Kotoučové brzdy Shimano 396 nebo klasika V ?

29 nepřečtených
  • bado

    Dobrý den,

    Potřeboval bych poradit. Chci si koupit novou koloběžku. Nyní mám shimano V¨-éčkové brzdy. V kotoučových brzdách se neorientuji, nikdy jsem je neměl. Jedná se o to, že nově vybraná koloběžka s brzdami V a nebo kotoučema řady Shimano 396, tak je tam rozdíl v ceně 4300,– což se mi zdá tedy dost. Podle výrobce je vše ostatní stejné.

    Stojí to opravdu za ty peníze?

    jedná se o :

    http://www.kolobezky-kostka.cz/…mushing.html

    http://www.kolobezky-kostka.cz/…ing-max.html

    0 0
    • Evilcleaner  

      tvl tak za toto chtěji 15 tisíc? to je masakr. jinak příplatek za kotoučové brzdy je taky libový. nevím jestli je nějaká rozumná jiná alternativa, ale toto je fakt jackpot – pro výrobce.

      0 0
    • tromboonen  

      Záleží jak silný máš psy :)

      0 0
    • Val  

      ten jejich popis je skutecne dost vagni + fotky zrejmne pouze ilustracni, protoze maji u stejne kolobezky na dvou fotkach ruzne vidlice(?)… takze tezko rict co bude v ty verzi s kotoucovkama odlisneho… dost pravdepodobne tam budou i jine rafky a naboje, takze si nepriplacis pouze za jine brzdy.

      A jestli se vyplati prejit na kotouce? O tom jsou tady na foru z minula dalekosahle debaty :) ktere nam na MTB kolech vyresili vyrobci tak, ze uz u „lepsich“ kol s Vckama nepocitaj. Jak je to u kolobezek netusim.

      0 0
    • bado  

      Alternativy jsou +/- stéjné. Jde o to, jestli ty brzdy nejsou nějaký šméjd. Jsem psal, že v tomto se vůbec neorientuji.

      Takže ta řada 396 je bezproblémová ? Jsem někde četl ne o tomto typu, že to některým nebrzdí, vadne, neodbrzďuje-drhne, piští....... Proto bych nerad potom litoval.právě proto že to je celkem dost peněz.

      0 0
      • Val  

        396 jsem nikdy nemel, je to nejaky vstupni model. co jsem vypozoroval tady na foru se doporucuji Deore 615 a vejs, sam mam na ruznych kolech Deore. SLX, XT jsou si dost podobne a funguji dobre (ale ne uplne bezzasahove :)

        Pokud na ty V kolobezce bude naboj pro kotouce a vidlice s moznosti kot. brzdy, tak si za tech 4300,– muzes koupit Deore brzdy a jeste ti asi zbyde na mechanika aby ti je tam namontoval.

        0 0
      • Čipera  

        Řada 396 je od shimano asi ta nejzákladnější a jedna brzda stojí cca 800. Maj tam navíc jestli je to podle obrázku asi lepší vidlici a náboj bude jiný na kotouč. Otázka je, jestli se na koloběžce vyplatí i ty základní kotoučové brzdy. Spoustu lidí na kolech co tu píše a jezdí pouze výletnicky pořád preferuje véčka a řiká že jim stačí.

        0 0
      • Cray  

        Dva roky jezdim Shimano 447 (což je taky low end) a upřímně nevím, co víc bych měl po brzdach chtít. Na test festu jsem se svezl s XT, SLX i Guide RS a nepřišlo mi, že by měly nějakou přidanou hodnotu. Snad váha…? Měřím 190 a vážím cca 100kg a nikdy jsem neměl problém dobrzdit – jezdím normální cyklostezky + les a když je volno tak Jedovnice/Superflow

        Moje brzdy byly kromě výměny desek v servisu pouze na odvzdusneni a o jakemkoliv cinkání nemůžu po výměně za lepší kotouče mluvit. S klidem bych je doporučil…

        0 0
        • Cray  

          EDIT: Tak teda taky pozdě. Tak nechť slouží

          0 0
        • Čipera  

          Na koloběžku to asi stačí. Btw mezi 447 a xt je veliký rozdíl samozřejmě na cyklostezkách to člověk nepozná ale v terénu ano. jsou rychlejší, účinější a jemnější.

          0 0
    • bado  

      Právě, výměna v budoucnu za kotouče mne taky napadla, jenže na tom V modelu nemá rám přivařené úchyty na kotoučovku. Takže to asi nejde.

      0 0
      • Čipera  

        Bude to možná stejně nákladné jako si připlatit 4000,– Když si to vezmu od základních kol, kde je rozdíl mezi základníma kotoučovejma brzdama a V brzdama cca 3000 tak připlácet za to na koloběžce 4000 mi přijde zbytečné. Navíc si myslím že u koloběžky kotoučová brzda vzadu je uplný nesmysl.

        0 0
    • Morchella  

      Jen tak mimochodem, nemůže se pes o kotouč popálit?

      0 0
      • novas752  

        Může. :) Ale že by se psem jezdil nějaký sjezdy, kde rozpálí kotouč, to asi ne.

        Taky jsem slyšel, že u koloběžek s ráfkovejma brzdama hrozí defekt, když se brzdí moc dlouho (koloběžka s menšim kolem brzdí hůř a zároveň se menší kolo snáze zahřehje).

        0 0
    • bado  

      nemůže , to by jsme si dřív nabili hubu. Pes je v předu připojený přes adaptér.

