Kombinace běh a bike. Je pro vas běh dobrým doplnkem???

169 nepřečtených
  • HockeyBiker

    Rad bych zde vyslysel nazory co nejvice bikeru na kombinaci beh a kolo, nekolik bikeru mi tvrdi ze beh a kolo se kombinovat nema jini zas ze ano, ja zastavam nazor ze beh je nenahraditelny a svalove skupiny behem zatizene jsou potreba i pro bikery. Ja osobne vzdy nez sednu na kolo tak beham a vim ze je to idealni priprava na kolo! Pro me teda, profik nejsem jezdim jen pro radost a pro trenink.

    0 0
    • Brzdič  

      www.ivelo.cz/…0-12/ukazka1

      Hobík trenující pro vlastní potěšení, nemusí řešit jestli běhat, nebo ne. Může se plně podřídit tomu, co považuje pocitově za správné. Jestli máš pocit, že ti běhání pomáhá, tak běhej. Jinak je to u závodníka, který od určité úrovně víc než na svoje pocity musí dát na rady trenéra, či fyzioterapeuta. A pokud mu je řečeno „neběhej“ tak něběhá ;-)

      0 0
    • Blade  

      No já naposled běhal povinně na střední v tělocviku. Od té doby sem to asi 3× zkusil, ale mám nějaký lagricový kolena a kotníky a běhání mi na ně nedělá dobře. Na bajku je to zaplaťpámbů v pořádku, tak to nijak neřeším a jen jezdím a chodím plavat.

      0 0
    • MlokCZ  

      Jak bylo již řečeno, pro hobíka je to fuk a ten může kombinovat jakékoliv sportu se mu líbí. Na vyšší úrovni to je problém, znám několik triatlonistů, kteří se triatlonu věnovali na republikové úrovni a všichni se shodli na tom, že je velmi obtížné zkloubit trénink běhání a kola a že od určité úrovně trénink jednoho je kontraproduktivní pro to druhé.

      Pokud chce hobík potrénovat a chce se výrazně zlepšit a je na začátku, tak pro něj bude mnohem důležitější najezdit mnoho kilometrů v základní vytrvalosti a zde bude běh dost na obtíž, protože to bude pro něj aktivita na vysokých tepech a do tréniku základní vytrvalosti se rozhodně hodit nebude.

      0 0
    • vifon  

      Co si sa zblaznil? Z behu bolia nohy a trpia kolena:-). Svoju zivotnu davku behania som si uz vycerpal ked som hraval futbal. Vtedy som behal ako „zajic“. Minuly rok som chcel na kompenzovanie jednostrannej namahy pri bikovani zaradit beh a hned som si to rozmyslel. Zlate bikovanie..

      0 0
      • Zbyněk  

        To je dost subjektivní. Mě třeba bolí kolena víc na kole. A srovnávat fotbal a běhání to už vůbec nejde. Fotbal 1. není sport a 2. se při něm ničí kolena jako nikde jinde (snad jízda na boulích je ještě horší).

        0 0
        • milan.v  

          Fotbal není sport? To je asi ironie, jinak… :-o

          Už jsi někdy odehrál náročný fotbalový zápas?

          0 0
      • Smazaný účet  

        Zlatá pravda, mě stačí běhat na střední v těláku, jak slyším slovo běh, skákal bych z kůže :D. Zlaté kolo

        0 0
    • Rychlej turista  

      Pokud cyklista nikdy neběhal, neměl by vůbec o tom nejen uvažovat, ale hlavně to ani zkoušet. Howgh.

      0 0
      • HockeyBiker  

        No jo ale u me je beh velkou soucati miho treninku pac hraju na profi urovni hokej…a podle miho nazoru je to nesmysl ze beh je kontra produktivní jizde na biku a jestli to tak je tak mi tu napiste konkretni problemy ktery vznikaj behem v souvislosti s jizdou na kole. Myslim tim ted hlavne zavodniky protoze ti asi budou mit nejvic zkusenosti v tomhle smeru

        0 0
        • Zbyněk  

          No právě ti cyklisti-závodníci neběhají. Lepší by bylo, kdyby se ozval nějaký triatlet. Ten by k tomu mohl říct asi nejvíc.

          0 0
          • HockeyBiker  

            No tak to je jasny…triatletu zas neni takej ranec ale:-D no ale kdyz nebehaj tak k tomu musi mit nakej duvod ne??? Musi jim nekdo rict jaky to ma nevyhody a cim konkretne je to kontraproduktivní. nemyslim si treba ze kotniky a kolena trpi kdyz se beha na jehličí v lese,,,asfalt chapu! mam problemy po dlouhych bezich na asfaltu, ale v lese vubec, be problemu!

            0 0
            • Zbyněk  

              Já proto taky raději běhám kratší trasy kolem 7 km a zásadně lesem popř. jiným terénem (louky, polňačky). Na asfalt jen výjimečně. Kotníky mám za svůj život asi čtyřikrát zvrtnuté, na jednom výrůstky, ale nijak mě to neomezuje. Běhání je fajn a má ještě jednu výhodu – není to požírač času jako kolo a ocení ho ten, kdo toho času nemá nazbyt. Teď už se třeba dá vyběhnout v 8 večer.

              0 0
              • pelhrimov  

                BINGO, Zděněk to trefil, kdo nemá čas a chce získat vynikající fyzickou kondici, tak běh a plavání je časově daleko méně náročné. MLOKCZ má klapky na očích, já jeho tvrzení otočím, asi dvakrát jsem vyhrál pouťák triatlon, párkrát jsem byl na bedně a bylo to v době, kdy jsem měl na kole najeto tak 200 km, ALE z běhání jsem měl dobrou fyzičku a klidový tep pod 40. Je totiž úplně jedno, kde hobbík získá kondici, dobře trénovaný fotbalista nebo třeba kanoista porazí většinu účastníků bike-maratonců. Hobbíky odlišuje od sebe hlavně jejich obecná vytrvalost, u profi cyklistů je to jiné, ti musí být dokonale adaptováni a konkrétní disciplínu, cyklokrosaři určitě běhají a dobře, 100 kg sprinteři běhají méně a náš nej triatlonista Filip Ospalý loni několikrát deklasoval naše nejlepší atlety, např. na MČR v běhu do vrchu, v pohodě by mohl běhat atletickou extraligu.

