belmondovi, vynájde sa v každej situácii, mne je sympatickejší belmondo :-)

      0 0
    • jIrI___  

      ted zrovna mam shimano LX a dualy LX…je to bida,porad serizovat,retez skace na pastorcich,nepresne razeni. Premyslim ze bych koupil sram X.7 nebo X.9. Ted mi jde o packy-budto sramacke trigger shifter nebo shimano LX rapid fire.Nevim ktere.Je vubec prehazka sram kompaktibilni se shimano packama?

      0 0
      • kleinis  

        neni ;-)

        0 0
      • kleinis  

        Ale neni natom nic spatnyho…packy jako packy, jedinou nevyhodu v tomhle ma sram ze radis nahoru i dolu palcem, ale ikyz sem myslel ze to bude blby je to o zvyku a zvyknul sem si asi za 5 minut jizdy. Mam sram a proti XT bych ho ani nesrovnaval, plati vsechno co je napsany nahore! Sram proste RADI…shimano taky ale sou okolo toho caviky! :-D

        0 0
        • steepe  

          Jako na páčkách sram se řadí na obou pákách palcem? To není jak u shimana palcem na větší pastorek (neiverzní pruž.) a ukazovák na menší pastorek?

          0 0
          • Bajker16  

            Nn,máš tam dvě páčky u palce ;-).

            0 0
          • Meduza  

            Se mi budete smat, kolo se Sramem mi prijde snad koncem unora, ale uprimne se mi Shimano packy ovladaji lip.. A nejvetsi pruser je, kdyz radim na Sramu palcem dolu na tu malou packu vzadu, tak se mi cestou kolem ty vetsi packy (nahorovy) na tu velkou packu navlikne bezprsta rukavice z palce a vlastne tim palcem se snazim radit dolu a rukavice to tahne nahoru a razeni je z toho zblbly… Je to ale jenom zkusenost z puldeniho testovani Spesla a snad to pujde nejak vyladit aby se to nestavalo.. Nebo zmenit rukavice… Ale proc nemit moznost radit dolu jak palcem, tak ukazovackem jako na LX 2007…?

            0 0
          • kleinis  

            Jojo presne tak! Ale jak uz sem psal…zni to divne pro toho kdo je zvyklej na rapidu radit ukazovakem, ja sem na nem radil i palcem i ukazovakem, je to ale fakt o zvyku a zvyknes si HOOODNE rychle to se nemusis bat!;-) Druhej rozdil je jak je nahore napsano, ze to vic z tuha, ale proste cvakne a je to zarazeny a bez kecu, na sh se pomale clovek musi soustredit aby necvakl „jeden a pul“ a ono to pak chrcelo atd. a to nemluvim o bahne a o tom jak dlouho vydrzi bez toho aby se na nej sahlo…

            0 0
            • Michal.J  

              Přesně tak, dá se zvyknout hodně rychle, už bych neměnil zpátky.

              0 0
      • Blabas  

        Neni a je to dáno poměrem posunu lanka. Shimano 1/2. Sram 1/1

        0 0
        • Blabas  

          Teď jsem si vzpomněl, že jsem několikrát narazil na příspěvěk, o tom, jak náročné bylo seřídit k STI páčkám dokoupenou přehazku Sram. Ale jak prej ta práce stojí za to. Pak je to bomba. Tak nevim, ale jak jsem si myslel, že nejsem úplně neschopnej mechanik, tak jetli to mysleli dotyční vážně, pak jsou kouzelníci:o)

          0 0
          • kubad  

            jde to ale jen do půlky kazety :-)

            0 0
            • Blabas  

              Neuraž se, ale i tohle budu brát s velkou rezervou. To by znaqmenalo, že na jedné nebo druhé straně musela být dost vůle na nepřesnosti.

              0 0
              • kubad  

                byla to ironie :-) byl tam smajl. tim poměrem 2:1 je to jasně dané dvě cvaknutí na pákach je jeden pastorek na kazetě. Ale šlape to, pokud teda jedeš po dvou polohách:-)

                0 0
                • Blabas  

                  No jo tak tohle mě nedošlo. Tak to pak jo to funguje. Jen nějak rychle dojdou ty cvaky na řidítkách.