      Právě uvažuju už o něčem lepším, protože mne to nějak začalo bavit a stávající kolobrnda má přední kolo 20" což na pole a sjezdovky a lesy je dost málo. Brzdy má V, a brzdí to celkem slušně, ale chtěl bych právě zkusit když už tak i ty kotoučovky.

      0 0
      • novas752  

        Na sjezdovky by se kotoučovky určitě vyplatily. 396 sice nebude žádnej zázrak oproti Véčkům, ale je tam možnost výměny za lepší a třeba i větší kotouč, pokud je to možné.

        0 0
    • bado  

      Tak žlutý sršeň je už doma. Ten kotoučový,

      Měl jsem se možnost projet u prodejce, brzdilo to skvělě.

      Výbava tedy je brzdy sice obyč. kotoučové BR-M395

      vidlice je Suntor XCM30

      Tak snad nebudu litovat.

      0 0
    • Vilém  

      Jestli to chces na psa, tak doporucuju kotouce, ubrzdit to kdyz pred tebou vystartuje srna ap. chce silne brzdy.

      EDIT: Dostal jsem se na konec a koukam, ze pisu s krizkem po funuse.

      0 0
      • novas752  

        Shimano Saint a 203 kotouče a sintr desky. :)

        0 0
        • bado  

          Ale no ták, nebláznětě, z prodělkem za prodej předchozí malé titýdny staré koloběžky to je pro mne hromada peněz. Zatím jediný tunnig je, že jsem si dokoupil stojan. Jinak už do toho nemíním vrazit ani korunu.

          0 0
          • tromboonen  

            Hele a neni to cele naprd kvuli nizke vysce stupatka? Jel jsem na asi 4 Kostkach, od zavodni silnicni po terenni, na asfaltu OK, ale i na blbe polnacce (na terenni verzi kolobky) se to zadrhavalo a kdyz si predstavim odpruzenou vidlu kdyz zapruzi.. jako maj to udelany vejs, ale to je zas naprd na odrazeni (teda pokud za tebe vsechnu praci udelaj psi a ty jenom brzdis tak OK, to pak neni problem), ale ta vidla nejaky travel taky bude mit, za me do jakehokoli terenu nic moc..

            0 0
            • bado  

              No to je kompromis, Moje minulá málá Hill měla světlost 60mm, to bylo tak akorát na odrážení.I prů­jezdnost nebyla až tak špatná až na to malé kolo. Při rychlejší jízde z kopce lesem, nebo po louce už to bylo o hubu když byl nějaký větší dolík. Tahle už je kus železa a je podstatně vyšší tuším 80mm, nášlapná plocha jde z kopce. Rozdíl to je, navíc jsou tam hrubé pláště. Takže to nejede tak lehounko jak Hill na 20" a je třeba se trochu při odrazu prohnout. Ale nejsem žádný závodník, ani sportovec a to nějak přežiju. Jinak můj pes je zdechlina, není to žádný tahač. Takže spíše běží navolno před za koloběžkou a já to mastím po lese nebo louce, co neušlapu prostě vytlačím, po rovince se odrážím , z kopce to jede samo. Občas ho připnu tak trochu chvilku zatáhne, ale není na to cvičený.

              Jde o to, že si klidně uděláme cca 20km projížďku, a je to rychlejší než chodit pěšky a navíc což je zajímavé, tak ani nejsem tak rozlámaný jako z pěší tůry.

              No třeba se jednou poštěstí mít nějakého tahacího psa, tak zaklad už mám. Navíc chci si občas zajet do bike parku na sjezdovku a to by s malou Hillkou moc nešlo. Ideální by bylo mít obě koloběžky a volit podle toho kam pojedu.

              0 0
              • novas752  

                Tak na bikepark rovnou zapomeň. :) A pak se koukni jak vypadaj kolobrndy na to určený. Tu tvoji bys tam někde rozlomil dost brzo.

                0 0
              • Vilém  

                Tak pokud na tom prevazne jezdis bez zaprahu, tak si moc nedovedu predstavit ten vysoky naslap.

                0 0
        • Vilém  

          Tak na kole, do ktereho psy taky zapraham, to byl jeden z duvodu, proc jsem tam dal saint.

          Na te kolobce, to diky nizkemu tezisti, neni az tak treba.

          0 0
    • bado  

      Tak abych to nějak ukončil.

      Mám najeto momentálně cca 40 km po trasách kde jsem jezdil s minulou kolobrndou, takže mohu celkem srovnávat.

      Vidlice- pro vás shit, pro mne zatím opravdu dobrá věc. Netrpí tak ruce a jízda v terénu je daleko příjemnější. Otázkou je životnost, ale to ukáže čas.

      Brzdy obyč. Shimano se krásně „rozbrzdily“ a oproti minulým „V“ je to nebe a dudy. Takže mi opravdu asi stačí vzhledem k brzdnému účinku ta obyčejná řada.

      Vysoký nášlap- ano je to docela vysoké, ale není to žádná tragedie a vpohodě se to dá. Výhodou je, že opravdu někde škrtnu spodkem málokde.

      Jízdní vlastnosti jsou pro mou potřebu daleko lepší, i když Hillka byla taková lehčí a hbitější.

      Takže za mne zatím spokojenost.

      Díky vaším připomínkám jsem si udělal trochu představu o komponentech a možná kdybych to věděl dřív, tak se dala ušetřit nějaká kačka a koupit levnější model a „vytunit“ jej trochu lepšími komponenty. Ale připomínám, že mi to opravdu pro mé použití stačí.

      0 0
      • vt  

        Tak prima!

        BTW s tema obyc SH brzdama jsem ted jel Rallye Sudety a ok ;-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.