• nimha

    Tak mě máti nově nutí jezdit s přilbou… popravdě se mi moc do toho nechce. Je mi 35 a v mým mládí se moc přilby nevozily. Kdo to měl, byl za exota. Možná je ale jiná doba… no, ale i tak se v tom dost potí hlava (měl jsem ji jednou půjčenou ve Francii (když mi nakecali, že je to tam povinný)). Co vy na to?

    Jezdím docela normálně, občas nějakej kopec pěšinkou lesem dolů, ale žádná Sněžka to není. Víc jak 50km/h z kola stejně nevytáhnu. Moc nebourám.

    Anketa: Jezdíte s přilbou?

    242x
    63%
    ne
    31x
    8%
    0 0
    • shark.jd  

      Dneska už jsou na tom helmy vpohodě a naopak dokážou i stínit. S větráním není problém, takže nadměrné pocení nehrozí. Za mě rozhodně vozit, dělám to pro svoje zdraví. Vadí-li ti to, tak ji prostě nevoz, nás se ptát nemusíš.

      0 0
    • Maštík  

      Podle mě by měla být helma samozřejmostí, na motorku bych bez helmy taky nesedl. Nikdy nevíc kdy Tě někdo smete do příkopu a už bylo spousty nehod, kdy by helma pomohla. A i ve 20km/h když slítneš z kola a praštíš hlavou o zem, strom, sloup, kámen, tak to pro Tebe může mít fatální následky. Když máš pořádnou helmu, tak je odvětrávání na vysoké úrovni.

      Asi když bych jel kolem baráku nebo do krámu tak bych si jí nevzal, ale na každou vyjíďku jedině s helmou.

      0 0
    • traavis  

      Ja jezdim rozhodne s prilbou. Beru to jako samozrejmost stejne jako na lyzich kde uz me 2× zachranila minimalne od otresu mozku. Na kole(musim zaklepat) sem este neboural ale muze se stat cokoli… Mrkni tady do fotek do padu. Xkrat sem tam cet ze ten sedrenej xicht nemusel vypadat tak strasne kdyby mel dotycnej prilbu :-)

      0 0
    • xshreck  

      Helmu vozím, přece jen – asi to bolí dostat prdu do hlavy.

      Že nejezdíš 50 nevadí, praštit hlavou o obrubník stačí na ošklivý úraz i ve 20. NIkdy nevíš, co se může stát. Je to každého věc, jak si cení svého zdraví.

      Navíc já jsem tak šikovný, že padám nejvíc na rovné cyklostezce, kde se do měkkého moc nepadá :D

      0 0
      • lillice  

        Ultratenký Bluetooth klávesnice pouzdro pro iPad2

        http://snipr.com/23qr0ew

        Dokonalým společníkem pro váš milovaný iPad2, tento případ je Bluetooth klávesnice ultra-tenké, poutavý design, které vám vaše zařízení ochrany přidáno funkčnost a styl.

        0 0
    • mr.antik  

      bourat nemusíš, stačí třeba když ti prdne za jízdy přední duše nebo vběhne pejsek.

      0 0
    • mathosh  

      Áno nosím , dokonca rád pretože mi už raz život zachránila…

      0 0
      • Necris  

        Jak se vozí ta UVEXka ? Doteď jezdím GIRO a přišel čas ji vyměnit (nalomená po pádu) a chtěl bych něco co fakt drží na hlavě i při dlouhém závodě a není to velká kokoska, což ta giro docela je.

        0 0
        • skvedo  

          Měl jsem 2 Uvex Boss Compact (obě jsem rozstřelil, jednu už necelou hodinu po koupi) a vadilo mi tvarování a polstrování stahovacího pásku na čele. Jsou to jakovy takové plastové „očka“ (viz foto) a molitan na tom je dost tenký. Když se po chvíli propotil, začalo to nepříjemně tlačit. Navíc se ten molitan blbě pral a usazoval na tom pásku.

          0 0
          • Necris  

            Díky, mrknu jestli ta na kterou se budu v obchodě dívat, bude to samé. Ta Giro zase měla upínání výstelky na suchý zip a moc pevné to nebylo. Takže když to člověku v půlce závodu začalo dřít čelo hrubou stranou sucháče …

            0 0
            • karliner  

              Tak jsi zastavil, srovnal jsi to a propadl jsi se ze 428.místa třeba na 430. :-)))

              Btw – mě se na Giru Ionos nikdy nic podobného nestalo.

              0 0
              • JSt  

                ne. dojel 425., ale celo rozedreny do krve.

                0 0
              • Necris  

                Zas tak hluboko ne, protože tvoje liga jela dvě hodiny za náma (a na tak dlouho ta oprava fakt nebyla :D ), ale zastavit jsem musel a srovnat už to nešlo, protože ta ostrá strana sucháče je tam zalitá napevno a pohnul se ten materiál pod tím.

                0 0
            • skvedo  

              Někdy se počes na vnitřní straně výstelky vytahá a pak nedrží. Stačí v galanterii koupit kousek sucháče a přidat tam ten protikus, případně přidat další kusy které to budou držet.

              0 0
              • Necris  

                Je tam napevno a pohnul se celý i s tím materiálem, do kterého je to zalité. Ustříhnout kousek té výstelky moc nepomůže, protože tak malý kousek se ihned rozedře, nebo spadne. Teď už je to ale jedno, stejně je nakřuplá a moc se mi s tím jezdit nechce.

                0 0
    • Ondrais  

      taky jsem měl ze začátku odpor ale zvykl jsem si a bez přilby mi to přijde jako jet v autě bez pásů. Když jsem jednou sjížděl Monínec a blbě se odrazil s dopadem asi metr před strom, pamatuju si že jsem se pustil kola a první co mi bliklo v hlavě byl pocit jistoty že hlava ok a staral jsem se už jen o zbytek těla. Byla to sice integrálka ale blbě spadnout se dá i v minimální rychlosti. Budu teď pořizovat už čtvrtou. Na každej druh jízdy jinou.

      0 0
    • Matošo  

      bez helmy dneska vyjede jen blázen.

      to je jako ptát se, jestli v autě jezdíme bez pásů…

      0 0
    • Medunka  

      ne, ničilo by mi to můj hairstyle

      a je přece důležitý, jak člověk na kole vypadá

      0 0
    • albion66  

      Před dvěma lety mi zachránila život. Prasklou ji mám teď na pamětním místě. Na loktu jsem chránič neměl a mám v ruce 16 šroubů. Už jsem si užil,kdo nezažil neuvěří.

      0 0
      • Jimm22  

        Taky mi jednou pomohla, oproti tomu kamarádovi ani ta helma život nezachránila a to ji vozil asi mezi prvními, je to už 16let :(

        Já si ji beru na inline, kolo, snowboard a ani by mě nenapadlo jet bez ní.

        0 0
        • Kurt  

          Tak z logiky veci vyplyva, ze vsechno nezachrani – ale pomerne vyrazne zvysuje sance na preziti.

          0 0
      • kámen úrazu1  

        .

        0 0
    • Norri  

      Začal jsem znova víc jezdit loni v 33 a první co jsem si pořídil, ještě než jsem měl hotové kolo, byla helma. Jednak mám zodpovědnost kromě sebe i k rodině a navíc už mi dneska přijde jezdit v helmě naprosto přirozené a logické když už existují a jsou k dispozici. Navíc ten kšilt dobře stíní :-)

      0 0
      • Siddha  

        v 33 letech! skoro jak zakladatel toho vlákna, kterýmu už je 35! to už je vlastně nad hrobem, to už asi není potřeba ne? pánové proberte se, kokosku nějakou na te palici vozte, myslíte že když vás něco sestřelí tak prve vyplníte dotazník a pokaváď tam bude víc jak 18 tak si nic neuděláte? co to je za kydy? budíček!!! o věk nejde!!!

        0 0
    • c0d3r  

      rozhodne vozim :D vzdy a vsude.. bez helmy ani ranu

      0 0
    • Rudyn  

      Mě trochu překvapuje, že Ti to není ani v 35 letech jasný.

      Takže asi přilbu fakt nepotřebuješ.

      Přesto vřele doporučuju zakoupit a hlavně nosit!

      Když nic, tak Tě budou zdravit bajkeři!

      A to přeci stojí za to!

      0 0
      • Seky  

        Přesně! Pořádnej bajker vozí helmu, a cyklisty bez helmy prostě nezdravim.

        0 0
      • DragON  

        Fakt mě budou zdravit bajkeři jo? Tak to asi budu dál jezdit bez helmy…

        0 0
    • kámen úrazu1  

      Nosit přilbu mi přijde už jako samozřejmost. Už několikrát jsem se setkala s vyznavači „já na hlavu nepadám, přilbu nepotřebuju“, kteří nakonec skončili v nemocnici. V jednom případě bohužel ani tam nebylo pomoci…

      A nemusí se jednat jen o pád na hlavu, už dvakrát mně počochnilo přilbu a brejle letící kolo. Navíc spadnout může být nečekaně lehké, jako na potvoru i mimo technické úseky. Třeba kámoš z mýho cyklistickýho klubu, taková blbost se stala, jezdil s přilbou, ale zrovna ten den si ji nevzal, neví proč. Ale měl štěstí, že spadl blízko Motole, tak mu během několika minut už otvírali lebku.

