Jsou elektrokola také na tom tak špatně jako elektroauta?

594 nepřečtených
  • Pavlos_S1

    No nevím, ale všelijaké ty paušály ať u elektroaut, mobilních operátorů a nebo kdekoliv jidne, považuji za zlodějnu, kde si v jistém slova smyslu bezpracně zajišťují stálý příjem. Jasně, elektrokolo se s uťákem moc srovnat nedá, ale i tak, jak se vyplatí mít éčko za stopade vzhledem i k pozdější výměně baterky při dnešních cenách, i když to nabíjím jen doma ze zásuvky?

    A prosím. Blitky, jako jezdím za svoje, vživotě bych na to nevlezl, jezděj na tom jen gryplové, shnilotiny a důchodci, si nechte od cesty. Tyhle kecy si běžte vyzvracet jinam. Díky.

    Kolik stojí provoz

    0 0
    • novas752  

      Hlavně kolik stojí nová baterka až ta stará klekne a jestli se vůbec bude dát sehnat (hlavně u integrovaných) za nějakých 4–5 let.

      Například baterka do Spešlu je asi za 30.

      Cenu za pouhé nabíjení si myslím hravě překonaj ostatní náklady na provoz (řetězy, pláště, destičky, převodníky, pastorky…).

      0 0
      • psbiker  

        Baterie na e-motokole prý vydrží 20 kkm jízdy běžného e-cyklisty, 500 nabití, baterie 10–15 tis. kč. Pokud by výdrž měla být stejná i u e-aut, bylo by to tragické.

        0 0
        • novas752  

          To ne, to bude víc. Nabíjecích cyklů dají 500-asi 800, jak které. A na jedno plné nabití běžný ecyklouš ujede 40–100km, záleží jak jede a kudy. Takže ta výdrž na kilometry může být i o dost vyšší.

          V autech na jedno nabití ujedeš cca 200–400km, baterie asi budou lepší = asi 1000 nabíjecích cyklů = mělo by to vydržet 200 – 400 000km, možná trochu míň. Málokdo najezdí s podobně drahym spalovacim autem víc.

          0 0
          • kubad  

            u aut je to jinak, těch 1000 cyklů je z 0 na 100% pokud baterii šetříš a jezdíš 20–80 tak je to výrazně víc a baterie neodejde, jen se jí snižuje kapacita

            jinak běžně je na ně záruka 8let u aut

            0 0
            • Smazaný účet  

              Taky docela zalezi, jak rychle nabijis…

              0 0
            • Smazaný účet  

              Jenže u aut je ta záruka celkem ftipná. Aby to měli pokryté, máš záruku, že za 8 let bude mít baterka cca 80% kapacity. V baterce je víc článků než je potřeba a postupně se, jak padá kapacita, připojují. Takže na konci záruku je už pak to klesání kapacity rychlejší.

              0 0
              • Mr.Duck  

                To je blbost ne? Vozit a opakovaně zahřívat a tím degradovat články který nepoužívám když jedna z věcí co výrobci elektrických aut řeší je hmotnost baterky mi přijde jako hovadina.

                Degradace baterky se normálně chová tak že se časem zrychluje, takže to že bude klesat rychleji platí tak jako tak

                0 0
                • novas752  

                  Asi na tom něco bude, má to tak třeba i spousta notebooků, nastavíš si omezení nabití baterie třeba na 85% a prý ta baterie pak vydrží déle.

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Nevydrží déle, vydrží víc cyklů protože jsou kratší. To nastavení je hlavně na to když máš notebook běžně připojený v zásuvce a baterka se tudíž nepoužívá, pomaleji degraduje když je nabitá na těch 85% než když by byla na 100.

                    Pokud ji ale pravidelně používáš, tak většinou vydrží řekněme 500 cyklů což znamená 50000% nabití, a je celkem jedno jestli ji nabiješ 500× z 0 na 100 nebo 100× z 30 na 80%. Pokud Teda ignoruješ že vybití na 0% tomu dobře nedělá, těch 100% je problém spíš dlouhodobě a při vyšších teplotách.

                    0 0
                    • CervezaMatador  

                      Jenže power management baterky ji stejně nenabíjí na 100% kapacity. Když ti ve windows ukazuje 100%, je to v reálu právě těch 80% celkový kapacity baterky. To samý 0 neni úplná 0 ale 20%.

                      0 0
                      • Mr.Duck  

                        Taky si myslim, ale nemeril sem to tak sem si nebyl moc jistej :)

                        0 0
                • Smazaný účet  

                  Ne blbost to není. A výrobce musí taky kromě hmotnosti přesvědčit zákazníka, že ta baterka něco vydrží. A tohle je asi nejsnadnější způsob, jak toho dosáhnout.

                  0 0
                  • kubad  

                    vývoj baterek jde rychle dopředu – Tesla tento rok hodí na trh baterie +20% kapacity při stavající velikosti s životností 1000000km

                    0 0
                    • xtonda  

                      No to bych netvrdil, že jde rychle dopředu, už se to plácá desítky let kolem Lithiových technologií, kapacita se zvyšuje jen mírně. Každou chvíli info o nějaké nové převratné technologii, ale na trhu furt nic. Akorát klesá cena, kdysi lithiová baterka do mobilu stála klidně litr, teď sou to třeba dvě stovky.

                      0 0
                      • kubad  

                        ale i ta kapacita se prakticky skoro 2× zvětšila , pokud bude klesat cena a růst životnost tak jen dobře

                        0 0
                      • mr.antik  

                        spíš jde o to že tesla doteď už dnes dost starý baterky (nebo ty věci okolo), to není jako že těch 20% přibývá každý rok :-)

                        0 0
                  • Mr.Duck  

                    Zdroj?

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Spíš je to takhle… nabijej se všechny, ale ne naplno.

                      https://autobible.euro.cz/…i-jim-skodi/

                      Například Audi e-tron využívá kapacitu své 95kWh baterie v rozmezí 8 až 96 procent. Uživatel to nijak nepozná ani nemá možnost limity nastavené výrobcem nějak obejít. Skutečné rozmezí 8–96 procent palubní přístroje jednoduše zobrazují jako 0–100 % a při dosažení indikovaných 100 % se nabíjení ukončí, přestože čtyři procenta baterie zůstávají nevyužitá. Podobně postupují i další výrobci elektrických aut. Je to fyzikální nutnost.

                      0 0
                      • yetti  

                        U všech elektromobilů se využívá cca 80% celkové kapacity baterií. Nazývá se to DOD (Depth of Discharge) a nezbytné je to právě pro zachování rozumné životnosti. Třeba u mobilů se používá rozsah větší a je to spolu s rychlým nabíjením hlavní důvod proč baterie v mobilu většinou vydrží jenom kolem tří roků.

                        Vybitím na 0% se spolehlivě poškodí každý Li akumulátor, ale není to nebezpečné (třeba Tesla na dálku prodloužila dojezd elektromobilů při nějaké rozsáhlé přírodní katastrofě právě tím, že umožnila hlubší vybití a dost se to tehdy medializovalo). Naopak přebíjením se baterie nejen ničí, ale hrozí i že začne hořet, nebo dokonce vybouchne. Na netu je plno záběrů hořících mobilů i třeba elektrokol a v naprosté většině k tomu dojde při selhání battery managementu, který mimo jiné hlídá rozsah nabití.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          jojo, onehdá mi nějak selhal balancér na lipolku a nebylo to hezké… naštěstí jen nafouklá, ale z kvádru byl válec.. napětí na článku 4,5 V :-O jsem se bál na to šáhnout, ale musel jsem to nějak řízeně pomalu vybít.

                          0 0
                          • Manas  

                            A pak mi nejaky jouda bude tvrdit jak se na eAute nema co ****** … bohuzel jsem utrpel elektrotechnicke vzdelani, takze s nim nemohu souhlasit :)

                            0 0
                            • JBC  

                              Myslím, že nikdo netvrdí, že se tam nemá co ******, ale asi se shodneme, že spalovací pohon je trochu choulostivější a komplikovanější mechanika než elektropohon, kde je těch extrémně tepelně a dynamicky mechanicky namáhaných dílů naprosté minimum, nebo spíš nula.

                              0 0
                              • filipino_23  

                                neviem ako maju zvladnute chladenie baterek, ale zaujima ma nechat auto odstavene 10 hodin na priamom slnku (bezna situacia v praci)

                                0 0
                            • Mr.Duck  

                              Utrpel sem ho taky, ale taky sem delal v autoservisu a stokrat radsi bych mel v aute baterku nez dalsi motor.

                              Ne ze bych ted naky auto na baterku mel, ale mit na to prachy tak nevaham.

                              0 0
                              • Manas  

                                V servisu jsem pomahal tez. Svoje auta si z valne vetsiny servisuju sam. Coz u eAut proste uz nepujde.

                                Auto na baterku bych mozna bral, jedine do mesta. Na delsi cesty mam dodavku (Caravelle) a to proste zadny eauto nenahradi ..

                                0 0
                                • Mr.Duck  

                                  Taky si delam servis sam, ale ted treba nemam garaz a delat hlavy na V8 by se mi urcite nechtelo. Jde mi spis o to, ze e-auto si sice neopravim, ale je tam o tolik min co se muze ****** ze mi to za ten risk stoji. Statisticky to ted neni zas takova hitparada a serou se jim veci, ale co ja vim tak pohonu se to moc netyka, a verim ze za par let kdy bych si to mozna mohl dovolit to bude lepsi.

                                  Ja bych to chtel prave na nejaky ty vylety. Ten truck od Tesly by mel zvladnout snad 600m, cili skoro 1000km. To je $300 s mym HD Suburbanem, a vetsina vyletu tady v BC neni kratsi nez to. I kdybych mel dojet 400 a nekde se na hodinu napichnout, stalo by mi to za to.

                                  0 0
                                  • Manas  

                                    Ano, mam zazemi a to mi dela hodne. Uprimne, opravoval bych na tom stejny veci jako si delam ted – podvozek, kastle, spotrebak – filtry a mazani.

                                    U ty Tesly me prijde, ze furt nemaji vychytanou kontrolu kvality. Co kus to nejaky originalni problem. Vetsina toho se da poresit a nebo eliminovat uz pri koupi .. ale za tu cenu bych cekal aspon kvalitu srovnatelnou s konkurenci.

                                    Ohledne Trucku .. tvl, ne. jednak to v Evrope neprojde schvalenim pro provoz (pokud to vyrazne nepredelaji) a druhak je to fakt strasne moc hnusny :) Ale jo, dojezd uz to zacina mit zajimavej.

                                    0 0
                                    • Zdyn  

                                      Jo je to zatímavý dojezd. Však je to taky Truck. Takže to vece hromadu baterek :) Ale mně se celkem líbí. Tenhle design mám rád, ikdyž není zrovna praktický.

                                      0 0
                                      • Manas  

                                        Njn. Design je invidivualni. Ja mam ted VW T5 v Longu … to nenahradim tim. Druhy mame „maly“ auto do mesta – Ford C-Max (benzin). To si dovedu predstavit, ale z toho co vidim na trhu, byt bazarovym … tak prachy na to fakt nemam.

                                        0 0
                                    • Mr.Duck  

                                      Jo hezky to neni, ale aut oje na cestu z A do B, ne na vypadani :) A 0–100 pod 3s muze bejt prdel :)

                                      O ty kvalite ctu casto, a je to skoda. Vypada to ze ty made in china jsou na tom lip zatim, nicmene se to podle me trochu zvelicuje. Delal jsem u dealera Chevy, co jsou podle me treba z ameriky jediny pouzitelny auta a ze by nemely zadny problemy bych taky nerek.

                                      Loni na Crankworx jsme meli trucky od kazdeho vyrobce tady. Ani jeden (!) uplne novy Fiat/Dodge neprezil 2 tydny bez nekolika elektronickych zavad – odesly ABS, airbagy, cely dashboard na tom blikal jak vanocni stromek. Fordy jakz takz prezili, jen z tebe vyklepaly dusi na kazdy polnacce a ty dva sevrolety co sme meli nemely problem. Takze z myslim 15 novych aut jich 5 nevydrzelo ani 14 dni, uprimne verim ze tesla by to zvladla lip :)

                                      0 0
                                      • Manas  

                                        Kdyz necim chci jezdit, tak bych rad aby se mi to aspon trochu libilo :)

                                        Druha vec – jezdime z 95% cela rodina, plus kramy na vylety – minimalne bereme kola + kolobezky, takze auto musi byt prostorne. To je hlavni parametr – na 100 za 3s … to nema kde vyuzit a ani by mi to doma neproslo.

                                        Jinak nedavno mi kolega v praci vnucoval jak je Nissan Leaf bozi … tvl a ma problem tam dat i velkej nakup :)

                                        0 0
                                        • Mr.Duck  

                                          Tak jasny to je zas blbost. Jak se v aute nevyspim za druhou radou sedacek aniz bych ji skladal, tak ho nechci :)

                                          0 0
                                • mr.antik  

                                  Mám obavu že u e-auta se splaší třeba GSM modul nebo aktualizace playlistu Spotify při nějaké SW chybě zastaví celý auto.

                                  0 0
                      • Mr.Duck  

                        To uz kokotina neni :)

                        0 0
              • R-A-D-I-U-S  

                Provisioning jako u SSD disků ? OMG :-)

                0 0
      • Pavlos_S1  

        Taky si myslím, že to nabíjení u kol je paktel, ale pak čáru přes rozpočet udělají ty ceny batek. S tím ostatním se tak i tak stejně musí počítat, i když u éček ten servis přijde asi častěji.

        0 0
      • va-bo  

        Mám Spešla a obě baterky. 500 stojí 23 , 700 stojí 33. Pokud je kolo koupeno u Spešlu, je na to cca 10% sleva. Menší baterka vydrží při prasení po lesích tak 60 km, větší 80 km. Pokud baterka vydrží deklarovaných 500 nabíjecích cyklů, tak je to u silnější baterky 40 tis. km prasení po lesích, případně 50 – 60 tis. km pohodovky po cestách. Při ročním nájezdu cca 4 – 5 tis. km je to 10 let. To už mi bude 75 a kdoví, jestli budu vůbec ještě jezdit na kole. Pokud bude fungovat recyklace baterek, která už funguje dnes, tak za 8 – 10 tis. není co řešit.

        0 0
        • Sicktrain  

          Na limit počtu nabíjecích cyklů se málokdo dostane. Poté, co se baterka vyrobí, běží čas. Ten vyprší po nějakých 5 letech, ať jezdíte, nebo nejezdíte. Kdo nejezdí a má pocit, že baterii šetří, tak nešetří. A navíc se nesveze.

          0 0
          • va-bo  

            Já myslím, že 10 let by to vydržet mělo. Třeba i s menší kapacitou. U aut ty články jsou více-méně stejné a dávají na to 8 let záruku. Druhá věc je vývoj cen, protože ceny surovin budou stoupat, takže i koncové ceny.

            0 0
            • novas752  

              Tak ono to vydrží, ale za pár let prostě na jednu baterku nenalítáš po kopcích 40km, ale jen 30, za další rok až dva jen 20…

              Stejně jak časem odcházej baterky v elektronice. Mobily, notebooky, tablety…

              0 0
            • Jirik123  

              Jo, 10 let by dát měla. Hodně záleží i na používání. Např. pokud třeba přes zimu nejezdím, tak je dobrý na toto období baterii vybít asi na 30% a neskladovat ji plně nabitou. Při plném nabití stárne rychleji.

              Nicméně data od uživatelů Tesly ukazují, že to stárnutí u modreních Li-ion není zdaleka tak dramatické https://electrek.co/…dation-data/

              Já mám třeba několik akumulátorů Panasonic 18650 2900 mAh z roku 2009, mají určitě desítky cyklů a pořád mají kolem 2600 mAh a ve svítilnách fungují v pohodě ačkoliv jsem se o ně nijak speciálně nestaral.

              0 0
      • Romancero  

        Dotaz na uživatele e-biků

        jak je to s kompatabilitou= připojení baterií? Každý výrobce má svůj konektor nebo už je snaha o nějakou unifikaci rozměrů i konektorů?

        Díky za info

        0 0
        • psbiker  

          Nejsem ebík, ale asi to nebude moc slavné :)

          0 0
        • Smazaný účet  

          Snaha o unifikaci neprobiha, to by pak vsechna kola vypadala stejne…neni to jenom o baterii, ale i o jeji umisteni v ramu a uchyceni…

          0 0
        • JBC  

          Konektor nebude takový problém jako spíš tvar baterie, zvlášť těch integrovaných v rámech. A je samozřejmě nutné dodržet voltáž.

          0 0
        • Jirka63  

          u veřejných nabíjecích stanic se to řeší adapterem, který si zakoupíš.

          0 0
    • scalar  

      Levný čínský moped se spalovacím motorem bude finančně výhodnější.

      0 0
    • oddie  

      A to, že jsou na tom elektromobily „špatně“ usuzuješ z nějakého otřesného videa, nebo jsi nedejbože utrpěl i nějakou reálnou zkušenost? Já že pár lidí s elektroauty kolem sebe mám, a to i se zkušenostmi z provozu dost přes 10 let, a že by na tom byly nějak „špatně“ jsem si teda nevšiml, naopak.

      0 0
      • Pavlos_S1  

        Tady nejde tak o elektromobily, ale o ty manýry dodavatelů. Auta za to nemohou, ale lidé a politici…

        Možná pro tebe video je otřesné, ale pro mně třeba dalším důkazem toho, že zůstávám u benzínu.

        0 0
        • kubad  

          je to o tom jak jezdíš, pokud většinou dobíjíš doma je ti to fuk, a občas delší cestu jde zvládnout, pokud je toho cestování hodně je to složitější, ale s Teslou to jde zvládnout

          a trh se brzo narovná a uklidní,

          0 0
          • Pavlos_S1  

            Sice k móři autem nejezdím, ale jak to budou mít vyřešeno ti, co s éčkem pojedou za kopečky?

            0 0
            • Mr.Duck  

              Jak to myslíš za kopečky? Ziju v horách a tesla je tu dost běžný auto, a že by to bylo nějak problematické bych rozhodně neřekl. Dělal jsem v Chevy a elektrickej Bolt nestíhá poptávku, údržba mnohonásobně levnější, manažer servisu se málem sesypal když viděl že doporučená údržba začíná asi na 50000 a to je výměna vzduchovýho filtru na ventilaci v kabině asi za $30 :)

              0 0
              • novas752  

                Za kopečky se myslí z ČR někam dál za hranice.

                V normálnim autě ujedeš 700–1100km na 1 nádrž a natankováno máš za 5 minut. V elektroautě ujedeš prvních 200–400 a pak nabíjíš nějakých cca 45–90 minut aby se nabylo asi 75% kapacity a mohl skočit dalších 150–300km.

                Někde z USA koluje po netu fronta asi 50 aut u nějakého dálničního odpočívadla s nabíjecíma stanicema.

                https://youtu.be/UqEwLle8xKU

                0 0
                • Espen  

                  45 min je to teď, když těch aut ještě tolik není. Ale jak to bude, až těch aut na to nabití bude čekat třeba 20?

                  0 0
                  • novas752  

                    No právě, to píšu v příspěvku níže.

                    Ono když je těch nabíječek třeba 9 na jednom místě tak každých 5 minut odjíždí jedno auto, ale i tak, 20 ve frontě = 2h čekání a pak těch 45minut nabíjení. Takže 3 hodiny zabitý aby se dalo skočit o dalších 150–300km (nevím kolik je to přesně).

                    0 0
                    • kubad  

                      dobíječky rostou neskutečnou rychlostí, ale stane se no :D

                      0 0
                  • mirorek2  

                    A není to málo? Já bych je nechal čekat den dva, pak by je debilní nápady jet autem přešly. Třeba by pak lidi zvážili kolo a začali se hýbat

                    K čemu je, že se hulí z komína místo z výfuku z celkového hlediska, neberu samozřejmě snížení emisí lokálně ve městě.

                    Pro všechny ekologické zastánce elektroaut doporučuji návštěvu nějaké uhelné elektrárny, velkého přístaviště nebo letiště, pak taky třeba Číny.

                    0 0
                  • Mr.Duck  

                    Hele tady je těch aut docela dost, ale většinou vidím místa na nabíjení spíš volný než ne, za to často u baráku auta v zásuvce a ne proto že rozmrazujou blok :)

                    Nabíjet na cestě bude potřebovat právě jedině na tom výletě, a zrovna v Evropě kde je benzinka cca každej kilometr, až se smíří s tím že ropa v autě je nahovno a každá třetí benzinka bude mít nabíječku tak to nemůže bejt problém..

                    0 0
                    • novas752  

                      No mezitím nastane spousta problémů s elektrickou sítí. Na jednu stranu se tlačí na eko, vypínaj se jaderný a uhelný elektrárny, na druhou stranu poroste odběr při nabíjení elektroaut, spousta lokálních větví po okresech a obcích na tak velký odběr není dělaná a bude to stát další raketu na přestavění, elektřina bude dražší…

                      0 0
                      • Mr.Duck  

                        I kdyby byla elektrika 2× dražší tak se to vyplatí..

                        Zase nezapomeň že rafinérie si vezme elektriky dosť, a infraštruktúru by mohli začít dohánět třeba z těch miliard dolarů co platí ropným společnostem

                        0 0
                        • Manas  

                          Hele, ale s tim vyvojem a lokalnima stavbama co se provadi u nas tohle nemuze dopadnout dobre. Pokud by do toho museli najednou nasypat hromadu penez, tak jediny co se zadari je dopravni kolaps protoze rozkopou co pujde. EAuto ma smysl pokud mas garaz a nebo rodinny domek. Pak neresim dobu nabijeni. POkud bys toto resil u panelaku tak musis nejak resit rozpis toho kdo a kdy bude nabijet. Coz s souvislosti s mentalitou Cechu, nevim jestli dobre dopadne.

