Výměna převodníků po přetažení řetězu?

12 nepřečtených
  • Jiřina1

    Zdravím. Na silničce se mi podařilo hrubě přetáhnout řetěz, takže bude potřeba vyměnit i kazetu (to mi stejně vyhovuje, protože chci přejít z Campagnolo Veloce 9s 13–26 na 13–28). Otázka je, jestli při investování do nové kazety a řetězu (Campagnolo Record) mám řešit i převodníky. Nevím, jak poznat, jestli vytahaný řetěz (měrka jím víceméně propadne :-( ) mohl zuby na převodnících ojet tak, že po nasazení nového řetězu mi ho to vytahá hned taky.

    0 0
    • Vilém  

      Tak treba nekdo vytahne vesteckou kouli a poradi ti.

      0 0
    • plzakj  

      Dej foto. Novej retez na sjetym prevodniku taky dost casto “lepi”.

      0 0
    • xtonda  

      Řetěz sundej, někam pověs a změř 100 článků. Nebo prostě kup nový řetěz, kazetu, nasaď to a uvidíš, případně ještě dokoupíš převodník.

      0 0
      • lidumil  

        100 článků??? :-O k čemu to je dobré?? A kolik má naměřit???

        0 0
        • xtonda  

          Přesně 50 placů. tedy 127 cm. Na výměnu je při prodloužení 0,5 %, tedy pokud naměřím nějakých 127,6mm, tak měnit. 6mm už je hodnota, kterou jednoduše odečtu prostým okem a plechovým pásmem, zcela vylučuje nepřesnosti vzniklé chybným přiložením šuplery, vůli válečků, jejich opotřebování a variabilitu mezi výrobci typy pohonu.

          Pokud nechci sundavat řetěz, tak prostě pravítkem – změřím 24 článků (12 dvojčlánků) od kraje pinu ke kraji pinu, nový řetěz mám má mít přesně 12", pokud je prodloužení 1/16" (což je skoro přesně 0,5 %) nebo více (to již opět vidím prostým okem, je to cca 1,6mm, byť to chce trochu více pečlivosti), tak měnit. Palcové pravítko je na toto výhodnější, ale dá se to přepočíst i na mm. viz

          https://www.sheldonbrown.com/chain-wear.html#…

          Pointa je, že sem měl v ruce sestry kolo, které na nějaké firemní akci, říkali, že má vyměnit řetěz. Skutečně, moje kovys měrka zapadla volně na 4. zub, takže sem se obával, jestli už nebude na výměnu i kazeta, po sundání sem naměřil 127,5 mm, takže tam byla ještě drobná rezerva, nicméně řetěz sem vyměnil když už sem ho koupil.

          Měrka je sice rychlá ale orientační a hlavně konzervativní, tj. radši indikuje výměnu dříve jen aby nedošlo k poškození kazety, což u levných 9sp pohonů, kde kazeta stojí tolik co řetěz nemusí být ekonomicky optimální strategie.

          0 0
          • lidumil  

            Hm, poměrně složité. Já měřím 11 článků šuplerou … měrka je pouze orientační. Řetěz je spotřebák, tak jestli ho vyměním o 50 km dřív nehraje roli.

            0 0
          • Youda  

            „127,5 cm“

            0 0
    • Jiřina1  

      Díky všem za názory. Jako první věc udělám to, že ten řetěz sundám a změřím, o kolik se prodloužil. Myslím, že je ale hodně přetažený, mělo mě varovat, že najeté kilometry se po výměnách řetězu zkracovaly, 3000 km, 1500 km, pak jenom 500 km. :-(

      Řetěz taky beru jako spotřebák, tak prostě zkusím, jak to bude na převodnících, a pokud bude „lepit“, což mi kdysi ukazovali a vysvětlovali chlapi v servisu, budou potřeba i nové převodníky…

      0 0
    • Rychlej turista  

      Kolik to má najeto? Jestli jen tēch 5 000 km, co píšeš dole, tak nic není kazetě a převodníkům už v

      tím tuplem. A C9 během pár set km taky nemáš šanci sjet.

      0 0
    • novas752  

      Na měření měrkou bych moc nespoléhal, mám 3 a každá měří o stovky km jinak (jedna těžce dřív, druhá stejného modelu asi o desetinu nájezdu dřív a třetí zase těžce po). Navíc obyčejné měrky to měří i s opotřebenim rolniček což ale na „vytažení“ řetězu a zubatejch koleček nemá vliv, nejlepší je proto pověsit to a změřit tim metrem. 6mm se okem měří dobře, když má přes 127,6cm tak je skutečně ojetý. Převodníky by ještě nějakých 127,8 mohly zvládnout a pokud s novým řetězem budou fungovat dobře tak bych je neřešil.

      0 0
    • Jiřina1  

      Tak jsem měřil, nakonec šuplerou na několika místech řetězu. Nový řetěz by měl mít 132.1 mm (11 článků) a do hodnoty 132.6 by měl řetěz být ještě na hraně použitelnosti. Já jsem naměřil 133.4–133.8 mm, takže o cca 1 mm víc, než je hraniční hodnota. Na délce 127 cm to dává prodloužení o cca 10 mm, což už je opravdu hodně přetažený řetěz. :-( Takže nová kazeta a řetěz, a šupleru do sklepa. :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.