• Zdravím – prosím o info:

    Vyráběly se kliky SLX i ve variantě 3×9 ? Nebo jsou 3×10 použitelné i pro 3×9 ? prodejce mě tvrdil , že kliky SLX, které mi prodal a které jsem nechal namontovat jsou 3×9. Nevím , ale , jak to ověřit (napsáno na klikách-převodnících to není).

    Tyto kliky-převodníky kombinuji s 8 kolečkem-mám tam nový řetěz 8 SRAM (funguje v pohodě) – lze použít i 9 – kový řetěz-máte zkušenosti?

    PS: do budoucna počítám s 9 st. kazetou, ale zatím řazení 8 XT (20 let staré) funguje a nevidím důvod ho měnit. Upřímně-nejsem moc nadšený z vývoje k vícekolečkům – už z důvodu ekonomického (opotřebení, životnost, zaměnitelnost)…

    Díky za info. S.

    0 0
    • oddie  

      Devítkové budou pravděpodobně 22–32–44, kdežto desítkové 24–32–42, případně 22–30–40. Na 3×8 to klidně použít můžeš, vozil jsem to taky tak, teď to mám na 3×9.

      0 0
      •  

        Jak jsi spokojený s životností? Dají se sehnat originál převodníky nebo třeba Gebhard ? řetěz používáš Shimanino nebo Sram s rychlospojkou ?

        0 0
        • Copernicus  

          Shimanino?

          0 0
          •  

            tak hned nechytej za slovíčko, mnoo ! :-)

            0 0
        • oddie  

          S životností nemám problém, nevím přesně, kolik to má najeto, ale kolem 10tis to bude. Převodníky se dají normálně koupit. Řetězy jsou používal Sram, teď tam mám zrovna Shimano.

          0 0
        • Jezevec70  

          Velký a prostřední jsem měnil asi po 30kkm. Malý ještě dobrý.

          Koupil jsem obyčejné Shimano Deore. Prostřední origo SLX je docela drahý.

          Řetezy – jak kdy. Nejčastěji Shimano HG-53 s rychlospojkou.

          0 0
      •  

        Takže ještě tvůj názor- mám to nějak řešit , když má tu 10 tkovou variantu SLX ? I když jsem chtěl 3 × 9 ?

        Nemám vůbec tušení , zda na tu kliku 10 tkovou mohu hodit 9-tkové převodníky (až se tyhle ojeddou)! Už se v tom opravdu nevyznám- a bohužel jsem se nechal napálit i od prodejce-servisáka! Tvrdil, že to je 9-tková a navíc mně tam daly ložiska-osu BB 52 a ne BB 71 , který se k SLX standardně dávají! jsem naštvanej – věřil jsem mu, že má přehled …

        0 0
        • oddie  

          Neřeš to. Převodníky taky podle tvaru pavouka, já mám rovný, takže tam můžu dávat co chci, aktuálně jsem místo největšího dal 39z Aerozine, a v zásobě mám ještě 40z Middleburn, takže mám teď rozsah 22–32–39 nebo časem 22–32–40. Na některý tvar pavouka jsou ale převodníky záměnné dost blbě, kvůli specifickému tvaru, co je stejně jen, aby to „vypadalo“.

          0 0
          •  

            hmm..docela zajímavá skladba převodů! Jezdíš maratony?

            0 0
            • oddie  

              Orienťáky.

              0 0
              •  

                zajímavé! tohle jsem nezkoušel! jezdíš singl nebo v týmu-ve dvojici ? máš nějaký zajímavý odkazy na net?

                0 0
                • oddie  

                  Můžeš kouknout třeba na Shocartligu. Jinak se tyhle srandičky jezdí zpravidla ve dvojicích, kvůli bezpečnosti.

                  0 0
    • Singlespeed  

      Alespoň na jednom převodníku by to napsané mělo být. Devítkové by tam měly mít eliptickou značku se stylizovanou devítkou a nad ní malý nápis „MEGA“ a desítkové obdélníkovou značku s písmenem D a malým nápisem „Dyna-sys“.

      0 0
      •  

        no asi to tam bylo -ale je to jen samolepka a ta tam chyběla..až doma jsem zjistil , že na druhé straně převodníků je miniaturním písmem vyraženo 10 s…No..ale učím se ..a vzhledem k tomu, že jsem se o Shimano vlastně 20 let nezajímal … (neb vše makalo OK – XT rok 94) jen jsem měnil řetězy, kazety a převodníky. a jednou konus v zadní nábě..Na pedálech, nábách , řazení najeto cca 60.000 km! Sada přežila i 2 rámy (jeden prasklý po pádu)..jen tak pro zajímavost :-)

        0 0
    •  

      Tak jsem na to koukal – převody jsou 42, 32, 24 – a na jednom převodníku je 10s – takže desítkový. No jsem zvědavý na životnost – když vidím ty tenké zuby ..

      0 0
      • ma.cech  

        Mám je taky a používám je na 9sp s campa c9 řetězem (podstatně tvrdší řetěz něž jakýkoliv shimano). Jezdím 90% na prostřední, do kopce na malý. Na velký nejezdím ptrakticky vůbec a proto se zdá že vydrží až do smrti (asi až do mé smrti…). Na prostředním mám najeto cca 15k a není vůbec chycený. Ještě jednou tolik vydrží. Přijde mi, že ten SLX/XT převodník zality v plastu je fakt kvalitní, já jsem s ním teda dost spokojen (i proto, že je tužší do stran a nekřiví se tak jako ty levné obyč plechové).