      0 0
      • skvedo  

        Já jednou vyjel bez přilby jenom do nedalekého města. Když jsem šel kolem sportu, řekl jsem si, že jsem si chtěl pořídit novou, tak se podívám co mají. Přilbu jsem koupil a po cestě zpátky udělal salto (půl metrový násep přes celou cestu pod kopcem, absolutně jsem to nečekal) a i když jsem se snažil rukama o přemet a hlavou neklepnout, přilbu jsem rozmlátil.

        Od té doby bez přilby jenom na nákupy (a po Brně i na nákupy s přilbou).

        0 0
    • tomekusti  

      V pětatřiceti bys sice už mohl mít vlastní rozum a vozit přilbu dobrovolně, ale kdyby ne, tak mám dva argumenty proč ano. V tomhle věku už asi budeš mít i potomka. Takže otázka zní: Stojí za to snížit riziko toho, že z něj udělám sirotka? Případně: Jak lépe vysvětlit dítěti, že helma na hlavu patří, než vlastním příkladem?

      Prostě si jí kup a nevymýšlej hlouposti

      0 0
    • maxipes-fik1  

      Bez helmy si připadám jako bych byl na kole nahatý. Jednou sem si ji zapoměl vzít na vyjížďku. Nejdřív sem si říkal, že to zvládnu bez ní, ale po pár km sem to vzdal, hodil kolo zpátky do auta a jel domů. Tak blbý pocit sem z toho měl.

      Když vynechám historky o mých pádech, nebo pádech mých znamých, už jen to, kolik mi ušetřila boulí od větví, co by mě jinak v lese přetáhly přes palici je důvod, proč ji vozit.

      0 0
    • Kubas.1  

      nejsem žádnej fanatik abych ji tahal i když jedu do obchodu, ale už sem se párkrát bouchl hlavou tak, že kdybych ju neměl tak sem měl minimálně bezvědomí, takže na vyjížďky vozím

      0 0
    • Josef Šimon  

      Přikládám se k ostatním, jasně že ano a je to první věc, kterou beru do ruky než sednu na kolo, je to prostě už přirozená věc. Jinak vše bylo asi již řečeno, takže nemá cenu to dál rozbírat.

      0 0
    • hawrda  

      Tak mě v 35 letech máti nutí vozit přilbu…zájímavé:)

      0 0
    • siafu  

      Považuju za samozřejmost – zatím mám třetí, jednou srážka s autem a podruhé s blbcem, který neváhal vystoupit z auta a shodit mě z kola, aby mi řekl, že se v areálu školy nejezdí na kole!!!!

      0 0
    • HarryTP  

      Ne helma jezdí se mnou…

      0 0
    • Lister  

      Proč je u té druhé odpovědi ten smajlík? Bych i hlasoval, ale takto to vypadá, že bych to myslel v nadsázce.

      Jinak stejně zbytečná otázka jako, jestli se člověk poutá v autě nebo vozí děcko v sedačce.

      0 0
    • Rubi  

      tak ja na citybiku treba helmu nevozim…jinak vzdy a vsude

      0 0
      • Kubiczech  

        Třeba na citybiku bych se o škebli bál více než někde v lese.

        0 0
        • Rubi  

          ale zas nase city neni ani tak city jako spise town…

          0 0
    • pepek  

      Máš recht. Když budeš vozit přilbu, tak ji stejně brzo rozbiješ a musíš pak koupit novou.

      0 0
    • Turbo  

      Jen dobrovolný dárci orgánů nevozí přilbu.

      Jedna hezká rána do spánku, díky přilbě ok.

      0 0
      • Alibaba  

        Já měl ještě pěknější, heč! Levý "spáneků. Přilba byla jak rozlousklá obřím louskáčkem. Akurát jsem jí nevyfotil, no…takže mě to nikdo nevěří ;)

        0 0
      • kucka7  

        takhle dopadla přilba 4-letý dcerky ,pobrečela si ,ale pak ještě ujela 25 km a dobrý ,hned jsme šli koupit novou

        0 0
    • peeto  

      ty si musíš dělat srandu, jinak nevím. Neber si ji, třeba by konečně někdo na kole dostal za nějakou šikovnou nehůdku Darwinovu cenu.

      0 0
    • Glum  

      Zvykneš si, ale až si ji budeš vybírat, vyzkoušej jich hafo a moc nešetři. V mým mládí se přilby fakt nevozily, první jsem měl asi před 17 lety. Není to jen o rychlosti a riziku: předminulou přilbu jsem odepsal tak, že jsem vyjel v sobotu ráno do trafiky pro noviny, jen tak pár set metrů a vlastně po chodníku a kolemjedoucí auto zvedlo dlažební kostku, kterou jsem dostal nad ucho. Ta minulá po silničním pádu je jako kdyby ji někdo vzal zeshora flexou (ne, že bych teď měl moc vlasů, ale kdybych tu přilbu neměl, určitě jsem bez skalpu). Na přilbu jsem si zvykl tak, že se mi opakovaně stalo, že když odcházím z domu a nejedu vzácně na kole, nasadím si přilbu automaticky třeba k obleku.

      0 0
      • Roman  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • nimha  

      Tak to vypadá, že helma asi bude mít něco do sebe…

      Jinak k reakci těch, který více méně říkaj že jsem idiot – hoďte tam zátečku a nehysterčete, před 15–20 lety by to hlasování tady vyznělo naopak. I Raška skákal v kulichu a co.. dneska by ho tam ani nepustili.

      (to není nic proti helmě…)

      0 0
      • Azmir  

        Tady ti jí nikdo nenutí, je to tvoje zdraví, ty budeš mít v nejlepším rozbitou hlavu né my. Když vím že mám na hlavě něco co mě ochrání cítím se líp než bez ní bezohledu na to jestli to je povinné nebo IN.

        0 0
      • Jenda  

        no nevim, pred 15 lety jsem dostal prvni prilbu a fakt jsem se na ni tesil. A rozhodne mezi lidma co vic jezdili byla v ty dobe uz celkem rozsirena. Uz i lyzarskou vozim vic jak 8 let, holt vim ze hlava je to co me zivi.

        0 0
        • Lister  

          Zrovna na lyžím mi to přijde hodně rozumné, protože na kole se většinou člověk zrakví sám, takže často pomůže pud sebezáchovy, zato na lyžích tě většinou sejme nějaký magor a to moc neovlivníš.

          0 0
        • kOmE  

          No teda na Vysocine pred 15 lety jsem přilbu nevidel snad na nikom. Kazdopadně ja jezdim jen s přilbou. Od silničky až po DH. Na hlavu jsem spadl jen jednou a bylo to asi tyden po tom co jsem si koupil svou prvni helmu.

          0 0
      • Turbo  

        Ale teď není před dvaceti lety, se probuď!

        0 0
      • camlost  

        vozím ji, jen když to má smysl, čili jsem hlasoval pro poslední možnost. větší nebezpečí hrozí na silnici, v terénu si za pády můžu jen a jen sám.

        0 0
    • Kublaj  

      Bez přilby na kole si přijdou jako bych jel nahej :D i když do školy když jedu na kole ji neberu, pak dost překáží, ale to jedu na městský plečce a opatrně :)

      0 0
      • fousek  

        Jo taky jsem takhle nedavno jel, ale dopadlo to dobre. Zabrzdil jsem telefonem a byli to jen 4 stichy na oboci. Zaver je z toho jasnej, netelfonovat za jizdy na skladacce pokud se jede po rozbity asfaltce, nebo si na to priste vzit prilbu.

        0 0
    • antt  

      Jelikož se mám rád, tak jedině s blembákem a to už od roku 93, kdy jsem si koupil první plátek bike-pelotonu a tam to okoukal :)

      Předtím jen jako povinnost na bikrosce.

      Do práce to mám 2km, takže když nejdu pěšky nebo autem, tak teda bez helmy a snažím se jet opatrně. A taky si ji občas sundám na táhlé stoupání, když je parno.

      Naopak kolega spolucestovatel helmu nikdy neměl na hlavě, prý umí padat a to opravdu padá docela často. Má svůj rozum, já už mu to ani neříkám, ale děsím se dne, kdy se nezvedne, al eje to takový hromotluk, takže ho ochrání ramena:D

      0 0
      • JSt  

        ono se klidne muze stat, ze lehnes a nezvednes se ty a kolega bez helmy te bude krisit. nevis dne a hodiny. ;-)

        0 0
        • DaSnail  

          tak, je treba myslet globálne, že…

          jazdenie s helmou je znakom sebectva. len ja, ja, ja…

          jazdenie bez helmy je naopak znakom altruizmu.

          • je vyššia pravdepodobnost že sa nedožijem dochodku a teda nebudemzbytočne vyciciavat spoločnost
          • mozog bude sice nepoužitelný, ale ostatné orgány budú vzhladomk dopadovým rýchlostiam v dobrom stave. ne jak ten bordel čo zostávaz motorkárov.
          • znižovanie nezamestnanosti. v prípade že je zhasnutý borecnezamestnaný, percento klesne automaticky. ked je zamestnaný, tak sa uvolníjedno pracovné miesto.
          • a tridsat dalších výhod

          dal som to pod teba, lebo ty máš helmu na hlave furt. skús sa zamyslet či by ti nestačila cyklistická čapička…

          0 0
          • antt  

            :D

            0 0
          • kolombo  

            Je možná i jiná varianta:

            Po silném úderu do hlavy a následném krvácení do mozku skončíš jako bezmocná troska na vozíku a budeš vysávat dlouhé roky prostředky ze zdravotního a sociálního pojištění a zabírat místo na LDN a ústavech sociální péče …

            0 0
            • JSt  

              to se ti prave muze stat i s helmou. bez helmy bys byl jednorazovy problem. ;-)

              0 0
              • kolombo  

                Hmm, ale já mluvím o reálné události bez helmy. Blbý pád dozadu na in-line, bez přilby.

