Kolo kolem 35k, bazar vs nove ?

2 nepřečtené
  • Grood1976

    Ahoj,

    doteď jsem fungoval na kole leader fox, původní cena kolem 25k, je relativně zajimavě vybavené, RS Recon, Avid Juicy 5, mix XT,SLX.

    Teď jsem dlouhou dobu vůbec nejezdil a zjistil jsem, že to kolo je pro mě malé ( 20" rám, jsem na tom divně nahrbenej, připadá mi, že šlapu pod sebe ) a ten rám se mi zdá hodně měkkej na zadku. jak kdyby to měl odpruženej zadek. Sorry, neumím to popsat. Asi jsem ztloustl a zlenivěl, minimálně do práce bych teď na tom chtěl jezdit, plus občasnej víkend vyjížďka. A natom současným už to asi nechci nějak hrotit..

    Mám 90kg,187cm, nepotřebuju kolo na závodění, ani karbon, co se hned rozšlehá, nějakou střední cestu, bohužel netuším, jak je to s komponentama, už jsou přeznačený co jsem koukal, ani netuším jaký jsou teď trendy. Na značce rámu mi nezáleží, ale ať je to dobrej rám.

    Máte nějaký rady, případně příklady kol, který za to zvažovat ? Nerad bych dělal kompromisy, jsem ochoten vybírat něco kolem 40k. Možná bych rád 29", ať to jede.Díky

    0 0
    • Johny_r  

      Taky teď sháním, trochu v podobné situaci, a z toho, co jsem zatím vyčetl a vyzjistil, tak při tvé výšce je 29" asi jasná volba, značení řad Shimano se asi nezměnilo – SLX, XT, XTR je asi všechno v pohodě (samozřejmě zůstaly i nižší řady, ale tam bych se v téhle cenové hladině asi nedíval). Hodně se teď používají sady od SRAM, což za mých mladých let nebylo. Dobrý přehled těch řad pro základní orientaci je tady:

      https://www.damynakole.cz/…horske-kolo/

      Kvalitní je obojí (v odpovídající řadě), ale funkčně se to liší. Shimano má chytřejší systém řazení – dá se odřazovat ukazováčkem, dokonce od dvě kolečka najednou a vyšší řady umí odřadit už při stisku, ne až při puštění páčky. SRAM se řadí oběma směry jen palcem. Pokud nejsi závodník, tak to bude asi spíš otázka zvyku. Jinak se dnes přechází na pohon bez přesmykače – 1×12, což proti starému kolu většinou přináší nějaké zmenšení rozsahu (asi je dobré si spočítat poměry převodů na starém kole a na potenciálním novém, abys věděl, o co případně přijdeš), ale asi to není zásadní a výhody převáží (nemusíš řešit křížení řetězu, seřizování přesmyku a zmizí nějaká váha talířů a předního řazení). Ještě se dají sehnat kola s dvoutalířem, ale jsou to většinou levné kusy nebo starší ročníky. Pro někoho to ale může mít něco do sebe. Chce to počítat, jsou na to různé online kalkulačky.

      Hardtail za 40 už může být podle mě dost slušný kolo. Výrobce ani rám neporadím, sám tápu, ale za ty peníze bych hledal osazení od Shimano SLX nebo SRAM GX výš. Pokud jde o brzdy, tak tady na fóru pozoruju výrazný příklon k Shimano.

      Pokud plánuješ jezdit ve větším terénu, tak dnes frčí teleskopické sedlovky – podle toho, jak jsem se bavil s pár cyklisty, je to pro ně stejně zásadní věc jako dobré brzdy nebo odpružení. Vlastní zkušenost ale nemám. Jestli se Tě to týká, tak bych buď hledal kolo, které jí má nebo aspoň takové, které má přípravu pro vnitřní vedení lanka k ní, pokud bys jí tam časem dával.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.