Koupě silničního kola - výška rámu

12 nepřečtených
  • robert.s

    Ahoj,

    mám teď možnost pořídit bazarové silniční kolo rock machine, vel. 56 a nevím jestli bude velikostně aspoň zhruba odpovídalo mé výšce 175 cm. Prošel jsem dnes forum, ale názory na velikost rámu pro moji výšku se v příspěvcích pohybovali od 52 do 58 cm. Kolo chci jako doplněk k mtb, na přesuny po cyklostezce a na občasné cestování 50km po silnici, takže žádné velké nároky nemám, silničku jsem nikdy neměl.

    Na kole je shimano sora 3×8, na kole na fotce jezdil pán 183 cm (váhu neznám), původně ho prý kupoval pro dceru, ta ale nakonec nedorostla. Vím, že hliník ztrácí svoje vlastnosti, ale poznám to?

    Díky za rady a tipy, na co si dát extra pozor při koupi starší hliníkové silničky.

    Anketa: Velikost rámu 56 je na postavu 175 cm

    4x
    100%
    0x
    0%
    0x
    0%
    0 0
    • Mikikuba  

      Řekla bych že je na tebe velké. Nicméně nejlepší je si ho projet.Jinak je to vše teorie, která může zavádět. Stejně jsem to teď řešila při koupi Scotta Addict. Půjčila jsem si testovací kolo. Velkou roli hraje i geometrie kola. Podle mě ti nemůže nikdo přesně poradit od PC.

      0 0
      • Bombos3  

        Souhlasím, určitě vyzkoušet. To kolo z fotky mi přijde spíše jak o 2 cm na výšku prodloužená 54.

        Docela mě překvapilo, že Blanka (Rozzo) od tebe má téměř stejnou horizontální vzdálenost zámek sedlovky-konec představce jako měl ten Fort velikosti 58, co jsem ho zbořil. Citelná změna (k lepšímu) je, že mám teď níž řídítka. Jinak ti ještě jednou děkuji :-) Snažím se jí dávat nejlepší možnou péči. Po kom je vlastně pojmenovaná?

        0 0
    • robert.s  

      takže na 175 cm by byla spíš vhodnější 54? Vyzkoušet si to pojedu, ale mám to skoro 300km.

      Díky za rady

      0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Neni 56 jako 56. To na obrazku je hodne mala 56, od pohledu podle hlavovky.

        Pocitej ze budes menit predstavec za normalni, a riditka za melci. Panovi to bylo male, proto takove parozi vpredu.

        Osobne mi to nepripada az tak uzasny stroj, aby za to stalo jet 300km, pokud to neni za cekuladu.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Hlavně si zjisti, jak je rám dlouhý (horizontálně sedlová trubka-hlavová trubka). Vypadá, že na výšku by to mohlo i jít.

        0 0
    • tromboonen  

      Nech si od majitele poslat par zakladnich rozmeru (vyska stred-stred horni a delka sedlova stred-hlavova stred, nic moc jineho atdy duleziteho nebude, riditka a predstavec budes stejne menit) a pak si pro sebe udelej tohle cvicenicko:

      http://www.competitivecyclist.com/…atorBike.jsp

      Tam zjistis, co by Ti zhruba melo sedet, IMHO ta delka horni trubky je mnohem dulezitejsi nez vyska ramu, krome vysky cloveka zalezi podstatne i na pomeru nohy/ruce(trup).. ja mam 183, nohy na Lko ram (56 a vic) a ruce na Mko(54)… vysku doladis sedlem – pokud jde dost vysunout, ale to tady nebude problem, ale delku pak dohanis extra kratkymi predstavci a to ma vliv na ovladani kola.. a bolava zada ze spatneho posedu neochcijes..

      Jo a projet se na tom moc nepomuze, zvlast kdyz nemas moc zkusenosti, musel bys vse spravne nastavit (vcetne asi vyumeny predstavce a riditek) a ujet alespon 100 km aby se to projevilo, lepsi je si to takhle spocitat..

      A pak na miste zkusit zjistit (plus minus vzhledem k tomu parozi), jestli pri spravne nastavenem sedle (predozadnim) a kdyz se chytnes za spodek beran vidis predni nabu v zakrytu pod horni casti riditek – to je presne ta idealni delka

      0 0
      • robert.s  

        Tak jsem proměřil (viz příspěvek níže) a dnes mi poslal ty míry: Sedlovka c-c: 51 cm, sedlovka c-t: 56 cm a efekt. horní rám. trubka 57,5 cm. Takže to asi vychází moc dlouhý co? Druhá možnost je, že mu ujela ruka při měření a nebo je prostě ten rám takto delší. Jaké jsou vaše názory teď když jsou tu ty míry?

        Budu moc vděčnej za porovnání

        0 0
    • javormartin  

      Řekl bych, že hodně záleží na ceně kola. Pokud vzhledem k výbavě a tak co jde vidět z foto, tak odhaduju cenu tak cca na 6–7 000 kč. Více bych za to nedal. Velikostně se to blíží k horní hranici optima pro tvou výšku. Dost záleží na tvých tělesných dispozicích. U kola za „pár“ kaček a pro rekreační využití bych tu geometrii tak moc neřešil. Buď si zvykneš, nebo to zkusíš poladit a když to nesedne, tak to pošleš za podobné peníze dál…

      0 0
    • McBlacky  

      čistě od oka a pokud nejsi extra disproporční tak ti bude v tom smyslu, že na tom půjde v pohodě jezdit, ale optimum bys měl jak tady píší ostatní menší rám.

      0 0
      • robert.s  

        Ahoj, díky všem za rady. Podle návodu jsem se proměřil a hodilo mi to tyto tři výsledky. Na rozměry rámu čekám.

        Aspoň jsem zjistil, že 29er, který jsem kupoval skoro naslepo jsem trefil skoro přesně podle této kalkulačky.

        0 0
    • mr.antik  

      nevim jestli cestovat 300km kvůli tomuto… snad bude dobrá cena… důležitá je hlavně délka rámu, na výšku se vždycky nějak poskládáš…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.