Koupit rám Trek 8900 nebo Duratec Sonix SX4?

54 nepřečtených
  • Andrysska

    Ahoj, tak snad mi poradíte. Řeším otázku, zda koupit

    rám Trek 8900 – velikost 17,5 cena kolem 7000, nový. www.yogi.cz/…rek_8900.jpg

    Nebo

    rám Duratec Sonix CX4, velikost 16,5, cena 11 000, mírně jetý. (viz. obrázek).

    Jinak měřím 165cm.

    Díky moc.

    0 0
    • Lowrider  

      Nechtěl bych se jmenovat Martina a mít na rámu napsáno Tom :-). Já bych šel do Treka.

      0 0
    • Gorgov  

      asi lepsi bys mela toho treka za tu cenu, ale podle me na tebe bude velkej. Na tebe by byla spis 15,5" Ten durac by velikosti mohl sednout.

      0 0
      • Andrysska  

        Právě kvůli velikosti chci změnit rám, nyní mám Meridu 18tku. Takže podle mě si Trekem 17,5 moc nepomůžu a 15,5 bude zase moc malá.

        0 0
        • Garyk  

          17,5" od Treku může být delší než 18" od Meridy :-) Chce to zjistit efektivní délky horních trubek na stránkách výrobců.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Ono i ten Duratec 16,5 může být delší než Merida 18". Nebo přibližně stejně dlouhý. Duratec dělá dlouhý rámy, Merida spíš kratší.

            0 0
        • Gorgov  

          myslim si, ze 15,5 od treku moc mala nebude, trek ma obecne ty ramy trochu vetsi, doporucuji si ho vyzkouset. Jinak ta 17,5 bude asi fakt vetsi nez 18"merida.

          0 0
          • MlokCZ  

            Možná není. Ten Trek má 585 virt. horní rámovku a ta Merida asi 590, takže je kupodivu docela dlouhá. Tedy aspoň co jsem našel pár starších geometrií Meridy, ale ani jedno nebyl přímo ten její model. Výrazně kratší jsou až ty větší velikosti u Meridy. Pokud chce ale kratší, tak stejně nebrat toho Treka 17,5ku.

            0 0
            • MlokCZ  

              A 15,5ka Trek už má zas jen 550mm, což už je velký skok a bude podle mě moc krátký (a možná i nízký).

              Ten Duratec má v 16,5ce 575mm, což by mohlo být tak akorát.

              0 0
    • kleinis  

      Ja myslim ze na kvalite ramu toho moc nevymyslis, oba sou super. Ja mam sestkovej trek a je tvrdej paradne, ten zirkoniovej je akorat lehci a ma krasnou cervenou.;-( Ale dulezita pro Tebe bude ta velikost, nejlepsi je si nato sednout popr. projet. Nebo jestli mas 18" meridu tak jestli 16,5" uz neni prece jen malo. Koukni na netu na geometrie (delky trubek)…abys nesla treba do kratkyho ramu.

      0 0
    • kleinis  

      Jinak trek…to sem zapomnel, ale dulezity je fakt poresit tu velikost!

      0 0
    • Lowrider  

      Jestli Ti to pomůže, tak můžeš juknout do mýho profilu, tak se jukni jak mám vysunutou sedlovku. mám 170 cm. Myslím, že kdybys vzala Treka 15,5" a delší představec a sedlovku hokejku, tak by to bylo ideální…

      0 0
      • Lowrider  

        Nebo napiš do Velo-Plzeň a zeptej se kolik měřila ta paní, která si nechala stavět Treka v 15,5" :). Třeba Ti to ulehčí rozhodování. www.velo-plzen.cz/…nformace.php?…

        0 0
      • dada  

        bych to videl presne naopak – prima sedlovka a nejakej AM/FR predstavec a bude ta 17.5 trek zcela ideální! :)

        0 0
        • Lowrider  

          :) Myslím, že by jí to bylo zbytečně velký… By měla sedlo pod úrovní řidítek… Ale nevím…

          0 0
          • dada  

            no je pravda že moje žena má 174cm a i tak mi prijde malá…na 165cm prťata nemam voko ale asi pro ne 17.5 palce nebude to pravy ale na druhou stranu 15.5 palce je podle mě děcký kolo – dát na to 24ky kola ne?

            0 0
      • MlokCZ  

        To nevim, výše píšu ty skutečné délky. Ta 15,5 Trek je strašně velký rozdíl oproti té Meridě. Dle velikosti bych volil ten Duratec (viz rozměry výše).

        0 0
    • kubad  

      no ona by ta S-15,5" od Treku mohla stačit délka je 55,5cm a to je celkem dost Ten Duratec v 16,5" bude cca stajně dlouhý, takže doporučuju někde zkusit

      0 0
      • MlokCZ  

        Duratec je výrazně delší: www.duratec.cz/…IX%20CX4.pdf A je právě něco mezi současným kolem a tím Trekem, podle mě tak akorát.

