kliky a převodník SLX M7100 / XT M8100 / RF Aeffect ?

104 nepřečtených
  • LukeLuke888

    Ahoj,

    jaké lepší kliky a převodník na 1×12 Shimano ?

    Koukám na

    Shimano SLX M7100 i se stejným převodníkem

    Shimano XT M8100 i se stejným převodníkem

    Race Face Aeffect a převodník Race Face Single Direct Mount Narrow Wide

    Kloním se asi nejvíce k Race Face klikám a převodníku. Akorát tyhle kliky jsou u Race Face základ, tak jsem zvažoval jestli to má význam a nebudou lepší třeba od Shimana. Race Face bude mít asi tak jako tak odolnější převodník. Má někdo zkušenost? Poradíte prosím?

    Díky!

    0 0
    • novas752  

      RF Aeffect vozim třetim rokem a v pohodě. Snadno se montují a sundavají, nikde nic nekřupe, pravděpodobně přežijí bez úhony i atomový výbuch…

      Převodník mám teda Garbaruk oválnej.

      0 0
    • couffy  

      Kliky SLX a XT jsou stejné,váhově jsou XT asi o 50g lehčí(Funkčně to nepoznáš,cenově ano)Pro RF by bylo pro mě výhoda DM převodníku.Osobně vozím SLX M7000+AB Oval

      0 0
      • novas752  

        7100/8100 už mají taky direct mount.

        0 0
        • LukeLuke888  

          Mají DM, ale jsou kompatibilní tuším jen s Shimano převodníky.

          0 0
        • couffy  

          UPS zamrzl jsem u 7(8)000.Omlu­va.ale i tak,jaký je v SLX aXT rozdíl?

          0 0
          • scalar  

            Největší v nápisu.

            0 0
          • novas752  

            Stejný jako dřív. Povrchovka, nápis a pár gramů.

            0 0
            • jonti  

              To nejde říct, některé ročníky se to lišilo jen jinou barvou a jiným převodníkem, jindy byla i jiná samotná klika. Jak to je u 7100/8100 nevím.

              0 0
      • LukeLuke888  

        Tak to jsem netušil, že mezi SLX a XT klikama je takovej malej rozdíl. Pro SLX a XT převodník to taky platí?

        0 0
    • Venda  

      Nejsou shimana duté kliky a race face kované?

      0 0
    • LukeLuke888  

      Dva vozíte Garbaruk převodník. Díky za tip :) . Vůbec jsem neznal.

      0 0
      • pocestny  

        Já jsem dával kliky M7100 + garbaruk custom offset, abych měl nižší řetězovou linku, kvůli zadní nábě 135mm. Záleží, jakou máš zadní osu.

        0 0
        • pavelxy  

          Kde si ho objednával?

          0 0
          • Kouba_2005  

            Mám stejnej od Tiny z werk.cz

            https://www.bike-forum.cz/…0-rf-aeffect#…

            0 0
            • pocestny  

              Jsem ani nevěděl, že to Tina prodává, a objednal jsem to přímo z Garbaruku. Jen jsme si emailem vyjasnili, že uvedené řetězové linky pro ty custom offset převodníky na jejich webu jsou chybně (to bylo na konci října a ještě v prosinci to neměli opravené). No nic… Správná hodnota s custom offsetem je prý 49mm, z mého (laického) měření to asi odpovídá. S běžným 3mm offsetem prý 52mm. Třeba Bikestrike napsal něco o 51,3mm, jako to měl Garbaruk na webu. Ale to nedává smysl, tolik má standardní řešení.

              Pavelxy: Jestli máš zadní osu 142 nebo 148, tak nic takového nepotřebuješ. Klidně si tam dej libovolný standardní převodník za polovinu ceny.

              0 0
              • LukeLuke888  

                Díky za rady.