                          0 0
                      • ronda  

                        Kdyby to s cenou elektriky přehnali a ještě na ní (dost pravděpodobně pro auta) uvalili nějakou tu spotřební daň, nebo byly problémy s dodávkama, tak do kouta garáže postavíš agregátek se spalovákem a každou noc si bude brumlat :-)

                        0 0
                • kubad  

                  moderní dobíječky třeba Ionity dávají až 350Kw/h

                  u Tesly nabíjíš až 200Kw/h

                  tak si ty časy spočítej :D

                  už to není tak šílené a stejně ty přestávky na cestě děláš, je to jen o jíném plánování

                  0 0
                  • Barak  

                    Už vidim, jak se např. v zimě na D1 stane dopravní nehoda, která na x hodin zablokuje dálnici a řidič elektroauta řeší dilema, zda topit a nezrmznout nebo po uvolnění dálnice odjet.:-)

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Akorat to uz trochu zacinas narazet na pripojne kapacity…tech supeerchargeru taky nemuze vyrust uplne moc a vsude…nekde proste neni tostatecne silny kabel…

                    0 0
                  • krabica  

                    Kolega jel s kámošem a jeho Teslou z Ostravy do Brna 4 hoďky, jak na sviňu chytli frontu na nabíjení ve Vyškově a už měli vybito, bo samozřejmě nevyrazili s plnou… :-) Kdyby plánovali, tak se jim to nestalo. Nicméně stát se to může a osobně by mě to fest nasralo, někde na benzínce skoro 2 hoďky čumákovat…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Z toho plyne, ze elektroautem jedine s pritelkyni/ko­legyni/pri nejhorsim se zenou…at ty dve hodiny tenom tak neprocumakujes…

                      0 0
                    • kyl  

                      Do dopravního infa v rádiu přibude i info o vytíženosti dobíjecích stanic.

                      0 0
                      • oddie  

                        Obsazenost stanic je vidět online i v google mapách, předpotopní rádio už dávno nikoho nezajímá :D

                        0 0
                  • xtonda  

                    Udělej si pořádek v jednotkách.

                    0 0
                • James.Sniper  

                  Na internetu koluje spousta videí z front na čerpací stanice v USA, ty benzínové nevyjímaje.

                  Moje benzínové auto ujede na jednu nádrž cca 800 km a i kdyby ujelo jen polovinu, bylo by mi to jedno. Na jeden zátah stejně nedokážu ujet víc jak 300 km. Vždycky mě udiví jak někdo potřebuje ujet 1000 km bez zastavení a po 5 minutách tankování dá dalších 1000 km.

                  0 0
                  • novas752  

                    No to co prostě dosud umí elektromobily je málo. Cesta na dovolenou třeba doprostřed nebo na jih Itálie = 1500–2000km

                    S elektroautem by k tomu bylo potřeba asi 6–10× nabíjet (6–10h prostát na parkovišti). Když takovou cestu jedou 2 řidiči s střídají se po 3–4 hodinách, vystřídají se 4–6× a jedna zastávka nebude trvat hodinu ale průměrně třeba 25 minut (2–3 hodiny na parkovišti), navíc mohou zastavit kdekoliv a ne jen u správných rychlonabíjecích stanic.

                    0 0
                    • kubad  

                      kolik lidí jezdí na dovolenou 1500–2000km autem?

                      proč bych to dělal?

                      0 0
                      • novas752  

                        Celkem dost, ve střední a jižní Itálii je překvapivě hodně aut s českýma RZ, ale i spoustu Poláků, Němců – ti to mohou mít i o dalších cca 500km dál.

                        Protože můžeš vzít spousta krámů s rodinou, můžeš se cestou někde zastavit třeba na den v Alpách atd.

                        0 0
                        • Barak  

                          Celkem dost z pohledu absolutního čísla. Ale ze všech aut, které jsou v provozu půjde o zlomek.

                          0 0
                      • CzechJoker  

                        Třeba já. A kolem mě i řada dalších.

                        Navíc pracovně jezdím v tahu klidně 600 – 800 km na otočku, s e-autem je to nereálné.

                        0 0
                        • kubad  

                          pracovně jezdím 2–3× za měsíc 1000–1100km často na otočku a dát to s e-autem fakt problém není

                          aktuálně jezdím v naftě na jednu nádrž a většinou 2× krátká přestávka záchod kafe, s e-autem mě budu potřebovat o 15 minut víc to fakt jako problém nevidím – 2× dobití

                          ale zatím jsem ve stadiu úvah a počítání

                          na ostatní cestry co jezdím to problém není

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            No…ale si vem, ze pojedes v zime/lete a jeste pustis topeni nebo klimu…to s tim taky trochu pohne…topeni mas ted v aute „zadara“ a chlazeni na te strece vezme nejaky litrik nafty = nepodstatne…

                            0 0
                            • Kanec  

                              Ne, ne, tady vyznavači řeší, že to topí daleko lépe a že i chladí lépe. Proto jsou ta e-auta prostě mnohem lepší.

                              0 0
                              • mr.antik  

                                vtip je v tom právě že jdeš do vyhřátého nebo vychlazeného. Prostě další bonus pro ty co dojíždí hlavně kratší trasy

                                0 0
                                • Kanec  

                                  Jistě. Takový klasický bufík s topnou spirálou. ;-) Ale jo, proč ne. Ncméně tím, že se naše země dostává postupně do středomořského podnebí, tak by provoz e-auta mohl být celkem dobrý vůči třebas Laponsku.

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    tak ono provozovat v japonsku nějaký dýzl taky není výhra. Ale zrovna laponsko má trošku jiný problémy než jen teplo.

                                    0 0
                          • CzechJoker  

                            Pokud budu jezdit kolem komína, tak možná. Ale po trase Brno – Trenčín – Žilina – Poprad – Prešov – Bardejov – Humenné – Michalovce – Trebišov – Košice – Rožňava – Rimavská Sobota – Zvolen – Nitra – Trnava – Pezinok – Malacky – Brno těch nabíječek, co by mi nabily auto za 15 minut, moc nepotkávám. Zato potkávám spoustu benzínek, kde napustím a vypustím a frčím.

                            0 0
                      • krabica  

                        Nebo třeba Francie na lyže je celkem běžná…

                        0 0
                        • madhence  

                          Hned jak bude e-auto cenově dostupné i mně, koupím si jej. A budu to dělat jako doteď: malý osobák (už elektrický) budu používat v režimu 3× za týden jízda po městě + víkend někam po ČR.

                          Dovolené obvykle trávím cestováním: nechám si svoje staré větší spalovací auto na tu Francii či Itálii, vyjížďka 3× do roka několik tisíc kilometrů. Jedinou nevýhodou bude vyšší poplatek za vjezd si hor, který Frantíci jistě pro starší auta časem zavedou.

                          0 0
                          • gersa  

                            A nebude jednodušší/levnější si v tomto případě nechat jen malé auto na běžné dojíždění a to velké si 3× do roka půjčit?

                            0 0
                          • ronda  

                            Auto, které vytáhneš několikrát do roka na delší štreku, to bude spolehlivost sama :-)

                            0 0
                            • madhence  

                              Samý chytrolíni to tady jsou :-) Když se o auto dobře staráš, může být v dobrém stavu, ikdyž se s ním moc nejezdí. A půjčovat si jej nechci, protože mám rád svoje starý věci.

                              0 0
                            • Infidel  

                              :-D

                              0 0
                      • jIrI___  

                        Kolem mě snad všichni, kteří jedou na dovolenou do Chorvatska nebo Itálie. Nízkonákladovky do těch turistických letovisek moc nelétají a když si člověk vypočítá, kolik by stála letenka pro celou rodinu + týdenní půjčení auta na místě…

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      jezím každý den 100km do práce.. jsem rád že na benzince jsem max 3krát do měsíce… kdybych měl tankovat každý druhý den tak se z toho zblázním! nejde jen o ten čas tankování ale většina benzinek na dálnici je o 5 kč na litr dražší než lokální pumpa ve městě… bohužel musím tam jet z domu přes 5 křižovatek a to je další čas navíc!

                      Elektroauto bych koupil skutečně jen kdybych mohl dobíjet přímo doma nebo v práci. U paneláku to ale nevyřeším nikdy :(

                      0 0
                • Pavlos_S1  

                  Nejen doba čekání a rychlost nabíjení, ale i to placení za služby. Jak to bude čecháček platit v zahraničí? Když se v rátím k tomu videu co jsem dal na začátek, tak fakt nevím, jetli by se mi chtělo jet s é-autem na dovolenou, tedy jestli v tom zahraničí to funguje/nefunguje stejně jako tady u místních dodavatelů.

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    A jak teprv takovej nebohej Čech v zahraničí zaplatí za benzín!

                    0 0
                  • kubad  

                    něco si nastuduj než ze sebe uděláš to co tu předvádíš

                    nainstaluješ do telefonu aplikaci , připneš kartu a jezdíš, nechápu proč řešíš zrovna dovolenou na kterou jedeš 1× ročně – prostě to chce trochu víc cestu plánovat jde to

                    na youtube najdeš dost e-tripů přes evropu

                    0 0
                    • Pavlos_S1  

                      Bože, proč řešíš jestli něco řeším. Co tu meleš o nastudování? Od toho jsou diskuse a jestli se ti to nelíbí, tak proč se vyjadřuješ?

                      A co máš nastudováno ty ohledně telefonů? Asi moc ne, že. Jinak bys věděl, že do obyčejného tlačítkového telefonu žádnou aplikaci nenacpeš.

                      A ty víš kolikrát ročně jezdím na dovolenou a kam? Nesmíš každého posuzovat jen dle sebe. Pak by tvůj koment irčitě vypadal jinak.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        však nemusíš vnucovat tlačítkový telefon ostatním. Choď si třeba pěšky a ostatní ať se utlučou třeba u superchargeru.

                        0 0
                      • kubad  

                        tak nechápu proč se sereš do diskuze o e-autech, a kreditku taky nemáš co?

                        0 0
                        • Pavlos_S1  

                          Já zase nechápu proč se tu ty sereš do mě. Vyjadřuj se k tématu, ne k tomu čemu nemáš. Prospěješ tím celému vláknu.

                          0 0
                          • kubad  

                            k tématu sem se ti vyjádřil mockrát, jen ty si meleš jak kolovrátek a při tom o problamatice víš velice málo.

                            a cena elektřiny pujde nahoru, s tím počítej

                            0 0
                  • Barak  

                    Myslím, že hledáš problémy tam, kde nejsou. Stejně jako v zahraničí zaplatíš platební kartou benzín, zaplatíš i elektriku. Nebo budeš mít spec. „tankovací“ kartu platnou všude. Tohle je fakt ten nejmenší problém.

                    0 0
                    • kubad  

                      aktuálně je problém že ti nestačí jedna univerzální, je to trochu komplikovanější, ale to se časem srovná

                      0 0
                      • Barak  

                        Jasně, píšu o budoucnosti. Tím, jak se bude navyšovat počet elektroaut, bude se rozvíjet vše s tím spojené.

                        0 0
                    • Pavlos_S1  

                      Proč bych hledal problémy. Ty už jsou. Viděl jsi to video. Hold do toho trochu šťourám. Je něco na tom špatně?

                      A jestli tu ze sebe něco dělám, jak někteří píší, tak to je přeci jejich problém, jak mně chtějí vidět, ne můj.

                      0 0
                      • Barak  

                        Ok, ale proč řešíš marginálie jako platba? Copak je dnes problém platit přes mobilní aplikaci nebo přes platební kartu? Spíš mi přijde, i podle tvého způsobu vedení diskuze, že za každou cenu hledáš nějaký názorový střet, aby ses mohl pěkně zhádat.

                        0 0
                  • James.Sniper  

                    Nevím jak tankují čecháčci v zahraničí, ale moravák prostě vytáhne kreditku, strčí ji do terminálu, naťuká pin, vytáhne kreditku a jde tankovat (benzín). :-) Zaplatit za elektro auto nebude o moc složitější.

                    0 0
                    • kubad  

                      trochu jo, řeší se to většinou apkou v mobilu , ale to je pro některé obrovský problém

                      0 0
                      • James.Sniper  

                        A to ještě netuší, že benzínovým autem si moc nepomohou. Parkování ve městě se v zahraničí už taky dost často řeší přes aplikaci v mobilu.

                        0 0
                    • oddie  

                      O něco složitější to je, protože na nabíječky se nedává platební terminál – vzhledem k nízkým částkám se to nevyplatí. Takže se to řeší různými mobilními aplikacemi (pro neregistrované zákazníky), nebo roamingovými dohodami mezi poskytovateli (pro registrované).

                      0 0
                      • li-borg  

                        Jde o to jaké nízké částky máš na mysli? 0,79E za 1kWh, jak to bude od února u Ionity?

                        0 0
              • Manas  

                Jinak teda ono ta udrzba je lepsi, ale neni to urcite bezudrzbove … viz nasledujici video, asi nejlepsi co jsem zatim na tema udrzby Tesel videl:

                https://youtu.be/qnUM0OWB0dM

                0 0
            • kubad  

              existuje už poměrně velká síť dobíječek, pokud tě to zajímá tak si to nastuduj zase tak složité to není

              0 0
              • Pavlos_S1  

                Nejde jen o velkou, nebo malou síť dobíječek. Viděl jsi to video? Asi ne, tam se o hustotě dobíječek nemluví.

                0 0
                • kubad  

                  jo, ale mimo toho stupidního videa mám praktické zkušenosti a mnohem víc informací

                  a je to vše potřeba řešit individuálně podle toho jak a jakým e-autem jezdíš, nabíječky rostou neuvvěřitelným tempem, a porostou

                  0 0
                  • Pavlos_S1  

                    Tak proč sem ty své praktické zkušenosti nehodíš do placu. Ono napsat o videu, že je stupidní nestačí. Tvoje prakrické zkušenosti asi řeknou více, než jen uznačit video za stupidní. To ještě neznamená, že je stupidní pro všechny.

                    Myslíš, že nárůst nabíječek nějak ovlivní chování dodavatelů elektřiny?

                    0 0
                    • va-bo  

                      Samozřejmě, zvednou ceny.

                      0 0
                    • kubad  

                      od začátku ti píšu že stačí aplikace v mobilu a kreditka,

                      většinou nabíjíš doma za levno, a zbytek je podle toho jak jezdíš na dalnicích už síť celkem je

                      taky je to o značce auta , zkus nějaký konkretní dotaz, netuším co tě vlastně zajímá

                      0 0
                    • mr.antik  

                      trošku bych rozlišil „dodavatele elektřiny“ a „poskytovaltele služby pro dobíjení auta“, protože zrovna ta elektrika v tom zařízení je fakt to nejlevnější.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Kolik stoji nabiti 1 kWh na stanici a kolik doma? Nekde jsem cetl neco o 7–8 kc=kWh na stanici, pricemz ja doma platim cca 2,9 Kc/kWh (celkova spotreba=celkova zaplacena castka, neresim fixni a silove castny v cene ele…)..

                        0 0
                        • oddie  

                          Záleží na tom, na jaké stanici a od koho máš kartu/čip (tzn. smlouvu). ČEZ má paušál za pětikilo měsíčně a neřeší spotřebu, PRE a eON cca 3kč/kWh.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            tohle je zrovna jedna z věcí, který mě přijdou na elektrostojanek naprd… každej má svoje, přitom všichni prodávaj ohřátou vodu. Snad na koncovce kabelu se snad aspoň dohodnou.

                            Ale jinak chaos jak u mobilních operátorů.

                            0 0
                            • oddie  

                              Otázka pár let, v klidu…

                              Koncovky jsou stejné. Teda taky jich není úplně málo :D

                              0 0
                          • Smazaný účet  

                            Pausal je na nalakani, tomu neverim. 3 kc/kwh uz zni realne…

                            0 0
                            • oddie  

                              Není na nalákání, normálně to funguje. Nebude to navěky, ale důvod není lákání.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                A jaky je duvod, je to snad dotovane?

                                0 0
                                • oddie  

                                  Ne, je to mnohem prozaičtější, je s tím příliš mnoho s*aní to přilepovat do současných systémů a ta spotřeba je jako prd do větru, tak se to (zatím) nevyplatí moc řešit :D Ostatně když vešla v účinnost povinnost zajistit nabíjení neregistrovaným zákazníkům, ČEZ dal skoro na rok prostě nabíjení úplně zdarma, než se to placení za to nějak polepilo, nikdo do toho nechce cpát nějaké extra peníze, návratnost je vzhledem k těm částkám v nedohlednu.

                                  0 0
                        • ronda  

                          Nebyl by pak doma potřeba „větší jistič“ s vyšší fixní platbou ? Někdo má dostatečnou rezervu, určitě ne všichni.

                          0 0
                          • oddie  

                            A kolik máš teď? Já mám v malém bytě 1×25A, to by stačilo bohatě, jednofázové nabíječky stejně uměj jen do 16A. I tak to za noc pohodlně nabije 30kWh. Pokud někdo má Teslu, asi ji nebude mít u malého bytu… a v baráku bude pravděpodobně min. 3×25.

                            0 0
                            • ronda  

                              Do toho zas tolik nevidím. Znám ale lidi, co pečlivě počítají rezervu, aby zbytečně neplatili vysoký fix za nevyužité hodnoty. Aby pak při nabíjení auta, bojleru, mrazáku a klimošce nebyl problém s uvařením kafe :-)

                              0 0
                            • filipino_23  

                              bude zaujimave sledovat nabijanie eauta u bytovky, kde majitel toho daneho auta bude byvat napriklad v osmem patre na opacnej strane ako je parkovisko

                              0 0
                          • xtonda  

                            Když budeš nabíjet přes noc, kdy ti neběží jiné spotřebiče, tak by to problém být nemusel, na baráku většinou ta přípojka bývá celkem silná, něco jako 3×25A.

                            0 0
                        • xtonda  

                          Právě že vyšlo info, že nabíjení na stanicích celkem drasticky zdražuje až na 20 Kč za kWh

                          https://www.idnes.cz/…automoto_fdv

                          Doma platíš nějakých 5 Kč za kWh pokud máš základní sazbu, pokud máš tarif na elektroauto, nebo na vytápění, tak je to ještě daleko míň.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Mam sazbu D45, tedy ele topeni, 20h denne nizkeho tarifu a kdyz to zrachnu a podelim, mam tohle. Jasne, ze ele v nizkem tarifu stoji min a ve vysokem vice. Ted v zime mam mesicni spotrebu na NT 900 kWh a na VT 60 kWh…tady majorita v cene je NT a pausaly. Pres leto je to NT 250 a VT 50 typicky…Tam ten pomer vychazi hur, ale spotreba je nizsi.

                            S elektroautem bych se dostal na celkovou cenu nizsi. Pripojenom mam 2×25A…s tim bych auto nabil vpohode. Snad jenom resit nejake prednostni rele, kdyby seplo topeni/bojler/nebo nejaky jiny zrout…ale resitelne to je…

                            Po novehu se chysta zdrazovani ele pro nabijeni, protoze lidi jsou nalakani a ted jim nezbude, nez platit…nikdo neodstavi ele auto, protoze stoji provoz moc…:D

                            0 0
        • oddie  

          Ano, když se necháš zmanipulovat něčím jako je podobné video, tvůj boj. Mě když něco zajímá, zjišťuji si o tom kvalitnější a ucelenější info než je jedno blekotání nějakého zoufalce na youtube… a platí to zcela obecně o všem, mj. třeba i o kolech, tam taky nevybírám či nezatracuju jen podle jednoho příspěvku/videa, a zatím se mi tento postup vždy vyplatil.

          0 0
          • Pavlos_S1  

            Nechápu proč tady píšeš něco o zmanipulovanosti z nějakého videa. Víš prd, co mám sjištěno a jaká videa sleduju. Možná zoufalec jsi ty, když tě jedno video dokáže takhle rozhodit a hned tvůrce je podle tebe blekota. Kolik jsi toho pro lidi nablekotal ty, když máš tolik kvalitnějších informací? Co je pro tebe kvalitní pro druhé to může být opak. Každý se s tím vypořádá podle svého. Kdo určuje co je kvalitní a co ne? Ty? Jen proto, že z nějakého důvodu si dostal kopřivku z videa jen proto, že s tebou nerezonuje?.

            0 0
            • oddie  

              Co máš zjištěno jsi velmi názorně předvedl několika příspěvky v tomto tématu a právě tím výběrem videa.

              Jinak je diskuze s tebou evidentní ztráta času. Sbohem.

              0 0
              • Pavlos_S1  

                Nápodobně. Posuzuješ celek podle jednoho detailu? Fakt tohle chytračení miluju, ty zjišťovači kvalitních informací. Nic kloudného k tématu jsi neřekl, jen jak seš dobrej. Máš pravdu, jen jsi s tím ztratil zbytečně spoustu času.

                0 0
        • Fredos  

          ..

          0 0
    • Cavendish  

      Baterka Bosch 300–500 Active stojí od 12 do 18 tisíc.

      Je to stejně na hovno…

      0 0
    • Barak  

      Proč by se pořád mělo něco vyplácet? Prostě něco chci, tak si to koupim. Když na to mám teda.

      0 0
      • Pavlos_S1  

        Taky to v tom videu říká, že to není pro nikoho, kdo řeší cenu.

        Jsem stejného názoru. Chci to, mám na to, mám to.

        0 0
      • mr.antik  

        když chci aby se mi něco vyplatilo, tak musim porovnat proti „čemu“ se to má vyplácet.

        0 0
        • mr.antik  

          pro někoho se vyplatí kolo za 30, pro někoho za 60, pro někoho za 160.

          0 0
    • MiKED  

      Tobě někdy nějaký mopedista něco udělal? Koukám, že ti nedají spát.

      0 0
      • Pavlos_S1  

        Asi jsi moc nepochopil…

        Naopak, mopedistů se naopak zastávám, proti těm co je chtějí upálit. Takže tohle téma tu o tomhle není. To musíš jinam.