                0 0
          • Alty  

            Při běhu i pro člověka s výborným stylem vznikají ve stehenních svalech mikrotraumata čímž dochází mimo jiné ke zhoršení vyživování a prodloužení regenerace. Kdo běhá dostatečně často, má svaly částečně uvyklé na nárazy a nemá s tím vyrazný problém. Při občasném vyběhnutí je to ale sakra znát.

            0 0
    • Zbyněk  

      Já jezdím na kole a taky běhám. Vše ale jen rekreačně – nezávodím. Běhání je aerobnější a kolo zase silovější. Střídám to a vyhovuje mi to tak. Díky běhání se mi pak líp jezdí v kopcích (dýchání). Silově to ale moc nepřinese. Moc lidí co zároveň běhají a jezdí ale neznám, myslím tak jen dva.

      0 0
      • HockeyBiker  

        Tak jasny od silovyho treninku je posilovna…v posilce muzes nahodit skoro vsecko ale kondici ne, a prave proto sem pisu, protoze beh mi zvysuje kondici mnohem rychlejc nez kdyz jezdim na kole na tepovkach kolem 170 treba pul hodky v kuse!

        0 0
      • HockeyBiker  

        ja taky nezavodim i kdyz par zavodu sem jel, ale kybych chtel zacit zavodit musim schodit hodne kil protoze s hokejovou postavou to proste nejde delat na profi urovni:-D

        0 0
        • Ice-goofy  

          S kazdou postavou vse lze delat.. jen ta postava se pak meni dle toho sportu , kteremu se chces venovat co nejvice… Pokud budes delat hokej budes mit hokejovou .. pokud kolo budes mit cyklistickou atd… V celku logicke ne ;)

          0 0
          • HockeyBiker  

            to je jasny delam hokej vrcholove…ale jen rikam ze svaly co na biku nevyuziju me nekdy dost limitujou to poznavam hlavne kdyz jedu na kolo s profikem.

            0 0
            • Ice-goofy  

              Pokud ty svaly potrebujes nemuzes to brat, ze Te pak v necem limitujou tak to brat nelze..

              0 0
              • HockeyBiker  

                No jasny na kole me limitujou ale, nebudu je kuli tomu schazovat kdyz je potrebuju na hokej to je jasny ale zas kdybych chtel delat vrcholove bike tak bych to musel shodit. J a rikam ze me limitujou na kole protoze nerad prohravam:-D tahat 90kilo+kolo do kopcu neni hračka…

                0 0
                • Ice-goofy  

                  Hele ja mam vice kilo a taky je taham do kopce ;) To vis je to moje volba, ze jsem se rozhodl ten kopec vyslapat ;).. A pak podle meho zadny kopec neni hracka ;)

                  0 0
          • HockeyBiker  

            a rozhodne nejde s kadou postavou delat vsecko:-D zkus posadit dvoumetrovyho chalana do kokpitu formule:-D

            0 0
            • Ice-goofy  

              Myslim, ze i to by slo , ale uprava kokpitu by trochu musela probehnout ;) otazkla je ..jestli clovek s touto postavou by se dostal na takovou uroven, aby mel moznost vubec vstoupit na F1 ;)

              0 0
              • HockeyBiker  

                tak jasny mas pravdu s kazdou postavou jde delat vsecko ale je otazka na jaky urovni…

                0 0
            • enjoy  

              ze ne,prej.. tak se podivej kdo a jak jezdi za BMW ve WTCC. trosicku nema nohy. co je proti tomu nejakej dvoumetrovej. a vubec,uz mi s tim tvym vrcholovym hokejem lezes krkem:-)) ano,nemam rad hokej:-)

              0 0
    • Běžec  

      Běhám i jezdím na kole…kombinovat mi to nevadí, používají se i některý jiný svaly (ale myslím si teda, že nejlepší přípravou na běh je běh a na cyklistiku kolo). A na kole se svaly víc zkracujou.

      0 0
    • Triathlones  

      Já se třeba věnuju triatlonu a Xterre…a myslim že běh pro kolo neni vůbec naškodu…letošní zimu jsem kolo celkem flákal a víc jsem běhal a kupodivu jsem se i na kole zlepšil…a je pravda že běžecký trénink je o dost kratší něž bikovej u mě tak cca 1km běhu ku 4km na kole…a taky je pravda že běhání je namáhavější na klouby…

      0 0
    • vzduch  

      Běhám na fotbale, na tenise, na běžkách, na dovolené bez biku, jinak kolo. Vzhledem k věku, úrazům a opotřebení, kolena bolí při běhu čím dál víc.Lepší už to nebude.

      0 0
    • pasek  

      oboje kombinuju (rekreacne) ,na kole mam za sezonu(zacal sem az nekdy koncem dubna kuli zraneni) najeto asi 650km ,zabehat si chodim vo skolu tak 1× tydne 4 km o letnich p. tak 4× tydne 4–5 km

      0 0
    • Darkson  

      já chodim běhat běžně jen cca 1× týdně přes zimu. neběhám žádný inervaly, jen 10–15 km vytrvalostně na udržení fyzičky. letos teda o fous víc, pač chci zkusit TT(xterru). jinak cyklokrosaři prý běhají v rámci treninku.

      0 0
    • pelt  

      Dobry je kombinovat kolo a pak chuzi… treba kdyz clovek patnact kilaku od baraku zjisti, ze si zapomenul lepeni a ma vybity mobil a pri podobnych vhodnych prilezitostech.

      0 0
      • HockeyBiker  

        To jo pacx ja lepeni sebou nevozim:-D jenom nahradni duše:-D vcera se mi po peti letech stalo ze sem zas pichnul a hned dvakrat:-D

        0 0
    • Ruprecht  

      V zimě běhám – 4 x týdně + běžky (pokud to zima dovolí :-)) a v létě jezdím na kole + 1–2 x týdně běh. Nevidím v tom žádný problém a kecy typu „cyklista nesmí běhat“ jsou totální nesmysl. Přečtěte si jakou přípravu na sezónu podnikli Svoradovi svěřenci: místo kola běh a další „nebikové“ aktivity.