                Já mám zadní osu – popis od výrobce – typu X12 – BOOST celková délka 172mm (takže to bude asi 148mm?) . Nad tím Garbarukem uvažuju, že bych jej dal opačně s offsetem dovnitř. Sešla se mi asi tolerance materiálů na kole (nebo nevím čím to), ale příliš se mi kříží řetěz na nejlehčí převody a tak jsem tomu chtěl nějak pomoct. U SLX převodníku nemůžu dát pryč vložku od klik, protože SLX sice mají DM ale převodník je přidělaný na pavouku (a ten má DM) takže tam jsou vzadu šrouby a když bych dal pryč vložku od klik, tak to už bude na těsno s bowdenem. Garbaruk je přidělaný přímo jen přes DM a k tomu offset 3mm tak buďto jej dát opačně a nebo bych mohl dát pryč vložku od klik.

                Jinak jsou s Garbarukem dobré zkušenosti? Má i užší zuby než například SLX nebo jsou jen vyšší?

                0 0
                • Kouba_2005  

                  Ten offset je vždycky dovnitř. Čím vyšší offset, tím blíž převodník k rámu. Ten, co jsem dával odkaz, má offset 6mm. Jinak zkušeností zatím málo, na jednom mám asi 800km a vše funguje jak má, nikde nic nehlučí, nepadá … zuby nevím, jestli má užší nebo vyšší, musel bych to porovnat s originálem z XT.

                  0 0
                  • novas752  

                    Garbaruk má zuby mnkhem vyšší než Shimano. Na Shimanu je nasazený řetěz bez problému zakryje, z Garbaruku koukají i přes nasazený řetěz špičky ven.

                    0 0
                    • Kouba_2005  

                      Díky. Z hlavy teď fakt nevím, zítra můžu nafotit, mám osazeny obě kombinace.

                      0 0
                  • LukeLuke888  

                    Jo takhle :) . Já to dle jejich nákresů pochopil opačně, že mají offset směrem ven, 34z je dál než 32z. Jde mi o to dostat převodník blíže k rámu. Zuby má vyšší dle nákresů asi o 40% procent, šlo mi o to jestli nejsou i užší, aby na nejlehčích převodech, když je řetěz nejvíc do strany bylo víc prostoru mezi zubem převodníku a řetězem. Jednoduše řečeno, nějak docílit toho, aby i na nejlehčích převodech byl hladký chod.

                    0 0
                    • Kouba_2005  

                      Ono nezáleží jen na převodníku. Jasně, čím víc bude převodník v lince s lehkými převody, tím to bude tišší, ale třeba mě na Shimano klikách dělal strašnej bordel Sunrace řetěz. Se Sramem lepší, ale se Shimano řetězem ticho po pěšině. Zase aby ti to pak nezlobilo na těžkých převodech, když takhle posuneš linku k rámu.

                      0 0
                      • LukeLuke888  

                        Mám tam teďka novej XT CN 8100 Shimano řetěz, nově SLX Kliky a SLX převodník. Zatím to jede úplně v pohodě.

                        Předtím jsem tam měl kliky a převodník Shimano FC-MT510 a řetěz CN-M6100. Během prvních asi 400km jsem vyměnil dva tyhle převodníky a dal nový řetěz. Ze začátku to jede všechno v pohodě, potichu, a asi po 100km začne převodník nebo řetěz střílet a lepit a pokračovalo to víc. Vyměnil jsem jednou převodník a chvíli v pohodě a pak zas střílelo, tak jsem převodník vzal pilníkem (postupně jsem zuby vybral hodně), ale střílelo pořád. Všechno jsem důkladně vyčistil a střílelo to ještě víc. Vyměnil jsem řetěz a klid. Přitom jízda většinou poměrně „za čista“ a více „v klidu“. Jo vím zvláštní :-D a mělo by se to chovat jinak :-D (servis, kontrola, všechno vypadá v pohodě).

                        Tak teďka zkouším novou kombinaci řetěz, kliky, převodník. A uvidím. Ale chci tam dát 34z (místo 32z) a tak zvažuju, jak tomu co nejvíce pomoci pro všechny případy.