        0 0
    • Sicktrain  

      No u nás v servisu dlouhodobým sledováním: každé 4 roky investice do baterie – velmi zhruba: 11000 za 11Ah, kolem 13k za 14Ah. Finančně lépe vychází repase, ta je o cca 20% výhodnější (dokonce Bosch 500 accupack repase za cca 14k oproti 21k za novou)

      Pokud máš střeďák (každej chce střeďák – masírka prodejců) tak počítej následně zhruba 2kč/km – hoří tam řetězy, kazety, na Boschi ty jejich prťavý pastorky (od roku 2020 už mají doopravdický velký převodníky).Přidej si pláště, přidej si destičky, který kvůli větší váze soustrojí bicykl-jezdec taky mizí rychleji, nějakou tu zaslouženou odměnu panu mechanikovi a buch ho: každých 1000km v servisu s řetězem, kazetou a zadníma destičkama. Běžný uživatel elektrokola není vášnivý cyklista, který se pošťourá sám, leč prostý uživatel.

      0 0
      • petr1888  

        no nevím jak jezdíš, že ti u střeďáku odcházejí řetězy a kazety tak, že ti vydrží pouze 1000 km – u mě vydržel řetěz a kazety už 15000 km bez výměny, destičky vydržely cca 7000 km, pláště také asi 8000 km

        0 0
        • Vilém  

          On to servisuje. Kdyz by vsichni jezdili do smrti, tak jako ty, tak nema co zrat.

          0 0
          • Janes  

            Osobně se domnívám, že tohle bude otázka používání, když si někdo vystačí s malou přípomocí, vydrží mu to určitě dýl, než týpkovi, co se vozí v turbo módu do kopců, aby byl za borce.

            0 0
          • Sicktrain  

            Tak jest. Je to každodenní scénář: Na nejmenším kolečku přeskakuje v tahu? No jasně – zuby ohoblovaný (protože je zákazníkovi dopomoženo, jezdí se na nejtěžších třech pastorcích, včetně rozjezdů) řetěz vytahanej, že se měrka opře o protější rolničku. Proč že vám skřípou brzdy? Protože brzdíte plechem. Kotouč fialovej. Přední destičky netknutý (…víte, já se bojím, abych nešel přes řídítka…)

            a taky: „.....to se divím, že to nevydrží, na svým kole, co jsem jezdil v mládí, se nikdy nic neměnilo…“

            0 0
            • novas752  

              +100, přesně :)

              Koupíš si hustej ebajk za 200 000 a pak se divíš že po 2000km platíš 11 000 za servis, protože sis ojel 1×11 X0 pohon a zlikvidoval zadní brzdu . :)

              0 0
            • va-bo  

              Používám řetězy KMC E11, výměna po 1600 km v pohodě, ještě měl rezervu. Destičky (SRAM Code organické) po 2500 km na 50%.

              0 0
              • Sicktrain  

                Tak by to mělo být. Jenže Vy evidentně o kolech leccos víte. Jsou tací, kteří netuší. A pak, musím s politováním na jejich straně říci, že za to platí. Penězi.

                0 0
                • va-bo  

                  To je v pořádku, kvalitní servis se musí zaplatit. Měl by se i oživit trh se servisem, protože éčka budou kupovat i cyklisti, kteří si na kole neudělají nic. Tak budou muset zaplatit servis. Kvalitní servisák je nad zlato. To myslím vážně.

                  0 0
                  • Sicktrain  

                    Ono je to tak, že éčka, jak říkáte, si kupují především cyklisti, kteří si na kole neudělají nic. V poměru mým skromným odhadem máme 80% uživatelů, kteří 1–2× ročně nechají kolo oservisovat (ti najedou těch 1000 – 1500km o víkendech a jedné letní dovolené) a 20% cyklisté zapálenější, ze kterých už spoustu nikdy nevidíme, protože servisují doma.

                    A teď počítejme: V době smrti baterie, čili po 4 letech má běžný uživatel najeto 6000km. Zaplatil 3× celkový servis včetně dílů bratru po 2000Kč, čili 6000. Repasuje baterii za 11000. 17t vyděleno užitými kilometry, to jsou 2,8 kč za kilometr, tedy včetně repase baterie, která bude dobrá další 4 roky. To by měl dobrý prodejce při prodeji zmínit. Což se neděje.

                    0 0
    • RomanH  

      Zkusim obecnejsi uvahu.

      Do prace denne dojizdime autem ve dvou, 80Km den (40+40). Sezere to docela dost penez, ale porad to neni tak zasadni rozdil proti integrovane doprave, o casu a pohodli nemluve.

      E-auto – na pocatku ranec penez, navic tomu proste zatim neverim.

      E-Moto – potrebuji neco, co je ve dvou schopno jet do kopce cca 100 Km/h kvuli bezpecnosti; proste byt stejne rychlej jako auta vedle. Za normalni penize toto zadne soucasne e-moto nesplnuje.

      Skutr se spalovacim motorem – 125ccm je na to vyse popsane slaba

      No a mame viteze, moto (klidne skutr) s klasickym spalovacim motorem, od cca 200ccm vyse. Zadna obmena baterie, jednoduchy motor. Pozor, jakmile se zacnes divat po vyssich kubaturach (taky se budes chtit sklouznout, ze), spotreba se blizi (a i prekonava auta). Jenze do toho zacne promlouvat klima – jezdit budes v prumeru od dubna do zari. Cili jako doplnek k autu fajn, ale kompletni reseni to proste neni.

      No a pokud resis dopravu po meste, tak zde mi jednoznacne prijde nejlepsi e-kolobezka. Akorat by to chtelo zvednou limity a vyresit legislativu (povinne ruceni, kam muzu, ridicak).

      A jeste dalsi vec. Pis si, ze cena elektriny poleti s rozvojem elektro aut vzhuru.

      0 0
      • kubad  

        hodně to kulhá, e-mobilita je výrazně dál než si myslíš, jen je zatím pořízení drahé

        životnost bateriíí není už dnes problém, a cena benzín / nafta bohužel poletí nahoru úplně stejně o to už se politici postarají

        Takže nás bohužel moc pěkné zítřky nečekají

        0 0
        • RomanH  

          No vsak to pisu, je to drahe.

          Klasicky skutr Honda PCX 150ccm ma spotrebu kolem 2l benzinu a je to prakticky nesmrtelna vec.

          0 0
          • kubad  

            jj souhlas

            ja jen že ty e-čka jsou dnes už fakt použitelné a zajímavé, jen drahé

            0 0
            • Excel  

              jenze i bezna elektrina poleti nahoru zrovna tak a to myslim tu co mas doma, ta z nabijecich stanic bude jeste o par levelu vejs

              0 0
              • kubad  

                asi jo, ale co bude dělat benzína a nafta? ta podle mě poletí ještě víc

                0 0
                • BabbaJagga  

                  Naopak, když to nikdo nebude kupovat, tak zlevní. A země OPEC na tom budou prachbidne.

                  0 0
                  • kubad  

                    ropa asi bude levnější, ale daně poženou ceny benzinu a nafty nahoru,

                    0 0
      • oddie  

        Na dojíždění 40+40 denně bych si pořídil právě to elektro, přesně na takový účel je nejvhodnější.

        0 0
        • kubad  

          +1

          a pokud dobíjíš doma , nákladově si kolem 0,4–0,5kč/km

          0 0
          • oddie  

            S nabíjením doma, teď mám doma běžný tarif D02d, s pořízením elektromobilu bych měl D27d, jednom na spotřebě domácnosti bych tím ušetřil 5tis ročně. Cena za kWh tuším cca 2,5Kč, prckové jako iOn/Zero nebo eUp mi brali 12kWh/100km, takže čistě spotřeba se vejde dokonce do 0,3Kč/km. Akorát já dojíždím MHD, takže to nepotřebuju :D ale když vylezla Škodovka s tou zaváděcí sérií CitiGo za 450tis (resp. 430 základ, ta dvacka za tu výbavu stojí), chvilku jsem to zvažoval i tak.

            0 0
            • RomanH  

              No ja radeji koupil funglovku kombik s atmosferou. Nicmene stare auto drzim na cislech prave kvuli tomu, az zacnou tlacit na e-auta a nabizet srotovne. Je mi to proti srsti, myslim si o tom sve, ale touto cestou se vydaly vsechny staty, kde tu e-mobilitu chteli zvednout.

              0 0
              • mirorek2  

                u nás by pomohl spíš e obchvat než dotovaná auta, slibují ho už 20 let, kamionů je tu celý den štrůdl

                0 0
      • novas752  

        Se mi nechce verit, ze skutr pri 100km/h se 2 osobama na palube a do kopce pozere vyrazne mene nez nejake rozumne auto.

        0 0
        • RomanH  

          Jde o prumerku. Na Korfu jsem jezdil tyden se Suzuki 125ccm, ktera sice nejela ve dvou tech 100km, ale spotreba byla pod 2l

          0 0
      • Pavlos_S1  

        Jo s tím souhlasím. Dnes se vše nasmyslně zdražuje a svádí se to snad jen na ropu. Tak teď se to bude svádět na zdražování elektřiny.

        0 0
      • hmm  

        A kolik by tě to stálo tedy jezdit autobusem?? Hmm

        0 0
        • RomanH  

          Jedna jizda 49 Kc. To mas 196 Kc (za dve osoby) denne. K tomu si obcas pripocti 2*20 Kc za kafe pri cekani na pripoj, protoze je treba zima nebo mas chut. No a cca 3h denne zabite.

          Proti tomu auto, cca 166 Kc za benzin a cca 1.5h denne na ceste.

          Ano, muzes si koupit rocni permici na IDS, to prijde dva na 29t Kc/rok. Cili v tomto pripade IDS vyjde o cca 10t Kc levneji. Ale stravis na cestach mnohem vice casu, nehlede na to, ze ne kazdej muze „odhodit kladivo“ tak, aby stihnul dany spoj.

          Pocitam jen benzin. Je mi jasne, ze tam patri i dalsi naklady.

          0 0
          • hmm  

            Tak je dobře že si vše uvědomuješ. Já jezdil dříve 3h každý den 1,5h tam a 1,5h zpět a nepřišlo.mi to zabité pěkně jsem šetřil korunky. Všichni někam spěchají přitom stačí si čas zorganizovat jinak a být méně pohodlný :-D

            0 0
    • Davidakta  

      Jako druhé auto do rodiny by se mi to líbilo a věřím tomu, že by se mi to i vyplatilo.

      0 0
    • Kanec  

      Mě by ještě zajímalo, jaký bude trh s ojetými e-auty. Jako že, prodám ojetou Teslu 3, 280 tis. km najeto. Cena XY. A dál? Kdo to bude kupovat? Baterie v tahu, to je v podstatě neprodejné.

      0 0
      • kubad  

        proč by měla být baterie v tahu po 280t.km?

        0 0
        • Esi  

          No tak po 280 000km bude mít ta baterie za sebou reálně tak 800 cyklů to nebude zrovna zánovní baterie. Jde o to jestli je schopná Tesla udělat diagnostiku až do té míry že bude schopna vyměnit jen část baterie, pokud to vůbec jde že by byla složená z nějakých malých bloků třeba z 50ks a každý konkrétní by šel vyměnit pokud by v něm byl článek vykazující nadměrné opotřebení a nebo jestli se ta baterie bude muset vyměnit jako kus za nějakou šílenou sumu nad 200 000kč. to auto má přece jen i další díly které podléhají nějakému opotřebení, třeba převodovka, vlastní elektromotor a při těch obrovských odběrech při rozjezdu i kabely a jednotlivé konektory. Samozřejmě i díly podvozku brzdy a podobně. Když na našich silnicích najezdíš 280 000km tak ten podvozek už je zralý na generálku, většinou už minimálně podruhé. Vím že je to úplně jiná cenová kategorie, ale u soukromého rapidu jsem měnil tlumiče po 50 000km a byly vyteklé 3 ze 4, že pány ve škodovce pozdravuju :-)

          0 0
          • kubad  

            datum :D

            psal sem to v době kdy se Tesla vychloubala baterii na 1mil.km – realita je dnes jinde

            0 0
            • Esi  

              sakra :-) viděl jsem u datumu 23 a dál jsem to nečetl :-)

              0 0
      • James.Sniper  

        Proč by muselo být neprodejné? Nová baterie bude stát okolo 250k Kč a při tom nový Model 3 vyjde na víc jak 1,2M Kč. Takže i ojetý Model 3 s vadnou baterií bude mít svou cenu.

        0 0
        • Smazaný účet  

          tak to bych dal max 50t kč kdybych věděl že mne čeká baterka za 250t kč…

          u nájezdu současného auta při 300tkm již odcházejí díly podvozku, zlobí často elektronika, může se objevit rez… no nevím nevím to bude u okrajové tesly investice dalších 100k za údržbu.

          0 0
      • va-bo  

        Nejsem odborník, ale taky myslím, že ojeté e-auto bude neprodejné. Pokud cena baterie dosahuje 50 – 60% ceny nového auta. Navíc existuje už teď dobrá diagnostika, která zjistí stav baterie. Stáčení tachometrů u e-aut už bude bezpředmětné.

        0 0
      • Delkim  

        Tesla po 3 letech

        https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
      • oddie  
        1. trh s ojetými elektroauty už tu dávno je, dobré ráno, kdo teprve vstáváte…
        2. ojetá elektroauta si drží cenu naprosto šílenou, viz desetileté Iony atd. kolem 200tis Kč, zájemců je bohužel příliš mnoho na to, aby jejich cena v dohledné době klesla byť na polovinu, to je ještě záležitost x let.
        3. Tesly se běžně prodávají s mnohem větším nájezdem, 400tis km žádná míra, baterii v tahu nemají a furt stojí ranec.

        To jsou suchá fakta k reálnému trhu s elektromobily, pro někoho zřejmě překvapivého už svou pouhou existencí :D

        0 0
        • yetti  

          Pes je zakopanej v tom, že stárnutí Li-Ion článků je více závislé na čase a způsobu provozu než na nájezdu. Takže může existovat Tesla se 400tis km, která bude mít baterie v pořádku, ale také je může mít při takovém nájezdu totálně zničené. Ale tak jako tak časem ty baterie odejdou.

          V principu je jedno zda se jedná o elektromobil, e-kolo nebo třeba aku nářadí. Baterie prostě stárnou a není to lineární proces, kde se snižování kapacity začne výrazněji projevovat kolem 4–5ti let stáří baterie, kdy se už tak mizerný dojez elektromobilů začne výrazně snižovat.

          0 0
          • oddie  

            Jo to dává smysl, u aku nářadí mám baterku z r.2008 K.O., ty z roku 2010 drží. Takže to asi lineárně nechodí. IOny z 2011–12, co kolem sebe mám, mívaj tak 90% původní kapacity. Tesla dává záruku 8 let bez omezení km… z toho už se nějaký pravděpodobnostní průměr dá udělat. Když jsem zvažoval to nové Citygo, počítal jsem ho na 10 let a 100tis km.

            0 0
            • Smazaný účet  

              ono ani tak nejde o pokles kapacity, jako o nárůst vnitřního odporu… po čase ty baterky nedaj požadovanej proud a prudce jim při odběru poklesne napětí. záleží jak prasácky se člověk k baterce chová, jak moc ji vybíjí do mrtě a jakejma proudama, a hlavně jestli ji při odstávce udržuje plně nabitou, nebo na skladovací (cca jmenovité) napětí. nabití/vybití mají spotřebiče ošetřené, ale kdo by si nechával akučko polonabité? jasně že ho nabiješ naplno, aby bylo k dispozici. mně lionky vydržely v akunářadí max 5 let, spíše méně. a řádově spíš desítky cyklů. modelářský lipolky tak polovinu toho.

              0 0
              • oddie  

                Tohle jelo hlavně v aku maflu, cyklů byly stovky každopádně. Proudy – no, má to jen spínač, takže jede jen naplno. Leží mi tady, někdy ho musím hodit na repas…

                0 0
              • kubad  

                on bude v autě trochu jiný management a balancování + tam zůstává rezerva nahoře i dole

                takže když na to dávají 8 let záruju tak bych se toho nebál.

                Jinak je už celkem dost reportů jak padá kapacita Teslám, – není to tak hrozné

                0 0
    • Mr.Duck  

      Co tam sice zmiňuje ale nějak ignoruje v kalkulaci je údržba. Nevím co stojí výměna oleje v ČR ale když ti slušná baterka vydrží půl Mega, tak mimo to že ho párkrát vyměníš, taky budeš na druhým motoru a ňák se jí nebude chtít zařadit jedničku :)

      0 0
      • novas752  

        Údržba elektroauta je samozřejmě levnější, žádný oleje, filtry, spojky, rozvody, vstřikovače…

        0 0
    • hmm  

      No teď jsem řešil novou baterii na e kolo 11.4ah a pokud máte dodělávku pak repas baterie cca 7 tis. Jinak po 5 ti letech 80% kapacity má baterie. Sehnal jsem ale zánovní 2 roky starou s 95% kapacity za 5.5tis. Děda si přeje vozit sebou druhou když pojede někam dál 8-D

      0 0
      • novas752  

        To je možná cesta i pro ty elektro auta – pronájem přívěsného vozíku se superbaterií když se jednou za čas jede někam dál. :) Nebo s generátorem jak na tom obrázku výš. :)

        0 0
    • xtonda  

      O jakém paušálu u elektrokol to meleš?

      0 0
    • JBC  

      Ono je potřeba si to e-auto vyzkoušet a nevěřit jen chujovinám na internetu (to ale platí u všeho, že…), spousta těch lží je nepochybně dotovaných, protože s větším rozšířením přijde spousta hodně bohatých lidí o velké množství peněz a některé státy o značnou část příjmů do rozpočtů.

      Pokud s EV něco najezdíte dojde vám spousta věcí a souvislostí o kterých teď nemáte ani tucha a nemá smysl někoho o něčem přesvědčovat, na spalovací auto budete pak nahlížet úplně jinak a pochopíte, že právě spalovací auta byla ta slepá větev.

      Základ bezproblémového užívání EV je mít kde nabíjet (doma, v práci, v garáži), ale na druhou stranu sít nabíječek houstne a dá se to provozovat jen na nich, ale bude to určitě ta dražší varianta.

      Doma nabíjím za tarif na TČ 2,3Kč/kWh, zhruba 1–3× týden, nabít auto znamená 10 vteřin zastrčit a ráno 10 vteřin vyndat nabíjecí konektor, tedy zlomek času tankování na smradlavé benzínce. Náklady na elektřinu 30–50kč/100km. Dojezd léto 300km, zima 200km, pro mé potřeby to na 95% cest stačí.

      Mě na tom nejvíc baví jednoduchost ovládání, „žádný“ hluk, vibrace, smrad. Žádné hlídání teploty, otáček, dochlazování turba, hlídání oleje, kvality paliva a dalších nesmyslů. Sedneš, zmáčkneš tlačítko a hned můžeš vyrazit na plný ceres, okamžitá reakce na plyn, díky rekuperaci nemusíš skoro šlapat na brzdu.

      Další silný důvod je hospodaření s energií, elektromobil je prostě 4–5× účinnější než spalovák a nemůžu si pomoct, ale používat v 21. století stroj s 20% účinností a ještě při tom vypouštět na ulici jedovaté zplodiny mi prostě přijde jako barbarství.

      Každé nasednutí zpět do spalovacího auta je šok, je to jako skok o 100let zpět.

      0 0
      • krabica  

        Doporučuje do té efektivity ještě započítat výrobu elektrické energie…

        0 0
        • oddie  

          A do efektivity spalovacího motoru výrobu PHM a vyjde to ještě hůř. Tyhle hrátky bych do toho netahal…

          0 0
          • krabica  

            Já si nezačal… :-) Jinak spalovák vychází celkově lépe, co jsem nastudoval.

            0 0
            • kubad  

              zase e-auto je lepší auto – teda kromě dojezdu a dobíjení zatím no :D

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak v první řadě je sranda poslouchat bláboly o ekologie elektro auta. S ostatním souhlas, to auto je prostě lepší, jen ten dojezd ještě není optimální.

                0 0
                • kubad  

                  ano ta ekologičnost je opravdu diskutabilní :D

                  0 0
                • JBC  

                  Na ty bláboly si vždy vzpomenu hlavně teď v zimě po ránu, když jedu za kolonou dieselových jedničkových oktávek, které vypouštějí šedou štiplavou mlhovinu z výfuku.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    že ti z auta nic nečoudí, absolutně neznamená že je to auto ekologické. Ale marketing funguje, evidentně :D

                    0 0
                    • JBC  

                      Nikdy v životě se mi nestalo, že když jsem projížděl kolem nějaké elektrárny, ani uhelné, že bych pozoroval nějaký zápach nebo podrážděné reakce jakýchkoliv orgánů. Na silnici je to v podstatě každý den, teď v zimě je to mnohem častěji. Otravný jedovatý smrad z vyšeptalých dieselů na každém rohu.

                      0 0
                      • kubad  

                        jasně a teď tu o karkulce

                        0 0
                        • JBC  

                          Když jsem jezdil pouze s tím dieselem, tak jsem to zdaleka tolik nevnímal, asi se na ten smrad tělo nějak adaptuje, stejně jako na prostředí benzínek. Když se ale pohybuješ v čistějším prostředí, tak to pak začneš mnohem víc vnímat. Chápu, že to teď může působit nedůvěryhodně, ale věřím, že to jednou pochopíš.

                          0 0
                        • matbiker  

                          https://www.autoforum.cz/…-je-samotne/

                          Přečíst celé. A takových studií a výzkumů už je mraky a ze všech vyplývá, že to celé hodně kulhá…

                          Pokud by tedy došlo na poměřování dieselových aut a elektromobilů, jejichž energie vzniká spalováním fosilních paliv, musely by „bezemisní“ vozy najet přes 580 tisíc kilometrů, aby se životní prostředí dočkalo blahodárného vlivu, což je výsledek, který překvapil i samotné autory studie.

                          0 0
                          • JBC  

                            Autoforum je je nejulhanější web o autech v českém prostředí, co článek, to manipulace nebo lež. Podobně jako Aeronet, a financovaný nejspíš ze stejných zdrojů. Je dobré si informace ověřovat.

                            0 0
                            • matbiker  

                              A s tou výrobou elektřiny také lžou? Kdybychom v ČR přešli komplet na elektro, tak nám chybí 1 Temelín, nebo tak nějak. A státy kolem nás jádro nechtějí. Tak jsem zvědav, kde to vezmeme. A kde to vezmou ti germáni a spol.