      0 0
      • Zbyněk  

        Navíc, čím víc má člověk sportovních aktivit ( a nemusí to být rozhodně na profesionální úrovni) tím má i pestřejší život. Kdo třeba nestál nikdy na běžkách, neví o co přichází. Jinak to střífám podobně jako ty: 2× týdně kolo, 2× běh, 1× lehké cvičení. V zimě běžky pokud je sníh, a pokud ne tak běh + trenážér.

        0 0
    • tomfree  

      Kolo je jednostranná aktivita,proto běhám,celkem mne to i baví,mám takový terenní okruh,asi 4km.

      0 0
    • dydy  

      Dřív jsem skoro jenom běhal (cca 8 roků), občas nějaký ten přespolák a běhy do vrchu, jednou maraton (pod 3 hodiny). Trénoval jsem cca 4 – 5× týdně + cca 2× do týdne kolo (tak 3–6000km za rok) a můj názor je ten, že kolo jako doplněk k běhu je vhodnější než obráceně. Aby člověk kvalitně běžecky trénoval a z každýho tréninku se další týden neléčil, tak potřebuje běhat min. 3× týdně, což už je na cyklistu hodně, naopak pro běžce kolo je super doplněk, protože šetří klouby a šlachy a může člověka posunout dál, když by třeba další běžecký trénink nepřichézel v úvahu. Běhám strašně rád, ale přes léto mám dneska co dělat, abych se na kolo dostal 4× týdně a na běh už čas není, takže běhám decentně přes zimu, ale jak to jde, tak jdu radši na běžky nebo na spinning, protože začínám mít problémy s koleny. Jinak hlavní výhoda běhu je v úspoře času a menší závislosti na počasí a pro hobíka mimo sezónu je určitě super.

      0 0
      • HockeyBiker  

        Tak pozor…ale kolo neuveritelne zkracuje šlachy a pro běžce bývá casto dost kontra produktivní…

        0 0
      • HockeyBiker  

        Tak pozor…ale kolo neuveritelne zkracuje šlachy a pro běžce bývá casto dost kontra produktivní…

        0 0
        • dydy  

          Moje zkušenost je jak jsem napsal. V sezóně, kdy jsem si zaběhnul osobák na 10 km, jsem měl najeto 5500km na kole a jsem přesvědčený, že mi to hodně pomohlo. A pokud dost protahuješ, jako že to je nutnost tak jako tak, pokud nechceš být věčně zraněný, tak nevidím důvod proč se bát zkrácení. Strečoval jsem před i po každým tréniku a často i každý ráno po probuzení. A ráno to dělám dodnes, i když moc neběhám.

          0 0
        • enjoy  

          naprosto neuveritelne ale!ja kdyz jezdil vic,tak jsem pak skoro nemohl na nohy!

          0 0
          • Rychlej turista  

            To já mám kolikrát problém vůbec vylézt do čtvrtého patra a hlavně proto jsem si pořídil lehké kolo :-D

            0 0
      • Biker jak Pes  

        Nevím, asi jsi zkušenější než já. Ale když jsem dělal atletiku, tak jsem u toho jezdil i na kole. Trenérovi se to nelíbilo a neviděl to rád, když jsem jezdil na kole… ;))

        0 0
        • Zbyněk  

          Tady může být i jiný problém – syndrom učitele.

          0 0
        • dydy  

          Hele, já jsem nikdy netrénoval zvlášť systematicky a nikdy mě nikdo netrénoval. Ale mám dojem, že kolo mi umožnilo zvyšovat trénink bez nebezpečí přetížení, který by hrozilo dalším běháním (párkrát se mi to stalo). Neběhal jsem na vrcholový úrovni, ale asi tak na úrovni hobíka na kole – ale jak píšu, abych nebyl z běhání odrovnanej, tak potřebuju běhat často, minimálně 2–3× do týdne, což je pro cyklistu hobíka obtížný, zatímco hoby běžec může o víkendu dát na kole 100km a druhý den bez problémů běhat, aniž by ho něco bolelo. Aspoň já to jak mam, běhám rád, občas se utrhnu a pak mě tejden bolí nohy.

          0 0
      • Zbyněk  

        Myslím, že kolo dobře doplňuje běh i naopak. Záleží asi na konkrétním případu. A s tím počasím je to dobrý postřeh: běhat se dá i v dešti. My třeba máme společné nedělní vyjížďky a pokud prší, tak si jdu zaběhat zatímco ostatní jsou doma.

        0 0
        • dydy  

          To je důvod, proč bych si strašně rád uržel určitou běžeckou úroveň i přes léto, abych mohl vyběhnout, když zrovna mrholí nebo je bahno a nemusel pak celej večír čistit kolo kvůli 1,5 hodinový vyjížďce. Bohužel časově nezvládám a když měsíc svítí sluníčko, tak jdu vždycky stejně radši na kolo.

          0 0
      • Rychlej turista  

        A to je ti teprve 26.

        0 0
      • RADO77  

        Souhlasím s Dydym. Jen doplním ze své zkušenosti. Jsem hobík triatlonista, ale rád si zajedu MTB maratony. Běhání je výborné na získání vytrvalosti (hlavně pře zimu) když nemáš tolik času najíždět kiláky na kole. 2 h. běhu ti dá tolik co 6h. kolo. Na druhé straně kolo mě vždycky víc baví, takže když čas je a je trochu počasí, volba je jasná. Pokud nemáš čas tolik sedět na kole je běh jednoznačná volba. Co Ti ale běh nedá je síla nohou. Nesouhlasím s tím, že špičkový běžec bude porážet hladce většinu účastníků MTB maratonů. Udýchá to sice super, ale zkolabujou mu nohy.

        U mě je poměr takový, že běhám 3× týdně (+ 2× týdně kolo).

