• EliSok

    Ahoj,

    potřebovala bych radu ohledně utažení matic hlavového složení. Vypadá to, že mám tyhle matice na koloběžce (Mibo Split) povolené a vzhledem k tomu, že potřebuji pozítří s koloběžkou odjet pryč a v servisech v okolí mají plno, potřebovala bych je nějak utáhnout. Když pořídím tenhle klíč:

    https://www.koloshop.cz/…slozeni.html

    Zvládnu to utáhnout sama nebo je to k tomu potřeba ještě něco dalšího, proč by to doma nešlo? Stačí na utažení tenhle jeden klíč?

    Moc díky za rady.

    Eliška

    0 0
    • antt  

      těžko říct, chtělo by to vidět to hlávko. Spíš mě zaráží ochota těch servisů, vždyť je to práce na pár minut…

      No a není to jen o utažení, ale musí se to i seřídit a zakontrovat – tedy dotahnout. To žena bez praxe nemusí zvladnout :)

      0 0
    • antt  

      nebo se zeptej domovníka, jestli nemá francouzak a 5 minut :)

      Na prasáka to jde i stavitelnýma sikovkama

      0 0
    • petrx  

      Jestli je to stejný jak u kol z 90tek, tak je třeba nářadí dvoje, resp jedním bylo třeba přidržovat misku horního ložiska aby se nepřetáhlo utažení kuličkových ložisek (to jsem ve své době prováděl siko kleštěma) a druhou matku utahovat klíčem.

      0 0
      • Jakobo  

        Ona tam casto byva podlozka, pres kterou se moment neprenese. Tak jiste, ze je lepsi spodni matici podrzet.

        0 0
    • Jakobo  

      Ten klic z odkazu nutne nepotrebujes. Staci i obyc klic patricneho rozmeru nebo klic nastavitelny. Staci i sikovky, ale dodrapes matici. Na druhou stranu ta se da vymenit, pokud nemas na vybranou tak radeji tak nez vyrazit s povolenym hlavovym.

      Klic musi sednout na horni matici. Budes asi potrebovat bud 32 mm klic pro 1" system nebo 36 mm pro 1 1/8".

      Prvne musis nastavit spodni matici tak, ze po zmacknuti predni brzdy a zakvedlani dopredu dozadu je v lozisku mala vule. Ta nasledne vymizi po dotahnuti horni matice. Muzes Zkusit dotahnout horni matici jen mirne a sikovkama pootocit spodni. Nemelo by to byt pretahle.

      Tu horni matici musis utahnout fest jinak se cestou povoli.

      0 0
    • RMX  

      Bude tento stavitelný klíč OK např. na stahování kazety apod.

      https://www.dewalt-eshop.cz/…rte-0-84-540?…

      0 0
      • Kouba_2005  

        Když použiješ patřičný ořech (adaptér), tak určitě.

        0 0
      • Jakobo  

        Na kazetu spis nedoporucuji. Pokud bys i byl schopen dosahnout momentu pro vytoceni tak hrozi poskozeni. Pri pouziti klice ma bude mit nastavec tendenci vyskocit nebo bude matici rozevirat pacenim do strany. Muze tak dojit az k prasknuti treba krehkeho orechu. Uz jsem se s tim setkal u Shimano orechu. Lepsi ve sveraku a tocit celym kolem. Na zavitove hlavove bude mozna maly rozsah, nevim kolik tento klic ma, na 1" potrebujes vetsinou 32 mm a na 1 1/8" nejak tusim 36 mm.

        0 0
        • Kouba_2005  

          Tak to je potřeba si asi před prací umýt ruce. Tímhle točíš rovnoběžně s kolem, nemá se co páčit do strany, když nejsi jelito. Dělám to vždy očkoplochým klíčem a ještě se mi nepovedlo nic zmršit.

          0 0
          • Jakobo  

            O moje ruce se neboj, ja je mam ciste. Hlavne neuc orla litat, pac ze sebe akorat udelas blbce. Nevim kolik kol jsi uz za zivot postavil a kolik opravil, ja obojeho nekolik desitek. Mluvim ne o sundani kazety, ten ukon zvladne i opice, ale treba kompletni rozborce Shimano orechu, komplet rozborce sroubovacich vicekolecek apod chutovek, pokud ses teda k temto ukonum nekdy vubec odvazil.

            Uz z principu klicem budes vzdy na nastroj typu nastrcny 1000hran na konci klice pusobit nejen v ose rotace, ale i do strany. K tomu, abys to alespon nejak omezil musis mit vratidlo nebo ten montazni nastroj upnuty ve sveraku. Tim eliminujes paceni do strany. Ver mi, ze pokud mas hooodne zarvany orech, problem hlavne u naboju TWN, tak riziko jeho rozstipnuti pri pouziti klice je opravdu velke. Znovu, mluvim o komplet rozborce, ne o sundani kazety.

            0 0
            • plzakj  

              Hele, tazatel s tim nechce stavet jadernou elektrarnu. Chce sundavat kazetu.

              0 0
              • Jakobo  

                jj, pravda. On ten dotaz je takovy divny, v souvislosti s puvodnim dotazem dotahovani zavitoveho slozeni a taky jsem si nevim proc predstavil spis sundani zarvaneho vicekolecka. Pac pro podrzeni nastrcaku pro povoleni kazety by snad stacily i kombinacky.

                0 0
            • Kouba_2005  

              O rozborce ořechu, šroubovacího vícekolečka a podobných věcech tazatel nepsal, pouze o sundání kazety, ty vorle. Pro tvou informaci – já rozebíral vícekolečka když tys měl pinďoura jako první hračku :-D

              0 0
      • Jáchym 1  

        Slečna vložila dotaz 7.8.s tím,že za dva dny odjíždí.

        Dohady o použitelnosti nářadí je již asi bezpředmětná.

        0 0
      • Vilém  

        Bude.

        0 0
    • RMX  

      OK dal jsem to do špatného topicu… ale dík za info. Jen bych se ještě zeptal zda tento bič bude postačovat a nebo koupit něco jiného

      https://www.kupkolo.cz/…rvena_z1815/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.