• martin_bakov

    Potreboval bych dat tip jaka kola 28" na klasicky rychloupinak pouzit pro tezsiho jezdce ~ 110kg. Nechci aby odchazel vyplet, hmotnost kol neni prioritou – klidne at tam sou nejaky ocelovy draty, vubec nevim jaky rafky. Ten jezdec neni zadny zavodnik – spise chce aby to vydrzelo dlouhou dobu tu jeho hmotnost. Ram je ocelovy, vepredu bude klasicka odpruzena 29" 1 1/8" vidlice bez pevne osy. Bezdusovy system rafku nutne nepotrebujeme ale nebranime se mu.

    A dal nemam vyzkouseno zda je ta patka na ramu kompatibilni napr. se SRAM x-5, pujde tam nasadit ?

    Diky

    0 0
    • novas752  

      Počkat počkat, to je rám navržený pro 29" odpruženou mtb vidlici? Já jen že ty centimetry navíc dost doprasí geometrii.

      Každopádně do té patky půjde přehazka určitě.

      A jakej by na ty kola byl rozpočet?

      0 0
      • martin_bakov  

        rozpocet do peti tisic je realny ? Je to ram delany na crossova 28" kola a jeho vyhodou je ze jsme ho meli po ruce – zbyl nam doma z jine stavby. Jestli to doprasi geometrii jako fakt hodne (nemam zkusenost) je mozne ze budu muset shanet 29" ram ocelovej ale to uz bude par tisic stat.

        0 0
        • Vilém  

          Ten ram spis pocita s pevnou vidlici.

          0 0
          • martin_bakov  

            tak ne ze by 29" odpruzene neexistovaly v provedeni 1 1/8" ale jak se to podela, pokud se daji riditka vys dejme tomu o nekolik cm ? Prece z pohledu jezdce se rozmery nezmeni kdyz bude pevna/odpruzena a ocelovy ram vydrzi i odpruzenou nebo ne ?

            0 0
            • novas752  

              Vubec nijak, jenom se krome riditek zmeni i hlavovy uhel, stopa predniho kola, sedlovy uhel, vyska stredu atd. Kdyz to vysroubujes o 8cm, bude stred = i sedlo o dalsi 4cm vyssi a udelas z toho superkratkou vratkou neovladatelnou kozu. Predstav si ze pod predni kolo postavis cihlu a koukej co to s ramem udela…

              Nejaky 2–3cm delky vidlice od osy kola po korunku by to jeste sneslo ale nejakych 7 az 11 asi tezko.

              0 0
        • novas752  

          Pokud by ten rám byl dělanej na krosovou odpruženou vidlici (zdvih cca 6cm) tak by to 27,5" mtb vidlici se zdvihem 8cm ještě sneslo, ale s 29" vidlicí to nebude zrovna epesní jízda.

          Ale vzhledem k tomu že ten rám bude tutově na pevnou krosovou vidlici, bude to přinejlepšim o 7cm delší (možná taky o 10) a to je totální nesmysl. To radši koupit nějakej výprodejovej rám z německa za pár korun, kterej s 29" mtb vidlicí počítá.

          0 0
          • martin_bakov  

            Necham si doporucit vybehovy 29" ram ale je tam jedna podminka – musi tam byt nekolik cm mezera mezi trubkami (viz. obrazek) protoze tam se bude uchycovat obcas predni detska sedacka. Proto jsem taky volil ocel a nikoli zeslabovany hlinik (ackoli to snese taky). Myslim ze to dost ramu 29" vyrazuje z vyberu…

            0 0
            • Pán z Dubu  

              29er rám s mezerou mezi horní a dolní rámovkou na hladovce asi neseženeš. Kvůli výši úchopu jsou hlavovky krátké, horní a dolní rámovka jsou trubky velkého průměru a i pro zpevnění naopak srostlé dost daleko.

              0 0
              • couffy  

                Navíc ty trubky nejsou kulaté,aby tam šla uchytit rozumně sedačka

                0 0
                • martin_bakov  

                  mam uchyt okolo hlavove trubky a ta je kulata… jen musi byt na hlavove trubce cca 2cm vzadu rozestup mezi spodni a horni ramovou trubkou.

                  0 0
                  • couffy  

                    Tak to fakt nevím,ale rád si počkám na nějaké řešení od místních.

                    0 0
                    • novas752  

                      Dal bych tam pevnou krosovou vidlici na kterou je rám dělaný a nejširší pláště co se do rámu a vidlice s pár mm rezervou po stranách vejdou.

                      Na odpruženou vidlici by prostě musel být jiný rám a konfekční 29" i 27,5" hliníkové rámy mívaj hlavovou trubku dost nízkou + spodní a horní rámovou trubku dost mohutnou = sedačku bys do nich nedal. ALE dalším možným řešením je 27,5" ocelový rám na zakázku – ten má tenčí trubky = více místa pro sedačku. A nestojí zase tak moc – např. kámoš má od Werku, myslim pod 5000.