                        Je to možná na pováženou, jak píšeš s těmi těžkými převody, ale i kdy se to posunulo o těch pár mm, tak by to na těžkých možná mohlo být v pohodě. Na těch nejlehčích mi přišlo, že to střílelo jen o těch pár mm.

                        No nejraději bych byl kdyby to jezdilo už v pohodě i s touhle kombinací řetězu a SLX :) .

                        0 0
                    • pocestny  

                      Jaká je současná řetězová linka, a jaký offset má současný převodník jsi zkoušel změřit? Nebo alespoň na který pastorek směřuje řetěz rovně? Pokud máš třeba teď offset 0mm (ale spíš to bude těch 3mm), tak s 6,4mm se posuneš fakt o hodně. Aby to nedělalo bordel na nejtěžším, jak už bylo napsáno…

                      0 0
                      • LukeLuke888  

                        Neměřil jsem ještě. Ale řetěz směřuje rovně na 8. – 9. pastorku (počítáno od nejlehčího)

                        0 0
                        • pocestny  

                          To mi příjde dost mimo. Mělo by to jít na prostředek kazety, nebo klidně (podle mého skromného názoru) o jeden stupeň lehčí než prostředek. Custom offset ti nejspíš pomůže. Ještě bych se podíval jestli nejde vyhodit nějakou podložku ze středu napravo a hodit ji doleva. Nechci, ať jezdíš s vyosenýma nohama, ale možná někdo něco pokazil.

                          0 0
                        • Kouba_2005  

                          Mělo by to být takhle. Tobě to fakt vychází na 4. nejmenší pastorek? To bys byl o 2 vedle, to by těch 6mm offset byl akorát. Ale to je fakt divný. Pravou kliku máš doraženou až k misce?

                          0 0
                          • LukeLuke888  

                            Díky za obrázek. Ještě to pro jistotu přeměřím šuplerou. Koukal jsem na to znovu a pořádně, a je to na 5.-6. takže trochu vedle. Klika dotažená. Všechny Garbaruky mají 6mm offset? Koukám na jejich web a nějak jsem si tam nevšiml info. Mám totiž mezi převodníkem a spodní trubkou zadní stavby tak 8mm, bylo by to dost na těsno.

                            0 0
                            • pocestny  

                              Všechny Garbaruky mají 6mm offset? – Ne

                              Shimano XTR M9100 Round (CUSTOM Offset)

                              Offset: 6.4 (28–32T), 5.9 (34–36T), 3.9 (38T)

                              Chainline 51.3 (28–36T) je podle všeho chybně uvedená. Mně Julie emailem odepsala 49mm, a když jsem to pak měřil na kole, tak to odpovídalo.

                              Shimano XTR M9100 Round

                              Shimano M7100/M8100 Round

                              Offset: neuvedený, ale měl by být 3mm, podle toho, co mi psala Julie emailem. Webovky však také říkají něco o VCLT (variabilním offsetu podle velikosti), tak to už si přeber, jak chceš, klidně jim napiš. Psát třeba do Bikestrike nemá moc cenu, protože ti si to jen přečtou z webu výrobce. Tipuji, že 28–36 zubů to bude 3mm. Měl bys nejdřív zjistit, jestli máš převodník s 3mm nebo s 0mm, abyses od něčeho odpíchnul.

                              Jinak ty dva modely se liší snad jen dyzajnem, z toho vyplývá o pár gramů vyšší hmotnost u těch levnějších.

                              Chainline 51.3 (28–36T), 53.8 (38T) je podle mě správně uvedená.

                              ____

                              Edit: uvedené řetězové linky platí, jen pokud použiješ normální kliky, bez Boostu.