        Před výkonem je běh samo killer. Když se chystám na nějaký ten maratonek, tak běh 3–4 dny vypustím. Navíc po každém běhu strečink min. 20 min. V minulosti jsem se občas na strečink vybod, ale pak to týden cítíš.

        Pokud neděláš triatlon, tak bych běhal, když je hnusně. Když je hezky, tak bych dal vždycky přednost kolu.

        0 0
        • dydy  

          Souhlas, v rovinaty casovce jsem o tridu horsi, nez borci, se kteryma se v kopcich bez problemu udrzim. Kolo je o sile, beh o svihu a na svaly ma trochu destruktivni vliv.

          0 0
          • Zbyněk  

            Jsem podobný případ. Běh mi pomáhá zlepšit kondičku a na kole nemám takové problémy s dechem jako jiní a proto se mi celkem dobře jezdí v kopcích. Na rovinkách je to ale o třídu horší. Je to víc silové a já tu sílu takovou nemám.

            0 0
    • L_i  

      Já nerad běhám a proto radši jezdim na kole :-). Zase ale rád chodím plavat (i když to v poslední době dost flákám).

      0 0
    • honza.hk1  

      já myslím, že je to věc názoru, pocitu atd. 15 let jsem dělal kanoistiku a i po dvoufázovém tréninku nás trenér hnal běhat nebo na kolo.Jako doplněk jsme objeli i nějáké ty běžecké závody, tedy většinou vytrvalostí a krosové (Velkou Kunratickou, Hronov-Náchod, Běchovice). Náš trenér je byl stará škola a běh vždy běh prosazoval a tvrdil, že běh neublíží. Chápu, že to není specialista na cyklistiku,ale vychoval dost špičkových sportovců s úspěchy na MS i olympiádách.Já osobně si mylsím, že běh sám o sobě je ok,ale běh např. po asfaltu opravdu není to pravé. Tak jako tak jde fyzička nahoru. A myslím, že pouze pokud člověk má na kole vytrvalostní trénink, tak asi běh zařadit hned druhý den nebo tentýž den není nic moc. Ale pokud někdo je hobby sportovec, tak je to asi jedno a jinak jde dle mého především o skladbu tréninkového plánu,aby byl vyvážený. Ale já dnes běh opravdu neřeším a jsem rád, že stíhám jakž takž kolo. Běh mne osobně moc nebaví a nikdy nebavil :-))).

      0 0
    • chodec  

      Pokud nemáš problémy, tak dělej co tě baví – nejde ti o maximální vyladění výkonu, ale o zábavu. Já osobně jsem běhat zkoušel ještě před serióznějším ježdění na kole a nechal jsem toho – kolena protestovala fest – mohl jsem běžet jen na hodně odpuženém pásu a to mě nebavilo. Dnes venku už jen kolo a modlím se, aby to kolenům dlouhodoběji vyhovovalo – ale to je specifické pro mě.

      0 0
    • martt  

      Moj syn jazdi MTBO aj beha behy aj OB. Normalne to ma tak aj rozpisane v treningovom plane. Takze to asi az tak uplne neskodi.

      0 0
    • brozis  

      Tak bloumám po netu a narazil jsem na toto www.peloton.cz/…nebehat.html Další názor… ;-) Každopádně pro vytrvalost je běh good a pokud někomu nevyhovuje musí si holt vytvalost vybudovat najížděním „pomalých“ kilometrů

      0 0
      • Zbyněk  

        :-) Tenhle příklad z Havajského triatlonu jsem chtěl taky uvést, ale předběhl jsi mě. Svého času se tohoto závodu zůčastnil i skvělý německý cyklista Udo Bolts a zajel tam tuším nějaký 7. nebo 8. čas, takže z toho vyplívá, že triatleti nejsou žádní zkrachovalí cyklisti nebo běžci a že tyto disciplíny skloubit jde. A příklad nejzářivější – Mark Allen. Ten dokázal v optimálních podmínkách jet kolo pod 4:40 a běh pravidelně pod 2:45! ( k tomu plavání kolem 51 min.)

        0 0
    • ferda  

      Vzal bych to z druhe strany. Chodim behat na hriste minimalne 4× tydne + zapas, nekdy je tech treninku i vic za den.

      Za rok odjezdim tak 1000km v 7 az 8 vyjizdkach, nepocitam, kdyz jedu pro rohliky, chrtum stacim a popovidame si, tak neresim :) limitujici je akorat bolavej zadek ze sedla.

      Jen vim, ze pokud zacnu vic jezdit na kole, zpomaluje to muj beh a dynamiku.Podle me zalezi spis na porovnani – silovy x vytrvalostni sport, jinak je to jedno.

      0 0
    • Brzdič  

      Běhaj triatleti a cyklokrosaři – to je překvápko ;-) Kolo na triatlon má víc postavenou sedlovou trubku. Na cyklokros ji má naopak víc položenou. Ví někdo proč?

      To, že někdo běhá v rámci zimní připravy není nic neznámého. Je lepší aspoň běhat, než ležet. Při najíždění kilometrů si svaly zvyknou. Bajker taky potřebuje občas popoběhnout.

      Docela by mě zajímalo, jestli někdo dokáže vyjmenovat aspoň 5 silničářů z Pro Tour, kteří běhaj.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Jezděj víc po rovině, to se tahaj těžké šajby a sedí se na špičce sedla. V kopcích zase sedíš více vzadu. Tak to aspoň vidím já.

        0 0
      • martt  

        Kolo na triatlon má víc postavenou sedlovou trubku. Na cyklokros ji má naopak víc položenou. Ví někdo proč?

        Snad preto, ze kazde je urcene do uplne ineho terenu. Prve je prakticky casovkarsky bicykel a s druhym musis aj schadzat dole strmymi zjazdami.

        0 0
        • pelhrimov  

          kdysi jsem slyšel také názor, že triatlonisté běhají a lépe se jim šlape „pod sebe“ a ne, aby byly kliky moc před sedlem

          0 0
          • martt  

            bicykle na casovky su ale tiez tak postavene a jazdia na nich cisti cyklisti.