                      0 0
                      • couffy  

                        Tak za to má i 29´´ ,ale odpružená vidle a přímo na ni dát sedačku?http://ww­w.werk.bike/,a­le jestli tam jsou 2cm?

                        0 0
                        • novas752  

                          Popravdě netušim o jakou sedačku jde. Pokud to ale spolu nebude kolidovat a dítěti se nebudou do vidlice plést nožky, proč ne.

                          29" bude mít při stejné výšce řídítek kratší hlavovou trubku, proto bych to viděl spíš na 27,5".

                          0 0
                          • couffy  

                            Je to nějaká sedačka,co se montuje na hlavovou trubku,jde o to jak bude vidlice pracovat se sedačkou+dítě a bez.

                            0 0
                            • martin_bakov  

                              Ano je to jen tak tak ale i odpruzena vidle a ta sedacka se tam vejde jen tak tak – pripadne se par cm na sedacce da ohnout. Je to starsi model : https://www.elektrokola-modrak.cz/…edni--modra/

                              Kazdopadne mi pripada rozumna varianta zkusit tam dat pevnou a pripadne se to relativne bezbolestne pujde dat vylepsit na odpruzenou… (27,5)

                              0 0
                  • Pán z Dubu  

                    Tak toho Forta postav na pevný cross vidli.

                    0 0
            • jardalee  

              ja tady mam jedno krosovy kolo ale tam je taky problem ze ta trubka neni kulata ,tady je to neco jako kapka ,a je to teda obrovskej ram 22palcu :) a na krosa se blbe schaneji kvalitni odpruzene vidlice ,na kotoucovy brzdy neco sehnat jde ale je to zase zbytecne drazsi nez na 29er

              0 0
        • couffy  

          Proč trváš na ocel,rámu?S hli­níkem by neměl být problém,začínal jsem s vyšší váhou taky na hliníkovým rámu a v poho.

          0 0
          • martin_bakov  

            mel jsem ten ram doma tak jsem ho pribuznemu nabidl gratis netusil jsem ze to nebude epesni jizda diky geometrii jak tu rikate…

            0 0
            • couffy  

              Na jakou jízdu to má?jestli by to nevyřešila pevná vidlice 27 a širší plášt´?

              0 0
              • martin_bakov  

                lesni cesty sotolina, obcas koreny a hlavne obcas detska sedacka vepredu – odpruzena by se hodila

                0 0
    • jardalee  

      no jelikoz tam mas rafkovou brzdu tak celkem superpevna kombinace je tohle rafek remerx – GRAND HAMMER 36 der ,draty nerez ,nezeslabovane ,treba CNspoke ,niple mosaz 14mm,naboj shimano "Deore XT FH-T780 36 der ":https://www.axit.cz/…fh-t780.html

      0 0
    • Smazaný účet  

      Odpruženou krosovku 63/65 mm tam klidně můžeš dát, vidle je o ±4/5cm vyšší než pevná, ale když vezmeš v úvahu sag, tak to nebude taková hrůza. Rám je v oceli, nebál bych se toho, že by díky změně geometrie nevydržel. Ad změna geometrie: dělal jsem několik přestaveb starších ocelových mtb, zákazník chtěl vyměnit pevnou za odpruženou vidli 100mm, samozřejmně jsem mu to rozmlouval a vysvětloval.. na co všechno to má vliv…někteří si prostě nedají říct a chtějí to přestavět, v podstatě na svoje riziko. Kupodivu to zatím bylo vždy funkční a ke spokojenosti majitele kola, já se na tom svezl a nebylo to špatný…Jeden obešel víc servisů, než skončil u mě a informace o změně geometrie byla pro něj novinka, takže si říkám, že to servismani v kameňácích moc neřeší…hlavně aby se prodalo…

      Co se týče výpletů, určitě konusový náboje od Shimana, Deore stačí, ráfky Remerx Grand Hammer s nýtem nebo Galactic s nýtem, ideálně 36děr vzadu a nebál bych se zeslabených drátů 2/1.6/2, šetří to přírubu náboje i ráfek.

      0 0
      • novas752  

        By mě zajímalo jak zeslabovaný dráty šestří ráfek a náboje. :) Váhu neřeší a 2/1,6/2 obvykle bývaj docela drahý oproti 2/1,8/2 nebo obyč 2mm.

        0 0
        • Smazaný účet  

          to teda šetří, zvlášť když někdo ladí výplet jen tím, že utahuje. Jednoduše se nedá tak lehce přetáhnout, protože tan drát sám trochu povolí. Výplet je i pružnější, není to takovej šutr. 2/1,6/2 kupuju za 1.5Kč bez daně :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.