                To se prostě stalo. Kdyby měl přilbu, tak neměl větší problém. TEČKA.

                0 0
            • kucka7  

              suhlas ,mám známého který takhle dopadl,jel jen s kamarádem z 2km vzdáleného města domů a trochu do sebe drcli(jeli pomalu),úder do hlavy a je na vozíku ,kdyby měl přilbu tak se to nestane

              0 0
              • JSt  

                helma zabrani tomu drcnuti, jo?

                0 0
                • kolombo  

                  Ne, helma utlumí ten úder do hlavy.

                  Naprostá většina z nás má v hlavě mozek a potřebujeme ho, proto si ho chráníme. Ty si to dělej jak chceš.

                  0 0
        • antt  

          To ano, ale je to plavčík, tak mu věřím, že by to zvládnul líp jak já :)

          Mimo to vozím v boční kapse batohu stabilně lékarničku, jen ještě musím vymyslet nějaké vkusné označení na kapsu, třeba něco jako červený kříž ze 155ky :D A ne jen pro něho, ale hlavně pro sebe :D

          0 0
    • Tomahomo  
      1. Nepřijde mně normální aby někoho komu je 35 do vození přilby

      nutila matka.

      1. Za posledních pár let sem viděl tři lidi s hlavou v kaluži krve, a

      pokaždé to bylo na cyklostezce.

      0 0
    • kocka  

      Maminka má vždycky pravdu… Přilba je pro mě už samozřejmost,dřív jsem ju sundával hned jak jsem slezl z kola (asi jsem se za ňu styděl???). A teď už su zvyklý – dneska jsem byl s blembákem v pekárně, elektru a lékárně a ani mě nenapadlo ju sundávat. A s tím pocením – naopak jsem měl problém se stékáním potu do očí bez přilby, te%d toho hodně pobere polstrování, nebo to někdo řeší šátkem pod přilbu. Za štítek budeš zase vděčný když pojedeš v dešti…

      S přilbou jsem donutil jezdit i moju a taky si zvykla.

      0 0
    • jIrI___  

      Po městě nevozím, mimo asfalt bez ní v podstatě nevyjedu.

      0 0
    • winter78  

      Ja na asfalt bez prilby nevyleziem. Bez nej sa cítim nejako divne.

      Ale v teréne prilbu nenosím, pretože moje jazdenie v teréne sa podobá skôr na výlet seniorov…a navyše tých 100km do roka v teréne prejdem aj bez tejto pomôcky.

      0 0
    • Meluzina  

      kromě toho, pokud se vysekáš bez přilby, tak ti pojišťovna může krátit plnění, protože ses nedostatečně chránil a mohl případnému zranění předejít…

      naštěstí naše děti jsou vychované tak, že bez přilby nedají ani ránu:-)

      0 0
    • Roman  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Fuglsang  

      Přilbu vozím. Nikdy mi ale nepomohla.

      0 0
    • elgar  

      jedno důležité pro z jiné strany…pokud jsi pojištěný proti úrazu, existuje judikát Nejvyššího soudu, podle něhož pojišťovna může snížit nebo odmítnout plnění cyklistovi, který nepoužil helmu (pakliže se zranil na hlavě samozřejmě). a to i přesto, že používání helmy není dle zákona povinné (u zletilých cyklistů).

      0 0
    • touza  

      Ano helmu vozím.

      viz Darwinovy ceny

      0 0
    • DaSnail  

      máš občanku? máš!

      0 0
    • toram  

      Bez kokosu ani metr.. dřív jsem to nesnášel když mě do toho rodiče nutili páč jsem jedinej musel jezdit s ní..dneska si ji beru automaticky a nevim proč bych ji neměl vozit i kdyby mě nikdy neměla zachránit…

      0 0
    • Hank Moody  

      Samozřejmě! Na biku i silnici.

      Když náhodou jedu 500m do obchodu bez helmy, tak se cítím nesvůj.

      0 0
    • Cottonfield  

      S helmou jako s gumou.Kdyz ji nemáš,tak nevis co kde schytas…

      0 0
      • Roman  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Kolbaba71  

      Byl jsem u toho, kdy cyklista, co měl helmu pověšenou na řidítkách se za ní chytil za větev a letěl. Já osobně, jak jsem si koupil před 5 lety kolo a začal víc jezdit, si ji koupil a bez ní vůbec nevyjíždím. Ale je pravda, že předtím jsem jí nepoužíval. Ale bylo to i tím, že jsem jezdil tak 50km za rok.

      0 0
    • Coffin Corner  

      Jde to i bez přilby a přitom bezpečně… ;)

      0 0
    • marco  

      Já bez přilby nejedu ani 200 m do obchodu. Už párkrát jsem jí byl vděčný za to, že jsem jí měl i když už několik let jsem nespadl, ale těch co jí nemají a potom leží někde v příkopě s rozseklou hlavou potkám tak 2–3 v sezoně. Hlava se mi potila u těch prvních modelů. Moderní přilby už mají dobré odvětrání.

      0 0
      • JSt  

        to jako fakt potkavas tak casto rozbity lidi ve skarpe bez helmy?

        0 0
        • marco  

          No přímo s rozseknutou hlavou né tak často, ale těch co se někde sbírají z příkopy těch potkám během roku speciálně o víkendech dost (Špatná bike technika u slečen s voláním „Mě už to nebaví“). No a na nějakých těch akcích typu Češi jedou o život tam je těch pádů dost a dost. Sem tam potkávám některé šílence co si v rovinatějších úsecích vezou přilbu na řidítkách nebo jedou s rozepnutou přilbou.

          0 0
          • DragON  

            Na akcích tytu „Češi jedou…“ je helma povinná, tam můžeš vidět pádů kolik chceš… Sám sem se párkrát sbíral, ale hlava bez helmy to nikdy neodnesla…

            0 0
          • DragON  

            Na akcích tytu „Češi jedou…“ je helma povinná, tam můžeš vidět pádů kolik chceš… Sám sem se párkrát sbíral, ale hlava bez helmy to nikdy neodnesla…

            0 0
            • marco  

              No nejsme typičtí Češi když dokážeme jezdit pod vlivem autem nebo na kole, zkracovat si cestu domů jednosměrkou, jezdit na dálnici o něco rychleji, předbíhat ve frontě u pokladen, nechat své děti jezdit po sídlištích a na vesnici bez povinné přilby i na sportovních akcích jsem potkal lidi jedoucí s přilbou na řidítkách uzavírající ocas závodu a pořadatelům to bylo jedno. Takže na povinnost ti někteří lidí kašlou nebo si jí upravují na své vlastní morální pravidla.

              0 0
              • DragON  

                Kdysi sme jezdili bez helem na kolech po sídlištích a vesnicích všichni. A jezdilo se na všem co se našlo po sklepích. Pamatuju si, že když sem dostal nový kolo, tak sem rok nedostal na sedlo, protože jiný velikosti prostě nebyly. OK, byl menší provoz, ale hlavně se např. ve škole probíraly základy silničního provozu. Dnes si každej myslí, že když si vezme helmu a harapesky tak je na kole nesmrtelnej a podle toho jezdí… :-/

                0 0
    • DeeDee71  

      bez helmy, bez brejlí a v teplákovce a sandálech :-)

      0 0
    • Georrge  

      Je to zvláštní, i v dnešní době… na lyže nevlezu bez helmy, a když někoho bez ní vidím, jsem za něho nervózní. V autě bych nejel bez pásů. Na sebeslabší motorku bych bez helmy nevlez. Pokud vjedete na okruh, tak pomalu nesmíte v autě se střechou jet bez helmy. Ale kolo? Tady je to pořád takový divný jezdit s helmou, zvlášť po městě v civilních hadrech nebo na kratičké pohodové vyjížďky. Možná to jsou ještě pozůstatky z mládí, kdy se všechny děcka smály těm, co měli helmu. Ale snažím se to překonat a vozit ji co to jen jde :)

      0 0
    • jachymk  

      Znáš tu říkanku bez peněz do hospody nelez??

      Tak přesně tak je to i s helmou!

      0 0
    • chose-cb  

      bez helmy ani ranu:) Nevozi ji jen naivka co si mysli ze jemu se nic nemuze stat! Sou tisice pripadu kdy clovek jen stal na miste nak debilne spadlo a sou znich mrzaci. v dnesni dobe prileb se super designem a moznosti vetrani bych i pro takove lidi dopurocoval vozit:)Jak nekteri rikaji delas to pro sve zdravi a sve blizke a jak se rika nahoda je svine, vim ocem mluvim!!

      0 0
      • JSt  

        mne naopak prijde naivni myslet si, ze te helma vzdycky spasi. ;-)

        0 0
        • kolombo  

          To tu ale nikdo netvrdí.

          Zato je tu pár lidí, co tvrdí, že spadnout hlavou na tvrdou silnici, nejde.

          0 0
    • sorak  

      vozím, mám to už stejně jako bezp. pás v autě (startuju až po jeho zapnutí)..

      můžu říct že mi osobně jednou asi zachránila život (po pádu klacek zapíchlej v přilbě) a dvěma mým kámošům taky..

      nevozím jen v případě cesty do obchodu nebo tak něco (kilák po rovné silnici s nulovým provozem) a stejně z toho mám divný pocit..

      na kole se taky potím jak hovado, ale dnes jsou už modely s tak dobrým odvětráváním, že to není důvod, ale výmluva.. :)

      0 0
    • Charles2k  

      Jezdím zásadně s přilbou. Už mi jednou po nárazu ve více než 40km rychlosti zachránila život. A znám případy cyklistů, kteří přilbu neměli a po pádu/nárazu zemřeli.

