Kazety Campagnolo - skládání pastorků

29 nepřečtených
  • jama

    Ahoj, chtěl bych si upravit odstupňování kazety Campa 10S. Pastorky, které jsou k dostání u Šírera jsou značeny číslem s počtem zubů a písmeny A,B,C,D. K čemu slouží označení těmito písmeny? Na originální kazetě mám nejmenší pastorky A, prostředek B a největší jsou C. Je to označení pořadí? Znamená to, že se nemůže vložit např D mezi B a C? Díky za vysvětlení.

    0 0
    • zdenek  

      Písmena jsou pro odlišení, pokud se dělá více pastorků se stejným počtem zubů. Jak je poskládat najdeš v pdf na stránkách Šírera nebo Campy.

      0 0
    • veteran  

      Mám 11s kazetu 11 – 23. Na víkend v Alpách bych potřeboval něco lehčího. Napadlo mně nouzové řešení, které bych potřeboval zkonzultovat po teoretické stránce, a ideálně kdyby někdo měl praktickou zkušenost s podobným bastlem.

      Z kazety bych vyhodil nějaký malý pastorek (např. 13, třetí v pořadí) a za poslední trojici spojených pastorků bych přidal pastorek 26, který mám ze staré devítkové kazety. Distanční podložku bych použil z toho vyřazeného pastorku. Jestli je pastorek z tlustšího plechu by snad nemuselo hrát roli, náběhy neřeším, nějak to řadit bude. Spíš jde o to, jestli to může takhle fungovat, jestli není zádrhel v něčem jiném.

      Za konstruktivní připomínky a náměty děkuji.

      0 0
      • Singlespeed  

        Dělám to tak běžně. Dokonce jsem brával 30z a 32z pastorky s sebou na zájezdy do Alp a doplňoval je kamarádům, když zjistili, že jim převody nestačí. V místě vybraného pastorku může být řazení trochu jalovější, neboť náběhy nenavazují úplně dokonale. Zajímavé je, že řazení na doplněný pastorek je obvykle bez problémů. Pro jistotu však mám propilované drážky pastorku tak, aby se mohl na ořech nasadit v různých polohách a optimalizovat tak polohu náběhů, aby bylo řazení co nejhladší.

        0 0
        • Petr Ch  

          Děláš to ale na kazetě Campa 11sp?Já jsem se o to sice v životě nepokoušel,ale Campu 11sp jezdím a dle mého mínění to není tak jednoduché.Největší pastorek je totiž o cca 1mm osazený směrem k výpletu,to znamená,že při téhle záměně by musel být distanční kroužek o tuto hodnotu širší.To ale není vše:již teď se nejmenší pastorek překrývá s originál ořechem cca jen plochou 1,5 mm.Takže když si vezmeš osazení největšího pastorku,plus šířka navíc u 9sp pastorku,tak to dělá min 1,3mm šířky navíc.Jednoduše řečeno,je to jako když dáš za originál 11sp kazetu podložku 1,3 mm,takže nejmenší pastorek bude na ořechu držet jen na pár desetinách.To ale stále není vše:tím,že se šířka zvětší o více než 1mm,nebude již dostatek místa pro závěrnou matici a může dojít ke kontaktu s mufnou.Vozím vše originál Campa a je to tam všechno hodně na těsno.

          0 0
          • Singlespeed  

            Dělal jsem, to zatím vždy u 10 sp. kazet. Pokud je u 11 sp. campy poslední pastorek odsazený do výpletu, tak bych asi vyhodil pastorky dva, doplnil největší a nechal jen 10 pasttorků + podložku u výpletu + seřídil dorazy šaltru.

            0 0
            • Petr Ch  

              Tohle přesně mě napadlo,udělat z toho 10sp a bude to normálně na těch pár dnů v roce fungovat.Stačí,aby soustružník zhotovil dva distanční kroužky-jeden za kazetu a druhý mezi poslední dva pastorky-kvůli tomu osazení,které tam je.

              0 0
              • Singlespeed  

                Soustružník není třeba. Stačí použít podložky např. ze starých Shimano kazet a trochu je vzít smirkem nebo poladit pilníkem, aby šly nasadit na campa ořech. Šířka podložky jde taky bez problémů poladit smirkem.

                0 0
            • mastihuba  

              zasadni je delka voditka na hazce. krátké raminko 55mm pobere max 28z pastorek. na pstorky 29a vic je potřeba raminko 75mm.

              0 0
          • veteran  

            Myslíš, že poslední samostatný pastorek posune všechny pastorky na kazetě o něco směrem doprava (k šaltru)?

            Pak by možná bylo ještě řešení vyhodit pastorky 11 a 12 a místo toho tam dát 12 jako první pastorek i s příslušnou maticí – to bych měl z té devítkové kazety.

            0 0
            • Petr Ch  

              Znovu to napíši.Pokud to sestavíš přesně tak,jak jsi to poptával,tak kvůli prolisu na pas.23z(osazení) Ti vznikne mezi nově vloženým pastorkem 26z a stávajícím 23z o cca 1mm menší světlost.Ty tu světlost ale potřebuješ kvůli indexovanému řazení dát do pořádku a tím se to vše na ořechu rozšiřuje.

