Kompatibilita přehazovačky Shimano Ultegra RD-6700 s kazetou 12-30T - passed! :-)

14 nepřečtených
  • djx

    Ahoj,

    thread nezakládám z důvodu žádosti o radu, ale spíš o informování ostatních, kteří by řešili stejnej problém, jako já.

    Necelý rok jsem jezdil klasiku 53/39 s 10s kazetou 11–28. Tahle kazeta je fajn, ale přece jen v 12+% stojkách jsem měl problém při své váze (po zimě vždy přes 96kg) utočit trochu rozumnou kadenci, tak jsem se rozhodl oželet milovanou 53×11ku ;-) a vyzkoušet kazetu 12–30.

    Problém byl, že Shimano ve svých specifikacích uvádí pro všechny přehazky (SSGS) max. 28z – asi se jim to už nechtělo v dokumentaci aktualizovat. Ve fórech, co jsem prolítnul, to bylo tak 50/50 – někdo tvrdil, že to kompatibilní bude, jiný zase, že ne… Tak jsem se rozhodl to přímo vyzkoušet a podělit se s váma o výsledek :)

    Přehazka to zvládne úplně v pohodě, a to i s krátkým ramínkem (který má asi většina lidí)!!! Jen nepatrně jsem pošteloval ten stavěcí šroub, kterým se koriguje vzdálenost přehazky od pastorků. Na první pokus jsem tam tu třicítku dostal úplně v pohodě :-)

    Takže pokud byste plánovali něco podobnýho, tak se toho vůbec nebojte, na některých fórech kdosi psal, že by ta přehazka měla teoreticky zvládnout snad i 32 zubů, mají to prostě asi rozumně nadimezovaný… :)

    Jinak tahle kazeta mi víc sedí i z toho důvodu, že člověk může jet delší dobu velkou placku, a při nižších rychlostech kolem 30–33 km/h nejede jen vrch kazety, ale je na ní „víc uprostřed“ :-) Vrch kazety je taky lepší proto, že tam není skok o 4 zuby z 24z na 28z, ale je tam 24–27–30z, tedy po třech zubech. 53×12 je stále dost hrubý, takže ta 53×11 se fakt dá vynechat. Když jsem jezdil kompakty, tak 50×12 už byl problém v rychlostech 50+km/h utočit, 53×12 je v poho. Tenkrát jsem měl 50/34 s kazetou 11–23, a to bylo fakt na nic – do kopce tvrdý, na vyšší rychlosti moc lehký, a člověk navíc musel furt řadit jak magor, nejčastěji rovnou o dva pastorky… :-)

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Hm, asi to jde i odvážněji, viz odkaz: http://www.bike-forum.cz/…ometrie.html#…

      0 0
    • Člověk a jeho svět  

      50/34 + 11/23 na vyšší rychlosti moc lehký…? Vážně? A jak často točíš 50+ km/h?

      0 0
      • djx  

        Napsal jsem to špatně – ne 11–23, ale 12–23, překlep… Kámoš, co měl kompakty dvanáctku vzadu, tak tomu jsme v mírných klesáních normálně ujížděli, protože to nad 50km/h prostě neumotal… :)

        0 0
        • vt  

          Jj, mam stejnou zkusenost. Na 99% meho jezdeni mi staci 53×12, ale jakmile nekde lehce zavodim a mam ve slapacich sjezdech stihat nebo dokonce docvakavat, tak je 11 nutnost … jinak vozim 11 uplne zbytecne ;-)

          0 0
    • Alojs01  

      Zdravím, trochu oživím.

      Pokud tato kombinace funguje je předpoklad, že bude fungovat i s kompakt převodníkama? Tedy 50/34 s kazetou 12–30 (celé Ultegra 6700, hazka s krátkým ramínkem)?

      Jedu v létě do Alp a chci mít dostatečnou rezervu v převodech :-).

      0 0
      • Alojs01  

        Nikdo to nevozi nebo nezkousel? :-)

        0 0
        • xtonda  

          Podle specifikace by to přehazovačka měla zvládnout.

          0 0
        • plzakj  

          Rozhodne dej potom odpoved. Taky mi to zajima. 34z nepobrala. S 28z to beha pekne. Oboji na kompaktech. A kdyby ti bylo nejhur, tak tiagra 4600 pobrala 34z.

          0 0
      • Alojs01  

        Tak potvrzuji, ze tahle kombinace funguje. Radi to bez problemu, retez neni potreba prodluzovat, jen trochu pritahnout sroubek k patce.

        0 0
    • ondra-lb  

      Oživuju starý vlákno,jenn kvůli zpětný vazbě, řešil jsem stejný problém, a informace čerpal i odsud.

      Jde o cyklokrosový kolo, používaný jako cesťák.

      Takže původní osazení:

      Šaltry Dura Ace 2×10, hazka a smyk Ultegra asi 6600 nebo 6700, kazeta 11–26, kompakty 34–50

      V ostřejších kopcích, anebo s bagáží už jsem to přestával zvládat na pohodu, takže jsem se rozhodl pro víc zubů dozadu (34), ale přehazka už to nedávala, klasická silniční Ultegra s krátkým ramínkem.

      Na základě diskusí a rad tady i jinde jsem tam jen tak pokusně vrazil prastarou DEORE XT z vyřazenýho zimáku, ta je dělaná na 8mi kolo (pouze!), a píšou 28 zubů max. No a s těma 34 chodí v pohodě i na desetikolu, šlape jak hodinky, řadí hezky, a normálně to tam už nechávám. Byl to pokus,ale vyšel překapivě dobře, spokojenost.

      Takže potvrzuju tady uváděný info,že místo silniční 10s přehazovačky tam jde vrazit horskou 9s a v tomto případě 8s a že to asi fakt má stejný chod a funguje to… A to ta MTB nemá ani nijak extra dlouhou kladku, takovou jen na úrovni GS, řekl bych

      0 0
      • Singlespeed  

        Délka ramínka o schopnosti pojmout větší kazetu tak úplně nerozhoduje. Klasická bajková přehazka staršího typu jako máš ty má cca o půl cestimetru delší pantograf, takže lépe kopíruje větší kazetu než silniční s kratším pantografem. Kratší pantograf má i silniční přehazka s delším ramínkem, takže její schopnost pojmout větší kazetu je menší než bajkové se stejně dlouhým ramínkem.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.