      Jezdit bez přilby je nezodpovědný hazard. Výběr přileb je již dnes velmi dobrý a dá se snadno koupit dobře odvětraná, která sedne.

      0 0
      • JSt  

        znam vic pripadu cyklistu, co zemreli navzdory helme. ono to jen o tom nebude. ;-)

        0 0
        • DaSnail  

          pravda. ked ta semele liazka, bohate postačuje čepička alebo šátek s lebkou. aspoň nezhasneš so spotenými vlasmi.

          a zas ked kličkuješ medzi autami, ženská ti otvorí dvere a trochu sa preletíš, helma neni nevyhnutná. stačí dat šrajtoflu na řetízek… ;o)

          0 0
    • artorie  

      učím se s nášlapy takže jo

      0 0
      • Kurt  

        Docela bych chtel to tvy uceni videt, kdyz ti pri tom hrozi pad na lebku. ;)

        0 0
    • Bruk600  

      20 let bez přilby a poslední 3 roky s přilbou. Už jsem si zvyknul a bez ní nevyjíždím. Loni začátkem listopadu mi i pomohla. Nějak jsem si nedal pozor a po přeletu řidítek ve 40km rychlosti mi ochránila spánek, jen tři prasklé obratle a klíční kost tějak neochránila.

      0 0
    • raceman  

      100 :)

      0 0
    • BigKarel2  

      Já jezdim s helmou a i s maskou…

      0 0
      • camlost  

        tak kámošům řekni, aby si luštěniny dávali až po švihu a ne před ním. ;-)

        0 0
    • borda  

      jo. bez ni jezdit je debilita.

      0 0
    • pepan_kladno  

      Jasně že vozit. Na silničku, protože nevíš kterýho cvoka v tom autě zas potkáš, na bajku, protože se mi líp jezdí z kopce a vlastně i když jedu na starým favoritovi do knihovny tak jí vozím… Upřímně nemám rád lidi co jezdí bez helmy..

      0 0
      • Roman  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Chiron  

      Tak helmu vozím prakticky pořád. Jedině když jedu do obchodu nebo na bazén co mám kilák po cestě, tak ji nechávám doma. No a vlastně v zimě ji nevozím skoro vůbec, protože mi to nepasuje na čepici, ale asi bych měl no :) Zatím sem teda nespadnul tak aby byla potřeba. A menší ránu schytala jen jednou, kdy sem takovým blbým způsobem lehnul a trochu ťuknul helmou o zem, ale i kdybych ji neměl, tak se mi nic nestane. Ale člověk nikdy neví, zrovna tam mohl ležet v trávě šutr a já bych spánkem lehnul přímo na něj. Když člověk koupí pořádnou helmu a nemá moc dlouhé vlasy, tak se ani ta hlava v ní nepotí.

      Ale taky sem dlouho přilbě vzdoroval. Jako malí sme tu na dědině jezdili bez přileb na BMXách, později na MTB, sjezdy v lese, tahali se za motorkou a podobné voloviny a vždycky to odnesly jen kolena a ruce. Tak se mi do přilby moc nechtělo, nakonec sem si ji pořídil, zvyknul si a nevadí mi a aspoň sem udělal něco pro svoji bezpečnost. Sice mě to rozhodně nespasí, ale nějaké to procento z rizika ubyde.

      Dřív když bych se někde rozstřelil, tak u toho někdo byl a bylo to blízko vesnice. Teď by mě někde v kopcích na hřebeni taky nemusel nikdo půl dne najít, kdybych tam ležel s rozsekanou hlavou.

      0 0
      • marco  

        No to s tím bazénem nebo jízdou do obchodu je zajímavé. Kdysi jsem četl je to už let článek s rozhovorem s našim motocyklovým jezdcem Smrž, Huleš, Staša kdoví kdo z nich to byl. Celou sezonu nic taková normálka padají na okruzích a potom stačilo si vyjet doma v létě na babetě pro rohlíky do obchodu v žabkách a v tričku a kraťasech bez přilby a byl z toho problém na několik závodů jak byl dotyčný sedřený od hlavy až k patě.

        0 0
    • Radek_V  

      Na vyjížďky jedině s helmou. Před pár lety jsem jezdil Aggressive inline (triky na kolečkových bruslích) a tam jsem padal velice často, zvláště při učení nových triků. Za celou tu dobu jsem se naučil padat tak, abych co nejvíce minimalizoval zranění, nejlépe se mu vyhnul úplně. Vždy jsem si odnesl maximálně nějakou tu odřeninu, až jsme jednoho dne blbli s kamarádem na nejsnadnější překážce ve skateparku. Jel jsem jednoduchý trik, ovšem seklo se mi to a já si pinknul zezadu hlavou o beton. Nemít v tu chvíli helmu, asi bych byl na vozíku. Na kole jsem zatím podobný pád neměl, ale po této zkušenosti nepodceňuji ani faktor, že jedu jen pár kilometrů po známé cestě. Stát se může cokoliv.

      0 0
    • Toutou  

      Bude mi osmnáct, helmu nosím naprosto automaticky už od nějakých tří let a můžu po pravdě prohlásit, že jsem bez ní najel dohromady za ty roky tak 5 km. Vozím jí na 4 km po cyklostezce do školy, dokonce si ji zapnu i když jedu od baráku ke stodole (50m). Bez ní si připadám fakt divně. Považuju to za normální, neznám nikoho kdo jezdí (trochu víc) bez a rozhodně ji budu nosit dobrovolně dál.

      0 0
      • JSt  

        jestli jezdis 50m z baraku na kole, beres si na to i helmu, muzes svou imidz cyklisty pokazit jedine absenci treter. :-D

        0 0
        • jIrI___  

          :-))

          0 0
        • Toutou  

          voe :-D jako ze treba prijedu na biku ke stodole, dovezu domu drevo a potom se vratim pro bike, tak si ten skopek stejne nasadim, nezabije me to a zvyk je zvyk. Jo a tretry mam :-)

          0 0
      • marco  

        No jestli ti bude 18 tak to máš tu helmu jaksi povinnou ze zákona. Špatné by bylo jezdit bez ní když za to hrozí pokuta.

        0 0
        • Toutou  

          Tím jsem chtěl naznačit že nemám v úmyslu ji vozit přestat. Po pravdě je mi celkem jedno, co je v zákoně, vozím ji pro sebe.

          0 0
    • DragON  

      By mě fakt zajímalo, jestli každej, kdo jezdí s přilbou ji fakt tak životně využil (případně viděl tolik rozbitejch lebek u lidí bez helmy) jak tu popisuje…

      0 0
      • Teddy  

        Já helmu využiji k ochraně při každé vyjížďce a to nemusí být jen při pádu, ale hlavně mě chrání před větvemi, keři, sluncem a větrem takže vůbec netuším co bych si bez ní počal. A hlavně jí dost používám při pádech přes řídítka kdy se snažím nevycvakávat nášlapy a přes helmu a camelbak udělat kotoul dopředu, kolo pak dopadne zpět na plášť a ničemu se nic nestane. Kdybych helmu neměl tak nevím jak padat abych neodřel sebe a kolo?

        0 0
        • Roman  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • drevik  

          No chtěl bych vidět ten tvůj kotoul vpřed přes řidítka bez vycvaknutí z pedálů a návrat do původní jízdní pozice :D Jinak máš pravdu ,taková haluz ve sjezdu už mě párkrát mohla bez blembáku hezky „učesat“

          0 0
      • fousek  

        Rekl bych ze tak 5× za zivot jsem ji vyuzil a 2× jsem si vycital ze jsem ji nemel.

        0 0
      • kolombo  

        Viděl jsem jeden smrťák, znám dva lidi, co si bez přilby poleželi ve špitále, v jednom případě to opravdu nebyla legrace. Pak vím o případu invalidity po blbém pádu na in-line na zadní část hlavy.

        Sám jsem rozbil jednu přilbu.

        Pro mne je to důvodů dost.

        0 0
      • Radek_V  

        Tady vůbec nejde o to, kolik kdo viděl rozraženejch lebek… znáš to s tim uchem od džbánu, deset let budeš jezdit bez rozmáznutý mouchy na brejlích a pak se něco (nemusí to bejt ani vlastní vinou) pokazí a už se projedeš maximálně na vozíku (v lepším případě).

        0 0
      • jIrI___  

        Za nějakých 10 let jezdění na kole jsem ji nevyužil ani jednou, naštěstí. A celkově jsem za tu dobu viděl jednu rozbitou hlavu (důchodkyně, které se připlantala nákupní taška do předního výpletu).

        0 0
      • nitraq  

        No vidíš, mě třeba helma nikdy nezachránila a ani jsem neviděl žádnej ošklivej úraz po cestě, ale vždy ji vozim. Jednou jsem si ji koupil, sedí mí a líbí se mi, tak proč ji nevozit. A taky mám naučeno, že když jedu nějakou technicky těžší pasáž, tak si ji přitáhnu aby byla na fest. Na fest znamená tak, že se to dá vydržet jen třeba půl hodiny. Sjedu nějakou ten kousek a pak zas trochu povolim a frčím dál.