                  0 0
      • Zerocool  

        tak to zkus seřídit jednou a pořádně:)

        0 0
    • steepe  

      a ještě jedna věc, díval jsem se na netu že je jak páčkové řazení s ukazatelem tak i bez… je mezi nima rozdíl? vyhovovalo by mi to bez ukazatele

      0 0
      • kleinis  

        Tak to budou muset odpovedet povolanejsi…rekl bych ze to je modelu, starsi to mely novejsi uz ne, ale nechci kecat…ja mam X.0 a tam to neni a vubec mi to nechybi! Jak by rekl kamarad Blade…zbytecny gramy navic – nepotrebuju!:-D

        0 0
      • kleinis  

        Nebo mozna kdyz koukam na fotky kupkola, tak to vypada ze ukazatel maj X.5 a 7 a 9 a 0 ho nemaj… ;-)

        0 0
        • kleinis  

          5, 7 ma X 9, 0 nema…kdyz nato koukam z dalky, vypada to ze sem to napsal nesrozumitelne!:-D

          0 0
          • MlokCZ  

            A ještě záleží na ročníku. X9 06 ho ještě má protože je skoro totožná s X7 07. U současných verzí, tak jak píšeš.

            0 0
    • kleinis  

      Jinak je toho sh x sr docela dost v historii…taky sem hledal a su rad za to jaxem se rozhodl!;-)

      0 0
      • steepe  

        takže sram…

        0 0
        • kleinis  

          ;-)

          0 0
        • kleinis  

          X.9 je super pomer cena vykon! X.0 uz je trochu frajerina…

          0 0
          • steepe  

            :-D to bych nesmě l být student, abych měl na x.0… ale tak potřebuju funkčnost a výdrž, né frajeřit

            0 0
            • steepe  

              tím se nechci nikoho dotknout… v dobrém slova smyslu… ;-)

              0 0
              • kleinis  

                Sak v pohode…ja si taky myslim ze X.0 je luxus, ze staci za pomale polovicni prachy X.9…funkcne asi stejny! Mel sem tu cest porovnani jen s X.7, ta je horsi v tom ze to neni tak jisty jak ta X.0…jaxem uz psal, tam to proste rachne a je to prehozeny!;-)

                0 0
                • steepe  

                  díky chlapi za rady… teď už je nradu kde na to všechno vzít :-D

                  0 0
          • Blabas  

            X.O je rozhodně frajeřina. Nevim kromě gramů, co člověk získá nad X.9. Ale já kupoval za sakra dobrou cenu, tak proč si nefrajeřit:o))

            0 0
            • kubad  

              rozdíl je hlavně v použitých materiálech. V X9 je mnohem víc plastů :-( asi se to casem projeví na zivotnosti.

              0 0
              • Blabas  

                Oboje jsem nerozebíral, nemůžu soudit.

                0 0
              • kleinis  

                Jojo souhlas…a taky sem ju koupil za super cenu takze jak je psano nade mnou, proc nefrajerit! Jediny co me mrzi ze uz nebyla s kratsim raminkem to delsi mi neni tak sympaticky…a blackbox sem uz nechtel protoze sem jeden zprasil!;-D

                0 0
    • die.catana  

      Já jsem měl doposud shimano deore a nemůžu si na nic stěžovat. Za málo peňěz málo muziky. Ale letos testnu přehazku shimano SAHDOW.

      0 0
      • Blabas  

        Napadá mě, že pojem chodí bezvadně může být zkreslený i tím, co už člověk vyzkoušel. Občas mi někdo z turistů přiveze zanedbanýho crossa a povídá, že řadí to dobře, na to prej koukat nemusim. Vyzkoušim a zjistim, že je to docela hrůza. Vyrazim z toho, co můžu a on se pak diví. Neboli před 20lety favoriťácká přehazka „fungovala“. Spousta z nás už je „rozmazlená“ a zapomínáme na čem jsme začínali a spousta z nás začíná. Nemaj třeba možnost přímého srovnání. Pak se tu vzájemně divíme

