• Ef87

    Ahoj všem,

    ráda bych Vás tady poprosila o radu ohledně výběru kola. Trochu specifikuju dotaz:

    Potřebuju kolo na běžné ježdění (pohodové vyjížďky se psem, ke koním), v rámci cca 60–100km týdně (v sezoně), a možná jednou ročně cca týdenní výlet. Převážně zpevněné štěrkové cesty, lesní a polní cesty, cyklostezky, silnice, větší terén asi jen v případě ztracení se, hledání cesty, nebo v nutným přejezdu…

    Mám 170cm, 70kg, a co jsem zatím zjišťovala, rám by tedy měl mít 18–19´´ (ale asi to bude lepší zkusit).

    A teď tedy…uvažuju, jestli se vyplatí koupit jeté (bojím se toho, protože se v tom nevyznám, a nerada bych pak sypala do servisu v případě špatné koupě), anebo jít do nového, vzhledem k tomu, že můj limit 10.000,– je pro hodně lidí vcelku směšný, a nejsem si jistá, v jaké kvalitě se za tuhle cenu dá nové kolo koupit.

    Vím, že bych spíš chtěla horské kolo, stačí s odpruženou vidlicí, ne celo, a pokud možno hliníkové (jestli je to reálné v tomhle cenovém rozmězí…), které bych případně mohla přezout na plášťě vhodnější na silnici. Zjistila jsem, že je lepší zainvestovat do kola s kvalitní vidlicí, a ostatní osazení řešit následně.

    A teď ke značkám.. z ojetin jsem koukala na značku Specialized, kde se do této částky dá sehnat (pro mě jako laika na pohled) pěkné kolo odpružené na předek s kotoučovými brzdami. Dále mi byly doporučené značky Apache a případně Scott, a na 29´´ kolech.

    Můžete mi prosím s výběrem trochu pomoci? Pokud jsem na něco zapomněla, doplním…

    Moc děkuju!

    0 0
    • nitraq  

      Ve zkratce – deset tisíc za bazarový kolo je slušnej rozpočet, určitě něco seženeš. V případě novýho to bude bída s nouzí.

      Pokud teda budeš hledat na bazaru, tak osazení by mělo být někde okolo shimano deore nebo alivio, ojediněle se vyskytne něco s xt, ale určitě nechtěj acera, altus. Kotoučové brzdy jsou fajn, ale pokud bys natrefila na kousek v hodně dobrým stavu na V brzdách, tak by to nemusel být problém. Vidlice vzduchová, většina kol má pružinovou.

      Namátkou pár kousků.

      https://www.sbazar.cz/…k-machine-26

      https://www.cyklobazar.cz/…53074/mtb-26

      https://www.cyklobazar.cz/…6/dema-auron

      0 0
    • puka  

      Ten rám by ti možná bodnul ještě menší. Jezdím 19" s mými 185cm. Mělo by být kratší a lépe ovladatelné. Ta 18" by už mohla sednout.

      Podle značky kolo neber. Vidlice v této cenové relaci vzduch. Raidon, Recon, případně Epicon. – Můžeš si nastavit tuhost a podobné drobnosti.

      0 0
    • nitraq  

      A abys neřekla, že nastřeluju jen nevzhledný kola, tak na aukru jsou dvě řekl bych designově přijatelnější.

      http://aukro.cz/…8844750.html (vidlice by asi snesla servis, ale pořád jsi v klidu do deseti tisíc)

      http://aukro.cz/…6831625.html (tady už máš i silniční pláště a celkově v pěkným stavu, jen vyhrát aukci :) )

      0 0
    • palo7  

      souhlasím s ostatními, v této ceně jedině bazar.

      Velikost 18–19 je pro tebe moc velké, potřebuješ 16,5–17,5 (většinou M). Kámoška má 172cm a kratší nohy (79cm) a vyšla ji u většiny výrobců cca 17 s délkou horní rámovky cca 585mm, tak nějak takhle velký rám asi hledej. Pokud budeš mít standardní délku nohou, tak ti vyjde asi i o něco kratší.

      0 0
    • Ef87  

      Diky za rychly odpovedi a tipy :)

      Velikost ramu asi budu muset nekde zkusit, podivam se na netu i po nejakych tabulkach, jestli mi nepomuzou…

      Vidlice teda pisete vzduch, pricemz musi mit jedno z vyse uvedenych oznaceni…? Ok, ja si prave rikala, jak to jako laik poznam, ve spouste inzeratu ani kolikrat nejsou uvedeny detaily.

      Jinak co se tyce vahy-jestli se da sehnat neco v duralu? Nechci se zbytecne tahat s tezkym kolem, kdyz bych nemusela.

      Vzhledove to az tak neresim, pro me je hlavni, aby bylo v pohode a jezdilo jak ma :)

      Jinak kamarad mi dal tip i na jedno od Specialized, ale je to ten velky ram, navic celoodpruzene… Mozna se spatne vyjadrim, ale nekde jsem slysela, ze celoodpruzene kolo neni uplne vhodne, pokud nejezdite vylozene v terenu, nebo u tech levnejsich variant, ze snad ten system jakoby pohlcuje energii kupredu, tak abych ho vubec „ujezdila“, nevim presne, jak to vysvetlit :D

      https://sport.bazos.cz/…lized-XC.php

      Co se tyce znacky, neni pro me az tak dulezita, spis ta spolehlivost a fajn stav. Stejne s sebou budu muset vzit nejakeho chlapa, ktery se v tom vyzna :)

      Jsem od Benesova u Prahy, ale klidne dojedu i nekam dal, rozhodne si to nenecham posilat.

      0 0
      • puka  

        Další nevýhoda celoodpruženého kola bude vyšší váha. Každopádně komponenty má slušný, takže kdyby sis sehnala neodpružený rám, tak můžeš mít fajn kolo.

        … ještě vidím vidlici XCR – to bude asi pružinová. To asi nebrat.

        0 0
    • Ef87  

      Ahaa, tak to je prave to, co nevim, jdu si najit nejakej clanek o oznaceni vzduchovych vidlic, at nenaletim :)

      Jinak skladani kol dohromady…asi ani nee, nejradeji bych neco, co koupim, a budu moci hned jezdit (jen treba zakladni servis, ale nic vic…)

      0 0
      • palo7  

        na změření velikosti je dobrý fitcalculator, tam ti vyjedou velikosti a ty si to pak můžeš porovnávat s konkrétními údaji od výrobců, nebo i měřit ve skutečnosti (bazarové kola, kde se už budou blbě hledat velikosti na netu). Tabulky na netu jsou většinou od výrobců a dost často jsou nesmyslné. Ale tobě téměř jistě sedne co jsem psal výše (okolo 17 s délkou horní rámovky okolo 580mm).

        Celoodpružené kolo, bude v této ceně, jak psal někdo výše určitě těžší a pro tvé použití zbytečné. Tak se zaměř na HT se vzduchovou vidlicí a osazením od Deore (a výše) a nejlépe s hydraulickými brzdami Shimano. A pak vybírej dobrý stav a nech si rezervu (podle stavu aspoň 2.000) na servis. Už třeba jen dobré pneu stojí od cca 500/kus .....

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.