        0 0
      • ZuzicK  

        Nepočítaněkrát. Životahrožující pády přes hlavu, kdybych neměla helmu jsem měla minimálně 4×.. pravda ale, že jsem trochu jiná :-D

        Jen jeden pád byl na silnici, zaviněn cizí osobou, kdy proti mě v prudké zatáčce v protisměru vyjelo auto, já musela vyjet na okraj do štěrku a už jsem se vezla, taky jsem nejela zrovna pomalu.. to by byl bez helmy pěkný skalp, bo jsem to dobrzdila především helmou, ke konci ještě loktem..

        0 0
      • kámen úrazu1  

        Včetně jezdectví – jeden pád hlavou proti plechové zdi, asi tři pády, kde jsem sice dopadla jinou částí těla, ale klepla se hlavou o asfalt, ojedinělý kamen na silnici, led při pádu s koněm. Dvakrát mi škrtlo kolo o přilbu, když jsem letěla. A pak pád, kdy jsem ani o nárazu nevěděla, cítila jsem se v pohodě, jen byla vzadu na helmě trocha hlíny. Až po měsíci jsem skončila na interně. Tenkrát mi doktor řekl, že bez přilby bych měla krvácení do mozku, s lepší helmou jen otřes mozku (měla jsem starší typ jezdecké přilby, bez schválení podle moderních požadavků. A doktor porovnával typ zranění s hokejisty po nárazu zezadu na mantinel, když nemívali přilbu, měli starší typ a pak nový – takový naráz vedl dříve právě ke krvácení do mozku).

        0 0
      • Coffin Corner  

        Mě stačilo, v rámci praxe, absolvovat pár týdnů na centrálním příjmu jisté velké nemocnice a viděl jsem víc než dost. Proto jsem taky od té doby zastáncem povinného používání přileb pro všechny.

        0 0
    • Blahycz  

      Helmu to chce http://www.youtube.com/watch…

      0 0
      • traavis  

        Docely by me zajimalo jak by to vypadalo kdyby tomu melounu nasadili helmu :-D

        0 0
        • JSt  

          krom melcku by byla rozbita i helma ;-)

          0 0
        • Smejči  

          Tak na tohle jsem viděl jednou videotest. Helma praskla, melou n v pohodě.

          0 0
        • Georrge  

          kupuju novou helmu a s tou starou se to chystám otestovat :) dám vědět :D

          0 0
      • Toutou  

        Jasně že chce, ale ten spot je taky trochu zavádějící. Jak často se ti povede to hlavou narvat v daný rychlosti přímo do zdi? (což odpovídá tomu melounu na asfalt). Většinu pádů si prvotně utlumíš rukama/nohama a hlavou je to až při následným kutálení. Vyjímka je teda když hodíš opravdu 100% záda, což se třeba s tretrama při pokusu o jízdě po zadním může dost snadno stát. V tom případě máš pád hlavou na zem ze skoro dvou metrů.

        A pak samozřejmě srážka s autem, to už je hodně *******.

        Zkrátka nenošení helmy neobhajuju, ale taky bych to nedramatizoval všechno na jistou smrt, poměrně nedávno se i Tour jezdila bez helmy a v balíku se to často semlelo.

        0 0
      • JSt  

        jestli tu padesatiprocentni sanci poraneni hlavy berou jakoze kdyz uz lehnes, tak si hlavu bud zranis a nebo ne, da se s tim souhlasit. :-))

        0 0
    • Aviatik  

      Jezdím bez. Kdysi jsem se nechal ukecat a skutečně jsem s ní asi čtvrt roku jezdil. Od března do léta, kdy jsem blembák znechuceně hodil do skříně, protože se v tom nedalo vedrem vydržet.

      Jezdím poklidnou cykloturistiku po venkovských okreskách a pravděpodobnost, že se něco stane je podle mne příliš malá na to, abych musel na hlavě trpět přilbu (ono vůbec spousta činností je poslední dobou najednou tak nebezpečná, že se musí nosit přilba – cyklistika, lyžování…). Pádů jsem zažil velice málo a krizových situací také, za těch cca 20 let co jezdím aktivněji (cca 3000–4000km ročně) jsem měl jedinou kolizi s autem a žádný vážnější úraz, naposledy ze mne tekla krev cca před dvěma roky, kdy jsem si po pádu na náledí roztrhnul bradu (takže přilba by byla stejně k ničemu). Navíc v současné době jezdím na lehokole, kde je míra pasivní bezpečnosti vyšší, letět po hubě přes řidítka tak nějak z principu jde hodně těžko, už jsem z toho spadnul při více než 30km/h (rozlitá nafta) a poněkud bolestivěji jsem přesednul asi o 40cm níž.

      Nějaký sjezd lesem po kamenech nebo závod s hromadným startem je samozřejmě něco jiného, tam je pravděpodobnost úrazu vyšší. A úplně nejvíc mne fascinují – ve spojení s lidmi vykřikujícími „bez přilby nikdy“ – lidí blbnoucí na bikrosových kolech bez přilby a chráničů. Jestli by se nějaká ochrana měla na kole používat, tak tam.

      0 0
      • pitos  

        Pro hodně lidí je důležitá cyklistická image a bez přilby,dresu,nebo kolobotek prostě nikam nevyjedou.Nějaká ochrana, je až na druhém místě.

        Jinak… přilba ano, ale nic se nemá přehánět.

        0 0
    • buba CZ  

      Jsem se špatně uklik,mělo být jasně!

      0 0
    • Smazaný účet  

      To je nějakej renonc, ptát se v 35 letech jestli vozit, nebo nevozit přilbu. Ted ale vážně, samozřejmě, že ano, jestli máš dítě, tak je to samozřejmě povinnost, pač musíš jít příkladem, jestli ne tak to dělej alespoň pro svoje zdraví.

      0 0
    • kali222  

      ne nejezdim v ni. rozhodil bych si uces. aj na zavodech to vzdycky pochopili. 8-)

      0 0
    • aristokrat.tomas  

      k tomu mám jednu historku ze života

      vždy jsem jezdil už od dětství bez přilby až jednou jsem si řekl že si ji koupím vybral jsem si takovou pěknou červenou docela drahou ale žádný luxus

      když mi přišla domů říkal jsem si že ji vyzkouším tak jsem si vyjel a velmi chytře jsem doma nechal mobil

      zhruba 5 km za vesnicí mi do pusy vlítla včela a bodla mě do krku takže kdybych byl alergickej tak už nejsem ;-)

      z toho plyne poučení helma je dobrá věc ale stát se může cokoli

      0 0
      • kolombo  

        Hmm, zrovna jsem koukal, jestli to tu už je :-(

        Ale určitě se tu zase najde pár jedinců, co budou tvrdit, že oni na hlavu nepadají.

        0 0
        • Kick077  

          taky sem se sem šel podívat jestli to tu už je..

          párkrát sem si tam už taky zaskákal, když sem jel okolo..je to takový nenásilný, 4 malý skoky a klopenka..ale když to nekdo neumí nebo má zrovna smůlu tak stačí málo..zrovna tedkon nedávno sem se uplně debilně vyflákal před barákem na místě, přes který už jezdim několik let v pohodě..let přes řídítka a rovnou na hlavu..naštěstí jenom křupla helma a já sem až na naražený zápěstí celej..takže helma na kolo vždycky!

          0 0
          • Dejv94  

            Taky, roky jezdím stejná místa, pak nastane špatná konstalace hvězd a já se poroučel k zemi, ustřelilo mi přední kolo. Jsem rád za helmu a nikdy bych bez ní nejezdil, po pár přeletech přes řídítka si to člověk rozmyslí, co je pro něj důležité, jestli vyhazovat peníze za sračky, nebo si prostě koupit pořádnou přilbu. I kdybych ji kupoval několikrát do roka, tak si ji prostě koupím, protože je to to jediný, co mě na kole chrání před okolím ale i před mojí blbostí.

            0 0
            • blisterexist  

              tojo, nedávno jsem rozlouskl helmu která se prodává za 4500, řekl bych čím vyšší cena tím lepší ochrana, karbonové výztuhy fakt fungujou

              0 0
              • weekend warrior  

                ale tak jako gratulace k tomu, žes rozštípal „nejdražší“ helmu, ale přímá úměra cena/ochrana je určitě blbost…

                0 0
                • jIrI___  

                  Tak, tak. Stejný atest splňují všechny.

                  0 0
                • blisterexist  

                  nejdražší rozhodně není, přímá úměra to asi nebude, ale ty karbonové a hliníkové výztuhy mají něco dosebe

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Měl jsem stejnou jako ty, skončila stejně jako tvoje. Možná na tom něco bude. :-)))

                    0 0
      • Pavel  

        njn, další, co určitě prohlašoval „na co přilbu, mládí jsme přežili i bez ní, potí se v tom hlava, vypadám jak tydýt, jezdím pomalu, dávám pozor“… Tak snad aspoň ty jeho orgány pár lidí zachránily…

        0 0
      • karliner  

        Kolik asi tak vyjde pádů cyklisty, co neměl přilbu a nic se mu nestalo na jeden tebou postovaný? Milion?

        0 0
        • kolombo  

          Není moc podstatné, kolik jakých pádů je, ale že tenhle byl jeho poslední a on neudělal vše pro to, aby poslední nebyl.

          0 0
        • Smazaný účet  

          s tímhle přístupem by se mohly zrušit pojišťovny…

          0 0
          • karliner  

            Proč?

