• arcco

    Zdarec, tak jsem měsíc po asc kolene (odstranění řasy a malá část vnějšího menisku), ale jsem lehce rozčarován. Všude se píše, že nejlepší rehabilitace je kolo, ale tohle nějak neplatí u mně. Nepočítam-li, doma trenažér po 1,5hod, byl jsem na kole 2× (65–70km) sice jen rovina, ale cca po 40km se objevilo píchání v koleně (s množstvím najetých km intenzivnější), tentokrát na jeho vnitřní straně. Snad je to i tím, že svaly na operované noze artrofovaly (po důkladném „měření“ rehab. sestry o 2cm)a jen pomalu se vracejí k normálu. Doufám, že je zde dost dost bikeru, kteří mají za sebou asc kolene a podělí se, jaký byl jejich návrat ke kolu. Díky.

    0 0
    • jipík  

      Potíže jsem měl ještě asi tak rok po ASC, ale teď cca po 5 letech jsou kolena v pohodě dalo by se říci že o nich nevím ale dej si pozor na prochladnutí jezdi radši v dlouhých windstopech na to jsou kolena po ASC dost háklivý.

      0 0
      • arcco  

        Rok?! :-(((((, ma mě přijít nové kolo, to se na něj asi budu jen dívat. :-(

        0 0
        • skier  

          Rok to platí pro náhradu,než je to úplně v pohodě.

          0 0
        • jipík  

          Normálně jezdi, ale budeš o tom koleně vědět, že ho máš bez, kola bych už asi nechodil, vlezl jsem na něj po 14 dnech :-)

          0 0
          • skier  

            Taky zastávám názor, tělu nesmíš povolit,ale u kolen a s přibývajícím věkem měním názor.

            0 0
            • jipík  

              Co jsem přestal zabývat silovými sporty a začal o to víc jezdit na kole mám spíš opačnou zkušenost, s přibývajícím věkem a km na kole mám s koleny míň problému resp. snad žádný.

              0 0
          • skier  

            Taky zastávám názor, tělu nesmíš povolit,ale u kolen a s přibývajícím věkem měním názor.

            0 0
    • MartinN  

      Ahoj, jsem neco pres rok po plastice krizovych vazu. Behem rehabiltace jsem mel uplne stejne potize jako ty, na trenazeru v pohode, zatez na kole pichani a bolest.Do znacne míry je bolest zpusobena prave atrofii svalu – za ne musi makat jine svaly a je napor na slachy i upony. Az nohu naposilujes, bude to v pohode. Osobne bych doporucoval dat si ted na kole vyjizdky o neco kratsi nez pises, podle me je koleno pretazene. Za chvili to bude ok. Osobne jsem treba dlouhe mesice vubec nemohl ze sedla, jak se noha lepsila,je vsechno ok.

      0 0
    • skier  

      Čau,já mám každé koleno po cca třech ASC+pravé náhrada křížového vazu.Poslední ASC v lednu.Kolo je to nejlepší,ale až po určité době.Chce to začít na trenažéru a opatrně.Mírná zátěž a nepřetěžovat.Pos­tupný nárust zatížení se Ti vrátí.Pokud to přeženeš,tak nastanou komplikace-voda,punkce,různé bolesti,které se budou v koleně stěhovat.Každý to snáší jinak a rovněž záleží na velikosti zásahu.Důležité je rovněž posilovat předkopy,záko­py…Koleno musí dobře zamykat při chůzi,tzn. docvičit do úplného propnutí,aby při chůzi nebylo pokrčené -správný nášlap při chůzi-pata,klenba,špička.

      0 0
    • Redman  

      Jsem taky po ASC, vzali mi části menisků a jeden vaz mám přetržený. S doktorem jsem se dohodl, že na plastiku nepůjdu, že zkusím posílit stehenní svaly a uvidíme. Našel jsem si nějaký cviky na internetu, který by se měly po operaci kolene dělat a musím řict, že po roce celkem jakž takž pravidelnýho cvičení jsem přestal cítit bolesti. Kolo jsem začal provozovat až asi dva mesíce po ASC a měl jsem dost problémy s tím, že tretra drží „pevně“ v pedálu. Musel jsem nášlapné pedály sundat a jezdit na normálních, než se všechno spravilo.

      0 0
      • kochese  

        Neposlal bys mi prosim ty cviky, nebo kdes to nasel? Hodilo by se mi to, ale nejak se mi nedari nic najit a na poradne hledani nemam moc casu. Diky.

        0 0
        • Redman  

          www.hipsandknees.com/…xercises.htm www.oxinium.co.uk/…litation.php Není to přesně to, co jsem měl já, ale jsou tam popsaný stejný cviky. Ještě jeden byl takový, že si stál na noze s operovaným kolenem a druhou nohou si opisoval kružnici. Byl to jeden z prvních cviků a je podle mě docela dobrý. Úplně cítíš, jak ti svaly kolem kolena pnou, aby si vyvážil veškeré disbalance a přitom to vůbec nebolí.

          0 0
          • arcco  

            tyhle a ještě další jsem cvičil na rehabce.
            Docela výživné je, stát špičkama na hraně schodu a tlačit paty dolů a na špičky.

            jinak díky zůčastněným za příspěvky.

            0 0
    • kubad  

      Po ASC jsem za 14 dní bruslil – po třech týdnech znovu hrál hokej, na kolo sem se dostal až po třech měsících až bylo teplo ( operace v prosinci před pár lety) ale bez větších problémů. Chce to opatrně.

      0 0
    • ZuzicK  

      Na ASC jsem byla začátkem srpna 05 (odstranění asi 2/3 vzpříčenýho menisku). Po dvou týdnech mě donutili chodit bez berlí.. zpočátku to bylo docela krutý, ale uklidnilo se to a na kolo jsem vyrazila někdy koncem října, zezačátku jsem s tim moc nezabírala a nedávala si tu nohu do SPDa,hodně jsem si pomáhala druhou nohou.. Srovnalo se to až tak ke konci roku.. Asi to jde od případu k případu, slyšela jsem, že někdo to má v pohodě po dvou týdnech, někdo po půl roce.. Měla jsem léčbu Sinovialem a beru dlouhodobě prášky na regeneraci chrupavek, takže teď je to v pohodě, pokavad mu nedávám fakt zabrat, to si ale koleno řekne samo kdy potřebuje oddych (píchání, v nejhoršim bolest a omezená hybnost)..

      0 0
    • cosmo  

      rad bych ti poradil, protoze s tim mam nejake zkusenosti, ale neni nahodou po techto zakrocich lepsi poslechnout kvalitniho terapeuta, ktery tech lidi s tema operovanyma kolenama, vazama, ramenama ci kotnikama mel stovky a dnes a denne nedela nic jineho??????…me prijde, ze asi mas spatnu zkusenost s rehabilitacni fazi, proto resis kdo by ti mohl poradit ci pomoci, ale vec se ma tak, ze pooperacni stavy jsou velmi-vysoce individulani zalezitosti a to co sedi jednomu nedava druhy…takze ti nebudu psat co jsem delal ja a co bych ti doporucil, ale napisu ti obrat se na kvalitniho rehabilitacniho pracovnika…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.