                              0 0
                              • LukeLuke888  

                                Díky díky

                                0 0
                              • Frenky Vlk  

                                Zdravím,zeptám se tak,mám na kole kliky shimano XTR 9120 a na nich originál převodník k těmto klikám 32.zubů vše je na BOOST rámu CANYON LUX.Hledám na tyto kliky nějaký náhradní převodník a chci se zeptat jestli mi na tyto kliky bude pasovat a fungovat převodník od Garbaruku

                                určený prej pouze

                                pro kliky 7100/8100

                                https://www.garbaruk.com/…0-round.html Díky moc za odpověď.

                                Frenk

                                0 0
                                • pocestny  

                                  Myslím, že namontovat půjde, že tam je jen rozdíl v designu. Ale nejsem si jistý správným offsetem u Boostu, nechte si to potvrdit výrobcem emailem.

                                  Edit: Možná bych vzal zase XTR, taky se mi hodně líbí AbsoluteBlack.

                                  https://absoluteblack.cc/chainrings.html?…

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  bude, jen se ujisti, ze ma sktecne offset 3mm, ja bral z bikestrike a mel 6mm, ktery je z prvni varky, nikde o tom nebyla ani na strankach garbaruku, nove uz maji 3mm

                                  0 0
                                  • Frenky Vlk  

                                    Díky za info,já jsem oslovil prodejce

                                    tady https://www.bikepart.cz/…8100-32z-63g a důle v diskuzi mi odpověděli že to pasovat bude…tak nevím…Všiml jsem si ale že u parametrů uvádí offset 6 mm.

                                    0 0
                                    • pocestny  

                                      no právě, z 3 zdrojů se dozvíš různé 3 informace.

                                      0 0
                                    • Kouba_2005  

                                      A ty chceš vyměnit sjetej za jakejkoliv nebo se ti nelíbí originál a chceš ho za nějakej pěknější vyměnit?

                                      0 0
                                      • Frenky Vlk  

                                        Originál XTR je krásná práce i funguje skvěle nemůžu si stěžovat,spíš mě při hledání nového převodníku zaujal tento pro kliky 7100/8100 od Garbaruku, tak zjišťuji jestli bych ho tam mohl nasadit,líbí se mi a taky je o tisícovku levnější…

                                        0 0
                                        • Kouba_2005  

                                          Ten pro kliky 7100/8100 https://www.garbaruk.com/…d-boost.html by měl mít offset 3 mm, protože je na boost kliky. Ten pro 9100 má 6 mm při 32z https://www.garbaruk.com/…-offset.html. Aspoň to jsou informace od Tiny, co to prodává. Já ten s offsetem 6 mm dával na kliky 8100, protože mám zadní nábu 135 mm. Originál 32z z klik 8100 mi tu zbyl, kdyby něco :-)

                                          0 0
                                          • Frenky Vlk  

                                            Dík moc za info,ten horní odkaz mi ukazuje převodník pro kliky HOPE.

                                            0 0
                                          • Toman  

                                            Zdar Koubo,

                                            reaguji na dva a půl roku staré příspěvky.

                                            Ale díky za ně.

                                            Řeším hlučnost řetězu Sram XO1 na převodníku Hope.

                                            No, přiznám se, když jsem to kolo na jaře 2020 stavěl, tak jsem úplně přehlédl informaci o tom, že Hope má ty převodníky jen pro řetězy Shimano.

                                            Tak trošku to rachtá na lehčích převodech, čím větší pastorek, tím víc.

                                            Na funkci to vliv nemá, jen ten zvuk.

                                            Ale zase nebudu dávat řetěz Sh na pohon Sram s klikami Hope.

                                            Jaký je vlastně rotdíl v řetězech.

                                            Když jsem manželce pořizoval kliky RF, tak jsem taky musel uvést typ řetězu. Takže něco tam bude.

                                            Řešení vidím v pořízení Garbaruk, který dělá montážní standard Hope. Stejně uvažuji o menším počtu zubů.

                                            Kde to, prosím, u nás objednám?

                                            Kontakt na tu Tínu bys mohl poskytnout?

                                            Děkuji moc.

                                            0 0
                                          • Toman  

                                            Už jsem kontakt na Tínu našel.