            Jejich práce je přece v tom, přesvědčit co nejvíce lidí, že smrtelné nebezpečí hrozí i při sezení v křesle a na přesvědčování těch, kteří jim to nežerou používají různé metody, včetně třeba skrytého PR..

            0 0
            • Meluzina  

              co je to skrytý PR?

              0 0
            • kolombo  

              Může to tak být, třeba při zemětřesení, výbuchu plynu u sousedů a podobně.

              Ale to, že sebou plácneš na kole je pravděpodobnější a pojistka stojí víc, než přilba.

              0 0
      • weekend warrior  

        njn, té hned, když blbě nedotočíš backflipa:( podle mě se před pojezdem jen blbě protáhl + třeba nějakej zbytkáč z předešlého mejdanu a prostě mu to holt nesedlo… podle mě si tu helmu měl teda pro jistotu, fakt jen pro sichr, vzít…

        0 0
    • maajkee  

      Nechápu, že v dnešní době ještě někoho napadne jezdit bez přilby. Když přileb je takový množství, že vybrat si snad musí každý. Po čase o tý přilbě na hlavě už ani nebudeš vědět.

      0 0
      • Slavoš  

        Je to tak měsíc zpátky,co jsem navštívil v Hostýnské vrchy a tam mě šokovalo ,kolik lidí na MTB kolech jsem potkal bez přilby.

        0 0
        • jIrI___  

          Kdo by se v ní potil…

          0 0
        • Frostty  

          Za a) nic se stát přece nemůže a za b) v přilbě vypadáš jak lofas. Tak jaképak copak..

          0 0
        • felix.org  

          Já zas čím dál častěji potkávám lidi s přilbou pověšenou za jízdy na řidítkách :-)

          0 0
          • radek.n1  

            Já teda do kopců (co nemají konce) a kde nejezděj auta helmu taky sundavám :-)

            0 0
            • Slavoš  

              Tak v táááhlém kopci,na sluníčku v horách ,bez aut to není proti ničemu,si přilbu sundat.

              0 0
              • DaSnail  

                tak, nech sluníčko može pražit rovno na hlavu. keby jedinec nemal vlasy a opálil sa podla otvorov na helme, tak by vypadal srandovne.

                0 0
    • Tomínos  

      Jo, vozím ji na batohu… :-)

      0 0
    • weekend warrior  

      aby min. padesátnice musela přemlouvat třicetipětiletýho klacka do helmy mi přijde echt zajímavé, chápal bych to naopak, ale tohle, tohle mi helma fakt nebere…:))))

      0 0
      • Pavel  

        Zřejmě „mamánek“…

        0 0
    • sodek  

      Hloupá otázka. Vyplatí se to, hlava se blbě kupuje nová.

      0 0
      • maajkee  

        Stačilo kouknout o 7 příspěvků výše…

        0 0
        • pantauleo  

          jj sorry, já to pročítám, jen když tam je max. 20 příspěvků. Viděl jsem nadpis a za chvilku hned článek, tak jsem to hodil.

          0 0
    • pekoss  

      Po nakupu noveho kola o ni celkem dost uvazuju, jezdim s nim ted trochu rychleji. Ale uz asi 3 mesice jsem porad jen u toho uvazovani, cekam az neco prijde :)

      0 0
      • taek  

        Já se vymlátil den před koupí helmy, od té doby pouze s helmou. Skalpovaná hlava a rozřezaný obličej… Takže koupi helmy doporučuji.

        0 0
    • HELLBOY22  

      Kamoš (Ján Gazda) už od nedele leží v nemocnici po nedoletenom skoku. Keby že nemá helmu buď je màtvy alebo cucá kašičky na are. Takto má len zlomenú kľúčnu kosť ktorú mu dnes operovali. Zdrôtovali a zošróbovali mu to a je. Takže helmu nosiť!!!

      0 0
      • karliner  

        zlomená klíční kost se u vás léčí na aru?

        0 0
        • HELLBOY22  

          Čítaj ešte raz a pozorne.

          0 0
          • karliner  

            Pravda…

            Už mi ten hornouherský dialekt moc nejde.

            0 0
            • radiator  

              neviem co mas stale s tym hornym uhorskom. To si nedosiel aspon po piaty rocnik ZS, kde by ta naucili ako je tomu v sucasnosti?

              0 0
              • Pavel  

                Asi myslel „Feldivek“… Anebo zemi za pomlčkou? ;-))

                0 0
                • Pavel  

                  Pro jistotu: byl to pokus o vtip! ;-)

                  0 0
                  • radiator  

                    Tebe by pripadalo ftipne, ak by Vam niekto neustale pripominal Vasu zbabelost z cias Protektoratu? Kedy ste sluzili ako otroci, zbabele ovce Tretej risi? My sme sa aspon postavili do zbrani a svoju vlast vojensky v 1938 pred vpadom madarov ubranili. Rovnako ani my nie sme hrdi na to, ze nas tu madari utlacali a zabijali x rokov predtym. Tak sa vzajomne usetrime tej skaredej minulosti a posmechu. Nase narody by mali drzat spolu, mame viac spolocneho ako rozdielneho. Ja mam Cechov rad a Cesko je prekrasna zem.

                    0 0
                    • Pavel  

                      Bránit se bylo zcela zbytečné, nicméně bránit jsme se měli… Bylo to čistě politické rozhodnutí…

                      S tím společným státem naprosto souhlasím. Nicméně je třeba připomenout, že Československo odpískali jen a pouze slováci…

                      No ale „země za pomlčkou“ byl ryze váš nápad (Česko-Slovensko)… ;-)

                      0 0
                    • Frostty  

                      Nebyl jsem u toho, ale myslím že je rozdíl bránit se před maďarskou kavalérií a před wehrmachtem…

                      0 0
                      • DaSnail  

                        tak každopádne je rozdíl bránit se před maďarskou kavalérií a nebránit se před wehrmachtem…

                        a malý chlpatý zúrivý maďarský koník sa svojim ničivým potenciálom vyrovnal nemeckému tanku strednej triedy

                        0 0
                      • radiator  

                        je vidiet, ze ty mas o historii a vyzbroji jednotlivych armad velmi chabe a biedne vedomosti. Stavim sa ze ani nazov Mala vojna ti nic nehovori. Madari utocili na nas aj s obrnenymi vozidlami a letectvom, + samozrejme delostrelectvo. My sme mali pocetne aj co do vyzbroje horsiu armadu, o polovicu menej letectva, len niekolko obrnenych aut a dokazali sme sa vpadu tej hordy uspesne ubranit. Vy ste mali o trochu mensi pocet divizii ako nemci, tanky, letectvo, betonove opevnenia a co ste urobili? vzdali sa bez vystrelu. A mas pravdu je to rozdiel, zbabelo sa stiahnut a hrdinsky sa branit a polozit zivot za zivot inych ludi.

                        0 0
                        • karliner  

                          Vypadla ti drobná informace o tom, že tehdejší „slovenská“ armáda měla z drtivé většiny české velení :-)

                          0 0
                          • radiator  

                            ano priznavam, vacsina velitelov na nizsej urovni boli cesi, ale na vyssom stupni velenia to boli slovaci, to ti asi zamerne vypadlo, vsakze? Ak to ale malo podla teba hrat rolu u nas, preco nehralo u vas? :D

                            0 0
                        • Frostty  

                          Tak to potom jo. Hlavně že „hrdiné“ Slovensko vyhlásilo samostatnost a defakt se připojilo na stranu rajchu.

                          0 0
                          • Pavel  

                            Ono se nepřipojilo de facto, ono se skutečně připojilo. Požádalo Německo o „ochranu“… Slovenské divize bojovaly na východní frontě, slováci mají i několik leteckých es z východní fronty…

                            0 0
                            • Frostty  

                              Mno a hned je realita barevnější.

                              0 0
                              • Pavel  

                                Slováci po vyhlášení „nezávislosti“ v r. 93 měli docela vážné problémy, protože byli ještě stále ve válečném stavu z USA (Slovenský štát coby vazal Hitlera vyhlásil USA válku). Američani si z toho dělali srandu, že budou muset na Slovensko zaútočit :-)) No ale pak se to nějak diplomaticky vyřešilo…

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Kdyz se strhne debata o rozdeleni ceskoslovenska, tak je dycky sranda…cechum je to u riti a slovaci vykrikujou ze se chteli odtrhnout bo je cechy jenom vyuzivaly…:)))

                                0 0
                                • Pavel  

                                  No a my moraváci si dáme po pohárku… ;-))

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Ja to mam v pazi, bo jak vyjedu za hranice, tak kazdy strec navleka o vikendu monterky z vitkovic:)))

                                    0 0
                                • martin_bakov  

                                  na jednu stranu je skoda ze se uz taky malej stat jeste rozdrobil, na druhou stranu by tu byl mozna jeste vetsi politicky bordel… :)

                                  0 0
                                • iron.hide  

                                  ale nie, to len radiator krici. keby dosiel na forum roumingu tak ho tam nacisto je*ne

                                  0 0
                            • DaSnail  

                              takže sa defacto nepripojilo ale skutečně pripojilo.

                              dobre. berem to jak další pěklep ;o)

                              0 0
                              • Pavel  

                                De facto je latinský výraz vyjadřující „ve skutečnosti“ nebo „v praxi“. Často se používá jako protiklad k latinskému de iure (což znamená „podle práva“) v případech, kdy se skutečnost nebo praxe odlišuje od předpisů a regulací.

