• Balik123

    Cus vsem, zajimal by me nazor tady na bike foru zda karbon sedlovku ano nebo ne. Neresim jakou (jen teda podotknu ze ja budu kdyztak kupovat v prumeru 31,6 mm) ale zda to ma smysl do toho vrazet penize nebo ne.

    Ted mam penize navic a chci si udelat radost. Jinak mam HTecko.

    Co se tyce ostatnich komponent patrim spis mezi ty zastance ze karbon na HT moc nepatri. Jedine co mam zatim karbonove jsou rohy (prijemnejsi na dotek) a kosiky na lahve ted teda mozna ta sedlovka. Do riditek bych asi nesel (ale nikdy nerikej nikdy :) )

    Takze karbonovou sedlovku ano a proč?

    Karbonovou sedlovku ne a proc?

    Diky za vas cas

    Anketa: Karbonovou sedlovku na HT?

    ANO
    52x
    90%
    NE
    6x
    10%
    0 0
    • petebike  

      nebolej me tolik zada co ji mam na kole…

      0 0
    • borda  

      jeji pritomnost vubec neregistruju. prijde mi naprosto zytecna. a to nemam zadny sunt, ale race face za 4k. tak asi tak. ale je moc hezka :-)

      0 0
      • borda  

        myslim, ze kvalitni odpruzena bude mit vyrazne vetsi prinos…

        0 0
    • Vrci  

      karbonovou sedlovku ano, ale karbonovou ne s vlepovaným hliníkovým zámkem, protože lepenému spoji karbon hliník nevěřim.

      0 0
      • Daník  

        u dnešních lepených spojů netřeba se bát, pokud jsem slyšel, rupne to u pevnostní zkoušky jinde než v lepeném spoji (nevěřil bych noname). Jinak absorbci vibrací karbonovou sedlovkou asi (milimetr?) v celku rám-pneu-sedlo asi nikdo spolehlivě nepozná, ale jak řečeno-je to pěkné;-) a ten komfort si pak už vsugeruješ:)) A rozhodně spíš než košík – ten odejde při první smotce a za moc peněz minimum muziky.

        0 0
    • Luka  

      tak jentak mimo: karbon sedlovku jsem mela, porad tak nejak zajizdela do ramu, at se to utahlo sebevic… tak laboratura s pliskem z plechovky strcenym mezi ram a sedlovku celkem pomohla, ale trochu v tom lupalo. Pak jsem se nastvala a koupila si hlinik (tu samou sedlovku jen v hline) a helemese… zajizdi taky :D ..

      0 0
      • Rychlej turista  

        Mám tu užší s redukcí a ta má vevnitř jemnou valchu, která se do sedlovky zakousne, takže nezajíždí.

        0 0
      • Daník  

        na karbonovou sedlovku třeba spešl objímku a vysmirkovat vnitřek sedlové trubky – pak nezajíždí.Utahovat ji co to dá je dost risk. U jednoho kola jsem měl dokonce opačný problém – musel jsem ji namazat z části vazelínou, abych ji tam dostal ;-))

        0 0
      • Vevoda  

        Čim máš tu sedlovku utáhlou, jestli rychloupínákem, tak ten zahod- je k ho…, dej tam obyč na 6 imbus a budeš nad miru spokojena. Upinací síla je krapet větší, nemělo by ti to zajíždět, já ho koupil za cca 50,– a max spokojenost. Sedlovka 37,2/400mm + 1q biker. Sedlovka mi už sice nezajíždí, za to se mi povedlo zničit zámek sedla.

        0 0
      • Turbo  

        Ale prdlajz, kupte si todle a můžete utahovat jen na pedepsanej krouťák a sedlovka, řídítka se ani nehnou!

        http://www.bikestore.cz/…-g-27231.htm

        0 0
    • vlk  

      Já osobně bych se bál prasknutí a její zaražení do zadku. Raději bych pořídil lepší sedlo s titanovými lyžinami(v případě závodníků chrtů). Případně širší pneumatiku nebo rovnou fulla :)

      0 0
      • Luka  

        to posledni je asi nejlepsi rada :)

        PS: titan nebo crmo… nejak jsem nerozeznala rozdil… (pocitove)

        0 0
        • vlk  

          A co jsi měla za sedlo s těmi titanovými Lyžinami. Já jsem kdysi na svém HT- Rock Machine CPS 4 vyměnil sedlo za Selle Italia s Titanovými lyžinami(má označení v názvu titanium) a co si vzpomínám, byl to nezkutečný rozdíl proti předchozímu sedlu s CR-MO lyžinami.I ostatní kamoši to tvrdili. Už jsem slyšel něco o tom, že např. Pells sedla s Ti lyžinami ve zkutečnosti Ti lyžiny nemají-tak bacha i na značku. No nicméně nynější full to pohodlí jistí :)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Mám pocit, že se ptal na karbonovou sedlovku na pevňáka :-D

            0 0
            • vlk  

              Však jo. Taky píši „kdysi na svém HT- Rock Machine CPS 4 vyměnil sedlo za Selle Italia s Titanovými lyžinami“ Mluvím o tom, že sedlo s Ti lyžinami na pevňáku fakt pomůže-teda mě pomohlo a že bych karbon sedlovku z důvodu nebezpečí zapíchnutí do pr… nebral.