            0 0
    • Venda  

      Běh v rámci obecné vytrvalosti (přes zimu atd.) určitě ano. Objemy jsou částečně přenositelné ve všech vytrvalostních disciplínách. Má to výhodu, že běžecký trénink není tak dlouhý a šlapat celoročně je dost na palici. Nicméňě jestli si myslíš, že když budeš jenom běhat, tak budeš jezdit rychle na kole, tak určitě ne. Speciální vytrvalost je třeba pro každou disciplínu udělat zvlášť. To samé silovou atd. Proto cyklisti v sezoně spíš vyjedou na kolo než na běh. Dá jim to mnohem víc a při běhu neztrácej zbytečně síly na svoje tréninky. A nárust „zbytečných svalů“ taky není zanedbatelný. Jinak Ironman je disciplína diametrálně odlišná oproti nějakýmu halfmaratonu v Čechách, s tím nelze moc srovnávat.

      0 0
      • HockeyBiker  

        já říkam že ničim nenatrénuješ anaerobní vytrvalost tak dobře a tak rychle jako behem a myslim že si můžeš běhěm vytvořit idealní základ na kterym budeš moct behem bikerský sezonu stavět…vidim to tak ale pouze jako amater, nicméně ze zkušenosti

        0 0
        • Rychlej turista  

          Nic ve zlém, ale řekl bych, že v 17 letech o vytrvalosti můžeš vědět jen tolik, co sis někde přečetl, ale těžko z vlastní zkušenosti. Navíc, když vytrvalostní sport neděláš.

          0 0
          • pavelm  

            Ja se musim zastat HB. Myslim, ze neco na tom je (i kdyz kazdy jsme jiny). Temer 10 let jsem zavodne behal (v priprave 140km/tyden). Obehove me beh velmi dobre pripravil na kolo, lyze. Take si myslim, ze pokud mas mene casu (prijdes pozde z prace, je osklivo, zima..) tak je beh pro svoji intenzitu idealni pro udrzeni/zvyseni kondice. Jina vec je to u lidi co intenzivne zavodi. Kdyz jsem zavodil, v sezone pro me kolo bylo temer tabu.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Jenomže tady není řeč o běhu na lyžích, ten je v pohodě a o normálním běhu. I triatlonisté, co přestanou závodit a ještě sportují tak kvůli kolenům nezůstávají u běhu, ale u kola.

              0 0
              • pavelm  

                Ale ja mam na mysli normalni beh na suchu. Psal jsem jen, ze me atletika dala zaklad i pro ostatni sporty. Pokud ma nekdo problemy s koleny, tak beh neni dobra volba. Taky kazdy mame jinou postavu, nekdo je silovejsi, tezsi a pro nej bude beh obtiznejsi. Ja myslim kazdy podle svych moznosti a chuti. Taky je pravda ze pokud delsi dobu nebehas, tak pak je to utrpeni. Na kole se i po delsim vypadku pomalu svezes a je to zabavnejsi. I to je jeden z duvodu proc lidi co uz na sport nemaji tolik casu/nebo zdrav potize davaji prednost kolu.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  A vo tom to je, neznám cyklistu, co by neměl problémy s koleny. A běh to v žádném případě nevylepší.

                  0 0
                  • favorit.  

                    ja je treba nemam. Jezdim asi uz sestym rokem…

                    0 0
                  • pavelm  

                    Co se kolenou a jinych kloubu tyce. Pokud bude mladej kluk behat jako doplnek ke kolu, tak si kolena behem rozhodne neznici. Popravde neznam ze sveho okoli bezce co by skoncil kuli kolenum, opravdu. Atleti mivaji spise problemy s upony, vazy. Zvlaste pokud behaji na draze v tretrach.. ale to neni tento priklad. Chci rici obecne rozhodne neplati behas=znicis si kolena. Mluvime tady o rekreacnim behu jako doplnek ke zvyseni kondicky a k tomu to tvrdim beh vhodny rozhodne je. A pokud clovek nema nadvahu, zvoli dobry teren a obuv, neni duvod k obavam.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Mladý organismus má úžasnou regenerační schopnost a můžeeš mu provádět neskutečné věci, ale já už to ve svém věku beru trošku jinak a zvyšování výkonnosti za každou cenu už není moje priorita.

                      0 0
                      • pavelm  

                        jj, s tim souhlasim, je to tak. Ale jak jsem psal, kazdej podle svyho gusta… :) Muj tata beha od svejch mladejch let, ma za sebou spoustu marathonu v zivote a i ted ve svych temer 60-ti letech se jde radeji probehnout do lesa nez treba na kolo (coz teda nechapu :) ). Ja myslim ze i tady plati co se v mladi naucis … :). Pokud se nejakemu sportu clovek venuje od mladi, telo se prizpusobi(posileni potrebnych svalu,..) a ten typ pohybu je pro ne v pozdejsim veku samozrejmejsi a bezpecnejsi. Takze clovek zacinajici behat treba ve 40-ti musi byt opatrnejsi, ale i takove chlapiky znam a neni to problem. Jinak beh je nam lidem po chuzi zcela prirozenym pohybem a neni treba se ho bat, spise je hodne lidem neprijemny protoze nejsou zvykli behat a jsou zabavnejsi sporty. Navic zvlast beh vyzaduje pravidelnost aby z nej clovek mel radost a moc se netrapil:) Jeste k tem kolenum – rizikové jsou sporty kde dochází k rychlé změně pohybu (fotbal, tenis, basket..). To HockeyBiker: pokud mas chut tak behej, neni treba se niceho bat, naopak. Jses mladej, telo se vyvíjí a vsestranna rozumna zatez je spise vhodna.

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Tak jsme se to k tomu společnými silami dobrali. Pokud je člověk zvyklý běhat od malička a nemá s tím problém, běh mu určitě pomůže, hlavně v zimě je to dobrý doplněk. Pokud ale nikdy moc neběhal a jen jezdí na kole a navíc už má nějaký ten křížek, s během by experimentovat pro jistotu už raději neměl. To riziko, že mu to nesedne a kvůli tomu si pak ani na kole hodně dlouho nezajezdí, je už moc velké.