                                Slovensko nebylo spojenec jen „na oko“ (=tedy de facto), ale připojilo se na stranu rajchu zcela, podle „práva“…

                                0 0
                                • DaSnail  

                                  takže ve skutečnosti znamená niečo uplne iné jak skutečně? potom berem naspat, tieto nuansy reči vášho kmene neovládam…

                                  0 0
                                  • Pavel  

                                    Dám příklad. Když jsem byl bejvalou manželkou „odstěhován“, tak de facto jsem byl „volný“, ačkoliv právně (de iure) ne.

                                    Případně, když to vztáhneme na tu dobu, Protektorát měl vlastní vládu a prezidenta, ale de facto zde vládl Hitler.

                                    0 0
                • DaSnail  

                  tyvole, ked neviš jak sa to píše, tak vole gugl vole!

                  ;o)

                  0 0
                  • Pavel  

                    tyvole, no tak jsem se překlepl… ;-) Se ti nikdy ještě nestalo, že?

                    0 0
              • karliner  

                Počkej, jak to tedy bylo – tedy, pokud mluvíme o území, které asi 1000 let bylo nazýváno Horními Uhrami, patřilo pod různé státní útvary šéfované z Budapešti a o kterém se nakonec Štefánik domluvil s Masarykem, že ho Češi vezmou pod ochranu, vzdělají ho, vybudují mu a zaplatí základy průmyslu :-)

                0 0
                • radiator  

                  ze vzdelaji ho, vybuduji mu prumysl…dobre ftipy. Vyuzivali ste nas nic viac. Zaujimave, ze ked sme sa osamostatnili 1938–1945 okamzite sa nam zacalo darit, hospodarsky rast obrovsky, zivotna uroven vyssia ako u vas. Po 45tom opat zacalo vyuzivanie a tak to aj vyzeralo. Od 1993 opat osamostatnenie a zase sa zivotna uroven dviha. Ekonomicke ukazovatele mame zrazu porovnatelne ak nie lepsie ako vy. Cim to asi bude ze jo?

                  0 0
                  • radiator  

                    vyuzivanie v zmysle: vsetky produkty a zisky sli k vam, a rast priemyslu ste u nas cielene potlacili a branili mu.

                    0 0
                  • karliner  

                    Mám docela rád takové ty „hejslováky“ jako jsi ty :-)))

                    Fakt, bez ironie, to u nás chybí, my, Češi, máme spíše sklony k sebepodceňování a shazování i toho, co se nám povedlo :-)

                    0 0
                  • Pavel  

                    No bodejť taky ne, když jsme vám tam předchozích 20 let všechno budovali a stavěli a pak vás podporoval Hitler!! Můj praděda (legionář) na Slovensku sloužil jako četník od r. 1919 až do r. 1939, kdy jste ho i s rodinou vyhnali (veškerý majetek tam museli nechat). Na Slovensku nebylo NIC. Silnice, železnice, školy, pošty, natožpak průmysl. Zaostalá chudá země, pár bačů a ovcí a trocha políček.

                    Nebýt Československa, tak dodnes pasete ovce a hovoříte maďarsky…

                    0 0
                    • radiator  

                      reagujem na vas dvoch, hekynena a karlinera, uz vo viacerych vasich prispevkoch aj v inych vlaknach som si vsimol co ste zac. Arogantni cesi s pocitom, ze ste nieco viac ako iny narod. cesi > slovaci. A tie vase dristy a reci o zachrancoch a spasiteloch a nadradenosti cechov…ach jo, ste mi na smiech…nebudem uz na vas reagovat. Ake komplexy vy si tym riesite ma uz nezaujima.

                      0 0
                      • Pavel  

                        Ty jsi si začal.. Já ti jen na tu hru přistoupil, ty „uhre“… ;-))

                        0 0
                      • karliner  

                        Chápal jsem a chápu, že když se přerušil penězovod Praha –> Bratislava ( -–> Košice..), tak že někteří obyvatelé Slovenska z toho jsou trochu nervozní. Ti chytřejší z těch nervozních se stěhují do Prahy, ti zbylí nám to nandávají aspoň v různých diskusních fórech :-P

                        0 0
                        • Tomahomo  

                          Karlinere řeknu ti to takhle – seš *****…

                          0 0
                          • karliner  

                            Škoda, že jsi mi to nepřišel říct na šele :-). Takhle anonymně to nemá tu vejšku.

                            0 0
                            • Tomahomo  

                              Až pojedeš dlouhou tak ti to klidně řeknu. Řeknu ti, že nesnáším namyšlené povýšenecké blbečky a jejich šovinistické a nacionalistické kecy. Vážně se mně z tebe chce zvracet.

                              0 0
                    • DaSnail  

                      mno, karliner si robí prdel, ale vypadá to že ty skutečně de facto veríš tomu čo píšeš. fakt si skús niečo o tom prečitat aby se nebol zavola ;o)

                      0 0
                      • Pavel  

                        aha, takže můj praděda si to asi vymyslel… Včetně toho vyhnání…

                        0 0
                        • DaSnail  

                          myslel som hlavne to NIC

                          a pradědečka nepoznám, ale snad si to vyhnáni nevymyslel.

                          0 0
                  • Necris  

                    1938 – 1945 se vám dařilo, protože pantáta Adolf za všechno platil, ne jako komunisti. Krmili jste Němce. Zato teď se vám taky moc nedaří … jako nám ;)

                    0 0
      • weekend warrior  

        hmm, ze by zacatek konce gt clubu? kolikrát ještě se bude chtít JG takhle vymlet – sroubovana klicka neni uplne obvyklá… no at to sroste fest… a hurá na svah…

        0 0
        • HELLBOY22  

          Povedal že skokov sa báť nebude. Bola to jeho chyba mal veľkú rýchlosť stlačil brzdu no neskoro bol už vo vzduchu a predok pekne na dopad a on kotrmelenc že pád rovno na spánok a potom na kľúčnu kosť :/ Koniec nie je ale stopka na pár mesiacov hej :/

          0 0
          • Pavel  

            Je mladej, otřepe se z toho (myslím psychicky). Já se z toho svého megakreše před třemi (?) roky už „nevzpamatoval“ (zlomená ruka, otřes mozku), sice srůstám rychle, ale už mám prostě strach, už to prostě nejde „pustit“… Ale i tak mne stejně „moja“ (=manželka) nadává, že jsem cvok, když to kolem ní „prohučím“… :-)

            0 0
    • blisterexist  

      nikdy v životě nesednu na kolo bez helmy…

      0 0
    • Poustmen  

      Naposled jsem jel s helmou na cykloturistaku-byla povinna a s kamosem 10 km, aby se necitil tak sam :) je fakt, ze sem se potom min bal,ale helma mi proste prekazi

      0 0
      • HELLBOY22  

        Uvidíme či ti bude prekážať aj vozíček alebo teta čo ti bude chytať vtáka aby si sa vyšťal keď sa nejak škaredo vysypeš.

        0 0
      • maajkee  

        V čem ti překáží? To může být jedině tím že máš helmu která ti nesedne.

        0 0
        • jIrI___  

          O to nejde, ale člověk v helmě vypadá jak lofas (doslova).

          0 0
          • maajkee  

            No a co? To vadí? To mi vadilo naposledy tak někdy v 15ti, v 16ti letech :)

            0 0
            • jIrI___  

              Je fakt, ze kdyz uz je clovek zenaty, tak to muze brat jako vyhodu :-D

              0 0
              • maajkee  

                Ale prdy, vypadat jako trotl je naopak výhoda, pak víš, že když se do tebe nějaká zamiluje, tak to myslí vážně :)

                0 0
          • witmar  

            Pro mě je LOFAS ten co jezdí na kole bez helmy.

            0 0
        • JSt  

          ono ti prekazi i hlema, ktera ti sedne. ale az v momente, kdy ji po dojezdu sundas z hlavy a resis, kam s ni. ;-)

          0 0
          • Poustmen  

            No jako helmu, kdyz ji mam zacvaknu kolem sedlovky a čau babi :), ještě se do ní dají dát brýle a rukavice, což je fajn. Překáží mi, třeba když jdu z domu a nevejdu se do futer, to fakt hodně bolí- a taky jsem si ji díky tomu odřel(to se mi stalo 4×). TO jak v ní vypadám neřeším, ostatní nevypadají o moc víc. Mě překáží jakoby pocitově, věřím že to je o zvyku, ale prostě jako bych ztratil orientaci v prostoru- například jedu, chci se sklonit pod větývku a najednou to práskne a já se leknu co se děje- bez helmy bych se vešel ale s ní už ne :)(se stalo 3×), dál je to závaží na hlavu, je to Bellka tak jsem si myslel, že to bude nějaký labůžo a ono je v tom docela hic.

            Každopádně výhody helem nekritizuju, a když jsem se tak zamylslel, asi ji začnu používat častěji- dává mi takový falešný pocit bezpečí a brzdu používám méně, než normálně.

            • tu hlavu mame kazdy vazne jen jednu

            PS. jsem prostě zvyklý jezdit už od 5 let bez helmy a ne a ne si zvyknout, no snad nebude pozdě.

            0 0
            • jIrI___  

              Taky mám Bellku (Sweep) a horko v ní není. A to, že odkryje větvě naopak oceňuju, lepší než dostat jebu přímo do hlavy :)

              0 0
              • nitraq  

                Já dostávám větví do helmy snad každou vyjížďku. Prostě vidím větev, samozřejmě nějakou slabou, tak jsem línej uhýbat nebo se shýbat, prostě skloním hlavu, větev se otře o helmu a jede se dál:)

                0 0
                • Dejv94  

                  Bez helmy ani kilák, nejen že funguje dobře proti větvím, ale třeba když máš kšilt, tak může i dobře clonit proti slunci.

