• amoleta_aa

    Zdravím všechny cyklisty,

    potřebovala bych poradit s výběrem nového kola. Původně jsem si chtěla koupit nějaké ojeté lacině, ale po přečtení různých diskuzí jsem se celkem nadchla a nyní je má představa tak do 10 tis. Samozřejmě čím levnější, tím lepší, ale stále chci nějakou tu kvalitu. A nebojte, už jsem se dočetla, že od „tescakol“ ruce pryč. :)

    Chci kolo především na cesty do práce, ale také na nějaké ty výlety do přírody, a proto bych raději zvolila trekové či crossové než čistě městské nebo silniční. Zalíbil se mi model Author Linea 2019, ale všimla jsem si, že má pláště 29" x 1.75", přičemž jsem se zatím setkala hlavně s 26" a 28". Pokud by mi někdo dokázal vysvětlit, co velikost kol ovlivňuje a na co dalšího si dávat pozor, moc ráda si všechny rady a připomínky přečtu. :)

    Jinak jsem drobnější (160cm), takže uvítám kolo co nejlehčí, ideálně rovnou dámské, ale až tolik mi na tom nezáleží. Pravděpodobně také počet převodů ovliňuje komfort a jezditelnost, že? Mám velmi staré těžké kolo jen se třemi a i malý kopeček mi s ním dává zabrat.

    Zároveň pokud byste někdo věděli o nějakém super modelu v mé cenové kategorii, tak sem s ním prosím. Nebo alespoň dobré značce. Neznám jich mnoho, ale doufám, že mezi ty slušnejší patří právě Author, Kellys, Leader Fox nebo Apache.

    Poslední věc; odpružené sedlo/vidlice, ano/ne? Prý je to dobré na drncání do terénu, ale zase je kolo těžší a náročnější na údržbu…

    Moc děkuji všem, co se podělí o názory! :))

    0 0
    • milan.v  

      Decathlon…

      0 0
      • amoleta_aa  

        Na ten jsem právě koukala úplně na začátku, jen nevím, jak je to u nich s tou kvalitou, nerada bych do servisu najezdila více než kam jinam. :(

        0 0
        • JachymP  

          To je na tohle fórum asi moc složitý dotaz.

          Když přijdeš do servisu s kolem za 10K, tak z některých servisů tě rovnou vyhodí, protože servisovat takové kolo je za trest. Takové kolo si kup pouze v případě, že na tom budeš jezdit velmi málo, dejme tomu do 200 km za rok. Pokud budeš jezdit víc, myslím si, že se vůbec nevyplatí kolo v této cenové relaci kupovat.

          No a o značkách v této kategorii se také mluvit nedá. Ty co jsi vyjmenovala jsou české a na levnější kola asi OK, nemyslím že by byly slušnější, spíš jsou u nás častěji vidět na cyklostezkách, protože prodávají dost (nebo výhradně) v Česku. Ale rozhodně podle značky kvalitu moc nepoznáš, občas právě naopak, protože za značku se připlácí.

          Pokud nechceš moc utratit, já bych hledal v bazarech, něco solidního do 10K by se asi našlo. Každopádně zrovna na tomto fóru je asi naprosté minimum lidí, co koupili svoje hlavní kolo za tuhle částku. Takže si troufám tvrdit, že zkušenost s tím tady nemá skoro nikdo.

          Jestli i přesto chceš koupit nové kolo za 10 tisíc, vyber si podle vzhledu a barvy, protože na ničem jiném za tyto peníze moc nezáleží.

          0 0
          • amoleta_aa  

            Asi ano. :)

            No vidím to tak, že buď budu ještě chvíli šetřit anebo nakonec stejně skončím v tom bazaru. :D Díky moc, vím, že dobré kolo za 10k se hledá těžko, ale stejně jsem to chtěla zkusit.

            0 0
          • -b-n-x-  

            No vidis. A ja mam kolo za puvodne asi 50, a asi nenajedu ani tech 200km :-(

            A jeste horsi pripad je zena. Kolo taky cca stejne, a posledni rok najeto tak 5km.

            0 0
    • -b-n-x-  

      Pridal bych asi tak 14 tisic a koupil Specializet Rockhopper Expert 2X

      :D

      0 0
      • JachymP  

        … a teď už je bezradná i Amoleta! :)

        0 0
        • amoleta_aa  

          No já nevím, ale je to dotaz na POMOC při výběru kola, tak se omlouvám, že jsem nespadla učená z nebe. :) Samozřejmě mi nedělá problém jít do specializovaného obchodu, ale chtěla jsem názory od více lidí.

