kliky 155 mm, jeden převodník, 28 zubů, 4hran

18 nepřečtených
  • jezdec smrti

    Zdravím vespolek. Koupil jsem synovi silnici v dekáči: s tím, že mu z toho udělám něco jako gravelbike. Za tím účelem jsem tam nasadil sedmikolečko 11–34 zubů, ale potřebuju ještě vyměnit jednopřevodník, který je moc velký. Rád bych mu tam dal 28 zubů, osa je čtyřhran.

    Zde nastává problém. Pokoušel jsem se sundat levou kliku (délka 155 mm), ale ta je napevno nalisovaná na ose – není tam vyříznutej závit k našroubování stahováku. Hrubou silou se mi kliku taky nepodařilo sundat. Můj dotaz zní: Jak to sundat? A pokud to nepůjde sundat, pak mám zálusk na nákup převodníku se 160mm klikou (155 mm kliku jsem nesehnal ani samostatně, ani u Gebhardta, ani s nalisovaným převodníkem). Zde můj dotaz zní: jak moc blbej je rozdíl 5 mm v délce klik?

    0 0
    • Pán z Dubu  

      Klika na 4H často jde po povolení šroubu rozvolnit šlapáním – tedy projet se. Optimální délka klik se stanovuje dle vnitřní délky dolní končetiny či tělesné výšky jezdce. Kolo má doporučené rozpětí tělesné výšky 135 – 150 cm, tam je vhodná délka klik cca 140 mm nikoli 155 či 160 mm. Řetězovou linku 43,5 mm mají se silničními koly shodnou i bikrosová kola – tzn. lze použít bikrosové kliky. Ty se dělají v délkách po 5 mm. Převodník 28 zubů na hotových klikách asi nebude. Dej si u Matbikera https://www.bike-forum.cz/…ky-force-140 upravit 140 mm kliky na B.C.D. 4×64, nebo 5×74 a uvedenou řetězovou linku a dokup převodník.

      0 0
    • gerrard  

      Tos mohl koupit toto

      https://www.evanscycles.com/…-bike-931995#…

      a mels to bez starosti.

      0 0
      • jezdec smrti  

        Vypadá to dobře, ale dekáč je 26ka (z 24ky kluk právě vyrostl) + stejně bych držkoval, že tam musí jít menší převodník.. kluk nemá fyzičku (já taky ne, ale taky mám náležitě lehký převody) + bydlíme v kopcích.

        0 0
        • gerrard  

          Tak u te silnicky je to trochu jinak. Do toho dekace hlavne budes tezko cpat siroke gumy.

          0 0
          • jezdec smrti  

            To je pravda. Nic silnějšího než 28 tam zřejmě nenarvu. A vzhledem k tomu že teď je tam 25 si myslím, že nejúčinnější bude tam tu 25 nechat a říct, že to není gravel, ale silnice s lehkým převodem.

            0 0
    • oddie  

      Lowcost kliky 140mm 28z https://www.bike-centrum.cz/…ne-s-krytem/

      0 0
      • Jakobo  

        Nebo 160 mm On uz to takovy rozdil nebude a kluk za par tydnu tech 5 mm doroste. Teda jestli dobre chapu, ze zakladatel chce idealne kliky 155 mm.

        0 0
        • oddie  

          Něco mi říká, že to dítko je spíš menší… ale každého věc.

          0 0
          • jezdec smrti  

            155 mm není Ideál, ale délka kliky, o níž jsem si myslel že nepůjde sundat a že to tedy bude konstanta. Ale nakonec duch zvítězil nad hmotou, do kliky jsem mrdnul z boku kalačem a klika je dole, takže problém je vyřešen a dám tam kliky 140mm.

            0 0
        • gersa  

          Myslíš 5 cm?

          0 0
          • Jakobo  

            160 mm – 155 mm = 5 mm. Tezko rict jestli dite pozna rozdil. Ja po presednuti na kolo s klikama 170 mm to v prvnim okamziku poznam, po par slapnutich uz je to jedno.

            0 0
            • gersa  

              Vzhledem k celkové výšce dítěte to IMHO pozná daleko více, než dospělý. U dítěte je to poměrově daleko vetší prodloužení, než u dospělého

              Reagoval jsem na tvou poznám, že kluk těch 5mm na klice doroste. To by znamenalo, že povyroste minimálně o 5cm

              0 0
    • tompca  

      Stavím holce gravel, má teď 147cm a kupoval jsem tyhle kliky od Force 152mm, váhové mají i s osou a jednopřevodníkem 865g. Mají tedy BCD 104, takže nejmenší převodník 30z, s osou 107 mm je řetězová linka cca. 49 mm, převodník je místo velké placky ( dávám, ale 11 sp kazetu).

      https://www.forceshoppraha.cz/…152mm-cerne/

      Jediné co mě trochu štve je, že q-faktor ( rozteč klik), vychází 159mm. Ty Prowheel vedle jsem koupil původně, že je upravím flexou a vrtačkou.

      0 0
      • jezdec smrti  

        Na těch klikách Force je na 147 cm vysokou holku nějak moc masa. Flexa by na nich určitě také ráda zaúřadovala.

        0 0
    • pocestny  

      Nemohl bys tu levou kliku vyfotit?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.