                          0 0
          • HockeyBiker  

            Vzhledem ktomu ze se od svich 8 let pripravuju kazdej rok na sezonu zhruba tak 3 měsíčním suchým treninkem behem + kolem tak si myslim ze neco malo uz sem na sobe stacil poznat…A Hokej neni jen silovy sport ale spis silove vytrvalostni.

            0 0
    • favorit.  

      chodim behat i v sezone a to aspon jendou tydne. Minulej rok to hodilo cca 9,5tis na kole a 1400 nabehano… Beru to tak, ze i na biku je obcas treba popobehnout. A navic se tesim, az budu moct opet zacit plavat a jet se podivat na nejakou tu Xterru.

      0 0
    • Zbyněk  

      Ještě bych se pokusil to shrnout a co nejobjektivněji porovnat výhody a nevýhody kola, běhu a běžek, které jsou vhodným doplňkem, ale i rovnocennou aktivitou obou. Výhody kola: 1.je rychlejší, člověk zvládne za den víc km a víc toho uvidí, 2. šetří víc klouby a úpony, 3. kolo lze chápat nejen jako sport, ale i jako životní styl, 4. na kole pozná člověk spoustu nových krásných míst a proto je dovolená na kole tolik populární, zatímco „běžeckou“ dovolenou si lze asi těžko představit, 5. kolo je společenský sport a patří k němu i to posezení u piva Nevýhody kola: 1. je to požírač času, 2. je náročné z hlediska servisu a financí, 3. je závislé na počasí resp. počasí velmi ovlivňuje požitek z jízdy, 4 zatěžuje svaly příliš jednostranně Výhody běhu: 1. zabere minimum času (0,5 – 1 hod) a tak se dá vyběhnout i večer (teď klidně po 8. hod.), 2. finančně je to jeden z nejlevnějších sportů vůbec, stačí jednou za rok koupit boty, 3. běhat se dá za každého počasí v jakémkoliv ročním období, 4. posiluje srdečně-respirační systém jako málo co, 5. je to člověku přirozený pohyb Nevýhody běhu: 1. zatěžují se při něm víc klouby a úpony, 2. běh nemá ten turisticko poznávací charakter jako kolo, 3. je pomalý, moc toho neuvidíte, 4. je rizikovější co se týče zranění (natržené svaly, upony, zvrtlá noha) Výhody běžek: 1. ideální aktivita, kde se propojí stránka sportovní i poznávací, 2. zatěžují a posilují se rovnoměrně snad všechny svalové partie (spolu s plaváním je to v tomto směru nejlepší sportovní aktivita vůbec), 3. dostanete se na místa, která jinak neuvidíte, 4. poslouchat šustění sněhu při běžkování, pozorovat třpitící se sníh a nasávat zimní atmosféru je nezapomenutelné, 5. jsou nenáročné na údržbu a v podstatě i finance, 6. je to člověku přirozený pohyb (klasický styl), riziko zranění a opotřebení kloubů je minimální Nevýhody běžek: 1. jsou velmi závislé na počasí především na tom, jestli je vůbec sníh a v jaké kvalitě (na čerstvý mokrý sníh se nedá namazat), 2. jsou sezónně a časově (v zimě jsou krátké dny) omezeny, 3. běžkování je závislé na kvalitě a rozsahu stop (u nás třeba jen turistiské) a na členitosti terénu (prudké kopce se nedají vyjet ani sjet popř. ano, ale snižují požitek z jízdy), 4. v zimě je člověk často nucen vzít za vděk zakouřenými hospodami

      0 0
      • pavelm  

        Krasne a trefne jsi to napsal:) Vsechno z toho me bavi a proto kdyz zdravi dovoli beham, jezdim na kole i na bezkach.

        0 0
      • Yura  

        " je náročné z hlediska servisu a financí"

        Zalezi na tom jak moc ses narocnej. Nekdo potrebuje kolo za 300 000 a udrzovat vsechno v top stavu a nekomu staci kolo za 10000 a servisuje tak, ze cisti/maze retez s tim, ze jednou za uherskej rok vymeni plaste, spalky, retez/kazetu.. Tzn. ze pak to vyjde na smesne penize, kdyz to srovnam s ostatnima konickama, dopravnima prostredkama apod.. Drtiva vetsina lidi co ma kolo jako dopravni prostredek, najezdi toho doclea dost, ale do kola nejsou az tak zazrani a neresi az tak jeho stav, jen aby to proste jelo bez problemu, tak pro ne jsou provozni naklady opravdu nula nula nic..

        0 0
    • satch77  

      Behal som 4 roky a pre zranenie (hernia disku) som prešiel na bike. Prenos výkonnosti na bicykel z behu fungoval prekvapivo dobre. Vytrvalosť, nízky tep. Naopak – pokiaľ moji cyklokamaráti prejdú v zime na beh, je to dosť slabota – vysoké tepy, krátke vzdialenosti. Neviem čím to je, ale je to tak.

      Pre bežca je ale určite cyklistika fajn doplnok – jednak ako kompenzačná alebo rege aktivita, a jednak bicyklom je možné čiastočne nahradiť dlhé behy (nad 30 km), kedy si napr. po cyklistickej 80 km časti zaradím beh 20 km, namiesto súvislého 35 km behu. Ďalšia výhoda využitia bicykla pre bežca je pri zraneniach – ak bežec prestane behať, ľahko priberie. V tomto prípade – pokiaľ to dané zranenie dovolí, je lepšie bicyklovať ako nerobiť nič. Inak pre výkonnosť v danom športe je samozrejme najlepšie robiť konkrétny šport.

      Ku výhodám toho ktorého športu – ide o uhol pohľadu:

      Áno, bicykel je určite šetrnejší šport ku pohybovému aparátu – pokiaľ ma nezramuje kamión, alebo to v zjazde nenapálim v plnej rýchlosti do stromu. Vtedy sú cyklistické zranenia vážnejšie ako bežecké. Na každej dovolenke behám a pobehal som široké okolie. Dá sa to aj na bicykli – ak ho mám so sebou. Nohy so sebou mám vždy :) S bicyklom sa dostanem sa na miesta, ktoré inak neuvidím – aj behom sa dostanem na miesta kam sa zas nedostanem s bicyklom napr beh na Slavkovský štít a pod.