              0 0
          • voytaa  

            Sakra já mám Pells s Ti lyžinama:-))

            0 0
          • Luka  

            fizik vitesse… ted crmo specialized. rozdil vnimam jediny: na speshlu se da sedet „bezbolestne“… :) A ze jsem tam ten titan mela i v kombinaci s karbonem i aluminiem (sedlovkou)--- ale az ja budu resit ze mi to „vic jede“ s titanovejma lyzinama, tak to uz budu fakt jinde. A stejne: vsechno je to v nohach :) Me ani karbon, ani titan k vyraznejsimu zrychleni nepomuze… Kde neni nic(fyzicka) ani cert nebere :)

            0 0
    • Mug  

      Proč ne. Jak se tu na hodně místech dočteš, tak u karbonu hodně záleží na výrobci a na konstrukci (vrstvy, pojivo, tvar, nanotechmologie, atd.) Vzhledem k tomu, že nespečifikuješ, proč uvažuješ o karbonu a o kterých sedlovkách uvažuješ. Tak si dovolím zobecnění. Když karbonovou sedlovku tak od nějakého renomovaného výrobce, který s tím má zkušenosti. Já vozím 4 roky dost vytažený karbonový sedlovky s hliníkovým zámkem (silnice i bajk) a až na počáteční zajíždění jsem neměl problém. Ale taky jsem viděl rozlámanou BBB a nevypadalo to hezky.

      0 0
      • Balik123  

        no uvazuji o WCS carbon jelikoz kokpit mam taky wcs a jen sedlovka je nejaka ritchey pro… tak snad wcs carbonova sedlovka nebude tak spatna :) (kdyz je tak draha :) )

        Diky

        0 0
        • Mug  

          Jo tady jí pár lidí jezdí. Váhová úspora dobrá, ale všichni se schodují, že je hodně tvrdá. Tedy od ni nečekej mnoho pohodlí. Jinak bude asi bezproblémová.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Mně pruží.

            0 0
            • Mug  

              To nepochybně. Nepsal jsem, že ne. Ale to pruží i hliníková WCS. Jenom, že existují pohodlnější karbonový sedlovky. Sám s karbonovou WCS zkušenost nemám. Jen jsem to tu víckrát četl. Asi hodně záležeí i na vysunutí z rámu a trochu i na průměru sedlovky.

              0 0
              • vlk  

                V kterémsi starším Velu byly testy karbonových sedlovek a rozdíly v tom, která jak moc pruží byly docela velké.

                0 0
                • King_slay[R  

                  Jo to bylo 5/2005, nedávno jsem v tom zase listoval… A teď mám WCS Carbon a nemůžu si vynachválit;) Na HT je carbonová sedlovka ještě s dobrým sedlem prostě užitečnej luxus!!

                  0 0
              • Rychlej turista  

                Jo to bude nejsíš ono. Mít ji širokou a ještě zasunutou v rámu je asi o ničem. Mám úzkou s redukcí a vysunutou maličko přes rysku, takže z ní ždímám, co to jde :-)

                0 0
                • Mug  

                  To by jsi mohl mít časem problém. Někde jsem také četl, že jak je karbon tvrdší než hlína, tak jak v rámu pracuje tak ho vymačkává.

                  0 0
        • Zerocool  

          přesně tak, pohodlí nečekej, váhově je to úspra, ale stejnou úsporu ti udělaá klasická WCS za daaleko menší peníze…

          0 0
    • McBlacky  

      dal bych si pozor na délku – tj koupit radši delší a mít ji víc v rámu lehce utahovat podsedlovou objímku – jinak praskne

      bontrager X lite jsem mel vytaženou az k rysce a dost utaženou – praskla WCSko co mám ted jsem musel proti zajíždení ošetřit loclite a drží fest.

      0 0
      • Mug  

        Asi taky dost záleží na uchycení v rámu. Naříznutí a objímka. Ale s tim sklouzáváním a pak přetahováním to problém bývá.

        0 0
    • MARIN  

      tak kdyz uz karbonovou sedlovku tak ji porid v pr.27,2 (at to trochu pruzi coz asi ocekavas) a dej redukci

      Jinak ja sedlovku,ridit­ka,predstavec a ram zatim na MTB strkat rozhodne nehodlam ale kdyz uz tak prvni vlastovka by byla zrovna sedlovka

      0 0
    • wendak  

      sice jezdim na fullu, ale synovec má pells karbonovou sedlovku a dost si jí chválí. na vlastní oči jsem viděl pružení sedlovky FSA (foto) a nemohl jsem tomu věřit, opticky to vypadalo, že je gumová, kluk má na míru ocelovýho sfinxe 29´a tuhle sedlovku a pružilo to, skoro jako softail, moc si to chvlálil, takže karbonovou ano, ale asi záleží jakou, já bych se bál lepených spojů, proto bych na HT bral monokok, což WCS je, ale ta FSA se mi líbí víc …