                                            0 0
                • pocestny  

                  Ještě je otázka, jestli máš i boost kliky a tak dál. Offset znamená, jak píše Kouba, o kolik blíž je ten převodník k rámu. Standardní offset je cca 3mm. Když máš boost – je to zase jinak. Ale obecně, jestli máš hodně „zkřížený“ řetěz na nejlehčích převodech, tak ten custom offset 6,4mm ti pomůže dostat řetěz blíž k nim. Naopak to namontovat jsem nezkoušel. Ale i kdyby to šlo, není to řešení tvého problému.

                  Zkušenosti rovněž velmi malé, skoro žádné, problém nebyl. Na nejlehčí převod mi jde řetěz na těch zubech trošku slyšet, ale při jízdě to nevnímáš, spíš v dílně na stojanu. A možná to po čase přestane, to neřeším. Provedení Garbaruku, nebo třeba AbsoluteBlack a Wolftooth se mi zdá u všech tří výrobců špičkové. Garbaruk má se mi zdá vyšší zuby. Nevím, jestli to má reálně smysl, mi nepadá řetěz na žádném ze zmíněných převodníků.

                  0 0
                • Kouba_2005  

                  Tak Garbaruk má o trošičku vyšší zuby, není to okometricky ale ani 2mm. Každopádně jak mi to funguje s Garbarukem, tak to fungovalo i s originál XT převodníkem, nepozoruju žádnou změnu.

                  0 0
                  • LukeLuke888  

                    Díky za foto :) . Vizuálně to vypadá, že má snad zuby i trochu užší než shimano?

                    0 0
              • pavelxy  

                Právě, že mám 135.Mám tam kazetu 10 – 51 a celkem to funguje. Tak mě spíš zajímá, jestli si tím převodníkem nějak ještě polepším.....:)

                0 0
    • doubleingram  

      Je vůbec nějaký rozdíl v 12s klikách a prevodnících SLX vs XT?

      Myšleno materiál, technologie, hmotnost…?

      Co jsem koukal, tak mi to přijde stejné.

      0 0
      • Sigina  

        XT delaji i 180mm dlouhe kliky v SLX ne

        0 0
        • doubleingram  

          To je teda jediný rozdíl?

          0 0
          • Kouba_2005  

            XT jsou lehčí, jinej design, dražší, převodníky až na popisek bych řekl úplně stejný. Design, váha, to je celý, stejně jako třeba u přehazovaček.

            0 0
            • pavelxy  

              Proč dražší převodníky??

              0 0
              • Vilém  

                Je tam carka.

                0 0
              • Mr.Duck  

                Myslím že ma I jiný materiály. Někde na netu je dost dobrý srovnání, Google bude vědět :)

                0 0
                • doubleingram  

                  Právě že jsem nic nenašel

                  0 0
                    • doubleingram  

                      Ano, super, tam to maji popsany jako nikde jinde, diky moc.

                      0 0
                      • doubleingram  

                        BTW, celkem v diskuzi lidi nadavaji na kvalitu. Konktretne problemy s brzdou a B sroubem hazky,

                        „kvalita:“ XTR atp.

                        Jak je to v realu zhavy? Nekdo kdo dela a ma realny zkusenosti ze servisu?

                        0 0
                        • Mr.Duck  

                          Já v servisu dělám a 12s je tu dost běžné na kolech co mi přijdou do shopu. Problém s brzdou hazky jsem měl na svém XT, ale za reklamaci mi to ani nestálo jelikož ten díl stojí asi $4 a vyměnit to trvá 5 minut. Nicméně jsem to nečekal. Je to asi něco o zatěsnění při složení myslím jelikož co jsem to vyměnil tak to neřeším. Byla to jedna z prvních přehazovaček co přišly z první objednávky když dorazily na kanadský trh, nevím jestli to v novějších vyřešili ale na jiném kole jsem to neviděl. S B šroubem jsem problémy neviděl. Je teď udělaný více méně jako Sram ale nerozpadne se tak lehce. S tím jejich B-link se přehazka instalovala o něco líp ale jde o pár vteřin jednou za životnost patky tak to není tak horké :)