                              0 0
                              • hawrda  

                                To je celkem jednoduché.Až v DDR odstaví jaderky a uhelky,budou nakupovat od nás.

                                Źe to bude mít zásadní vliv na růst cen el.en. je nasnadě.

                                Ještě bude veselo.

                                0 0
                              • oddie  

                                Ano, to lžou ještě víc. I kdybychom přešli komplet, tak žádný Temelín nechybí. Jediné, co by chybělo, je kapacita koncových přípojek, ale vzhledem k tomu, že to je jen „kdyby“ a ze dne na den se nikam přecházet nebude, je dost času na řešení v rámci běžných obnov sítí.

                                0 0
                                • matbiker  

                                  Opravdu nám nebude chybět elektřina, když přejdeme komplet na elektro? To slyším poprvé.

                                  0 0
                                  • oddie  

                                    No vidíš to. A přitom spočítané to bylo už před 10 lety…

                                    0 0
                                    • bruco  

                                      Kde sa ta elektrina usetri? Spotreba predsa rastie aj bez emobility.

                                      0 0
                                    • Zdyn  

                                      Zdroj?

                                      0 0
                                      • JBC  

                                        Zdroj na co? K čemu máš tu kulatou věc na krku?

                                        Počet OA: 6mil

                                        Prům. nájezd: 10tkm/rok (ČSU uvádí 7600km)

                                        Prům. spotřeba: 20kWh/100km (středně velké auto e-Golf, i3, IONIQ jezdí za 15kWh – sprintmonitor.de)

                                        6 000 000 * 10 000 * 200 = 12 000 000 00­0 000Wh = 12TWh

                                        Posledních 10let každoročně exportujeme za hranice zhruba 15–20TWh, přesněji to je rozdíl export/import.

                                        Plus je třeba kalkulovat s ušetřenou elektřinou za provoz spalovacích aut., číslo si dávat netroufám, ale nemyslím si, že v konečném důsledku to bude příliš daleko od těch 12TWh, které EV spotřebují.

                                        A to ani většinu současných zdrojů nevyužíváme na plný výkon.

                                        0 0
                                        • pepek  

                                          Ale germán bude těch 20 TWh potřebovat víc, bo si vypne jaderky a nastartuje elektrojebky. A zaplatí ochotně víc, než čecháček.

                                          0 0
                                          • Manas  

                                            Presne tak. Je nesmysl si myslet ze vypadek prijmu nebude energo firma resit. Kseft je kseft.

                                            Jeste bych pak rad uvedl ze pokud si nekdo mysli ze dotovanou elektrinou se mu cena nezvysi .. tak zvysi. jen ji zaplati neprimo.

                                            0 0
                                          • filipino_23  

                                            pravda. German bude casom tej elektriny potrebovat viac a viac. Nebude zase tak jednoduche povedat: mili germani, my mame elektriny pre seba akorat, vy sa chodte houpat alebo si kupte lisci ohon a ebonitovou tyc. Tak jednoduche to zase nebude odstrihnut germanov od „nasej“ elektriny

                                            0 0
                                        • Zdyn  

                                          No obávám se, že toto je právě ten velice zjednodušující výpočet, který na první pohled vypadá dobře, ale nezahrnuje řadu dalších faktorů. Na infrastrukturu pro provoz je třeba zase další energie. Tyhle jednoduché výpočty jsou dost zavádějící.

                                          Především jsou také způměrované a vůbec neřeší rozložení energie v průběhu dne. To je dost zásadní.

                                          0 0
                                          • JBC  

                                            Můžeš do toho klidně dosadit 20 proměnných, možná z toho pak vyjde 13,147859TWh, ale bude to naprosto k ničemu, protože se to nikdy nemůže potkat přesně s realitou. Ta auta se nevymění přes noc, u nás to bude běh spíš na několik dekád a to už bude spousta věcí jinak.

                                            Proto je naprosto absurdní strašit dnes nedostatkem zdrojů elektřiny při přechodu na EV. Kdyby to byla opravdu taková jistota, nebylo by kolem dostavby Temelína/Dukovan tolik přešlapování, i když těch důvodů je tam samozřejmě víc.

                                            Rozložení odběru v průběhu dne se dá cenou celkem dobře regulovat, každý si dobře rozmyslí, jestli bude nabíjet za 2, nebo za 10Kč/kWh. A při dnešních technologiích nemusí jít jen o dvoutarifové řešení, klidně si dovedu představit, že si jednoduše nastavíš limitní cenu nabíjení. A na tom vydělá jak odběratel, tak i provozovatel sítě. K tomu není třeba žádná hi-tech technologie.

                                            0 0
                                            • bruco  

                                              Mas aspon trochu predstavu, kolko subjektov s rozdielnymi zaujmami je medzi vyrobcom elektriny a tvojou zasuvkou?

                                              0 0
                                            • Zdyn  

                                              V tom výpočtu nejsou chyby v desetinnách, ale desítkách procent.

                                              Ano, auta se nevymění přes noc, ale ty počítáš aktuální přebytek výkonu. Jaký bude za těch několik dekád?

                                              0 0
                                              • bruco  

                                                Podla toho co pise, sa sice auta neobjavia zo dna na den, ale nove zdroje elektriny sa zjavuju maximalne do tyzdna.

                                                0 0
                                              • JBC  

                                                Prosím o upřesnění výpočtu, rád se nechám poučit (myšleno upřímně).

                                                Nevím, jak velký bude za několik dekád přebytek elektřiny, ale jsem opravdu hluboce přesvědčen, že jejím nedostatkem trpět nebudeme, možnosti jsou velmi široké. To se ale o ropě říct nedá, její nahrazení je velmi nepravděpodobné, spíš to hraničí s jistotou. A navíc jednoduše nelze do nekonečna v ulicích vypouštět jedy, mutageny, karcinogeny a další podobné svinstvo.

                                                Je velmi těžké si představit, co tady bude za 20,30,40 let, protože technologický pokrok jde neskutečným tempem dopředu. Kdo z běžných smrtelníků věděl před 3–5lety něco o elektromobilech, nebo Tesle? Co když za tu dobu nebude vůbec potřeba e-auto napájet z nějaké centrální elektrické sítě?

                                                0 0
                                        • ronda  

                                          A kde máš dodávky a náklaďáky s mnohem větší spotřebou i nájezdy ?

                                          0 0
                                        • Manas  

                                          A co teda tento pan – viz nize? Myslim ze previs elektriny neni tak zhavy jak je zde prezentovano. Obzvlast pokud se bavime o zimnim obdobi …

                                          https://neviditelnypes.lidovky.cz/…konomika_wag

                                          Myslim ze zrovna CEPS velmi dobre vi jak nase sit vypada …

                                          0 0
                                          • Mr.Duck  

                                            No a co, tak budes elektriku dovazet no, jako by si do cr nedovazel vsechno krome repky.

                                            Kazdej tady resi jestli bude elektrika stat vic a picoviny, bez ohledu na to jestli usetris tisice za benzin/naftu.

                                            Podle me ti takovy veci budou u ****** az budes chodit po vesnici s maskou a pitnou vodu shanet na cernym trhu. Samozrejme ze nevim ze to tak dopadne a prehanim (porad je to lepsi logika nez vetsina zdejsich srovnani emisi), ale radsi ozelim spalovaci motor (a ver mi ze me moje nesmyslne predimenzovana V8 bavi) a pozdeji se dozvim ze clovek opravdu na globalni klima nema vliv, nez abych se utvrzoval ve svoji myslence ze neni potreba nic delat a za par let zjistil ze jsem se mylil.

                                            Ale clovek je tvor debilni a radsi usetri penize.

                                            0 0
                                            • Manas  

                                              Hele, myslim si ze uvazlive se chovat k prostredi ma mnohem vetsi vliv nez hazet svoje auto ze skaly a kupovat neco. na co nemam ani omylem penize a jehoz vyroba zatizi prirodu mnohem vic nez kdyz budu jezdit svym autem ktere uz takhle splnuje Euro 6. Touhle logikou se ridim a myslim ze ma mnohem, mnohem vetsi vliv na prostredi nez jen auto.

                                              A to tu vubec nemluvime o preprave zbozi – ta ma megavelkej vliv na prostredi. Takze dle toho se chovam – nekupuju zbozi ktere se dovazi, typicky ovoce a zeleninu. idealne lokalni veci. Pokud by se takhle chovali vsichni, vliv na prostredi to bude mit nasobne vetsi.

                                              Stejne tak muzes uvazovat o kolech – jako proc si kupujes neco co se dela v Cine? A tak dal :)

                                              Viz treba to, ze aktualne se s velkou slavou zavedly papirovy brcka .. aby se zjistilo ze to je sajrajt. To je lepsi to nedavat vubec. Vzdy se vymysli nejaka strasna picovina, ktera v dusledku je horsi nez to co je vyladene. Neplati to samo pro kazdou vec, ale pokud obcas clovek pouzije tu vec co ma aby mu neprselo do krku, tak to me mnohem lepsi vysledek nez neco bezhlave a bez promysleni tlacit.

                                              Jinak, pokud bys to docetl – tak elektrina a jeji dovoz je vubec velky problem. Ono totiz neni odkud a jak.

                                              0 0
                                              • Mr.Duck  

                                                To beru a cenim, bohuzel vetsina lidi se na to nediva tak, ale spis to ma uplne na haku :(

                                                Porad si myslim ze za par let (myslim doslova par, ne par desitek) se elektrika posune dost na to aby hazeni aut ze skaly davalo smysl.

                                                Bohuzel tohle je problem na celym svete, takze i kdyz v EU vetsina aut zere dost pod 10l/100, neni to tak vsude a novejsi sedan od nekoho z ameriky zere vic nez jejich sedan 20 let zpatky. Tudiz to vidim zkreslene a tady je to o dost vetsi problem a o to vetsi smysl prechod na elektriku dava smysl.

                                                Reseni by bylo misto vyhozeni auta ho zkonvertovat na elektriku, delal jsem na to trochu pruzkum a bohuzel to je v evrope absolutni nesmysl, protoze za papirovani das tolik co za celou konverzi. Tady by to bylo easy a dela se to, ale hodne lidi si tu spis vyndava katalyzatory a filtry z vyfuku..

                                                Abych pravdu rek, nez resit celou dodavku eletriky bych resil proc kazdej idiot jezdi 500m do prace autem, ale radsi to necham nez me tu ukamenujou..protoze byt to na me tak do prahy ani auto nepustim a veskery vymluvy ze ho je potreba sou mi uplne u * :)

                                                0 0
                                                • Manas  

                                                  Chapu. V Evrope se tak snazi byt papezstejsi nez papez, az na to nakonec dojedeme vsichni.

                                                  S tim autem v Praze – zkus to s dvouma malejma detma a treba kocarkem. A rychle zjistis, ze ackoliv MHD je pry super, tak realita kulha na obe nohy. Na vylet kamkoliv abys mel aspon pul dne minimalne. Ted co trochu odrostly, tak to jde lip. Ale obcas to neni zadna hitparada. Samo to ale neplati pro vsechny. Ale to je jen takova vymluva.

                                                  0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    MHD v Praze je opravdu super, po tom co jsem zazil MHD jinde musim rict ze to je fakt fantazie.

                                                    Decka chapu ze to uplne nezjednodusi, nicmene problem jsou lidi co jezdi do prace jen tak s prazdnou, a sice uz v CR neziju dlouho, ale kdyz prijedu na navstevu prijde mi to dost podobny jako kdyz jsem v Praze bydlel, a to ze pres tyden je cela praha ucpana bandou idiotu, v kazdym aute 1 clovek a jedou ze stejnyho A do stejnyho B.

                                                    Uprimne treba s tema deckama by se to velmu jednoduse dalo resit, nekde uz to tak i je, ze platis kdyz jedes v aute sam. Myslim ze kdyz vezes rodinku a ste 4 v nakym Yarisu tak to neni o nic horsi nez autobus, a nemam s tim vubec zadny problem.

                                                    0 0
                                                  • Kanec  

                                                    Už tady nežiješ, tak nikomu nic nenakazuj. Každé ho věc, kdy a kde a s čím jede. A jestli je sám a je to lékař jedoucí do práce, nebo obyčejný člověk co jede svým autem na výlet.

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    A budu, zastav me. Je uplne jedno jestli je to lekar nebo mosic ryb, je to po praze pomaly, smrdi to a co ja pak chudak turista kdyz se chci nekam dostat ale stojim v zacpe za bandou takovejch dementu a ty saze co dycham mi pali oci :)

                                                    Mozna ti to tak neprijde, ale kdyz priletis do prahy(nebo frankfurtu..) z mista kde je i cisty vzduch, divil by ses co v praze dychas za hnus. Ale kdyz ti to tak vyhovuje, tak si tu rakovinu dychej, a zkus ji trochu vic vyrobit pro svoje potomky idealne :)

                                                    0 0
                                                  • Kanec  

                                                    Nepotřebuji tě zastavovat. A když už jsi tak velmi uvědomělý, co kdybys zvážil používání letecké dopravy? Co říkáš? Já se zase omezím v té automobilové.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    zvažuju…ok, začnu víc lítat…ať to máme dřív za sebou

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    Kanec: A kolik myslis ze toho jako nalitam, byl sem v cr loni a pred tim tri roky ne, a ver mi ze kdyby nejaka lod byla cistsi a dostat se na vychodni pobrezi nestalo vic jak cela cesta do evropy, tak se na litani taky radsi vyseru i kdybych mel stravit tyden na vode :)

                                                    0 0
                                                  • Manas  

                                                    Ja to mel rozepsany krasny prispevek i s odkazem na socialni studii … a pak mi spadly windows. No nic .. Kazdopadne jen v bodech:

                                                    1. nic z toho nevyjde protoze lidi jsou:

                                                    • liny
                                                    • sobecky
                                                    • kdyz maji udelat neco co se jim „naridi shora“ predvadeji az prekvapivou invenci jak to obejit

                                                    2. overeni poctu lidi ve vozu nevyjde. viz bod vyse. uz sem se setkal s napady jak to obejit. Ten nejkreativnejsi byl nafukovaci panny, mene kvalitni – panaci s vykladu. Musel bys resit pres ziveho cajta a ty naklady budou mega.

                                                    Mozna by vsechny mohlo fungovat pokud za a. dodelas vnitrni a vnejsi okruh Prahy a za b. bude to pro lidi jednodussi a vyhodnejsi.

                                                    V soucasny dobe uz je MHD tak nacpany ze obcas ani sam se do nej nedostanu a musim jit pesky o par stanic dal, nebo cekat pul hodky nez prijede neco co me vezme (a to jsem na P4). Takze jen zakaz to nevyresi, ten akorat lidi nasere a budou hledat jak to ojebat.

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    Haha windows, dalsi zhouba lidstva :P

                                                    Mas sice pravdu, ale to ze jsou lidi luza (tvoje body v jednom slove) neni moc dobra vymluva. Bohuzel jak i rikas, je to velka prekazka s tim neco delat, ja taky necekam ze se neco stane, trochu nihilisticky sem nad lidstvem zlomil hul uz nakej patek zpatky, ale cist ty vymluvy proc jsme vsichni idioti mi leze na nervy.

                                                    Ve finale to je jak rict „Proc bych ja resil nejaky globalni klima kdyz v zemi XY na to stejne serou“, akorat na takovy lokalni urovni.

                                                    A mozna se vsihni naftari budou za par let smat ze my hipici sme byli uplne mimo, a pokud my hipici mimo nejsme, tak bude pozde rict ze sme jim to rikali…

                                                    Mi nerikej ze by si policie nemohla dovolit namatkove kontrolovat lidi, napalit na to velkou pokutu at to cloveka nemotivuje, a kdyz te tak namatkove chytnou s nafukovaci pannou tak ti muzou treba vzit papiry, at si s ni doma delas pak co chces.

                                                    0 0
                                                  • kesu  

                                                    Doufam, ze pripadne namatkove kontroly na pocet obsazenych mist v aute, by opet vyhnaly davy do ulic a jak je u nas zvykem vyhazely “autory” z oken.

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    Tak dokud ty davy pudou po ulicich pesky tak za me dobry :)

                                                    0 0
                                                  • xtonda  

                                                    Kdy naposled tady vyšly davy do ulic? Tady se akorát držkuje v hospodě, žádný žlutý vesty.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    onehdá házeli radní z oken…

                                                    0 0
                                                  • Lišák  

                                                    Možná, až budeš mít děcka, pochopíš, že to není žádná prdel. Z naší vesnice jsem vezl holku do školky v jedné části města, kluka do logopedické školy v druhé části města a já jsem pak sám dojel do práce. A z práce jsem zase jel sám v autě, abych to druhý den zopakoval. MHD bych nestíhal dojet do práce. Nyní děcka chodí do školy v naší vesnici a jezdím opět sám, ale teď už na kole. ;-)

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    Ja tohle beru jako validni argument, nevidim to cernobile a je mi jasny ze to neni bez negativ. Na druhou stranu decka nejak neplanuju dokud neuvidim nejakou svetlejsi budoucnost nasi civilizace, takze se muzu tvarit ze takovy problem se me netyka :)

                                                    0 0
                                                  • Lišák  

                                                    A, že se tak ptám, kdy že byla nějaká světlá budoucnost v historii lidstva vlastně vidět? Nemusíš uvádět přesný rok, jen tak rámcově. :-)

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    Jo to bych taky rád věděl, já o takový době nevím, ani nečekám že se dočkám :)

                                                    0 0
                                                  • Pavlos_S1  

                                                    Před velkým třeskem? A poslední šance byla, než ta pipina utrhla to jabko.

                                                    0 0
                                                  • HonzaRez  

                                                    Mno, třeba Babylonie trvala přes 3000 let, Egypt ještě víc, tomu my se sotva přiblížíme…

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    Taky si myslím. Hlavně ta myšlenka že naše civilizace musí pořád růst, že se růst nemůže zastavit ale ta koule nějak neroste.

                                                    https://youtu.be/-IjkSMXywgg

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Vždy, když skončila veliká válka.

                                                    0 0
                                                  • Lišák  

                                                    Myslíš, že třeba Němci viděli třeba v roce 1919 nějakou svoji světlou budoucnost? Jo, možná si říkali – „Horší už to být nemůže!“

                                                    0 0
                                                  • Mr.Duck  

                                                    Kdyby jen tusili ze prijdou socialni media! :)

                                                    0 0
                                            • ememem1  

                                              kokso tak ty mas riadne nakupene, vidim ze ten mindfucking u generacie co nikdy nebola nutena rozmyslat aby pochopila svet okolo priniesol ovocie.

                                              alebo si zdrinkovany. sorry ako.

                                              0 0
                                              • Mr.Duck  

                                                Aspon ze ses omluvil :) Bavim se s Manasem a ne se zastydlymy troglodyty jako ty, psst :)

                                                0 0
                                • Manas  

                                  Ono, u tohohle planovani je dulezite taky vedet, ze Kefalin, hodnota odberu se meni. Tezko zakonzervujeme stavajici odbery .. ledaze by lidi nestaveli nove byty, fabriky jeli tak jak jedou … a nic noveho nerozjizdet.

                                  Ja nejsem apriori proti eAutum, klidne si nejake casem poridim (ale dodavku si necham, tu mi zadny eAuto nahradit nedokaze – zatim) .. ale jsem proti hujerskemu pristupu kdy se to vsechno „nejak“ vyresi. Chybi mi tu nejake slusne planovani do budoucna, at uz VVN napajeni tech rychlych nabijecek a i reseni posledni mile. Take reseni parkovani, infrastruktury obecne. Zatim je to jen hezka pohadka …

                                  0 0
                                • Zdyn  

                                  V rámci běžných obnov sítí? To tedy nevím. Už se samotnou běžnou obnovou máme veliký problém. Je drahá a časově náročná. A její posílení pro elektromobilitu neznamena jen položení nových kabelů.

                                  0 0
                              • JBC  

                                Já to nečetl, ale pokud bychom v ČR teď hned přešli komplet na elektro, tak nám nechybí vůbec nic, rozhodně nic stavět nemusíme. Přebytky elektřiny, které každý rok posíláme za hranice, pokryjí tuto spotřebu. Navíc ukončení provozu spalovacích aut bude znamenat značnou úsporu elektřiny, protože kromě výroby a distribuce PHM nebude potřeba zdaleka tolik ND a spotřebního materiálu, nebude potřeba tolik servisů, automechaniků. Ani výroba e-aut není tak složitá, je potřeba mnohem méně dílů, nebude potřeba tolik továren a zaměstnanců, to je další uspořená elektřina. Dále značná část majitelů e-aut provozuje doma FVE, protože to začne dávat mnohem větší ekologický i ekonomický smysl.

                                Myslet si, že jezdit spalovacím autem znamená méně kouře z uhelných elektráren než jezdit s e-autem je hloupost, průměrně myslící jedinec s průměrným přehledem by to měl umět pochopit. A všechny tyto pseudočlánky z autofora se vám snaží vymýt mozek ve smyslu, že elektromobilita je zlo.

                                Proč vůbec udržovat tak obrovskou závislost na surovině, kterou na našem území téměř nemáme? A naopak elektřinu vyrobenou i z těch kouřících komínů posílat za hranice na nabíjení elektromobilů? Jakou to má logiku?

                                0 0
                                • bruco  

                                  A co budu robit ti prepusteni zamestnanci? Pozerat doma telenovely. Spotreba sa zcasti presunie do inych segmentov. Ani vyroba PHM len tak neskonci, stale budu potrebne ropne produkty, PHM su len cast zo spracovanej ropy.

                                  Fakt by nezaskodilo, keby si si pozrel kedy vznikaju tie prebytky energie a kedy sa da ocakavat nabijanie elektromobilov.

                                  0 0
                                  • JBC  

                                    A jaký je problém nabíjet elektromobil když jsou přebytky? Auto stejně 95% času stojí.

                                    0 0
                                    • bruco  

                                      Napriklad taky, ze prides k nenabitemu autu? Ze potrebujes mat samostatne ovladanu instalaciu pre nabijacku?