              0 0
        • veteran  

          Bude to spíš turistika, tak mně nějaké dokonale hladké řazení netrápí, navíc ty menší pastorky budu řadit spíš ve sjezdu a tam to případně pomalejším šlapáním nějak dostanu. Na větších pastorcích to většinou řadí bezproblémově, tam to bývá blbuvzdornější. Přinejhorším počítám s tím, že kdyby to jó nešlo za jízdy, že si zastavím, nějak to tam narvu a budu pokračovat v jízdě.

          Ale su rád za reakci, aspoň mám potvrzené, že by to mělo fungovat a že jsem nevymyslel úplnou blbost.

          0 0
          • veteran  

            Nakonec to dopadlo tak, že jsem koupil tuhle kazetu (https://www.koloasport.cz/…Campa-13-29z) a vykašlal se na nějaké bastlení. Odradila mně hlavně informace že poslední pastorek je odsazený do výpletu(dřív jsem si toho nevšiml) a představa, že na ten bastl budu muset rozhodit řazení a pak ho zase ladit zpátky. Nakonec jsem byl rád, že jsem tam tu 29ku měl, bez ní bych se hodně natrápil a možná něco ani nedal. Řadilo to bez problémů.

            0 0
    • Ali.g.i1  

      Taky se zeptám, mám kazetu chorus 12–27.

      S patortky 12–13–14–15–16–17–19–21–23–25–27

      Kolega prodává poslední trojpastorek z recordové kazety 23–26–29, může být nějaký problém?

      0 0
      • Petr Ch  

        Ne,problém nebude.Všechny modely 11sp přehazovaček,co kdy Campa vyrobila poberou 29 zubů i s krátkým vodítkem(před­pokládám,že máš krátké).Dost možná nebudou navazovat náběhy na pastorku 23,ale řadit to normálně bude.Pokud do toho půjdeš,tak si akorát zkontroluj při zařazeném nejlehčím převodu,jestli zůstala správná mezera mezi horní kladkou na hazce a největším pastorkem.

        0 0
    • Bartak  

      Oživím téma, mám opačný problém než zakladatel. Mám nově silničku na campe s kazetou 13–29 10s a jelikož jsem předtím jezdil na shimanu, tak mi teď chybí rychlejší pastorek 11z . Prosím odborníky o názor, pokud pořídím kazetu 11–25 , zda dokážu poskládat pastorky ze staré a nové kazety na rozsah 11–29 . Děkuji za rady a postřehy.

      0 0
      • Cavendish  

        Kup si u Cyklo Škoda pastorky Miche a posládej si to

        0 0
      • Petr Ch  

        Ano, je to technicky možné. Pokud do toho půjdeš, tak tam akorát nesmí zůstat nejmenší pastorek 13z. Ostatní pastorky si můžeš nakombinovat, jak potřebuješ. Pokud by nebyla závěrná matice součástí kazety, tak je zapotřebí ji pořídit. Závěrná matice na 13z nepasuje na 11z. Dle mého ji ale dnes Kampa dodává spolu s 10s kazetou.

        0 0
    • Bartak  

      Super. Koupím Miche pastorek 11–12 + závěrečnou matici.

      Moc díky.

      0 0
      • Petr Ch  

        Psal jsem, že tam nemůže zůstat pastorek 13z, který bys musel též koupit. Dále, když dole dva přiděláš, tak musíš někde na kazetě dva odebrat a kvůli vzniklým skokům překopat celou kazetu. Pokud budeš kupovat jen pastorky, tak to vidím minimálně na 5 ks, plus mezerníky, protože pastorek Miche má jinou tloušťku okolo díry, jak Kampa.

        0 0
        • Bartak  

          To jsem pochopil, bral jsem to tak že bych právě ten 13z vyhodil. Skok 12–14 by mi nevadil, nebo je tam jiný problém který nevidím?

          0 0
          • Petr Ch  

            Za tohoto stavu se potřebuješ zbavit ještě jednoho pastorku, tudíž vznikne velký skok. Pokud ti to ovšem nevadí, tak potom opravdu stačí koupit tebou výše zmíněné, plus bych pro jistotu ještě vzal jeden Miche 10s mezerník.

            0 0
            • zdenek  

              Pobere ten rozsah přehazovačka?

              0 0
              • Petr Ch  

                Neznám délku vodítka. Jestli má krátké, tak to oficiálně pobere rozdíl 16 zubů. Pokud by se vyskytl problém v tomto směru a tazateli so ho nechtělo řešit, tak by pak neměl řadit – při malém převodníku – vzadu pastorek 12z, respektive 11z.

                0 0
            • kubad  

              13 a 16 vyhodit, koupit 12,13

              a bude mít: 12, 13, 14, 15, 17, 19, 21, 23, 26, 29

              mě přijde nejrozumnější

              0 0
    • Bartak  

      Dokázal jsem tam provizorně ,, nabastlit,, kazetu (jiné kolo) shimano 11–32 a chodí to. Samozřejmě žádný šepot květin :D takže toho bych se nebál.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.