        Pokud by potřebovala zkrátit o 4cm (jsem našel pro ten Trek 55 rovných), tak si nedokážu představit, jak na tom teď mohla jezdit. Takže o tolik snad nepotřebuje. A případně může i kratší představec.

        0 0
        • kubad  

          ten Duratec o který jí jde má geometrii na míru – kdo ví jak je vůbec dělaný. Současné kolo je jí hodně velké – hlavně dlouhé

          0 0
    • wroum  

      jedine Maxbike!

      0 0
    • Zerocool  

      taky si myslím, že ti bude trek velký nebo to bude na hraně a budeš to řešit příliš krátkým představcem, jinak bych šel do rámu nového, takže trek

      0 0
    • Bajker16  

      Tak jsem hledal… Trek 15,5" – délka horní rámovky 55 Trek 17,5" – délka horní rámovky 58,5 Merida 18" – délka horní rámovky 59 Duratec 16,5" – délka horní rámovky 58,6

      0 0
      • Andrysska  

        Díky, tohle sedí: Trek 15,5" – délka horní rámovky 55 Trek 17,5" – délka horní rámovky 58,5 Merida 18" – délka horní rámovky 59 ALE Duratec 16,5" – délka horní rámovky 57,5.

        Pokud to píší a já čtu správně.

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Tak i tak si myslím, že 57,5 je pro 165 velkou holku příliš dlouhý. Pokud nemáš dlouhý trup a ruce, vybírala bych rámy do dýlky 55,5 (např. ten Trek 15,5", dámský Supík 15"), maximálně 56cm. Delší rámy možná skousneš na silnici, ale v těžším terénu budou pro Tebe mnohem hůř ovladatelný, i jen přesun těžiště nad zadní kolo bude obtížný.

          0 0
          • kubad  

            taky si myslím že ta 15,5" od Treku sedne pokud nemá extra dlouhé nohy

            0 0
          • jecnak  

            Nejlip by to chtelo vyzkouset, idealne s nekym zkusenejsim.

            0 0
          • vladaza  

            17,5 je pro 165 cm jednoznačně příliš velký, pánský mám /stejný rozměr je 585 mm/ a pro mých 175 cm je to ideální velikost, když se začne přehnaně velký rám ladit sedlovkou, představcem apod. tak je to vždycky improvizace, kterou si můžu dovolit max. na kole na dojíždění do práce nebo do nejbližší hospy

            0 0
          • MlokCZ  

            Pokud souhlasí ta délka pro to její současné kolo a nějak na něm mohla jezdit, tak o 4cm kratší bude už sakra velký skok. A pokud by ten o 4cm kratší rám byl ok, tak si moc dobře nedokážu představit, jak vůbec do teď na tom delším mohla jezdit. A taky může dát i o něco kratší představec, který ovladatelnost zvedne mnohem více než zkrácení rámu (při stejné výsledné délce posezu).

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Já jsem taky jezdila na 19" (Author MTB a Author cross, oboje s dlouhým představcem a bez posunu sedla) a stovka po asfaltu a lehkým terénem byla bez problémů, bez bolestí zad či jiných částí těla. Ale jen kvůli tomu, že jsem na těch kolech jezdila jen přes dovolenou (kola půjčená, jinak jsem přes rok nejezdila) a mimo terén. Kdybych se tenkrát o kola zajmala, vysmála bych se těm, kteří by tvrdili, že se budu cítit perfektně na rámu skoro o 6 cm kratším. To jsem ale zjistila až později, když jsem přestala jezdit jen jednou za dva roky na dovolenou, ale začla Jezdit. Člověk je často zakletý ve starých návycích a předsudcích, dokonce tak moc, že mu víc vyhovující věc (v tomto případě rám) může připadat nějakou dobu nezvyklá.

              0 0
              • MlokCZ  

                Já mám hodně krátké ruce a trup a přitom normální nebo mírně delší nohy a měl jsem před x lety velké problémy s rámem, abych našel ten správný. Vždy dva problémy, moc dlouhé a řídítka moc nízko.

                Menší rámy jsem pořizovat nemohl, byly by nízké a dříve jsem se o geometrii a další také až tak nezajímal, takže jsem vždy vybral co nejmenší kolo šlo se standardní sedlovkou 35cm. Ono se zmenšujícím se rámem zase narůstal problém nízko řídítek, protože byla kratší hlava a dříve nízké nebo žádné zdvihy. A nebyly ještě vlajdy (nebo jsem o nich nevěděl/neuva­žoval). Na prvních kolech jsem to musel řešit šílenými představcim s úhlem 45st. a stejně to nebylo ono.

                Nějaký čas jsem jezdil Authora 19ku s 9cm představcem a byl na mě moc dlouhý a řídítka chtěly pořád výše. Teď mám ideální posez, který už jsem hledal xx let a postupně se k němu dopracovával.

                Ten výsledný posez ale není zas o tolik kratší, ani ne o 2 celé centimetry, ale současně mám tak o 3cm výše řídítka než jsem měl na tom Authoru.

                Změna posezu o celých 6cm délky mi proto přijde skoro nepředstavitelná a už 4cm se mi zdálo sakra hodně.