          0 0
      • amoleta_aa  

        Moc pěkné, jen trochu mimo můj rozpočet. Každopádně díky za tip. :)

        0 0
        • milan.v  

          V této cenové relaci zajdi do toho Decathlonu, vyber si kolo, které se ti bude líbit, nech si ho rovnou seřídit a co nejdříve vyraz…

          Nemysli si, ty dotazy na „kolo do 10000“, „kolo do 20000“, atp. se tu neustále dokola opakují…

          Každý si myslí, že má originální požadavky, ale pokud to není něco opravdu specifického, jde pořád o doporučení na stejná a stejná kola, meziročně občas někdo něco lépe vybaví, ale dost často to je naopak…

          0 0
          • amoleta_aa  

            Já vím no, právě že moje požadavky jsou takové univerzální, nepořebuju nic extra, nechci s tím sjížděť Alpy ani se vytahovat.

            Četla jsem celkem dost starších vláken, kde se lidé ptali podobně, ale většina odpovědí je typu „kup si dražší“, „kup si gravel“, „nech si ho sestavit“ a to moc nepomáhá.

            Pročtu toho ale ještě víc, třeba narazím na něco, co mě trkne. A na ten Decathlon určitě ještě kouknu.

            0 0
            • zeden  

              to proto, ze tady je to samy sportovec, jehoz smyslem zivota je resit gramy, geometrie, aby je nebolelo telo po 100km vyjizdkach, apod, a kdyz pak chce radu clovek, co ma kolo na drkotani do samosky nebo par ulic do prace a obcasny vylet v lete, tak vlastne ti sportovci ani relevantni radu dat neumeji a melou jen „zadny tezitko“, „priplat si 10 tis“, „kup si tohle a hned na tom vymen plaste rafky brzdy sedlo“, a podobny kraviny. proste si zajdi do prodejny kde maj kellys leader fox ctm kross nebo podobny kvalitni low costy a tam kolo za desitku sezenes.

              0 0
          • -b-n-x-  

            Hele, ted me tak napadlo. Nemely by za ta leta a za ty desetitisice prispevku ve stejnych vlaknech vzniknout tipy na idealni kolo v zadane cenove relaci?

            Nejaky BF Consumer Report :D

            Vidim to nejak takto:

            10k – decathlon

            15k – decathlon

            20k – scalar

            23k – socializet grashopper :-)

            25k – scalar

            30k – nextie wheelset :-)

            atd…

            0 0
            • Potkan007  

              Zcela vážně, ono by to nebylo zlé dát dohromady a připnout někam viditelně. Třeba udělat kategorii „Články“ a hodit ji nad Nové fotky vedle Nových biků. Chápu výhody stavby, ale člověk, co chce občas vyrazit na výlet stavitele řešit nebude už jen kvůli tomu, že musí vědět přesně co chce, nebo se poradit a věřit staviteli a hlavně si na něj nemůže sednout, vyzkoušet si ho. Objedná, zaplatí, a doufá, že se povede.

              Vyloženě nějaký soupis: kategorie kol MTB, silniční, gravel. Stručně rozepsané, co má které za výhody, co za nevýhody, na jaké ježdění se hodí a potom pro každou z tech kategorií 2 vytipované modely, které jsou v pohodě, bezpečná koupě. Do 8, do 10, do 12, do 15, do 20, do 25, do 30, do 40. Lidi vybírající přes 40 už mívají představu, nebo mají specifické požadavky, takže by univerzální seznam úplně nefungoval.

              Dalo by se to nějak hromadně domluvit a sepsat v klasickém vlákně, potom vzít, hodit do těch článků. Ty by v podstatě nemusely být odlišné od klasických vláken – stejný layout, možnost reakcí, jen by to bylo připnuté vpravo nahoře na očích. Změny potřebné na webu naprosto minimální, přínos velký. Stejným způsobem by se tam daly do budoucna připnout i další „nadčasová“ témata.

              0 0
              • amoleta_aa  

                To je dost dobrý nápad. Já chápu, že hodně lidí o svém kole představu má, a má klidně nějaký svůj vysněný model, ale hlavně pro začátečníky a rekreační cyklisty by tohle bylo hodně užitečné.

                0 0
            • amoleta_aa  

              Toto by mělo viset na všech fórech v rubrice „výběr kola“

              0 0
            • Menfis  

              35 – canyon ?

              0 0
        • koko0925  

          Přečti si vedlejší vlákno: Nadřu se jako kůň. Je to o tom samém.

          0 0
          • amoleta_aa  

            Já ale nepotřebuju pláště, já chci celé kolo. :D Monika má narozdíl ode mě dvě!

            0 0
            • -b-n-x-  

              Pockej! Aha, takze ty chces jen jedno kolo. Predni nebo zadni?

              :-)

              0 0
            • koko0925  

              U nás v rodině je kol 9 kusů. Žádná herka mezi nimi není a dcera (17) vyjede jednou za rok…

              Je to jen povzdech :-)

              0 0
      • Monika-je-bezradna  

        Neeee

        0 0
    • Smazaný účet  

      Tak jestli nechceš být nadřená, tak rozhodně ne tohle.

      Moniko? :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.