                          Jinak si XT nemůžu vynachválit. Hazka už dostala neskutečně nažrat, několik patek jsem zlomil, jednu klec když jsem skrz ní chytil klacek a pořád to řadí naprosto precizně. I když už je to o něco citlivější na nastavení než nové, mluvím o víc než 100km výškových nastoupaných na tom a mnohem víc z kopce převážně za mokra v hodně technickým terénu.

                          0 0
                        • novas752  

                          Probkém s Bšroubem je spíš lajdáctví rámařů že ty patky dělaj se zobáčkem jinak natočenym než by měl být. Ale stačí zapilovat do správného úhku vůči zemi.

                          Problém s brzdou je ten že na ranných verzích XTR a XT byl problém s oxidací čepu ramínka a to se zasekávalo – odmítalo vracet. Bezprobkému reklamovatelné.

                          0 0
            • doubleingram  

              Hmotnostní rozdíl je 10g, co jsem koukal, takže žádný.

              0 0
    • doubleingram  

      Kdyz je boost ram, tak to automaticky znamena tyto kliky?

      https://bike.shimano.com/…M8120-1.html

      Mam tam ted NX, a kdyz to merim suplerou do stredu ramu, tak mi vychazi chainline 52, ne 55. Otazka, jak je to mereni smeroplatny, na prevodniku je 3mm offset.

      0 0
      • filous  

        Hele taky s tim bojuju a podle vselijakych obrazku jsem dosel k nazoru, ze by melo fungovat i M8100 s chainline 52. viz odkaz nize.

        https://images.app.goo.gl/…BS1A2ySyCVC8

        0 0
        • doubleingram  

          Tak fungfovat M8100 bude, otazka jak :)

          0 0
          • filous  

            tak to je jasny, pokud prevodnik netrefi zadni stavbu. Moc nechapu proc je teda o tolik jinak retezova linka pro shimano(boost 55mm) a sram (boost 52mm). Kdyz naboje a pozice kazety jsou stejny(kdyz nepocitam jiny orechy). Budu rad, kdyz mi to nekdo osvetli.

            0 0
            • Dworry  

              Mám dojem, že řetězové linky jsou …

              zadní náboj (12×142 mm) je ŘL … 49 mm

              zadní náboj BOOST (12×148 mm) je ŘL … 52 mm

              zadní náboj SUPER-BOOST (12×157) je ŘL … 56,5 mm

              Na to by měli být stavěny MTB rámy, otázkou je, zda-li konkrétní rám pojme i větší převodníky 34/36/38 z ?!

              0 0
      • pocestny  

        Je v tom už zatraceně velký bordel.

        Si proměř, jestli ti jde střed středové mufny na střed zadní osy. Pak si můžeš proměřit vzdálenost středu kazety od středu náboje a víš, co potřebuješ mít na klikách. Vyhneš se tak bloumání nad tabulkami výrobce klik.

        Jestli má každý rám s boost zadní osou i boost-středovou mufnu, to bohužel nevím. Ale jestli jo, tak M8120 budou asi k tomu určené.

        0 0
        • doubleingram  

          A jak to zmeris?

          0 0
          • pocestny  

            baj očko :-)

            sundáš kolo, vezmeš velký úhelník, nějakou lať a trošku zaimprovizuješ

            0 0
          • pocestny  

            Jestli není úhelník, tak změř, jestli je střed ráfku na středu středové mufny. Potom změř v centrovací vidlici, jestli je ráfek na středu náby. Když mi něco chybí, tak prostě použiju to, co mám. Potom musíš měřit ten střed kazety /šuplera/, a když už teda budu všechno vědět o tom, co vlastně potřebuju, tak si najdu nějaký tech.spec těch M8120…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.