                Ale jak z toho co píšeš, tak je opravdu klidně možné, že má ten posez dlouhý klidně i o 4–6cm více než je třeba.

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Nejezdila jsem. Jen jsme dvakrát, třikrát vyrazily s kamarádkami do Českýho ráje, pak i do Krkonoš na cyklodovolenou. Jak říkám, neměla jsem žádný probémy. Kdybych ale ty rámy jezdila častěji, nebo si zajela do težšího terénu, věřím, že problémy by se objevily (tenkrát ten 19" MTB Author měřil asi necelých 59cm, teď mám bika 533mm. Cross byl oproti bikové 19" o něco kratší).

                  0 0
    • Jane  

      mám 164cm a pokud Trek, tak jedině vel. 15.5"… 17,5 je docela blbost, délka 555mm se mi zdá v pohodě, teď mám Meridu 16" délka 570mm a příští rám bude kratší, pač chci představec 100/110mm:) ten Duratec se mi taky zdá zbytečně dlouhý, ale tedy záleží, jakej hodláš nasadit představec a jakou máš vůbec postavu, já mám krátký nohy a zřejmě kvůli tomu ještě musím dát pozor na sklon sedlové trubky, potřebuju menší než má teď ta Merida, což je 73.5st, a to má bohužel i ten Trek, takže ten proto nebude, pač by to potom chtělo sedlovku s offsetem tak 35mm… teď 25mm moc nestačí… na obr. je takovej pěknej Trek v 15.5" – pěknější než ten z Plzně nebo odkud

      0 0
    • RADO77  

      Taky hlasuju pro 15,5 Treka. Moje žena měří 174 a má Treka WSD v 18 (je v profilu), ale to je dámská geometrie s kratší horní trubkou. Pokud měříš 164 tak ta 15.5 ti bude určo akorát. Kor u treka, který je dost dlouhý.

      0 0
    • Jirikus  

      17,5 u toho treka bude opravdu strašně velká, já 178 – 17,5", viz profil. Kdybys sehnala 15,5" rám za 7000 byl by to pěkný kup. Rám je relativně lehký, tuhý (oproti author sector 2000 – ocel, to byl opravdu obrovský rozdíl). Na geometrii rámu jsem si nemusel vůbec zvykat, bezproblémové výjezdy a sjezdy, oproti arturovi v 19" je i podstatně živější. Jo a ten mírně jetý duratec, víš, jak je mírně jetý? Přecejenom „mírně závodně jednu sezónu jetý“ rám už asi nebude to pravé ořechové.

      0 0
    • MlokCZ  

      Zkus napsat ještě jak máš teď dlouhý představec a jestli se ti současný rám zdá jen mírně dlouhý nebo je to hodně špatné a je hrozně dlouhý, že na něm skoro nemůžeš jezdit.

      Sice tu hodně lidí píše vzít toho Treka 15,5, ale jak už jsem psal tak je to skok o 4cm (pokud souhlasí ta délka pro Meridu, kterou bys mohla přeměřit v reálu) a to je fakt hodně. A pokud máš 12cm představec, tak bych dal klidně 9–10,5cm dlouhý. Pokud už máš kratší teď, tak to klidně na toho Treka 15,5 ale zase vyjít může.

      0 0
      • Andrysska  

        Děkuji mnohokrát za vaše reakce.

        Jak jsem psala – v současnosti mám Meridu 18tku, 6cm představec, dříve jsem měla delší, časté bolesti zad a za krkem. Po změně představce na 6cm se posed vzpřímil, ale není to to pravé. prostě ten rám je mi velký jak na dílku, tak na výšku. Mám u toho Treka 15,5 strach, že budu na tom vypadat jak cvičený medvěd v cirkuse.

        0 0
        • kámen úrazu1  

          15,5" Trek Ti podle mě bude. Tak s 9cm představcem. Sedlo budeš mít vytažený dost, tak akorát, na fotce Meridy v profilu máš sedlo poměrně málo vytažený. A na dýlku jak vosa na bonboně vypadat nebudeš, nebála bych se toho. Naopak, myslím, že na tom kole budeš vypadat přirozeně a nebudeš mít ani problémy s ovladatelností.

          0 0
        • Jane  

          nj si vem, že HTE Meridy je 590mm + představec 60mm tj. délka posedu teoreticky 650mm, rám Trek 550mm + představec 100mm bude taky na 650mm a rozhodně to kolo jako celek bude líp vypadat. A ono by to tedy chtělo spíš změřit skutečnou délku posedu – tj od špičky sedla po střed řidítek – zde se promítne doopravdy všechno – geometrie rámu, nastavení pozice sedla (přičemž je nutné si uvědomit, že prostor pro ladění délky posedu předozadním posunem sedla je značně omezen) a hlavně délka představce vč. jeho sklonu a výšky řidítek – je jasné, že laborování s představcem může udělat skutečně hodně:) …pro sebe místo Meridy zatím plánuju rám Orbea Lanza 16" s HTE 552mm www.orbea.com/…/cuadros.php?…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.