klika sklouzává z hřídele středu

11 nepřečtených
  • rjdr

    Dobry den, mam dotaz tykajici se sklouzavajici kliky.

    Mam hlinikove kliky Sturmey-Archer (vyrobene z “6061 Aluminium”), nasazene na bezne (konicke) ctyrhranne ose (hrideli) slapaciho stredu, zajistene ocelovym sroubem (do stredu hridele) proti skluzu.

    Bohuzel, klika se mi po zhruba po kazdych 100 kilometrech uvolni a ma tendenci spadnout. Klika je nova, z vnejsku i z vnitrku vypada neposkozena, hridel jakbysmet. Zkusil jsem zdrsnit povrch hridele smirglem, nezabralo, zkusil jsem aplikovat protiskluzovou pastu, bez uspechu. Jeste dodam, ze sklouzava pouze klika bez prevodniku, ta s prevodnikem funguje bez problemu.

    Dokazal by nekdo odhadnout, co sklouzavani kliky zpusobuje, a pripadne navrhnout reseni problemu, prosim?

    Dekuji za reakce k meritu dotazu.

    0 0
    • 123J  

      Ahoj, jak může ta klika sklouzávat, máš tam jistící šroub?

      0 0
    • JendaH  

      Tohle jsem řešil vteřiňákem do závitu a interval mezi nutnými utaženími se prodloužil na dvojnásobek. Po instalaci nášlapných pedálů se to ještě nepovolilo, jako kdyby na nich ty síly co to způsobují působily jinak.

      Předpokládám, že s Loctite by byl výsledek lepší.

      0 0
    • kubad  

      pouzij zavitove lepidlo a casteji kontroluj / utahuj

      0 0
    • ms82  

      Mam uplne jine kliky, ale vypadaval mi jistici sroub a ten co utahoval objimku kliky to nasledne neudrzel. Vyresil to loctite do zavitu pojistneho sroubu a momentak, abych utahl poradne, ale nepretahl.

      0 0
    • hmi  

      Doporucuju s sebou vozit klic a prubezne utahovat, nez si to sedne. Je to trochu pakarna, ale mohlo by to pomoct.

      0 0
    • pepek  

      ten čtyřhran nešmirgluj, ale naopak ho napaplej křídou

      0 0
    • vysmátej bajker  

      na čtyřhran a závit šroubu závitové lepidlo a utáhnout na předepsaný moment. pokud to nepomuže pokusit se reklamovat nebo vyhodit a koupit Hll.

      0 0
    • jardalee  

      no hlavni je to poradne utahnout ,pri poradnym utazeni se ta klika primo nalisuje na ten ctyrhran takze i po povoleni sroubu by nemela jit normalne sundat pouze stahovakem ,ja vsechny ctyrhrany mazu a takovy problemy teda vubec neznam ,ale fakt se to dotahuje vsi silou a dobry je mit bud poradnou golu s dlouhou nasadou ,nebo masivni imbus aby si clovek moc nenicil zapesti ,nebo na to dupat celou vahou ,ale to uz trochu s citem ,proste se to dotahuje opravdu hodne

      0 0
    • Patar  

      Nevím , jestli NA BF MOHU RADIT. Ale Váš problém zřejmě spočívá v náběhové hraně vnitřního jehlanu v klioce. Kliky na „čtyřhran“ montuji cca 60 let.a v životě se žádná nikdy nepovolila.Hrana se často opírá o cylindrickou oblast hřídele. Vem si jeden pilník čtařdrann ýa druhý kulatý a napiluj fazetu o šířce alespoň 2 1/2 mm. doswdací plochy odmati , a nasaď KLIKU. zÁVIT ŠROUBU A dDOSEDACí olochy jeho hlavy lehce potři vazelínou G 3 A DOTÁHNI . NIKD\Y ŽÁDNÉ LEPIDLO NA KLIKY NEPOTŘEBUJEŠ POUŽÍT .

      Pokud je již jehlan v klice narušen , pokus jej začistit.

      L.P.

      0 0
    • rjdr  

      Dekuji velice za vsechny podnety a komentare k veci.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.