      Takže podľa môjho názoru, výhody behu sú cenová dostupnosť (teda po prvé zranenie – potom treba platiť doktorov), možnosť prevádzkovania v každom počasí, zaberá menej času a dá sa robiť aj v tme (skoro ráno, neskoro večer). Nevýhody – časté zranenia, poškodenia pohybového aparátu z preťaženia, únavové zlomeniny a pod.

      Výhody cyklistiky – šetrnejšia na pohybový aparát, bicyklovať môžu aj nešportovci – dá sa prevázkovať ako cykloturistika, výlety atd.

      Teraz sa snažím tieto dva športy nejak rozumne skĺbiť. |Ráno behám, poobede bicyklujem ale cítim sa dosť unavený, takže to budem musieť prehodnotiť a asi trochu zvoľniť. Prípadne jeden týždeň sa zamerať na beh a bicyklovať iba voľne, a druhý týždeň zas naopak.

      Máte nejaké skúsenosti, ako tieto dva športy striedať tak, aby sa telo zlepšovalo v oboch športoch, ale aby neprišlo k pretrénovaniu?

      0 0
      • Smazaný účet  

        pohledej si triatlonové tréninky a vynech plavání :-)

        osobně jsem to dělal tak, že jsem 3X týdně běhal a so/ne byl na kole…

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • snas89  

      Pro mě běh dobrým doplňkem je:)

      A ačkoliv si to tu většina nepřizná, tak pro ně by byla taky:)

      Kolo beru jako jednostranně zaměřený sport na nohy a podle mě i zdravotně je dobrý to nějak kompenzovat (běhání, jóga, běžky, fitko).

      Když se kouknu na sportovní špičku, tak třeba i Nino je atlet a maká celkově, nejen na nohy. Kulhec v zimě taky hodně běžkoval.

      Ani bych se nedivil, kdyby nebyli přes zimu dva měsíce na kole a jen chodili na chvilku na rotoped udržovat motoriku nohou.

      Navíc si člověk od toho kola odpočne i psychicky a pak se na to zase víc teší.

      A tady bych rád něco napsal: „všichni“ tady řeší zlepšování, jak je třeba pořád makat, intenzity (který stejně dost lidí nejezdí správně) a při tom zapomněli, že na to kolo lezli hlavně pro zábavu.

      Takže otázka možná je, co vlastně chceš na tom kole doplňovat.

      A proč.

      0 0
    • Růža17  

      Někde jsem četl že profi cyklisti by neměli běhat, důvod je asi to že se při běhu používají jiné svaly než na kole a v podstatě jedna skupina svalů utlačuje tu druhou :) Z dobrého běžce bude během pár vyjížděk i relativně rychlý cyklista obráceně to rozhodně neplatí. Loni jsem na kole najel snad jen 3000 km ale začal jsem to kombinovat s během a na pár hoby závodech co byly jsem měl stejné časy jako roky co jsem jezdil 8000 km. Takže pokud člověk není vyloženě cyklo specialista tak rozhodně běh doporučuju, navíc se dá střihnout i nějaký hobby triatlonek, což je super zážitek :)

      0 0
      • snas89  

        A kdo znás je tady profi?:)

        jinak souhlas.

        0 0
      • Smazaný účet  

        běh je super, pokud na kole nechceš moc jezdit kopce – na kopce potřebuješ vytrvalost v silovém zatížení a to z běhu nezískáš…respektive pokud nebudeš třeba závodit s lanovkou na Petřín…to by ti asi sílu do kopců dalo :-)

        0 0
      • jeffino  

        pokud budeš jezdit hodně na kole, tak zaběhnout si nějakej horskej běh bude v poho, horší kdyby jsi chtěl rychlou desítku, tu na kole neupečeš:-/

        0 0
    • Paolo Bianchi  

      Abych neplevelil fórum zakládáním stejných témat, oživím třeba tuhle vykopávku. Vzhledem k venkovnímu počasí, každoročním povánočním váhovým přebytkům a kovidově karanténní domácí ponorce přemýšlím nad doplňkovou aktivitou ke kolu a vychází mi chůze, běh nebo lyže. Sněhu u nás ale není tolik, abych mohl po práci před setměním dojet někam, kde je ho dostatek, čili zbývají ty dvě prvně jmenované aktivity. Chůze bude jistě ke kloubům šetrnější, ale zase se při ní asi nespálí tolik energie a nevyplaví tolik endorfinů. Jaký je s ohledem na vše výše uvedené váš názor na BĚH?

      0 0
      • kejda  

        Běhání je pro amatéry :)

        0 0
        • Paolo Bianchi  

          Proč? Rozveď to, prosím.

          0 0
          • kejda  

            To nemůžu, ty bys toho určitě zneužil, je to citlivá informace :)

            0 0
            • oberleutnant Weiss  

              Nebuď zlej…:-)

              0 0
              • kejda  

                Tak jo, zlobil jsem. Sorry maestro Bianchi.

                Za mně se oba sporty výborně doplňují a snažím se je dělat, což neznamená, že je umím :). Teď v době uzavřených sportovišť a humusu v lese je běhání jediná záchrana :)

                0 0
      • TK75  

        Praktikuju „indiánský běh“ cca dva kiláky běh a třicet metrů chůze.Takhle to většinou dělám tak hodinu.Občas je to i zábavnější než kolo:-)

        Ale cítím se lépe, než když jsem jen jezdil

        Taky je to lepší teď po práci, než jet tři hodiny na kole

        0 0
        • Paolo Bianchi  

          2km/30m? To je docela nepoměr, ne?