                  PS: Hlavou bez přilby zeď neprorazíš…

                  0 0
                  • Poustmen  

                    k tomu slunci- vozim bryle kazdou vyjizdku, jinak co kilak vytahuju sosajícího komára z oka.

                    0 0
                    • Dejv94  

                      Občas jezdím v dioptrických brýlích, takže nemám sluneční.

                      0 0
                • Poustmen  

                  taky me nebavi jezdit tam, kde nejsou vetve :), no a prave bez helmy si ses jistej, ze se sklonis – a co kdyby za tou vetyvkou byla jedna jeste vetsi- tak to by te ta helma vlastně způsobila smrt :D

                  0 0
              • Poustmen  

                tak ta je asi trosku jinde, ja 5 let zpatky koupil na co sem mel – Avanti a i tak nebyla nejlevnejsi 1200… ale jako jo, neni to hrozny

                0 0
    • zbynek..s  

      Pouze s přilbou, jednou mi zahránila minimálně hlavu a pozůstatek je pouze zlomené zápěstí a ponecháno v něm želízko :-) Šroubeček je doma :-)

      0 0
    • lutte1  

      Helmy mám dokonce tři. Jednu na XC, pak kokosku, kterou už beru jen když jedu stavět skoky do lesa a neplánuju víc jezdit a pak integrálku na blbnutí.

      Do hlavy sem si dal v kokosce už 2× a pokaždé lehký otřes, takže smysl to má. A letos sem byl rád za integrálku, kdy sem šel přímo na bradu.

      0 0
    • brozelin  

      V mládí jsem závodil na silnici, vozili jsme takovou tu koženou pžilbu z pásků vyplněných filcem. Ještě ji mám doma. Po delší době jsem se ke kolu vrátil, ale do lesa a do terénu. Všichni okolo mě přilbu vozili, já zastával názor, že sám si hubu nenabiju a po silnici nejezdím. To mi vydrželo do loňského podzimu. Jel jsem podél Lánské obory dilů ke Klíčavě na novém fulu, bylo po dešti, docela jsem to mastil. Vlastně ani do dneška nevím jak se to stalo. Mám pocit, že tam byla pod trávou schovaná nějaká kolej, nebo hrana, nebo kámen, prostě jsem byl na zemi tak rychle, že jsem nestačil udělat vůbec nic. Naprosto nekontrolovanej pád. Kromě toho, že to odnesla rotátorová manžeta v rameni (jsem po operaci a do dneška to rozcvičuju) jsem si uvědomil, že jsem letěl hlavou tak blízko kolem tý ohrady, že vůbec nechci domýšlet, co by se stalo, kdybych ji hlavou trefil … Okamžitě jsem si šel koupit přilbu a bez ní už nevyjedu ani na metr. Ještě jedna zajímavost. Na jaře jsem si pak jel to místo prohlédnout, abych zjistil, proč jsem vlastně letěl. Já ho vůbec nenašel. Asi to byl tenkrát ještě nějakej šok, či co. Ještě jedna poznámka pro ty, co odmítají vozit přilbu. Pokud je pád takovej, že vlastě už těsně před tím, než člověk spadne ví co se bude dít, má alespoň nějakou šanci se nějak šikovně složit. Ale pokud je pád takovej, že ho vůbec nečekáte, nemáte nejmenší šanci následky pádu ovlivnit.

      0 0
      • Poustmen  

        musím souhlasit, mě se to podobné stalo na mě dobře známém místě, pustil jsem to tam více než obvykle, bylo po dešti, a prostě jsem na pískovci seděl tak rychle, že ani nevím jak se mi to stalo, i když jsem si to s odstupem času srovnával v hlavě, prostě ten pád nepamatuju..

        0 0
    • Roman  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Mr.Duck  

      Jea.

      0 0
    • Mark-H14  

      Jenom takový můj osobní malý potřeh. Na podzim jsem ještě jezil bez přilby a říkal jsem si, že jsem asi divný, když téměř všichni už jezdí v přilbě.

      No a teď, když už od jara jezdím v přilbě, tak zase potkávám čím dál tím více lidí bez přilby, ale jako exot si už nepřipadám …

      Ve vlákně zdravení bkerů mě zaujal jeden příspěvěk:

      „zdarvím jen ty v přilbě“ … něco na tom bude!

      0 0
    • Blunderbuss  

      Chybí ti tu možnost „Jasně, ale jen pro klid duší mého okolí“. Jsem o trochu starší než ty a za mého mládí žádné helmy ani nebyly. Maximálně se našel nějakej extra magor, který vozil koženou „buřťačku“. Tehdy vlastně ani nebyly MTB kola. (Dnes to „mladejm“ přijde stejně nepochopitelný, jako že nebyly počítače, mobily, internet…) Na hubu jsem šel nespočítaněkrát a v drtivé většině v malých rychlostech s aximálně modřinami a oděrky. Jednou do mě schválně najel nějaký „dement“ v autě, který nevydejchal, že jsem jej z kopce předjel na kole… Mohlo to být tak kolem 60km/h. Nějakým zázrakem jsem to ustál a nešel do pangejtu/patní­ku/stromu u cesty… Z kola osma, ohnutá řidítka, ale jinak OK. Je jasné, že pokud bych to neustál, tak jsem tuhej helma/nehelma. Dnes helmu vozím, pro klid duše mých blízkých a nijak zásadně mě neomezuje, nicméně dovedu si představit i ježdění bez ní. Je to každého dospělého člověka volba. Větrání mají dnešní helmy parádní, hmotnost obvykle zanedbatelná… Rozhodni se podle sebe a na zastánce jedné či druhé varianty se vykašli…dokud ti to zákon nepřikáže.

      0 0
    • kmfdm  

      Přilba samozřejmě.Pří­telkyně helmu nosit nechtěla.Řekl jsem ji že jinak se mnou jezdit nebude.Snad 4–5 vyjížďka,slyším za sebou v lese * sakra* a přítelkyni poskakuje hlava s přilbou po kořenech.Pochybuji že bez helmy by to bylo bez újmy na zdraví.

      0 0
      • ZuzicK  

        To spojení přítelkyni poskakuje hlava s přilbou po kořenech mě teda pobavilo :-)

        0 0
    • pepan_kladno  

      Ja jezdim s helmou uplne pokazdy, jasne ze v ni vypadam asi komicky(protoze mam takovou nejakou neformenou hlavu a zda se mi jak na me vsichni vejraj..) ale je mi to jedno… Bez helmy ani metr.

      0 0
    • weekend warrior  

      to radiator: a sk národovci jezdí s helmou nebo ne? :))))

      0 0
      • karliner  

        Jezdí. Ale musí je mít vybavené tím přebarveným uherským znakem se třemi kopci a dvojitým křížem :-)

        0 0
      • Pavel  

        Proč? Kde nic není, ani smrt nebere… :-)))

        0 0
    • Kolbaba71  

      Dřív jsem jezdil bez ní. Před 5 lety jsem si pořídil nový kolo a skoro po 15 letech skoro neježdění (tak 30km/rok), jsem si přilbu pořídil. Jsem toho názoru, že kdo si má v hlavě co chránit, tak si ji chrání a přilobu vozí.

      0 0
      • camlost  

        správně. a protože mám nesmrtelnou hlavu, přilbu nevozím. :-)

        (kde nic není, ani smrt nebere)

        0 0
    • Elwing  

      Teď už jsou i přilby celkem pěkným doplňkem k outfitu. Vedro pod ní je, když je mi vedro celkově, jinak ne.

      Já ji vozím všude, když zrovna nejedu na pivo na nejbližší zahrádku.

      0 0
    • Dubys  

      Vetsinou si ji beru, ale obcas mam chut vyrazit bez helmy, tak si ji proste nevemu, je mi 32 a taky se castecne citim jako stara skola …

      0 0
    • Diamond  

      Jezdit bez přilby je mnohem horší než jezdit se stojánkem :-)

      0 0
    • Lucke  

      Dnes jsem venčil psisko, šel jsem si po chodníku, načež jely kolem po silnici dva biky s odstupem od sebe cca 5m. Jeden klučina znenadání odbočil, druhý se lekl, avidy udělaly své a borec (cca 25let) se proletěl přes radla a tlamou, přesněji bradou narýsoval na silnici krásnou přímku. Po ruce jsem měl akorát kapesník, snad posloužil dobře, ale ****** za to, že neměl helmu, jsem ho zprcal. Hloupý držkopád, který mohl dopadnout hůř..

      0 0
    • kiwibibo  

      Dnes nam zrovna vravela doktorka na neurologii ako mala pacienta, ktory spadol na biku bez prilby… Zozaciatku nemal nejake vaznejsie poruchy, pak sa ale zacal vyvijat edem mozgu, skoncilo to kvadruparezou s poruchou sfinkterovych funkci, a obojstrannou slepotou. Kvadruparezu vraj rozcvicil, aj tie sfinktery sa mu casom obnovili, slepota mu ale ostala.. navzdy :/

      0 0
    • Roman  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • mogucan  

      Jedine s prilbou! Uz nekolikrat me zachranila od urazu, jednu uz jsem rozsekala komplet, a to v nijak velke rychlosti v parku. Bez prilby ani pro rohliky, zdravi mam jen jedno.

      0 0
    • Rulfino  

      Dotaz v prvopočátku měl znít: Jezdíte bez přilby?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.