                                      Uz som videl uvahy, kde sa riesilo vyuzitie elektromobilov ako decentralizovaneho uloziska energie. Ale vsetko sa to zatial javi dost nerealne.

                                      0 0
                                    • Manas  

                                      Tvl .. a kde stoji? Kdo udela to infrastrukturu aby to mohlo byt 95% pripojene? Kde ji udela?

                                      Jak ulozis „prebytky energie“ .. ktere nota bene, v pripade FVE a VE budou pres den, kdyz jsi s autem nekde v prdeli? Kdyz energo prumyslu ubude odberatel, rozhodne nad tim nemavnou rukou. Zisk mit chteji a tedy ti tu cenu „dotovane“ elektriny radne zvednou.

                                      Tohle neni jen scitani a odcitani, to je pomerne velice komplikovana logistika celeho procesu.

                                      0 0
                                      • JBC  

                                        Slyšel jsi někdy o HDO? To je jen asi 50let stará záležitost, jak právě řešit přebytky ze sítě.

                                        0 0
                                        • Manas  

                                          Ano HDO. A kam tu elektrinu naladujes kdyz mas prebytek z FVE a VE pres den? Co tim sepnes? Primotopy v domech tech chudaku co je jeste maj? pracky a mycky ktere jsou prazdne?

                                          Stale ti chybi nastroj ktery ten „prebytek“ nekam ulejes. Nehlede na to ze potrebujes prenosovou sit kam to dat.

                                          Jistym zpusobem by to mohlo resit vyuzivani elektromobilu jako uloziste energie, s cimz budou majitele aut jista radi souhlasit :)

                                          Druha vec je ta, o ktere se moc nemluvi ale nejspis to prijde – ze pri nabijeni eaut bude treba datove pripojeni, protoze preci nejde aby sis auto nabijel jen tak, bez dozoru organu.

                                          0 0
                                        • Manas  

                                          Mimochodem, sledujes nekdy kdy HDO signal prichazi? Ja jsem to celkem doma resil a velice casto se ti stane ze proste HDO signal neprijde, ani v ten smluveny cas pro ktery je to pro tvoji oblast definovano. Proste, ze ten „prebytek“ neni dostupny. Za lonsky rok se nam to stalo vicekrat .. a neni uplne prijemne zjistit ze boiler je studenej kdyz jdes do sprchy, nebo ze pracka neprala.

                                          0 0
                                        • bruco  

                                          Fakt si myslis, ze to je/bude take jednoduche? Uz len tych subjektov, ktore si budu chciet regulovat zatazenie – prevadzkovatelia prenosovej/dis­tribucnej sustavy kvoli technickym parametrom sustavy, dodavatelia/ob­chodnici kvoli pozicii na trhu, poskytovatelia sluzieb emobility kvoli vlastnemu diagramu.

                                          0 0
                                • hawrda  

                                  A taky bude méně práce pro lidi.

                                  To bude ta záporná stránka.

                                  Servisy aby si pomalu založily vlastní SOU elektro,jinak ty baterkáče nebude mít kdo opravovat.S kva­lifikací nad 1000V,to běžný elektrikář nemá.

                                  Za přebytky vyvezené el. inkasujeme peníze.Je to komodita jako každá jiná.

                                  0 0
                                  • JBC  

                                    Vyrábět jenom proto, aby se vyrábělo, je podle mě nejrychlejší cesta do pekel. Zdravá nezaměstnanost je naprosto v pořádku, současný stav je už spíš na škodu.

                                    0 0
                                    • hawrda  

                                      Na auta se čeká 1/2 roku i déle.Takže to asi nebude ten případ.

                                      Problém bude,až se firmy začnou zbavovat agenturních pracovníků z bůh ví jakých tramtárií,kterým se nebude chtít domů a začnou páchat trestnou činnost(mnohde už páchají).

                                      To nebude moc zdravá nezaměstnanost.

                                      0 0
                                • vilemx  

                                  S tou nižší potřebou autoservisů bych to tak růžově neviděl. Sice razantně ubude servisních úkonů týkajících se motoru, ale jednak vyvstane nový druh závad na regulaci a silnoproudu či SW chybách, za druhé servisy jedou hlavně na bouračkách (klempířina, lakýrové) a podvozcích (tlumiče, brzdy). A to vše se u e-pohonu neliší.

                                  0 0
                            • pepek  

                              ADAC patří pod Autoforum?

                              0 0
                            • Zdyn  

                              Máš serióznějčí a ucelenější studii?

                              0 0
                          • James.Sniper  

                            Zas tak špatně ty elektroauta nevycházejí…

                            Nicméně ani v rámci fosilních paliv na tom nejsou elektroauta špatně, v porovnání s diesely se vyplatí po 57 000 km.

                            0 0
                          • Mr.Duck  

                            Jak debilni jsou lidi co porad chteji srovnavat co2 pri vyrobe + pouzivani elektrickyho auta vs. cast emisi spalovaciho?

                            Ten pohon auta se spalovacim motorem roste na strome? A benzin prameni hned vedle mineralni vody mattoni uz zpracovanej a pripravenej k pouziti.

                            Ja chapu ze ropny spolecnosti pumpujou miliardy dolaru do vymyvani mozku, ale pochybuju ze jediny z tech dolaru dostane nekdo tady na foru tak nevim proc si ty mozky nechavaji lidi vymyt zadarmo :(

                            0 0
                      • pepek  

                        Musíš vylézt na komín.

                        0 0
                      • ememem1  

                        tu prvu vetu nemozes mysliet vazne.....sorry ale tomu naozaj veris alebo sa tym ako profesionaly „green“ zivis?

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Ten otravny smrad je dusledkem eko norem;)

                        0 0
                  • Zdyn  

                    Víš, že ten kouř z výfuku v zimě je převážně vodní pára? Když ve studeném výfuku kondenzuje voda, která se následně odpařuje?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      tak to určitě. přesně to samý tvrdí o chemtrails.

                      0 0
                      • Esi  

                        Pokud to bere objemově tak má samozřejmě pravdu, elektromobil v tom konkrétním místě těch emisí vyprodukuje méně

                        0 0
                      • Zdyn  

                        Chemtrails :) pobavilo. Doufám, že to byl teda fór.

                        0 0
                    • JBC  

                      Od kdy vodní pára způsobuje slzení očí a svědění nosu?

                      0 0
                      • mr.antik  

                        protože v ní jsou prachový částice

                        0 0
                      • Zdyn  

                        Napsal jsem z větší části, nikoli, že je to jen vodní pára.

                        Slzení očí a svědění nosu jsem nikdy nepozoroval (ale každý je jinak citlivý).

                        Každopádně je třeba si uvědomit, že to není kouř jako z kamen někde na vesnici a tedy zbytečně nepanikařit. Když se na takový výfuk dá bílý hadr, tak nebude o moc špinavější, než za standardních podmínek.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Takže si to klidně můžeš zavést zpátky do kabiny a vůbec nic se ti nestane.

                          0 0
                          • Zdyn  

                            No myslím, že nechápeš psaný text. nikde jsem nepsal, že z výfuku jde pouze vodní pára. Pouze to, že není tak zásadní rozdíl v emisích.

                            Takže když si do kabiny zavedeš výfuk v létě (kdy kouř nevidíš) a v zimě, tak se udusíš cca za stejnou dobu.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              prostě v zimě je vidět, že z toho výfuku nejdou jen prdy jednorožců vonící po fialkách

                              0 0
                    • Mr.Duck  

                      A vubec nijak to nesouvisi s tim jakou smes ti ECU posila do motoru za studena :)

                      0 0
              • Kanec  

                Lepší auto? No tak to povídej těm, co s tím jezdí v zimě a nebo ve velkém horku. Jak je lepší. :-)

                0 0
                • kubad  

                  svez se něčím moderním a pak kecej, topí to líp a hned a chladí to naprosto stejně jak současné auta

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  4 roky jsem jezdil různými el. Auty v rámci flotily nebo testování. V létě, zimě, co tě zajímá? Komfort lepší jak u klasické koncepce :D

                  0 0
                  • Davidakta  

                    Já na to koukám jako šetřílek.kolik projede malé eauto po městě? Fabia Htp sežere 10litrů benzínu

                    0 0
                    • oddie  

                      eUp bez problémů 12kWh/100km. Vemeno s olšovou nohou 15.

                      0 0
                      • Davidakta  

                        A to je krásný, pro člověka co má garáž není co řešit

                        0 0
                        • li-borg  

                          Neboj, až bude elektroaut více, ona se jistě najde nějaká ta daň či poplatek, co zalepí výpadek ze spotřební daně z benzínu a nafty.

                          0 0
                          • Davidakta  

                            Tu platím teď a kdybych měl éčko tak nemusím

                            0 0
                            • li-borg  

                              Teď jsme ve fázi „dotovat to“. Fáze „zdanit to“ je teprve před námi. To se nesmí uspěchat.

                              0 0
                              • Davidakta  

                                A je ti jasný, že jiná možnost není.

                                0 0
                                • li-borg  

                                  Jo je. Jen, že tím padá jedná ze dvou zásadních „výhod“, které elektromobilita údajně nabízí. A ta druhá výhoda je též velmi diskutabilní.

                                  0 0
                                  • Davidakta  

                                    A jaké jsou ty možnosti? Jestli nemáš nějaký produkt, tak jiná možnost není.

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      jen zdanit víc to stávající… benzín za 50/l

                                      A není pak potřeba nic dotovat.

                                      Výsledek , kterého chtějí dosáhnout, bude stejný, jen to bude jednodušší a nepotřebuješ k tomu ani jednoho byrokrata navíc.

                                      0 0
                                      • li-borg  

                                        No to by bylo zajímavé řešení. Jaká by asi byla nasledna celková inflace a důsledky pro ekonomiku?

                                        0 0
                                        • mr.antik  

                                          uplně stejná jako u elektrifikace osobní dopravy. Vše vede hlavně ke zdražení.

                                          Ok, nemusíš to danit najednou,ale rozložit v čase…

                                          0 0
                                    • li-borg  

                                      Jen říkám, že mi je jasné, že jiná možnost než to časem zdanit není.

                                      0 0
                  • vt  

                    Ja to funguje v zime? Ted uz to moc nesleduju a auto koupim zase benzin, ale driv jsem mel obavy ze zimniho jezdeni a snizene kapacity baterek.

                    0 0
                    • oddie  

                      V zimě si to auto necháš vyhřát předem ze sítě, dokud je připojené. Dtto v létě vychladit.

                      0 0
                    • Mr.Duck  

                      V pohode. Meli sme par tydnu zpatky kolem –20, a jediny co bylo na cestach byly eletriky a trucky, a sem tam mezi nima naky maly nebohy auto se snazilo nekam dohrabat se svoji predokolkou :)

                      0 0
            • JBC  

              Na autoforu?

              0 0
              • krabica  

                Ne, zkus si to spočítat sám a nezapomeň započítat ztráty ve vedení a transformaci el. energie, velmi nízkou účinnost tepelných elektráren…

                0 0
                • JBC  

                  Další argumentař se ztrátami vedení :)

                  Zamysli se…

                  Ropa dávno netryská sama ze země. Těžba často komplikovaná a riziková (nevyjímaje ekologické katastrofy a jejich nákladné likvidace), pak se surovina musí čoudícím tankerem, nebo ropovodem dostat tisíce kilometrů do rafinérky, kde se z ní s poměrně vysokou energetickou náročnost uvaří nafta a benzín a ta se zase čoudícím kamionem rozváží na stanice PHM, x krát se přečerpává. Jen ztráty na čerpačkách jsou kolem 10%! Celý tento proces má smysl pouze proto, že ropa má vysokou energetickou hustotu, ale to přece neznamená že jí musíme všechnu barbarsky spálit ve smradlavých plechovkách a vypouštět si jedy pod nos.

                  Nejradši mám „studie“, kdy se porovnává ekologická zátěž výroby elektřiny v uhelných elektrárnách s tabulkovými exhalacemi spalovacího auta. A nejhorší je, že většina lidí to bezmyšlenkovitě vezme jako hotovou věc.

                  Jaký smysl má řešit účinnost FVE?

                  0 0
                  • hawrda  

                    Ropa se bude těžit porad.

                    Vyrábí se z ni miliarda produktu včetně paliv.

                    A její cena muže jít dolu.

                    Nedávno objevena velká ložiska v Brazílii a na dalších dvou místech(upřímně si teď nepamatuji kde)mají vrhnout na světové trhy hromadu nové ropy.

                    A baterkace půjdou kakat:).

                    0 0
                  • krabica  

                    Jen tak pro orientaci, jak je to s elektřinou a těžbou/zpracováním uhlí, či uranu? Beru to samo pro naše podmínky, obnovitelných zdrojů je tu minimum…

                    0 0
            • oddie  

              Dost pochybuju, že vychází lépe, ale ono dost záleží na tom, co kdo všechno započítá, těch „bulharských konstant“ je na obou stranách až příliš…

              Mně v tomto ohledu docela stačí, kolik el. energie – tedy té, co už je vyrobena a co elektromobil spotřebovává přímo – je potřeba na to, aby se benzín nebo nafta vůbec vyrobily. Už jen ta výroba je energeticky náročná sakra nepříjemně. V podstatě tak PHM slouží spíš skoro jak špinavý jednorázový akumulátor – s úžasnou energetickou hustotou, ale dost se do toho nejdřív musí vrazit.

              0 0
              • filipino_23  

                Neni som zastanca eaut, ale myslim ze spalovaky tiez nejak museli zacinat. cerpaci stanice neboli nejak rozsirene (presne jak e-nabijecky), lidi sa toho zo zacatku bali (rovnako ako e-auta), cenovo dostupne pre kazdeho tiez asi neboli (rovnako ako e-auta).

                Proste pokrok sa zastavit neda. Treba ze zacatku vychytat vsetky tie novorodenecke poruchy/problemy a ono to pojde (hlavne to bude musiet niekto zaplatit zo zaciatku, kym sa tie „muchy“ uplne vychytaju)

                Osobne si myslim, ze na mestske couracky po kramech je to lepsie jak spalovak.

                Casem sa vyriesi aj doba nabijania, predlzi sa dojezd. Ale chce to vsetko cas.

                Na druhej strane odklon od jadra nemusi byt tak rozumny napad. Kde potom tu elektriku brat? (no predsa v zasuvke,ne)

                0 0
                • oddie  

                  Samozřejmě, přesně o tom to je. Když začínaly auta, koňáci si klepali na čelo, kde že se tomu dá nažrat, benzín měli jen občas někde v drogerii, kdežto koně jen vypustili napást :D

                  Tohle je otázka generační výměny, dědkové to holt doklepou ve spalovacích s brbláním, jak se jim všechno furt zdražuje, a dětem, co k tomu čuchnou od začátku, ten jinej režim provozu nijak divnej nepřijde. Klasika, jako u všeho. Vidím to třeba i v IT systémech úplně stejně, není to jen v autech, v těch ta změna je naopak pomalejší, takže kein stress. Taky budu ještě v klidu pár let klepat s aktuálně 20 let starou pixlou, i když bych k ní vyfasoval malej elektrohajzlík.

                  0 0
                  • filipino_23  

                    +1

                    Do mesta/do prace by som vzal e-krabicu. Mimo mesto asi spalovak.

                    Jedine co sa mi na tom vsetkom nepaci, ze do toho tych ludi tak nejak moc tlacia. Proste uz automobilky maju v tom mraky penez a to EU lobby to bere tak, ze bud elektrika alebo nic.

                    Do vodiku sa im moc nechce a zefektivnit spalovaky tiez moc nie. Ked vezmes F1 tak dnes su uz na 50% efektivite, ale to je trochu mimo tema

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Mě přijde, že taková městka krabka typu Citigo, kdyby byla uděla trošku na spotřebu, tak se musí i do těch přísných limitů vejít i s rozumnou dynamickou jízdy. Jenže EU už hned tasí další limity do další pětiletky, tak do kterých se prostě spalovák nevejde vůbec = takže žádná automobila nechce do takových auti investovat.

                      0 0
                    • Davidakta  

                      A životnost?

                      0 0
                      • filipino_23  

                        no to je druha vec. Kolko je priemerny vek aut v CR? 16? Vydrzi e-krabica 16 rokov? (krabica asi jo, ale baterka neviem neviem)

                        0 0
                        • Davidakta  

                          A krabice s 50% efektivitou? V F1 jsou rádi že to odjede závod.

                          0 0
                          • filipino_23  

                            v F1 ten motor musi vydrzat 5 zavodov (1500km). Ano pre bezneho smrtelnika je to malo. Ale moc pochybujem ze bezny smrtelnik toci motor na 12k otacek pocas tych 1500km. Tie motory su tam neskutocne namahane

                            Kazdopadne si myslim ze z benalu/nafty sa da co to este vytazit. Len sa musi chciet, to je hlavne. Vyrobcovia sa sustreduju na e-krabice. Bude zaujimave sledovat, ked ta elektricka bublina raz praskne kto to vsetko zaplati

                            0 0
                            • Zdyn  

                              No v F1 je teď jeden motor cca na 1/3 sezony. Kromě vlastních závoů jsou tam také trénigy a kvalifikace. Takže jeden motor musí dát cca 6000 km.

                              0 0
                    • Palo TT  

                      Bingo. Zlata stredna cesta. Hybrid sa to vola :)

                      Nastastie niektore automobilky maju rozum. Oprasili stare jednoduche atmosfericke motory, pridali mensiu baterku (dojazd do 50km na elektriku) a pridali elektromotor(y).

                      Niektori aj vyhodili prevodovku a nechali len jeden dialnicny priamy prevod. Toto zjednodusenie je ale nevyhodne pre caste vidiecke jazdy, kedze sa ide v menej efektivnom rezime motor-generator-elektromotor.

                      Napr. Mitsubishi PHEV

                      https://www.mitsubishi-motors.com/…ry/phev.html?…

                      Osobne som zvedavy na Renault. Oprasil 20rocnu 1.6, nechal 4 prevody a doladuje to elektrikou. V 2021 to ma byt aj v Dacii.

                      https://www.topgear.com/…-1-expertise

                      https://en.wikipedia.org/…-Type_engine

                      A ako LPG fanuska ma tesi aj kompatibilita tychto motorov s LPG.

                      0 0
                      • psbiker  

                        Též by na to mohli přijít u e-kol. Nechat jeden převod a zbytek dolaďovat motorem :)

                        0 0
                      • ememem1  

                        bingo,ma to nevyhody oboch systemov plus ich vzajomme prepojenie.

                        0 0
                        • Palo TT  

                          Ktore?

                          Ja si naopak myslim, ze pokial to dobre spravia, tak to moze mat vyhody oboch systemoch. Vsak uvidime o par rokov.

                          Smotanka kupi elektro, plebs lacnejsi hybrid a casom sa to nejak utrasie a pokrocia e-technologie. Aspon ten prechod na elektro nebude taky nasilny.

                          0 0
                          • ememem1  

                            vsetky, velke, tazke lebo aj motor aj baterie a z toho vyplyvajjci maly batozinovy priestor k tomu a poruchovost oboch systemov plus ich vzajomne prepojenie ktore navyse funguje iba v meste cize cestou z bratislavy na salzku po dialnici ti to bude (pokial teda nebudes v zapche) sluzit len ako tazitko.

                            ja si naopak myslim ze cele elektrosialenstvo tak do dvoch rokov skonci.

                            0 0
                            • RomanH  

                              Me by celkem zajimalo, proc se nenasla jedina automobilka, ktera by rekla, ze na tu nesmyslnou honku kasle, bude nabizet jen overene jednoduche motory, a pokutu prenese do ceny vozu. Klidne pod nove vzniklou znackou. Technologie je jiz davno zaplacena, je to overene, v realu by to nemuselo ani znamenat zasadni zdrazeni. Zakazniky by si to urcite naslo.

                              0 0
                              • pepek  

                                To výpalný je ale vysoký: Za gram nad limit je stanovena pokuta 95 eur. Výrobce, který překročí limit o jeden gram a vyrobí a prodá v Evropě milion aut, zaplatí 95 milionů eur pokuty, při překročení o deset gramů je to desetkrát tolik. Třeba i škodovka v současnosti překračuje nový limit o 21 gramů. Hoši v Bruselu holt potřebují více peněz.

                                0 0
                                • RomanH  

                                  Dobre, u tech Tvych 21g to je cca 50t Kc na auto, o to zdrazuji snad po kazdem faceliftu :-) Pri davno zaplacenem vyvoji by to ani nemuseli o tolik zdrazit.

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    Škodůvka je na tom ještě dobře. Co třeba takový Mercedes. Chvilku bude ještě fungovat podvod s hybridy (spotřeba: 2,5 litru/100 :-) než v Bruselu dojdou peníze.

                                    0 0
                              • oddie  

                                No protože je to blbost. Ty automobilky to maj na rozdíl od tebe spočítaný, proto to neřeknou.

                                0 0
                                • RomanH  

                                  Ja Ti nevim. Proc Renault s Dacii slavil takovy uspech ? Par overenych modelu, nic moc moznost konfigurace, a lidi to brali ve velkem.

                                  0 0
                                  • oddie  

                                    Ano, Dacie se Renaultu extrémně povedla, ale není to univerzální řešení. Když to zkusí zopakovat všichni, akorát se vzájemně sežerou. A představa, že na podobném modelu coby stěžejním staví už i jen VW, natož pak třeba BMW nebo Mercedes… tam je to těžiště úplně jinde.

                                    0 0
                                  • Palo TT  

                                    To ze ma Dacia uspech nema nic spolocne s tym, na co si s pytal:

                                    Me by celkem zajimalo, proc se nenasla jedina automobilka, ktera by rekla, ze na tu nesmyslnou honku kasle, bude nabizet jen overene jednoduche motory, a pokutu prenese do ceny voz

                                    Neviem o tom, ze by Dacia nesplnala prislusne emisne normy a platila nejake pokuty. Prave naopak, tym ze sice pouzila stare technologie, ktore ale normy stale splnali, nemusela platit pokuty a mohla byt lacna a preto uspesna.

