• nikeid

    Pro mnohé z vás to bude asi stupidní dotaz, ale o kola a jejich montáž/složení/fun­kce dílů se zajímám velmi čerstvě a některé věci jsou mi ještě skryty.

    Chci se zeptat k čemu je ve vidlici ježek? Proč v některých je a v některých ne? Nejde mi do hlavy proč by něco strčené uvnitř sloupku vidlice mělo mít zásadní význam.

    Díky za osvětlení.

    0 0
    • TJK  

      drzi v sobe matici prez kterou sroubem a vickem na predstavci dotahnes hlavove slozeni, spodni miska je na dorazu vidlice na korunce a hirni misku k tomu pritahnes prave tim sroubem ve vicku na predstavci ktery se utahuje do jezka, nekdy tam neni protize ho tam nekdo nedal :) nebo kednoduse pouzil expander coz je v principu to samy jen vyndavaci, utahovani seto u zbetsuje prumer a rozepre se to o vnitrek vidlice, vetsinou se to pouziva u celokarbono­vych vidlic

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ono je dobrý si nejdřív něco rozebrat, pokusit se to z mechanickýho hlediska pochopit a pak když ti to ani tak hlava nevezme, ptát se.

      0 0
    • JaMull  

      Chlapci dotaz, dá se toto použít na silniční karbonovou vidlici s karbonovým krkem? Přijde mi to takové šetrnější… nebo je lepší tohlensto?

      0 0
      • mr.garisson  

        Dal bych tam ježka pro karbonové sloupky. Jde o to, aby se klasický ježek nazakousnul do karbonu. Ta trubička bude fungovat taky, ale jistější se mi jeví použití rozpěrného ježka.

        0 0
      • mr.antik  

        Mně tvrdili v servisu, že použití toho rozpěrného ježká je hlavně kvůli tomu, abys nějak při přetažení představce nezdeformoval ten karbonový krk. Což se mi nezdá, stěna je celkem dostatená, ale jistota je jistota.

        Pak mi trošku uniká to, že si člověk koupí vidlici co má 300g a cpal tam 50g ježka…

        0 0
        • Coural  

          Na většině karbonových dílů jsou předepsané utahovací momenty. Ale momentový klíč asi nevlastní každý a spousta lidí co znám při utahování čehokoli vypne mozek. Takže použití ježka jako ochrany proti deformaci krku má logiku, i když to není jeho primární funkce.

          0 0
          • JaMull  

            Momenťák nepotřebuješ pokud chápeš princip kroutícího momentu. Vezmu metrovou násadu na klíč a zatížím ho 0,5–0,6kg závažím. = 5–6Nm :)

            Mimochodem, nedává se mezi představec a krabonový krk nějaká pasta? Jako u sedlovky?

            0 0
            • mr.garisson  

              No já jsem to měl v obráceném gardu – karbon představec, krk hliník a pasta to akorát zhoršila. Pak jsem dal kalafunu a naprosto perfektní.

              0 0
    • kuba.chaloupka  

      Ahoj, využiji tohle téma a prosím o radu. Mám ve vidlici „ježka“, který je na obrázku. Má takové zvláštní víčko hlávka, které se na toho ježka našroubuje. Dostal jsem jako dárek klasické víčko hlavového složení a chtěl bych ho vozit na tomhle kole, je nějaká možnost jak to tam napasovat, popř. jakého ježka koupit aby na něj pasovalo klasické víčko hlávka?

      Díky za rady

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.