          0 0
          • TK75  

            No, tak nějak mi to vyhovuje.Nemám to ale nijak striktně počítaný, to zas ne.Jde mi jen o to se hýbat

            0 0
      • dydy  

        Pořiď si běžecké hole a běhej s nima. Nebudou tě tolik bolet nohy, pokud nejsi zvyklý běhat, pošetříš klouby, potrénuješ i ruce a spálíš. Právě jsem se vrátil z lesa, obě BIANCHI dneska visí na stojanu:)

        0 0
      • krabica  

        Běhání je super, teď je to navíc hodně v módě, takže běhá spousta pěkných slečen a je na co koukat, popřípadě se dá i seznámit… ;-)

        0 0
        • kejda  

          Běhám večer, aby mne nikdo raději nikdo neviděl, takže slečny sice vidím, ale jen siluety :)

          0 0
        • dydy  

          V lese s holema bohužel ne. Dneska ani noha. A zrovna bych se seznámit chtěl:)

          0 0
        • Paolo Bianchi  

          Tak to seznamování může být příjemný bonus k běhání, ale to by mě pak taky z domova mohli odvézt rovnou na patologii, pokud by to prasklo. :-)

          0 0
          • kejda  

            Mně by se s tvrdším kabanosem na stehně asi běželo dost blbě…

            0 0
        • Smazaný účet  

          To bych řekl, jak jsou nabuzené tím endorfinem tak jsou velmi vstřícné.

          0 0
      • dydy  

        V té souvislosti mě napadlo, že kdysi jsem četl rozhovor se Standou Řezáčem, kde říkal, že jeden čas zkoušel i jezdit na kole, ale byl to jen zabitý čas, nic mu to nedávalo, tak už to nedělá:). To bylo ještě v době, kdy vévodil laufům.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak asi to nespojil s tou možností seznámení. Pak by mu to třeba něco dávalo

          0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
          0 0
        • Gaper  

          Tak ono na soupaž potřebuješ ruce a záda… Běh by ti byl tak max na stromeček, ten ale Standa asi moc nepoužíval. :D

          0 0
      • Melvin  

        Doporučil bych i chození po horách. Je to šetrnější než běh, chůze v kopcích a ve sněhu je dobrá na sílu a i tu vytrvalost potrénuješ. Zároveň není problém prohnat tepovku, když si do kopce mákneš. Hole taky můžu doporučit. Zapojíš díky tomu i ruce.

        0 0
        • Paolo Bianchi  

          Dík, kopečky tu máme a hole asi do budoucna taky pořeším, už jsem dostal tip na stránku o běhání s holemi od jiného uživatele fóra. V každém případě díky za přínosný příspěvek k věci.

          0 0
        • -b-n-x-  

          Velmi dobrý je myslím i běh do kopce. Neplést s normálním během po rovině – to je úplně jiný sport.

          Bez do kopce je taky velice šetrný k nohám. Ovšem naopak, běh z kopce je pro nohy sado.

          0 0
          • TK75  

            Právě do kopečků většinou spíš chodím nebo lezu (mám tady strmé) a běžím spíš na rovině.Když jsem do těch strmejch kopečků běhal tak mě bolela pata a kotník (občas) Prostě to po cestě mám dost kombinovaný.Jen po rovině by to byla celkem nuda

            0 0
            • -b-n-x-  

              Jasně, dá se „běžet“ jen do určitého skonu.

              0 0
              • TK75  

                Ono to stejně nakonec je u každého jinak.Chce to vypozorovat co dělá dobře a co ne.

                Já když začal, tak jsem běhal v lese a to bylo špatný.Musel jsem se přesunout na rovný povrch bez děr, kamenů a výmolů a teprve po dlouhé době jsem pak mohl v klidu běhat i v lese aniž bych měl problém s kotnikama atd

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Tak to je. Tu aklimatizační dobu tam asi má každý.

                  Jenže, když mediální experti tlačí horem dolem „neběhejte po asfaltu“, „běhejte po měkkém“, tak co s tím? :-)

                  0 0
                  • Gaper  

                    Stačí aby se otevřeli obchody, 1/2 běžců se vrátí k výlohám. Jediný jak sem Covid pocítil… Všude potkávám lidi, místy kde sem za pět let potkal jenom hajného, potkávám výletníky „z města“.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Ale tak … proč ne, kdyby tak ještě neházeli po cestách kapesníky a roušky a neběhali kolem nich nevychovaní čokli, tak mi vůbec nevadí. Že neuvolňují prostor protijdoucím/pro­tiběžícícm, to je tak nějak jejich přirozenost.

                      Dokonce jsem ale zvýšeného výskytu pěšáků takticky využil, kdy jsem si právě včas před svátky obnovil/prořezal kus zarostlé pěšiny, túristi, jak viděli stopu, tak mi trať pěkně proválcovali, mně by to trvalo měsíc :-).

                      0 0
                      • Gaper  

                        Já vnímám právě ten bordel, šílený, u nás tohle nikdy nebylo. Začínám chápat ty restrikce v hodně vytížených oblastech.

                        0 0
                        • Melvin  

                          Přesně. Lidi co chodí do hor (přírody) dlouhodobě, mají většinou k té přírodě nějaký vztah a ví jak se mají chovat. To co se teď hrne do hor je arogance a bezohlednost. Čest výjímkám.

                          0 0
                          • Barak  

                            Bohužel to tak podle mě není. Bordel v horách a v přírodě byl i před covidem, je nyní a bude i po něm. Lidi jsou prostě prasata.

                            0 0
          • Melvin  

            Ano a obvzlášť pro cyklisty je běh (chůze) do kopce přínosný. A proto se snažím jednou týdně vypadnout do hor, nebo alespoň dát „nevětší“ kopce v okolí.

            0 0
            • -b-n-x-  

              Jojo. Praveze kdyz jsem poprve bezel na jeden kopec, ktery jsem do te doby jel xkrat na kole, tak jsem si rikal, ze to je fakt hodne podobne. Beztak se pouzivaji stejne svaly.

              0 0
              • kejda  

                Mně vždycky nasere, když jedu na biku do prudšího kopce desítkou a předběhně mne nějaký démon…

                0 0
                • blackseal  

                  10 km/h je 6min @km, vykonnejsi hobby bezec by na kratsom useku nemal mat problem.

                  0 0
                  • Melvin  

                    Otázka co je prudší kopec. Pokud je to třeba 15 procent tak by to bylo 1500 VAMu a to už není zrovna hobby tempo.

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.