                                    A firmy na nesmyslnou honku kaslali jednoduchsim sposobom – podvadzali pri meraniach.

                                    0 0
                                    • RomanH  

                                      Ja to myslel jinak. Odhlednu od elektroaut. U nich nerozporuji pokrok, ale zatim je to drahe a pro vetsinu lidi i mene pohodlne (zvlaste jako hlavni jedine auto, o bydleni nekde na sidlisti ani nemluve). Ale verim, ze jich bude pribyvat.

                                      Pokud si jako soukroma osoba budu vybirat auto, urcim si nejaky cenovy limit, najezd minimalne 250t Km a zivotnost minimalne 10let. Kvuli honu na carodejnice vyloucim diesel. Pak uz jen vybiras podle cenoveho limitu, typu auta, dalsich parametru. Pokud budes mit za stejne penize (nebo o tech cca 10% draze kvuli vypalnemu) na vyber auto s blbuvzdornym spolehlivym motorem, nebo naopak nizkoobjemovy motor (ktery Ti jako napriklad u poslednich i30 zacne po 100t Km odchazet), co si radeji vyberes ? Ale asi to holt na mnozstvi prodanych kusu nevychazi jako cilovka.

                                      0 0
                                • Zdyn  

                                  Tak automobilky jsou do elektra velice silně tlačeny. To je myslím poměrně evidentní. Sami o sobě by to takto neprosazovaly. Myslíš, že by si automobilky sami stanovovaly tak přísné (prakticky nereálné) emisní limity? Náklady na vývoj jsou zatraceně vysoké peníze. A zahodit peníze investované do vývoje spalovacího motoru a místo toho investovat astronomické částky do nového vývoje? To by dobrovolně dělal málokdo.

                                  Osobně vydím právě problém v umělém tlaku na zavádění elektroaut. Není to přirozený vývoj.

                                  Spalovací motor v autě má za sebou cca 150 let vývoje včetně veškeré infrastruktury o­kolo.

                                  Samotný elektromotor je na tom podobně a dnes je dotažený také skoro k dokonalosti. Používá se všude v průmyslu a je nenahraditelný.

                                  Ovšem obrovské zpoždění je v ukládání elektrické energie – baterie a samozřejmě v infrastruktuře pro rozvoj vlastní lektromobility. Ta dnes prakticky není. Jsou jen plány kolik procent mají tvořit elektromobily za xx let, ale infrastruktura se neřeší.

                                  0 0
                                  • oddie  

                                    To na věci vůbec nic nemění, že to nedělají dobrovolně. Prostě mají nějaké výchozí podmínky a na ty to počítají, a vychází jim, že dělat staré modely je blbost. To je celé.

                                    0 0
                                    • Zdyn  

                                      Ano, mají spočítané to, že když se nebudou řídit nařízením, tak na tom budou zle. Ale to je právě ten nepřirozený vývoj.

                                      A myslím, že to zaplatí především střední třída obyvatelstva.

                                      A v současné době tím není řešena ani ekologie.

                                      Teď trochu odbočím. Do budoucna není dle mého řešením elektromobilita, ale změn celé koncepce dopravy. To platí především pro velká města. Těch aut je zkrátka moc. Jezdíme často služebně do Prahy a vždy koukám v kolonách na ty SUVčka, ve kterých sedí v 90% 1 člověk. To je myslím celkově neudržitelné.

                                      0 0
                                      • oddie  

                                        Ano. Akorát to bude pro lidi ještě větší šok…

                                        0 0
                            • JBC  

                              „ja si naopak myslim ze cele elektrosialenstvo tak do dvoch rokov skonci.“

                              Kdyby jsi to už někdy v životě řídil, tak toto nikdy nenapíšeš.

                              0 0
                              • bruco  

                                Elektromobil nie je elektrosialenstvo. Elektrosialenstvo je myslienka, ze elektromobil je dobry na vsetko a pre vsetkych.

                                0 0
                                • kubad  

                                  Tak tak

                                  Problém elektromobilů je kde se bere elektřina. Jinak se s tím jezdí fajn.

                                  0 0
                                  • JBC  

                                    To je pořád dokola…

                                    To není jen problém elektromobilů, kdyby se u nás elektrifikoval veškerý vozový park, tak to znamená asi 10% spotřeby. Pro info: kolem 15% výroby elektřiny každý rok posíláme za hranice.

                                    Z hlediska ekologie by provoz plně elektrifikovaného vozového parku při současném mixu zdrojů elektřiny neměl v podstatě žádný vliv.

                                    0 0
                                    • bruco  

                                      Dolezitejsie ako % spotreby bude jej rozlozenie v case, ci uz v priebehu dna alebo aj roku.

                                      0 0
                                    • Esi  

                                      No spíš je problém na nějaké delší trasy nabíjení, když má dálniční pumpa 8 stojanů a tankování trvá 5 minut, tak pro půl hodině u elektro by bylo vlastně potřeba 48 nabíjecích míst a to je trochu problém. Na městský a příměstský provoz je to fajn. Tak že by to v současnou dobu chtělo nějaký rozumný mix

                                      0 0
                                      • krabica  

                                        Jsem taky pro elekro, ale osobně do toho půjdu, až nebudou el. auta výrazně dražší než spalovací ekvivalent, bude dostatečná infrastruktura, s mou běžnou dálniční rychlostí cca 150km/h bude dojezd 400km a baterie budou nějak rozumně recyklovatelné…

                                        0 0
                                        • oddie  

                                          To buď v klidu, toho se nedočkáš. Protože mnohem dřív přijde online kontrola rychlosti a 150 už se nikde nesvezeš :D

                                          0 0
                                          • krabica  

                                            V tomto světě nebudu chtít žít… :-D

                                            0 0
                                            • krabica  

                                              Osobně bych se na auta jako dopravní prostředek nejradši vysral a šel do teleportu. Spalovací auta bych nechal jen s pořádnými motory pro zábavu, ale na běžný provoz fakt ne.

                                              0 0
                                            • oddie  

                                              Nikdo tě nenutí :D

                                              Jo, Orwell hadr. To už je i teď.

                                              0 0
                                          • Esi  

                                            Jojo k online kontrole rychlosti to celkem směřuje, jmenuje se to asistent rychlosti, zatím nebonzuje. Jinak to elektro jako druhé do rodiny může být fajn, jako jediné auto si to zatím moc představit neumím.

                                            0 0
                                        • JBC  

                                          Až budou elektroauta stejně drahá jako fosilní, tak ta fosilní už nebude nikdo kupovat, nebude to dávat vůbec žádný smysl. A baterie jsou recyklovatelné už dnes.

                                          0 0
                                          • oddie  

                                            Hlavně to bude úplně opačně. Nezlevní se elektro na úroveň současných spalovacích, ale zdraží se spalovací… Viz třeba Norsko, tam to dotáhli příliš rychle až ad absurdum, ale v nějaké pozvolnější formě už pomalu následují i ostatní. Zase jen otázka času.

                                            0 0
                                          • Manas  

                                            A nejaky odkaz na to kde se to recykluje? Zatim jen vim ze to ladujou do drticky … a nejakou pomernou cast zpracovat uz tak trochu dokazi .. ale nijak zazracne. Takze do uhlikove a toxicke stopy bych tohle rad pripocital taky. Bezne auto lze zpracovat pomerne slusne, ale eauto + baterie? Treba vami opevovana Tesla ma v CR pouze JEDEN servis a likvidaci vraku doresenou ani zdaleka nema …

                                            0 0
                                            • Zdyn  

                                              Ještě bych doplnil další velkou nevýhodu elektro aut a to jsou nehody. Zatím se teprve vytváří různe metodiky pro záchranáře a hasiče. Není to tak dávno, kdy média probírala případ hořící Tesly po nárazu do stromu. Požár likvidovalo několik jednotek hasičů a vlastní auto muselo být po nehodě několik dní ve speciálním kontejneru (ve vodě myslím), aby se zabránilo opětovnému vzplanutí. Voda se musela následně ekologicky zlikvidovat. Pak také musel přijet nějaký technik z Tesly na likvidaci vraku.

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Metodiku už hasiči mají a pokud to auto hoří, tak už se tě ani nesnaží zachránit. Na dohašení se přiveze, jak píšeš, kontejner s vodou a auto do nej nakladačem hodí.

                                                Spíš zatím není zpracována legislativa k parkování. Podzemní garáže mají celkem jasně dané, co kde může/nemůže být a kontroluje se to. Jenže elekro auto legislativa nezná a teoreticky bys mohl celý obchoďák zaplnit jen tím. To se brzké budoucnosti změní a jsem na to dost zvědavej. Protože v případě požáru el. auta v podzemí je to sakra problém.

                                                0 0
                                                • Zdyn  

                                                  Metodika se vyvíjí celosvětově. Samozřejmě, že jsou návody a pokyny, jak postupovat, ale zatím je stále velice málo zkušeností.

                                                  To vše včetně parkování a pod. je právě ta infrastruktura, která se u spalovacích motorů vyvíjela desetiletí a není možné rychle vymyslet a především vytvořit novou pro nový typ pohonu.

                                                  0 0
                                                  • Manas  

                                                    Kamarad dela u hasicu ve Skodovce. Kdyz jsme se o tom bavili, tak rikal, ze sice metodiku maji, ale z 90% proste auto doporucuji nechat shoret na prach, protoze se nedostanou k tomu aby bezpecne odpojili VN okruh.

                                                    0 0
                                                  • filipino_23  

                                                    pri nehodach v F1 ( e-F1) pouzivaju tratoví marsali gumene rukavice. Japato? Jeden bez rukavic uz dostal prdu a odviezli ho v sanitke. V e-krabici je ta baterka daleko vacsia a s vacsou kapacitou, takze pri nehode to bude hodne zaujimave

                                                    0 0
                                    • pepek  

                                      I kdyby ta procenta byla pravda, tak to nic nevypovídá o ceně elektřiny, která i vlivem elektrodopravy půjde fest nahoru (i kdyby u nás žádná elektroauta nejezdila).

                                      0 0
                                      • JBC  

                                        Ono to strašení cenou elektřiny má tak trochu své mantinely – dá se říct, že její cena je zastropovaná cenou OZE, a ta dokonce v čase klesá. Už dnes to dává v některých případech smysl pro domácnosti i bez dotací.

                                        U fosilních paliv žádný takový strop neexistuje, stačí jedna atakovaná rafinérka a cena ropy letí nahoru. A když bude litr benzínu za 100kč, tak s tím jako uživatel fosilu nemáš šanci cokoliv dělat.

                                        0 0
                                        • psbiker  

                                          Jak lépe skladovat energii pro vehikly než ve formě uhlovodíků? Nesouvisí to s aktuálními výkyvy na ceně ropy, jenom technická otázka pro znalce.

                                          0 0
                                          • Esi  

                                            Tak na skladování jsou ideální třeba přečerpávací elektrárny, trochu problém je najít vhodné místo, v nějakém dokumentu zajímavě vypadalo závaží které spouštěli do vytěženého dolu, závaží mělo asi 50 000 tun a spouštěli ho do kilometr hluboké jámy, když bylo elektřiny moc tak ho táhly elektromotory nahoru, a potom ho v reverzním chodí spouštěly a zase vyráběly elektřinu. Problém bude jak skladovat elektřinu u těch rychlo nabíjecích stanic někde u dálnice, asi těžko tam potáhnou VVN to by nikdo nezaplatil.

                                            0 0
                                            • oddie  

                                              U pump přípojky bývají, plus je tam zázemí jako občerstvení atd., takže než v polích je to lepší stavět tam. Plus se dělaj vyrovnávací zdroje buď z vyřazených aku, nebo třeba setrvačníků, zítra můžu hodit, kde je to k vidění, na mobilu odkazy hledat nebudu.

                                              Problém je samozřejmě cena, stojí to raketu.

                                              0 0
                                              • Esi  

                                                Jojo teď snad v Praze na výstavišti mají stavět setrvačníkový vyrovnávací zdroj, to bude fungovat v pohodě pokud nabije auto potom půl hodiny nic a zase třeba nabiješ auto, pokud by všichni měli jezdit na elektřinu tak u těch dálnic bude problém v tom že všichni budou chtít nabít co nejrychleji a z nějakých vyřazených Aku i kdyby to mělo 1000kW tak pořád nabiješ 10 – 20 aut a je prázdno, v tom vidím zatím problém pokud tam bude zastavovat jedno auto za druhým, nemáš ten čas kdy nabít ten vyrovnávací zdroj a udělat tam přípojku o výkonu 1000kW je celkem problém a přitom by to stačilo jen na 4 rychlonabiječky a to je na dálniční pumpu sakra málo

                                                0 0
                                                • oddie  

                                                  Už je v provozu, a je to booster, tzn. pokrývá to jen špicky. Je to na to, aby se daly provozovat rychlonabíjecky na NN přípojce. Stejně funguje ta aku.

                                                  0 0
                                                  • Esi  

                                                    Jojo to je mi jasné nebude problém na málo vytížených, problém to bude na místech kde bude kolona aut čekajících na připojení. Pokud má ten akumulátor, jedno jestli baterie nebo mechanický čas shromáždit nějakou energii tak je to v pohodě.

                                                    0 0
                                            • psbiker  

                                              Tak přečerpávací elektrárna je asi nejlepší. Ty závaží prakticky můžou fungovat někde pro nějakou vesnici v poušti pro pár 1000 obyvatel. Co teď s tím, když tu energii potřebuju mít ssebou na cestách? Elektrárna ani závaží ani setrvačník z uhlíkového kompozitu podle mě nelze použít..

                                              0 0
                                              • Esi  

                                                No energie na cesty jedině pořád ty baterky a vzhledem k hmotnosti je jejich množství značně omezené a proto je to auto vhodné do města a příměstský provoz. Pokud najedeš za den do práce a zpět 70km tak je to ideální, každý druhý den to doma přes noc v garáži fobiješ a pohoda. Na dlouhou cestu zatím auto na libovolné fosilní palivo

                                                0 0
                                                • oddie  

                                                  70km zvládne i 25 let stará 106 s NiCd :) Jinak je běžně dojezd o dost větší.

                                                  0 0
                                                  • Esi  

                                                    Kamarád má i3 najezdí kolem 60km za den, v létě dobíjí po 3 dnech, v zimě po 2 dnech, asi by to pokaždé ještě jeden den zvládlo, ale taky nejezdím se svítící rezervou a snažím se mít vždycky v autě dosud alespoň 150km

                                                    0 0
                                        • pepek  

                                          Strašení cenou benzínu má tak trochu své mantinely. Je taky třeba vidět, že ta cena, na rozdíl od elektřiny, je tvořena převážně daněmi. A když ty daně stát nevybere, tak mu budou chybět. Myslím, že tady o ekologii vůbec nejde, jinak by se prosazovalo nejlevnější a zatím optimální řešení – LNG. A to kupodivu nikdo netlačí.

                                          0 0
                                          • Esi  

                                            Tak samozřejmě že v ekologii jde o prachy až na prvním místě

                                            0 0
                                    • Manas  

                                      A je mozne ze byste nastudoval problematiku prenosu elektriny a lokalnich rozvodu – tzv. posledni mile? Take bych doporucoval sledovani rozdeleni zateze elektricke site v case a prostoru.

                                      0 0
                              • ememem1  

                                ja to dokonca riadim pravidelne.zo srandy sme to kupili do firmy ako take meske priblizovadlo na behanie po zakaznikoch kedze v budove mame dotovany dobijaci stojan.(zatial este dotovany).

                                aby sme si rozumeli fesak, keby som tusil, ake to bude mat aspon v kontexte najblizsich par rokov naklady z hladiska baterie, servisnych nakladov, ceny zatial este stale dotovaneho nabijania atd. a nestalo to dvojnasobok ceny porovnatelneho benzinaka, ja by som si to ako druhe auto do mesta a do zahrady kludne kupil.

                                a neviem co to ma spolocne s tym, ze je to cele kravina. dovody su tu uz napisane asi 20 krat.

                                0 0
                                • Manas  

                                  Pod tohle bych se podepsal .. u svyho auta dokazi odhadnout naklady na vetsinu veci. U eAuta ani omylem .. a to mame rodinny domek, takze teoreticky bych mohl nekdy uvazovat o FVE … ackoliv, se mi o tom ani nechce premyslet co vsechno to obnasi …

                                  0 0
                  • hawrda  

                    Zatím to ovšem do značné míry té bohatší části populace dotuje daňový poplatník(s ohledem na různé státy).

                    Bez toho by baterkáče sotva někdo koupil.

                    To je ovšem špatně.

                    Baterkác by si měl ziskat své místo na slunci bez berlicek.

                    0 0
                    • va-bo  

                      V Německu asi 1,7% celkovýho prodeje. A to je poměrně bohatý zákazník.

                      0 0
        • JBC  

          Ty si asi myslíš, že ti nafta do nádrže naprší viď?

          0 0
    • Tomcat  

      Pokud Evropa přejde na obnovitelé zdroje a vypadne příjem států z výroby , prodeje a provozu osobních vozidel se spalovacím motorem tak:

      1. elektřina razantně zdraži

      2 daně z vozidel se spalovacím motorem budou přenesena na ty co na silnici zbudou tedy i ejízdní kola

      Pokud někdo chce aby mu kolo vydrželo 5–10 let tak na to asi narazí. Pokud někdo mění kola častěji asi ho to trápit nebude. Maximálně nebude mít kol tolik a nebo si nepořídí ebike.

      Veškeré dnešní výpočty koik stojí provoz EV dnes vezmou do ppár let za své.

      0 0
      • oddie  

        3. především se daň z provozu vozidel bude platit výkonová, tzn. mýto. To je cesta, jak nahradit spotřební daň z PHM nezávisle na druhu pohonu a s efektivní eliminací případných úniků typu „zelená“ nafta a podobných blbostí jednoho a téhož s rozdílnou sazbou daně.

        0 0
        • Kanec  

          A jak si představuješ, že to ten stát od těch lidí vybere? Z každého litru paliva to dostane od „palírny“, ale jak bude strhávat daň z ujetých km? Jako krabička, satelit a monitoring, kde a kdo jede a kolik km? A pak co? Nezaplatím, tak exekuce?

          0 0
          • ronda  

            A nebo obráceně, jak s elektronickou dálniční známkou. Složíš předem kredit, z kterého se odepisuje. A RZ bez kreditu by odchytávali. No a pak třeba zapečetěné tachometry s wifi, které „podávají průběžně hlášení“ třeba na nabíječkách nebo přes mýtné brány a tak podobně. Řešení by se našla.

            0 0
            • kubad  

              od letošního roku auta musí zapisovat do paměti s poměrně velkou přesností spotřebu, najezd atd.., a moderní auta jsou v podstatě online, takže ty informace můžou bohužel rychle putovat kam je potřeba

              0 0
              • Kanec  

                Paráda, tak teď už jen nařízení kdy se mám jít nasnídat, ******, jít spát, tak aby to bylo ekologické a účinné. Jo a zítra k těm rodičům prostě autem nepojedeš, protože už jsi najezdil hodně a bude řada na jiných. Nechutné.

                0 0
              • RomanH  

                jj :-( Vybavuje se mi nejaky komunisticky serial, kdy potrebovali nakladakem odvezt matros nekam na druhou stranu republiky. Nepredstavitelny problem, protoze nemohly sehnat zadnej naklad v okoli, ktery by pak vezli zpet, a nevytizene auto jet kvuli cajtum nesmelo. Kam to spejeme…

                0 0
                • Tomcat  

                  Tohle ale byla realita. A vím jak to u taty v práci hrozně řešili.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                No nicm treba koupit/udelat rusicku a vhodne ji umistit…nebo odstinit antenu…a cas od casu nikam neodjedes, protoze se ti nestahnou aktualizace…

                0 0
              • Tomcat  

                Moderní auta globáálně na počet prodaných a provozovanýc kusů nejsou online.

                Ohledně zapisování spotřeby , doteď není jaksné jak budou data přenášena.

                0 0
            • Kanec  

              „Uhlíři už máš zaplacené daně? A co na příští rok?“

              0 0
          • xtonda  

            Kámoš co kdysi pracoval ve Švýcarsku tvrdil, že ve městě kde byl měli systém, že se tam prakticky nedá zaparkovat zadarmo (a údajně snad že i firma, když má kancelářskou budovu s garážema, tak za to něco odvádí), takže cesta autem po městě je zpoplatněná tím, že v cíli je potřeba zaplatit parkování. A ty vybrané peníze prý jdou do MHD, takže ta je tam velmi komfortní.

            0 0
        • xtonda  

          Tak spotřební daň z benzínu bych bral spíš jako něco čím sou ohodnoceny externality způsobené pálením fosilních paliv a fakt, že si vyčerpáváme neobnovitelné zdroje bez ohledu jestli se to naleje do auta nebo sekačky na trávu, daň z provozu bych si představoval jako něco navíc.

          0 0
          • oddie  

            No, vždyť to bude navíc.

            0 0
          • ronda  

            Filozofování nad vyčerpáváním zdrojů je podružné. Spotřební daní se platí především dopravní infrastruktura a věci okolo.

            0 0
          • Tomcat  

            Není to jen o daní za palivo auta se spalovacím motorem přispívají na různých jiných daních.

            0 0
        • Tomcat  

          Není podstatné, jestli uděláte jednu silniční super dan nebo to rozkouskujete, nebo jak nazvete.

          Ale že vyberete dostatečně velkou sumu která nahradí to co jste jinak vybraly na spalovacích motorech.

          Přijde mi dětské si myslet že tomu utečete a pomocí vykazování nižších KW se platbě vyhnete.

          Budu se stále opakovat ale povinné ručení a registrace jízdních kol v EU parlamentu již byla. Jen nebylo tak potřeba peníze, které by se tak vybrali. Pokud tu nebudou spalovací motory tak to již potřeba bude.