        0 0
        • chodec  

          Ano, názor každého je nevyhnutelně určený nějakým referenčním rámcem, který má. Na druhou stranu, když by každý napsal s čím a za jakých podmínek srovnává, tak proti tomu budou i mé grafomanské výplody krátkými notickami. Já byl postupně vždy spokojený s tím, na co jsem přešel (vždy to byl buď generační upgrade nebo vyšší kategorie, ale i jiná značka SACHS-SHIMANO-SRAM) a paradoxně nejvíc rozdílů vidím když pak náhodou sednu zpět na něco, co mi před tím vyhovovalo a považoval jsem to za dokonalé ;-).

          0 0
    • rock  

      Neporovnávám, nemohu. Jenom konstatuji, že jsem před rokem přešel na X9 s páčkami a nelituji, jsem spokojen. Funguje bez ohledu na množství bláta a je i méně citlivé na hnutou patku než Shimano, co jsem měl předtím …

      0 0
    • Sojče  

      zkušenost: od 2000 jezdím se Sramem 9kou. ..tehdy 9.0 a jsem maximálně spokojenej. Řazení je naprosto přesný, spolehlivý a nepodléhá rozštelování při náročný jízdě. Přehazka od Sramu je je taky špicová…srovnávám to s LXem a můžu s čistym svědomím říct, ze Sram 9.0 resp. X.9 nemá v LX konkurenci. Co se týká XTéčka je na tom asi shodně…možná lépe co se týká spolehlivosti…o­pravdu si seřídíš řazení a nemusíš na to sahat pěknejch pár tisíc km. Ročně udělám cca 7000km a na konci roku resp. před sezónou je řazení pořád stejně přesný. Volil bych Sram. J.

      0 0
      • marapara  

        Docela dobrá reference na Sram. Mně zatím nejvíc vydržela stará přehazka XTR od Shimana – 5 let, cca 45000 km. Proto jsem jej taky koupil na Zaskara znova místo LX před rokem a půl. Řazení tam mám ještě staré LX, které stále funguje dobře a celkem přesně. I když na fullu mám nově Sram X.9 a přesností se mu nevyrovná. Ale chodí zatím dobře. Nutno dodat, že LX řazení mám cca 7 sezon. A poslední asi 4 sezony jsem natočil kolem 10000 km, minulou třeba 12000 km. Takže počítám, že na tom LX řazení je tak 65000 km a zatím bez problému. Co se týče řazení Shimano … vozím bowden v jednom kuse, takže mi vydrží relativně dlouho dobře řadit, řekněme tak polovinu sezony. Ale zhruba červen/červenec je přesnost a lehkost o poznání horší, než na načátku s novým bowdenem a lankem (měním každou sezonu). Nicméně, dá se s tím jezdit. Teďkom jsem na druhého bika koupil řazení a šaltr Sram X.9. Pocitově oproti shimanu se při řazení musí vyvinout větší síla na páčku, aby cvakla a přehodila. To je asi tím, že sram má přece jen tvrdší pružinu. Tím pádem také očekávám, že přesnost řazení vydrží déle, než u Shimana. No nechám se překvapit, na konci letošní sezony budu chytřejší :). Ještě jako docela plus u Sramu vidím to, že přehazka tak nelítá, při jízdě rozbitějším terénem jako Shimano. U fulla se stalo, že bouchla do rámu. Tohle u Sramu rozhodně nehrozí.

        0 0
      • raceman  

        sice pekne reference, ale zatim tu nikdo, kdo chvalil sram a napsal, ze na nem odjezdil za sezonu xxxx km bez rozstelovani, nerekl v jakem terenu a pocasi to odjezdil…

        0 0
        • Blabas  

          Rád upřesnim. Loni jen 4000 a bez zásahu. Počasí všechno možné včetně mokrýho písku, bláta a koupání ( oplachů ) v potoce během výletů. Spíš razantnější řazení na singlových pěšinách českých pískovců a šotoliny Krušných hor. S XT na zimáku jezdim převážně silnici a taky nešteluju. Za to mám hroznou smůlu na počasí.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.