        0 0
        •  

          já to mám zase obráceně! jezdím velký 44 a prostřední 34 ..malý využiju hlavně , když za sebou tahám přívěsný vozík (cca 40 kg) do kopců (Orlické hory).-upřímně-spíše by mnmě sedl trek-crosska-ale už se mi nechce investoval…jen jsem si pořídil druhou sadu kol s hladkými plášti na zpevněné cesty..

          Takže to nemám řešit? Klidně tam nechat ty 10 tkové převodníky až se ojedou dát tam 9-tkové?

          Používám zásadně SRAM s rychlospojkou a spokojenost – na jednom najedu cca do 2000 km.

          Ještě k té campě- to kupuješ přes E-shop nebo v kamenným obchodě? Maká stejně dobře jako originál Shimano?

          0 0
          • Ricci  

            C9 maka paradne a zivotnost cca 4–5× dlhsia ako Shimano

            najlepsia cena je v e-shopoch

            0 0
            •  

              díky …Campa je moje srdeční záležitost! před 20 lety jsem jezdil silnici na campě record a na Waltru

              0 0
          • ma.cech  

            Velký převodník na SLX klikách je alu a přestože na něm tolik nejezdím, tak se domnívám, že vydrží opravdu hodně. Velký převodník jsem ještě nikdy nesjel. Střední jsem sjel asi 2–3 a malé asi 2. U mně vydrží nejméně malý, přestože na něj moc nejezdím. Střední a malý používám zásadně ocelové. Malý kupuju ocelový force za 60 korun a jsem s ním spokojen z hlediska cena/životnost. Za velký si připlatím za ten ocelový XT/SLX ten je prostě špica.

            Jezdil jsem vždycky 9 převodníky, teď mám 10 SLX převodníky (používám 3×9), mi je to jedno, neřešit a jezdit, ze své zkušenosti mohu říct, že ocelový převodník vydrží strašně hodně a je jedno jestli je 9 nebo 10. Za mě neřešit, nechat 10 a až je ojedeš, tak kup jaké chceš. Chápu, že chceš asi nejlepší poměr cena/životnost, takže nejlevnější jakékoliv ocelové :-)

            Campu C9 kupuju na kupkole (posledně jsem kupoval za 650). Mám 3 rozjeté řetězy, vždy cca po 1500km je točím dokola, sjíždím je všechny stejně, tímto stylem každý vydrží cca 5000 km (až jsou zhruba na 132,6… to je míra se kterou je shimano v polovině životnosti). Potom se rozhodnu, že sjedu komplet pohon až do smrti, takže vezmu všechny sjeté řetězy které doma najdu a natočím na tom ještě mnoho tisíc až do té doby než všechno střílí a je to na prd. Pak je všechno po smrti a všechno to vyhodím a měním kazetu, převodníky i řetězy. Je to sice jednorázová velká investice (převodníky, kazeta, 3 řetězy), ale pak na tom jezdím třeba 7 let a troufám si říct, že nevymyslíš nic, s čím bys jezdil levněji a relativně se ctí, abys furt nemusel štelovat řazení (samozřejmě dá se jezdit na skládačce na 30 let neměněném řetězu, který je tak natažený že visí skoro na zem, ale furt to jede – ale tohle nikdo na slušném kole asi nechce).

            0 0
            • Singlespeed  

              Je jasné, že ocelový převodník pro 9 a 10 sp. vydrží stejně, neboť ta ocelová část je nachlup stejná u obou. Liší se jen zanedbatelnými rozdíly v plastové části a odlišnou polohou dvou ze čtyř zvedacích nýtů.

              0 0
              • Vilém  

                Ale Svetlostav je pevne presvedcen o tom, ze je to business a chteji z lidi jen vytahnout penize, vydrz je mensi a mensi, krizeni se vymyslelo kvuli tomu, aby to zase vydrzelo min. Tady je kazda rada draha :)

                To, ze narozdil od 8 a 9sp klik je stredni pila ocelova a vydrzi nasobne vic nez duralova pila, co se davala driv, to jaksi nevidi.

                0 0
                •  

                  no jo, no…na druhou stranu uznávám že kluci od Shimana mají docela tvůrčí invenci! jenže na rozdíl od Campy na kolech nejezdí a jsou to jen „nadšení technici“ , kteří sedí v kanclu u Cadu…a mají úkol vymýšlet stále něco nového, aby nebyli „pozadu“

                  Postě na Campu nedám dopustit (jezdil jsem silnici -pár závodů pouťáků na Campě Record)..i když v MTB to vzdala! ale třeba devítkovej řetěz od Campy nemá konkurenci a dost hobíků ho jezdí na devítkách!

                  0 0
                  • Vilém  

                    Campa už taky dávno není co bývala. Doby, kdy veloce byla věčná sada, jsou dávno pryč.

                    0 0
              •  

                takže nějaké setinky co se tloušťky zubů týká řešit nebudeme! ale docela jste mě přesvědčili! Mě ale prostě štve , že ten servisák a prodavač mě oklamali-a to mě ještě poučovali, jak se pozná 9 od 10 ..(samolepka jim jaksi odpadla-možná záměr?)

                0 0
            •  

              hmm..to teda respekt! máš v tom systém…i já mám ..Ojedu řetěz na „půl kalibru“ a dám nový Sram (rychlospojka)..ten jetý pak hodím na „bahňáka“ a drtím tam převody až do „smrti“

              o tý Campě-řetězu docela uvažuju…je to prostě srdeční záležitost a stále mám na silničce náby campa Record 30 let starý a najeto cca 200. 000 km (kupoval jsem už jeté). žádný náby se tak netočej jako campa! ta strčí (co se „točivých záležitostí týká“) Shimano do kapsy!

              0 0
    • scota  

      Ano vyráběly viz. FC-M660 9 speed.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.