          0 0
    • va-bo  

      Teď jsem na Seznamu narazil na zajímavou informaci:

      Prošli jsme ceník Ionity. Drahé dobíjení za 21 Kč/kWh bude mít celá Evropa

      Když se objevil ceník Ionity pro Českou republiku, nikdo nevěřil tomu, zda to společnost provozující a stále budující nové rychlonabíječky myslí vážně. Pro cizí zákazníky totiž stanovila cenu, která činí 21 korun za jednu odebranou kWh. Vzhledem k tomu, že elektromobil na sto ujetých kilometrů spotřebuje zhruba 20–25 kWh, je jasné že rázem se jedná o dražší dopravní prostředek než v případě vozu na benzín, nebo vozu na naftu.

      Stejná cena i v rámci EU

      Prošli jsme si kompletní ceník abychom zjistili, zda je tato astronomická cena za kilowatthodinu pouze u nás, nebo ji Ionity nabízí také v jiných zemích. Začneme státy Evropské unie, kde byla stanovena sazba na 0,79 EUR za jednu odebranou kWh. Pokud to přepočteme k aktuálnímu středovému kurzu, jde o necelých dvacet korun. Kurzy se však stále mění, a tak můžeme říci, že i celá EU bude u Ionity, pokud nemá žádnou smlouvu ani kartu, nabíjet za sumu kolem 21 Kč. … atd

      https://www.autozive.cz/…cela-evropa/?…

      0 0
      • kubad  

        Ionity vzniklo spojením tuším 4 nebo 5 velkých automobilek (BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company, ale i Volkswagen Group, Hyundai a Kia)

        pokud máš elkektromobil od nich tak máš jinou cenu a ta je něco mezi 7–8kč

        a ta vysoká cena je podle mě snaha přilákat další aby se podíleli

        0 0
      • JBC  

        Další pádný důvod jít si koupit Teslu místo Audi, BMW, Mercedes, VW… nebudou to mít dinosauři vůbec jednoduché, za 10let bude asi hodně věcí jinak.

        0 0
        • hawrda  

          Výborná rada pro občana s průměrným platem.

          0 0
          • mirorek2  

            koupíš ojetou ne? v kombíku samo, 4 kolku…

            0 0
            • hawrda  

              Vystačím si s benzínem:Stačí,že člověk běhá od zásuvky k zásuvce s mobilem:).

              Navíc v zástavbě ,,činžáků"asi nebude úplně nejpraktičtější vlastnit baterkáč.

              0 0
              • RomanH  

                Zapnes dieselovej agregat :-)

                0 0
                • hawrda  

                  Rušení nočního klidu,navíc bych v tom autě musel spát,pokud bych tu centrálu chtěl ještě ráno vlastnit:).

                  0 0
              • oddie  

                V zástavbě činžáků budou dřív úplně jiné starosti než jak pixlu dobít ;)

                Namátkou:

                https://pbednargmail-com.blog.respekt.cz/…i-parkovani/

                https://ekolist.cz/…ekt-jan-gehl

                0 0
                • hawrda  

                  Asi ano,já už to snad nějak doplácám.

                  Třeba si potom fakt na stará kolena koupím e-moped:).

                  0 0
                • xtonda  

                  Hezké články, ukládám si.

                  0 0
                • blue.sun  

                  No, však my do toho města nemusíme, že?

                  Jo, že v placatém Dánsku či Nizozemí, kde nejvyšším kopcem je říční hráz, jde jezdit na kole? Prima, zkuste to ve středoevropských kopcích… V Dánsku se kolem kol dovedla vytvořit jakási podivná subkultura, ale tady jim to pořád nejde a nejde, proč asi? Je moc hezké, že se prodloužila otevírací doba zahrádek u hospod… ale svět není jen hospoda a kavárna.

                  0 0
                  • oddie  

                    Tady je všechno oproti tomu západnímu světu zhruba o 20–30 let zpožděné. V některých věcech bohužel, v některých věcech naštěstí, ale obecně platí, že prakticky všechno se tu s tímhle zpožděním po nich opakuje, včetně všech chyb a slepých uliček, z kterých jsme se mohli poučit. Takže dočkej času, za 20 let bude i ta subkultura :D

                    P.S. ty kopce už dávno řeší to elektro, akorát tady zatím není ještě tolik rozšířené, v Číně už jsou tak napřed, že je někde už zakazují ;)

                    0 0
                  • mr.antik  

                    Tak zrovna na tu městskou dopravu mi přijdou ekola jako super věc. Ideálně ty co maj limit 45kmh

                    0 0
                    • blue.sun  

                      Za předpokladu, že na to budou řidičáky, proč ne? Na skútr s limitem 45 km/h taky musíš mít papíry a autoškolu.

                      0 0
        • Kanec  

          Copak očekáváš přelomového za 10 let?

          0 0
          • mirorek2  

            tak tesla bude lítat, to je jasné :-)

            0 0
            • krabica  

              Když už teď Musk lítá do vesmíru, tak by to neměl být problém…

              0 0
              • Zvanty  

                Jestli mě paměť neklame, už jedna Tesla lítá a když si ji dokážeš stáhnou zpět, je tvoje. :-)

                0 0
    • Venda  

      https://www.autoforum.cz/…vlaste-v-cr/

      https://www.autoforum.cz/…ahych-hacku/

      Za me je jen otázka, kdy bublina elektroaut praskne a uplne se tahle slepa vetev urizne. Jinymi slovy, bublina praskne az v tom vlivni nebudou mit zajem a nebudou mit z toho prachy.

      Naopak u elektrokol si myslim, ze spousta neduhu elektroaut odpada nebo neni tak podstatna,takze tam to muze mit budoucnost. Stejne jako elektricky mestsky provoz, kolbezky atd.

      0 0
      • JBC  

        Nepřijde ti ani trochu divné srovnání procesu výroby elektřiny pouze s výfukovými exhalacemi? Opravdu je výroba benzínu/nafty a jeho přeprava bezemisní proces? Tady něco nehraje ne?

        0 0
        • kubad  

          Neřešíte to je to nesmysl

          Aktuálně v CZ zatěžuje e-auto co2 víc než ropák. A v okolních státech je to podobné.

          Jen jsou ty emise jinde což je asi dobře. Ale klima to neřeší.

          Za mě je aktuálně e-auto už asi lepší varianta Bohužel ta politická historie kolem je silena.

          A bude asi hůř

          0 0
          • JBC  

            Záleží na okolnostech, ale v průměru tomu nevěřím.

            Jinak ale souhlas, že dnešní baterkáče klima neřeší, k tomu je ještě dlouhá cesta, ale na rozdíl od spalováku realizovatelná.

            0 0
          • psbiker  

            Ano, jezdí to povětšinou na hnědé uhlí..

            0 0
            • ememem1  

              ty si proste asi rovnaka truba jak nasa sefka greenpeace ktora vyhlasila ze si telku kludne pozrie aj pri sviecke.

              0 0
              • psbiker  

                nj. v obou případech si to asi nepochopil (1. vtípek (šéfka grenpeace), 2. bez ironie (můj příspěvek)). Ale třeba sis to spletl s jiným příspěvkem :) Anebo to chce kapitána.

                0 0
        • Venda  

          Stejne tak tam neni zahrnuta ani tezba kovu na baterky nebo treba stopa vyroby jednotlivych aut. Je tam ukazano na emise v ramci nejakeho regionu. Rekneme vetsiho nez mesto, kde by elektroauta lokalne zlepsit ovzduší mela, ale mensiho nez globalniho. A kdyz to teda vezmu z toho globalniho pohledu… Dokud s tim nezacnou velci hráči typu Indie, Cina, tak Evropa s tim moc nezmuze.

          Ale kompletni (vyroba auta, phm, provoz, udrzba…) uhlikova stopa auta vs elektroauta potrebna na ujeti treba milionu kilometru by me velmi zajimala.

          0 0
          • Venda  

            Uhlíková stopa a finanční náročnost

            0 0
          • Davidakta  

            Snad nechceš aby tvoje vnoučata čekala na to až se proberou v Číně nebo Indii.

            0 0
          • oddie  

            No to tam právě není ukázáno na emise v rámci regionu, když tam chybí spotřeba elektřiny použité na výrobu PHM zde v regionu v rafinerii. Ta mapa je přesně z tohoto důvodu lživá a manipulativní. Elektromobil žere elektriku přímo a tudíž má ty reálné emise v rámci regionu dejme tomu těch 107g, jak je uváděno, spalovací motor žere PHM plus regionální spotřebu elektřiny na výrobu PHM, bez které by se to PHM nevyrobilo a motor by jaksi neměl co žrát. A najednou je bilance úplně opačně…

            Celková uhlíková stopa je zase něco jiného. Tam je těch vlivů tolik, že to stejně nikdo nespočítá přesně do úplně všech důsledků, a výsledek tak může být pokaždé ve prospěch něčeho jiného. Někde jsem viděl celkem hezkou práci, kde se toho srovnávalo opravdu hodně a hodně důsledně, ale bohužel jsem si neuložil link a na pár hledacích pokusů jsem to nenašel, škoda. Vycházelo to ale přibližně na remízu, ani jedno nebylo řádově lepší.

            0 0
            • JBC  

              Těch 107g u elektromobilu je nesmysl, za 25kWh/100km nejezdí průměrně ani Tesla X, e-Golf, i3, IONIQ jezdí skoro za polovinu – www.sprintmonitor.de. A na druhou stranu spalováků, které jezdí průměrně za 4l/100km asi taky moc nebude. Když se to dosadí do reálného kontextu, tak je ten spalovák na tom výrazně hůř i bez emisí z výroby PHM.

              0 0
              • oddie  

                Já jsem to přiznám se zas tak důkladně nezkoumal, jo, už jsem psal, iOn, eUp jsem měl průměr 12kWh/100km, do 15 se vešla i Kona na dálnici.

                0 0
            • Zvanty  

              Když chceš počítat spotřebu elektřiny na výrobu PHM, tak laskavě počítej i se spotřebou elektřiny a PHM na provoz elektrárny(už jen úprava uhlí, abys ho mohl „nasypat“ do kotle, něco spapá) https://cs.wikipedia.org/…ktr%C3%A1rna

              0 0
              • JBC  

                FVE, VTE, VE a další mají nulové, nebo zanedbatelné vedlejší náklady. Naftu jen slunečním svitem nevyrobíš.

                0 0
                • Venda  

                  Tak napriklad kde jsou vetrne elektrarny, tak se dnes jiz nevyskytuji zadni ptáci. Nevi se, co s tim, jen se ceka, co se vychyli dalsiho z rovnovahy. Takze ekologickej zasah jako prase. Negativa fotovoltaiky tak nejak vsichni vime nebo tusime. Elektrina se proste ve velkem ciste proste udelat dnes taky neda.

                  0 0
                • Manas  

                  A dotaz – co s tema VE po skonceni, jiz tak kratke, zivotnosti? Nejaky priklad? Rozhodne bych si nedovolil rici ze to ma nulove naklady.

                  0 0
                • bruco  

                  Skoda, ze kazdy MW FVE a VTE potrebuje MW rychlej zalohy vykonu. VE su na tom lepsie.

                  0 0
                • pepek  

                  FVE, VTE, VE – přesně tak. A proto se třeba výkladní skříň elektromobility, FormuleE, pohání dieselovým agregátem, kterému ovšem říkají nějakým vzletným názvem :-) To je takové E-typické: lhaní a potlačování tržního prostředí.

                  0 0
                  • Zdyn  

                    No a během jednoho závodu musí použít 2 auta, páč by do cíle nedojeli.

                    Bude ještě velice dlouho trvat, než E formule porazí klasickou F1.

                    0 0
                    • pepek  

                      Už ne, už to jezdí celý. Objedou 4 ulice skoro tak rychle, jak motokára z půjčovny. A když se jezdec líbí holkám (a „klukům“) dostane víc lajků a někdo mu dálkově zvýší šťávu a vyhraje. To je čistý sport po novu.

                      0 0
                      • Zdyn  

                        Jo pravda. Od 2019 s novou generací monopostů už objednou závod celý. Ale je to závod na 45 min + jedno kolo. F1 trvá běžně sjoro o 1h déle. A při vyšších rychlostech.

                        0 0
                  • Mr.Duck  

                    Zrovna u formule at uz je jakakoliv asi pocitam s tim, ze to nebude uplne ekologicka zalezitost (Co si budem povidat, to se tyka vetsiny zavodeni, at uz je to plavani, enduro a nebo nejaky auta), ale ten diesel agregat bude porad mnohem cistsi nez co najdes v jakymkoliv aute.

                    Jak tu je nekde ta fotka jak tesla za sebou tahne generator, mam pocit ze to je z testu, kde vzali teslu, za ni diesel generator a ta kombinace mela porad min emisi nez kdyby ten diesel byl v tom aute.

                    0 0
          • JBC  

            Jde o to, že se porovnává neporovnatelné. Bud´budu porovnávat provoz auta, tam je e-auto za nula. Nebo výrobu pohonné energie – elektřina vs benzín/nafta. Výroba pohonného ústrojí atd.

            Ale porovnávat na jedné straně pouze samotný provoz spalovacího auta a na druhé výrobu elektrické energie pro provoz e-auta a upozorňovat na to jak je špinavá, když je potřeba v nezanedbatelném množství pro výrobu PHM pro spalovák, je prostě demence… A nebo účelová hra?

            0 0
            • li-borg  

              Účelovou hru hrají obě strany a používání výrazu jako „demence“ při poukazování na druhou stranu k tomu taktéž patří.

              0 0
            • Venda  

              Hele ja jsem spis chtel poukazat na to, ze ani elektroauta nejsou zas tak cista, jak se nam snazej namluvit. A stejne jako vyroba ropnych produktu, tak i vyroba elektriny neni uplne „ekologická“, takze si nemyslim, ze elektroauta proste bude cesta a spasej svet. Bude potreba najit jinou cestu, elektroauta si myslim jsou jen jakesi „prechodne“ nebo spise alternativní období.

              0 0
            • Zdyn  

              Tak existuje samozřejmě mnoho studií a bohužel mnoho z nich je ovlivněno účelově. Ale např. uhlíková stopa výroby obou druhů aut je poměrně dobře zmapovaná. A stejně tak i energetická náročnou pro výrobu benzínu (nafty), případně el. energie třeba na 100 km. To vše jde spočítat a také se to počítá. Szejně tak jako jde spočítat uhlíková stopa na výrobu jednohu jogurtu včetně jeho dopravy od výrobce až k zákazníkovi.

              0 0
          • Mr.Duck  

            Litium na celou baterku do tesly ti vyrobi asi tolik CO2 jako prazeni kafe co vypijes za mesic. Nehlede na to ze vetsina materialu baterky se recykluje.

            Ze by e-auto v evrope tvorilo vic CO2, to by muselo jezdit ciste na elektriku z uhli a benzin musel rust na stromech.

            Nevim kolik je v CR ropnejch poli, tady jich bohuzel mame dost a nejen ze ta tezba je neskutecny svinstvo samo o sobe, oni ani nevedi / nemaji plan jak to po sobe uklidit. Obrovsky jezera toxickych chemikalii co „nejsou jejich problem“ a nejaka tezba lithia si muze nechat o takovy destrukci jen zdat. Ale to je jak srat do vetru, globalni oteplovani je prirodni jev a clovek s tim nema nic spolecnyho, ja vim :)

            0 0
            • Zdyn  

              Z čeho prosím čerpáš ty informace. Těžba a zpracování lithia není zrovna jednoduchý proces.

              0 0
              • Mr.Duck  

                Neni ale trochu se o to zajimam uz par let, a ze se to lithium prave dost resi, precetl jsem si o tom za posledniho pul roku docela dost. Jeden clanek tady, muze byt trochu zkresleny, ten web ma rad e-auta, ale neni tezke si ty informace overit.

                0 0
      • blue.sun  

        Ulhané autoforum jako zdroj? Tak to má váhu…

        0 0
    • bessinka  

      Ach jo, samej odborník z montovny a původní téma je fuč.

      0 0
      • psbiker  

        že jo, asi je málo skutečných uživatelů e-vehiklů, co se nebojí napsat, že baterka za 15k je za 3 roky ko. A co teprve v ta v tom autě..

        0 0
        • bessinka  

          Když máš na opici,musíš mít i na banány. U e-vehiklů platí dvojnásob.

          0 0
        • Venda  

          Ale ani to nejsou zas tak spatny cisla. Pokud ekolo na dopravovani, tak moc levnějších dopravnich prostredku nebude, krome ciste lidskeho pohonu. A pokud ekolo na zabavu, tak je to proste opice a ta potrebuje i banany. Jako cokoliv jineho

          0 0
          • psbiker  

            Taky si nemyslím, že by to bylo špatné.. Prostě náklady u toho kola na dopravování o pár desítek % vzrostou, za tu srandu to stojí. Pokud ho neukradnou, což se u mého dopravního kola stát nemůže. Ale obrali ho alespoň o e-blikačky. Zajímal by mě nárůst ceny pro uživatele u e-auta, i když to prý jezdí levně, ale to tu není..

            0 0
            • madhence  

              Předloni jsem byl na člověko-kole v Německu a to jsem koukal, kolik dědů a babek tam kolem Labe, daleko žádný město, jezdilo na e-kolech. Vždyť je to super, aspoň se hýbou, ne jak tady, furt jen nadávat u televize doma. Chápu, že na sport už nemají nohy, tak jedou na elektřinu, i tak dělají něco pro zdraví.

              A že jim baterie vydrží chvíli? Vždyť je stejně přežije, tak co.

              0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Palo TT  

      Co si myslite o tomto?

      https://gordiak.blog.sme.sk/…baterie.html

      0 0
      • ememem1  

        ze to plus minus tak nejako aj je a ne len s telefonmi.vid. problem s „recyklaciou“ pet flias po tom, co ich cina prestala vykupovat.

        0 0
      • blue.sun  

        Je to jako s každou recyklací. Vyplatí se jen něco. A z tumy železného šrotu taky nemáš tunu prvotřídní oceli.

        0 0
        • Zdyn  

          No ta tuna oceli se zpracuje prakticky bezezbytku a na skládku se nedostane nic.

          0 0
    • HonzaRez  

      Ač mám na e-coli svůj názor, napišu svoji zkušenost s akumulátory. Jediné, co funguje, je nabíjení a vybíjení 0–100%. Paměťový efekt existuje, i když to mnozí popírají, jízdy na e-cole stylem „dneska 20km a pak dobiju, zítra 40km a pak dobiju“ jsou pro akumulátory zkázou…

      0 0
      • ememem1  

        tak to je mimoriadne prakticke, esteze nabijacie baterky prakticky na nic nepouzivam

        0 0
      • kesu  

        Jo, tak takhle to přesně není

        0 0
        • Mr.Duck  

          +vsechno

          0 0
          • kesu  

            Pro info. Takových měření se dají najít desítky. Nicméně nejhorší je využivát kapacitu k horním 100%. Pokud je to 0–100%, dá to tak kolem 400–500 cyklů s poklesem kapacity na 80%. Mimochodem skladování baterie nabité na 100% srazí za rok kapacitu skoro o 20%. Totéž při 75% kapacity je téměř neměřitelné.

            0 0
            • ememem1  

              cise ako dobit na 75 a ked to idem pouzit tak si dat hodku fora a dobit pred pouzitim na 100? to je lepsie ako som si myslel, to mi tie kurvy zelene zatajili, hned su tie bezemisne zajtrajsky svetlejsie.

              0 0
              • kesu  

                Třeba Ekola využívají téměř 100% kapacity článků. Takže pokud to dlouho skladuješ, pak je opravdu lepší nabít to až těsně před vyjížďkou a pak nabít jenom do 75%.

                Audi Etron má nominální kapacitu cca 95kWh a využívá cca 82kWh. Superb iV má 13,1kWh a využívá 10. X5 45e má 24kWh a využívá 20.

                Slušný elektromobily umožňují nastavení maximální výše nabití.

                Ale tobě a dalším je to asi stejně zbytečný vysvětlovat. Je to pořád stejný, názor vytvořenej na základě pochybných článků na webu (autoforum apod) bez reálný zkušenosti.

                0 0
    • Smazaný účet  

      až bude elektromobil, s cenou +/- můj roční příjem, vážící 1000kg a s dojezdem 500 km na jedno nabití, kterej se dobije za 5 minut a bez větších oprav vydrží aspoň 15 let…slibuju, že si ho koupim

      do tý doby je elektromobilita jen mlácení prázdné slámy

      0 0
      • pepek  

        Brodění, ještě brodění do 70cm potřebuješ.

        0 0
        • Smazaný účet  

          ty další „špecifiká“ Jimníka jsem nechtěl úplně uvádět…ale jistě, brodivost, průchodnost terénem (tam možná pro elektromobil s motorem na každém kole plus, dokáže líp distribuovat výkon a nepotřebuješ uzávěrky diferenciálů)

          0 0
          • Manas  

            Jen za predpokladu dobreho kryti … jinak kvalitni flambaz zarucena :)

            Nebo rybolov.

            0 0
            • Smazaný účet  

              jj, to brodění může být pro elektro problém…

              0 0
              • Mr.Duck  

                https://insideevs.com/…bious-water/

                https://insideevs.com/…sla-model-x/

                S truckem bys to projel, ale oktavkou tezko :) Ne ze bych to teda doporucoval, ale nemyslim ze to bude o nic horsi nez spalovaci motor, spis naopak.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  jasně…potopit při zachování okamžité funkce se to může hlouběji, než spalovák (bez šnorchlu), protože neřešíš sání…otázka je, co to auto dělalo za pár dní…

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    To jo no, ale to plati o vsech autech vice mene vid. Nam v jeepu odesel alternator po podobny louzi ale to svadim na to ze to je fiat, Suburban s tim nemel problem :P

                    Nekde psali ze zrovna Model X je docela dobre zatesneny a chvili ve vode by mel zvladnout bez ujmy, ale rozhodne bych na to nespolehal :)

                    0 0
                    • pepek  

                      Tesla není zatěsněná ani proti dešti :-)

                      0 0
                      • Mr.Duck  

                        Taky sem o tom slysel. Ale taky to nebude tak horky, on to taky neni nejakej ojedinelej problem tesly, resi se to i casteji nez sem si myslel na normalnich autech, slusnej servis ma „sprchu“ na hledani kudy se ta voda dovnitr dostava. Jenze u Tesly je popularni o kazdym problemu hodne mluvit protoze socialni media :)

                        0 0
      • filipino_23  

        +1

        0 0
    • Delkim  

      Možná už to tady bylo?