      0 0
    • wendak  

      sice jezdim na fullu, ale synovec má pells karbonovou sedlovku a dost si jí chválí. na vlastní oči jsem viděl pružení sedlovky FSA (foto) a nemohl jsem tomu věřit, opticky to vypadalo, že je gumová, kluk má na míru ocelovýho sfinxe 29´a tuhle sedlovku a pružilo to, skoro jako softail, moc si to chvlálil, takže karbonovou ano, ale asi záleží jakou, já bych se bál lepených spojů, proto bych na HT bral monokok, což WCS je, ale ta FSA se mi líbí víc …

      0 0
    • jecnak  

      Urcite, neni to zadny zazracny rozdil, ale kazda malickost prispivajici k pohodli se hodi. Rozhodne kup 400ku at ji mas dost zasunutou a nedochazi k otlacovani a deformacim v okoli objimky. Rozhodne doporucuju i nejaky kvalitni (zadna Al/karbon – totez u sedlovky) karbonovy riditka, sedlo s Ti lizinama atd.

      0 0
      • Lawn  

        Take mam osobni zkusenost.Vozim karbonovou sedlovku x-mission,sice nic extra,ale o hodne lepsi,nez alu x-mission.Mel jsem moznost pri rozlepeni zamku u carbonove asi 14 dni vozit alu, kazdy prechod byl na pohodly hrozne znat.Fandim karbonu hlavne kvuli vzhledu,vaze a pruznosti.

        0 0
        • medved.m  

          FSA X-Mission Carbon, jestli je nejak pruzna si ani neuvedomuju, mozna bych to poznal pri prechodu na hlinik (ale nemam ji taky nijak extra vytazenou). Trosku zajizdela i utazena na krev, nez jsem ji + sedlovou trubku poradne ocistil. Pozor: pokud vim, styk karbon-hlinik se NEMAZE.

          0 0
    • gargamel  

      Trochu se tu přiživim na thteadu… Nevíte někdo, jestli existuje karbová sedlovka v menším průměru než 27,2? Konkrétně mi jde o rozměr tuším 25,6. Takhle úzkou jsem nikde nenašel.

      0 0
    • Dados  

      Karbon na MTB je blbost – vypadá to sice hezky, je to lehký, ale nevim jak dlouho by vydržela na mym HT…

      0 0
      • kubad  

        a proč by neměla vydržet?

        0 0
        • Dados  

          nejspíš kvůli předsudkům :) hliník se ohne – karbon rovnou praská…

          0 0
          • kubad  

            :-) s tím ohýbáním a praskáním to není tak jednoznačné.

            0 0
          • scret  

            ale ale prave ze je to spis naopak…

            0 0
            • Turbo  

              JJ, mrkni třeba na Jardu Kulhavýho a jeho Truvativ Noir sedlovku vytaženou až do nebe… Sice má fula ale i tak.

              Já při pádu ohnul představec!!! a karbonový řídítka bez prasklinky, prostě propružili a drží.

              0 0
      • petebike  

        ??? zajimava teorie…

        0 0
    • scret  

      jezdim Woodman Carbo O.F. a je to znat… bejt tebou,sel bych do karbonu,urcite ne nejakej noname,ale neco kvalitniho co funguje…kor pokud mas HT…

      0 0
      • fiberman  

        Já jsem taky jezdil Woodman Carbo OF.Ale už karbon pod prdel nikdy. Je fakt že to praskne tak nějak pomalu, takže to stačíš registrovat a reagovat.

        0 0
    • kolobrnda  

      NEEEEE !!!! :-)

      0 0
    • omar  

      ja bych se toho vubec nebal, nedaval bych ji ale v takhle sirokym prumeru, co jsem zkousem tak to prakticky nepruzi, proto sem I do rb nechal vlepit redukci a sedlovku 27,2 , natrel sem ji aby nezajizdela takou sra… od ritchey co jakoby malinko zdrsni povrch a ani se nehne

      0 0
    • vasek80  

      Jak moc velkej rozdíl bude u stejného modelu karbonové sedlovky v rozměru 27,2mm a 31,6mm? Vážím 82kg a plánuju karbon sedlovku. Vysunutá bude podle toho jak tak koukám na fotku svého kola odhadem 30cm. Přemýšlím jestli tedy vzít 31,6 a nebo 27,2 + alu redukci.

      0 0
    • Nikovlas  

      Nečtu, co tu píšou ostatní, ale za mě:

      Měl jsem nějakou obyč hliníkovou seldovku, teď mám Truvativ Noir Team.

      I přesto, že vozím 2,25" pláště (NN) na tlaky kolem 2–2,5 atmosfér (což považuji za největší přínos pohodlí na HT), tak je pružení sedlovky rozhodně výrazně cítit. To považuji za největší plus. Pak je samozřejmě lehčí, než ta původní (ale kamarádova KCNC (scandium) je ještě mnohem lehčí… prostě záleží na konkrétním modelu víc než na materiálu).

      0 0
    • TREK6700  

      Uhlí ani nepraská, ale asi ani moc extra nepruží. Mám tuhle xxx váží málo, vypadá dobře a proto ji mám :-) Jsem povrchní? No jasně :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.