      0 0
      • Mr.Duck  

        Mozna si zjisti zdroj toho obrazku. Mozna to mel udelat ten kdo napsal clanek co zminujes. Ale to vyzaduje kriticky mysleni, a toho se v tomhle tematu moc nenajde :)

        0 0
        • kesu  

          Problém prostě je, že zatím nemáme adekvátní náhradu za klasická spalovací auta. To, že teď v posledních dvou letech je na trhu tak asi 5 (Kona, Eniro, TM3, i3, a možná Leaf) reálně použitelných druhých aut do rodiny je sice dobře, ale je to pořád strašnej kompromis.

          Konkrétně moje zkušenost:

          • Egolf s 24kWh baterií dal bez topení příměstským provozem na hranici zdržování 146km a zbylo 16
          • Citroen E berlingo dal se zapnutým topením cca 60km a tročata na tom nejsou zásadně líp
          • TMX 90d po 110 novinářských tkm dala malinko přes 200km při spotřebě kolem 30kWh (svižná jízda, teploty kolem nuly a topení). Reálně využitelná kapacita baterií tohodle konkrétního kusu byla tak 65kWh. Víc ani náhodou. Podotýkám, že jsem jel víc cyklů.

          VW iD3 s prostřední baterkou bude stát 1mil. Kč základ, first edition pak 1,3. A to je auto velikosti Pola. Hádám, že iD4 s 83kWh bude stát hodně přes 1,5.

          Takže pokud jsme opravdu na počátku změny v osobní dopravě a já tomu věřím, je to pořád jenom začátek. A pokud někdo chce pomoct životnímu prostředí, bylo by dobrý nejezdit starým dieselovým střepem a nebo s ním nejezdit aspoň po městě. Ostatně měření exhalací z tunelu Blanka jsou normálně k dohledání a jediný, co se pravidelně překračuje a je to neoddiskutovatélně z provozu jsou dusičnany. Tzn diesely euro 5 a starší.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Tohle je ale validni argument, to na co jsem reagoval je to co me sere. Ano, je to v zacatcich, posouva se to, benzinovy auto taky nebylo pro kazdyho po deseti letech v provozu zejo.

            Co me sere sou troglodyti jako tohle auto forum co se chyta kazdyho stebla aby mohli psat lzi o tom jak to nejde. Nejakej idiot napise celej clanek o obrazku/videu aniz by vubec tusil o cem to je, a pulka republiky si to narve do krku az po koule a hlta, protoze „ja sem rikal ze elektricky auto je nesmysl“ si utvrdi svuj nazor a jde ho sirit dal, zalozenej na takovych hovnech.

            Sorry za jazyk ale na ignoranci nemam trpelivost..

            0 0
            • kesu  

              Hele tohle už jsem vzdal a pokud vůbec zkouším reagovat pouze věcně.

              Ostatně ta zkušenost s tou TMX byla naprosto suveréně nejrozporuplnější jakou jsem z auta kdy měl. Na jednu stranu to rozhodně bylo řidičsky jedno z nejzajímavějších aut, co jsem řídil a na druhou to vlastně byl dost střep. Co bych strašně rád věděl je, proč to nemělo tu kapacitu baterií co mělo mít. Na jednu stranu je možný, že nápis 90d je kravina a reálně to mělo 82kWh nominál a využitelných 78 (některé zdroje to uvádějí). K tomu 10% degradaci (novinářská testovačka a mám za to, že tahle verze neměla aktivní chlazení baterií) a kolem 5% nevyužitelných vlviem teploty. A nebo je to fakt technologicky celý špatně. Každopádně to auto slálo 3002 tis. Kč bez DPH (viděl jsem fakturu) a po 3 letech ježdění ujede 200km. Za tyhle peníze je PHEV Cayenne a podobně vybavená X5 45e s využitelnýma 20kWh baterie vyjde reálně na větší polovinu ceny té Tesly.

              Je to začátek, ale hodně drahej začátek..

              0 0
        • Mr.Duck  

          Furt si rikam ze uz me tohle tema nebavi ale stejne se kouknu, a vzdycky se tu objevi dukaz ignorance lidi. (Nemyslim vsechno co se tu pise, samozrejme jsou i smysluplny argumenty, ale ztraci se v s*ackach jako je tohle)

          Neverte. Ku*va. Vsemu. Co. Vidite. Na. Netu. At uz pouzivas facebook nebo google, tech par lidi co tam pracuje na necem jinem nez jak z reklam vytriskat vic penez pracuji na tom, jak ti dodavat obsah co budes zrat protoze te utvrzuje v nazoru ktery uz sis utvoril. Facebook a jemu podobny socialni media jsou v tom uplne nejhorsi, ale Google neni o moc lepsi a vysledky ti dodava podle toho, co o tobe vi. Protoze jim to pomaha cpat ti vic reklam a vytriskat vic penez :) A bohuzel kdyz sledujes kokotiny jako tenhle clanek (o cemz se google I facebook dozvi, jestli o tom pochybujes: <img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=224505884550506&ev=PageView&noscript=1" /> – 1×1 pixel obrazek co je dnes vice mene na kazdem webu a sleduje co delas, stejne jako ty „Like“ tlacitka atd).

          Tyka se to samozrejme i mne, a asi je jasny z toho co pisu ze mam svuj nazor taky docela zarezanej. Ale aspon sem schopnej rozlisit realitu od vymysleny kokotiny, a bohuzel takovy kriticky mysleni v tomhle vlakne skoro neni, a ve svete je to taky cim dal vetsi rarita :(

          0 0
          • hawrda  

            Jo tihle ekologicti ultras,to jsou holt hlavy pomazané:D.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Nekdo bejt pomazanej holt musi :)

              0 0
              • ememem1  

                a ty si pomazany cim? ci ine okrem toho co si nacital na nete o tom vies? jaku mas s eautom aspon osobnu skusenost?

                btw kriticke myslenie sice nemas, zato nic v zlom ale pokrytec si slusny. propagujes eauto ale sam jazdis jak pises na predimenzovanom v8, ale kludne by si sa toho vzdal keby.....aj by si z east coast do matky prahy plaval keby…ale radsej lietas.

                si proste presne ten typicky uvedomely jedinec ktory by vsetkym nanutil co povazujes za spravne ale samozrejme ty sam ostanes vynimka lebo keby… keby pes nesral…

                0 0
                • kesu  

                  Základ je hlavně nevnucovat svoje ideály někomu dalšímu. Osobně mě zajímá technika, které v eautech je. To mě na tom baví. Ale jestli je mi z něčeho na zvracení tak jsou to nálady na téma omezování osobní dopravy. A že tědlech socialistickejch názorů typu „já jezdím ráno do práce a večer zpět tramvají, tak zakážu všem ostatním jezdit autem“. Auta jsou svoboda a umožnily rozvoj dnešní civilizace tak, jak ji známe. A je úplně jedno, jestli jezdí na naftu, benzín nebo elektřinu. A nikdo bez auta žít nechce a nebude. A to je taky jediná záchrana.

                  0 0
                  • hawrda  

                    Oni ti ekokoalarmyste jsou vlastně pekny sobci.

                    Porad něco melou o zvyšování hladin mori a oceánu v souvislosti s oteplováním planety,ale vůbec je nenapadne,ze mořským živočichům to muže vyhovovat.

                    Budou mít více životního prostoru:).

                    Pokud tedy všechny ty mořské živočichy nestačíteme zlikvidovat.

                    0 0
                • Mr.Duck  

                  A jak casto myslis ze do ty evropy litam, abych se tam dival na idioty jako ty a poslouchal jejich reci? :)

                  Osobnu skusenost mam taku ze som pres rok robil u dealera Chevy aj v servise, aj som vozil auta dakedy az na vychod BC, od starych po uplne nova.

                  A vies ty kolko s tym truckom najazdim? Pouzivam ho prevazne na shuttle na kolo s kamaratmi, vsade kde mozem chodim na kole, a ked netreba truck tak beriem pritelkyne male auto.

                  Ale na teba reagovat je ako chcat proti vetru, no co uz, nudim sa :)

                  0 0
                  • ememem1  

                    si to proste argumentacne totalne rozbombardoval, mam sa este co ucit.

                    0 0
          • filipino_23  

            co je Realita?

            kazdy ma pohlad na svet uplne iny, takze co jedinec to ina realita a tvrdit, ze ta moja realita je spravna a ina moznost nie je, je liche

            (vid nedavny clanek na novinkach, kde „buduci premier“ pan Fiala si inu moznost-realitu, ze vyhra volby a bude premierom ani nepripusta)

            0 0
            • Mr.Duck  

              Realita je treba to, ze tu ludia argumentuju clanky ako ten na ktory reagujem, co je zalozeny na absolutni ignoranci. Pokial pochybujes o tom, tak ako som psal v tej prvej reakcii, zisti si zdroj toho obrazku.

              0 0
              • filipino_23  

                Nepochybujem o nicom a neberem ani nikomu jeho vlastnu realitu, tudiz nikomu nevnucujem „tu moju“. Na ekrabice mam svoj vlastny nazor (ani zly, ani dobry).

                Vyvoj techniky musi ist ku predu, nemozme donekonecna preslapovat na mieste. Kazdy by mal mat moznost vybrat si aku krabicu si kupi a nie, aby bol do toho tlaceny silou a tvrdilo sa, ze spalovaky su uplne fujky. Chcelo by to proste, aby si ekrabice samy nasli cestu k ludom. Beztak 85% obyvatelstva na to proste nema. Na druhej strane moc neverim, ze az tak vadi celkovy dojazd ekrabice. Ide hlavne o tu vstupnu cenu ekrabice.

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Ale jo, dyk s tim souhlasim, ja ani netvrdim ze by se kazdymu mely za kazdou cenu elektricky auta cpat nebo jim spalovaci brat. Ze bych je treba nepoustel do mesta bych rekl bez ohledu na to jestli existuje elektricka varianta nebo ne, to je proste muj nazor po 25 letech ve meste, ale uz v zadnym meste bydlet neplanuju tak je mi to celkem sumak.

                  Jedinej duvod proc sem pisu a veskrz dost zaujate je ta kpa misinformaci a blitek co tu pisou takovy jako emem a podobny bezmozci.

                  To ze kazdy vnimame realitu jinak je mi jasny, ale nektery fakta jsou objektivni, jako treba to ze ten obrazek o kterym pisu realita neni (je to reklama a je to o instalaci nabijecich stanic), ale nekdo se to snazi jako realitu prodavat, protoze se mu to hodi do jeho sveta. Spousta faktu okolo aut neni cernobilych ale tohle ano, a tohle tema je plny takovych lzi.

                  0 0
                • krabica  

                  Souhlas, jsem taky pro pozvolný přechod bez nějakého nátlaku institucí. Až prostě eauta budou celkově technologicky lepší, cenově přijatelná, tak se to překlopí samo…

                  0 0
    • jIrI___  

      Měli byste tip na nějaké e-kolo pro mamku na dojíždění do práce – 7 km tam, 7 km zpět, převýšení lehce přes 200 m výškových každou cestu. Jezdí výhradně po asfaltu, takže ideál by bylo nějaké trekové kolo. Dá se vůbec sehnat něco dostačujícího do 40 tis Kč?

      0 0
      • ememem1  

        si v blbom vlakne :-)

        0 0
      • Dvojan1  

        Do 40 určitě. Na tohle dojíždění seženeš do 30. Třeba toto https://svet-elektrokola.cz/…r-12106.html

        0 0
      • xtonda  

        Elektrokola s nábojovým motorem začínají pod dvaceti tisícema a na tuhle vzdálenost asi stačí skoro cokoliv. Na dojíždáka pro starší paní bych asi koukal po bezúdržbvém měšťákovi – převodovka v náboji, bubnový brzdy, pevná vidlice, blatníky, světla, něco jako tohle https://apache-bike.cz/…wakita-grace

        0 0
        • jIrI___  

          Nábojovému motoru bych se právě rád vyhnul. Stejně tak tomuhle městskému typu kola, protože kromě toho dojíždění do práce (přes kopec z vesnice do vesnice) jezdí i na cyklodovolené a nejsem si jist, jak by se na této geo jezdily vzdálenosti 50–70 km.

          0 0
          • matbiker  

            Pro toto použití nemá středový motor sebemenší význam.

            0 0
            • Janes  

              Taky si myslím, že třeba tohle by stačilo k úplné spokojenosti.

              https://apache-bike.cz/…matto-wmn-e5

              0 0
            • onuce  

              Ano, naopak motor v náboji na předním kole výrazně vylepšuje jízdní vlastnosti, totiž výhody předního pohonu jsou u jednostopého vozidla ještě výraznější. A na kluzkém povrchu, nebo štěrkovém, pískovém, je právě skvělý pohon 2×2. Sám sic jen teoretizuji, ale takto mi o tom psal jeden nadšenec na fb, sám upravil v tomto duchu kola pro celou svoji rodinu.

              0 0
              • scoty  

                JM

                0 0
                • onuce  

                  Moc se omlouvám, ale již jsem to nevydržel. Co je to prosím za odpověď, JM, respektive co to znamená? Děkuji.

                  0 0
                  • scoty  

                    Jesus Maria

                    :-)

                    0 0
                    • onuce  

                      Moc děkuji za vysvětlení! To by mě nenapadlo, Ježíš a Marie. Ani se raději neptám, jak ti dva souvisí s mým příspěvkem.

                      0 0
        • Pavlos_S1  

          Ty bílé boky plášťů jsou super.

          0 0
          • Janes  

            Celý je to super, jen teď nevím, jestli je to vůbec schválený do silničního provozu a jestli na to stačí řidičák M.

            0 0
        • mr.antik  

          Už se chystej… Protože novej Jimmy možná brzy nebude…

          0 0
          • Smazaný účet  

            bude jako užitkové vozidlo = jen dvě sedačky + mříž…což mě v principu nijak nevadí :-)

            0 0
            • kubad  

              2021 přestanou vozit do EU- protože emise, už padlo rozhodnutí, takže ještě letos :D

              0 0
              • mr.antik  

                N1 mají emise nějak benevolentnější…

                0 0
                • vilemx  

                  Samozřejmě. Protože auto otypované na N1 (většibnou služebáky) najede víc km a s věštší spotřebou jak to samé auto v kat. M, takže vyprodukluje víc emisí, paradoxně může splňovat méně přísné limity. Fakt si ještě nějaký naiva myslí, že emisní limity tady jsou kvůli ekologii a ne kvůli byznysu???

                  0 0
                  • mr.antik  

                    Samozřejmě že nejde… kdyby šlo o ekologii, neposuzuje se flotila ale každé auto.

                    0 0
    • old rak  

      Ať už jdou s těma elektromobilama doprdele https://www.autoforum.cz/…chu-komicke/

      0 0
      • hawrda  

        Takového páva by mohli vozit i mopedysti na delší štace.

        0 0
      • ememem1  

        ja myslim ze corona toto vyriesi, budu ine problemy…

        0 0
        • Esi  

          Taky bych řekl že minimálně na pár let bude muset EU pozdržet ty šílené pokuty za překročení limitu flotily pro automobilky, protože jinak je zlikvidují a nebude mít kdo platit ty jejich zelené nesmysly. Ale automobilky budou dál pokračovat ve vývoji, těžko by vysvětlovali akcionářům že jen tak odepíšou ty stovky miliard euro co už v tom utopili

          0 0
    • roman 3D  

      elektrokola se prosadila na trhu a už vládnou prodejům.

      s e-auty to prozatím žádná hitparáda není, dnes otevření továrna Tesla v německu

      https://www.autorevue.cz/…beny-model-y?…

      osobně mám jako favorita Fisker Ocean, soused má elektrickýho Golfa a je max. spokojen, jako šikovnej elektrikář si postavil doma rychlonabíječku

      0 0
      • kubad  

        Stejne skončil u Dacie. Tak nedělej ramena.

        0 0
        • roman 3D  

          já už nový auto čistě na benzín či naftu kupovat nebudu, přemýšlím nad nějakou hybridní toyotou nebo jestli rovnou nevzít čistý elekro, na peníze je to -/- stejný

          0 0
          • pepek  

            Jo, v Polsku jsou prý za levno.

            0 0
            • kubad  

              jj a elektriku zadarmo od souseda :D

              0 0
              • roman 3D  

                mám dobrou sazbu na noční proud, ty budeš tankovat za 60 a budeš Fialovi u toho ještě rád mávat kapesníčkem štěstí:-)

                0 0
                • psbiker  

                  60sát ještě není nijak vysoká cena..

                  0 0
                  • roman 3D  

                    pohoda, min. financí bude moc rádo a jistě se tím sníží státní dluh, a cigára za 200

                    0 0
                    • Esi  

                      Cigára mě asi netrápí a než bude benzín za 60, tak bude elektrika 15kč/kWh a noční proud zruší protože v noci budou všichni nabíjet elektromobily a bude takový odběr že nebude důvod prodávat elektřinu levněji aby se spotřebovala na ohřev vody jako teď jdyž je v noci přebytek.

                      0 0
                      • kubad  

                        to už v podstatě je, a všem co pomalu doběhnou fixace to bohužel naskočí

                        0 0
                      • roman 3D  

                        nikde jsem o rušení nočního proudu neslyšel, naopak elektrokotle zažívají dobré časy, soused se svojí domácí rychlonabíjěčkou vrní blahem a říká že

                        0 0
                        • Jezevec70  

                          Až na to, že už dnes někteří dodavatelé mají stejnou cenu na nízký i vysoká tarif.

                          0 0
                        • kubad  

                          jistě zase jen lži se podívej do ceníků distributorů, na aktuální ceny na které postupně po konci fixace bude muset přejít

                          0 0
                          • Esi  

                            Na tom je nejbrutálnější že nejlevněji vychází elektřina v tarifu D01d tak že teď vlastně přiznat že máš třeba bojler nebo tepelné čerpadlo je pro tebe vysloveně nevýhodné, tak že na rodinný barák tarif D01d jistič 3×50A a tvrdit že hodně svítíš :-)

                            0 0
                            • kubad  

                              :D

                              nevím jestli ti to dají na 3fáze ale

                              0 1
                              • Esi  

                                já si nejsem jistý který z těch 2 tarifů bez nízkého tarifu je ten 3 fázový :-) ale asi spíš D02d, nechce se mi doma hledat faktura :-) ale máme 3 fáze bez nízkého tarifu. Normální byt s indukcí místo plynu

                                0 0
            • roman 3D  

              odpis dph to v čechách jistí

              0 0
              • kubad  

                jasně tak jak to DPH z nafty pro kterou jezdíš do polska – ty lži jsou tak průhledné

                0 0
                • roman 3D  

                  seš popleta závistivej:-)

                  0 0
                  • kubad  

                    došli lži?

                    0 1
                    • roman 3D  

                      připomínáš mi Farského, sorry jako nemáš nic k tématu tak si piš sám se sebou:-)

                      0 0
                      • kubad  

                        nikdo tě nenutí sem ty tvoje lži a sračky psát, ještě zapomněls na houpacího koně :D

                        ať se můžeme smát dál

                        0 1
                      • kubad  

                        a k věci

                        Fisker nebude na trhu dřív jak koncem roku 2023

                        0 1
                        • roman 3D  

                          Fisker už nyní přijímá objednávky, ale vůz se ve skutečnosti začne vyrábět až v listopadu letošního roku, a to v závodech rakouské Magny pro celý svět. Aktuálně má firma zhruba 33 tisíc objednávek.

                          https://www.novinky.cz/…eny-40388782

                          sorry jako, zase malej obzor:-), pošlu ti v zimě fotku s věnováním:-)))))

                          na tu dobíjecí střechu si osobně dohlédnu:-)))

                          0 0
                          • kubad  

                            Bez dílu to těžko vyrobí. Ale nechám tě věřit :)

                            0 0
                            • Esi  

                              Pro tom mamutím nájezdu 64 000km za posledních 8 let budu věřit že mi auto ještě 6 let vydrží a mezi tím vychytají mušky a dostaví infrastrukturu pokud myslí vážně že budeme všichni jezdit jen na elektřinu

                              0 0
                              • roman 3D  

                                za 6 let se se smraďochem nedostaneš ze svý vesnice do města a pokud ano tak nebudeš mít na benzín, smysl bude mít hybrid nebo e-auto, stejně jako je to teď u stále oblíbenějších elektrokol

                                0 0
                                • Esi  

                                  Hybrid aby jsi ušetřil benzín, tak ten byl dobrej. Mám dlouhodobou spotřebu 5,3l kolega v práci na Toyotu Yaris hybrid a dlouhodobou spotřebu 6,4 používá to auto totiž blbě podle tabulky, má to do práce 100km jednu cestu, jezdí jednou za týden a v práci nemá kde nabít tak že ujede těch pár km na elektřinu a potom jede na benzín a vláčí s sebou ty baterky a elektromotor. Tak že hybrid může být fajn ale ne na šetření benzínu pokud jedeš dál než do Kauflandu a zpátky.....

                                  0 0
                                • pepek  

                                  smysl bude mít e-auto – tak určitě. Soudruzi v NDR už na tom začali pracovat.

                                  0 0
                                  • roman 3D  

                                    musíš mít domácí nabíječku, no a pokud pojedeš dál tak si holt na pumpě dáš půlhodinový kafe

                                    0 0
                                    • pepek  

                                      V síti bylo málo elektřiny – máš i svou domácí síť, Románku?

                                      0 0
                                      • roman 3D  

                                        mám pravidelný(i hodně hodin nočního tarifu) proud bez výpadků:-)

                                        0 0
        • Smazaný účet  

          U elektrické dacie?

          0 0
          • nooski  

            Jasne, dojezd kolem kila pri silenem tempu do 100.km/h :-) To vse v mikro aute za pul mega.

            0 0
          • roman 3D  

            tak ta se moc nepovedla, jako počin musím pochválit za snahu, 500 km dojezdu s tepelným čerpadlem začíná mít smysl u e-aut

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.